Dodaj do ulubionych

Hotelowe gwiazdki

09.08.23, 13:03
Wiem, wiem, opinie warto czytać, ale, napiszcie, bo pewnie wiecie, jak się mają gwiazdki hotelowe do standardu w różnych krajach? Od zawsze wiedziałam, żeby w Grecji szukać minimum 4 gwiazdek. Ale w innych krajach? Przy czym bywałam w greckich 4 (ale ledwie 3 razy, na wyspach) i do niczego nie mogłam się przyczepić. Nie wiem, co mogłoby być lepszego w 5*. Innego porównania nie mam. Hiszpania? Wyspy kanaryjskie? Turcja? Egipt? Włochy?
Obserwuj wątek
    • wuchtaludzi Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 13:27
      To chyba można sprawdzić, w sensie że są wymogi co ma być w 1*, a co w 5*. Poza tym, to wszystko zależy od hotelu. Najlepiej poczytać opinie o konkretnym hotelu.
      • astomi25 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 13:34
        Roznie z tymi gwiazdkami bywa. Bylam kiedys w 3 gwiazdkowym w Grecji, ktory byl o niebo lepszy niz 4 gwiazdkowy na Teneryfie.
        Zdarzylo mi sie tez spac w 2 gwiazdkowych we Wloszech. Poza starym wystrojem i brakiem lobby, bylo bardzo czysciutko i w ogole bardzo na plus.
        W Turcji i innych Tunezjach powinno sie celowac w 5 gwiazdkowe...ale i tak przed kazdym wyjazdwm czytac opinie na kazdej dostepnej stronie.
        • wuchtaludzi Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 13:47
          No tak, tylko że ja byłam w 5* na Teneryfie i Gran Canarii i to było ziemia a niebo, standard nieporównywalnie wyższy na GC. Byłam też w 3* na Fuercie i był standard wyższy niż na ww. Teneryfie. Ale to przecież nie znaczy, że hotele w GC mają wyższy standard niż na Teneryfie, a Teneryfa wypada gorzej nawet od Fuerty. To po prostu kwestia warunków w konkretnym hotelu. Najlepszym wyznacznikiem imo jest cena. Te 5* na GC było 1,5 raza droższe od pozostałych hoteli i to było widać w standardzie.
      • bistian Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 13:40
        wuchtaludzi napisała:

> To chyba można sprawdzić, w sensie że są wymogi co ma być w 1*, a co w 5*. Poza
        > tym, to wszystko zależy od hotelu. Najlepiej poczytać opinie o konkretnym hote
        > lu.

Te warunki na gwiazdki nie są zbyt wygórowane, kiedyś bywało tak, że hotele nie zawsze chciały mieć wyższą kategorię, chociaż spełniały warunki, nie opłacało im się. Warto więc popytać indywidualnie
    • gulcia77 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 13:39
      Opinie są ważniejsze niż gwiazdki. Do tego warto spojrzeć na mapę i, choć trochę, ogarnąć usytuowanie względem morza, lotniska, cywilizacji. Bez problemu da się też znaleźć tysiące prywatnych filmików i zdjęć. Tripadvisor, czy nawet Google, to kopalnia wiedzy.
      • kubek0802 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 14:04
        Zdarzyło mi się być w 5* w Grecji i to co go wyróżniało od 4* w których byłam to prywatna plaża w obsługą kelnerską, głęboki basen (3m) z morską wodą i ogólnie jakaś taka jednak większa kultura. Ale nie wykluczam że i 4* to mają, ale do nich nie trafiłam. Piszę o Grecji, żeby nikt nie wyskoczył zaraz z Egiptem czy inną Turcją.
        • gulcia77 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 14:12
          Wiesz, my na All In najczęściej jeździmy do Bułgarii. 😁 Zakochaliśmy się w jej południowej części i okolice Achtopolu i Carewa to nasze najczęstsze kierunki. Ale wiemy, że przynajmniej trzy godziny zabierze transfer i o 23 zapadnie cisza i spokój. Warunków rodem z Waldorf Astoria też nie oczekujemy. Za to dzikie i samotne wybrzeże jest tego warte.
    • zanetka.x Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 14:27
      Teraz większość ematek lata do apartamentów z aneksem, aby można było samodzielnie gotować dla swojego faceta który pije piwo i wypoczywa.
      • alfa36 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 17:11
        Wątków wakacyjnych dużo, ale tego, o którym piszesz, nie czytałam😉. Fakt, zauważyłam, że apartamenty modne się stały ale fenomenu nje rozumiem . Przenigdy nie będę gotowała na wakacjach. Ostatecznie weekendowo na działce. Ale to raczej, bo musimy gotować.
        • eliszka25 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 18:41
          Nie ma obowiązku gotowania w apartamencie. My wolimy spędzać wakacje w domku niż w hotelu, choć nigdy nie gotuję na wakacjach 🤷‍♀️
        • ggrr.ruu Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 21:35
          Można być w apartamencie i korzystać z restauracji. Można też mieć gotującego faceta, polecam smile Najbardziej lubię odrębne domy/domki, przy małych dzieciach idealne.
          • alfa36 Re: Hotelowe gwiazdki 10.08.23, 19:49
            Prawda, prawda, ale im jestem starsza, tym mniej mi się chce szukać. Męża mam gotujacego ale zmęczonego, nie w głowie sugerować mu gotowanie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 18:57
      Byłam w Grecji w 3,5 gwiazdki a na google mieli opinie na 4,6.
      Było czysto i ładnie, duży pokój, nowe meble, fajna pościeli, na tarasie stolik i krzesełka, po powrocie z plaży czy ze zwiedzania marzylam żeby się wyłozyc na wyrku w ciszy i spokoju i to było.
      Nie mieli tv satelitarnej, tel. w po
      koju i slabe wifi - nic z tych rzeczy do szczęścia nie potrzebowalismy, bo pakiet internetu mielismy swój.
      I w hotelu 70% gosci to byli grecy, więc jedzenie greckie - mi pasowało bardzo.

• alfa36 Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 22:06
        No rozumiem. Teraz jestem w takim 4,6 ale olbrzymim. Nigdy w takim nie byłam. Ale nie powiem, podoba mi się.
      • kafana Re: Hotelowe gwiazdki 09.08.23, 22:21
        A pokażesz hotel? Brzmi dobrze
      • palacinka2020 Re: Hotelowe gwiazdki 10.08.23, 20:02
        Nie ma czegos takiego jak 3.5 gwiazdki.
    • palacinka2020 Re: Hotelowe gwiazdki 10.08.23, 20:01
      Mnie smiesza recenzje na google. Czesto jest to cos w stylu "czysciutko, sniadanie roznorodne, kelnerka od razu sprzatala brudne naczynia I donoszono nowe jedzenie!"- w opisie 4 gwiazdkowego hotelu. Przeciez to standard ze jest czysto jesli hotel ma 4-5 gwiazdek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka