Dodaj do ulubionych

Nie mogłam się powstrzymać

08.07.23, 18:04
Jakby ktoś chciał tłumaczenie, to dajcie znać
Obserwuj wątek
    • zielonazaba9999 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:17
      🤣🤣🤣
    • krwawy.lolo Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:18
      Próba przypisywania zabobonowi jakiejkolwiek logiki jest z góry (sic!) skazana na niepowodzenie.
    • melisananosferatu Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:19
      😀
    • samaasma Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:23
      Nieśmieszne
      Serio osobny wątek żeby poinformować ze z hsjekntobia die kurczęta????
      Wow

Wow

Wow
    • nangaparbat3 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:34
      Dobre.
      • asia.sthm Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:38
        Szczególnie na tej ilustracji.
        Dobrze robi 🤣
    • rzepicha-piastowa Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:38
      Rewelacyjne! Tak to jest jak sie pozwala zabobonom dyktowac prawo.

Przy okazji (sprawa zupelnie innego kalibru, ale chodzi o podobny brak logiki) przypomniala mi sie kolezanka z akademika, bardzo gorliwa katoliczka, ktora miesa w piatki nie jadala, ale pasztet tak. W zaden sposob nie dawala sobie wytlumaczyc, ze i to zwierzatko i to zwierzatko. Oh well...
      • borsuczyca.klusek Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:43
        Bo tu nie chodzi o zwierzątko tylko konkretnie o mięso, które było uważane za największy rarytas.
        A pasztet najczęściej robi się z podrobów czyli odrzutów, czegoś gorszego, więc można szamać.
        • rzepicha-piastowa Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:46
          To prawda, tylko chodzi o to, ze cala ta zasada jest zupelnie wymyslona.
          • borsuczyca.klusek Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 00:47
            W ogóle nie szukałabym sensu i logiki w religii
            • rzepicha-piastowa Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 12:44
              100/100!
          • leosia-wspaniala Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 13:06
            No oczywiście - kiedyś w piątki KK pozwalał jjeść np. bobry i kaczki, ponieważ zwierzęta żyjące w wodzie podciągano pod kategorię ryb, a ryba to nie mięso, nie?
            • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 06:22
              Ogon bobra pozwalał.
            • autumna Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 10:14
              Trafiłam kiedyś w sieci na kopię starej książki kucharskiej, z całymi jadłospisami na dni postne. Dwudaniowe, obficie okraszone masłem i zaprawione śmietaną obiady z deserem. No ale prawilnie, bez mięsa.
              • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 10:18
                No ale to nieprawidłowe rozumienie postu przecież.
                • z_lasu Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 09:59
                  Bo kto tak twierdzi? KK przez wieki nakazywał "powstrzymanie się od pokarmów mięsnych". Warunek spełniony.
                  • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 10:29
                    A to należy bezmyślnie, literarnie trzymać się słowa pisanego? Nie powinno się raczej w sens wniknąć?
                    • z_lasu Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 10:34
                      Jak się jest katolikiem? Z tego co wiem, to należy się trzymać słowa pisanego. Katolicyzm nie zezwala na samodzielne myślenie i własne interpretację.
                      • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 11:00
                        Zezwala na prymat sumienia (oczywiście w pewnych granicach). Jeśli zrezygnujesz w ramach umartwienia z ulubionej wegetariańskiej pizzy, a zjesz chude mięso, które w przeciwnym razie musiałabyś wyrzucić, to jest ok. Naprawdę to nie jest religia od do. Może i szkoda, bo niektórzy naciągają zasady jak sparciałą gumkę od majtek.
                        • zona_glusia Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 11:11
                          >Jeśli zrezygnujesz w ramach umartwienia z ulubionej wegetariańskiej pizzy, a zjesz chude mięso, które w przeciwnym razie musiałabyś wyrzucić, to jest ok. Naprawdę to nie jest religia od do. Może i szkoda, bo niektórzy naciągają zasady jak sparciałą gumkę od majtek.
                          Mam inne wrażenie. Głównie kładzie się nacisk na nakazy i zakazy, i to drugorzędne, i potem mamy stawianego jako wzór (w prawicowej prasie) Morawieckiego, który obgryza ciasto od pierogów z mięsem w piątek, a że kłamie nałogowo to już innym wyznawcom nie przeszkadza.
                          O prymacie sumienia musiałam sobie sama doczytać, bo na lekcjach religii nie było to wyraźnie mówione.
            • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 23:48
              leosia-wspaniala napisał(a):

> No oczywiście - kiedyś w piątki KK pozwalał jjeść np. bobry i kaczki, ponieważ
              > zwierzęta żyjące w wodzie podciągano pod kategorię ryb, a ryba to nie mięso, ni
              > e?

Tok bywa. W innych "religiach" plod ludzki nie jest czlowiekiem.
              • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 10:30
                W żydowskiej w niektórych okolicznościach (zagrożenie śmierci matki) jest dybukiem.
        • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 19:30
          No widzisz, a dla mnie śledzie są takim rarytasem - pyszne, kaloryczne, tłuste śledzie w oleju. Rzadko sobie na nie pozwalam, bo jednak trzeba dbać o linię.
          Karp, łosoś, makrela, nawet dobrze przyrządzony dorsz- to wszystko jest lepsze (i droższe) od jakiejś tam "szynki z indyka"
          • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:03
            No to nie powinnaś jeść tych śledzi w piątek. Tak naprawdę nie chodzi o mięcho, tylko o rezygnację z jakiegoś rarytasu, np pizzy z podwójnym serem.
            • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:05
              Na szczęście nie jestem katoliczką
              • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:08
                Ok. Idę najeść się śledzi. Uwielbiam.
                • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:17
                  Zazdroszczę. Też bym chciała, ale się odchudzam
                  • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:18
                    Nie żartuj, że są tuczące?
          • majenkirr Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:16
            la_felicja napisała:
            > No widzisz, a dla mnie śledzie są takim rarytasem - pyszne, kaloryczne, tłuste
            > śledzie w oleju. Rzadko sobie na nie pozwalam, bo jednak trzeba dbać o linię.

🤦🏼‍♀️
            • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:45
              Ale że co?
    • briar_rose Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:47
      Swoją drogą, zakaz jedzenia mięsa w piątek przez kościół istnieje chyba jedynie w Polsce 😮 Nawet w Watykanie tego nie ma.
      • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:04
        Bo tu chodzi o rezygnację z jakiejś przyjemności, dania luksusowego. A w Watykanie akurat post copiątkowy jest.
      • leosia-wspaniala Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 13:07
        KK to nie są kościoły narodowe, zasady są takie same dla wszystkich i w Polsce, i w Hondurasie.
        • briar_rose Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 01:35
          A jednak w niektórych krajach tradycji piątkowej wstrzemięźliwości nie ma. Przykładem są choćby nie tak odległe Włochy. Nawet papież nie musi więc rezygnować z mięsnych potraw, oczywiście nie łamiąc przy tym postu. Tradycja tego i wielu innych miejsc na ziemi kształtowała się po prostu inaczej i nabożeństwo do Męki Pańskiej wyrażane jest w inny sposób.
          • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 06:22
            Bo w krajach typu Włochy czy Hiszpania mięso nie jest jakimś wielkim rarytasem. Inna dieta.
            • czerwonylucjan Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 22:59
              A w Polsce jest?
              • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 23:03
                Tradycyjnie tak (niestety). Niejedzenie mięsa dla wielu to "kara".
        • atoness Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 10:43
          Oj nie. Spróbuj poza Polską poświęcić jaja w Wielkanoc. Gdzieś może się da.
          • memphis90 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:44
            A ile dekad wmawiano nam, ze w Wigilie można tylko śmierdzącego mułem ohydnego karpia…
            • zona_glusia Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 11:15
              Karp to kwestia braków innych ryb w ustroju słusznie minionym. Wydaję mi się, że przed wojną nie było tak silnej tradycji jedzenia karpia na Wigilię.
              • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 12:00
                Akurat w Polsce szlacheckiej była silna tradycja jedzenia tej ryby.
            • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 12:00
              Dobrze zrobiony nie jest ani ohydny, ani smierdzący.
          • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 12:01
            W Niemczech na pewno. Z tymże w niedzielę po rezurekcji.
    • agnes_gray Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 18:54
      Ale przecież jajko to nie jest kurczak? Jajko jest nie zapłodnione.
      • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 19:31
        Niektóre jajka są zapłodnione - nie widziałaś nigdy takich małych czerwonych plamek na żółtku?
        • jednoraz0w0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 00:28
          la_felicja napisała:

> Niektóre jajka są zapłodnione - nie widziałaś nigdy takich małych czerwonych pl
          > amek na żółtku?

To nie są zarodki, to blood clots.
        • m_incubo Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 13:07
          To nie jest zarodek, tylko krew kury, która to jajko zniosła.
      • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:06
        W średniowieczu wierzono, że zarodek jest w męskim nasieniu, co tam o jajku wiedziano. Notabene wtedy aborcja (spędzenie) płodu męskiego do 40 dnia od poczęcia i żeńskiego do 80 było dozwolone.
        • astomi25 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:49
          A skad w sredniowieczu wiedziano, jakiej plci jest zarodek czy tam plod?😂
          40 dni od poczecia, no wez
          • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:57
            Bzdura nad bzdurami to była przecież. Niejaki Tomasz z Akwinu tak sobie wykoncypowal.
        • memphis90 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:50
          Chyba cos Ci się pomyliło - owszem, Tomasz roił sobie cos o wstępowaniu duszy w chłopców i dziewczynki, ale przecież wowczas nikt nie był świadomy kiedy doszło do poczęcia, ciąże rozpoznawało sie na znacznie późniejszym etapie i nikt nie spędzał płodów tuz po zapłodnieniu…
          • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:53
            Na jedno wychodzi. Jeszcze była dyspensa na niższą karę za spędzenie płodu w czasie głodu, suszy i innej klęski urodzaju.
      • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:50
        agnes_gray napisała:

> Ale przecież jajko to nie jest kurczak? Jajko jest nie zapłodnione.

Czyli kura znosi jajko, a kogut je zapładnia przez skorupkę?

Niektóre jajka nie są zapłodnione. Większość jest.
        • agnes_gray Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 11:22
          Jasne, że nie zapładnia przez skorupkę smile Zapładnia jak jajko jeszcze jest w kurze, ale żeby to nastąpiło to przede wszystkim potrzebny jest kogut. Bez koguta kura też znosi jajka.
          Takie kury z fermy to koguta w życiu na oczy nie widziały, a jajka znoszą, więc przypuszczam, że raczej większość jajek jednak zapłodnionych nie jest.
          • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 13:50
            Jak pisałam powyżej i poniżej, jeśli je się jajka od szczęśliwych kur, w większości je się kurze zarodki. W tym przypadku żarcik z postu otwierającego jest prawdziwy.
            • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 14:17
              bene_gesserit napisała:

> Jak pisałam powyżej i poniżej, jeśli je się jajka od szczęśliwych kur, w większ
              > ości je się kurze zarodki. W tym przypadku żarcik z postu otwierającego jest pr
              > awdziwy.

Zarcik jest zarcikiem, jesli sie wie, ze jajko jest zaplodnione i sie takie jako swiadomie je.
              Inaczej zarcik nie ma sensu.
            • jednoraz0w0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 14:32
              Ja mam jajka od szczęśliwych kur bez kogutów. Masa ludzi mieszka w miejscach w których można mieć szczęśliwe kury a nie wolno mieć kogutów, bo drą się or drugiej nad ranem.
    • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 19:35
      Naprawde jesz zaplodnione jajka, w ktorych sa kurczaki, chociaz jeszcze nie wyklute?
      • alpepe Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 19:42
        Jest nawet taki rarytas, chyba chiński, ale nie pamiętam dobrze, właśnie niewykluty pisklak/kurczak w skorupce.
        • borsuczyca.klusek Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 00:46
          Balut
      • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:04
        Założe się, że ty też jesz takie jajka. Takie małe czerwone plamki na żółtku to jest sperma koguta, deal with it.
        A nawet gdyby nie - dlaczego wasz ukochany Lolek zakazał używania prezerwatyw? I to w Afryce, kiedy tyle ludzi umierało na AIDS?
        • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:07
          Bo on dopuszczał tylko seks w małżeństwie sakramentalnym, które wyklucza zdradę.
          • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:21
            A gdyby w małżeństwie ktoś złapał wirusa HIV np u dentysty?
            A, wiem
            Wtedy to małżeństwo musiałoby pozostać białe, tzn bez seksu, bo seks w małżeństwie musiał prowadzić do ciąży (nawet u sześćdziesięciolatków) a w pezerwatywie to seks bezproduktywny, czyli piekło, córko, piekło
            • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:04
              Trochę nie do końca, ale w sumie paranoja w tym rodzaju.
        • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:36
          la_felicja napisała:

> A nawet gdyby nie - dlaczego wasz ukochany Lolek zakazał używania prezerwatyw?
          > I to w Afryce, kiedy tyle ludzi umierało na AIDS?

Tez mnie to wkurzalo. Nie jestem katoliczka ani nawet chrzescijanka. Nie rozumiem skad takie pytanie.
          Pytalam o zaplodnione jakja, czy je jesz, takie z kurczakiem juz wsrodku.
          Chinczycy jedza psy, wiesz o tym?
          • la_felicja Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 20:59
            OK, nigdy nie trafiło mi się jajko z uformowanym kurczakiem w środku - tzn żeby było widać szkielet i dziób
            Moja babcia owszem - opowiadala historię, jak ugotowała takie jajko - i przeżyła szok, wymiotowała ponoć strasznie
            Zapłodnione jajka zdarzyło mi się jeść - mała czerwona plamka na żółtku oznacza, że jajko jest zapłodnione. Zwykle staram się usuwać te plamki, co nie zmienia faktu, że gdyby to jajko zamiast w chłodni zostało umieszczone w cieplarni (albo zostawione kurze do wysiedzenia) - wyklułby się z niego kurczak.
            • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:46
              la_felicja napisała:

> OK, nigdy nie trafiło mi się jajko z uformowanym kurczakiem w środku - tzn żeby
              > było widać szkielet i dziób

Czyli wszystko z Toba w porzadku. I oby tak dalej.
            • jednoraz0w0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 00:39
              Jezu, nie. Nie mam koguta a moje kury tez czasem znoszą jajka z takim czerwonym. To jest pęknięta żyłka. Zapłodnione jajko wygląda tak, jakby poleżało pod kurą dłużej to faktycznie by tam się zaczęły pojawiac czerwone żyłki ale te fermowe jajka przecież są zbierane codziennie a jak nie są wysiadywane to nic tam się nie rozwinie bo za zimno.
            • eliszka25 Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 13:01
              Ta czerwona plamka, to nie jest zarodek.
          • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:57
            malgosiagosia napisała:

> la_felicja napisała:
            >
            >
            >
            > > A nawet gdyby nie - dlaczego wasz ukochany Lolek zakazał używania prezerw
            > atyw?
            > > I to w Afryce, kiedy tyle ludzi umierało na AIDS?
            >
            > Tez mnie to wkurzalo. Nie jestem katoliczka ani nawet chrzescijanka. Nie rozumi
            > em skad takie pytanie.
            > Pytalam o zaplodnione jakja, czy je jesz, takie z kurczakiem juz wsrodku.
            > Chinczycy jedza psy, wiesz o tym?

Jeśli jesz jajka od kur z wybiegu, a już na pewno jajka od szczesliwych kur, to one mają 'kurczaka w srodku'. Jaja z chowu klatkowego nie mają zarodka, bo te kury nie widziały koguta. Jaja od kur hodowanych w najbardziej humanitarny sposób są w większości zaplodnione. I nie oznacza to, że jest w nich od samego początku uformowany miniaturowy kurczak big_grin
        • eliszka25 Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 12:59
          la_felicja napisała:

> Założe się, że ty też jesz takie jajka. Takie małe czerwone plamki na żółtku to
          > jest sperma koguta, deal with it.

Weź nie pleć bzdur. Fermowe kury zwykle nie mają koguta, więc jest to fizycznie niemożliwe, a czerwona plamka, to nic innego, jak kropla krwi.

www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/czerwona-plamka-w-jajku-co-oznacza-niewiele-osob-o-tym-wie-aa-egqY-P58u-aA8a.html#
          • memphis90 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 08:44
            W artykule piszą, ze to czerwone to 1% jajek zawiera i mniej, a ja mam praktycznie w każdym…
            • 35wcieniu Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 07:34
              Od wieku kury zależy głównie. Jak stare kury to i w każdym może być.
          • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 09:00
            eliszka25 napisała:

> la_felicja napisała:
            >
            > > Założe się, że ty też jesz takie jajka. Takie małe czerwone plamki na żół
            > tku to
            > > jest sperma koguta, deal with it.
            >
            > Weź nie pleć bzdur. Fermowe kury zwykle nie mają koguta, więc jest to fizycznie
            > niemożliwe, a czerwona plamka, to nic innego, jak kropla krwi.
            >
            ...

...
            To zależy, jakie jajka się je. Jeśli te od kur hodowanych w stadzie, wiejskich, jaja są w większości zaplodnione.

Według logiki z obrazka można w piątek jeść tylko te z niehumanitarnych ferm.
        • m_incubo Re: Nie mogłam się powstrzymać 09.07.23, 13:08
          Kolejny raz piszesz bzdury. Czerwona plamka w jajku to nie jest zarodek.
    • bulzemba Re: Nie mogłam się powstrzymać 08.07.23, 21:12
      Heretyczka! Ty sugerujesz że kościół jest ... Logiczny! Apage satanas! A tfu!
      • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 06:20
        Logiczny, czyli konsekwentny w swych okrutnych regułach stworzonych pod facetów tworzących tzw kler.
        • atoness Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 11:04
          Nie może być logiczny, albowiem nie da się postawić logicznej tezy na nielogicznym założeniu.
    • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 01:57
      Dobry przyklad na snobizm z watku obok. Na polskim forum zapodaje angielski tekst i laskawie moge ew przetlumaczyc. Gdybym odrazu zapodala po polsku to nikt by nie zauwazyl ze znam angielski
      • rzepicha-piastowa Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 07:12
        E tam, gdyby to bylo w jakims mniej znanym jezyku, to moze bylby to snobizm, ale angielski? Przeciez teraz wszyscy znaja lepiej lub gorzej. Snobowac to sie mozna na chinski albo urdu
        • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:44
          rzepicha-piastowa napisała:

> E tam, gdyby to bylo w jakims mniej znanym jezyku, to moze bylby to snobizm, al
          > e angielski?

Poslugiwanie sie jezykiem obcym jaki by nie byl bez pewnosci ze odbiorca zna go doskonale (a na forum polskim przy tylu snonimowych odbiorcach) jest zawsze snobizmem i objawem kompleksow.
          Poza tym jest dokladnie odwrotnie. Jak poslugujesz sie rzadkim jezykiem o ktorym wiesz ze i tak nikt nie rozumie to bedziesz wysmiany. A angielski w polskiej przestrzeni publicznej jest ..."zo cooool". Ja rozumiem. Patrzcie i podziwiajcie.
          • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 09:04
            Angielski jest współcześnie lingua franca, dość łatwo zakładać, że każda forumka ma o nim blade choćby pojęcie. Poza tym nawet jeśli ktoś angielskiego nie liznął, może spokojnie tych kilkanaście słów przetłumaczyć tłumaczem kontekstowym. Zamiast zaciskać bezradnie zęby w upokorzeniu, biedactwo.
            • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 09:11
              Zakladac to mozna wszystko... a mozna po prostu przetlumaczyc i zapodac w jezyku ktorego uzywam w danym momencie. Ot tak z szacunku do rozmowy.

Zaciskac zeby w upokorzeniu??? Masz jakis problem biedactwo o ktorym wolelibysmy nie wiedziec? To go zachowaj lepiej dla siebie.
              • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 10:43
                jammer1974 napisała:

> Zakladac to mozna wszystko... a mozna po prostu przetlumaczyc i zapodac w jezyk
                > u ktorego uzywam w danym momencie. Ot tak z szacunku do rozmowy.

To jest tylko błaha internetowa wymiana. Kompletnie dobrowolna, przypomnę. Nie podoba ci się, to odwracasz się na pięcie i w podskokach kierujesz się do wątku, w którym nie używa się jakiegoś bardzo obcego języka.

Znasz angielski? Jeśli tak, to w jakim stopniu?

> Zaciskac zeby w upokorzeniu??? Masz jakis problem biedactwo o ktorym wolelibysm
                > y nie wiedziec? To go zachowaj lepiej dla siebie.

Siedzą dwie sowy na galęzi. Jedna mówi: Wiesz, jesteś głupia. Druga nadyma się z oburzenia i po dłuższej chwili wybucha ciętą ripostą: a tyyyy.... yyyyyy....jesteś głupia!!!!!

Dla ułatwienia: nie twierdzę, że jesteś sową, ani nie mowię, że jesteś głupia, natomiast uważam, że twoja cięta riposta jest ilustracją zachowania drugiej sowy.
                • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:39
                  Nie uzywam zadnych cietych ripost.

Po prostu tlumacze ci ze ludzie kulturalni i bez kompleksow uzywaja we wszystkich swoich rozmowach i waznych i blahych takiego jezyka oraz na takim poziomie aby dostosowac sie i okazac szacunek swojemu rozmowcy. Jesli choc w 1 procencie moge przewidziec ze jakis odbiorca moze mnie nie zrozumiec to nie wysylam go do slownika tylko uzywam takiego jezyka co do ktorego wiem ze zrozumie.

Prosta zasada dobrego wychowania. Nic wiecej. Wiec juz sie tak nie nadymaj.
                • rosapulchra-0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 14:28
                  Jammer podobno mieszka w Holandii, gdzie język angielski jest powszechny. Ciekawe, czy wszędzie korzysta z usług tłumacza?
      • m_incubo Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 07:17
        No nikt by nie zauważył, bo angielski znają właściwie wszyscy.
        Może spróbuj też posnobować się, że na polskim forum używasz (z trudem, bo z trudem, ale jednak) polskiego?
        • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 07:37
          Prawie wszyscy myślą, że znają. A jakby co, to krytykowanemu Andrzejowi D. nawet do pięt nie dorastają.
          • iwles Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:31
            Myślę, że ten tekst zrozumialby nawet Duda.
            Tzn zrozumiałby pewnie słowa, ale czy sens? 😆
            • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:51
              iwles napisała:

> Myślę, że ten tekst zrozumialby nawet Duda.
              > Tzn zrozumiałby pewnie słowa, ale czy sens?

Wiesz ze to co mowisz to nie jest zabawne a sutnr. Bo dowodzi narodowego kompleksu Polakow. Skrytykuje kogos innego a miedzy wierszami dodam cos co pokaze ze ja rozumiem.
          • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:49
            ayelen40 napisała:

> Prawie wszyscy myślą, że znają. A jakby co, to krytykowanemu Andrzejowi D. nawe
            > t do pięt nie dorastają.

Zgadzam sie. W calej pelni. Ta krytyka Dydy jest dla mnie tak zanujaca. Wogole to krytykowanie czyjegos angielskiego tak powszechne w Polsce jest objawem naszego narodowego gigantycznego kompleksu.
            • iwles Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:53

Jak nie umiem, to się nie wychylam przed szereg, że sobie poradzę, tylko korzystam z tłumacza.
              Mówisz, że Dudzie odmówiono tłumacza???
              • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 09:16
                Do dzis mam w glowie rechot Kaczynskiego gdy uslyszal Tuska mowiacego po angielsku.
                To jest wlasnie dobry przyklad polskiej mentalnosci. Sam prawie nic nie umiem ale innego wysmieje.
                • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 10:32
                  Ja zamarłam natomiast, jak usłyszałam rzekomo biegłego po niemiecku Tuska.
                  • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:19
                    Ja nigdy nie zamieram gdy inni probuja mowic w jezyku obcym. Zawsze doceniam i dopinguje.
                    Nie mysli sie ten kto nic nie robi.
                    • rosapulchra-0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 16:27
                      A sama nie umiesz? Co za problem zacząć się uczyć? W necie znajdziesz mnóstwo pomocy w nauce, zupełnie za darmo.
                      • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 16:29
                        Kto i czego?
                        • rosapulchra-0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 17:25
                          To do jammer napisałam, nie do ciebie.
                    • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 16:29
                      Zamarłam, bo pan swego czasu za poliglotę uchodził. A tu widać, że ledwo czyta.
                      • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 17:32
                        ayelen40 napisała:

> Zamarłam, bo pan swego czasu za poliglotę uchodził.

Moze inni tak o nim mowili. Sam siebie przedstawial jako osoba mowiaca plynie po niemiecku? Nigdy nie slyszalam. Ta inni ciagle mu ta domniemana niemieckosc zarzucaja. On sie raczej z tego smieje.
                        • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 17:58
                          No nie wiem, na durny zarzut z dziadkiem w Wehrmachcie zareagował lekką histerią...
                          • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 20:21
                            ayelen40 napisała:

> No nie wiem, na durny zarzut z dziadkiem w Wehrmachcie zareagował lekką histeri
                            > ą...

Tez bym tak zareagowala. Wyjatkowo obrzydliwy zarzut.
                            • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 20:34
                              jammer1974 napisała:

> Tez bym tak zareagowala. Wyjatkowo obrzydliwy zarzut.

Ale przyslowie, ze niedaleko pada jablko od jabloni, znow sie potwierdzilo. Oraz, ze blizsza cialu koszula.
                              • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:10
                                malgosiagosia napisała:

> Ale przyslowie, ze niedaleko pada jablko od jabloni, znow sie potwierdzilo.

Co konkretnie masz na mysli?
                            • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 20:37
                              A ja nie. Wzruszyłabym ramionami. I też miałam dziadka w Wehrmachcie. Takie losy.
                              • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:13
                                ayelen40 napisała:

> A ja nie. Wzruszyłabym ramionami. I też miałam dziadka w Wehrmachcie. Takie los
                                > y.

Wiadomo. Tylko ludzie sa rozni. Roznie reaguja. Zreszta Tusk byl kandydatem. Tego rodzaju zarzut okazal sie dalekosiezny w skutkach politycznych. Wiec jego frustracja jest jak najbardziej zrozumiala. Zaplacil politycznie zacten ovbrzydliwy zarzut.
                                • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:15
                                  Pokazał niedojrzałość polityczną po prostu. Po polityku takie rzeczy muszą spływać.
                                  • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:27
                                    ayelen40 napisała:

> Pokazał niedojrzałość polityczną po prostu. Po polityku takie rzeczy muszą spły
                                    > wać.

Nie musza. Niedojrzalosc polityczna (i to bardzo delikatnie ujmujac) wykazal jego przeciwnik takim argumentem probujac wygrac wybory.
                                    • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:42
                                      Jego przeciwnik to...
                                      • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:59
                                        No kto wtedy wygral
                                  • iwles Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 22:02
                                    ayelen40 napisała:

> Pokazał niedojrzałość polityczną po prostu. Po polityku takie rzeczy muszą spły
                                    > wać.

Nie.
                                    Tak jak nie powinno spływać, gdy córkę ktoś nazwie dziwką, a ojca alfonsem.
                                    • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 06:22
                                      Ale tu chodziło o fakt z historii rodziny, który nie był powodem do wstydu (w Niemczech nawet zdjęcia w mundurach na cmentarzach wiszą, co akurat uważam za przesadę). W każdym razie ja od tamtej pory za tym "wymoczkiem" politycznym nie jestem. Oczekuję od polityków dorosłych reakcji, nie "histerii".
                                      • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 07:07
                                        ayelen40 napisała:

> Ale tu chodziło o fakt z historii rodziny, który nie był powodem do wstydu (w N
                                        > iemczech nawet zdjęcia w mundurach na cmentarzach wiszą, co akurat uważam za pr
                                        > zesadę).

Ale mówimy o Polsce, gdzie zdjęcia w mundurachkojarzą się koszmarnie i mówimy też o tym, że ten fakt wykorzystano w kampanii. A jego echa nadal brzmią. Kpisz czy naprawdę nie widzisz różnicy?

W każdym razie ja od tamtej pory za tym "wymoczkiem" politycznym nie j
                                        > estem. Oczekuję od polityków dorosłych reakcji, nie "histerii".

O, to ciekawe, za którym jesteś.
                                        • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 08:30
                                          Za nikim. Nie głosuję w Polsce od 30 lat.
                                      • iwles Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 07:49

Ale TU chodzi o inny fakt.
                                        Dziadek Tuska walczył po drugiej stronie, przeciwko hitlerowcom. Byl nawet w obozie.
                                        Do Wehrnachru obowiązkowo wcielano wszystkich na Kaszubach, nikt nikogo nie pytał, czy chce.
                                        Rozumiesz więc, że robienie z niego członka Wermachtu i tym samym publiczne sugerowanie, że walczyl przeciwko Polsce, zabijając Polaków, jest najzwyklejszym chamstwem.
                                        • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 08:29
                                          Jest chamstwem, zwłaszcza że cham powiedział, co nawet z sakramentu małżeństwa cyrk zrobił (aczkolwiek p Tusk też, biorąc go na pokaz).
            • borsuczyca.klusek Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 16:41
              Duda nie jest krytykowany za brak znajomości angielskiego tylko za fakt, że z tym swoim angielskim pcha się na salony podczas gdy mógłby skorzystać z tłumacza.
              • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 17:36
                borsuczyca.klusek napisała:

> Duda nie jest krytykowany za brak znajomości angielskiego tylko za fakt, że z t
                > ym swoim angielskim pcha się na salony podczas gdy mógłby skorzystać z tłumacza

A to co innego. Gosc faktycznie nie ma poczucia obciachu na zadnym poziomie. Dobrze ze to jego panowanie wreszcie dobiega konca. Domyslam sie tez ze te smiechy za angielski to on moze nawet dostac bardziej za caloksztalt niz angielski. Moze nawet by nid zwrocono uwagi na jego angielski gdyby on sam byl czlowiekiem madrym i godnym szacunku.
                • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 19:07
                  jammer1974 napisała:

> Moze nawet by nid zwrocono uwagi na jego angielski gdyby on sam byl czlowiekiem
                  > madrym i godnym szacunku.

No coz. Nie ma, nie bylo i nie bedzie prezydenta, premiera, krola itp. szanowanego przez wszystkich i przez wszystkich podziwianego. Taki jest juz ten swiat.
                  • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 19:13
                    Joseph Conrad też miał paskudny akcent.
                  • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 20:23
                    U nas faktycznie sie taki jeszcze nie zdarzyl. A Duda to chyba najgorszy ze wszystkich dotychczasowych.
                    • malgosiagosia Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 20:40
                      jammer1974 napisała:

> U nas faktycznie sie taki jeszcze nie zdarzyl.

Ani nigdzie na swiecie sie taki nie zdarzyl i nie zdarzy.
                      • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 21:09
                        Sa mezowie stanu ktorzy staja na wysokosci zadania. Calkiem niezle radzi sobie Zelenski. Biden wbrew oczekiwaniom tez pokazal kto tu rzadzi. A nawet nasi poludniowi sasiedzi nabyli ostatnio calkiem przyzwoitego prezydenta Pavla. mysle ze i u nas paru calkiem przyzwoitych by sie znalazlo. Tylko oni kandydowac nie chca. A jesli nawet to nasz lud by ich nie kupil.
              • ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 18:00
                Ależ to tylko dobrze o nim świadczy, że próbuje bez tłumacza. A przemowy oficjalne i tak są po polsku.
                • iwles Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 18:16
                  ayelen40 napisała:

> Ależ to tylko dobrze o nim świadczy, że próbuje bez tłumacza.

W sytuacji oficjalnego przemowienia?

> A przemowy oficjalne i tak są po polsku.

No właśnie mówimy o tych oficjalnych po angielsku.

• ayelen40 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 18:23
                    Aha.
        • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 08:46
          m_incubo napisała:

> No nikt by nie zauważył, bo angielski znają właściwie wszyscy.

Nie. Nie wszyscy znana i dobrze o tym wszyscy wiemy.

> Może spróbuj też posnobować się, że na polskim forum używasz (z trudem, bo z tr
          > udem, ale jednak) polskiego?

Bardzo sie starasz tylko jak zwykle nic ci nie wychodzi. Milego dnia.
          • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 09:07
            W przestrzeni internetu można spokojnie użyć tłumacza kontekstowego. Tak dla odmiany, zamiast kreować się na ofiarę.
            • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 09:21
              bene_gesserit napisała:

> W przestrzeni internetu można spokojnie użyć tłumacza kontekstowego. Tak dla o
              > dmiany, zamiast kreować się na ofiarę.

To sie biedactwo na ofiare po prostu nie kreauj i bedzie spokoj.

A co do maritum. Wlasnie. Na tym tez cala ta zenada polega. Mozna uzyc tlumacza. Jesli nie zalezy mi na pokazaniu jak to ja swietnie znam angielski a jedynie na przekazaniu tresci to najpierw tlumacze a potem przedstawiam do dyskusji. Proste.
              • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 10:19
                jammer1974 napisała:

> bene_gesserit napisała:
                >
                > > W przestrzeni internetu można spokojnie użyć tłumacza kontekstowego. Tak
                > dla o
                > > dmiany, zamiast kreować się na ofiarę.
                >
                > To sie biedactwo na ofiare po prostu nie kreauj i bedzie spokoj.

Ależ ja, jeśli w przestrzeni internetu natrafiam na język, którego nie znam, a podejrzewam, że treść będzie mnie interesować, używam tłumacza. I jakoś nie mam z tym problemu. Natomiast ty wytaczasz ciężkie działa. To irracjonalne.

> A co do maritum. Wlasnie. Na tym tez cala ta zenada polega. Mozna uzyc tlumacza
                > . Jesli nie zalezy mi na pokazaniu jak to ja swietnie znam angielski a jedynie
                > na przekazaniu tresci to najpierw tlumacze a potem przedstawiam do dyskusji. Pr
                > oste.

Żeby zrozumieć tych kilkanaście słów z obrazka, wystarczy znać angielski na poziomie podstawowym. Albo, jeśli zna się piętnaście innych jezykow, a akurat angielskiego wcale, można użyć tłumacza.

Ogrom twojego oburzenia i narracja o rzekomym wywyższanie się, bo ktoś inny posiadł angielski być może na poziomie podstawowym, świadczą jedynie o tobie.
                • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:31
                  Bene juz sie tak nie pluj bo sie w koncu zadlawisz.

Ktos moze nie znac jezyka angielskiego nawet na poziomie podstawowym. Czlowiek kulturalny po prostu bierze to pod uwage.
                  Nawet w jezyku ojczystym czlowiek kulturalny w rozmowie bierze pod uwage mozliwosci jezykowe interlokutora. Nie popisuje sie wlasnymi domniemanymi mozliwosciami.

Po drugie masz racje, jezyk tu uzyty jest na poziomie podstawowym. Uzywanie jezyka angielskiego na poziomie podstawowym po to by sie pochwalic ze sie go zna jest tym bardziej zenujace i swiadczace o glebokim czesto nieuswiadomionym kompleksie.
                  Kompleks jezyka angielskiego to nasz narodowy kompleks. Niestety. Stad wysmiewanie innych za poziom ich angielskiego.
                • rosapulchra-0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 16:48
                  Po co ty z nią dyskutujesz? Przecież to troll, który raz odzyskał pierścionek po cioci z obozu koncentracyjnego, a potem po wujku.
                  Szkoda twojego czasu na tego trolla.
                  • rosapulchra-0 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 17:27
                    To jest do bene_gesserit.
                    • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 18:39
                      Wiem, racja, kajam się. Po prostu nie podobało mi się chamskie jechanie po autorce wątku.
                      • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 20:27
                        "nie podobało mi się chamskie jechanie po auto
                        > rce wątku"

Aaaa to przez Twoja wrodzona szlachetnosc. A nie dlatego ze lubisz dowalac sie do prawie wszystkiego co powiem.
                        No tak. Dobre. Dobre.
                        • bene_gesserit Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 07:08
                          Bez obrazy, kompletnie cię nie kojarzę. Reaguje na głupotę i chamstwo.
                          • jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 12.07.23, 08:48
                            Jasne jasne. Szlachetne biedactwo. Chyba mi zaraz lzy pociekna ze wzruszenia.
              • iwles Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 10:45
                jammer1974 napisała:

> . Jesli nie zalezy mi na pokazaniu jak to ja swietnie znam angielski a jedynie
                > na przekazaniu tresci to najpierw tlumacze a potem przedstawiam do dyskusji. Pr
                > oste.

Chciałoby ci się tworzyć nowego mema, żeby w dymkach, w miejsce tekstu angielskiego wpisać polski? Serio bawilabyś się w coś takiego???

• jammer1974 Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 12:44
                  Nie chcialobym mi sie tworzyc polskiego dymka. Jak bym nie mogla sie powstrzymac z umieszczeniem to bym po prostu przetlumaczyla i zapodala z tlumaczeniem. Tak mysle.
    • asfiksja Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 08:19
      Dopiero zapłodnione jajka zawierają zarodki kurczaka, a przecież - przepraszam, że burzę twój obraz świata - zjadamy głównie niezapłodnione.
      Jeśli natomiast masz potrzebę szukania nielogiczności w katolickich postach to z całego serca proponuję przyjrzeć się kwestii niejedzenia mięsa, przy czym ryby to nie mięso lub czczenia śmierci Jezusa w piątek skromnym postnym pokarmem - i rezygnowanie z taniego kurczaka na rzecz drogiego sandacza.
    • memphis90 Re: Nie mogłam się powstrzymać 10.07.23, 08:29
      Eee, myślałam, ze będzie, ze bobry to ryby, a ryby to nie zwierzęta, wiec bobry tez nie…
      I za kaczki pochodzą z roślin, wiec również nie są mięsem.
      • atoness Re: Nie mogłam się powstrzymać 11.07.23, 11:06
        Również kapibara jest rybą, nie zapominajmy o tym. Katolik ma obowiązek tak uważać. Kto nie raczy, ten nie jest katolikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka