Dodaj do ulubionych

Zwiedzić stolicę

23.06.23, 07:09
Dzieci chcą do stolicy🙂 Na pewno chcę im pokazać Łazienki, Pałac w Wilanowie, Zamek Królewski. Co jeszcze?
Wiek 15 i prawie 10.
Gdzie najlepiej nocleg i gdzie zjeść?
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:12
      Muzeum powstania, centrum nauki Kopernik, ale mojemu i tak najbardziej się podobały złote tarasy 😅
      • kurt.wallander Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:45
        Jak ktoś lubi centra handlowe, to zdecydowanie lepsza jest Arkadia smile
      • wkswks Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:30
        Co wy macie z tymi tarasami?! Nic specjalnego
        • heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:44
          Nie MY tylko dzieci wink Ja też uważam, że nic specjalnego- taki pasaż dworcowy trochę.
        • szmytka1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:10
          A nie wiem, tak szczegółowo to nie dopytywałam, dlaczego zrobiły wrażenie. Podobały się i już, nie każemy u nas w domu dzieciakowi wszystkiego uzasadniac, więc nie wiem.
    • heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:20
      Ogród na dachu BUW wink
      A ze spaniem warszawiacy mają taki problem, że śpią u siebie w domach więc trudno im polecić hotel wink W każdym razie nie szukaj niczego na obrzeżach bo dojazdy w lato nie są przyjemne.
      • heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:21
        Taras widokowy na Pałacu Kultury.
        • anilorak174 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:23
          O to dobry pomysł.
      • heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 08:23
        Dobudziłam się wink i może jeszcze Fotoplastikon Warszawski. Jest w centrum. Można zobaczyć jak Warszawa wyglądała przed wojną. No i ciekawy zabytek techniki.
        A wieczorem (wczesnym, zanim się wszyscy na... eeee piją tongue_out ) tzw "schodki" nad Wisłą. Młodsze pewnie nie zachwyci się ale starszemu może się spodobać ten ...vibe suspicious Byle nie rano, zanim służby miejskie je ogarną tongue_out
        • deszczu_kropelka Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:51
          Jak Wisła, to może jeszcze rejs tematyczny drewnianą szkutą: www.rokwisly.pl/wb2023/wycieczka-krotkie-rejsy

Nastolatkom może się spodobać także Muzeum Komputerów i Gier: wmkig.pl
      • kurt.wallander Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:47
        heca7 napisała:

> Ogród na dachu BUW wink
        > A ze spaniem warszawiacy mają taki problem, że śpią u siebie w domach więc trud
        > no im polecić hotel wink W każdym razie nie szukaj niczego na obrzeżach bo dojazd
        > y w lato nie są przyjemne.
        >
        Noclegi przy metrze są spoko, a na obrzeżach większa szansa na nocleg z parkingiem, jesli ktos przyjeżdża samochodem. Przykładowo, z Młocin )końcowy pierwszej linii metra) do stacji metra Centrum jedzie się jakieś 20 minut.
        • heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:46
          Przy metrze spoko. Ale np niedaleko mnie jest całkiem przyzwoity hotel. Bliziutko obwodnicy więc łatwo dojechać. A potem klops bo całą linię kolejową przebudowują i jest masakra dojazdowa uncertain Także metro owszem ale bez metra dobrze się przyjrzeć lokalizacji.
      • 7katipo Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:52
        Prawda.
        Ja miałam mieszkanie niespecjalne w dumie, ale za to idealnie położone.
        Z bookingu.
        Przy bloku tramwaj, autobus i zejście do metra; PKiN w zasięgu spaceru 😉
    • anilorak174 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:22
      Centrum nauki kopernik
      Noclegu szukaj blisko metra-najwygodniej będzie się poruszać.
    • berdebul Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 08:45
      Polin. Ogród na dachu buw. Ogród botaniczny. Powsin. Pałac na wodzie (w jakiś dzień jest darmowe wejście, a przynajmniej było). Park fontann.
    • annpierle Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:00
      Skoczcie też na drugą stronę Wisły, pochodzić trochę po starych ulicach (niektóre się niewiele zmieniły, wystarczy zajrzeć do bram) i podejść do Konesera, jest też stara cerkiew i ZOO.
      • annpierle Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:00
        No i Stadion
      • mdro Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:13
        "Skoczcie też na drugą stronę Wisły, pochodzić trochę po starych ulicach"

Ale wiesz, to atrakcja raczej dla lewobrzeżnych warszawiaków wink, dla kogoś z Łodzi, Lublina czy Poznania taka sobie wink.
        • triss_merigold6 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:18
          Koneser jest fajny
          • bywalec2023 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:09
            A tam nie nabudowali już deweloperskich mieszkań w miejscu Konesera?
            • kurt.wallander Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:49
              Koneser wciąz stoi. Dodatkowo są tam przyjemne restauracje z fajnymi ofertami lunchowymi (w dni powszednie), bo autorka pyta też, gdzie zjeść.

A propos jedzenia, mogę polecić koreańskie restauracje, jesli autorka jest zainteresowana.

Na Poznańskiej jest modne miejsce Happa to Mame z napojami typu matcha latte i deserami. Polecam daifuku, ale naleśniki z nadzieniem też są spoko. Daifuku jednak najlepsze.

• bergamotka77 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 22:46
            triss_merigold6 napisała:

> Koneser jest fajny

To prawda, bardzo lubię i często bywam, bo mam blisko.
        • annpierle Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:57
          No nie wiem, to prawdziwa stara Warszawa, ktoś, kto przyjeżdża z innego miasta może też mieć ochotę na coś innego niż klasyczne turystyczne miejsca. Może, nie musi, to tylko propozycja przecież.
          Jak jeździłam ( nawet z dziećmi w wieku dzieci Kurt.W. ) do europejskich stolic, szukaliśmy również takich nieoczywistych miejsc, żeby zobaczyć to, czego się zwykle nie pokazuje.
          • annpierle Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:58
            Ups, nie Kurt lecz wiosenna
        • koko8 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 11:01
          mdro napisała:

> "Skoczcie też na drugą stronę Wisły, pochodzić trochę po starych ulicach"
          >
          > Ale wiesz, to atrakcja raczej dla lewobrzeżnych warszawiaków wink

Ale że co? XD Nadzwyczajna konecpcja XD
    • kanna Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:50
      Mamy niezłą sieć ścieżek rowerowych i rowery (też elektryczne) w całkiem dobrej cenie (do 40 minut za darmo).
      Są też np. tandemy, co dla dzieci bywa fajne.

Trzeba ściągnąć aplikację.
      Jazda bulwarami wzdłuż Wisły to super sprawa.
    • chersona Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:31
      ja uwielbiam trasę od Starówki przez Cytadelę Warszawską do placu Wilsona - tereny wokół cytadeli sę piękne. Po drodze jest Muzeum Katyńskie i Muzeum X Pawilonu Cytadeli warszawskiej, ale tam nie byłam i nie planuję.
    • wzosia Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 11:02
      Centrum Kopernika
      Park Fonatann
      ZOO
      taras widokowy Pałacu Kultury
      przejażdżka Wisłą
      Centrum pieniądza NBP
      Manufaktura czekolady

Noclegów szukaj niedaleko metra M1 lub M2. Tylko ostrożnie z okolicami dworca Wileńska. Jest dużo bezpieczniej ale potrafi być niesympatycznie.

Jedzenie jest wszędzie. Wszystko zależy co lubisz ty i dzieci. Jak jedzenie was bawi to nocny market na Towarowej.
    • feniks_z_popiolu Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 11:12
      Noclegów w Warszawie mnóstwo. Trzeba niestety szukać.
      Może rozważ:
      www.aohostels.com/pl/warszawa/?gad=1&gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmLG9nWAT8ZQuGGs1K_3_kWRCL0stHWiuD-GXVUy5837XW-yxrabtjRoCKwsQAvD_BwE

Bliska Wola, tramwaj 78 (trasa taka dla turystów), metro M2, niedaleko Centrum
    • pkt4a Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:19

Muzeum Karykatury na ul.Koziej tuz obok Zamku Królewskiego .
      Muzeum Ziemi

---
      www.facebook.com/people/Andrzej-Gerlach/100076612399478/
    • kura17 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:23
      mialam zakladac podobny watek, ale z atrakcjami dla doroslych! smile
      co jeszcze (oprocz tych wymienionych)?
      jakie muzea sztuki polecacie - bede pod koniec lipca, moze sa jakies fajne wystawy?
      bede miala zagranicznego goscia, ktorego chce zachwycic Warszawa (a sama nie znam jej dobrze - dla mnie to tez atrakcja!).
      • szara.myszka.555 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:18
        Dla dorosłych to na pewno Nocny Market i Drugi Peron, koncerty na dachu Chopin Boutique B&B, na koktajle w El Koktel i Weles Bar.

Do zwiedzania na pewno Pałac w Wilanowie (nie tylko Pałac, ale i kajaki w parku, również ogrody).

Osobiście lubimy spacer bulwarami - od centrum nauki Kopernik aż do "Miami Wars" (cypel czerniakowski), z przystankami w lokalach/na leżaczkach po drodze. Rejsy po Wiśle też są super, ale trzeba zaklepać z wyprzedzeniem.
      • quilte Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:33
        Z dorosłym idźcie na drinka na dach hotelu Puro smile Fajny widok na Pałac i dachy kamienic. Piknik w Ogrodzie Krasińskich. Stamtąd na Muranów przez bramę nad Kinem Muranów - do którego też możecie wstąpić, ma fajny hol z barem.
    • ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:36
      Ja tam lubię Polin wiem ze ludzie średnio (bo Żydzi) ale to jest swietne muzeum historii Polski (4 klasa…)
      • ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:39
        I fajne tez jest Muzeum pieniądza NBP
        • ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:39
          www.cpnbp.pl/
        • anilorak174 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:54
          O, centrum pieniądza też polecam.
        • 7katipo Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:55
          I Muzeum Iluzji.
      • szmytka1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:08
        Mają fajne projekty edukacyjne na swojej stronie na fb, obserwuję
    • pkt4a Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 13:40
      Muzeum Ziemi PAN , Na Skarpie 20/26
      mz.pan.pl/pl/strona-glowna/
      • ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:37
        O, jak ktoś lubi takie atrakcje, to polecam Muzeum Geologiczne, ul Rakowiecka 4, dojazd metrem, stacja Pole Mokotowskie. Zwiedzanie za darmo smile
    • barbaram1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:02
      Muzeum Narodowe. Ja wiem, że może nie każdy lubi oglądać obrazy, ale kilkoro dzieci z rodziny szło tam ze mną nadąsane, a wychodziły zachwycone. Polecam też kupić bilety do teatru. W tej chwili np w teatrze Roma grają fajny, rodzinny musical "We will rock you". Super sprawa. Można też sprawdzić inne teatry. W wielu grają aktorzy znani z telewizyjnego ekranu i to zawsze dla "przyjezdnych" jest jakaś atrakcja. Niestety nie jest to tania atrakcja.
      Jeśli chodzi o jedzenie to można wstąpić do Hali Koszyki lub Hali Gwardia - coś w rodzaju ulicznego jedzenia pod dachem, z fajnym klimatem. Choć późnym wieczorem może tam bywać głośno i imprezowo.
      No i potwierdzam wcześniej wspomniane atrakcje: ogrody BUW, Muzeum Pieniądza przy NBP (mogą być kolejki!), bulwary wiślane, ogród botaniczny w Powsinie.
      • barbaram1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:07
        A i motolodki.pl/jeszcze można wynająć łódkę, aby popływać po Wiśle:
      • quilte Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:37
        To ja dopiszę, że Hala Gwardii czynna tylko w weekendy: pt-nd, Koszyki przez cały tydzień. Z dzieciakami poszłabym do Gwardii.
        • szara.myszka.555 Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 09:24
          Akurat Hala Gwardii się właśnie zamyka...
          • ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 09:30
            Z podobnych Fabryka Norblina.
            • koko8 Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 10:57
              To może jeszcze do centrów gastronomicznych dorzucić Browary Warszawskie i Elektrownię Powiśle?
    • gaskama Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:09
      Dziewczyny już dużo poleciły. Zoo sobie daruj. IMO nie ten wiek dzieci.
      Fajny i fajnie położony jest motel one Chopin. I ceny jak na Warszawę fajne. Tylko *** ale byłam w gorszych ****.
      • danaide2.0 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:50
        Zoo nie dla 10latka? 15latka?
        To dla kogo jest zoo?
        Coraz ciekawsze koncepcje w tym wątku.
        • gaskama Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:40
          IMO zoo jest generalnie słabym pomysłem. Nie lubię tego przybytku. Ale to może kwestią gustu i przekonań.
        • ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:57
          zoo warszawskie jest dla nikogo. wstrętne małe boksy i wielka aleja w słońcu żeby dobrze pokazać kto kochani jest tu panem stworzenia. Nawet panda im ostatnio zwiała bo wybieg jest za mały.
          • ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 09:26
            Jeśli dzieci w zoo nie były nigdy to ok, można pójść i do warszawskiego, ale żeby od razu jako główną atrakcję stolicy podawać, to gruba przesada. Szkoda na to czasu, są dużo fajniejsze zoo w Polsce.
            • wiosennedni5 Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 10:51
              Jesteśmy z Wrocławia i mamy fajne zoo, a i tak rzadko jesteśmy. Darujemy sobie, chodzi nam o pokazanie dzieciom miasta, ja też byłam bardzo dawno temu.
    • nunia01 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 18:42
      Niewidzialna wystawa.
      Muzeum pieniądza.
      Pokaz fontann.
    • oldrena1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 19:54
      Jak już będziecie przy Zamku Królewskim, to przejdźcie się wzdłuż Pałacu Ślubów ulicą Kanonia do miejsca, gdzie tworzy ona mały placyk. Stoi tam dzwon, który spełnia życzenia; tylko trzeba obejść go trzy razy, myśląc o owym życzeniu. smile No i jest tam też (w rogu) najwęższa kamieniczka Starego Miasta; jej fasada ma 2 m szerokości.
    • sillke Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 22:04
      Polecam tu: cosmosmuzeum.pl/
      I widok na Warszawę z tarasu Pałacu Kultury.
      Oraz obrazy Canaletta w Zamku Królewskim (warto zwrócić dzieciom uwagę na bogactwo detali).
      A może Muzeum Wojska Polskiego?
      • angazetka Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 22:46
        Muzeum Wojska Polskiego nieczynne, bo je na Cytadelę przenoszą.
    • mia_mia Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 11:03
      A skąd przyjeżdżacie (nie chodzi mi o miejscowość tylko wieś/ małe miasteczko/miasto/ inne duże miasto) i jakie macie doświadczenie ze zwiedzaniem miast. Ja np. pamiętam swoją pierwszą podróż metrem, kiedy go jeszcze w Polsce nie było, dzieci w tym wieku namawiałabym do samodzielnego szukania atrakcji wedle uznania.
      • ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 11:58
        Dokładnie tak. Dla dzieciaków z miasta atrakcją nie będą tramwaje, wieżowce, centra handlowe, większość muzeów (tak, tak, ale jak ktoś się nie interesuje czymś szczególnie to kolejne muzeum z kamieniami, czy kościami dinozaurów albo obrazów wrażenia nie zrobi, bo podobne ma u siebie). Wtedy stawiamy na to, z czego stolica słynie, co dzieci znają z legend, tv, lekcji w szkole.
        Dzieciom z małych miejscowości warto pokazać centrum ze szklanymi wieżowcami, przejechać się tramwajem, metrem, pojechać na lotnisko samoloty pooglądać (taras widokowy jest czynny?). Takie centrum Kopernika zrobi wrażenie, ale jak ktoś był w podobnym w Gdańsku, czy Krakowie to można odpuścić i wybrać Polin, czy Powstania Warszawskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka