Dodaj do ulubionych

Rolki - samodzielnie

02.07.23, 17:02
Zawsze marzyłam, nigdy nie miałam na to odwagi. Teraz mam czas i miejsce, ale nie mam nikogo, kto mógłby mi pokazać. Czy dam radę się nauczyć sama z dostępnych filmików? Jakie rolki powinnam sobie zamówić? Teraz to tylko z esklepu. Polećcie coś, dobre kobiety, proszę. Rozmiar 39, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie. Jak to dobrać? Do tego ochraniacze. Czy powinnam coś na głowę od razu?
Mam problem z kaskiem na głowie; wstyd przyznać, nie używam do jazdy na rowerze, bo od razu po założeniu na głowę.robi mi się słabo. Z tego też powodu nie jeżdżę na nartach. Nie umiem jeździć na łyżwach, kiedyś próbowałam, ale się nie nauczyłam. Jeśli to ma jakikolwiek wpływ na rolki.
Czy jest sens kupowania, czy raczej sama nie ogarnę tematu?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 17:26
      Ja mam solomony, jestem b zadowolona. Nie kupuj jakichś przypadkowych. Ja miałam jakieś polskie wciśnięte mi w sportowym sklepie, potem poszłam do rolkowego sklepu i po prostu kosmos jaka różnica, także w bezpieczeństwie- bo łatwiej zapanować nad nimi, choć jeżdżą bardziej dynamicznie.Koniecznie ochraniacze i jednak kask. Ja nauczyłam się sama, pomalutku. Potem wzięłam kilka lekcji i to pchnęło sprawę do przodu, ale żeby po prostu jechać, skręcać, stawać, to sama raczej ogarniesz.
      • paulanowakk Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 17:45
        Dziękuję
        • extereso Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 17:58
          Przepraszam, poszłam do garażu sprawdzić bo coś mi nie grało. Moje rolki to Seba. 😱😱😱 Dobrze że nie zeznawałam w sądzie
      • slonko1335 Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:02
        Nie masz w okicy zadnego instruktora? Dobrze wziąć na początek ze 2 lekcje jeżeli nie jeździsz na łyżwach. Mam rollerblady. Uwielbiam.
        • paulanowakk Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:31
          Aktualnie nie
      • arim28 Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 22:07
        Jeżeli nie jeździsz na łyżwach, to może kup sobie wrotki,
        Łatwiejsze, dużo do nauki.

Ps.
        Mam bardzo stare wrotki, już 25 letnie, późno nauczyłam się jeździć.
        Mam Bauery i Salomony.
    • pytajacakinga Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:03
      Wydaje mi sie ze na samym poczatku bedziedz potrzebowala kogoś kto cie podtrzyma lub pomoże wstac jak upadniesz.
      • paulanowakk Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:30
        No to chyba odpuszczę sobie rolki. Nie mam z kim.
        • extereso Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:38
          Jak zaczynałam sama.
        • mae224 Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 13:47
          no co ty, odpuszczasz? przyjaciółka? sąsiadka? naprawdę żadna? grupa lasek z twojej okolicy? szukałaś na fb?
    • ida_listopadowa Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:13
      Gdzie mieszkasz? jezeli w jakims wiekszym osrodku, wszedzie sa grupy nauki na rolkach oraz instruktorzy.
      Robi to ogromna roznice! poza tym rolki to sport bardzo kontuzyjny, dobrze aby ktos mial na ciebie oko.
      Jezeli sama nie nauczylas sie lyzew to i rolkami moze byc klopot, bo moim zdaniem jest to znacznie trudniejsze. Instruktor, lekcje w grupie robia ogromna roznice. Zawsze marzylam o lyzwach, a jezdzilam od bandy do bandy. Po sezonie w szkolce robie piruetysmile wiec poszukaj kogos albo lepiej grupy i sprobuj w kontrolowanych warunkach. no i - zlych nawykow truniej sie oduczyc niz od zera nauczyc dobrych.

Kask jest absolutnie konieczny. Zobacz, czy kazdy kask tak dziala na ciebie, moze rowerowy nie? Wywrocisz sie na pewno. Oby nie do tylu, na glowe
      • slonko1335 Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:18
        Przychylam się do kasku. Kask na rolki to koniecznosc, najlepiej taki który chroni caly tył glowy. Na początek też warto dobre ochraniacze. Ja umiem jeździć ale zdarzają mi się wywrotki niezależne od mnie zazwyczaj więc jeżdżę w komplecie ochraniaczy zawsze gdzie jest dużo ludzi, rowerów i innych rolkiwicziw.
      • paulanowakk Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 18:30
        Siedzę na wsi aktualnie. Chciałam coś porobić, żeby się nie nudzićsmile
        • jednoraz0w0 Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 23:25
          I na tej wsi jest sklep z rolkami oraz gładki asfalt (ale nie jezdnia)?
          Na początek kup najtańsze, które nie są za szybkie i wytrzymają parę miesięcy, ale w międzyczasie się zorientujesz co właściwie lubisz, czy sztuczki czy szybką jazdę (te mają wyzsze i dłuższe szyny i są mniej zwrotne). Jak je wykończysz to będziesz wiedzieć co kupować, jeśli w ogóle, a wtedy najlepiej szukać używanych nówek od kogoś, kto kupił sobie drogie, szybkie rolki jako swoje pierwsze, wyjebal się, wylądował na pogotowiu i postanowił je sprzedać wchuj.
          Ochraniacze na nadgarstki, na ręce będziesz najczęściej lecieć. I kask.
        • leni6 Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 10:47
          Na wsi zwykle są słabe warunki na jazdę na rolkach. Po drodze to nielegalnie i niebezpiecznie, chodniki najczęściej są z kostki brukowej, po której kiepsko się jeździ. Najlepsze sa szerokie asfaltowe alejki takie jak są często w parkach.
        • panna.nasturcja Re: Rolki - samodzielnie 11.07.23, 00:35
          I gdzie na tej wsi chciałabyś jeździć na rolkach?
          • jednoraz0w0 Re: Rolki - samodzielnie 11.07.23, 00:49
            Po gumnie!
          • memphis90 Re: Rolki - samodzielnie 11.07.23, 13:58
            Oj, nie mów, moja siostra na wsi ma porobione trasy pieszo- rowerowe (i Wrotkowe), śliczny asfalt, gładko, wiele km i wycieczkę nad jezioro można za jednym zamachem zrobić…
    • pepsi.only Re: Rolki - samodzielnie 02.07.23, 21:36
      Rolki mam z Decatlonu, są wystarczające. W sumie to nawet ładniutkie. Pamiętaj, że rolki to jedno- musisz mieć porządny komplet ochraniaczy, na dłonie, na łokcie, na kolana.
      Uczyłam/uczę się jeździć sama. Na pierwsze jazdy brałam męża, siedział w samochodzie i czekał na mnie, gdybym się połamała to miał mnie zgarnąć z ulicy i wieźć na SOR, ale nie było takiej potrzeby big_grin ze dwa razy jeździłam z koleżanką, dla towarzystwa, a nie żeby mnie uczyła. A potem już tylko sama.
    • siedemkropek82 Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 04:48
      Ja uczę się sama. Daje radę. Rolki mam FILA.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 10:34
      A z czym miałaś problem na łyżwach?
      Jeśli z chybotaniem się stóp na boki, to w rolkach będzie stabilniej, ale jeśli z utrzymaniem równowagi w pionie, to w rolkach będzie gorzej.
      Uczyć się w dorosłości bez kasku, nie polecam.
      Do ziemi daleko, więc jak grzmotniesz gołą głową, to może być po ptokach.

Jeśli się umie jeździć na łyżwach, to na rolkach też się jeździ bez problemu, odwrotnie jest gorzej.
      Uważam, że na rolkach jest trochę trudniej się uczyć, bo kółka sprawiają, że rolki bardziej uciekają nieumiejącemu równowagi utrzymać niż łyżwy, zwłaszcza, jak teren na którym się uczy nie jest idealnie poziomy. Kółka pojadą, a ciało zostanie.
      Nie ucz się na betonie, ani asfalcie, tylko albo na gumowym boisku, albo na drewnianym torze, jeśli taki znajdziesz. Na początek trzeba kółka w szynie docisnąć, tak żeby się ciężko kręciły, to nie będą rolki tak uciekać. Dopiero, jak się nauczysz swobodnie "chodzić" na rolkach i utrzymywać równowagę w pionie, to poluzować kółka i zacząć jeździć.

• extereso Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 20:33
        Hmm ja na łyżwach dobrze jeżdżę a na rolkach niższe rejony średnich stanów,i jeszcze musiałam sporo wysiłku włożyć w to, żeby tak było. Więc dla mnie rolki trudniejsze.
      • jednoraz0w0 Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 20:43
        raczej niech zacznie od łożysk dla początkujących
    • afro.ninja Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 19:16
      Ochraniacze, ochraniacze i jeszcze raz ochraniacze. Oczywiście kask tez.
    • lisciasty_pl Re: Rolki - samodzielnie 03.07.23, 22:15
      Ja się uczyłem jako stary koń a specjalnie sportowy nie byłem. Kilka godzin lekcji z instruktorem, później już męczenie samemu. Ochraniacze na łokcie, kolana i ręce (te najważniejsze, jak gleba to ręce automatycznie próbują amortyzować). Kasku nigdy nie miałem, zresztą na rowerze też nie. Kłótnie o kaski wybuchają często i cyklicznie, ja tylko stwierdzam fakt suspicious
      Rolki jakieś dla początkujących, patrząc na to czym się kiedyś jeździło, to co teraz jest oferowane na półce dla początkujących to wypas i luksus, nie ma się czego czepiać ani szukać zbyt długo.
      Jak się wkręcisz to kolejne rolki już sobie wyczytasz.
    • trzecia.strona111 Re: Rolki - samodzielnie 04.07.23, 02:36
      Mnie przeszla ochota na rolki, kiedy w dosc odludnym parku zobaczylam pare na rolkach ok 40-50 lat. Szczupli, wysportowani. Mieli ochraniacze na kolanach, ale bylo widac, ze obydwoje maja rany po upadkach na rekach i nogach. Zobaczylam ich w momencie, kiedy zjezdzali z lekkiej gorki i nie mogli, nie umieli sie zatrzymac. Przy zjezdzie na dole byl plotek i obydwoje bardzo starali sie chwycic za plotek, zeby sie zatrzymac. Zatrzymali sie. Gdyby nie plotek byloby zle. W tym momencie nadjechal facet z security na quadzie. Mial apteczke i widzialam, ze opatrywal ich.
      • szczypawka.jadowita Re: Rolki - samodzielnie 10.07.23, 23:10
        No to była para durni, innego nic tu nie można powiedzieć.
    • szczypawka.jadowita Re: Rolki - samodzielnie 04.07.23, 18:34
      Przeczytaj to:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,169462124,169462124,Rolki.html
    • bakis1 Re: Rolki - samodzielnie 11.07.23, 00:30
      Na treningi wybierz miejsce z parkanem, latarniami. Czymś czego będziesz się mogła łapać.
    • palacinka2020 Re: Rolki - samodzielnie 11.07.23, 06:36
      Czy wy nie przesadzacie z tym podtrzymywaniem? Jakies trzymanie sie latarni, szukania sasiadki do pomocy?
      Dostalam rolki, wsiadlam, pojechalam- to wszystko. Zadnych akrpbacji nie umiem ale pojade prosto. Nie zaliczylam ani jednego upadku a nie umialam wtedy jezdzic na lyzwach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka