Dodaj do ulubionych

z czego zrobić małą figurkę

23.08.23, 11:09
Glinka samoutwardzalna, masa papierowa czy jednak klasyczna modelina? I może jesteście w stanie zaproponować jakieś konkretne firmy?

Niestety figurka Bucka Douglasa ze Strażaka Sama chyba nawet nie została wyprodukowana (jestem zdumiona, bo generalnie z tej franczyzy do dostania jest wszystko, ale szukałam i nie ma). Syn zażądał ulepienia. Na razie powstał Buck Douglas plastelinowy, ale problem polega na tym, że Buck Douglas przebiera się za kosmitę i ma mieć ściągalną maskę. Zrobiłam na bazie folii, ale już czuję, że będzie dramat, bo ją dodatkowo oblepił hojnie ze wszystkich stron zieloną plasteliną i raczej już jej nie zdejmie bez głowy. Przydałoby się zrobić coś trwalszego, a wtedy maskę mogłabym uszyć czy tam zrobić z końcówki palca zielonej rękawiczki.

Tylko właśnie mam problem z wyborem masy, bo figurki modelinowe dotychczas średnio się sprawdzały - odkształcały się w pieczeniu/ gotowaniu, potem były kruche. Ale też nie używałam firmowej modeliny, może fimo się tak nie będzie zachowywało? No a z drugiej strony mnie kusi, żeby jednak ulepić jednokolorowego i potem wypróbować te wszystkie małe pędzelki.

Co doradzacie?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 11:34
      Fimo, albo podobna masa.
    • lodomeria Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 11:47
      Poka zdjęcie!
      • asia_i_p Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 13:08
        Uwierz mi, nie ma czego pokazywać. Zwłaszcza po dwóch godzinach zabawy. Jak wyprodukuję trwałego, to się pochwalę smile
        • lodomeria Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 19:06
          Super! Miałam ciocię, która umiała cudeńka z modeliny wyczarować. Fajny talent!
    • misiamama Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 11:59
      Glinka jest dość krucha. Ładnie się formuje, dokleja i nie odkształca przy wysychaniu, ale niestety to nie nadaje się imo do zabawy (ew. do postawienia i podziwiania).
    • paszczakowna1 Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 12:07
      Można jeszcze zrobić model 3D i dać do wydrukowania. A potem pomalować.
    • heca7 Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 12:12
      Modelina fimo
    • kanna Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 13:26
      Tiger ma fajna masę samoutwardzalną.
    • triismegistos Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 14:40
      Wydruk 3D?
      • berdebul Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 16:58
        Projekt plus kolorowy druk, lub druk i obróbka to bardzo duży koszt.
    • mama-ola Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 14:42
      Jakiej wysokości ma być ta figurka?
      • asia_i_p Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 20:30
        Około 10 centymetrów chyba.
    • bona.sforza Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 14:48
      Kupiłam dzisiaj w Rossmanie. To jest bardzo miękka i plastyczna masa, po 24 na powietrzu zmienia się w taką lekką gumową trwałą piankę, która się świetnie odbija nb.
      Miałam już kiedyś coś podobnego pod nazwą kinolina.
    • jola_ep Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 15:02
      Moja córka też poleca Fimo.
      Mamy też drukowane, ale tu trzeba mieć model 3D (mieliśmy gotowe wzory Muminków, potem je rodzinka malowała)
    • ichi51e Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 15:05
      Jak robisz figurkę ludzka to musisz dac szkielet z drutu. Wczoraj robiłam z dzieckiem żółwia z masy Fimo kids staedlera. Utwardzili się tak jak miało bez odkształceń i kolory zachowane.
      • ichi51e Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 15:06
        Asia, a nie chce ci się tak super ambitnie - zrobić modelu, zrobić z niego formę silikonowa odlać i pomalować? Wyjdzie to lepiej jak kupna jak się przyłożysz…
        • ichi51e Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 15:13
          m.youtube.com/watch?v=0KbAFY5_WrY
        • bistian Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 19:20
          ichi51e napisała:

> Asia, a nie chce ci się tak super ambitnie - zrobić modelu, zrobić z niego form
          > ę silikonowa odlać i pomalować? Wyjdzie to lepiej jak kupna jak się przyłożysz…

Robiłem różne elementy z silikonu, bardzo polecam, jakość wymiata.
          Zrobić formę z silikonu i potem w niej te figurki, można szaleć do woli, produkować i malować, ile dusza zapragnie.
          Warto popatrzeć, jak zrobić tanią formę silikonową, jest trochę takich poradników. W skrócie, jest forma, nie silikon, w niej jest cienka warstwa z silikonem, mamy jakość, a oszczędzamy na silikonie. wink
        • asia_i_p Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 20:32
          Raczej nie, ewentualnie mocno potem, teraz wakacje się kończą i chcę coś na szybko.
    • beneficia Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 20:38
      Z masy solnej?
    • laput_caput Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 21:52
      A może szopkarski patent na figurki? Folia aluminiowa i klej typu wikol (np. magik), a potem pomalować akrylami? Folia aluminiowa jest zadziwiająco plastycznym materiałem. Gotowe figurki są stabilne i trwałe, ale zachowują pewną elastyczność, np. można wygiąć rękę.
      Na zdjęciu podniszczone figurki z szopki krakowskiej, robione kiedyś na chybcika, mają ok 5 cm. Większą figurkę można będzie o wiele precyzyjniej wykończyć. Da się zrobić zdejmowaną maskę.
    • laput_caput Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 21:53
      A może szopkarski patent na figurki? Folia aluminiowa i klej typu wikol (np. magik), a potem pomalować akrylami? Folia aluminiowa jest zadziwiająco plastycznym materiałem. Gotowe figurki są stabilne i trwałe, ale zachowują pewną elastyczność, np. można wygiąć rękę.
      Na zdjęciu podniszczone figurki z szopki krakowskiej, robione kiedyś na chybcika, mają ok 5 cm. Większą figurkę można będzie o wiele precyzyjniej wykończyć. Da się zrobić zdejmowaną maskę.
    • laput_caput Re: z czego zrobić małą figurkę 23.08.23, 21:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka