Dodaj do ulubionych

Kot w dom.

06.08.23, 13:13
Decyzja podjęta, w naszym domu ma zamieszkać kot lub kotka. Za 2 tygodnie wybieramy się do schroniska i może wrócimy z nowym członkiem rodziny. Nigdy nie miałam w domu kota, więc proszę was o pomoc. Co na taki pierwszy rzut powinnam w domu mieć jeśli wrócimy z nowym lokatorem. Problem w tym że nie wiem jaka bida skradnie nasze serce, czy będzie to kocur czy kotka, młody czy dorosły, tak więc proszę o rady co kupić na początek a resztę do kupię jak już kot będzie. Tutaj wiele kociar to może coś podpowiecie.Na pewno muszę mieć kontenerek do przewiezienia i kuwetę (zamknięta czy otwarta? ) jakieś jedzenie na początek suche/mokre, miskę na wodę i jedzenie . Czy coś jeszcze ?
Obserwuj wątek
    • juztubylam Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:16
      Weź od razu dwa.
      • ajauwazam Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:23
        Każdy mi tak mówi, ale ja swieżak jestem i nie wiem jak ogarnąć chociaż jednego.
        • aankaa Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:30
          2 koty to jak bliźniaki - roboty tyle, co przy półtora dziecku big_grin
          bierz 2
        • kaka-llina Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:34
          Potwierdzam weź dwa. Ja też kompletnie nowa w kotach, wzięłam dwóch braci z jednego miotu i to była najlepsza decyzja jesli chodzi o koty roboty praktycznie nie przy nich zadnej bo się ze soba bawią od siebie się uczą itd... jakbym miała jednego to by mi chałupę rozniósł...
          • ardzuna Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:38
            Branie dwóch ma głęboki sens przy kociakach. Przy dorosłym nie jest takie kluczowe, a jeśli się weźmie jedynaka, to nawet przeciwwskazane.
            • kaka-llina Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:45
              No wiem źle się wyraziłam tzn nie dodałam, że mi chodzi o kociaki. Jeśli dorosłe to takie, które sie lubią, widze ogłoszenia ze schronisk o kotach, które zawsze były razem i ze szukaja domu dla dwóch na raz, takich sie nie rozdziela... samotnicy starsi to inna kategoria.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:40
          Jeśli weźmiecie dorosłego kota, to może być jeden, chyba że tafią się dwa dorosłe, które się bardzo kochają, to warto.
          Dorosły, starszy kot nie potrzebuje szaleństw i czasem może się nie dogadywać z drugim kotem, więc nie ma się co upierać przy dwóch.
          Jeśli mały kociak, to lepiej wziąć dwa, bo mały potrzebuje zabawy z drugim kociakiem i łatwiej jest z dwoma, niż z jednym, bo się sobą zajmują.
        • skumbrie Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:49
          Weź dwa. Zobaczysz, ze wszystkim wyjdzie to na dobre. Koty zajmą się sobą.
          • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:53
            A dlaczego 2 nie 3? Dwoje dzieci tez lepiej mieć żeby się sobą zajęły? Czy wy się ludzie czasem zastanawiacie co piszecie? Babka będzie miała pierwszego kota nawet jeszcze nie wie czy nie są uczuleni czy im kot w ogóle będzie odpowiadał…
            • ardzuna Re: Kot w dom. 06.08.23, 18:13
              Wic w tym, że jeśli będą to kociaki, to dużo większe ryzyko nieodpowiadania jest kiedy się weźmie jednego kociaka. Z dwoma jest łatwiej. Trzy też można wziąć, ale to już dla bardzo zdecydowanych.
            • alicia033 Re: Kot w dom. 07.08.23, 09:30
              ichi51e napisała:

> Czy wy się ludzie czasem zastanawiacie co piszecie?

Oczywiście. I, w przeciwieństwie do ciebie, mamy długie doświadczenie z posiadaniem jednego/dwóch/trzech/czterech kotów...

> Babka będzie miała pierwszego kota nawet jeszcze nie wie czy nie są uczuleni

no raczej miała już kontakt z kotami w życiu.

> czy im kot w ogóle będzie odpowiadał…

drugi kot tu różnicy nie zrobi. Różnicę robi zero kotów - kot(y).

Poza sporadycznymi przypadkami kotom jest lepiej, jak mają swoje gatunkowe towarzystwo.
              Więc też się dokoć, ichi i przestań tu marudzić.

• ichi51e Re: Kot w dom. 07.08.23, 10:11
                Kot to zobowiązanie na 20 lat i skad się te bezdomne biorą…
                • alicia033 Re: Kot w dom. 07.08.23, 10:14
                  ichi51e napisała:

> Kot to zobowiązanie na 20 lat

no jak pisałam, różnica jest między 0 kota a kotem.

> i skad się te bezdomne biorą…

a owszem, z zaniedbania sterylizacji, szczególnie tych "dziko" żyjacych.
                • ardzuna Re: Kot w dom. 07.08.23, 20:52
                  ichi51e napisała:

> Kot to zobowiązanie na 20 lat i skad się te bezdomne biorą…

Biorą się stąd, że ludzie sobie rozmnażają kotki, bo tak lubią patrzeć na cud macierzyństwa. Wielokrotnie albo choćby raz - ich kotka jest tak wyjątkowa, że musi się zmultiplikować.

Czasem patrząc na panie, które kompulsywnie sobie produkują kocięta, nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że leczą jakieś swoje kompleksy.
    • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:22
      Miska kuweta poidełko pierzaczek zwirek i zapas jedzenia to takie podstawy podstaw. Jak macie balkon to lepiej osiatkowac bo i tak będzie tam wychodzić
      • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:24
        Od razu sobie ściągnij apke zooplusa maja fajne promocje a niektóre rzeczy będziesz już kupować regularnie.
        Karma zależy od wieku i twoich preferencji ja tam daje kotu tylko mokre ale różne są zdania na ten temat dobra jest animonda i royal canin zwirek używamy cats best smart pellet i fajny jest - nie nosi się za bardzo kot lubi
        • aankaa Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:32
          akurat zooplus jest dość drogi, kupuję żarło i żwirek (kukurydziany) na al.
          • magia Re: Kot w dom. 07.08.23, 18:47
            Zalezy jaki masz rabat w zooplusie.
            Mam stale 10% na wszystko + czesto dodatkowe 5-15% na karme.
            Taniej nogdzie nie kupue, nawet na allegro. Sprawdzam regularnie zwlaszcza zwirek kukurydziany
            • ardzuna Re: Kot w dom. 07.08.23, 20:53
              Jeśli ktoś się decyduje na Zooplusa, to warto sobie go założyć z czyjegoś polecenia - obie strony dostają bonus.
        • thea19 Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:32
          Royal to akurat syf w cenie delicji a Animonda to taka budżetowa średnia półka a i skład taki se.
          • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:35
            A co dajesz?
            • thea19 Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:30
              Bezzbożowe, mięsne puszki, zależy co w promce na zooplusie
          • magia Re: Kot w dom. 07.08.23, 18:30
            potwierdzam, ze nie warto ani jednego ani drugiego.
            Jesli puszki to min. Feringa, Wild Freedom, Catz finefood.
            • taje Re: Kot w dom. 07.08.23, 18:34
              O, podpiszę się. Tylko nie RC.

Oprócz tych co wymieniłaś moja kotka lubi jeszcze GranataPet oraz Power of Nature.
              • ardzuna Re: Kot w dom. 07.08.23, 20:54
                Ważne, że nie każdy kot uprzejmie włoży do paszczy zawartość nawet najlepszych puszek.
                • taje Re: Kot w dom. 07.08.23, 21:22
                  Dlatego trzeba próbować. A przy okazji pomaga Fortifora, jak sypnę to wszystko zje.
                  • berdebul Re: Kot w dom. 07.08.23, 21:27
                    Fortiflora ma w składzie suszone mięso, trzeba uwazac przy alergiach.
                    • taje Re: Kot w dom. 07.08.23, 21:29
                      Mój kot na szczęście żadnych nie ma.
      • ajauwazam Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:27
        Nie mam balkonu, mam domek z ogródkiem, chciałabym aby kot był niewychodzacy, ale w ciepłe dni właściwie cały czas mam otwarte drzwi na taras. Jak ogarnąć kota żeby korzystał z podwórka ale nie wychodził poza posesję ? Jest to wogole możliwe ?
        • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:30
          Możliwe jeśli osiatkujesz jedynie uncertain pewnym rozwiazaniem są moskitiery w drzwiach
        • thea19 Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:37
          Pilnować zamykania drzwi tarasowych. Moskitiery to dla kota średnie rozwiązanie - zwykłą porwie a metalowa potrafi wyrządzić krzywdę bo kot zaczepi pazurem i będzie ciągnąć na siłę. Moja przesiaduje na parapetach, więc trzeba uważać na zawartość bo lubi spadać a i niektóre kitku gryzą kwiatki, więc trujące muszą być poza zasięgiem. Dobrze jest kitu wysiewać regularnie owies do doniczek żeby gryzł trawę. Gotówce że sklepu to najczęściej nieodpowiednie gatunki dla kota. Zaopatrz się w drapaki pionowe i poziome, powies tanie firanki i zasłonki i obserwuj co kot drapie. Do zabawy wędki albo kauczukowe kulki lub takie ażurowe piłeczki z dzwonkiem w środku. Czasem wystarczy karton po butach i zgnieciona kulka papieru.
        • berdebul Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:07
          Przerób taras na wolierę. Kot będzie miał dostęp do ogrodu, Ty otwarte drzwi latem. Zabezpieczenie całego ogrodu jest skomplikowane jeżeli są drzewa przy płocie.

Royal to syf, nie kupuj. Lepiej karmić dobrym mokrym wyłącznie, lub barf. Jeżeli bierzesz pod uwagę domowe jedzenie to kup książkę „Kocie smaki” zawiera gotowe przepisy, zbilansowane. Wychodzi taniej niż najlepsze puszki.
          • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:27
            Ciekawa jestem jaki procent ludzi gotuje kotom wg tych przepisów
            stronakuchni.pl/przysmaki-na-dzien-kota-2022-stworzyla-ksiazke-kucharska-dla-wlascicieli-mruczkow-jakie-produkty-sa-dla-kotow-zakazane/ar/c17-16005465
            • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:28
              „Tatar dla kota – przepis

Składniki:

500 g wołowiny  – rozbratel (to już nieco trudniejsze mięso, a więc małe objaśnienie: jest to mięso z kością z przedniego odcinka górnej partii piersiowej, okryte warstwą tłuszczu zewnętrznego),
              100 g serca wołowego,
              1 żółtko jaja kurzego  – w przypadku alergii nie stosować, skorzystać z zamiennika,
              40 g wątroby wołowej,
              100 ml wody, a w wersji gotowanej warto skorzystać z wody z gotowania mięsa; możesz potrzebować jej nieco więcej, aby posiłki nie były zbyt suche!
              Suplementacja:

1 g tranu z wątroby dorsza Lunderland,
              1 g suplementu kelp Barfeed,
              2 g drożdży browarniczych nieaktywnych,
              4 g krwi wołowej suszonej Meatlove  – nie podawać w razie alergii na wołowinę bądź zastąpić hemoglobiną suszoną wieprzową,
              1 miarka witaminy E Barfeed,
              4 g mączki ze skorupek jaj kurzych  – w przypadku alergii zastosować węglan wapnia Meatlove,
              3 g soli himalajskiej niejodowanej,
              1 g tauryny.
              Przygotowanie:

Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez kota.
              Gotujemy, jeśli chcemy.
              Suplementy rozrabiamy w wodzie.
              Mieszamy wszystko razem.
              Porcjujemy i pakujemy.”

Nie wierze ze to wyjdzie taniej
              • heca7 Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:44
                A ja już widzę jak moje koty podchodzą, wąchają i odchodzą tongue_out Z wyrzutem w oczach. Widział kto kota (domowego) który by jadł woła?! I gdzie w upolowanej na polu myszy jest sól himalajska i drożdże?
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:56
                  Wołowina w ogóle jest dla kotów niezdrowa. Może powodować stany zapalne układu moczowego i krwiomocz.

Nie wiedziałaś, że w naturze koty polują na krowy i łowią dorsze?
                  • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 15:39
                    Zawsze mnie zastanawiało czemu nie ma karmy o smaku myszy jaszczurki czy wróbla…
                    • berdebul Re: Kot w dom. 07.08.23, 09:10
                      Serio? Pewnie dlatego, ze do karm idą odpady z ludzkiej ubojni, a mało kto hoduje i jada wróble, myszy, czy jaszczurki.
                • alicia033 Re: Kot w dom. 07.08.23, 09:36
                  heca7 napisała:

> Widział kto kota (domowego) który by jadł woła?!

Moje.
                  Jeden (z czterech) w ogóle nie zje niczego innego.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot w dom. 07.08.23, 10:07
                    Pewnie się biedak uzależnił, ale to mu raczej na dobre nie wyjdzie.
                    • berdebul Re: Kot w dom. 07.08.23, 10:08
                      😂😂😂 jasne.
                    • alicia033 Re: Kot w dom. 07.08.23, 10:18
                      mamtrzykotyidwato5 napisała:

> ale to mu raczej na dobre nie wyjdzie.

no, pewnie gdyby nie ta wołowina, to mógłby żyć 100 lat (a póki co, w idealnej formie, dobił 15).
                • taje Re: Kot w dom. 07.08.23, 12:41
                  Mój kot uwielbia wołowinę. Oraz kacze serca ale u mnie nie ma ich w sklepach ostatnio, nie wiem dlaczego.
                  • taje Re: Kot w dom. 07.08.23, 18:36
                    I kangura też lubi, a co.
            • berdebul Re: Kot w dom. 06.08.23, 15:01
              100% moich znajomych, podobnie z psami. Ta sama grupa, która myje zwierzakom zęby i bada je profilaktycznie. 🤷‍♀️
              Wychodzi taniej niż dobre puszki, nie wychodzi taniej niż marketowa karma.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:41
      Kup nie za duże opakowanie suchej karmy, bo nie wiadomo, czy będzie smakowała, ja daję bezzbożową. Mokre jedzenie to RC i animonda, która moim zdaniem też nie jest zła. Kuwetę mam otwartą, nie mam doświadczenia z zamkniętą, żwirek zbrylający. Oczywiście jakieś zabawki na początek: piłeczki, myszki, może wędka z piórkiem. Miękki polarowy kocyk na pewno się przyda. No i ja też uważam, że jeśli możesz, to weź dwa kotki, szczególnie jeśli już będą się znały i lubiły w schronisku. Prawie tyle samo ogarniania, a 10 razy więcej radości smile
      • berdebul Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:08
        Spójrz na skład ile jest mięsa w RC i animondzie. Drugie to chociaz ma podroby zamiast soi/kukurydzy i innych wypełniaczy.
        • dorotakwiatkowska13 Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:56
          Tak, wiem, ale niestety przy bardzo dobrych jakościowo mokrych karmach były problemy ze skórą i z trawieniem, a do tego niektórych moje koty nie chciały nawet powąchać. Na szczęście i tak głównym pokarmem jest karma sucha bezzbożowa. Saszetka to tylko dodatek, czasami.
          • magia Re: Kot w dom. 07.08.23, 18:34
            no ale nie wiesz czy autorka bedzie miala kota z problemami, który musi byc na RC, wiec po co badziew polecac na wszelki wypqdek?
            Swoja droga RC dla kota, bo chory to zwykle wygodnictwo właściciela (albo brak świadomości). Najlepiej isc do dietetyka i zamowic pod konkretna chorobe przepis na barfa.
    • okruchlodu Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:44
      Polecam torbę lub plecak na kota (łatwiej przewieść nawet konunikacją miejską), kuwetę zamykaną (kot ma więcej prywatność). Karma dla kota- tu duża dowolność, ja kupuję mokrą z dużą zawartością miesa, bez zbóż ale latem resztki lubią się psuć więc przechodzę na mieszane mokre + suche. Mam fontannę na wodę ale spodobała się tylko psu, moje koty wola wodę z miski + z kranu. Dobra wędka do zabawy to podstawa i coś co pozwoli się kotu wspinać, odpoczywać gdzieś wyżej.

Co do cech kota to podejrzewam, że jakiegokolwiek byś nie wybrała i tak będziesz kochać.
      • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 13:53
        Tak moim zdaniem tez plecak wygodniejszy
    • berdebul Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:10
      Zabezpiecz okna, jeżeli uchylasz. Uchylone okno to śmiertelna pułapka.
      Zabawki, drapak, może catio jak masz dom.
      Kuweta, żwir - na początek najlepiej ten sam jak używał.
      Talerzyki, żeby nie drażnić wibrysów miskami.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot w dom. 06.08.23, 14:51
        Tak, talerz do karmienia. Z płaskiego talerza kotu o wiele wygodniej jeść, niż z miski, bo nie musi wąsów przy sobie trzymać i łatwiej zlizywać pokarm.
        A na wodę szklana miseczka.
        Jeśli kot będzie jadł tylko mokre jedzenie i surowe mięso, to będzie pił bardzo mało, a czasem wcale, bo w mokrym jedzeniu jest dużo wody.
    • eglantine Re: Kot w dom. 06.08.23, 16:11
      Tu masz kilka rankingow karm. Ogólnie im więcej mięsa tym lepiej, powinny być bezzbozowe i z czytelnym składem. Czyli żadne whiskasy i felixy. Royal canine tez nie bardzo.

kotuszkowo.pl/ranking-karm-dla-kotow-styczen-2022-r/amp/

www.kotwarszawski.pl/2018/08/karma-mokra-ktora-najlepsza-najzdrowsza.html?m=1
      • ichi51e Re: Kot w dom. 06.08.23, 16:35
        Z tego bloga wynika ze Polska jest jakimś mistrzem jeśli chodzi o karmy dla kotów. Wszystkie najlepsze są polskie!
        • berdebul Re: Kot w dom. 07.08.23, 09:11
          Ranking tworzony w Polsce uwzględnia karmy dostępne w Polsce.
    • wena-suela Re: Kot w dom. 07.08.23, 09:59
      Kuweta otwarta, z takim jakby brzeżkiem, żeby piach nie wypadał. Otwarta, bo koty lubią obserwować "okolicę" w trakcie. Miseczki najlepiej porcelanowe. Przede wszystkim dużo serca, akceptacji. Obserwujcie nowego domownika, nie szczędźcie dobrych słów i pieszczot, nie naruszajcie granic. Pozwólcie mu na eksploracje i dopasowanie się do rodziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka