wiosennedni5 23.06.23, 07:09 Dzieci chcą do stolicy🙂 Na pewno chcę im pokazać Łazienki, Pałac w Wilanowie, Zamek Królewski. Co jeszcze? Wiek 15 i prawie 10. Gdzie najlepiej nocleg i gdzie zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szmytka1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:12 Muzeum powstania, centrum nauki Kopernik, ale mojemu i tak najbardziej się podobały złote tarasy 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:45 Jak ktoś lubi centra handlowe, to zdecydowanie lepsza jest Arkadia Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:30 Co wy macie z tymi tarasami?! Nic specjalnego Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:44 Nie MY tylko dzieci Ja też uważam, że nic specjalnego- taki pasaż dworcowy trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:10 A nie wiem, tak szczegółowo to nie dopytywałam, dlaczego zrobiły wrażenie. Podobały się i już, nie każemy u nas w domu dzieciakowi wszystkiego uzasadniac, więc nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:20 Ogród na dachu BUW A ze spaniem warszawiacy mają taki problem, że śpią u siebie w domach więc trudno im polecić hotel W każdym razie nie szukaj niczego na obrzeżach bo dojazdy w lato nie są przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 08:23 Dobudziłam się i może jeszcze Fotoplastikon Warszawski. Jest w centrum. Można zobaczyć jak Warszawa wyglądała przed wojną. No i ciekawy zabytek techniki. A wieczorem (wczesnym, zanim się wszyscy na... eeee piją ) tzw "schodki" nad Wisłą. Młodsze pewnie nie zachwyci się ale starszemu może się spodobać ten ...vibe Byle nie rano, zanim służby miejskie je ogarną Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:51 Jak Wisła, to może jeszcze rejs tematyczny drewnianą szkutą: www.rokwisly.pl/wb2023/wycieczka-krotkie-rejsy Nastolatkom może się spodobać także Muzeum Komputerów i Gier: wmkig.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:47 heca7 napisała: > Ogród na dachu BUW > A ze spaniem warszawiacy mają taki problem, że śpią u siebie w domach więc trud > no im polecić hotel W każdym razie nie szukaj niczego na obrzeżach bo dojazd > y w lato nie są przyjemne. > Noclegi przy metrze są spoko, a na obrzeżach większa szansa na nocleg z parkingiem, jesli ktos przyjeżdża samochodem. Przykładowo, z Młocin )końcowy pierwszej linii metra) do stacji metra Centrum jedzie się jakieś 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:46 Przy metrze spoko. Ale np niedaleko mnie jest całkiem przyzwoity hotel. Bliziutko obwodnicy więc łatwo dojechać. A potem klops bo całą linię kolejową przebudowują i jest masakra dojazdowa Także metro owszem ale bez metra dobrze się przyjrzeć lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:52 Prawda. Ja miałam mieszkanie niespecjalne w dumie, ale za to idealnie położone. Z bookingu. Przy bloku tramwaj, autobus i zejście do metra; PKiN w zasięgu spaceru 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 07:22 Centrum nauki kopernik Noclegu szukaj blisko metra-najwygodniej będzie się poruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 08:45 Polin. Ogród na dachu buw. Ogród botaniczny. Powsin. Pałac na wodzie (w jakiś dzień jest darmowe wejście, a przynajmniej było). Park fontann. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:00 Skoczcie też na drugą stronę Wisły, pochodzić trochę po starych ulicach (niektóre się niewiele zmieniły, wystarczy zajrzeć do bram) i podejść do Konesera, jest też stara cerkiew i ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:13 "Skoczcie też na drugą stronę Wisły, pochodzić trochę po starych ulicach" Ale wiesz, to atrakcja raczej dla lewobrzeżnych warszawiaków , dla kogoś z Łodzi, Lublina czy Poznania taka sobie . Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:09 A tam nie nabudowali już deweloperskich mieszkań w miejscu Konesera? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:49 Koneser wciąz stoi. Dodatkowo są tam przyjemne restauracje z fajnymi ofertami lunchowymi (w dni powszednie), bo autorka pyta też, gdzie zjeść. A propos jedzenia, mogę polecić koreańskie restauracje, jesli autorka jest zainteresowana. Na Poznańskiej jest modne miejsce Happa to Mame z napojami typu matcha latte i deserami. Polecam daifuku, ale naleśniki z nadzieniem też są spoko. Daifuku jednak najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 22:46 triss_merigold6 napisała: > Koneser jest fajny To prawda, bardzo lubię i często bywam, bo mam blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:57 No nie wiem, to prawdziwa stara Warszawa, ktoś, kto przyjeżdża z innego miasta może też mieć ochotę na coś innego niż klasyczne turystyczne miejsca. Może, nie musi, to tylko propozycja przecież. Jak jeździłam ( nawet z dziećmi w wieku dzieci Kurt.W. ) do europejskich stolic, szukaliśmy również takich nieoczywistych miejsc, żeby zobaczyć to, czego się zwykle nie pokazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 11:01 mdro napisała: > "Skoczcie też na drugą stronę Wisły, pochodzić trochę po starych ulicach" > > Ale wiesz, to atrakcja raczej dla lewobrzeżnych warszawiaków Ale że co? XD Nadzwyczajna konecpcja XD Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 09:50 Mamy niezłą sieć ścieżek rowerowych i rowery (też elektryczne) w całkiem dobrej cenie (do 40 minut za darmo). Są też np. tandemy, co dla dzieci bywa fajne. Trzeba ściągnąć aplikację. Jazda bulwarami wzdłuż Wisły to super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 10:31 ja uwielbiam trasę od Starówki przez Cytadelę Warszawską do placu Wilsona - tereny wokół cytadeli sę piękne. Po drodze jest Muzeum Katyńskie i Muzeum X Pawilonu Cytadeli warszawskiej, ale tam nie byłam i nie planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 11:02 Centrum Kopernika Park Fonatann ZOO taras widokowy Pałacu Kultury przejażdżka Wisłą Centrum pieniądza NBP Manufaktura czekolady Noclegów szukaj niedaleko metra M1 lub M2. Tylko ostrożnie z okolicami dworca Wileńska. Jest dużo bezpieczniej ale potrafi być niesympatycznie. Jedzenie jest wszędzie. Wszystko zależy co lubisz ty i dzieci. Jak jedzenie was bawi to nocny market na Towarowej. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 11:12 Noclegów w Warszawie mnóstwo. Trzeba niestety szukać. Może rozważ: www.aohostels.com/pl/warszawa/?gad=1&gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmLG9nWAT8ZQuGGs1K_3_kWRCL0stHWiuD-GXVUy5837XW-yxrabtjRoCKwsQAvD_BwE Bliska Wola, tramwaj 78 (trasa taka dla turystów), metro M2, niedaleko Centrum Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:19 Muzeum Karykatury na ul.Koziej tuz obok Zamku Królewskiego . Muzeum Ziemi --- www.facebook.com/people/Andrzej-Gerlach/100076612399478/ Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:23 mialam zakladac podobny watek, ale z atrakcjami dla doroslych! co jeszcze (oprocz tych wymienionych)? jakie muzea sztuki polecacie - bede pod koniec lipca, moze sa jakies fajne wystawy? bede miala zagranicznego goscia, ktorego chce zachwycic Warszawa (a sama nie znam jej dobrze - dla mnie to tez atrakcja!). Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:18 Dla dorosłych to na pewno Nocny Market i Drugi Peron, koncerty na dachu Chopin Boutique B&B, na koktajle w El Koktel i Weles Bar. Do zwiedzania na pewno Pałac w Wilanowie (nie tylko Pałac, ale i kajaki w parku, również ogrody). Osobiście lubimy spacer bulwarami - od centrum nauki Kopernik aż do "Miami Wars" (cypel czerniakowski), z przystankami w lokalach/na leżaczkach po drodze. Rejsy po Wiśle też są super, ale trzeba zaklepać z wyprzedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:33 Z dorosłym idźcie na drinka na dach hotelu Puro Fajny widok na Pałac i dachy kamienic. Piknik w Ogrodzie Krasińskich. Stamtąd na Muranów przez bramę nad Kinem Muranów - do którego też możecie wstąpić, ma fajny hol z barem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:36 Ja tam lubię Polin wiem ze ludzie średnio (bo Żydzi) ale to jest swietne muzeum historii Polski (4 klasa…) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:39 I fajne tez jest Muzeum pieniądza NBP Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 12:54 O, centrum pieniądza też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:08 Mają fajne projekty edukacyjne na swojej stronie na fb, obserwuję Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 13:40 Muzeum Ziemi PAN , Na Skarpie 20/26 mz.pan.pl/pl/strona-glowna/ Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 14:37 O, jak ktoś lubi takie atrakcje, to polecam Muzeum Geologiczne, ul Rakowiecka 4, dojazd metrem, stacja Pole Mokotowskie. Zwiedzanie za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:02 Muzeum Narodowe. Ja wiem, że może nie każdy lubi oglądać obrazy, ale kilkoro dzieci z rodziny szło tam ze mną nadąsane, a wychodziły zachwycone. Polecam też kupić bilety do teatru. W tej chwili np w teatrze Roma grają fajny, rodzinny musical "We will rock you". Super sprawa. Można też sprawdzić inne teatry. W wielu grają aktorzy znani z telewizyjnego ekranu i to zawsze dla "przyjezdnych" jest jakaś atrakcja. Niestety nie jest to tania atrakcja. Jeśli chodzi o jedzenie to można wstąpić do Hali Koszyki lub Hali Gwardia - coś w rodzaju ulicznego jedzenia pod dachem, z fajnym klimatem. Choć późnym wieczorem może tam bywać głośno i imprezowo. No i potwierdzam wcześniej wspomniane atrakcje: ogrody BUW, Muzeum Pieniądza przy NBP (mogą być kolejki!), bulwary wiślane, ogród botaniczny w Powsinie. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:07 A i motolodki.pl/jeszcze można wynająć łódkę, aby popływać po Wiśle: Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:37 To ja dopiszę, że Hala Gwardii czynna tylko w weekendy: pt-nd, Koszyki przez cały tydzień. Z dzieciakami poszłabym do Gwardii. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 09:24 Akurat Hala Gwardii się właśnie zamyka... Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 10:57 To może jeszcze do centrów gastronomicznych dorzucić Browary Warszawskie i Elektrownię Powiśle? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:09 Dziewczyny już dużo poleciły. Zoo sobie daruj. IMO nie ten wiek dzieci. Fajny i fajnie położony jest motel one Chopin. I ceny jak na Warszawę fajne. Tylko *** ale byłam w gorszych ****. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 15:50 Zoo nie dla 10latka? 15latka? To dla kogo jest zoo? Coraz ciekawsze koncepcje w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:40 IMO zoo jest generalnie słabym pomysłem. Nie lubię tego przybytku. Ale to może kwestią gustu i przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 16:57 zoo warszawskie jest dla nikogo. wstrętne małe boksy i wielka aleja w słońcu żeby dobrze pokazać kto kochani jest tu panem stworzenia. Nawet panda im ostatnio zwiała bo wybieg jest za mały. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 09:26 Jeśli dzieci w zoo nie były nigdy to ok, można pójść i do warszawskiego, ale żeby od razu jako główną atrakcję stolicy podawać, to gruba przesada. Szkoda na to czasu, są dużo fajniejsze zoo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 10:51 Jesteśmy z Wrocławia i mamy fajne zoo, a i tak rzadko jesteśmy. Darujemy sobie, chodzi nam o pokazanie dzieciom miasta, ja też byłam bardzo dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 18:42 Niewidzialna wystawa. Muzeum pieniądza. Pokaz fontann. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 19:54 Jak już będziecie przy Zamku Królewskim, to przejdźcie się wzdłuż Pałacu Ślubów ulicą Kanonia do miejsca, gdzie tworzy ona mały placyk. Stoi tam dzwon, który spełnia życzenia; tylko trzeba obejść go trzy razy, myśląc o owym życzeniu. No i jest tam też (w rogu) najwęższa kamieniczka Starego Miasta; jej fasada ma 2 m szerokości. Odpowiedz Link Zgłoś
sillke Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 22:04 Polecam tu: cosmosmuzeum.pl/ I widok na Warszawę z tarasu Pałacu Kultury. Oraz obrazy Canaletta w Zamku Królewskim (warto zwrócić dzieciom uwagę na bogactwo detali). A może Muzeum Wojska Polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zwiedzić stolicę 23.06.23, 22:46 Muzeum Wojska Polskiego nieczynne, bo je na Cytadelę przenoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 11:03 A skąd przyjeżdżacie (nie chodzi mi o miejscowość tylko wieś/ małe miasteczko/miasto/ inne duże miasto) i jakie macie doświadczenie ze zwiedzaniem miast. Ja np. pamiętam swoją pierwszą podróż metrem, kiedy go jeszcze w Polsce nie było, dzieci w tym wieku namawiałabym do samodzielnego szukania atrakcji wedle uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zwiedzić stolicę 24.06.23, 11:58 Dokładnie tak. Dla dzieciaków z miasta atrakcją nie będą tramwaje, wieżowce, centra handlowe, większość muzeów (tak, tak, ale jak ktoś się nie interesuje czymś szczególnie to kolejne muzeum z kamieniami, czy kościami dinozaurów albo obrazów wrażenia nie zrobi, bo podobne ma u siebie). Wtedy stawiamy na to, z czego stolica słynie, co dzieci znają z legend, tv, lekcji w szkole. Dzieciom z małych miejscowości warto pokazać centrum ze szklanymi wieżowcami, przejechać się tramwajem, metrem, pojechać na lotnisko samoloty pooglądać (taras widokowy jest czynny?). Takie centrum Kopernika zrobi wrażenie, ale jak ktoś był w podobnym w Gdańsku, czy Krakowie to można odpuścić i wybrać Polin, czy Powstania Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś