Dodaj do ulubionych

Drama z teściową w tle

05.08.23, 13:09
Przed emigracją, mieszkaliśmy przez jakiś czas u rodziców męża. Przez kolejne parę lat, "nasze pokoje" stały nietknięte i mieszkaliśmy tam podczas pobytów w PL. Potem zamieszkał tam brat męża, więc nasze rzeczy zostały spakowane w pudła i czekały, aż je odbierzemy. W tym roku, przyjechaliśmy na wakacje dużym autem, więc postanowiłam to w końcu zrobić. Przy okazji, okazało się, że teściowa niektóre rzeczy sobie przygarnęła. Położyłam kreskę na ramkach ze zdjęciami, czy zabawkach dzieci, które poszły dalej w obieg. Ale okazało się, że wzięła też ikonę Matki Boskiej karmiącej, którą dostałam w prezencie od mojej mamy, kiedy urodziłam pierwsze dziecko. Powiesiła sobie ją w sypialni i teraz przypadkiem to wyszło.
Teściowa jest z gatunku foszastych. Mamy bardzo zdystansowane relacje, bo nigdy mnie tak naprawdę nie zaakceptowała i po latach szarpania nauczyłam się, nie grać w jej gry.
Wiem, że racja jest po mojej stronie, ale wiem też, że kiedy poproszę ją o zwrot tej ikony będzie zgrzyt. Bo poczuje się oskarżona o przywłaszczenie albo coś w tym stylu.
Poprosiłam więc męża, aby to on to załatwił i skończyło się to sprzeczką. Bo on też wie, że matka poczuje się urażona i dobra atmosfera na rodzinnych wakacjach pójdzie w diabły. Jego zdaniem, powinnam odpuścić i odebrać ją, gdy teściowa kiedyś zejdzie z tego świata i będziemy porządkować jej rzeczy (serio!).
Ta ikona to niby nic wielkiego, ale to pamiątka po mojej mamie i zwyczajnie chciałabym ją odzyskać. Z drugiej strony, nie mam ochoty na kolejną rodzinną dramę i to na wakacjach.
Co byście zrobiły w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • igge Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:11
      Powiedziałabym, że to po mamie mojej ważna pamiątka i zależy mi na niej. Fochy olałabym.
    • szmytka1 [...] 05.08.23, 13:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kk345 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:16
        Wyjątkowo paskudny komentarz.
        • hippolina Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:20
          kk345 napisała:

> Wyjątkowo paskudny komentarz.
          To prawda, wyjątkowo paskudny. Ja posiadam wiele przedziwnych rzeczy po moich przodkach, to dla mnie cenna pamiątka, chociaż może są kiczowate. A już wyśmiewanie kogoś, że chce mieć pamiątki po rodzinie, jest wyjątkowo chamskie.
      • magdallenac Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:03
        Mnie z kościołem nie po drodze, ale mam po dziadkach kilka świętych obrazków i są one pamiątką. Nie, obrazki po Twoich dziadkach to nie to samo.☹️A drugiej części tej wypowiedzi , to nawet nie skomentuję…
        • manon.lescaut4 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:13
          No uncertain
          Miało być zabawnie i ematkowo antyklerykalnie, ale wyszło mega chamsko.
      • simply_z Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:43
        Cham
      • nota_bene0 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:47
        Wstydź się, a twojej mamie współczuję takiej córki🫤
      • laurielle Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:52
        Mi daj, przygarne, skoro Tobie zawadza i nim gardzisz. Ostatnio spadl mi gipsowy, kupiony w mlodosci i sie rozbil w mak. Priv: izazdo@wp.pl
      • alex_vause35 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:12
        A fe, szmytka.
        Serca to ty nie masz zdecydowanie.
      • alicja.delicjassa Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:40
        Paskudne babsko jestes!!!!
        • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:49
          A wy zgodnie z tym przysłowiem, modli się pod figura, a diabła ma za skóra? 😆
          • k.messi Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 17:03
            To nie ma nic do rzeczy, mogło chodzić o obrazek Żyda z pieniążkiem albo figurkę charta z porcelany.

To, co napisałaś jest tak obrzydliwe, chamskie i przykre, że powinnaś zmienić nick na 'szmatka' - pasuje do ciebie znacznie lepiej.
            • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 17:45
              Prezentujesz chory, fanatyczny sentymentalizm, którego symbolika jest ten pretensjonalny prezent
              • magdallenac Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 18:21
                Wow, grubo…A można było się po prostu nie odzywać.🤦🏻‍♀️
                • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 19:39
                  Daj spokój, przecież to zmyślony obraz po zmyślonej matce, shit i kit. Takie stare wyjadaczki a tak głupie momentami
                  • laurielle Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 08:04
                    A ten twoj to istnieje? Zaoferowalam, ze uwolnie Cie od niego, ale sie nie odezwalas.
                    • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 20:47
                      Istnieje, brązowy, drewniany, nieuzy. Dala mi na pierwsze mieszkanie. Trochę w nim wisiał nawet, potem wraz z przeprowadzkami trafił do jakiegoś kartonu i najpewniej jest w piwnicy razem z wazą do zupy, której też nie moge znalezc
                  • kira_03 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 20:07
                    Twój komentarz świadczy tylko i wyłącznie o Tobie.
              • iwles Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 09:37
                szmytka1 napisała:

> Prezentujesz chory, fanatyczny sentymentalizm, którego symbolika jest ...

A u ciebie symboliką czego jest zaleganie latami w piwnicy niepotrzebnego krzyża od matki?
                Syfu? Bałaganiarstwa? Chorego zbieractwa? Lenistwa?
                • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 20:44
                  Mąż jest królem piwnicy, ja tam bywam sporadycznie. Nie wiem gdzie ten krzyżyk jest, wiem że tam, ale zaginął w czarnej dziurze. Zatem z tej proponowanej 4 wybieram syf, bałaganiarstwo i lenistwo.
      • pitupitt Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 23:39
        Wrednie jak zawsze...
        • rosapulchra-0 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 00:51
          Wredne? Głupie raczej.
          • kocynder Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 15:15
            Jedno drugiego nie wyklucza.
            • kira_03 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 20:07
              Nie pierwszy popis tej forumki.
              • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 20:41
                A który dokladnie? 🤔
        • szmytka1 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 21:05
          Nieprawda...
      • zalamana_50 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 01:59
        szmytka1 napisała:

> Jak chcesz, to Ci wyślę krzyżyk drewniany, pamiątkę po mojej mamie, zalega mi g
        > dzieś w piwnicy 😅
        >
        > O ile to nie jest zabytkowa ikona, dzieko sztuki, to od sakralnych prezentów i
        > ludzi, którzy chcą takie dziwa posiadać, zachowaj nas panie 😆

Dno jest twój komentarz. Ponysl zanim.cos napiszesz, spróbuj.
    • primula.alpicola Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:13
      Pamiątkę po matce odzyskałabym natychmiast i nie bardzo sobie wyobrażam że ktos by się ośmielił mi odmówić zwrotu.
      Foszki, no trudno, przeżyłabym.
      • magdallenac Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:06
        Tak samo. To nawet nie powinno być przedmiotem dyskusji. Powiedziałabym - dziękuję teściowo, że dbałaś o pamiątkę po mojej mamie, nareszcie mam miejsce, aby zawiesić ją u siebie. Czy masz jakąś folię bąbelkową, abym mogła zabezpieczyć obrazek?
        • laurielle Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:39
          Dokladnie. Podziekowac, ze sie zaopiekowala, omodlila, pochwalic gust arturtczny i maryjna poboznosc, po czym poprosic o oddanie, bo zamierzasz u siebie zawiesic na honorowym miejscu. Moze tesciowa nie wie, jakie to dla Ciebie wazne. Nie ma co z gory zakladac najgorszego.
      • 71tosia Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 20:24
        Skoro takie cenne te pamiątki to może trzeba było się nimi zająć a nie latami używać domu teściowej jako darmowego magazynu
        • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 21:01
          I jeszcze ta sama teściowa sama się na to zgodziła...
        • iwles Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 09:42
          71tosia napisała:

> Skoro takie cenne te pamiątki to może trzeba było się nimi zająć a nie latami u
          > żywać domu teściowej jako darmowego magazynu

Ty serio byś sie rozporządzała rzeczami, które ktoś u ciebie chwilowo zostawił?
        • magdallenac Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 14:32
          Skoro przez lata te pokoje stały puste, to teściowa ich aż tak bardzo nie potrzebowała, aby na cito musieli swoje rzeczy stamtąd zabierać.
          • turbinkamalinka Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 14:52
            Z jednej strony tak. Ale ja np wyprowadzając się spakowałabym rzeczy na których mi zależy, te których nie zamierzam zabrać wywaliłabym.
            Teściowa mogła chcieć chociazby pokój odświerzyć. po co miałyby się tam walać jakieś moje pierdoły. Nie mówiąc już że skoro swoją graciarnię komuś zostawiam to na wieść że jednak ten pokój jest potrzebny to ruszam tyłek i zabieram te moje cenne pamiatki. I już pal licho że ktoś sobie weźmie wazonik czy ramkę. Ale nie chciałabym żeby się to zniszczyło.
            • iwles Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 21:05

Ale teściowej najwidoczniej nie przeszkadza, że te pudełka z rzeczami są.
              Ona pewnie uznała, że ma prawo zrobić z nimi, co chce, nie pytając syna i synowej.
          • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 20:52
            Między "na cito" a "leży parę lat, a ja tam wielokrotnie wpadam i tego nie zabieram" jest trochę innych możliwości.
    • kadfael Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:14
      Tak Ci zależało na tej ikonie, że zostawiłaś ją na parę lat w mieszkaniu teściowej?
      • ga-ti Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:18
        Prawda?
      • agatha.trixie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:21
        Rzecz w tym, że zwykle lataliśmy samolotem i siłą rzeczy, mieliśmy ograniczone miejsce w bagażu. Teraz jesteśmy autem i postanowiłam, w końcu zabrać tę resztę rzeczy, na których mi zależało.
        Ikona była w tych rzeczach i wiedziałam, że na mnie spokojnie czeka. Aż teraz okazało się, że teściowa ją przygarnęła. To żaden zabytek, nie powieszę jej w honorowym miejscu, ale ma dla mnie wartość mocno sentymentaną i chciałabym ją zabrać do domu. 🤷‍♀️
        • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:05
          Więc zabierz. Ani teściowa, ani mąż nie mają tu nic do decydowania.
      • alterego72 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:38
        A nie bierzesz pod uwagę, że autorka mogła nie brać pod uwagę wink , że teściowa przywłaszczy sobie JEJ ikonę?
        • alterego72 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:45
          A może teściowa po prostu przechowała ikonę na ścianie? W takiej sytuacji wprost poprosić o zwrot pamiątki, z podziękowaniem za przechowanie.
    • ga-ti Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:17
      Może teściowa pakując Wasze rzeczy stwierdziła, że głupio by było, nie wypada, świętokradztwo, by święty obrazek leżał w pudle i dla tego go powiesiła na ścianie. Po prostu powiedz, że to obrazek od Twojej matki, że fajnie, że teściowa się nim godnie zajęła, teraz już masz miejsce w swoim domu i go zabierasz. A jeśli chcesz to możesz teściowej kupić inny, podobny, jakikolwiek obrazek na to wolne miejsce.
      Nie wiem, gdzie tu miejsce na foch.
      • slatynka85 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:11
        ga-ti super napisane. Podanie rozwiązania z tzw klasą.
        • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:16
          Dokładnie, to, co na forum jest "obrazkiem", dla teściowej może być ze względów religijnych traktowane inaczej. Skoro to teściowa pakowała ich rzeczy, to widocznie doszła do wniosku, że miejsce ikony jest na ścianie, a nie w piwnicy i nie trzeba na teściową jak na złodziejkę naskakiwać, tylko podziękować, że tyle lat rzeczy u siebie trzymali i poprosić o ikonę.
      • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:41
        Tez pewnie powiedziałabym cos takiego - ze dziękuje za przechowanie i ze nie pleśnialo w piwnicy, ale teraz bardzo chce zabrać do siebie, bo to ważna pamiątka - a teściowej chętnie sprezentuje podobną przy najbliższej okazji.
    • turbinkamalinka Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:18
      Poprosiłabym o zwrot przed samym wyjazdem smile
      • rosapulchra-0 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:37
        Bardzo dobry pomysł.
    • hippolina [...] 05.08.23, 13:18
      • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:42
        Maz to kto???
      • 71tosia Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:26
        Przywiązanie do rodzinnych pamiątek demonstrujesz nie interesując się ich losem latami? I rodzicom/ teściom robisz z mieszkania muzeum przetrzymując latami te cenne eksponaty?
    • berdebul Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:19
      Przypadkiem nie zauważyłaś, ze nie zabrałaś ikony?
      Teściową zapytałabym czy nie widziała ikony, bo w końcu chciałabyś ją powiesić jako pamiątkę po mamie. Miałaby okazję podrzucić dyskretnie i nie robić fochów, nie będzie też jej głupio ze coś wzięła.
      • agatha.trixie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:26
        Zauważyłam, ale kiedy latałam samolotem z dziećmi, nie miałam jak jej zabrać. Dlatego została spakowana razem z innymi rzeczami i czekała, aż ją zabiorę. W tym roku, przyjechaliśmy autem i postanowiłam to końcu zrobić. A wtedy okazało się, że teściowa ją sobie wzięła i powiesiła u siebie. 🤷‍♀️
        • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:43
          >latałam samolotem z dziećmi, nie miałam >jak jej zabrać
          No już bez przesady - jedna ikonka do bagażu lotniczego spokojnie by weszła, jak nie przy jednym locie, to przy innym…
      • koronka2012 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:22
        A co zrobisz jak piwie, że NIE widziała?
        • berdebul Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:36
          Zaniosę jej kawę do łóżka rano/herbatkę, lub pójdę zawołać na śniadanie.
          Obstawiam jak Nostalgia niżej, ze chodzi o święty obrazek w pudle, dlatego wisi.
    • baszkircef Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:23
      Nie masz żadnej gwarancji, że odzyskasz ikonę po śmierci teściowej, może być tak, że nikt już nie będzie pamiętał, że to było twoje, ikona może zginąć albo ulec zniszczeniu. Kiedy poprosisz ją o zwrot, uderz w tony drogiej pamiątki po matce i wtedy może odda ci to dobrowolnie, bez kwasu.
      • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:06
        Dokładnie! Okaże się, źe tyle lat wisiała u teściowej, że jest pamiątką pi niej i zabiorą ją jej bliscy.
    • hippolina Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:24
      My też przechowywaliśmy rzeczy u przyjaciół w garażu, przy okazji budowy domu, pudła stały u nich prawie dwa lata i jakoś nikomu z przyjaciół nie przyszło do głowy, by w nich grzebać.
      • berdebul Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:29
        Sami pakowaliście, autorkę spakowano jak wprowadził się brat męża.
        • nick_z_desperacji [...] 05.08.23, 13:39
          • agatha.trixie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:48
            To nie ten przypadek. Teściowie bardzo przeżywali naszą wyprowadzkę i nie pozwolili nam nic ruszać- bo przecież może kiedyś wrócimy. Te pokoje i tak stałyby puste. Oczywiście do czasu, aż szwagier znienacka się tam nie wprowadził i mieszkając za granicą, zwyczajnie nie mieliśmy okazji sami tego popakować.
            Teściowie budowali ten dom, z myślą, że mój mąż będzie tam z nimi zawsze mieszkał i jego wyprowadzka była dla nich bardzo trudna do zaakceptowania.
            • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:08
              Nie ma takiej opcji „nie pozwolili nam nic ruszać”. Dorośli jesteście, sami mogliście zadecydować o własnym dobytku.
            • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:09
              Nadal: miałaś lata, żeby zabrać, co dla Ciebie ważne. Teraz owszem, ikonę teściowa powinna oddać, ale jednak fakt, że bardzo ważna pamiątka, o ile nie jest wielkości Bitwy pod Grunwaldem leżała sobie w kartonie i dopiero teraz stała się potrzebą nagląca jest dziwny.
    • aqua48 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:35
      Kupiłabym ładny obrazek tej samej wielkości co ikona i wręczyłabym teściowej ze słowami że to w podzięce za troskliwe zaopiekowanie się pamiątką po mamie którą teraz już możesz wziąć do swojego domu.
      • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:58
        W, zyciu nie kupowałabym czegokolwiek w zamian osobie, ktora samowolnie grzebie i zabiera moje rzeczy. A co masz zrobić, to już Twój wybór: na czym Ci bardziej zalezy. Czy na iluzji dobrej rodzinnej atmosfery, czy na pamiątce. Mąż- wiśnia, że bardziej dba o samopoczucie matki niz żony. A po śmierci tesciowej za 20- 30 lat moze sie okazac, ze ktos będzie chciał po niej mieć pamiątkę...
        Btw, a czym Ci to grozi, ze tesciowa sie sfoszy. Sfoszy i co najgorszego sie stanie? I tak Cie nie lubi, a db jest tylko dzieki temu, ze Ty połykasz swoją złość
        • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:11
          Teściowa mogła w tych rzeczach nie grzebać, tylko dać im miesiąc na zabranie, bo potrzebuje tego pokoju, a po miesiącu wyrzucić na śmietnik.
        • ga-ti Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:11
          Ileż w Tobie agresji.
          Ależ teściowa nie grzebała w cudzych rzeczach, te rzeczy leżały kilka lat w pokoju u niej w domu, aż pewnego dnia trzeba było je spakować. Więc teściowa je pakowała do pudeł, a że uważa, że takie obrazki nie powinny w pudle w piwnicy leżeć, to ją powiesiła na ścianie. Pewnie nawet jej do głowy nie przyszło, że to taka cenna pamiątka (bo najcenniejsze to się zabiera ze sobą). Nie schowała jej , nie zhandlowała, powiesiła w pokoju na ścianie.
          • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:13
            Nie tylko grzebała, ale jeszcze część z nich rozdała nie pytając właścicieli. To zasadniczo kradzież jest.
            • kamin Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:24
              Właściciele te rzeczy zostawili na lata w nieswoim mieszkaniu. Ktoś musiał za nich posprzątać.
            • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:51
              Mowimy o starych, dziecięcych zabawkach, z ktorych dzieci wyrosły wieki wcześniej… Na kij trzymać w domu stary niemowlęcy sorter na klocki czy inne grzechotki…?
              • asia_i_p Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:05
                No u nas w przypadku 49 zabawek na kij trzymać, a pięćdziesiąta jest ważna - żyrafka, którą bawiła się córka, potem siostrzeniec, potem syn i stała się już rodzajem pamiątki. Płakać bym pewnie po niej nie płakała, ale przykro by mi było.
                • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:08
                  Dlatego ważne rzeczy trzyma się u siebie, a nie latami składuje po ludziach, a potem ma pretensje, bo po x latach okazało się, że to jednak "bardzo ważne jest"
                  • asia_i_p Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:43
                    Tak jest bezpieczniej, ale jednak jeśli ktoś u mnie coś zostawia, a ja się na to zgadzam, to nieuzasadnione pretensje to by były o to, że to myszy zjadły, natomiast rozdanie bez spytania właściciela o zdanie to jest zupełny kosmos. Popatrz na to od strony przechowującego - co musiałoby się stać, żebyś z rzeczą u ciebie przechowywaną zaczęła się obchodzić jak ze swoją?
                    • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 18:48
                      Zakładając, ze dzieci sie wyprowadziły, a w ich „dawnym pokoju” zostały takie śliczne zdjęcia wnuczatek/dzieciatek, to natychmiast dokonuję zaboru i przeprowadzam na swoje komody…
                      • asia_i_p Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 19:39
                        No a ja bym jednak miała opór. Nasza teściowa poszła o krok dalej - pożyczyła od nas album zdjęć ślubnych, prezent od mojego wujka - to były jeszcze czasy zdjęć analogowych, narobił nam ich tony, na swój koszt zamówił ze wszystkich odbitki, z niektórych w kilku egzemplarzach, żeby było dla rodziców po obu stronach, ale dla teściowej to było za mało. Pożyczyła od nas nasz album, ten który miał wszystkie zdjęcia, żeby pokazać szwagierce, po czym stwierdziła, że to przecież zawsze był jej.
                        • czoobakka Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 20:17
                          Oddała?
                          • asia_i_p Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 21:01
                            Nie.
                            Nie było mowy, żeby to wyrwać bez świętej wojny, a mieliśmy zdigitalizowane + negatywy, więc odpuściliśmy, ale męża szlag trafia ilekroć sobie przypomni.
                • disco-ball Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:39
                  O weź jeśli to sophie to one pleśnieją w środku
                  • asia_i_p Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:42
                    Nie, to taka żółta z Fischer Price z wrzucanymi klockami, grała durną melodyjkę za każdym razem, jak klocek leciał, ale była pierwszym prezentem mojej siostry dla mojej córki.
          • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:21
            We mnie ta agresja? 🤭
      • ga-ti Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:07
        Bardzo dobry pomysł smile
      • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:09
        Kupować prezent teściowej w podziękowaniu za to, że grzebała w moich rzeczach, część z nich rozdała innym nie pytając mnie o zdanie i nawet nie informując a pamiątkę po mojej matce sobie przywłaszczyła?
        Na głowę musialabym upaśc.
        • ga-ti Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:15
          Następna agresywna. Jakieś traumy ze swoimi teściowymi macie, czy co?
          • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:52
            A Ty problem z odbiorem rzeczywistości? 🤔🤔🤔
            Agresywna to jest teściowa, naruszająca granice
            • nota_bene0 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:58
              helka.na.zakrecie napisała:

> A Ty problem z odbiorem rzeczywistości? 🤔🤔🤔
              > Agresywna to jest teściowa, naruszająca granice

Uważam dokładnie tak samo. Jeszcze prezenty dawać komuś, kto grzebie w cudzych rzeczach i nimi rozporządza 🫤
              • kamin Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:08
                Zostawili stertę niepotrzebnych gratów, między innymi stare zabawki. Teściowa pewnie byla pewna, że to kolejny niepotrzebny grat, o którym właściciele dawno zapomnieli.
                Mieli mnóstwo okazji, żeby zabrać ikonę albo zorganizować jej wysyłkę tam gdzie mieszkają. Ikona zrobiła się bardzo ważna dopiero gdy okazało się, że teściowa jej używa. Ten sam mechanizm działa u małych dzieci- stara, zapomniana zabawka leżącą od dawna w kącie staje się przedmiotem pożądania gdy zainteresuje się nią inne dziecko.
                • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:08
                  Autorka raczej pisze inaczej. I ze zostawienie rzeczy było za zgodą/ wiedzą teściów, liczących na powrót " mlodych" I że chciała zabrać ikonę i wtedy okazalo się, że ona juz, wisi gdzie indziej. Ale forum, jak zwykle wie lepiej...
                  A tak btw, jesli u kogos zostawię graty i ktoś jednak zmienia zdanie- jego święte prawo- to wg mnie dobrym obyczajem jest uprzedzić, np - zabierz w ciągu x czasu, bo jesli nie, to robię z nimi xyz.. Tu chyba jednak teściowa porzadzila sie jak swoimi..
                  • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:13
                    Autorka nie wiedziała, że tam się jednak ktoś wprowadza? Te rzeczy "czekały" tam, a autorka też nie poleciała świętym biegiem, tylko się z odbiorem nie śpieszyła. Skoro mogły parę lat leżeć u teściowej, to widocznie wtedy nie były az takie ważne. Skoro cos się w tej kwestii zmieniło, to należy o tym powiedzieć, a nie urządzać dzikie akcje zabierania cichaczem przed wyjazdem (konie po urlopie u złej teściowej, żeby gościom spokoju nie zakłówcać).
                    • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:25
                      Jakie dzikie akcje?!.. Autorka NIC nie zrobiła, więc jakie, akcje?! Dziewczyna ma dylemat. Bo i zalezy jej na db relacjach i na tej rzeczy
                      I nie wie, co zrobić.
                  • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 18:53

> że chciała zabrać ikonę i wtedy okazalo się, że ona juz, wisi gdzie indziej.
                    Być może wisi tak sobie w sypialni teściowej od dekady… I póki co teściowa nie powiedziała, ze nie odda, bo teściowa jeszcze zdaje sie nie wie, ze w ogole jest jakaś drama o ikonę.
              • aqua48 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:19
                Ależ nikt Ci nie każe dawać prezentów, Natomiast autorka prosiła o radę jak się zachować by własność odzyskać jednocześnie nie dając teściowej pretekstu do rodzinnej dramy podczas wakacji. Zamiana pamiątkowej ikonki na inny "świętobliwy" obrazek z dodatkowym podziękowaniem za troskę i przechowanie byłaby kulturalnym zamknięciem jej ust.
                Moim zdaniem warto poświęcić ze dwie-trzy dychy by mieć spokój i dobre stosunki w rodzinie zamiast w agresywny sposób zdzierać komuś obrazki ze ścian..
                • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:46
                  Ależ mozna je ściągnąć bez grama agresji. Skad myśl, ze to od razu - agresywne zdzieranie ze scian?...
                  • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:51
                    Zdejmowanie czegoś ze ścian nie w swoim domu bez pozwolenia jest agresywne.
                    • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:10
                      Wyobrażam sobie, ze jednak są sposoby by odzyskać ikonę bez cienia agresji.
                      • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:13
                        Tak, na przykład o tym porozmawiać.
                        • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:25
                          Dokładnie
        • kamin Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:25
          Swoje rzeczy trzeba trzymać w swoim domu albo opłaconym magazynie. Wtedy nikt nie będzie w nich grzebał.
          • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:05
            A co napisała autorka? ..
            • memphis90 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 18:55
              Ze trzymała u teściow.
              • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 19:00
                ... Którzy liczyli, ze " młodzi " wrócą i nie chcieli nic zmieniać w ich pokoju
                • kamin Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 19:38
                  Już dawno sytuacja się zmieniła i jednak pokój był potrzebny dla kogoś innego.
                  • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 20:03
                    A tak uczciwie, co Ty bys zrobiła. Np siostra prosi Cie o przechowanie rzeczy. Najpierw sie zgadzasz, po jakims czasie zmieniają Ci sie plany, i jednak potrzebujesz miejsca... I serio, tak bez uprzedzenia dysponujesz jej rzeczami? Czy jednak sygnalizujesz- sorry, musisz, zabrac, jesli nie, to oddaję, wyrzucam etc.. Przy Twoim swietym prawie do zmiany zdania, przestrzeni itd..
                    • kamin Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 20:31
                      Tak uczciwie to wypadałoby spytać przed rozdaniem zabawek. Ale ikonka nie została oddana, nie ubyło jej od powieszenia na ścianie.
                      Teraz autorka może ją sobie odebrać w nienaruszonym stanie skoro już sobie "przypomniała" jak bardzo jej potrzebuje.
                      • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 20:34
                        Ej, czyli przykładowo sistra daje rzeczy na przechowanie, a Ty bez ustalania, pytania ich używasz? Serio?
                    • 71tosia Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 21:11
                      Przede wszystkim nikomu nie robie z domu magazynu i to na lata, zwłaszcza gdy przechowywane rzeczy sa tak bezcenne jak zabawki z których dzieci dawno wyrosły smile
                      • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 21:25
                        A teściowa to upośledzona, że nie powiedziała, że- wymawia magazyn-? Bo najpierw to nie miała nic przeciwko. Pewnie. Jej prawo w 100% zmienić zdanie, ale tak po ludzku można uprzedzić. Zabieracie, albo: używam/ wyrzucam/ rozdaję. Tu nie chodzi tylko o wartość rzeczy: emocjonalną, sentymentalną, materialną. Ale o zwykłe ludzkie uprzedzenie- wasze rzeczy mi przeszkadzają, zabierajcue albo..
                        • 71tosia Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 21:44
                          Gdyby ktoś latami nie interesował się pudłami leżącymi gdzieś po piwnicach z takimi skarbami jak z stare plastikowe zabawki i ramki do obrazków to bym chyba przy któryś porządkach tez nie pytając w końcu wywaliła.
                          • helka.na.zakrecie Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 22:45
                            Ty... I see... I skąd wniosek, że latami?

.
                            • 71tosia Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 01:26
                              Z postu startowego.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:36
      Jaki zgrzyt, ja mam plaskorzeźbę matki boskiej z dzieciatkiem jezus, która dostalam od mamy w podobnych okolicznosciach, też nie jest wyeksponowana u mnie w domu ale NIGDY jej nie oddam, bo dostalam ją od rodzicielki, bo na konkretne wydarzenie, bo jest warta z 2 tysie jak nie więcej, bo od ludowego rzeźbiarza z rodzinnych stron z których pochodzi moja rodzina do pra, pra, pra, pra, pra, pradziadów.
    • anku1982 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:48
      Kupiłabym podobną i po kryjomu wymieniłabym na ścianie...swoją bym zabrała...teściowa ma ikonę, Ty masz pamiątce po mamie... Gdyby później się zorientowała udawałabym że nie wiem o co chodzi...
      • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:10
        Po co?
        • anku1982 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:29
          Żeby mieć święty spokój...
      • asia_i_p Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 16:06
        No nie, to średnio fajne, teściowa nie anioł, ale wzbudzać w niej obawy, że zaczyna zapadać na demencję to jednak przesada.
        • anku1982 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 17:34
          W tym wypadku uzasadnione....
      • kaki11 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 17:40
        A nie lepiej kupić podobną i podarować teściowej, mówiąc ze to za godne przechowane pamiątki po matce, zamiast tak kombinować?
        • anku1982 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 14:24
          Jest szansa że nie będzie chciała wymienić / oddać / to jej ściana w końcu - w takiej sytuacji trudno komuś w obecności tej osoby ściągać coś że ściany, przecież nie będzie się z nią siłować w razie dużego oporu...mimo że wszyscy są dorośli - widzę taka możliwość...
    • bene_gesserit Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:50
      Zabierz ikonę ostatniego dnia wakacji i powiedz jej o tym przy pożegnaniu. Focha będzie przeżuwać po twoim wyjeździe.
    • mamamisi2005 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 13:56
      Ważną dla mnie pamiątkę chciałabym odzyskać. Jednak skoro przez lata by mi tej ikony nie brakowało, to wpierw bym się zastanowiła, czy faktycznie chodzi o pamiątkę, czy raczej o to, że teściowa sobie moją własność przygarnęła. Jeśli o to drugie, to całkiem możliwe, że byłabym skłonna poczekać na jej zgon.
      • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:11
        A po zgonie okaże się, że to jest pamiątka po teściowej i zgarnie ją mieszkający z teściową brat lub jego żona.
        • mamamisi2005 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:45
          No błagam , a co to za różnica, skoro przez lata brak ikony nie doskwierał, a dopiero jej widok na ścianie teściowej wywołał nagłą tęsknotę? Mężowi bym powiedziała, że skoro nie chce mamie przykrości robić, to cóż, będę czekać na jej zgon. W sumie chyba najbardziej w tym wszystkim bym odnotowała nielojalność chłopa, który najwyraźniej woli, by to mi było przykro.
          • sloneczna_paraolka1 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 18:47
            A jakbyś trzymała oszczędności w banku przez lata i ktoś by stwierdził ze skoro przez lata ich nie potrzebujesz to właściwie może sobie zabrać. Tez byś stwierdziła ,ze właściwe nic by się nie stało.
            Jak wiesz gdzie co leży jest spakowane to odbierasz przy okazji. Jak masz transport.
            • mamamisi2005 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 19:49
              sloneczna_paraolka1 napisała:

> A jakbyś trzymała oszczędności w banku przez lata i ktoś by stwierdził ze skoro
              > przez lata ich nie potrzebujesz to właściwie może sobie zabrać.
              Porównanie co najmniej od czapy. Pieniądze nie są emocjonalną pamiątką, której bliskość przypomina mi matkę tylko środkami, które mogę chcieć / potrzebować wykorzystać w żądanym czasie.
          • pade Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 22:46
            Mnie wychowywano w imię zasady "czyjeś to nie moje, tego się nie rusza". Szokują mnie niektóre odpowiedzi w wątku.
            Uważam, że teściowa, jeśli przeszkadzało jej przetrzymywanie rzeczy autorki, chciała coś z nimi zrobić, cokolwiek - oddać, wyrzucić, zabrać sobie, powinna spytać o zgodę właścicieli.
            Ba, ja nawet uważam, że nie bierze się rzeczy własnego dziecka bez pytania i na odwrót, nie widzę nic zabawnego w podbieraniu przez dziecko czegoś, co należy do jego matki/ojca/siostry itd.
            • mamamisi2005 Re: Drama z teściową w tle 06.08.23, 06:52
              pade napisala
              > Ba, ja nawet uważam, że nie bierze się rzeczy własnego dziecka bez pytania i na
              > odwrót, nie widzę nic zabawnego w podbieraniu przez dziecko czegoś, co należy
              > do jego matki/ojca/siostry itd.
              >
              Oczywiście że masz rację. Wątkodajka co do zasady ma prawo do swoich rzeczy, choćby połamanej grzechotki. Natomiast pozostawienie swoich rzeczy na kilka lat i potem robienie dramy o rzekomo ogromną emocjonalną wartość przedmiotu o wielkości nijak nie wykluczającej transportu lotniczego, to jednak inna kategoria.
              I można teściową, u której się wpierw mieszkało, potem trzymało u niej graty i jeździło na wakacje potraktować jako złodziejkę, albo nie.
    • panna.nasturcja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:04
      Zapakowały swoje rzeczy i kończąc powiedziały „mamo (czy jak tam do niej mówisz) poproszę jeszcze moją ikonę, tę którą dostalam od mamy jak urodziłam Kasię”. I już. Bez żadnej dyskusji. Ikona jest TWOJA, jest pamiątką, teściowa nie ma do niej żadnych praw. Nie dyskutuję, proszę o zwrot. W razie odmowy po prostu zabieram ikonę sama.
      A mąż, dla którego własna matka jest ważniejsza od żony to dla mnie nie jest mąż.
    • asfiksja Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:04
      W sytuacji posiadania męża, który deprecjonuje moją potrzebę zachowania ważnej pamiątki po bliskiej osobie i urządza o to sprzeczki to bym już chyba nic nikomu nie tłumaczyła tylko poszła, zdjęła ją ze ściany, odkurzyła i spakowała do kartonu. A że męża mam, jakiego mam, to bym jego poprosiła, żeby spakował.
      Z moich doświadczeń takie fochujące się osoby często potem udają, że to wszystko się nie zdarzyło, nie mają potrzeby przepraszania, tłumaczenia się, wyrażania żalu, że się ją o coś oskarża itd.
    • mayaalex Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:10
      W takiej sytuacji tylko uprzejmie, szczerze i jesli trzeba, metoda zdartej plyty, powtarzajac nawet sto razy, trzeba powiedziec tesciowej, ze wreszcie masz miejsce na ikone, ktora jest bardzo wazna pamiatka po mamie, wiec ja zabierzesz. Nie prosisz o zwrot, tylko oswiadczasz, ze zabierzesz (ale grzecznie i bez pretensji, mozesz nawet podziekowac, ze sie zaopiekowala obrazem, jak juz ktos sugerowal). Ewentualnie mozesz to powiedziec trzymajac juz ikone w rekach, po zdjeciu jej ze sciany, jesli boisz sie, ze tesciowa bedzie gotowa bronic jej wlasnym cialem wink
    • nostalgia81 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:15
      Obstawiam, że chodzi o świety obrazek w pudle, nie o podbieranie rzeczy. Niektórzy tak mają, że religijnych artefaktów nie wyrzucają ani nie chowają, bo je trzeba albo spalić albo odnieść do kościoła. Nawet ja wyrzucając jakieś do śmietnika czuję się głupio, chociaż jestem niewierząca.
      Moze nie było tam zlych zamiarów? To powiedz jej, ze dziekujesz za przechowanie na scianie i zabierasz na ochrone dla dzieci. big_grin
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:26
      Jak się będziesz pakować do wyjazdu, to weź teściowa pod rękę i powiedz: Chodź na chwilkę. Zaprowadź ją do sypialni, gdzie wisi ikona i powiedz spokojnym, miłym głosem wskazując na ikonę: To pamiątka po mojej mamie. Wezmę ją, dobrze? Dała mi ją, gdy urodziłam Wojtusia. I popatrz teściowej prosto w oczy.
    • katie3001 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:42
      Czy trzeba do k... n... zakładac wątek na forum zamiast podejsc do sciany i sciagnac ikonę? To zajmuje mniej czasu niz pisanina
      • nick_z_desperacji Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:18
        Nie zapominajmy, że autorka u tej paskudnej teściowej spędza wakacje, które po takich akcjach mogą się okazać krótsze niż zakładano, a wiadomo, hotel dla całej rodziny kosztuje tongue_out
    • daltonka Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 14:51
      Niezwykłe co robi strach przed teściową z dorosłymi kobietami… trzymam kciuki za powodzenie misji
      • rosapulchra-0 Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:24
        Strach? Miałam teściową z piekła rodem. Potrafiła robić mi dzikie awantury, gdy byłam w ciąży o byle co. Przyjeżdżała do mnie do domu i np. wyrzucała mi ciuchy z szafy, że niby nieposkładane. Dwa tygodnie przed rozwiązaniem przyjechała do mnie do domu, pod naszą nieobecność i wywiozła do kościoła kanapę i dwa fotele, bo stwierdziła, że tam bardziej się przydadzą niż nam. Kanapę, na której spaliśmy. Gdy wyemigrowaliśmy, to wyprzedała do spółki z moją matką niemal wszystko z naszego mieszkania. Przez 20 lat nie miała wstępu do nas do domu. Długo by opowiadać.
        Z czasem nauczyliśmy się jej nic nie mówić, omijać z daleka, bo mieliśmy dosyć jej zagrywek i awantur. Zapewniam cię, że to nie był strach, tylko sposób na zachowanie spokoju.
        • berdebul Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:49
          Z czasem? Po akcji z szafą należało zmienić zamki, a pani unikać. suspicious
          • turbinkamalinka Re: Drama z teściową w tle 05.08.23, 15:56
            Pewnie nie mogli. Rosa nie miałaby powodów do użalania się nad sobą i biednym misiem. A tak w każdym wątku może pisać jaka to twarda była i ile wytrzymała.
            • rosapulchra-0 Re: Drama z teściową w tle