Dodaj do ulubionych

Do obeznanych w kosmetykach 40+

09.06.23, 11:09
Co robić by nie powstawały przebarwienia od słońca? Zauważyłam na czole nad lukiem brwiowym. Cos jak piegi ale dobrze wiemy ze to nie żadne piegi. Stosuje filtry 50+ rano zaraz na krem na dzień, podkład tez ma filtr 30+, wyciągnęłam kapelusze letnie ale nie zawsze chce mi się je nosić, choc teraz do ogrodu zawsze będę. Z czego zrezygnować? Retinol używam na noc, serum z vit c na dzien. Zrezygnować? Jaka jest najlepsza pielęgnacja na noc i na dzień dla osoby 40+ latem? Skora normalna, poza tym bezproblemowa. Dzięki
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:12
      Kup cała serie Nivea Luminous (w tym filtr). Miedzy nałożeniem spf i podkładu musi byc odstęp 15-20 min. Poza założeniem kapelusza/daszku i tego, co napisałam, zbyt wiele nie możesz zrobic.
      • sueellen Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:20
        Zazwyczaj jest ponad godzina. Rano tylko serum i kremy, maluje się jak już dzieci wyprawie do szkoły i się kawy napije smile
        • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:30
          To idealnie. Ten luminous zawiera składnik przeciw przebarwieniom, trzeba działać jak najszybciej, zastosuj cała serie i przy tym zostan. Potem cos z pigmentem (czyli podkład).
          Po południu reaplikuj filtr 50.
          Kapelusz.
          Tyle.

• ayelen40 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:14
      Po prostu mniej. Skóra też ma swoje granice wytrzymałości.
      • sueellen Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:18
        ale mniej czego?
        • ayelen40 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:25
          Kosmetyków.
    • simply_z Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:17
      Zrob jesienia kwasy.
      • sueellen Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:18
        jakie kwasy?
        • simply_z Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:24
          normalne, u kosmetyczki. Mozesz tez zrobic mezoterapie, mnie bardzo ladnie zeszly przebarwienia na czole ale minimum 3 zabiegi.
          • petit-kitty Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:32
            A jakim preparatem robiłaś mezo na przebarwienia? I jakie konkretnie kwasy?
            • youngagain Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 15:01
              Kup sobie Liq CC Night, to z salicylowym. Co 2-3 dni na noc nałóż. To świetny tani produkt z kwasem i ładnie likwiduje przebarwienia
    • ggrr.ruu Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:20
      Ja na lato zrezygnowałam z retinolu, zresztą byłam dopiero na początku przygody. Teraz używam na noc serum z peptydami i na to krem odżywczy, a rano serum z witaminą c i krem z filtrem 50 Garnier - raczej nie nakładam już dodatkowego kremu na dzień pod filtr. Do tego dokładam filtr w ciągu dnia. Przebarwień nie mam, ale też nie miałam nigdy skłonności do nich. Cera jest ok czyli najwyraźniej taki zestaw mi służy
      • black_magic_women Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:16
        Gruu a w ciąży nic ci nie wyskoczyło? Szczęściara! Przy trzeciej ciąży miałam takie odbitki, wysoko na kościach policzkowych, pod oczami, że pielęgniarka pytała, czy nie potrzebuję pomocy (w sensie czy nie jestem ofiara przemocy, niezly hardkor swoją drogą). Teraz 4 lata po ostatnim porodzie jest już ok, zwalczyłam najgorsze przebarwienia, ale ostuda ciążowa to mega uciążliwe świstwo.
        • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 16:43
          Niestety niektóre kobiety maja wieksze skłonności do przebarwien. Ja w trzeciej ciąży tez nie mam, nie spodziewam sie tez po. Ale nie wiem czy to kwestia filtrów czy genów (u mnie w rodzinie skłonności do przebarwien brak).
          Ostuda siada w głębokich warstwach skory i lubi „wyjsć” w niesprzyjających momentach. uncertain
          • black_magic_women Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:58
            thank_you napisała:

>
            > Ostuda siada w głębokich warstwach skory

Mam wrażenie, że zapuszcza wręcz korzenie jak jakiś perz sad
            • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 21:33
              Dokładnie tak to wyglada
        • jolie Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 17:09
          Ja mam na łukach jarzynowych pod oczami symetrycznie z dwóch stron przebarwienie po 3. ciąży, które wzmocniło się, gdy zaczęłam sporo biegać. Wylazło mimo stosowania filtrów. Boję się kwasów, bo mam bardzo wrażliwą naczynkową skórę. Czym zwalczyłaś to dziadostwo?
          • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 17:52
            Kwas azelainowy nie tylko nie szkodzi ale i pomaga naczynkowej skórze
            • jolie Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:17
              I wywabia przebarwienia?
              • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:20
                Tak jak napisałam - ja stosowałam też retinol to trudno mi powiedzieć co bardziej zadziałało, ale kwas azelainowy w swoich właściowościach ma jasno wymionione te własciwości www.kosmopedia.org/o-tym-sie-mowi/jak-dziala-kwas-azelainowy-na-skore/ . Ale na rezultaty trzeba poczekać.

Też mam cerę naczyniową (i dlatego własnie stosuję ten kwas).
                • jolie Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:26
                  Stosowałaś samodzielnie czy u kosmetyczki?
                  • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:47
                    I tak i tak. Z kosmetyków uzywałam skinorenu i odpowiednika coś na "f" - podrażniały mnie lekko składniki dodatkowe. Potem serum 15% z Facetheory i teraz krem antirouge Neutrei (który ma także rutynę na anczynka). Oba super. Ale chodziłam i chodzę też do kosmetyczki, na mocniejszą wersję (30%) i efekt super. Ale to raczej nieregularnie (teraz zamierzam się przyłożyć). I nigdy nie było żadnych podrażnien, za to efekt super (oczywiście w granicach rozsądku - nic nie zmieni ci całkowicie cery nawet w ciągu miliona wizyt a co dopiero w czasie jednej)
          • jolie Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:26
            *łukach jarzmowych, teraz zauważyłam głupi słownik
          • black_magic_women Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:56
            jolie napisała:

> Ja mam na łukach jarzynowych pod oczami symetrycznie z dwóch stron p

Dokładnie to samo miejsce!
            • jolie Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 19:16
              Ale tak naprawdę to u mnie wylazło i stało się widoczne, gdy zaczęłam biegać. Zresztą ja mam tendencję do przebarwień, miałam sporo piegów już w dzieciństwie. I kłopotliwą skórę też od zawsze, rumieńce w dzieciństwie były moim przekleństwem. Jedyne, czego nie mam w ogóle to rozstępy, a brzuchy w każdej ciąży miałam ogromne.
        • ggrr.ruu Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 19:06
          Nie, ja jestem stworzona do rozmnażania smile Zero rozstępów, przebarwień, problemów z zębami czy innych zdrowotnych. Jedynie po ostatniej ciszy mocno mi wypadały włosy, ale po uregulowaniu tarczycy wróciło do normy i zakola już obrosły
    • koko8 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:39
      Podepnę się, aczkolwiek w temacie. Jakie kremy/sera polecacie na powstałe już przebarwienia posłoneczne? Mam kilka itytujacych na przedramiomach i dekolcie, których nabawiłam się podczas ubiegłych wakacji.
      Teraz używam na noc Tołpy na przebarwienia i punktowego roll-onu Synchroline, ale efektów nie widzę...
      • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:49
        Spróbuj preparatów z tiamidolem, tylko trzeba stosować 4 x dziennie.
        • koko8 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:11
          Dzięki, sprawdzę.
      • chatgris01 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:07
        Clairial z SVR.
        Stosowac na noc od wrzesnia do marca, NIE w miesiacach slonecznych.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:25
        Używam serum Caudalie, widzę poprawę
    • bazia_morska Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 11:45
      Spróbuj kosmetyków z kwasem transeksamowym.
      • koko8 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:06
        Dzięki, sprawdziłam sporo ich jest, nawet w sieciówkach 👍
    • asfiksja Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 14:11
      Odstawić kwasy i retinol wiosną, często dosmarowywać filtrem, bo on na 2 godziny wystarcza, ale nie dużo dłużej. Kapelusz sprawdzić, czy faktycznie blokuje promieniowanie, czy tylko ładnie wygląda.
      Moim zdaniem program minimum to odstawienie retinolu i kapelusz (jeśli bardzo ci się nie chce dosmarowywać kilka razy dziennie). Zawsze przed wejściem do samochodu smaruj stronę bliżej szyby. Ja po przebarwieniach na twarzy poznaję, czy kobieta ma prawo jazdy, czy mąż ją woziwink
      • arthwen Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:21
        Przecież szyby zatrzymują promieniowanie UV...
        • chatgris01 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 18:39
          Szyby w autach? Moze obecnie, mnie silniej przebarwilo po stronie od okna, ale to bylo fyfnascie lat temu.
          • arthwen Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 19:25
            Tak, szyby w autach. Fakt, że boczne chyba później, ale przednia szyba z filtrami uv to standard już od lat 80-tych.
            • chatgris01 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 19:53
              Ale te plamy sie wlasnie od bocznej robia/robily.
    • chatgris01 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:05
      Stosowac codziennie calorocznie (takze zima oraz w pochmurne dni) krem z filtrem 50+.
      Rada, jaka otrzymalam od dermatologa (bylam wlasdnie z problemem przebarwien) w 2006, sprawdzilo sie, aktualnie nie mam zadnych (w miedzyczasie przez pare lat od wrzesnia do marca stosowalam tez serum/krem rozjasniajacy przebarwienia, zeby pozbyc sie tych istniejacych, nowe juz nie wyszly).
    • black_magic_women Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:20
      Naj najskuteczniejszy jest niestety hydrochinon. Ale wycofano go z Europy, choć w USA chyba wciąż jest dostepny.
      • zaspasniegowa Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:47
        Tak. Maść Triluma działa cuda ale chyba nie jest dostępna w Polsce.
        • black_magic_women Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 19:01
          Ja pozbyłam się ostudy (no tak na 85-90%) pigmanormem, byłam zdesperowana.
    • mandre_polo Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 15:39
      Złuszczyc to co jest suchego u kosmetyczki i stosować filtr 50 plus kapelusze bo czapka z daszkiem nie zasłoni policzków. Filtry często dokładać podczas dłuższych pobytów na słońcu

Przebarwienia to zmiany hormonalne które są głębokie, trzeba lat by je usunąć, zapobiegać nowym
    • okruchlodu Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 16:05
      Odstawic retinol i zamiast tego stosować wit E pod krem z filtrem. Na przebarwienia dobra jest maska z kurkumy, wit C (w formie serum ja latem stosuje na noc), kwas kojowy. Polecam też peelingi kwasowe ale to dopiero jesienią.
      • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 16:39
        Dlaczego odstawić retinol? smile
        • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 16:47
          No właśnie? Retinol/retinal/tretynoinę stosuję całorocznie, nie mam przebarwień.
          Fakt, spf pilnuję bardzo.
          • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 17:09
            Bo to taki mit, dlatego zapytałam, jakie bedzie tym
            Razem wytłumaczenie. smile
          • snakelilith Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 10.06.23, 10:59
            To zależy. Jak retinol powoduje u kogoś podrażnienia, to lepiej nie stosować go w słonecznej porze roku, bo mikro uszkodzenia sprzyjają bliznom i przebarwieniom. Ale to dotyczy wszystkiego, przebarwienia można mieć po chemicznych peelingach, laserze, mikrodermabrazji i innych zabiegach naruszających ciągłość skóry, jeżeli ma się pecha.
            Niektórzy nawet są zdania, że Azjatki mają dużą skłonność do przebarwień w dojrzałym wieku ze względu na peelingujące rytuały oczyszczające w młodszym wieku, które przyczyniają się do takich mikrouszkodzeń i nieprawidiłowego rozkładania melaniny, co z wiekiem i tak jest postępujące.
            • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 07:47
              snakelilith napisała:

> To zależy. Jak retinol powoduje u kogoś podrażnienia

Jakby mi powodował jakieś podrażnienia, to bym z niego zrezygnowała; nie jestem masochistką.
              Na szczęście nie powoduje, ani zimą, ani latem.
              • snakelilith Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 10:08
                primula.alpicola napisała:

> Jakby mi powodował jakieś podrażnienia, to bym z niego zrezygnowała; nie jestem
                > masochistką.
                > Na szczęście nie powoduje, ani zimą, ani latem.

Dlatego kobiety, których retinol nie podrażnia mogą spokojnie sobie pisać o stosowaniu na okrągło. Także latem przy słońcu. Ja nie mam takiego szczęścia, mnie retinol potrafi ugryźć nawet znienacka, kiedy skóra przez coś robi się wrażliwsza, a ostre słońce, wysoka/niska temperatura, wiatr, suche powietrze to są dla mnie triggery i muszę bardzo uważać. Dlatego ja retinolu nie stosuję już od wielu miesięcy i chyba też do niego nie wrócę, bo bardzo mnie stresuje i odbiera skórny komfort. Przestawiłam się na bakuchiol i jestem bardzo zadowolona.
                A u mnie przebarwienia zniknęły po kwasach AHA i nie wracają dzięki filtrom mineralnym, choć stosuję także konwencjonalne. Ale jednak minerały trzymają się skóry u mnie lepiej, dlatego na wrażliwe miejsca nakładam dodatkowo minerały i pomimo bardziej słoneczenej pogody w ostatnich latach, plamy nie wychodzą.
                • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 10:35
                  Jak mocne te AHA? Może bym.na te dłonie spróbowala.
                  • snakelilith Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:00
                    Nie mam pojęcia, bo używany wtedy przeze mnie preparat nazywał się La Roche Posay Biomedic LHA Serum i tego już nie ma na rynku. Tam był kwas glikolowy.
                    Produkt był przygotowaniem do zabiegu peelingu kwasami u lekarza i jak go kupiłam z myślą, że taki zabieg zrobię, ale efekt serum był tak dobry, że z peelingu zrezygnowałam.
                    • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:32
                      Ok, glikolowy mam 10%, a AHA 30% z The Ordinary.
      • mandre_polo Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 17:07
        Nie ma potrzeby odstawiać bo te domowe nie mają dużego stężenia, można stosować na noc a nast dnia filtr. Kiedy stosujesz zabieg w gab kosmetyczki trzeba kilka dni odczekać z wychodzeniem na słońce

Naprawdę wierzysz w moc maski sklepowej z kurkumy? Nawet kosmetolodzy mają problem w usunięciem przebarwień, nie ma jednego prostego zabiegu
    • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 17:47
      Miałam przebarwienie dosyć spore, około 0.5 cm. Zniknęło po używaniu retinolu i kwasu azaleinowego (trudno mi powiedzieć, który bardziej skuteczny, bo używałam ich z innych powodów - przebarwienie mi nie przeszkadzało, było tuż przy linii włosów).

Na co dzien filtr 30 lub 50, w zależnosci od pory roku, pogody, programu dnia itd
    • figa_z_makiem99 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 19:04
      Nie używam retinolu latem, nakładam krem przeciwstarzeniowy z filtrem 50 vichy, noszę kapelusz kiedy mogę i nie mam przebarwień. Kiedyś zawsze miałam piegi na twarzy latem, teraz nie mam.
    • india-mia21 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 09.06.23, 22:55
      Dermatolog poleciła mi Eucerin Anti-Pigment rozświetlające serum.
      • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 10.06.23, 08:04
        Tiamidol jest także w Nivea Luminous a jest tańsze smile Jakby co wink
        • is-laura Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 13.06.23, 22:34
          W Rossmanie jest teraz w promocji
          • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 07:49
            Kupiłam krem do rąk, bo na lewej dłoni zrobiły mi się takie drobne "piegi", czyli przebarwienia. Nazwano je wprawdzie ładnie "konstelacją gwiazd", ale wolę się ich pozbyć. Jeśli to się uda tym kremem, to ja Cię thank_you, ozłocę.
            A może są inne sposoby? Znacie?
            • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 08:16
              Oprócz tiamidolu kup krem z vit c od pH doctor, kupuje go zawsze mamie i do teho spf w sprayu (był swego czasu w ross za grosze). Mam je porozkladane w torebkach, autach itp.
              Tez go używam jako profilaktykę.
              • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:34
                thank_you napisała:

> Oprócz tiamidolu kup krem z vit c od pH doctor, kupuje go zawsze mamie i do teh
                > o spf w sprayu (był swego czasu w ross za grosze). Mam je porozkladane w torebk
                > ach, autach itp.
                > Tez go używam jako profilaktykę.

Ph doctor wypuściła krem z wit C? Myślałam że mają tylko serum Tetra. Uzywam go, na przemian z innymi, do twarzy, ale zawsze resztki wszelkich kosmetyków wklepuję w dłonie.
                • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:47
                  Od początku mieli krem do rak z vit c.
                  • primula.alpicola Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 14:47
                    Aaa tak, racja. Najpierw w słoiku, teraz w tubce.
            • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 08:59
              Też sobie zamówiłam. Co prawda na dłoniach nie mam przebarwień* ale ten filtr trochę mnie kusi, chociaż jest beznadziejnie niski.

* mam na jednym przedramieniu, tym "od okna"
              • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 10:09
                Który filtr jest beznadziejnie niski?
                • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 10:12
                  w kremie do rąk - spf 15
                  • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 10:14
                    p.s. teraz zauważyłam, że w opisie jest spf 15 a na opakowaniu lsf 15 - jest jakaś różnica?
                  • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 11:00
                    Ale w którym kremie?
                    • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 11:14
                      www.hebe.pl/nivea-krem-do-rak-50-ml-000000000000428377.html
                      • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 11:22
                        O, nie wiedziałam, ze maja krem do rak. smile)) Ale tak czy siak nakladalabym jeszcze spf 50.
                        • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 11:37
                          Jak wiem, że będę dłużej narażona na ekspozycję, zwłąszcza w krytycznych miesiącach, godzinach, miejscach itd to nakłądam 50. Na co dzien mi się nie chce, bo nawet Garnier na dłoniach wydaje mi się lepiący (mimo, że na twarzy nie).

thank you- przy okazji - znasz się na ubraniach anty UV na żeglowanie/windsurfing? Jak szybko one schną, jest szansa/sens, żeby schły na człowieku czy po porządnym zmoczeniu trzeba od razu zdjąć? Oczywiście mówię o sytuacji kiedy jest słońce.
                          • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 12:12
                            Dlatego używam tego:

makeup.pl/product/578977/?gclid=CjwKCAjwyqWkBhBMEiwAp2yUFqyJTBDeDQ0bsJGNrDDgy7vchcpzvQnxiS5Sb_Qz64pTT8-patXI4hoCBowQAvD_BwE

Ma kompaktowe wymiary i nie lepi sie, psikam tym na dłonie i rozsmarowuję wierzchem dłoni o wierzch drugiej smile

Nie, to nie są takie cieniutkie poliestrowe sportowe ubrania, które błyskawicznie schną ale na szczęście nie nasiąkają woda zbyt łatwo. Nie wiem czym żeglarskie różnią sie od normalnych?

• chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 12:19
                              Tym, że szybciej schną? Taką miałam nadzieję.

Po prostu w maju wymyśliłam, że zamiast smarowac się kremami na wędrówki plażowobałtyckie kupię sobie strój ant UV 50 a że kontakt z wodą będzie nieunikniony, większy lub mniejszy, to ma to być coś szybko schnącego. Jednoczesnie takie całkowite okrycie też trochę grzeje co może być fajne w maju/ wrześniu
                              • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 12:32
                                Ależ słusznie, smarowanie sie jest w ogóle nieekonomiczne, mi schodzi butla spf na dwa dni, jesli jestem nad woda. uncertain
                                • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 12:42
                                  Do tego cały czas mi się wydaje, że nie wszystko dokładnie posmarowałam.

No ale chciałąbym, żeby w miarę szybko schło.
                            • chococaffe Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 12:21
                              p.s. ale fajny produkt, ten do rąk! Mówisz, że przyjemny i nielepiący?
                              • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 12:32
                                Nie lepi i do tego kupowałam go za 1 zł w promocji 😅 Nie maja wzięcia.
        • petit-kitty Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:30
          Ja zdecydowałam się na Eucerin, bo przegrzebalam internet i gdzies wyczytałam, ze jednak Eucerin silniej działa niż Nivea. Czy tak jest, nie wiem smile używam od 3 miesięcy na lekkie przebarwienia pociążowe i nie jest z nimi gorzej, ale jakoś lepiej tez nie smile (oczywiście używam tez filtra 50 i reaplikuje go, dodatkowo używam retinolu)
          • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:33
            A stosujesz 4 razy dziennie? Bo trzeba nakładać wlasnie tyle razy, a efekty zdecydowanie pozniej niż po 3 miesiącach. Niestety.
            • petit-kitty Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 13:48
              Na początku tak stosowałam, teraz już rzadziej. Ale zastanawiam sie, czy na twarzy, na której i tak mam juz np ze 3 warstwy spfu bo raplikuje go w ciągu dnia - czy jak w między czasie będę dokładać ten Eucerin, to on w ogóle przeniknie przez te warstwy spfa? Bo przecież nie będę zdzierać spfa 4 razy w ciągu dnia, żeby dosmarowac Eucerin smile
              • ayelen40 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 14:25
                Ty cały dzień na silnym słońcu jesteś? Pracujesz na świeżym powietrzu?
              • thank_you Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 14:55
                Niestety trzeba zmyć. Albo używać tego spf luminous. Rano eucerin, na to luminous, potem znowu luminous, po powrocie do domu zmyć, nałożyć punktowo serum i potem na noc eucerin.
                • india-mia21 Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 15.06.23, 14:55
                  thank_you kupiłam spf Nivea Luminous. Dziękuję za wskazówkę.

A czy możesz doradzić coś na kiepskie rzęsy po ciąży? Nigdy nie miałam z nimi problemu aż do drugiego połogu. Od kilku miesięcy stosuje Natucain Lash Serum - naturalne serum do rzęs, spożywam biotynę, preparaty z żelazem od hematologa. Włosy mam w miarę ok, tylko te rzęsy są wciąż tragiczne.
                • petit-kitty Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 15.06.23, 21:24
                  Dzięki smile Faktycznie zapomniałam ze luminous tez ma SPF. Dokupię w takim razie. smile

Nie pracuje na świeżym powietrz, ale wychodzę z domu codziennie przynajmniej 2 razy po dziecko, czasem zdarzy się plac zabaw po drodze smile Uzywam tez retinolu wiec, staram się bardzo dbać, zeby filtr mi się nie zcieral w ciągu dnia.
    • rzepicha-piastowa Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 14.06.23, 10:25
      U mnie tak retinol dziala latem. Jesli stosuje nawet na noc i nawet z filtrami w dzien, to natychmiast mam przebarwienia. Usuwam laserem po wakacjach, ale i tak swinstwo wraca regularnie. W zwiazku z tym stosuje retinol tylko jesienia i zima, a latem robie sobie przerwe. Jak na razie to dziala - od dwoch lat nie mam nowych przebarwien.
    • myelegans Re: Do obeznanych w kosmetykach 40+ 15.06.23, 16:31
      przeczytalam do obrzezanych w kosmetykach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka