seaview 01.08.23, 08:30 Któraś była? Któraś zrezygnowała ze względu na oskarżenia wobec Lindemanna, które z upływem czasu chyba wydają się być grubymi nićmi szyte? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prosbaoporade5 Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 08:33 Byłam. Było super!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 08:33 Chcesz rozliczać te które były na koncercie? Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 03.08.23, 07:23 Kropka i jej kolejny odpał... Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade5 Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 08:35 Czekałam prawie rok. Wydałam dużo kasy. Bawiłam się świetnie. To było widowisko, którego nigdy wcześniej nie widziałam. Stadion pękał w szwach. Atmosfera nie do opisania. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 08:39 Super, zazdroszczę. Nigdy nie byłam na ich koncercie, ale jeśli przed trzydziestoleciem zespołu nic nie pierdyknie, to mam nadzieję na przyszły rok. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 19:21 Ja tak sami. Jedyne czego żałuję, to tego, że dopiero teraz się wybrałam na ich koncert, bo było to coś niebywałego. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 09:26 Ja chyba bardziej mogę mieć pretensje do siebie za to, że mieszkając w Warszawie w zeszłym roku nie wybrałam się na Narodowy. No nic, jesli tak jak zapowiadają w przyszłym roku też będą koncertować, to już jakoś się ogarnę. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 12:35 Narodowy ma fatalną akustykę, moja kumpela z tego koncertu wyszła w połowie, bo uznała, że nic nie widzi, słyszy tylko łomot, po co się męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 13:19 Też słyszałam, że jest słabo pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 08:57 Byłam, był ogień dosłownie i w przenośni. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 08:58 Przy okazji dziękuję forumkom, które poradziły, żeby pójść do Śląskiej Prohibicji, super miejscówka i pyszne jedzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 17:27 Super, oglądałam filmiki z koncertu. Chyba nie było pocałunku, na który zawsze wszyscy czekają? Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 17:33 Nie wydaje mi się, aczkolwiek siedziałam dość daleko i być może przeoczyłam. Sam koncert był dość zachowawczy jak na Rammstein, z wiadomych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 17:55 A polecasz takie dalsze miejsce? Chyba właśnie członków zespołu za bardzo nie widać, nawet na jednak niezbyt ogromnych ekranach nad sceną. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 18:49 Jeśli zależy Ci, żeby dobrze widzieć scenę, to na pewno powinnaś wybrać bardziej centralne miejsce. Niestety jak kupowałam bilety, to już sporo było wyprzedanych i system przydzielił nam miejsca z boku. Ja już byłam kiedyś na koncercie Rammsteina, więc skupiałam się głównie na muzyce, a nie na performance, ale niektórzy z naszej grupy byli lekko niezadowoleni. Zmienić miejsca nie sposób, bo stewardzi pilnują, a ekrany rzeczywiście nie są zbyt duże. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 19:19 Z trybun nie za bardzo widać detale, telebimy są małe. Jak chcesz coś widzieć, to płyta, ale jeśli uwzględnić, jak gęsty tłum był w niedzielę (znajomy stojący na płycie wyszedł do kibla i już się nie wbił, musiał stać z tyłu) i jak często ktoś mdlał albo słabł (ratownicy prawie przez cały czas przedzierali się przez tłum i kogoś nieśli albo prowadzili, raz podjechała karetka), to jest to impreza dla naprawdę wytrzymałych. Ale show jest niebywały i tak, efekty pirotechnicznie urywają doopę, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 07:25 Podobno w feuerzone jest super, ale jak się ma 160 cm wzrostu, to pewnie też można niewiele zobaczyć. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 01.08.23, 18:57 Byłam i koncert był super. Co do oskarżenia to pożyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 08:08 Tak ogólnie, jeśli chodzi o oskarżenia, zauważyłam w bąbelku znajomych liczne przypadki tłumaczenia się, dlaczego jednak jadą na Rammstein. Uważam to za niebezpieczny idiotyzm. Po pierwsze, produkt finalny tego, co robi taka kapela, to robota wielu ludzi, niejednego Tilla (zresztą i tak nie ma etycznej konsumpcji w kapitalizmie), po drugie jak dotąd nie ma żadnego wyroku (i raczej nie będzie, sprawa jest mętna, nawet jeśli do czegoś doszło, to jest to nie do udowodnienia), po trzecie każdy ma swoje kryteria (nie)oddzielania twórcy od dzieła i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 08:47 Tak, sama byłam fanką zespołu, jakiś czas temu odświezylam ich muzykę. Ale jakoś Tilla nigdy nie darzylam szczegolną atencją, to raczej gitarzyści byli dla mnie sercem kapeli. A Lindemann na stare lata chyba zaczął odjeżdżać, ale poczekajmy czy coś się wyjaśni. Sypianie z chętnymi fankami to jedno i niech dorośli ludzie się bawią jak chcą. Odurzanie, przymuszanie i wręcz gwałty to zupełnie inna rzecz. Z tego co czytałam, to zarzuty prowodryki oskarżeń są dosyć mętne, ale ponoć zgłosiły się inne kobiety i nie wiadomo, co one powiedziały. A w kontekście zespołu pociesza fakt, że wypowiadają się kobiety uczestniczące w afterparty po koncertach (w imprezach zespołu, a nie Lindemanna) i nie mają im nic do zarzucenia, mówią, że drinki podawane są w zamkniętych butelkach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 08:54 No więc jedna polska dziennikarka opisała takie afterparty Rammsteinu, na które zaproszono ją i jej chłopaka, i najbardziej niepokojącym elementem było, że poszczególni członkowie zespołu "pojawiali się i znikali", było raczej nudno, alkohol w śladowych ilościach, pokręcili się i sobie poszli po jakiejś godzinie. Znaczy, nie mam złudzeń, że na takich imprezach się znaczki ogląda, jasne, wszelkie przypadki odurzania kogoś albo niekoniecznie konsensualnego seksu powinny być ukarane z cała stanowczością, ale zeznania tej panny są wyjątkowo mętne i ona sama nie bardzo wie, czy i co się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 09:23 Uważam podobnie, jeśli seks jest za zgodą czy nawet, jak to w takich przypadkach bywa przy entuzjazmie fanek, to enjoy. A jeśli coś jest na rzeczy, to osądzić i ukarać typa. Niedawno pojawiły się oskarżenia w kierunku klawiszowca zespołu, też jakieś takie mało konkretne. www.antyradio.pl/muzyka/Rock-News/nie-tylko-till-lindemann-kolejny-muzyk-rammsteina-oskarzony A już abstrahując od samego Rammsteina i Lindemanna, moim zdaniem szkodliwe (także dla rzeczywistych ofiar) jest opisywanie nadużyć i molestowania w taki sposób, że nie wiadomo o co chodzi. Podobnie było z artykułem Jadczaka o Lisie, gdzie 90% było o tym, jak rozstrzęsione i zdenerwowane były wypowiadające się kobiety. Tzn. jestem w stanie uwierzyć w folwarczny sposób zarządzania przez Lisa, tak jak i w to, że Lindemanowi w jakiś sposób odwalilo seksualnie na stare lata, bo to że tak powiem pasuje do obrazka. Ale z przedstawianych przez media informacji to średnio wynika. Z resztą nawet na forum były ostatnio dwa wątki o dwóch różnych reportażach czy też "reportażach" (Stanowski o Janoszek i sprawa Sadowskiego). Moim zdaniem oba materiały były nastawione na coś innego, niz rzetelne pokazanie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 12:32 Ja w ogóle uważam, że przegięcie na fali #meetoo i wjechanie kultu bycia ofiarą w ostatecznym rozrachunku szkodzi rzeczywistym ofiarom poważnych przestępstw, ponieważ nagle się namnożyło wannabe ofiar spod znaku "po tygodniu doszłam do wniosku, że to jednak był gwałt" (casus afery w lewaczkowie, która doprowadziła do zniszczenia życia człowiekowi, którego jedyną przewiną było, że czegoś się w łóżku nie domyślił). Tak czy inaczej, historia Flake'a grubymi nićmi szyta (dobrowolnie poszła z nim do jego chałupy, dobrowolnie piła z nim alkohol, ale od 20 lat leczy traumę i akurat teraz jej się przypomniało, jaaasne). Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 13:18 Poza tym czasami te opowieści brzmią tak, jakby ktoś miał moralniaka po seksie, imprezie, jakimś niestandardowym dla siebie wyskoku i dlatego uznaje, że został wykorzystany. Tudzież niepowiedzenie "nie" sprawia, że osoba z którą do czegoś dochodzi może nie wiedzieć, że nie chce się kontaktu seksualnego. Nawet jeśli się go nie chce, ale o tym nie mówi lub stwierdzi się to trzy dni pózniej. I tak, to szkodzi rzeczywistymi ofiarom, tak jak wrzucanie do jednego worka gwałtu i niechcianego klepnięcia kogoś po tyłku, mimo że to drugie jest nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 15:05 Hm, nie przyszło mi to dotąd do głowy, ale psychologicznie to bardzo prawdopodobne: że ktoś zaeksperymentował, przekroczył swoje granice i żałuje, więc stosuje "coping mechanism" pt. „to nie była moja decyzja, wykorzystano mnie”. Spora część tych rzeczy wygląda na problemy komunikacyjne - cóż, nawet pary z dużym stażem mają czasem problemy z porozumiewaniem się w łóżku, a co dopiero nieznający się ludzie przy okazji jakichś one-night standów. Jak nałoży się jeszcze na to bardzo różny, a dość nieprzewidywalny wpływ alkoholu czy dragów na ludzi (masa ludzi bierze przed przygodami seksualnymi, dla zwiększenia doznań, zmniejszenia zahamowań, łotewa), które to substancje mają niespecjalnie pozytywny wpływ na porozumiewanie się, pamiętanie, odczytywanie czyichś intencji, to mamy gotowy przepis na wielopoziomową katastrofę mimo braku jakichkolwiek złych intencji po czyjejkolwiek stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 03.08.23, 07:16 No bo tak brzmi część tych relacji/oskarżeń, w których nic się nie wydarzyło lub osoba nie pamięta dokładnie, co się wydarzyło. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 10:16 Któraś była. Podobno w Chorzowie zastrzęsła się ziemia po niedzielnym koncercie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 10:31 Ja byłam z koleżankami Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 02.08.23, 19:22 Ja byłam w Berlinie w połowie lipca. To już któryś mój koncert, więc bardziej muzyka niż efekty. Na płycie, ale i tak malo co widzialam. No i jednak język publiczności ma znaczenie, gdy cały stadion śpiewa na całe gardło cały tekst. Tylko nagłośnienie na olympia stadium nie najlepsze niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 03.08.23, 01:24 Chciałam być, ale ostatecznie tak się mi poukładały lokalizacje przebywania, że zupełnie nie po drodze mi było do Chorzowa. Jeśli faktycznie będzie kolejna trasa za rok, to pójdę. Choć w temacie oskarżeń uważam, że może być ziarno prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Rammstein - koncerty w Chorzowie 03.08.23, 07:16 Oczywiście, może być. Odpowiedz Link Zgłoś