Dodaj do ulubionych

wizyta teściów

09.07.23, 07:20
Przyjeżdzają we wtorek, na kilka dni (mam nadzieje, ze zostaną co najmniej do końca tygodnia) i nie mogę się ich doczekać! Zamówiłam już nowe łóżko i kawę bezkofeinowa dla teściowej, bo popołudniami pija tylko taka.

Ktoś tez tak ma?
Lubicie swoich tesciow i ich wizyty?
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: wizyta teściów 09.07.23, 07:36
      Nie😉
    • alterego72 Re: wizyta teściów 09.07.23, 08:17
      Moi teściowie nie żyją od wielu lat...
    • jowita771 Re: wizyta teściów 09.07.23, 08:24
      Wizyty teściowej lubię, teścia nie.
      • little_fish Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:04
        O, to tak jak ja.
        • suki-z-godzin Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:30
          i tak jak ja
    • mayaalex Re: wizyta teściów 09.07.23, 08:46
      Wczoraj byla druga rocznica smierci tesciowej, super dobrej i kochanej kobiety.
      Nigdy u nas nie byli, podroz dla nich bylaby zbyt dluga i meczaca - i mysle, ze cala wizyta bylaby bardzo meczaca dla mnie wink
    • mikams75 Re: wizyta teściów 09.07.23, 08:51
      Lubie tesciowa, nie lubie wizyt. Kawet tez bym kupila. Dla swojej specjalnie kupilam nowa koldre. Z promocji wink
    • bruy-ere Re: wizyta teściów 09.07.23, 08:57
      Aż przyjemnie poczytać, że ktoś lubi teściów.

Moi są OK, ale nie podróżują, więc nie mamy ich wizyt.
      • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:16
        bruy-ere napisała:

> Aż przyjemnie poczytać, że ktoś lubi teściów.
        >
        > Moi są OK, ale nie podróżują, więc nie mamy ich wizyt.

Moi właśnie jadą 900 km, żeby się z nami zobaczyć.

Jest teoria, ze to jeden z powodów, dla których ich lubię, te 900 km 😂
    • zanetka.x Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:03
      Moja teściowa zawsze się do czegoś musi przyczepić, czepia się na przykład dlaczego owoce i warzywa są w lodówce, czepia się dlaczego pościeli nie prasujemy przed włożeniem do szafki itp
      • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:18
        zanetka.x napisała:

> Moja teściowa zawsze się do czegoś musi przyczepić, czepia się na przykład dlac
        > zego owoce i warzywa są w lodówce, czepia się dlaczego pościeli nie prasujemy p
        > rzed włożeniem do szafki itp

Skąd twoja teściowa wie, jaką pościel wkładasz do szafki? Sprawdzać Ci szafki??
        • madame_edith Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:26
          No da sie chyba wykminić, czy pościel jest wyprasowana czy nie, jak się kładzie do łóżka… nie trzeba zaraz buszować po szafach
          • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:33
            Ale jej teściowej się nie podoba, że pościel nie jest prasowana przed włożeniem do szafki, a nie przed użyciem wink
            • ayelen40 Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:14
              Na jedno wychodzi. Wątpię, by po wyjęciu z szafki ją ekstra prasowała.
              • panna.nasturcja Re: wizyta teściów 09.07.23, 12:54
                Pod warunkiem, że teściowa u niej nocuje, moja w życiu u mnie nie spała.
    • brenda_bee Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:19
      Teściowa nie przychodzi bo jak stwierdziła dopóki ja jestem to jej noga w tym domu nie stanie. Hahaha jakże mi z tego powodu nie jest przykro😁
      Teść przychodzi raz na 2-3 tygodnie i albo biadoli jak to jest już prawie umierający albo uczy córki historii, czego ona nienawidzi.
    • shellyanna Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:39
      Ja doszłam do takiego etapu, że wiem że czegokolwiek by teściowa nie zrobiła, to i tak mnie zirytuje. Więc przestałam na nią zwracać uwagę i przejmować się jej ewentualnymi oczekiwaniami.

Przykład z dzisiaj: wstała przede mną i robiła sobie kawę w kuchni, w której była do rozładowania i załadowania zmywarka. Wstałam ja, ogarnęłam kuchnię. Przyszła teściowa, kiedy kuchnia błyszczała i pyta: "pomóc ci w czymś?" XD
      • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 09.07.23, 09:40
        Ej, ale oczekiwałaś od teściowej, że ci te zmywarkę rozładuje, czy jak?
        • shellyanna Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:02
          Nie smile ale pytanie mnie o to, czy mi w czymś pomóc, kiedy widzi że już wszystko zrobione jest idiotyczne. Jeśli chciałaby faktycznie pomóc, to by tą zmywarkę rozładowała.
          Tak, jak pisałam - cokolwiek zrobi czy powie - i tak się doszukam.
          Więc traktuję to z przymrużeniem oka.
          • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:05
            No tak kurtuazyjnie zapytała, small talk taki. A pną mieszka z Tobą, czy przyjechała w gości? Bo jak w gości, to raczej nie oczekiwałabym pomocy, wiadomo, ze z grzeczności można zapytać, ale zdziwiłabym się jakby po takim pytaniu ktoś mi kazał rozładować zmywarkę wink
            • shellyanna Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:15
              Przyjechała. No wiem, wiem... smile
          • m_incubo Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:45
            Hmm. Nie przyszłoby mi do głowy, że wstając rano mam komuś załadować i rozładować zmywarkę, gdy jestem u niego z wizytą.
            • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 09.07.23, 11:05
              m_incubo napisała:

> Hmm. Nie przyszłoby mi do głowy, że wstając rano mam komuś załadować i rozładow
              > ać zmywarkę, gdy jestem u niego z wizytą.
              >

No dokładnie! Pomijając wizytę u synowej w połogu, do głowy by mi to nie przyszło. Co więcej wkurzylabym się, jakby mi ktoś rozładował nie tam, gdzie trzeba wink Pewnie taka tesciowa tez by dostała po głowie, ze położyła łyżki tam, gdzie widelce się trzyma.
              • shellyanna Re: wizyta teściów 09.07.23, 11:15
                No pewnie, ze tym tez by mnie zirytowała 😁💁‍♀️ synowej nie dogodzisz
                • ritual2019 Re: wizyta teściów 09.07.23, 11:42
                  A ja owszem. Pytam w czym pomoc i gdybym znalazla sie w takiej sytuacji to owszem wyjelabym umyte naczynia, wlozyla brudne. Ogarniecie kuchni przed kawa, sniadaniem, normalna rzecz. Jaki gosc zwlaszcza zostajacy na noc pomagam a nie czekam na bycie obsluzona.
                  • magdallenac Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:05
                    Mam tak, jak Ritual.
                  • m_incubo Re: wizyta teściów 09.07.23, 18:45
                    Ja też pytam w czym pomóc, i tesciowa shellerki też przecież zapytała big_grin
            • magdallenac Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:04
              To chyba zależy na ile się do kogoś przyjeżdża. Ze względu na odległość, kiedy rodzina do nas przyjeżdża, to zostają conajmniej na 3 tygodnie. Wszyscy mają prawa i obowiązki domowników. I teściowa i moi rodzice rozładowują zmywarkę, ogarniają itd.
              • asqe Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:10
                Moja teściowa tez przyjeżdża na minimum trzy tygodnie i tez ogarnia, gotuje, robi zakupy.
                Przedostatnim razem nawet odświeżyła ściany w salonie, oczywiście razem z synem.
              • m_incubo Re: wizyta teściów 09.07.23, 18:49
                Przecież nie o to chodzi, że będąc gościem masz leżeć i pachnieć. Wiadomo, że się pyta, w czym pomóc, ogarnia po sobie itp.
                Ale zaprawdę, gdybym przyjechała do synowej/teściowej z wizytą, ostatnią rzeczą, która przyszłaby mi do głowy byłoby rozładowanie jej zmywarki bladym świtem, odkamienianie czajnika czy układanie rzeczy z suszarki w szafach.
                Gdybym po pytaniu w czym mogę pomóc została wprost oddelegowana, to co innego.
            • mid.week Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:06
              m_incubo napisała:

> Hmm. Nie przyszłoby mi do głowy, że wstając rano mam komuś załadować i rozładow
              > ać zmywarkę, gdy jestem u niego z wizytą.
              >

Wizyta to moze trwac 3 godziny, jak ktos jest 5 dni to zmywa, nosi smieci i lata do zabki po brakującą bułkę.
              • m_incubo Re: wizyta teściów 09.07.23, 18:52
                A gdzie to jest wyryte? Ns kamiennych tablicach?
                U mnie jak ktoś jest pięć dni to nie zmywa i nie nosi śmieci.
                Nie szoruje też kibla, nie prasuje mi prześcieradeł i nie wyciera kurzu z pawlacza.
      • mayaalex Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:02
        ha, moja siostra pojawia sie zawsze wlasnie w momencie, kiedy wszystko jest zrobione i pyta “w czym JESZCZE moglabym ci pomoc?”
        Natomiast gdyby tesciowa wyladowala zmywarke to pewnie wszystko bys musiala i tak przestawiac na swoje miejsce, moze lepiej ze sie za to nie zabrala smile
    • inez21 Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:00
      Bardzo bardzo Ci zazdroszczę to fajnie mieć teściów z którymi ma się dobry kontakt. Też mi się to marzyło, my z koleii mieszkamy blisko z teściami więc moglibyśmy sobie kawkę rano na tarasie popijać często ale nieststety tak nie jest. Choć moi teściowie to dobrzy ludzie i zawsze nam pomagają kiedy jest taka potrzeba. Jednak mamy tak różny sposób bycia, zycia czy zainteresowań że w sumie nie mamy wspólnych tematow😪 A z wieki3m teściowie stają się co raz bardziej głośni i gadatliwi i kłócą się między sobą. Tak więc spędzenie w ich towarzystwie więcej nie godziny może wykonczyć😁
    • damartyn Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:05
      Lubię swoją teściową od momentu, kiedy ją poznałam. Co więcej nie znam osoby, która jej nie lubi.
      Teść nie zyje od wielu lat.
    • ritual2019 Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:12
      Rodzice partnera - bardzo ich lubie. Wczoraj przyjechali do nas, spedzilismy razem dzian, w trakcie dojechala tez siostra partnera z mezem.
      Lubie jezdzic do nich i pubie ich goscic.
    • szmytka1 Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:18
      Mój teść zmarł na krótko po moim ślubie. On nie lubił mnie do tego stopnia, że dzień dobry mi nie mówił, ale bywał u mnie na kawie, milcząco 😆 siedział pił i rozwiązywał krzyżówkę, po czym wychodził jak się znudzil. Teściowa chyba nic do mnie nie ma, ale za to była u mnie 2 x w życiu kilkanascie lat temu, z okazji mojego slibu, teraz nawet nie wie dokladnie gdzie ja mieszkam.
      • ayelen40 Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:25
        Ale wciąż jesteś z jej synem?
        • szmytka1 Re: wizyta teściów 09.07.23, 12:03
          Taaaak, syn teściowej mówi, że nigdy mnie nie opuści 😝
    • zanetka.x Re: wizyta teściów 09.07.23, 10:37
      a teściowa, która myje u was ręcznie wszystkie naczynia i nie da sobie przetłumaczyć, żeby wkładać je do zmywarki? Albo teściowa, która nie potrafi segregować śmieci i wrzuca zmieszane do plastiku.
      • panna.nasturcja Re: wizyta teściów 09.07.23, 12:56
        Goście u ciebie zmywają?
        • zanetka.x Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:01
          tylko teściowa, chce pomagać, ale jej nie wychodzi
      • kazaszkaa Re: wizyta teściów 10.07.23, 13:39
        Póki myje dokładnie to się nie denerwuje. Póki teściowa jest tylko w gościach, na chwilę, to nie denerwuję się o złą segregację. Zaraz pojedzie i wrócisz do swoich nawyków.
    • princy-mincy Re: wizyta teściów 09.07.23, 11:07
      ja lubię wizyty teściów jeśli trwają 2, max 3 dni.
      niestety oni wola przyjechać rzadziej ale na dłużej i juz 4 dnia mam ich dość.
    • brenya78 Re: wizyta teściów 09.07.23, 11:14
      Nie lubię wizyt teściów. Jak już wreszcie zrobią łaskę i się do nas wybiorą, to trzeba ich za rączki prowadzić na każdym kroku bo sobie herbaty sami nie zrobią. Odwiezc, zawiezc. Jedzą jakbym chciała ich otruc, przyjeżdżają totalnie nieprzygotowani jeśli chodzi o np. ciuchy wiec kisimy się w domu, bo na spacer mają zbyt niewygodne buty, albo deszcz pada a oni w jakichs materiałowych szuraczkach przyjechali i bez kurtki przeciwdeszcozwej (pomimo tego ze przypominalam zeby wzieli cos na deszcz) Więc my na spacer po lesie i nad wodą, a oni sie bunkruja na jakiejś ławeczce pod daszkiem i tam siedzą pol dnia z minami nieszczęśników. Teściowa na wyjazdach lubi siedziec w domu, po co pojechać w ciekawe miejsce skoro dom lepszy ,a najważniejsze jest pójść do sklepu i kupić kolejne plastikowe pudełko do przegowywania żywności (żarcie jest najwazniejsze). Masakra.
      A w domu karmienie na sile dziecka i oburzenie ze nie pozwalamy. Ze ciuszki niewyprasowane i jak tak mozna. Oj, dlugo by opowiadać.
      To się wygadałam.
    • asqe Re: wizyta teściów 09.07.23, 11:54
      Bardzo lubię moich teściów, szczególnie teściową, która przyjeżdża z wizyta raz w roku i zostaje na trzy tygodnie - miesiąc. Jest naprawdę świetna kobieta, bardzo spokojna, opanowana, pogodna i dyplomatyczna - może to norweskie wychowanie smile
    • jammer1974 Re: wizyta teściów 09.07.23, 12:07
      Ja lubie swoich tesciow. Nie sa idealni. Malo pomocni byli w kwestii opieki nas wnuczka. O to mam zal. Poza tym uwielbiam z nimi przebywac, rozmawiac, smiac sie, jezdzic na wakacje.
    • panna.nasturcja Re: wizyta teściów 09.07.23, 12:52
      Moi teściowie nie żyją, ale nigdy nie byli u nas z wizytą, czasem teść przy okazji pobytu w naszym mieście, ale to tak roboczo na kilka godzin.
    • kaki11 Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:10
      Teściów mam na tyle blisko, że nie wpadają do nas na kilka dni, zdarza im się zostać na noc, kiedy my gdzieś jedziemy a chcemy żeby oni posiedzieli z dzieckiem, a po za tym to spotykamy się popołudniami lub czasem gdzieś razem jeździmy. Lubimy się i powiedziałabym, że dogaduję się z nimi lepiej niż ze swoimi rodzicami, ale cieszę się, że mieszkamy w takiej odległości która wyklucza potrzeby tygodniowych wizyt a sprawia, że na co dzień możemy liczyć na swoją pomoc.
    • eliksir_czarodziejski Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:52
      Zazdroszczę, serio.
    • szarmszejk123 Re: wizyta teściów 09.07.23, 13:59
      Teściów lubię ale co do wizyt nie mogę się wypowiedzieć,bo nigdy u nas nie byli i na pewno nie będą.
    • iwles Re: wizyta teściów 09.07.23, 18:44

Narażasz ukochanych tesciow na 900 kilometrową podróż polskimi autostradami?
      Perfidna jestes.
      No chyba że to premedytacja, a ty ich jednak nie lubisz.
      • chatgris01 Re: wizyta teściów 09.07.23, 19:04
        A co ty chcesz od polskich autostrad?! surprised
        Wlasnie przejechalam w poprzek cale Niemcy i bez przerwy roboty drogowe, korki i zniszczona nawierzchnia (nie mowiac o kiepskiej infrastrukturze w dawnym NRD), w Polsce autostrada najlepsza, najgladsza i w ogole pelny wypas.
        • chatgris01 Re: wizyta teściów 09.07.23, 19:06
          BTW, pod wplywem niedawnych watkow na ematce pilnie wypatrywalam tych swirow migajacych swiatlami i spychajacych z pasa, ale nie bylo (ogolnie bylo dosc pusto).
      • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 10.07.23, 13:44
        iwles napisała:

>
        > Narażasz ukochanych tesciow na 900 kilometrową podróż polskimi autostradami?
        > Perfidna jestes.
        > No chyba że to premedytacja, a ty ich jednak nie lubisz.
        >
        >

Nie, akurat od ich granicy do mojego domu praktycznie autostrad brak, wiec na nic ich nie narażam big_grin
      • mamkotanagoracymdachu Re: wizyta teściów 10.07.23, 13:45
        iwles napisała:

>
        > Narażasz ukochanych tesciow na 900 kilometrową podróż polskimi autostradami?
        > Perfidna jestes.
        > No chyba że to premedytacja, a ty ich jednak nie lubisz.
        >
        >

Pomijając już fakt, ze z logika to Ty się dawno nie spotkałaś, co? big_grin
        Odległość 900 km ODE MNIE DO TEŚCIÓW, byłoby raczej trudno gdyby mieli całość pokonać po POLSKICH autostradach.
    • kazaszkaa Re: wizyta teściów 10.07.23, 13:43
      Ja lubię wizyty mojego teścia, bo jest fajnym wyluzowanym facetem. Teściowa pod pretekstem "nie będziemy wam przeszkadzać i was objadać" decyduje, że nie przyjdzie na obiad urodzinowy wnuka, tylko na kawę po. Efekt jest taki, że przychodzi w środku obiadu i robi się zamieszanie, bo cała reszta zamiast jeść w spokoju wstaje, żeby się przywitać, dzieci to już w ogóle wink Po czym proponuje, że ona może jubilata weźmie na spacer, a my sobie posiedzimysmile Książkę bym mogła napisać. Nauczyłam się nie brać tego do siebie. A że już niedługo będzie moją teściową to już w ogóle mam w pompie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka