Dodaj do ulubionych

Przecier ogórkowy

24.07.23, 08:33
Z racji tego że ja nigdy nie robiła przetworów mam pytanie. Mam ze 3kg ogórków które miały być małosolne. Ale nie zostały na czas zjedzone i się zakisiły. Chciałam zetrzeć je na tarce i zrobić przecier ogórkowy.
Czy wystarczy że je zetrę na tarce i zapasteryzuję czy muszę jeszcze wykonać jakieś karkołomne czynności?
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 08:50
      Wystarczy
      • turbinkamalinka Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 08:56
        jkl13 napisała:

> Wystarczy

Uf. Myślałam że będę musiała jeszcze jakąś dodatkową gimnastykę uprawiać smile
        • malia Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 13:07
          a dlaczego chcesz to robić? Ja trzymam takie kiszone i potem trę jak zupę robię. One są lepsze w postaci przecieru/
          • malia Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 13:08
            Pytajnik miał być na końcu
          • turbinkamalinka Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 13:20
            Z kilku powodów. Nikt u mnie nie je kiszonych ogórków więc albo je wsadzę w słoik do zupy ogórkowej (tylko w tej postaci jemy takie ogórki) albo wywalę. po drugie małe słoiki zajmują mniej miejsca. Poza tym już nie będę musiała później ścierać i chcę to zrobić od razu aby mieć z głowy
            • sajgonetka Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 13:56
              Ja właśnie tak wczoraj zrobiłam.
              Blenderem na drobne, do słoika, i zapasteryzowałam.
              Testowałam już kilka razy, działa.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 17:24
      Możesz jeszcze prościej zrobić, zetrzeć i zamrozić w pojemnikach na raz.
      Witamin w mrożonych zachowasz więcej i roboty mniej, bo nie trzeba gotować słoików.
      • rozalia234 Re: Przecier ogórkowy 24.07.23, 18:22
        Słoikow z kiszonkami (przynajmniej ogórkami) nie trzeba gotować. W moim rodzinnym domu nigdy się ogórków nie gotowało, a spokojnie stały do wiosny. Jeśli tych ogórków było bardzo dużo i zostawały na kolejny rok to jedliśmy do zupy, bo robiły się miękkie więc mało apetyczne, ale nadal zdatne do spożycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka