Dodaj do ulubionych

Mam ochotę iść na (kolejne) studia

17.07.23, 23:49
I studiować coś kompletnie od czapy, czysto hobbystycznie. Chłop stwierdził że skoro już MUSZĘ wydać kilkanaście tysi na studia to powinnam wybrać jakiś rozwojowy kierunek, albo przynajmniej związany z zawodem, ale ja mam ochotę na kryminologię (z prawem). Bo to ciekawe. Skończyłam dwa kierunki studiów już blisko 20 lat temu. Żaden nijak nie jest związany z moim zawodem.

Co byście chciały TERAZ zacząć studiować? Zakładamy że finanse to nie problem.
Obserwuj wątek
    • zaspasniegowa Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 17.07.23, 23:57
      Psychologię/ psychiatrię, lub coś związane z neurologia ale tylko odnośnie mózgu.
      • 71tosia Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 11:32

Kognitywistyka ten kierunek się na nazywa, jest np na uw.
    • yenna_m Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 00:12
      Oj, doskonale Cię rozumiem.
      Mnie kusi pójście na aplikację, ale w moim wieku to już będzie bardzo hobbystyczna rozrywka, potrzebna mi tak, jak Himilsbachowi angielski.
    • koronka2012 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 00:14
      Czekam na uniwersytet trzeciego wieku 😜
      • iza232 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 19.07.23, 18:38
        The koronka2012 napisała:

> Czekam na uniwersytet trzeciego wieku 😜

O to! To! Ja też! Jeszcze tylko 7 lat i idę na studia
    • jednoraz0w0 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 00:30
      Oczywiście coś związanego z dochodzeniami, profilowaniem troll… znaczy złoczyńców, może ktoś taki kto przesłuchuje drani częstując ich papierosami i czekając aż się rąbną w zeznaniach 🤣
    • nastjaa Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 01:25
      Idź, nigdy nie wiesz gdzie rzuci cię życie.

Skończyłam ekonomię i filologię obcą.
      Od 20 lat pracuję w korporacjach w finansach dla różnych krajów. I z dnia na dzień 3,5 roku temu postanowiłam pójść nam kierunek, o którym zawsze marzyłam- ratownictwo medyczne. Tak sobie myślałam,że będę studiować dla hobby, bo korpo przecież nie rzucę. W międzyczasie przyszła pandemia, wojna i nieplanowana ciąża. Studia skończyłam w zeszłym roku. Tak bardzo wszystko się pozmieniało,że po macierzyńskim postanowiłam nie wracać do korpo a zaczęłam pracę w szpitalu jako ratownik medyczny. Nie tęsknię za korpo. W lutym zaczęłam kolejne studia - pielęgniarstwo (udało mi się znaleźć nabór śródroczny). Do korpo już raczej nie wrócę.
    • malgosiagosia Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 01:38
      Nic ci to nie da. Najwazniejsze to poznac siebie.
      • sueellen Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 08:11
        Znam siebie bardzo dobrze - mam ochotę się uczyć dla przyjemności czegoś co mnie interesuje.
    • polamek100 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 02:36
      Skoro finanse nie sa problemem to tylko i jedynie nalezy studiowac finanse
    • login.na.raz Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 06:35
      Ja już bym za nic nie chciała wrócić do nauki na studiach uncertain Jak sobie przypomnę to całe wkuwanie, stres przed egzaminami. No nie. Jakieś kursy – tak chętnie, czemu nie. Nauka języków – bardzo lubię. Ale nie studia big_grin
    • arwena_111 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 07:26
      Właśnie skończyłam dwie podyplomówki. Na jedną poszłam, bo papier się przydaje - większość wiedzy miałam. Na drugą zdecydowałam się w trakcie - bo na pierwszym semestrze były wykłady łączone z innym kierunkiem. Dało radę robić dwa na raz - ale męczące bardzo, bo zajęty każdy weekend.
      Teraz jeszcze praktyki i egzamin państwowy do drugiego kierunku. Czy użyję kiedyś? Nie wiem. Na pewno wiedza przyda mi się w pracy.
      Ale zyskałam sporo dobrych kontaktów - które już się przydają. Jeden z wykładowców powiedział, że na studia podyplomowe idzie się po kontakty- bo wiedzę się w większości posiada. Można ją rozszerzyć, ale ma się już bazę.
      Czy poszłabym na studia w zupełnie innym kierunku? - zdecydowanie nie. Wiem ile mnie kosztował pracy ten rok i ile jeszcze muszę zrobić do państwowych uprawnień. Za dużo roboty jako sztuka dla sztuki.
      • login.na.raz Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 08:05
        Na studia podyplomowe gdzie się po kontakty?
        Może na niektórych kierunkach, może kiedyś tak było, teraz jak większość spotkań odbywa się online to za wiele kontaktów się nie nawiąże.
        Moja koleżanka właśnie skończyła studia podyplomowe i chyba tylko 2 spotkania mieli stacjonarnie.
        Chyba że na innych kierunkach jest inaczej.
        • arwena_111 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 08:28
          Ja w pierwszym semestrze miałam sporo zdalnie - ale sporo na miejscu. Drugi semestr - całkowicie na miejscu.
          Po prostu ćwiczeń nie da się robić zdalnie. Mamy grupę na whatsappie. Często ktoś prosi o polecenie firmy do x, y itd. Rozpatrujemy różne problemy - bo to, że u mnie się nie trafiły, to nie znaczy że się nie trafią.
          Zajęcia warsztatowe, konwersatoria, matematyka finansowa, statystyka, ekonometria - muszą być stacjonarnie. To były najlepsze zajęcia. Teorii nauczysz się sama, ustaw też. Ale obliczeniówka to już inna bajka.
          Zresztą dlatego jest obowiązkowa półroczna praktyka do egzaminu państwowego
          • a23a23 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 21:23
            arwena_111 napisała:

> Ja w pierwszym semestrze miałam sporo zdalnie - ale sporo na miejscu. Drugi sem
            > estr - całkowicie na miejscu.
            > Po prostu ćwiczeń nie da się robić zdalnie. Mamy grupę na whatsappie. Często kt
            > oś prosi o polecenie firmy do x, y itd. Rozpatrujemy różne problemy - bo to, że
            > u mnie się nie trafiły, to nie znaczy że się nie trafią.
            > Zajęcia warsztatowe, konwersatoria, matematyka finansowa, statystyka, ekonometr
            > ia - muszą być stacjonarnie. To były najlepsze zajęcia. Teorii nauczysz się sam
            > a, ustaw też. Ale obliczeniówka to już inna bajka.
            > Zresztą dlatego jest obowiązkowa półroczna praktyka do egzaminu państwowego

Ale dlaczego uwazasz, ze matematyka czy statystyka musza byc stacjonarnie? Co niby zmienia siedzenie w tej samej sali? Skonczylam cos w rodzaju studiow podyplomowych zwiazanych wlasnie z tymi tematami i to nie na poziomie nowicjusza, a mocno zaawansowanym. Wszystkie zajecia byly zdalne, zero stacjonarnych zjazdow, co z reszta byloby malo wykonalne, bo studia poza polska, a uczestnicy z calego swiata. I to byly duzo lepsze zajecia niz cwiczenia przy tablicy w stacjonarnej formie.
            • arwena_111 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 19.07.23, 08:33
              A czy ja mówię o teorii? Ja wolę zadania robić równo z prowadzącym. Na zdalnych się nie da. Zresztą to było nie tylko moje zdanie.
              I kwestia skupienia. Akurat na tych przedmiotach lepiej skupiam się na stacjonarnych. Każdy z własnym laptopem i na bieżąco się robiło w excellu. Nikt nie pisał na tablicy.

Nie porównuj studiów zagranicznych z polskimi. Myślę, że nie te techniki, praktyka itd.
              Mój syn na angielskich uczelniach miał zdalne w czasie lockdownu. Też wyglądały one inaczej.
              Są zajęcia, które spokojnie mogą być zdalne. Ale są takie, które lepiej jak jest kontakt twarzą w twarz.
              • a23a23 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 19.07.23, 17:07
                arwena_111 napisała:

> A czy ja mówię o teorii?

A czy ja mowie o teorii?

>Ja wolę zadania robić równo z prowadzącym.

Ja tez.

> Na zdalnych się nie da.

Ekhm, a niby dlaczego?

> I kwestia skupienia. Akurat na tych przedmiotach lepiej skupiam się na stacjona
                > rnych.

Ok, ale odpowiadalam na czesc watku w ktorej mowisz ze sie nie da inaczej.

> Każdy z własnym laptopem i na bieżąco się robiło w excellu. Nikt nie pis
                > ał na tablicy.

I do czego tutaj potrzebujesz stacjonarnosci tych zajec?

> Nie porównuj studiów zagranicznych z polskimi. Myślę, że nie te techniki, prakt
                > yka itd.

Ale to nie jest w takim razie kwestia problemu z forma, a z tym, ze ktos jej nieumiejetnie uzywa. Wiec nie "obliczeniowki nie da sie zdalnie" a ewentualnie "nie wszyscy umieja w zdalne nauczanie".

> Są zajęcia, które spokojnie mogą być zdalne. Ale są takie, które lepiej jak jes
                > t kontakt twarzą w twarz.

Tak, ale imo to glownie takie, w ktorych potrzebny jest specjalistyczny sprzet, laboratoria etc. Rozwiazywanie zadan nie spelnia imo tego warunku.
        • kamin Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:21
          Też się dziwię. Z nikim z moich podyplomowek nie utrzymuję kontaktu. Większości nie poznałabym na ulicy.
          • arwena_111 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 10:16
            Możliwe, że to zależy od tego jaka to podyplomówka.
        • alex_vause35 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 10:08
          Moja mama dzięki kontaktom z podyplomówki dostała pracę - razem z nią w grupie była kobieta, która ją zatrudniła.
    • alpepe Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 07:36
      Arabistykę. Aczkolwiek z efektem praktycznym, wyzywałabym Arabów w ich własnym języku, gdyby trzeba było.
    • alex_vause35 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 08:12
      Nieodmiennie chciałabym studiować medycynę wink.
      • bazia_morska Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 19.07.23, 17:10
        A wiesz, że jakis super-duper chirurg okulista z Londynu policzyl, ze wyszkolenie czlowieka o takim samym poziomie umiejętności, jak jego własny zajęłoby mu 3 lata? big_grin
    • shellyanna Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 08:28
      Fizjotetapię chciałabym studiować.
    • unikotka Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:02
      Filozofię.
    • unikotka Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:04
      Ale ogólnie jak tak myślę, to bardziej by mnie jednak interesowały kursy, zagranicą, typu historia sztuki we Włoszech, joga na Bali... Przyjemne z pożytecznym bardziej niż stricte nauka 😊
    • natalyaxx Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:19
      Ja idę teraz na studia w wieku 38 lat, ale to w. celu totalnej zmiany zawodu. Pomysł ciekawy, hobbystycznie też można studiować, martwiłabym się tylko o poziom tego, jeśli dobra uczelnia to ok, ale na słabszych uniwersytetach ten kierunek może być nieudany.
      • alex_vause35 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 10:11
        Ja idę na studia dla magistrów na uczelni, która podejrzewam, jest słaba - ale daje mi możliwość studiowania na moich warunkach czasowych i logistycznych, w skróconym czasie, a swoje i tak trzeba przeczytać, i się dowiedzieć. Później i tak podyplomówka albo kurs, i wtedy już poszukam czegoś wypasionego.
    • jammer1974 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:36
      Ja nawet nie tylko chcialabym ale i bede studiowac.
      • kanna Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:48
        A ja chciałam i poszłam smile
    • simply_z Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:48
      Moglabym studiowac geologie, cos z ochrona dziedzictwa kulturowego albo projektowanie ogrodow oraz renowacja ogrodow historycznych, ale to raczej zagranica, niz w Polsce. Nie poszlabym juz tutaj na studia.
    • galaxyhitchhiker Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:48
      Dla rozrywki - nic. Pouczyć to się mogę sama, bez wydawania kilkunastu tysi i bez odsiadywania dupogodzin na uniwerku.
    • kura17 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:52
      paleontologie, genetyke, antropologie - z nowoczesnymi metodami badawczymi.
    • princy-mincy Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 09:54
      Tak hobbystycznie to cos w stylu neurobiologia mozgu, pogranicze psychlogii i neurologii.
    • szmytka1 Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 10:36
      Stomatologię 😆
    • ewa_mama_jasia Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 10:54
      Jeśli masz czas, ochotę i pieniądze, to czemu nie? Ja kilka lat temu zaczęłam studiować coś, z czego będę miała drugi zawód. W zasadzie już, z niedokończonymi studiami, mam drugą pracę. Praktyki studenckie przerodziły się w dodatkowe zatrudnienie. Przyjęłam z dobrodziejstwem inwentarza, choć nie planowałam tego. A studia miały być dla przyjemności i wewnętrznego rozwoju.
    • aria Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 11:13
      Na 100% coś związanego z programowaniem; czuję się bardzo ułomna ponieważ mam dużo pomysłów na aplikacje edukacyjne, a nie mam umiejętności (tak, wiem, że to się zleca firmom - ale ja bym chciała przynajmniej trochę wiedzieć jak to się robi). Trochę dłubię z chatem GPT, a ostatnio i z Bardem od Googla, ale to są małe kroczki.
      • simply_z Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 11:15
        A to one same sie nie programuja? ojojoj.
        • aria Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 11:27
          No znane są przypadki, gdy ktoś bez wiedzy z zakresu programowania zrobił jakąś aplikację z chategm gpt mówiąc mu dokładnie co ma zrobić - i na razie ja do tego też dążę smile Próbuję teraz zrobić z bardem prostą aplikację do Widows na przypominanie mi, że mam pić wodę - mam jedną zainstalowaną, ale brakuje mi tam pewnych funkcjonalności. Zobaczymy czy mi się uda za kilka dni? tygodni? - dopiero zaczęłam.
          • simply_z Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 11:59
            Dobra jest tez taka przypominajaca o sikaniu.
            • aria Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 12:03
              Nigdy nie wiesz jaka choroba Cię w życiu spotka - niestety - i jakie narzędzia będą Ci potrzebne np. żeby się nie odwodnić na amen. Także złośliwości może zostawmy na boku smile
      • sueellen Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 19.07.23, 17:17
        Tego to się sama uczę głownie z YouTube. Właśnie wchodzę w świat phytona tongue_out
    • mieszkanienaturalnie Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 18.07.23, 11:33
      Nie wyobrażam sobie wstawać na 8:00 na zajęcia.
      • sueellen Re: Mam ochotę iść na (kolejne) studia 19.07.23, 17:13
        mieszkanienaturalnie napisał(a):

> Nie wyobrażam sobie wstawać na 8:00 na zajęcia.

Ja również. Dlatego codziennie wstaje o 05:30 rano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka