Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie mają potrzebę

06.08.23, 14:43
wypowiadać się w tematach, o których nic nie wiedzą? W dodatku nie pytani bezpośrednio?
Leje u nas od rana, więc siedzę w internetach, jednocześnie rozważając sensowność wyjazdu nad Bałtyk za kilka dni. Jakiś czas temu pytałam tutaj o kempingi - ktoś doradził grupy na Facebooku. No więc przeczesuję sobie dzisiaj takie grupy. I na jednej z nich facet pyta o kemping nad morzem, ale spełniający kilka warunków. Dziewczyna podaje nazwę kempingu. Znam go i okolice. Jeden z warunków podany przez faceta występuje w stopniu wątpliwym. Drugi w zasadzie nie jest spełniony. Więc pytam dziewczyny "Gdzie w pobliżu tego kempingu znajduje się rzecz X?". A ona odpowiada - "Nie wiem, będę tam pierwszy raz w przyszłym tygodniu, musisz sama dopytać na miejscu " 🤦🤦🤦
Obserwuj wątek
    • evening.vibes Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 14:54
      Bo uważają, że jak mają możliwość wypowiedzenia się to ich słowa są tak samo ważne jak wszystkich innych. Taka forma 'internetowej demokracji' - każda wypowiedź to jeden 'głos' wink

A grupy turystyczne to w ogóle fenomen - z jednej strony kopalnia cennych informacji - z drugiej tona idiotów i non stop pytania o to samo: o pogodę (jakby ktoś był w stanie określić na parę miesięcy na przód) czy o polecenia 'co zobaczyć w okolicy' gdzie było już milion polecajek ale autorowi pytania nie chciało się przeczytać grupy. Są też jak twoje - polecenia z d..y smile
    • turbinkamalinka Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 14:59
      W twoim wąku też były odpowiedzi z kosmosu.
      Tutaj też jest kilka takich osób które zupełnie nie odpowiadają na pytanie, swoje teorie biorą chyba z seriali typu "ukryta prawda". Udzielają rad mimo że autor watku o nie nie prosi. To chyba jakiś deficyt, Próba zwrócenia na siebie uwagi. To takie baby na przystanku. Rozmawiasz z mężem o zakupie zasłon a wtrąci ci się taki babsztyl z tekstem "kto to widział aby różowe zasłony wieszać" tongue_out
      • little_fish Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 15:08
        Wiesz, jak odpowiedź jest totalnie z kosmosu i to widać, to pół biedy. Gorzej, jak w miarę wiarygodna, ktoś zaufa i się nabierze. Bo owszem są rzeczy, które można sprawdzić obiektywnie, że tak powiem, a są i takie, które sprawdzić można jedynie poprzez wypowiedzi użytkowników.
        • turbinkamalinka Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 15:22
          Bo ludzie nie słuchają/ nie czytają. Zauważ że jest tutaj kilka gwiazdek które uważają że ich sposób na życie, spędzany wolny czas, nawet ilość i godziny posiłków są najlepsze. I już nie czytają że ktoś chce lub może (inaczej nie da rady) inaczej. Powiedzmy ktoś chce zacząć ćwiczyć i na jakąś sugestie np o basenie odpowie że nie ma takiej opcji. Brzydzi się, nie umie pływać, boi się wody. Znajdzie się jakaś franca która będzie przekonyważe baseny są czyste, można założyć klapki, pływać można z instruktorem, a jak ktoś się boi wody to na terapię smile I tak będzie wałkować przez 100 postów. To też jakiś deficyt myślenia, zafiksowanie na swojej zajebistości. O brakach w kulturze nie wspomnę smile
          • bajgla Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 15:36
            To jest trochę inna sprawa, a może prędzej dalszy ciąg tego podejścia.
            Ktoś da odpowiedź z dudy, a później urażona duma (?) nakazuje okopać się na stanowisku.
          • taki-sobie-nick Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 23:46
            O brakach w kulturze nie wspomnę smile

Używanie słów pochodzących od wulgaryzmów też nie jest specjalnie kulturalne.
          • taki-sobie-nick Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 23:48
            To też jakiś deficyt myślenia

Z cyklu: gdzie ematka widzi deficyt U INNYCH
      • taki-sobie-nick Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 23:47
        "kto to widział aby różowe zasłony wieszać"

Może baba potrzebuje kontaktów społecznych i poczucia ważności.
        • auksencja15 Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 14:47
          Inni nie są od spełniania jej potrzeb 🤷‍♀️
    • bajgla Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 15:13
      Też mnie to zastanawia, zwłaszcza na jednej grupie na fb, nieturystycznej.
      Jak odpowiedź spełnia chociaż jeden z warunków to już jest dużo.
      • little_fish Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 15:18
        No właśnie. Tu przykład akurat z grupy turystycznej, ale dotyczy to w zasadzie każdego tematu 🙂
    • kocynder Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 16:32
      W ogóle grupy tematyczne na FB to stan umysłu, a w każdym razie sporą część. Ostatnio na jednej z grup matka niepełnosprawnego sześciolatka zapytała o najlepszego, powiedzmy, neurologa dziecięcego, na NFZ (jeśli prywatnie to nie kasującego milionów), z niezbyt odległymi terminami, przyjmującego w promieniu 100km od Krakowa. No i odpowiedzi typu "Najlepszy jest prof X" (sprawdziłam, prof X pracuje w Gdańsku, terminy do niego na NFZ oscylują w okolicy 2032 roku, wizyta prywatna to około 700,-, a i przy tej kwocie to kilka miesięcy czekania, plus to neurolog "dorosłych"...
      • bajgla Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 16:56
        Idealny przykład.
        • ayelen40 Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:01
          Radio Erewań jednym słowem. Trzeba bardzo uważać.
          • kocynder Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:29
            Wiesz, w tym przypadku wystarczy "wgooglać" nazwisko profesora i wyrzuca w wynikach, że on z Pomorza, ale jeśli ktoś np poszukuje niedrogiego noclegu w okolicy szpitala X, albo z dobrym dojazdem to tegoż, gdyż ktoś bliski ma tam być operowany, a w odpowiedziach są lokalizacje ewidentnie na drugim końcu miasta i super wypasionych hoteli - serio, jeśli ktoś pyta, to w jakimś celu, wgooglać "Hotele + adres szpitala" średnio ogarnięty gimnazjalista umie.
            Druga, dla mnie równie wkurzającą grupę stanowią dobre rady "wygooglaj sobie". Pytanie "Możecie mi polecić przepis na sernik/smażonego morszczuka/uszycie spódnicy - bananówy? Ale taki sprawdzony!" - odpowiedź "Wygooglaj sobie, pełno jest tego w necie!"...
      • little_fish Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:06
        No właśnie. Generalnie te informacje łatwo zweryfikować. Ale gdyby człowiek chciał sam przeczesywać internet, to nie pytałby w konkretnych grupach.
      • auksencja15 Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 14:59
        Ten lekarz to tez głównie udarami się zajmuje 🙄
        • kocynder Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 16:38
          W sensie neurolog? Udarami też. Ale nie tylko. W sensie prof X? wink Trzebaby doprecyzować nazwisko... smile
    • krwawy.lolo Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:07
      Kto normalny siedzi na facebuku z zamiarem pozyskania czegokolwiek sensownego? Facebuk jest komunikatorem z lubianymi ludźmi tudzież generatorem śmiesznych memów.
      • bajgla Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:09
        E, jeszcze fajne inby bywają czasami.
        • krwawy.lolo Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:12
          Nie rozumię. Znaczy nowomowmy greps rozumię. Nie rozumię potrzeby rzeczonej inby.
      • little_fish Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:46
        Owszem, bywają sensowne grupy na Facebooku. Tylko raczej nie te, składające się z przypadkowych ludzi. 😁
        Ale ponieważ i tak się trochę nudzę dziś, to nie zaszkodzi zajrzeć. Może trafię na coś sensownego 😉
      • angazetka Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 22:41
        Mało wiesz.
      • krwawy.lolo Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 08:56
        O, takich na przykład.
        • krwawy.lolo Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 14:57
          albo
    • nenia1 Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 17:16
      to są oczywiście grzechy, ale dla mnie jednak nie takiej kategorii jak w paru wątkach z tego forum. Ktoś leczy psa, po czasie okazuje się, że jednak wyleczył ale wcześniej co najmniej kilka forumek ze złotymi radami "uśpij go, bo nie można zwierząt męczyć". Nie znają sytuacji, nie znają zwierzęcia, nie wiedzą co mówią weterynarze, właściciel jest w trudnej sytuacji a tu jeszcze walenie w poczucie winy "znęcasz się nad psem". Kuriozalny był dla mnie też wątek gdzie jedna forumka pytała co zrobić w sytuacji gdy starszy ojciec (chyba?) odmawia leczenia. To samo, same wzniosłe rady "ma prawo, zostaw go, jego wybór czy chce umrzeć, ty byś chciała gdy za ciebie ktoś decydował" itd. Potem okazało się, że człowiek ogólnie miał problem z kojarzeniem bodajże z powodów zdrowotnych i odmowa leczenia nie wynikała wcale z głębokich filozoficznych przemyśleń i "wolnej woli" a była skutkiem oszołomienia i błędnej pracy mózgu. Ale i tak stado forumowych "empatycznych realistek - twardzielek" doradzało w bardzo poważnej sprawie bez dostępu do szerszych danych. No i oczywiście, można przyjąć, że tylko idiota będzie słuchał obcych ludzi z forum ale i tak zastanawia mnie ten brak refleksji w doradzaniu gdy w grę wchodzi cudze życie czy zdrowie.
    • z_lasu Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 22:07
      Słowo-klucz wywołuje u delikwenta ciąg skojarzeń, a ten z kolei wywołuje w nim wrażenie, że ma coś do powiedzenia na zadany temat. "Kemping na morzem" - "Tak, tak, ja znalazłam fajny kemping nad morzem..." (tu następuje przypomnienie sobie dlaczego został uznany za fajny i potrzeba podzielenia się tym ze światem). "Dobry neurolog" - "Tak, tak, ja znam dobrego neurologa...". Jako żywo przypomina mi to sytuację, gdy podrzucaliśmy gdzieś samochodem 11-latka z sąsiedztwa (na moje kaprawe oko chłopak jest lekko upośledzony, ale papierów nie widziałam). W radiu leci Irena Santor. Mówię do męża: "Nie lubię jej". Mąż: "Dlaczego?". Ja: "Eee, takie słodkie kwilenie". W tym momencie odzywa się dzieciak, który do tej pory cały czas milczał "Tak, tak! Słodkie kwilenie!". Zdębieliśmy. "Tak, Tak! Słodkie kwilenie! Słodkie kwilenie! Tak! Ja to znam! My to śpiewaliśmy. Na jasełkach" 😂
      • juztubylam Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:22
        No widzisz, chłopak chciał wziąć udział w waszej rozmowie i wreszcie znalazł wątek do którego mógł dołączyć wink
      • kocynder Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:27
        Z tym, że o ile u dziecka, w dodatku np lekko upośledzonego to zrozumiałe, o tyle jednak zdrowi dorośli powinni mieć ciut inaczej?
        • z_lasu Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 18:05
          No, powinni, ale co zrobisz? Niemniej myślę, że najczęściej to właśnie opisany mechanizm stoi za takim zachowaniem. Owszem, są tacy, co nie przepuszczą okazji do powymądrzania się, pouczania innych itp., ale wydaje mi się, że jednak najczęściej jest to po prostu bezmyślność i taki swobodny strumień skojarzeń uruchamiany słowem-kluczem jak u tego dziecka. Nieważne, że logiki w tym nie ma żadnej. Większości ludzi (zdrowych, dorosłych) spójność logiczna jakichkolwiek zjawisk w ogóle nie jest potrzebna do życia. Dla mnie to też niepojęte.
    • kurt.wallander Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 22:37
      little_fish napisała:

> wypowiadać się w tematach, o których nic nie wiedzą? W dodatku nie pytani bezpo
      > średnio?

Bo chcą sie poczuć ważni, chcą byc autorytetem, chocby w sprawie kempingu?

Jestem na grupach dot. wyjazdów w różne miejsca i nie przyszłoby mi do głowy polecać np. mój hotel, zanim odbyłam swoją podróż i SPRAWDZIŁAM, czy to dobry wybór. Ewentualnie, gdybym wiedziała, że spełnia czyjeś kryteria częściowo (np. jeśli chodzi o lokalizację), to mogłabym wspomnieć, zarzekając się, że jeszcze tam sama nie byłam i nie wiem, czy polecam.
      • little_fish Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 06.08.23, 23:23
        Otóż to. Można zastrzec że ten prawdopodobnie spełnia warunki, ale się nie było. Można polecić, jak się było. Można oczywiście udzielić rady "mało trafionej" jeśli pytanie dotyczy rzeczy nazwijmy to, względnych. Np tam było między innymi pytanie o to, gdzie w pobliżu można kupić ryby z kutra. No to dla jednego w pobliżu to będzie 15 minut z buta, dla innego 10 km. Ale polecać rzecz/miejsce ze względu na pewne warunki, a wpis dalej przyznać się, że nie ma się pojęcia, bo się tam nie było?
        • juztubylam Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:20
          ale kiedyś już mogła o tym czytać gdzieś! wink
          • little_fish Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:23
            Ok. Gdyby czytała i wiedziała to spoko. Problem w tym, że ona nie wiedziała 😁
            • juztubylam Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:29
              chciała cię wesprzeć duchowo w poszukiwaniach i dać coś z siebie! - a ty niewdzięczna...
              • juztubylam Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:31
                ps. część osób siedzie w necie tylko po to żeby sobie pogadać. Więc treśc wątku jest dla nich zbędna.
                Mnie też wkurza, gdy pytam o konkret na specjalistycznym forum- a dostaję lanie wody albo usłużne głaski blablania, ufff.
    • juztubylam Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:19
      Ciesz się, że to internet. Ja mam w otoczeniu takie osoby na żywo- wypowiedź na każdy temat, nie pytane, w formie wręcz rozkazu...
    • jakis.login Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 07:41
      Niepohamowana potrzeba zaznaczenia obecności i dodania sobie ważności, czyli klasyczne "muszę bo się uduszę". Mój ulubiony przykład z dawnych czasów - pytam na pewnym kameralnym forum, czy ktoś widział gdzieś, powiedzmy, zielone lakierki na koturnie. Klasyczna odpowiedź zawierała link do czarnych matowych balerinek z dopiskiem "ja sobie takie ostatnio kupiłam, bardzo fajne". Pytasz o puder w kamieniu z Rossmanna do 30 zł, dostajesz polecajke sypkiego z Sephory za 300. Albo o niedrogi hotel w mieście X, a dostajesz wspomnienie służbowego pobytu w Sheratonie.
      O, jeszcze jedna podgrupa, ludzi, którzy nigdzie nie wyjeżdżają, nie jedzą na mieście, ale 15 lat temu byli na czyjejś komunii w restauracji, więc ją polecą. Wylądowałam kiedyś w takim miejscu, w czasach kiedy serwisy recenzujące miejsca jeszcze nie były tak rozbudowane jak dziś, a restauracje rzadko zamieszczały menu w necie.
    • bene_gesserit Re: Dlaczego ludzie mają potrzebę 07.08.23, 15:09
      Myślę, że przykładowo mozna szukać blizej, na dowolnym forum, również bez obrazy dla szacownych tutejszych matron, na ematce.

A dzielę się tak ponieważ niektórzy lubią pisać tak bardzo, jak niektórzy gadać (nikt jeszcze nie wymyślił określenia "pisatliwy", odpowiednika "gadatliwego"). A jeszcze inni uczestniczą w wątkach bez sensu tylko po to, żeby rozproszyć nudę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka