Dodaj do ulubionych

pytanie o Legimi

19.08.23, 14:06
Dziewczyny, uprzejmie proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, jak działa Legimi.
Kupuję abonament, umowa na 12 m-cy.
I co dalej?
Zainteresowała mnie jakaś książka - wchodzę i biorę do jakiegoś limitu miesięcznie? Normalnie jak ze sklepu - w sensie, że ściągam na kindla i mam, dopóki nie usunę?
Nie czaję tego ustrojstwa uncertain
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:09
      Masz dostęp, dopóki płacisz abonament. Jak nie zapłacisz - to nie masz dostępu. W zależności od abonamentu możesz ściągnąć w miesiącu od kilku (chyba 4) do nieskończoności tytułow.
    • jakis.login Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:11
      Na Kindlu jest to bardziej upierdliwe, bo żeby ściągnąć książkę, musisz go podłączyć kablem do kompa z zainstalowana apka i zsynchronizować, poza tym na Kindle jest miesięczny limit książek, bodaj 10.
    • koko8 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:17
      Z tym kindlem to nie tak łatwo. Pod wplywem ostatnich wątków założylam legimi z Play. Żeby przeniesc książki na urządzenie, musialam na kompie zainstalować aplikację legimi, pobrać z półki na komputer i dopiero kablem przenieść na kindla. Chyba że jest jakis łatwiejszy sposób, to mnie proszę oswiećciewink
      • kropkaa Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:22
        Dżizas, już mi się odechciewa.
        • lella_two Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:38
          Wierzę, ja się przymierzam przy każdym kolejnym wątku i wymiękam w momencie, gdy jest info o synchronizacji czytnika z legimi. Mam nietypowy czytnik, nie ma go w zestawie i nie rozumiem, po co jakieś synchronizacje? Czy te książki na legimi nie mogłyby być po prostu w formacie mobi lub epub jak kupowane ebooki?
          • memphis90 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:46
            No ale właśnie one nie są kupowane, tylko wypożyczane, wiec nie można ich ściągnąć raz na zawsze, tylko system musi sprawdzać stan konta. Format maja ePub zdaje się. Ja mam czytnik Legimi i nie widzę problemu - przeglądam książki wygodnie na lapku, wrzucam kilka ciekawych na polke i jak chce przeczytać te nowo wrzucone, to przy kolejnym odpaleniu czytnika klikam „synchronizuj” i po kilku sek jest gotowe.
            • lella_two Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:14
              Dzięki wielkie, to ma jakiś sens. Czyli ściągam apkę legimi na lapka i wybieram sobie konkretną książkę na półkę. Podłączam czytnik kablem, klikam tę na półce "synchronizuj' i ona wtedy pojawia mi się na czytniku, gotowa do spożycia?
              • pyza-wedrowniczka Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 21:53
                Nawet nie musisz mieć apki na komputerze. Ja przez stronę Legimi w przeglądarce dodaję na swoją półkę książki.
      • berdebul Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:46
        Apka na kompie sama pokazuje półkę legimi, zaznaczasz książki i ściągasz. Niczego nie trzeba dodatkowo ściągać na komputer.
        • koko8 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:03
          berdebul napisała:

> Apka na kompie sama pokazuje półkę legimi, zaznaczasz książki i ściągasz. Nicze
          > go nie trzeba dodatkowo ściągać na komputer.
          No ale nie mogę bezpośrednio z aplikacji legimi na kompie przesłać na kindla, tylko muszę zapisać na komputerze, n'est-ce pas?
          • berdebul Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 18:30
            Zapisywać? Zaznaczasz i synchronizujesz kindle. I tak trzeba zrobić co ileś tam synchronizację.
      • melikles Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:52
        Z kindle jest bardzo łatwo, ściągasz ebooki na komputer, a potem bezprzewodowo wysyłasz na czytnik programem Send to Kindle.
        • melikles Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:53
          Można też ściągnąć na telefon, tablet i stamtąd tez przesłać na czytnik.
        • jakis.login Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 14:58
          melikles napisał(a):

> Z kindle jest bardzo łatwo, ściągasz ebooki na komputer, a potem bezprzewodowo
          > wysyłasz na czytnik programem Send to Kindle.

Myślałeś kiedyś o takim odważnym posunięciu, jak zorientowanie się, czego dotyczy wątek, w którym się wypowiadasz?
    • bertie Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:11
      Do Legimi najwygodniej mieć czytnik, który sami polecają i wspierają. Kindle nim nie jest, bo masz limit książek na miesiąc, nawet w najwyższym abonamencie. Więc dla mnie to zaprzecza idei wirtualnej biblioteki, czyli wypożyczania wszystkiego co chcę tak długo jak mam aktywny abonament
      • lella_two Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:16
        Wierzę, ale jak ktoś już dostał w prezencie inny czytnik, w dodatku obsługujący wszystkie formaty, to nie ma sensu kupować drugiego.
      • kropkaa Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 01:33
        Rozumiem politykę firmy, ale ja kocham mojego kundelka i nie będę kupować nowego czytnika do Legimi. Zanim się do niego przekonałam, też trochę wody w Wiśle upłynęło wink
    • daniela34 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:43
      Jako że nie korzystam z Kindle to ja mam łatwo. Mam abonament bez limitu miesięcznego i aplikację na telefonie. Wchodzę w aplikację, wrzucam książkę na wirtualną półkę. Następnie włączam czytnik i włączam w nimi WIFI, robie tzw.synchronizację legimi, książka wrzucona na półkę w aplikacji pojawia się na półce na czytniku, klikam w nią i ja pobieram (przez wifi). Dopóki place abonament ta książka jest na półce. Pobrana jest dopóki jej nie usunę. Wyłączam WiFi i czytam.
      • melikles Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:49
        Czyli równie łatwo jak z Kindle.
        • daniela34 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 15:58
          Nie wiem. Czytam wyżej, że Kindle ma jakiś limit (od razu zastrzgam, ze nie wiem, czy tak jest). Ja nie mam limitu.
          • berdebul Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 18:32
            Jest limit 10 na miesiąc w najwyższym abonamencie. Nie wiem jak jest w tych z limitem.
            • schiraz Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 21:53
              Poza Kindle nie ma takich limitów. Ja mam abonament bez audiobooków na Legimi bo z nich nie korzystam. Płacę 32,99 zł miesięcznie i mogę ściągnąć nawet 200 książek jak mam fantazję i miejsce na czytniku. Dodatkowo w ramach tego samego abonamentu mam 4 urządzenia. Moja córka czyta na tablecie, moja mama na laptopie, ja na czytniku a syn na telefonie. Każdy może mieć swoją półkę i swoje książki. Niestety nie wiem jak jest z Kindle w tym temacie bo wiem tylko, że jest limit 10 książek. Kupiłam inkbooka w związku z tym.
              • kropkaa Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 01:35
                Ilość urządzeń >1 pokonało mnie totalnie, więc skupiam się na razie na jednym big_grin Jak to ogarnę, to będę szczęśliwa.
      • otia5 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 18:50
        daniela34 napisała:

> mam aplikację na telefonie. Wchodzę w aplikację, wrzucam książkę na wirtua
        > lną półkę. Następnie włączam czytnik i włączam w nimi WIFI, robie tzw.synchroni
        > zację legimi, książka wrzucona na półkę w aplikacji pojawia się na półce na czytniku

To wszystko można zrobić bezpośrednio na czytniku (tym od nich, nie pamiętam, jak się zwie) tzn. pobrać książki z aplikacji od razu w czytniku. Telefon czy laptop nie jest potrzebny.
        • daniela34 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 18:54
          Można i zdarza mi się tam robić, ale mnie się wygodniej zawartość legimi przegląda na telefonie, bo mam go zawsze pod ręką.
          • mdro Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 21:38
            A, Danielo, pytałaś się o następną część tego chicagowskiego Dziedzica. Jest trochę lepiej wink choć sama intryga jak dla mnie jakby mało intrygująca, poza tym zupełnie niepotrzebnie IMO dużo bardzo drastycznych opisów. Ale więcej gangów niż spisków, to na plus.
            • daniela34 Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 21:44
              Dobra, to chyba podejmę próbę. Dziękuję ci bardzo!
          • pyza-wedrowniczka Re: pytanie o Legimi 19.08.23, 21:54
            To zależy od czytnika. Inkbooki mają aplikację i dostęp do bazy Legimi, ale na Pocketbooku nie ma tego, trzeba na półkę dodawać w komputerze lub telefonie.
      • aria Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:10
        Ja robię podobnie, tyle, że u mnie wi-fi (lub/i internet w telefonie) jest włączone cały czas, więc wchodzę w appkę, klikam co chcę czytać z półki, albo wybieram z katalogu; mniej niż minutę się ściąga i voila jest czytane smile
        • aria Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:13
          do tego synchronizuje mi się czytana książka na tablecie i na appce w kompie (z której też można czytać książki) i mogę się dowolnie przerzucać urządzeniami bez tracenia stron lub miejsca tego czego czytam lub słucham
    • kropkaa Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 01:30
      Dziękuję, trochę mi rozjaśniłyście te zawiłości. Mam jeszcze jedno pytanie: płacę abonament, ściągnęłam na czytnik w 12 mcu książki X, Y i Z, których nie zdążyłam przeczytać, a abonamentu nie chcę kontynuować. Czy one zostaną na czytniku, czy wyparują z dniem zakończenia płacenia?
      • schiraz Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 01:38
        Wyparują z dniem zakończenia płacenia. To jak wypożyczalnia, gdy przestajesz być jej członkiem - nie masz dostępu do książek.
        • schiraz Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 01:40
          Tu sporo pytań i odpowiedzi:
          support.legimi.com/hc/pl/articles/115002686849-Czy-w-momencie-rezygnacji-z-us%C5%82ugi-trac%C4%99-dost%C4%99p-do-pobranych-w-jej-trakcie-ebook%C3%B3w-
        • kropkaa Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 13:59
          Dzięki!
        • tilijka123 Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 20:42
          schiraz napisała:

> Wyparują z dniem zakończenia płacenia. To jak wypożyczalnia, gdy przestajesz by
          > ć jej członkiem - nie masz dostępu do książek.

Ale jeśli później znów opłacisz abonament to odzyskasz dostęp do tych książek, które wcześniej wybrałaś.
    • czarna_kita Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 10:01
      Najlepiej zainstalować apke w telefonie. W zależności jaki abonament wybierzesz ( ja mam ten bez limitu ksiazek) czytasz tyle ile wlezie i w kazdym miejscu. Nie musisz brać abonamentu na 12 miesięcy, można na 1, na 2 na 3... jak długo chcesz.
      • bertie Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 11:47
        Zazdroszczę dobrego wzroku, ja nawet stron www nie jestem w stanie czytać komfortowo dłużej niż 15 minut mobilnie. Nie wiem czy dlatego, że czytam szybko więc ekran przewijam co chwilę, czy taki los człowieka z wysoką krótkowzrocznością... czytać na papierze/laptopie/czytniku 8 cali mogę wiele godzin
        • nika_1985 Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:22
          Ehhh i ja również tak chciałam czytnik jakiś sobie kupić, ale jak piszecie że podłączaniem wifi jakies cudowanie..to już szczerze mi się odechciało.
          Robiłam kilka podejść już do tego,ale no chyba jednak zostanę przy książce nor
          • nika_1985 Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:23
            Normalnie. Nie wie...wydaje mi się,że całe cudowanie z tym ściągniemy książek zabiloby we mnie korzystanie z tych czytnikow. Za dużo roboty..podłączania, ściągania..
            • bertie Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 18:55
              I tak mniej niż z pójściem do księgarni/biblioteki.
              Ja polecajki książkowe czytam zwykle na laptopie więc wchodzę od razu na stronę www Legimi, sprawdzam czy dany tytuł tam jest, dodaję na wirtualną półkę.
              A jak mam ochotę na czytanie to wyciągam czytnik i te książki pojawiają się tam kilka sekund po uruchomieniu - byle bym była w zasięgu domowego wifi.
              Więcej roboty jest z plikiem epub/pdfem, bo muszę je sobie wysłać mailem na czytnik, albo wyciągnąć kabelek usb (bo mi opcja maila od dłuższego czasu szwankuje). Czytam na tyle dużo i często, że zwykle też robię takie operacje hurtowo, jak mi się kilka książek uzbiera
            • berdebul Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 20:51
              To korzystaj na tablecie/telefonie. 🤷‍♀️
            • memphis90 Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 20:52
              Przecież to jest chwila… Najdłużej trwa wybranie właściwej książki spośród dostępnych na stronie Legimi... Po wybraniu odpalasz czytnik, synchronizujesz i masz. Zadnych apek, zadnych kabelków.
              • koko8 Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 21:49
                memphis90 napisała:

Po wybraniu odpalasz czytnik, synchronizujesz i mas
                > z. Zadnych apek, zadnych kabelków.
                >

Kindle?
          • iuscogens Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:28
            Podłączenie WiFi polega na naciśnięciu jednego przycisku...
            • nika_1985 Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:31
              Wiem,ale jeszcze odpalić laptop, kabelki.. same piszecie,że jakaś aplikacje zainstalowax🥴
              • iuscogens Re: pytanie o Legimi 20.08.23, 14:38
                Ale piszą przecież, że to przy kindlu, przy innych czytnikach nic takiego nie trzeba robić. Ostatni raz odpalałam laptopa i kabelki parę lat temu, przestałam jak wykupiłam legimi. Czytnik kupujesz z aplikacją, możesz mieć też na komórce, ja mam na telefonie, słucham tam audiobooków i rzeczywiście czasem wyszukuje. Zainstalowanie aplikacji na telefonie to mniej niż minuta, nie masz żadnej na komórce, że piszesz tak jakby to była jakaś przeszkoda nie do przejścia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka