Dodaj do ulubionych

Doda prosi o pomoc

23.06.23, 21:48
Doda, postanowiła pożalić się w mediach społecznościowych.
Opłaty, które musi uiszczać za swój luksusowy apartament na warszawskim Mokotowie, są jej zdaniem zbyt wysokie.
W skali roku musi zapłacić 9 tysięcy na sam fundusz. Czynsz z kolei jest dwa razy wyższy.

Chodzi o dwupiętrowe mieszkanie o całkowitej powierzchni 140 metrów kwadratowych.

Gwiazda nie ukrywa oburzenia kwotą i prosi o pomoc obserwatorów.

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • janja11 Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 21:50
      No to moim zdaniem 1500 zł za mieszkanie 140m2 to jest bardzo przyzwoity czynsz.
      • bergamotka77 Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:40
        Tanio jak barszcz.
        • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 08:27
          No nie wiem. Płacę 3,8 za 1 m/2 ( eksploatacja + FR ). Mieszkanie 104 metry. Do tego oczywiście dochodzą media, haracz na śmieci, więc płacę ponad 1000 - ale wszystko ponad te ok 400 zł - zależy od zużycia/mieszkania.
          Czy czynsz Dody to eksploatacja, FR i media czy tylko te dwa pierwsze składniki?
      • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 00:45
        janja11 napisał(a):

> No to moim zdaniem 1500 zł za mieszkanie 140m2 to jest bardzo przyzwoity czynsz

W moim apartamentowcu za 97 m2 (plus dwa spore tarasy) w tym miesiącu dowalili mi 2000 zł, bo weszło jakieś wsteczne wyrównanie od stycznia.. Od przyszłego lekka obniżka na ok. 1650 zł.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:55
        Przyzwoity??
        To taniocha! Ja płacę za kawalerkę 20 metrową prawie 600 zł!
        I gdzie tu sprawiedliwość?
    • bywalec2023 Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 21:51
      Czynsz 1500 zł/mc za 140 m2 to jak 600 za 50 czyli przeciętny.
      • szmytka1 Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:13
        Co, 600 za 50 to przeciętny? Po ostatnich podwyżkach to są grosze. Ja za 50 m place 800 bez paru groszy, moja koleżanka na tej samej ulicy, metrów 52, inna forma zarządu, wspólnota chyba i płaci ponad 1000 zł.
        • zwyczajnamatka Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:16
          Płacę prawie 700 zł za 70 m2, ale nie w Warszawie. Uważam, że 1500 zł czynszu za 140 metrów w Warszawie to nie jest wygórowana suma.
          • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 00:49
            zwyczajnamatka napisał(a):

> Uważam, że 1500 zł czynszu
            > za 140 metrów w Warszawie to nie jest wygórowana suma.

Oczywiście, że nie jest.
          • szmytka1 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:30
            Ja w miasteczku powiatowym mam te ceny, w jakiej warszawie
          • ponis1990 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:32
            Ja płacę 840 za 38m, także tego...
            • szmytka1 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:36
              Przebiłaś mnie, współczuję, co za wariackie stawki
              • 71tosia Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:47
                Nie wariackie, w starych budynkach w małych wspólnotach (kilka mieszkań w bydynku) jest duży fundusz remontowy, 40m2 mieszkanie córki na starym Mokotowie ma tez czynsz Ok 800zl.
                • szmytka1 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 11:16
                  Mój budynek nie ma wcale remontowego Kurat I ma około 15 lat. Kolezanki na tej samej ulicy jest właśnie starsze, z lat 80 chyba i tam ten remontowy podwyższa do 1000
                  • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 08:23
                    Brak FR przy takim budynku to głupota. Chyba, że są to 3-4 mieszkania i jesteście się w stanie dogadać i szybko złożyć na np naprawę dachu itd.

• szmytka1 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 21:36
                      Mieszkan jest ponad 30, ale niech cie twoja rozczochrana nie boli, pierdylion pozycji jest w czynszu i już tam oni swoje ściągają jak potrzeba, tylko nazwe zgrabna na to wymyslili 😆. I mamy wszystko na czas przejrzane i odremontowane. Np zeszłego lata położony tynk trukturalny na klatce i odmalowane klatki, dwa lata temu umyte i odmalowane elewacje i coś tam na balkonach dłubali. W tym roku wymiana drzwi do klatek schodowych i domofonow i tu juz nie jestem zadowolona, bo stare byly lepsze. Robią, widać kasiora jest.
      • leokadiaxx Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:13
        Bez jaj ludzie płacą 1000 zł/mc za małe mieszkania w TBS
    • 71tosia Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:11
      1. Doda powinna chodzić na zebrania wspólnoty, tam się decyduje o opłatach
      2. Doda może zamienić mieszkanie na mniejsze jezeli na tak duże jej nie stać
      3 Doda może poszukac dodatkowej pracy jak wiele innych osob które borykają się z trudnościami finansowymi
      • dyzurny_troll_forum Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:26
        71tosia napisała:

> 1. Doda powinna chodzić na zebrania wspólnoty, tam się decyduje o opłatach
        > 2. Doda może zamienić mieszkanie na mniejsze jezeli na tak duże jej nie stać
        > 3 Doda może poszukac dodatkowej pracy jak wiele innych osob które borykają się
        > z trudnościami finansowymi

Ale po co to wszystko skoro stado baranów zrobi zrzutkę?
    • heca7 Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:44
      Nawet ematka wie, że kupowanie mieszkania pod tarasem sąsiada to proszenie się o kłopoty tongue_out
      • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 07:48
        Powiem więcej - według inżynierów "mojego" dewelopera - mieszkań na ostatnich piętrach, pod tarasami i na parterze - nie kupuje się big_grin, big_grin,big_grin
    • woman_in_love Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:49
      Niestety, zmarnowała najlepsze lata.

Zamiast siedzieć w Dubaju i uczciwie zarabiać na fundusz emerytalno-mieszkaniowy, to robiła jakieś durne filmy a teraz poszkodowani chcą kasy:

„Dziewczyny z Dubaju” to film wyprodukowany przez Dorotę Dodę Rabaczewską i jej męża Emila Stępnia. Pieniądze na produkcję miał podarować 80-letni emeryt, z zawodu pocztowiec, który wygrał w lotto 10 milionów złotych.
      Prokuratura Okręgowa w Warszawie wszczęła śledztwo, które toczy się w sprawie działania na szkodę wierzycieli. Doda odcina się jednoznacznie od niejasnych interesów Stępnia. Jak mówi mediom, te doniesienia są dla niej „szokujące”. Niebawem będzie jednak przesłuchiwana przez prokuraturę.
      • primula.alpicola Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 22:34
        woman_in_love napisała:

> Niestety, zmarnowała najlepsze lata.

Ale za to ma idealnego faceta! Absolutnie w moim typie!
    • 7katipo Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 22:55
      Ale, że co ci obserwatorzy mają zrobić?
      Porozmawiać z jej wspólnotą?
      Ojojać ją, przytulić?
      Bo tyle tupetu, żeby oczekiwać kasy za jej mieszkanie, to chyba nawet Doda nie ma 🤔
      • borsuczyca.klusek Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 00:28
        Pomocy prawnej udzielić 🙄
    • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 23.06.23, 23:38
      a skąd wam się wzięło 1500 zeta? wg mnie wychodzi 1500 + fundusz (remontowy?) 750, czyli sporo powyżej tego o czym piszecie. funduszu nie da się przecież nie płacić (to znaczy da sie, ale ściągną z odsetkami)
      • lauren6 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 08:56
        To nadal nie jest wygórowany czynsz jak za taki metraż.
        • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 12:05
          jak nie jest, jak jest? mam podobny metraż i nie płacę 2200 miesięcznie, tylko bliżej połowy tego. wspólnota ma fundusz z kosmosu, czynsz już bardziej realny, no ale może wiedzą o wadach budynku i szykują się albo na walkę prawną o naprawy albo będą je finansować z tych zbieranych - kosmicznych środków. jest gdzieś info, które to osiedle? bo nie otwierałam linku, opieram się na wpisach fourmek
          • qwirkle Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:34
            volta2 napisała:

> est gdzieś
            > info, które to osiedle? bo nie otwierałam linku, opieram się na wpisach fourme
            > k

Doda mieszka w Marina Mokotów.
            To luksusowe osiedle, na nim mieszkał bohater 'nie kłam kochanie'.
            Tam każdy blok ogrodzony jest osobnym ogrodzeniem, kiedyś z siatki? 🤔 Hm, nie pamiętam. Na filmie widać.

Byłam tam dwa razy, na tym osiedlu, u różnych znajomych.
            • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 22:20
              marina? to kojarzę, nawet coś mi świta, że mąż tam budował. nie chce mi się sprawdzać, ale chyba luksusowy to tam był marketing.
            • gorzka.gorycz Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 22:36
              Wcale nie. Zależy, które budynki.
          • ageman Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 18:37
            volta2 napisała:

>. wspólnota ma fundusz z kosmosu, czynsz już bardziej realny,
            >
            Coś mi się zdaje, że Doda nie doczytała informacji o opłatach albo świadomie pomyliła się o jedno zero.
            Jestem przekonana, że jej fundusz to 70 zł i jest uwzględniony w tych 1500 zł

Pozdrawiam
            Aga
            • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 22:18
              70 zeta to dla odmiany chyba by było bardzo niedużo przy takim metrażu, aczkolwiek jeśli blok nowy, to wspólnota nie musi ciułać przez najbliższe lata i może uchwalić pół złotówki z metra.
        • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 14:23
          To jest 5 zł za metr. To dużo. Nie wiem gdzie, ale obstawiam nowy budynek a nie z lat 60.
          Tylko stawkę FR określą uchwala wspólnoty. Czy doda zagłosowała na "nie"? Czy zakwestionowała uchwałę w sądzie ( ma 6 tygodni od momentu jak została poinformowana o tym, że uchwala przeszla). Jej nie jest potrzebny prawnik tylko przeczytanie ze zrozumieniem ustawy o wlasnosci lokali. Tam ma wyszczególnione jakie .A prawa i obowiązki.
    • morekac Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 00:10
      Może się przeprowadzić do mniej luksusowego.
    • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 00:42
      Dodzia na to mieszkanie wzięła kredyt w CHF, który udało jej się, jako jednej z pierwszych osób w Polsce, unieważnić.

Więc po pierwsze, ma tak jakby darowane sporo peelenów tytułem darmowego kredytu hipotecznego.

Po drugie, mieszkańcy nie chcieli się zgodzić na kupno tego lokalu przez Dodzinę. Pisali pisma do dewelopera, że sobie tej pani zdecydowanie nie życzą. Niestety, obeszła wolę ludu , chytrze kupując owo mieszkanie z drugiej ręki na rynku wtórnym.

Po trzecie, zgodnie z obawami mieszkańców, zamieszkiwanie artystki z Ciechanowa w tym budynku szybko stało się dopustem bożym dla jej sąsiadów. Swoje porsche stawiała w garażu podziemnym zastawiając inne samochody. Z rzeczy byłego narzeczonego robiła ognisko na balkonie. Wdawała się w rękoczyny z menadżerem na powierzchniach wspólnych (zdarzenie zarejestrowane przez monitoring). I tak dalej, i tak dalej....

I ta prosta dziewucha z doklejonym cycem, nadmuchaną botoksem facjatą i zupełnie nieuzasadnionym wysokim mniemaniem o sobie, ma jeszcze czelność domagać się pomocy w sabotowaniu ustaleń wspólnoty mieszkaniowej?

Niech idzie na zebranie mieszkańców, albo da pełnomocnictwo prawnikowi i tam gardłuje, że opłaty są zawyżone. To jest właściwe miejsce do działania. A nie nety i media społecznościowe.

Ps. Zalewanie budynków z ogródków na dachach i tarasach jest powszechne w nowym budownictwie apartamentowym, handryczenie się o to, kto za to ponosi odpowiedzialność i kto ma płacić za usuwanie szkód - również. Mam to w moim budynku, na szczęście mój lokal nie jest na ostatnich piętrach. Sąsiedzi się kłócą, toczą wojenki, zmieniają administratorów, wytaczają sprawy deweloperowi.... ale nie lecą na tik toka czy instagrama. No sorry!!!
      • borsuczyca.klusek Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 01:00
        Zaraz się okaże, że riki jest sąsiadem Dody 😀
        • morekac Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 01:11
          Pewnie jest.😁
          • bywalec2023 [...] 24.06.23, 03:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 06:40
            Nie jest.
      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 05:56
        Nie, mylisz mieszkania. Ona ma dwa.
        • ichi51e Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:38
          to z wątku to jest Biały Kamien zielonagora.naszemiasto.pl/tak-mieszka-doda-zagladamy-do-wnetrz-luksusowego-domu/ar/c6-9029691
          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:54
            Nie, ona mieszka na Marinie. No chyba, ze narzeka na mieszkanie w EP (w którym nje mieszka). I to wciąż nie jest Biały Kamień tongue_out
            • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 14:58
              Zdarzenia, o których piszę dotyczą mieszkania w EP, w którym Doda jak najbardziej mieszkała. To jest w szeroko rozumianym rejonie ulicy Biały Kamień (tak się potocznie mówi na te okolice, niektórych mieszkańców EP to drażni).

O mieszkaniu Dody na Marinie Mokotów nic mi nie wiadomo.
              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:41
                Nie szkodzi, nie musiałeś wszystkiego wiedzieć. Teraz juz wiesz. Ona tu nie mieszka i to od lat.
            • ichi51e Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:03
              „ Mieszkanie popularnej Dody jest urządzone w nowoczesnym stylu. Widać tam czarne ściany, jasne meble oraz piękne obrazy na ścianach. Najbardziej znany apartament Dody znajduje się na strzeżonym osiedlu Biały Kamień. To dwupiętrowe mieszkanie o powierzchni 140 metrów kwadratowych, a na dachu lokalu urządzono ogród”
              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:41
                No i co, ze tak piszą? Jak ci mowię, ze to nie jest BK, to tak jest. Nie bede podawała ulicy. tongue_out
    • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 05:55
      Płaci normalna stawkę. Marina Mokotow jest straszna. tongue_out Ciekawe kiedy pozbędzie sie swojego apartamentu u nas, bo wygrała proces frankowy.
      • memphis90 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 07:43
        Tez jesteś sąsiadką Rikusia i Dody….?

W nawiazaniu do watku obok - cała wasza trójka to pasków w szkole nie miała, co….?
        • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 08:11
          Rikus nie jest moim sąsiadem, nie jest sąsiadem Dody, Doda nie jest moja sąsiadką, bo kilka lat temu wyprowadziła się na inne osiedle, rzut beretem od naszego. To na naszym paliła ubrania Nergala i chyba nadal ma tu swoj apartament.

Nie wiem jak Doda i Riki, ja tylko raz nie byłam wzorowa, na I półrocze IV klasy, za co nie pojechałam na zimowisko. 😳😳😳
          • memphis90 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 09:59
            Aaaa, no widzisz, wszystko wyszło na jaw. Bo gdybys miała same troje, to byś dziś mieszkała między Dodą a Rikiusiem…
            • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 11:32
              Eee, No wlasnie Doda mieszka teraz w tańszej lokalizacji. Riki tez! 😳😳😳
              • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:03
                Riki mieszka w domu (segmencie). Apartament dał w wynajm.
              • memphis90 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:23
                No to musiałaś mieć szóstki. Szóstki to - jak wiadomo - po prostu dwie troje, dlatego masz 2x lepiej.
                • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:53
                  Nie mam lepiej! Musze płacić gruby czynsz. tongue_out
                  • memphis90 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 19:41
                    Ale ściana Ci nie cieknie…
        • mia_mia Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:53
          I chyba Stuhra, młoda kuzynka chyba była tam kiedyś na imprezie u jego córki, ale to było pewnie z 10 lat temu.
          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 11:31
            Tam mieszka dużo wiecej znanych osób. Bardzo znanych. Mamy nawet Marcinkiewicza. 🥲
            • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:04
              thank_you napisała:

> Tam mieszka dużo wiecej znanych osób. Bardzo znanych. Mamy nawet Marcinkiewicza
              > . 🥲

On to chyba mieszka na słupa. wink

Inaczej by położyła łapę Isabel z Brwinowa.

• midge_m Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:41
              thank_you napisała:

> Tam mieszka dużo wiecej znanych osób. Bardzo znanych. Mamy nawet Marcinkiewicza
              > . 🥲

To jest raczej upadły celebryta, celebrytą będący bo jest wybitnym kretynem.
              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:40
                Nieee, mamy tu gwiazdy. Marcinkiewicz to dla mnie ani gwiazda ani celebryta. Jako ciekawostkę to napisałam smile
                • midge_m Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:45
                  wink dawaj prawdziwego celebrytę wink a pisząc poważnie, to Doda okazuje się być agresywną patolożką, dobrze że się od was wyprowadziła.
                  • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:48
                    Nie, bo nie jestem świnia. smile Ale maja po kilka mln followersow. tongue_out
                    • midge_m Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:53
                      Jedyną którą kojarzę z takich zasięgów to Lewandowska wink
                      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:54
                        To akurat nie była tajemnica. wink
      • dyzurny_troll_forum Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:29
        thank_you napisała:

> Płaci normalna stawkę. Marina Mokotow jest straszna. tongue_out

Chyba Marina Wyględów...
        • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 14:09
          Marina Mokotow nazwa osiedla. Wygledow jest częścią Mokotowa smile
      • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:05
        thank_you napisała:

> Płaci normalna stawkę. Marina Mokotow jest straszna. tongue_out

Marina Mokotów to nie stała obok apartamentowców. Zwykłe blokowisko, tyle, że całe ogrodzone.
        • heca7 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:12
          No i z wodą co wcale nie jest takie częste w Warszawie wink Zieleń jednak jest atrakcyjna...
          Koleżanka córki tam mieszka z rodzicami i jedno na co narzeka to brak miejsc parkingowych. Każdy ma swoje oczywiście ale brak dla gości.
          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 16:42
            Tam jest paskudnie. tongue_out
            • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 23:30
              Trudno się nie zgodzić.
    • malaperspektywa Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 09:41
      Może powinna pokój podnająć. Na takim metrażu powinna mieć kilka.
      • borsuczyca.klusek Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:42
        O i to jest konkretna rada 😀
    • mia_mia Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 10:50
      Nie jestem obserwatorem, ale mam bezpłatną radę, przeprowadzić się do mniejszego mieszkania w mniej prestiżowej lokalizacji, osobie samotnej, bez dzieci 50 m powinno wystarczyć..
    • madame_edith Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 11:41
      Zawsze może zostać działaczką partii rządzącej inubiegać się o komunalne za 100 pln
      • heca7 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 14:27
        Tyle tylko, że to komunale za 100zł miało jakieś 36 metrów wink A Doda mieszka na 140...
    • tol8 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:30
      Nie stać ją na prawnika?
      • borsuczyca.klusek Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:33
        Pewnie nie miała jak jumać papieru toaletowego z roboty 🙄
    • ichi51e Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 13:35
      ojp. a mówiła ematka ze tarasy ciekną? jeśli za pomalowanie jednej małej ściany zapłaciła 2k to przepłaciła choć bog wie ile miała ta mała ściana i czy nie policzyła z farba...
      Osiedle Biały Kamień no cóż jak za drogo to zawsze się może przenieść gdzie indziej
      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 15:04
        Nigdy nie mieszkała
        Na osiedlu BK tongue_out
        • ageman Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 18:42
          thank_you napisała:

> Nigdy nie mieszkała
          > Na osiedlu BK tongue_out

Dobrze wiesz, że ludzie potocznie nazywają to osiedle "Biały Kamień".
          Oczywiście ludzie spoza osiedla.
          I tak, Doda tam mieszkała ale spać nie mogła przez wentylatory i się wyprowadziła. BTW wiesz może, jak się skończyła ta sprawa między nią a właścicielem biurowców ?

Pozdrawiam
          Aga
          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 18:49
            Nie znam w sumie nikogo kto nazywa tak osiedle (mam na myśli ludzi spoza).
            Pojęcia nie mam o jakiej sprawie piszesz, bo życia Dody nie śledzę, ot, przypadkiem gdzieś natknęłam sie na artykuł o wygranej sprawie frankowej. Podobnie jak z miejscem zamieszkania - świat jest mały. wink
            Ciekawe co bedzie z biurowcami. A o nowej inwestycji w skrajni Parku Żołnierzy Radzieckich słyszałaś? smile
            • ageman Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 18:56
              thank_you napisała:

> Nie znam w sumie nikogo kto nazywa tak osiedle (mam na myśli ludzi spoza).
              No nie wierzę, wszyscy tak mówią.

> Pojęcia nie mam o jakiej sprawie piszesz,
              Ok

> A o nowej inwestycji w skrajni Parku Żołnierzy
              > Radzieckich słyszałaś? smile
              Słyszałam. Jestem zdziwiona i mam nadzieję, że nie dojdzie do budowy.

A wracając do Dody - chyba stratna nie jest, bo od co najmniej 3 lat wynajmuje ten apartament więc na fundusz remontowy z własnej kieszeni nie wykłada surprised

Pozdrawiam
              Aga
            • quilte Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 00:36
              Czy ten cmentarz teraz nazywa się "park", bo głupio reklamować inwestycję jako zlokalizowaną "bezpośrednio przy Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich"? Po co się rozdrabniać - proponuję zmienić całą nazwę, np. na Park Aliantów tongue_out Na pewno nikt się nie połapie - tak jak nie połapali się ci, którzy już mają apartamenty na tyłach cmentarza. I nielubiane żony wink
              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 06:04
                Park Mauzoleum-Cmentarz Żołnierzy Radzieckich :-

Czemu uważasz, że nie połapali sie Ci, którzy mają mieszkania w skrajni tego parku? Ślepi nie są.”
                • quilte Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 06:45
                  "Park Mauzoleum-Cmentarz Żołnierzy Radzieckich" - czyli cmentarz smile Przecież to JEST cmentarz.
                  "Czemu uważasz, że nie połapali sie Ci, którzy mają mieszkania w skrajni tego parku? Ślepi nie są.” Pewnie kwestia preferencji smile Swego czasu po prostu bardzo się zdziwiłam, że ktoś, kogo stać na mieszkanie wszędzie wybiera tę lokalizację - i pomyślałam, że to może wynik nieświadomości smile
                  • kamin Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 07:05
                    Cmentarz to bardzo dobre sąsiedztwo. A już żołnierzy radzieckich to wprost idealne, nawet na 1 listopada nie będzie tłoku.
                    • seaview Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 07:29
                      Osiedle ma być przy Morelowej? Nie widzę nic fatalnego w tej lokalizacji.
                    • trampki-w-kwiatki Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 07:43
                      Ja się zgadzam, cmentarz to super sąsiedztwo! Nikt imprezy nie zrobi, dzieci nie krzyczą, jest zielono, przestrzeń. Ja tam lubię cmentarze.
                      • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 11:15
                        Przede wszystkim nie wybudują tam kolejnego bloku (choć w SIngapurze splantowali historyczny cmentarz pod zabudowę - z braku innego miejsca).

1 listopada w sąsiedztwie cmentarzy unosi się charakterystyczny zapach od palonych świec i zniczy.

Co do Parku-Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich, to w przyszłości -jeśli nadal władze będą szły na pasku pazernych deweloperów- można się spodziewać okrojenia tego terenu tylko do najbliższego otoczenia symbolicznego monumentu. Btw na Woli sama cerkiew sprzedała pod groby katolickie prawie cały dawny cmentarz prawosławny (nazywa się teraz Cmentarz Wolski).
                        • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 11:23
                          Oczywiście, ze wybudują - w tamtym tyg została wydana decyzja o warunkach zabudowy 5 kondygnacji, 2 kondygnacje podziemne. 100 miejsc postojowych. Przy ul. Gen. Błaszczaka.
                      • heca7 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 11:40
                        Przede wszystkim cicho. Nie wybudują nic wielkiego zaraz za oknem. Cmentarz jest niski i zwykle zielony (o ile nie wytną drzew ale przynajmniej krzaki zostają). Tylko raz w roku jest zadymiony i ludny. A tak żadnych imprez, krzyków, nie powstanie żadna droga szybkiego ruchu pod balkonem... Nie jest źle smile
                        • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 11:49
                          To nie taki cmentarz. tongue_out

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Cmentarz_Mauzoleum_Zolnierzy_Radzieckich_Warsaw_2022_aerial.jpg/1200px-Cmentarz_Mauzoleum_Zolnierzy_Radzieckich_Warsaw_2022_aerial.jpg

A osiedle za drzewami tongue_out Ze niby komuś za tymi drzewami miałby przeszkadzać, bo „nie wie”. W takim razie musi udawac, ze Warszawa to w ogóle nie jest cmentarzysko.
                        • quilte Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 13:39
                          Że też deweloperzy jeszcze nie wpadli na to, żeby reklamować inwestycje pisząc: "w bezpośrednim sąsiedztwie cmentarza" wink To pewnie przez niedopatrzenie. Ludziska by się bili!
                          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 14:09
                            Nie musza reklamować, niektórych lokalizacji nie trzeba, chocbys probowala to obśmiać smile))
                            • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:03
                              Sorry ale ta lokalizacja nie jest dla bardzo wielu osób atrakcyjna. Nie każdy lubi mieć cmentarz prawie pod budynkiem.
                              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:29
                                Dla większości jest niestety niedostępna z powodow finansowych. smile Ten cmentarz prawie pod budynkiem to dość śmieszne - do cmentarza kilkaset metrów, które trzeba pokonać przez park. Ale zawsze można sobie racjonalizować czemu wybiera sie zabetonowany Sluzew a nie widok na zieleń z kilku stron. wink
                                • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:41
                                  Ja naprawdę doskonale wiem, gdzie to jest - i to jest dla mnie opcja "po moim trupie". W sumie dwie rzeczy ( są oczywiście też inne sąsiedztwa na nie ), których nie chciałabym mieć bezpośrednio przy domu. Park i cmentarz.
                                  Ja tam swoje osiedle lubię. Zieleni jest aż nadto smile. Niedaleko mam też całkiem fajny teren obok uniwerku a potem dolinka. Na tyle blisko, że na spacer idealnie - na tyle daleko, że nie słyszę drących się dzieci big_grin.
                                  • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:44
                                    Ależ ja Cie nie przekonuje, dyskutuje jedynie z tym „bezpośrednim sąsiedztwem cmentarza”. Nawet z lotu ptaka widac „bezpośredniość”, „prawie pod budynkiem”. Tam jest kilkaset metrów do przejscia PRZEZ PARK. I trzeba Niezle udawać, ze cała Warszawa nie jest jednym wielkim cmentarzyskiem.
                                • quilte Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:44
                                  "Ale zawsze można sobie racjonalizować czemu wybiera sie zabetonowany Sluzew a nie widok na zieleń z kilku stron." Racjonalizować? Bez problemu potrafię wymienić kilka lokalizacji, na które mnie nie stać, a w których bardzo, bardzo chciałabym mieszkać i których mieszkańcom naprawdę zazdroszczę smile Ta do nich nie należy, żadne to dla mnie kwaśne winogrona. Ty zdaje się mieszkasz gdzieś tam w pobliżu i to, że masz emocjonalny stosunek do miejsca jest zrozumiałe. Co nie znaczy, że dla każdego będzie to miejsce idealne, niekoniecznie z powodów finansowych smile
                                  • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:58
                                    Nigdzie nie napisałam, ze to jest miejsce idealne dla każdego. To ty dziwisz sie, ze ktoś chce tam mieszkac, mając nieograniczone możliwości finansowe. Sugerujesz, ze są ślepi/nie wiedza, inne bla bla bla. A do tego cmentarza jest kilkaset m przez PARK. Wyjątkowo urokliwy park. Do tego z każdej strony są tereny zielone. Osiedle otoczone jest RODami, Polem Mokotowskim i tym wlasnie Parkiem. Ma tereny zielone pod rekreację, mnóstwo miejsca na zabawę dla dzieci (za ogrodzeniem). Jednocześnie jest rzut beretem do Centrum/lotniska i wylotówek z Wawy. Najwidoczniej Ci, którzy wybrali te lokalizacje „przy cmentarzu” cenią sobie to, co powyżej.
                                    • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 15:08
                                      No są tacy co i z widokiem na cmentarz kupią i będą sobie chwalić.
                                      Dla mnie to jest za blisko.
                                      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 16:47
                                        No, a są tacy którzy maja mieszkania w blokowiskach na Służewiu i im odpowiada.
                                    • quilte Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 16:01
                                      Ja dokładnie wiem, gdzie to jest - i nie z mapy smile Nie musisz mi szczegółowo rozpisywać, bo bywam tam regularnie. Wyjątkowo urokliwy park, powiadasz? OK, to Twoje zdanie smile I tak, ludziom zdarza się kupować mieszkania/domy, bo nie wiedzą różnych rzeczy: ten nie wie, że na tyłach ma cmentarz, tamten nie wie, że grunt, na którym stoi jego dom pilnie wymaga interwencji Erin Brockovich (jest takie ładne i modne osiedle w Warszawie) i tak dalej.
                                      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 16:45
                                        To nie tylko moje zdanie. Nie wiem po co bywać regularnie na Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich, do tego tak paskudnym?

https://3.bp.blogspot.com/-N_4mZDnPtEY/WWPopYrgg5I/AAAAAAAARhg/8LgpZkM3F54RIpietY3Cke0L3VqK0QKWwCLcBGAs/s1600/mauzoleum%2B13.jpg

Aaa, No ja nie obracam sie wśród idiotow smile I watpię, aby idioci kupowali mieszkania za miliony zł nie wiedzac, co jest w odleglosci kilkuset m w każda stronę. Szczególnie, ze bywali tam wczesniej smile Ale cóż, bywa. smile
                          • heca7 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 11:47
                            Raczej piszą- obok terenów zielonych i spacerowych 😜
                  • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 11:18
                    A co jest strasznego w tej lokalizacji? To formalne cmentarzysko. Warszawa to generalnie cmentarzysko. Maz opowiadał, ze jako dzieci nie zapuszczali sie za szklarnie i na cmentarz. Bo było tam ponuro, ale teraz juz tak nie jest. Akurat ta czesc parku od ROD i Zwirki i Wigury jest wyjątkowo urokliwa.
                  • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 11:26
                    A lokalizacje wybiera sie także ze względu na np. bliskich, powierzchnie, widok na zieleń, szybki dojazd WSZĘDZIE. Ta lokalizacja ma to WSZYSTKO.
                    • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 12:21
                      a ja właśnie nie chciałam tam mieszkać z uwagi na lokalizacjęsmile
                      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 12:47
                        Ale kogo obchodzi co ty uważasz za odpowiednia lokalizacje? Ludzie,
                        Którzy tam mieszkają, nigdy nie zamieszkaliby tam gdzie ty i tak jak ty. smile
                    • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 12:33
                      Nigdy bym tam nie zamieszkała - właśnie ze względu na cmentarz.
                      • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 12:46
                        Nikt tego cmentarza z okna nie widzi. 😅 Poza tym myśle, ze jest jeszcze Pare przyczyn, np. 25 k za metr 7 lat temu, przy mieszkaniach zaczynających sie od 150 m wink Aktualnie podobny standard jest tam za jedyne 16 mln, jeszcze trzy mieszkania zostały, moze sie skusisz - bliżej Rostafinskich, cmentarz oddalony. smile))
                        • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 12:50
                          Pewnie nie, znam ten teren bardzo dobrze. Ale jednak nie - cmentarz tak blisko - nie ma mowy.
                          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 13:32
                            😄
                        • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 12:56
                          Mam swoje - oglądałam tamto osiedle - no jednak nie dla mnie.
                          Nie potrzebuję mieszkania 150 metrów. moje 104 mi spokojnie wystarczy.

16 milionów to niby za jakie mieszkanie? Bo nawet licząc 150 m po 25 tys - to jest tylko 3750000.
                          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 13:30
                            Mowię o mieszkaniach dostępnych aktualnie. Są po 400 m.
                            3,75 to było 7 lat temu. Dzis są pewnie dwa razy droższe, o ile ktoś w ogóle chciałby sprzedać taka lokalizacje.
                            • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 13:32
                              7 lat temu siła nabywcza pieniądza była inna smile))
                        • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 17:13
                          jesteś pewna tych cen? z tego co pamiętam te parę lat temu mąż wkraczał tam na budowę, właśnie chyba na rostafińskich. proponował mi tam przeprowadzkę, wiem, że była kolejka z zapisami, ale o ile się nie mylę kadra z wyższego szczebla mogła tę kolejkę spokojnie ominąć i wybrać z puli zanim jeszcze trafiły do sprzedaży. nie skusiłam się. ale na pewno nie kojarzę ceny 25 tysięcy, coś bajdurzysz. nie chce mi się w jego stare pliki wchodzić, bo tam pewnie i ceny by się znalazły, ale wieczorem dopytam, może coś pamięta, a już taką cenę to powinien. a może mi się myli, czy marinę budował DD?
                          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 17:44
                            Nic nie bajdurzę, sprawdz sobie. Mylisz inwestycje. Ta 7 lat kosztowała 25 k/m.Najnowsza - 40 k/m, a metrów 400.
                            Aktualnie nawet 20 letnie mieszkania względnie zrobione stoją po 22-24 k/‚ a ta sprzed 7 lat pewnie z 40, ale jakoś nikt sprzedać nie zamierza.

Nie, nie budowal tego DD, mylisz inwestycje. Chciałabym zobaczyć kadrę wyższego szczebla u developera, która wyskakuje z 4 mln na mieszkanko i wkłada 2 mln w wykończenie. wink
                            • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 17:54
                              www.pb.pl/wysmakowana-architektura-w-sercu-warszawy-961959

8 lat temu został tu sprzedany apartament za 15 mln tongue_out

Ech ci ludzie sie nie znają.
                            • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 17:57
                              Wiesz,że kadra może mieć zniżkę? Tak jak Doda, czy inny klient strategiczny. Czy nie wiesz?
                              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 18:04
                                Wiesz, ze najtańsze mieszkanie kosztowało 3,75. Ile tej znizki dostanie kadra? 50%? 😜 w tych apartamentowcach jest tylko jedno mieszkanie „kadry” - a konkretnie jednego z udziałowców. Mieszkania 7 lat temu kosztowały od prawie 4 do 7 mln. Nie rozśmieszaj mnie, ze wyższy szczebel managerski, nawet ze zniżka, byłoby na to stać, łącznie z wykończeniem i późniejszym utrzymaniem.

Doda nie była zadnym klientem strategicznym. Tu mieszkają ciekawsi ludzie niż ona.
                            • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 18:00
                              www.pb.pl/wysmakowana-architektura-w-sercu-warszawy-961959

Bezpośrednie sąsiedztwo cmentarza 😅

Rozmawiamy o EP a nie o MM.
                              • volta2 Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 19:08
                                ok, byłam przekonana że to marina mokotów wciąż jest na tapecie, akurat dziś nie siedzę na forum, dziedziczyłam po mamuścesmile

ok, już się tak nie podniecaj, na eko park też byłam jako klient, i też nie chciałam. facet od którego kupiliśmy mieszkanie właśnie tam się przeniósł. to nie jest jakaś niezwykle niedostępna oferta w naszej bańce. oczywiście mnie tam by żaden cmentarz nie przeszkadzał, po prostu czegoś innego chciałam i mam.

zauważ, że napisałam doda czy inny klient, nie musisz sobie dodą gęby wycierać, wiem jak interesujący ludzie dostają interesujące mieszkania w warszawskich inwestycjach, bo lubię z mężem sobie pogadać o jego pracy, szczególnie gdy swojej się nie ma.
                                • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 08:05
                                  Ależ niech sobie dostają nawet za darmo - mnie to ani ziebi ani grzeje. 🤓
                        • ageman Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:26
                          thank_you napisała:

> Nikt tego cmentarza z okna nie widzi. 😅 Poza tym myśle, ze jest jeszcze Pare p
                          > rzyczyn, np. 25 k za metr 7 lat temu, przy mieszkaniach zaczynających sie od 15
                          > 0 m wink Aktualnie podobny standard jest tam za jedyne 16 mln, jeszcze trzy mies
                          > zkania zostały, moze sie skusisz - bliżej Rostafinskich, cmentarz oddalony. smile
                          > ))

Ha ha, 3 mieszkania z 5 zostały !
                          Utwierdzam się w przekonaniu, że faktycznie pracujesz dla dewelopera.

Aga
                          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:48
                            No a dziwisz sie, ze zostały? smile)) Ze ja pracuje u dewelopera? I szukam klientów na mieszkania za 16 baniek na forum? 😅 Zdradzisz co zażywasz? Musi byc zajebiste 😅😅😅
                            • ageman Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:52
                              thank_you napisała:

😅 Zdradzisz co zażywasz? Musi byc zaje
                              > biste 😅😅😅

Wystarcza mi uważne czytanie.

Aga
                              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:57
                                Schowaj szklaną kulę. smile
                      • memphis90 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 19:38
                        Cmentarz to najlepsze sąsiedztwo. Mogłabym mieć zaraz za płotem.
                        • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 26.06.23, 12:30
                          Tu akurat nie jest za płotem, tylko oddzielone wyjątkowo pięknym i mało uczęszczanym parkiem. Nawet w pandemii żołnierze tylko grozili palcem, podczas gdy Pole Mokotowskie odgrodzili taśmami 😅
                    • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 02:31
                      thank_you napisała:

> A lokalizacje wybiera sie także ze względu na np. bliskich, powierzchnie, widok
                      > na zieleń, szybki dojazd WSZĘDZIE. Ta lokalizacja ma to WSZYSTKO.

Nie chcę się drobiazgowo czepiać, ale pojechałaś. Tak w maksymalnym skrócie, to w Warszawie nie ma czegoś takiego jak "szybki dojazd wszędzie", jeśli już mówić o częściowych ułatwieniach w komunikacji, to zapewnia je stacja metra, której tutaj nie ma i nie będzie. W tej lokalizacji można też mieć poważne zastrzeżenia choćby do sfery usług. Choć jak rozumiem, tylko bidoki robią samemu zakupy i wydając 16 mln zł (wtf? szok!) na mieszkanie w bloku o podwyższonym standardzie , zakupy i obiady robią wedle dyspozycji pani domu zmotoryzowani umyślni...

Ps. Kwoty, które podajesz w tym wątku są czystą aberracją. Żadna ciasno upchnięta mieszkaniówka nie jest warta pieniędzy, za które można się dożywotnio urządzić w paru fajnych miejscach świata. Za 5 mln zł można w Warszawie i okolicach kupić przyzwoite gniazdko do mieszkania, a za resztę po prostu wypoczywać (bo chodzenie do jakiejkolwiek roboty przy wielomilionowych zasobach uważam za głupotę). Wydawanie 16 mln zł, czy 40 mln zł (?????) na coś, gdzie nadal ma się sąsiadów przez ścianę, zero własnej zieleni i apartamentowy, ale BLOK, mogę przyrównać jedynie do topienia pieniędzy w kiblu.

• thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 08:00
                        Owszem, jest - masz dwa przystanki tramwajem do metra w zależności od tego, w której części osiedla mieszkasz - jest to dość blisko lub jednak trochę większy kawałek.
                        Dojazd autem Jest doskonały do każdej dzielnicy, z 10 min do lotniska i dworca centralnego (autem). Tak samo do wylotówek z miasta.

Nie wiem czy rozumiesz, ale ludzie wydający kilkanascie baniek na nieruchomość nie nabywają jej za ostatnie zaskórniaki i oszczędności życia a zapewne stać
                        ich na to z lekkim tekstem a mieszkanie
                        Tutaj jest jedna z wielu ich posiadłości.
                        I np. Dla mnie DOM z własna zielenią (?) jest absolutnym nieporozumieniem i NIGDY nie chciałabym mieszkać w żadnym domu - czy to na Starym Mokotowie/Żoliborzu czy w innym Konstancinie (wiem, bo mieszkałam).
                        Mnie podobają sie mieszkania w
                        Skrajni parków, ponad korona drzew, z nieograniczona perspektywa i zachodami/wschodnim słońca,
                        Co przy panoramicznych oknach jest po prostu zniewalające.
                        I żałuje, ze kilka lat
                        Temu krytykowałam do męża tamta inwestycje narzekając, ze ciemno i wrony, bo dość
                        Gwałtownie sie rozmnozylismy a ludzie
                        Jakoś nie chcą sprzedawać tych mieszkań, choć
                        Utopili kasę w kiblu. tongue_out
                        • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 12:27
                          Mam właśnie wymianę najemców w moim apartamentowcu, więc musiałem spędzić tam czasu kęs (odświeżenie lokalu, naprawy itp.). Nie jest to EP/Biały Kamień , ale uwierz, że ów blok o podwyższonym standardzie położony w parku stanowi najlepszą lokalizację w całej dzielnicy. Ma metro w odległości spacerku. Nie wiem ile kosztuje jeden m kw, wiem, że jakiś czas temu mogłem to na pniu sprzedać po 22 tys. zł / m kw (tak, wiem, dla pani thank_you to grosiki , a lokalizacja - trzypiętrowy budynek z podziemnym garażem, windą, brakiem mieszkań mniejszych niż 65 m kw , licznymi lokalami po 130-240 m kw, ochroną, ogrodnikami, monitoringiem i czym tam jeszcze to zapewne brudny slums).

W każdym razie chciałbym zwrócić uwagę na:

1. Ktoś coś gotuje - nie wiem gdzie, nie wiem gdzie wychodzi wyciąg, w każdym razie wyszedłem na taras i czuję te wyziewy. ---> We własnym domu problemu brak.

2. Robotnik wyszedł z papierosem na taras - afera, z sąsiedniego tarasu pan się awanturuje z tego powodu.---> We własnym domu problemu brak.

3. Na sąsiednim tarasie od lat zamieszkuje parka, która zajmuje go non-stop od kwietnia do października, siedzi i pilnie nasłuchuje. Podsłuchiwacze. Zwłaszcza ich interesowały moje rozmowy telefoniczne.---> We własnym domu problemu brak.

4. Ponieważ moje mieszkanie jakiś czas stało puste, sąsiedzi "zaopiekowali się" dwoma sąsiadującymi miejscami parkingowymi w garażu podziemnym (należącymi do mnie), zastawiając je szpanerskim bmw landarą. Czterokrotne interwencje nie dały nic, dopiero parę rzuconych przeze mnie qrew oraz groźby. ---> We własnym domu problemu brak.

5. Mieszkańcy ciągle zmieniają zarządców wspólnoty oraz firmę administrującą, efektem tego są rażące podwyżki czynszu. ---> We własnym domu problemu brak (za prąd 0 zł -> panele fotowoltaiczne).

6. Poprzedni najemcy mieli pieska miniaturkę, sąsiadom ów piesek się nie podobał i słali donosy, wszczynali afery. ---> We własnym domu problemu brak

7. Ściany są porządne, ale jak ktoś wierci, drze ryja przy seksie mając otwarte okno, albo ma przyjęcie towarzyskie z tupaniem i muzą na full , to słychać. ---> We własnym domu problemu brak

Dom dla odmiany ma liczne inne problemy, zwłaszcza gdy jest stary postkomunistyczny (jak mój) oraz się generalnie sypie. Ale.... jest duży taras, ogród, zaprzyjaźnione wiewiórki i jeże, latem rozkładany basenik, gigantyczne ilości miejsca (co niestety moja żona zamienia w rupieciarnię), no i najważniejsze - "wolnoć Tomku w swoim domku". Metro 5 minut spacerkiem lub 1,5- 2 minuty autobusem (co 5-10 minut). Garaż i dwa miejsca parkingowe tuż przy domu. Obecnie nie zamienię na blok z ochroną. W żadnym wypadku.
                          • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:01
                            Riki, rozumiem, dla mnie blok mieszkanie na OSIEDLU bloków, to:

- Ogromny wybór dzieci do zabawy. Teraz, gdy koledzy są w wieku samodzielnie wychodzącym, jeżdżą watahami po mieście i uprawiają nieskrępowane niczym zabawy. Mnie to absolutnie zachwyca i jestem szczęśliwa, ze Młody ma takie normalne dzieciństwo
                            Nie musze przyjmować ich u siebie w ogródku lub wysyłać syna do czyjegoś ogródka - od zawsze te zabawy odbywały sie „na zewnatrz”, No chyba ze dzieci koniecznie chciały pobawić sie w domu

- Rozumiem, ze autobus masz pod domem? Bo jesli mam
                            Liczyć ile zajmuje mi dojazd do metra, tramwajem który jest co 2/3 min, to tez sa to 2 minuty. I moj przystanek jest w połowie linii, wiec mam optymalnie w dwie strony wink z domu, do rotundy, z buta, mam jakieś 27 min (z wózkiem tongue_out) z czego polowe trasy ide przez park

- Poza dwoma epizodami mieszkania w domach, cala resztę życia spędziłam „w bloku”. Sąsiadów mam niezauważalnych, za to na osiedlu nawiązałam mnóstwo kontaktów z turbo ciekawymi ludzmi i odwiedzamy sie prywatnie smile

- Nie czuję żadnych wyziewów, moze to kwestia covida, moze wieku, moze sąsiadów, którzy nie gotują/nie gotują na smierdzaco, moze wysokiej odporności na „niedogodności”, moze cos co dla Ciebie jest minusem - dla mnie jest po prostu niezauważalne smile

- Mieszkając w bliźniaku ryzykowales chyba podobnie -
                            Mogłeś i wciąż możesz miec podglądaczy/podsłuchiwaczy za sąsiadów wink

- Dla mnie ogródek jest nieporozumieniem a baseniki i jacuzzi ludzie wstawiają sobie także na tarasy, mnie taki
                            100 m w zupełności by satysfakcjonował pod katem roślinności (odpornej na mnie i panie sprzątające) i miejsca potrzebnego na postawienie stołu i wypoczynku smile

A u siebie lubię wlasnie dostępność z buta - teatrów/kin/muzeów/galerii. Dobrych warzywniakow i sklepu rybnego. Fajnych knajp. Tego, ze tworzymy tu pewną społeczność (organizujemy Wigilie dla starszych itp.). Od kiedy mam Małą, to większość swoich spraw załatwiam chodząc/komunikacją publiczną, No chyba ze musze podjechac gdzieś dalej/na dłużej/pogoda trefna/gonię w piętkę. A tak to luz - piekny, ucywilizowany i ogromny park pod nosem, dobre knajpy, rożnego rodzaju usługi, maz ma do pracy kilka przystanków tramwajem (ja z buta). tongue_out Do domu mnie nie przekonasz, juz maz próbował tongue_out
                            • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:25
                              Ok, co do dzieci, ja mam młodego w wieku, kiedy te problemy są mi jeszcze nieznane.

Autobus jest w zasadzie pod domem, idę 2,5 minuty.

Ja również całe życie spędziłem w blokach, do domu byłem od zawsze nastawiony mega sceptycznie. Nie będę wpierał, że dom to poezja śpiewana, zwłaszcza dom rozsypujący się, wybudowany na przełomie 80/90 z tandetnych materiałów i w przestarzałych technologiach jest kłopotliwy i upierdliwy w utrzymaniu. Mimo wszystko, jakoś się przeorientowałem na dom i teraz, gdy musiałem trochę pobyć w apartamentowcu, to mi się nie podobało (a parę lat temu, w "protiwpołożnej" sytuacji odczucia miałem dokładnie odwrotne wink )

Mam segment skrajny, po jednej stronie teren zielony , więc poczucie intymności mimo miasta jest duże.

Dostępność miasta u mnie to 12 minut metrem, zarówno z domu, jak i w innej dzielnicy z tego apartamentowca. Samochodem też blisko, elektrykiem jeżdżę buspasami, więc korki mnie zasadniczo nie dotyczą.

Jeśli chodzi o tereny zielone, to głównie korzystam z lasu kabackiego, po którym jeżdżę rowerem. 8-letni synek jest leniuchem i wymusza, abyśmy do tego lasku jeździli rowerami metrem. Jest to o tyle fajne, że kawałeczek z domu podjeżdżamy do stacji metra, no a potem z metro kabaty jest dosłownie rzut beretem do natury (zwłaszcza pola na wysokości powsina są super).
                              • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:59
                                Dlatego widzisz Riki - każdy wybiera lokalizację, która jest dogodna dla niego, dobierając ją do stylu życia. Są ludzie, dla których kawałek ogródka ważniejszy jest od swobody dziecka, bo to dziecko ewentualnie odwożą na zajęcia. Dla mnie to opcja po moim trupie, bo od najmłodszych lat dziecka stawiałam na jego samodzielność i orientację w terenie.
                                Pewnie gdzieś tam są osiedla domków z placem zabaw na terenie, gdzie dzieci mogą sie swobodnie bawić (gdy zakończy sie budowa tramwaju z Wilanowa, to mieszkańcy Hampton bedą mieli komfortowy dojazd do Centrum - pytanie, czy to aby na pewno korzystający z transportu publicznego z WYBORU wink ). Ale wciąż nie jest to zasięg „z buta” do centrum kulturalnego miasta. No i cenię sobie różnorodność jaka jest u nas - zalezy mi na posiadaniu normalnych dzieci. tongue_out

Do Lasu Kabackiego jezdzimy czasami rowerami albo podjezdzam metrem i idziemy do Ogrodu Botanicznego, taki „dłuższy” spacer. smile

Dom - No go wink
                                • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 16:35
                                  Hampton to dyskusyjna sprawa. Leży na mokradłach. W lecie w okolicy są takie komary, że nawet rowerem trudno jechać. Do tego tramwaju to jednak będzie stamtąd kawałek... W całym Miasteczku Wilanów (gdzie długi czas bywałem codziennie z racji odwożenia młodego do przedszkola w Royal Wilanów) drażnią mnie.... ceny. Ktoś mi już tłumaczył, że są tam też jakieś Auchan Direct czy coś takiego, ale generalnie tam wszystko jest znacznie drożej niż w sąsiednich dzielnicach.

Poza tym Miasteczko Wilanów odstręcza mnie właśnie ową komunikacją. Teraz ktoś chytrze wymyślił, aby 217, które utykało w monstrualnych korkach do Metra Wilanowska , puścić w drugą stronę z Miasteczka Wilanów na Ursynów, nie wiem jak to czasowo wychodzi, ale można dojechać do Metra Imielin. Budowany tramwaj, jak dla mnie jest pomyślany od czapy, bo będzie się wlókł przez Sadybę i Mokotów, lobby emeryckie tradycyjnie na pewno wymusi jeszcze przystanki co 200 metrów. Tramwaj z Miasteczka Wilanów powinien iść Aleją Wilanowską do Metra Wilanowska i starczy.

I jeszcze raz. Spór "dom czy blok" generalnie jest nierozwiązywalny, co udowodniło 1001 dyskusji na tym forum. Zresztą preferencje się zmieniają, czego sam jestem przykładem. Mi idzie raczej o kwestie finansowe. Bo mając te 16 mln zł wszelkie wady domu można wyeliminować, a jednak trudno porównywać własną posiadłość z apartamentem w bloku. Oczywiście, wiadomo mi, że są i tacy ultra bogacze celebryci, którzy uważają, że najlepszym miejscem do mieszkania na stałe jest.... hotel. wink Wystarczy wspomnieć Tellego Savalasa, który do końca życia mieszkał w luksusowym hotelu i bardzo to sobie chwalił.
                                  • dramatika Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 16:39
                                    riki_i napisał:

> Wystarczy wspomnieć Tellego Savalasa, który do końca życia mieszkał
                                    > w luksusowym hotelu i bardzo to sobie chwalił.

To przecież oczywiste. Mieć uprane, posprzątane, żarcie pod nos, lodóweczka sama się napełnia. Żaden blok czy dom tego nie zapewni smile
                                  • thank_you Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 16:50
                                    Kurdę, już bez przesady z ta wielką odległością z Hampton do tramwaju - pewnie 10 min spacerkiem. Komunikacyjnie odmienia to całkowicie los Wilanowa. I zgadzam się - tramwaj powinien iść w górę Wilanowską, szczególnie, ze jest tam na niego miejsce. To, co zrobili z drzewami wzdłuż Belwederskiej to kryminał. Wycięli drzewa spod Lotosu! Biorąc pod uwagę zmiany klimatyczne i to, jak nowe drzewa się (nie)przyjmują, to jest kryminał.
                                    Ceny na Wilanowie są dość zabawne, choć niekoniecznie odstające od tego, co mamy my w lokalnych spożywczakach. Do tego rządzi u nas osiedlowe lobby antymarketowe.🤓 Rok temu pierwszy raz przychylniej spojrzałam na Wilanów, aczkolwiek wciąż nie dla mnie (choć dla dzieci to raj). Ale rano podobno jest koszmar, aby wydostać się z bocznych uliczek.

Co do tych 16 mln - gdybym miała dziś taką wolną kasę, to wolałabym ten apartamencik niż jakikolwiek dom. tongue_out Na szczęście nie jest ponad koronami drzew, więc nie cierpię, że nie mam. 😅 Wg mnie jest tam pięknie, szczególnie wiosną i jesienią i przez kilka zimowych, adwentowych dni, gdy szron osiada na drzewach i przymarza a ta przyroda wchodzi przez okna tworząc malowniczy krajobraz w domu. Mnie zachwyca, co poradzić. 🫣
                              • borsuczyca.klusek Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 14:07
                                Oho riki właśnie napisał gdzie można na niego zapolować 🤣
                                • riki_i Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 16:19
                                  Ja jestem przeterminowany. Nie ma na co polować.
                                • quilte Re: Doda prosi o pomoc 28.06.23, 00:08
                                  Obstawiam okolicę taką... sienkiewiczowską wink Ciekawe, czy to tam.
                    • ageman Re: Doda prosi o pomoc 27.06.23, 13:23
                      thank_you napisała:

> A lokalizacje wybiera sie także ze względu na np. bliskich, powierzchnie, widok
                      > na zieleń, szybki dojazd WSZĘDZIE. Ta lokalizacja ma to WSZYSTKO.

Czy Ty pracujesz dla dewelopera że tak tu reklamujesz tę inwestycję ?
                      Bo tak właśnie brzmisz.

Aga
    • szara.myszka.555 Re: Doda prosi o pomoc 24.06.23, 18:56
      Płacę 1600 za 104 metry i nie narzekam.
      • arwena_111 Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 07:46
        ale chyba z mediami.
    • ruscello Re: Doda prosi o pomoc 25.06.23, 07:55
      Zaskakujące, często słyszałam, że w Warszawie są wysokie czynsze. Doda by zbankrutowała mieszkając w mojej okolicy na biednym wschodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka