Dodaj do ulubionych

Giertych vs Kaczyński

28.08.23, 18:35
Dżuma vs cholera.
Z obu, chociaż Kaczyński, to... no wiadomo, Kaczyński, i już gorzej być nie może, chyba większym obrzydzeniem napawa mnie Giertych.

Gdyby ktoś zapomniał:
"W latach 1989–1994 prezes Młodzieży Wszechpolskiej, w latach 2001–2007 poseł na Sejm IV i V kadencji, w latach 2006–2007 wiceprezes Rady Ministrów i minister edukacji narodowej w rządach Kazimierza Marcinkiewicza i Jarosława Kaczyńskiego oraz prezes Ligi Polskich Rodzin. "

"Jego nominacja na ministra doprowadziła do manifestacji studenckich w maju 2006, które odbyły się m.in. w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Rzeszowie, Szczecinie i Warszawie, zaś 13 czerwca z inspiracji Inicjatywy Uczniowskiej odbył się protest grupy uczniów ze szkół średnich i gimnazjalnych, która zablokowała siedzibę ministerstwa. Powodem tych demonstracji były kontrowersje wokół powołania Romana Giertycha na ten urząd, związane z jego poglądami o charakterze nacjonalistycznym. Zostały one uznane przez niego samego jako ,,protesty lewackich ugrupowań".[4] Zorganizowano także zbieranie podpisów pod listem otwartym dotyczącym jego odwołania. Zebrano około 137 tys. podpisów, a list został przekazany do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów[5]. Powstała także inicjatywa „Giertych musi odejść” postulująca jego odwołanie, która organizowała w ciągu pierwszych miesięcy manifestacje i marsze protestacyjne w całej Polsce, m.in. pod hasłem „Początek Roku – Koniec Giertycha”[6]. "

I tak dalej
Obserwuj wątek
    • veryvery Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 18:51
      Sporo wyborców lewicy było skłonnych głosować na KO bo odsunięcie pisu od władzy powinno być priorytetem dla kazdego przyzwoitego człowieka ale Giertych jest nie do przejścia dla wielu z nich.
      Dla mnie kaczynski to obrzydliwsza kreatura, pewnie dlatego że giertych nigdy takiej władzy nie miał i nie naszkodził jak kurdupel
    • mdro Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 18:55
      Ale wiesz, że na tej konkretnej liście KO będzie jeszcze kilka innych nazwisk?
      • dreg13 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:09
        - Najważniejsze jest, że przechodzi (się - red.) do porządku nad tym, co Giertych robił, jakim był politykiem, jakie niósł ze sobą wartości, na jakich się opierał. Młodzież Wszechpolska to jest tytuł, który ma swoje historyczne zakorzenienie i treść tego zakorzenienia jest dobrze znana, faszystowska. I dzisiaj wydobywanie tego człowieka z odmętów niebytu jest dla mnie niezrozumiałe - mówił prof. Bugaj
        • livia.kalina Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:15
          ale on służy do rozwałkowania Kaczyńskiego, niczego więcej.
          • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:23
            livia.kalina napisała:

> ale on służy do rozwałkowania Kaczyńskiego, niczego więcej.
            >

Jeśli w PO wierzą że Giertych rozjedzie Kaczyńskiego to nie wiem, może są idiotami.
            • livia.kalina Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:30
              Pis będzie bez opamiętania napierdalał w słaby punkt Giertycha- czyli jego żonę i dzieci. Giertych pewnie jest tego świadomy ale jak to będzie znosił- zobaczymy. w końcu dobrze zna Kaczyńskiego, wie jak skończył w koalicji z pis Lepper.
              • wbka1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:16
                ...ale dlaczego żona i dzieci Giertycha to jego slaby punkt, cis mnie ominęło?
          • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:23
            Tak, a co potem? Zostanie anihilowany czy raczej się zalęgnie i będzie szkodził?
            Sądzę, że rozwałkowanie K. jest pobożnym życzeniem, a fakty wszystkim bokiem wyjdą.
            • livia.kalina Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:33
              Najbardziej prawdopodobne, że się w ogóle do parlamentu nie dostanie, startuje z ostatniego miejsca, ale na czas kampanii będzie sie boksował z Kaczyńskim i na siebie ściągał uwagę sztabu. Jak się będą musieli się nim zajmować, to będą mieli mniej czasu i środków na innych.
            • asia_i_p Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 08:31
              Od dobrych paru lat już nie szkodzi.

Skoro OK był Urban, kiedy został antyklerykałem demokratą, pomimo że brał udział w zniszczeniu życia trojga ludzi (dwóch sanitariuszy i lekarka - nie jacyś opozycjoniści-wrogowie, tylko nawet na standardy ówczesnej władzy sól tej ziemi, uczciwi ludzie pracy - z wyrokami, ona przesiedziała ponad rok w więzieniu), to znaczy że ogólnie wybaczamy. Jeżeli wybaczamy, to czemu Urbanowi tak, a Giertychowi nie?
              • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:23
                asia_i_p napisała:

> to znaczy że ogólnie wybaczamy.

to mamy jakieś zbiorowe ciało wybaczające? o_o
                Rili? Kto i kiedy je powołał? Jak mogło mi to umknąć?

> Jeżeli wybaczamy, to czemu Urbanowi tak, a Giertychowi nie?

Więc po pierwsze - z tym "ogólnym wybaczeniem" to całkowicie fałszywa teza, bo jedni przeszli nad przeszłością Urbana do porządku dziennego a inni nie zapomnieli mu tego do śmierci a po drugie po pierwsze: w przeciwieństwie do Giertycha Urban po 1989r. nie pchał się do sprawowania żadnych funkcji publicznych.
                Jasne, Giertych, jako posiadający pełnię praw publicznych oczywiście może startować do Parlamentu a mnie (celowo nie użyję wielkiego kwantyfikatora) może się to nie podobać i mogę krytykować pomysł brania go na listę wyborczą.
          • al_sahra Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 02:37
            livia.kalina napisała:

A Hitler służył tylko do rozwałkowania komunistów.
            • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:18
              👍
          • tt-tka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:29
            livia.kalina napisała:

>

Sadzisz, ze rozwalkuje i na tym poprzestanie ? czemus nie wierze...

dla mnie to wybor miedzy wdepnac w goowno a wdepnac w nas.ane
        • wbka1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:54
          Niekoniecznie z otmętow niebytu, bo po niechlubnych początkach kariery politycznej ,, nawrócił się na dobrą wiarę" niczym Kmicic. Trzeba mu dać drugą szansę, bo działa w dobrej wierze. W polityce liczą się strategie, nie wolno dać sie ograć oszustom i szulerom, grającymi nieczysto. Acha, pamiętaj, że 1/3 tego elektoratu to osoby dla których słowa: demokracja, konstytucja, przyzwoitość nie mają żadnego znaczenia, bo kierują się hasłem: WPRAWDZIE KRADNĄ, ALE SIĘ DZIELĄ.
          • dramatika Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:59
            wbka1 napisał:

> pamiętaj, że 1/3 tego elek
            > toratu to osoby dla których słowa: demokracja, konstytucja, przyzwoitość nie ma
            > ją żadnego znaczenia, bo kierują się hasłem: WPRAWDZIE KRADNĄ, ALE SIĘ DZIELĄ.

To jest wasz problem - pogarda i poczucie urojonej wyższości. Przez to przerąbiecie trzecie wybory i zasadniczo się skonczycie i bardzo dobrze smile Tak zwani symetryści próbują wam to wytłumaczyć, ale jak grochem o ścianę smile
            Ktoś mógłby pomyśleć, że PO nie chce się przyznać do porażki i próbować zmienić, bo to oznacza wymianę kierownictwa, a ci uczepieni władzy pazurami i nie chcą jej oddać. Ale to nie o to chodzi - chodzi o to, że "demokratyczną" opozycję konstytuuje pogarda do "plebsu" i nienawiść do demokracji, to jest wasza tożsamość, którą jeśli spróbujecie zmienić, to PO się po prostu rozpadnie. Ale miło oglądać ten powolny zgon smile Jeszcze tylko zmarginalizować PiS i można rozmawiać o budowaniu jakiejś polityki w Polsce.
            • wbka1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:14
              Pogardę i niczym nieuzasadnione poczucie wyższości to demonstrują rządzce elity PIS-u. Zawłaszczyły dostęp do większosci instytucji osobom z kompetencjami, ze o SSP nie wspomnę. Kłamstwo niczym surówka z pieców hutniczych za PRL-u leje się w zawłaszczonych mediach publicznych. Jak to inaczej nazwać, jak nie pogardą dla ogłupiałej gawiedzi?
              • dramatika Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:56
                wbka1 napisał:

> Zawłaszczyły dostęp do większosci instytucji osobom z kompetencjami, ze
                > o SSP nie wspomnę.

Acha. Bo to PO-wcy mają domyślnie kompetencje, a PiS to wiocha i plebs. Jeszcze coś o pogardzie chciałaś napisać?
                To urojone poczucie wyższości macie w krwioobiegu i dlatego PO trafi szlag smile
                • wbka1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:16
                  No to wymieniajmy tych kompetentnych, na pierwszy ogień szef wszystkich szefów, wójt z Pcimia, który tłumaczył swoje wypowiedzi zespołem Tourrette'a, ale na szczęście mu przeszło. A jego ostatnie decyzje sprzedażowe to majstersztyk.
            • agatazieba Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:07
              Dotychczas żadna władza nie traktowała mnie jak debila. I propaganda była zręczniejsza i jakieś granice, i pozory się zachowywało. A od obecnej dostaje ciągle w pysk. Po co? Żeby właśnie ci, którzy są przekonani, że nimi pogardzam mogli się czuć lepsi. Strasznie to przykre, że ludzie się dają tak dzielić.
              • dramatika Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:34
                agatazieba napisała:

> propaganda była zręczniejsza

To prawda. Dziś o tyle lepiej, że człowiek wie, że to propaganda. TVP nikt nie ogląda poza starymi babciami z demencją. A za Tuska propaganda była uznawana za obiektywny przekaz i to było po wielokroć gorsze.

• dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:00
        mdro napisała:

> Ale wiesz, że na tej konkretnej liście KO będzie jeszcze kilka innych nazwisk?

Tak, tak będziesz głosowała na kilka innych nazwisk, a wybierzesz jak zwykle Giertycha, Lewandowskiego i Boniego...

Stary numer! Może nie zadziałać tym razem...
        • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:47
          Sam głosujesz na mega szkodników, których nikt nie przebije w aferach (już prawie 1200), nepotyzmie, rozkradaniu, szczuciu, oszustwach, miliardowych przekrętach, łamaniu prawa, którzy zresztą w swoich szeregach mają zdrajców, osoby skompromitowane i mocno wątpliwe moralnie... i śmiesz pouczać innych. Śmieszny jesteś.
    • livia.kalina Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 18:58
      Obaj się nadają do napierda.ania w siebie. Idealny zestaw.
      • joana012 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:05
        Gdybym musiała głosować w Świętokrzyskiem to wybrałabym jednak inne, trzecie nazwisko.
        • livia.kalina Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:09
          No mnie do takiego rozwiązania przekonywać nie musisz! 🤣
          Ja na Giertycha bym nigdy nie zagłosowała. Ale do nawalanki w Kaczyńskiego i ściągania na siebie jego uwagi- jest moim zdaniem w punkt!
        • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:19
          Myślę, że świętokrzyskie listy KO i Lewicy warto przejrzeć za sensownym kandydatem, bo po pierwsze to bastion PIS, po drugie świętokrzyskie daje sporo mandatów. To jest dobry kierunek turystyki wyborczej.
    • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:11
      Obaj siebie warci, zresztą dawni kumple. Imo, Giertych groźniejszy, bo młodszy.
      • borsuczyca.klusek Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:30
        Ja wiem czy kumple? Robili wspólny biznes, który nie do końca wyszedł, ale jakiejś wielkiej przyjaźni to tam chyba nigdy nie było.
        • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 20:41
          Nie, no jasne, była wspólnota interesów: każdy chciał sobie zrobić dobrze i przez jakiś czas mieli po drodze. Szczerze wątpię, by ludzie z ego wystrzelonym w kosmos jak ci dwaj, w ogóle mieli bezinteresowne kumpelskie układy z kimkolwiek 🤷‍♂️
    • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:15
      Jeszcze nic nie jest pewne, bo warunkiem wciągnięcia Giertycha na listy KO jest jego opowiedzenie się za liberalizacją aborcji w Polsce. Wg GW Tusk dał mu czas do środy.

Jeżeli Giertych zostanie wciągnięty na listę KO to idę szykować popcorn. Kaczyński nienawidzi Giertycha chyba bardziej od Tuska. I vice versa. Z głębokiej sympatii do pana Jarosława jestem nawet skłonna pojechać 15 października do Kielc.
      • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 07:17
        W Polsce kobietom odbiera się ich prawa, więc zagłosujemy na kandydata opozycji który popiera odbieranie tych praw 🤦 same sobie gotujemy piekło.
        • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 08:26
          Cierpisz na niestrawność?
          • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:24
            lauren6 napisała:

> Cierpisz na niestrawność?

Nie, stwierdza fakty.
          • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:55
            lauren6 napisała:

> Cierpisz na niestrawność?

Dałaś się ugotować, Lauren.
        • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:03
          midge_m napisał(a):

> W Polsce kobietom odbiera się ich prawa, więc zagłosujemy na kandydata opozycji
          > który popiera odbieranie tych praw 🤦 same sobie gotujemy piekło.

Cały czas zadaję tutaj wciąż i wciąż pytanie: ale czy wiecie kto NAPRAWDĘ wam to zrobił?

I widzę, że co poniektóre, bardziej światłe jednostki, zaczynają docierać do prawdy...
          • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:49
            dyzurny_troll_forum napisała:

> midge_m napisał(a):
            >
            > > W Polsce kobietom odbiera się ich prawa...

> Cały czas zadaję tutaj wciąż i wciąż pytanie: ale czy wiecie kto NAPRAWDĘ wam to zrobił?

Wiemy. Ty i tobie podobni głosujący na rządy PiS.

> I widzę, że co poniektóre, bardziej światłe jednostki, zaczynają docierać do prawdy...

A do ciebie, kiedy ta prawda dotrze. Prawda, że popierasz partię która zgotowała kobietom piekło, sprawiła że umierają w szpitalach.
            • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 15:07
              natalia.nat napisała:

> Prawda, że popierasz partię która zgotował
              > a kobietom piekło, sprawiła że umierają w szpitalach.

Akurat w tym to się niespecjalnie różnisz od trolla. Za rządów PO systematycznie malała liczba szpitali, w których dokonywano zabiegów usunięcia ciąży nawet w tej żałosnej liczbie przypadków, gdy było to zgodne z tym obrzydliwym kościelno-solidaruchowym handełkiem sprzed 30 lat. I nic, NIC, nie robili, żeby nawet w tak ograniczonym dopuszczalnym przez prawo zakresie prawo do usunięcia ciąży było przestrzegane. I, jak już widać, nie zanosi się, żeby ta sytuacja miała ulec poprawie nawet jeśli KO uda się wygrać wybory.
              • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 15:37
                Kolejne uderzenie w PO… żadnego w piss… lauren ma rację, rosyjski smrodek aż bije…
                • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 18:14
                  daltonka napisała:

> Kolejne uderzenie w PO… żadnego w piss… lauren ma rację, rosyjski smrodek aż bi
                  > je…

Lauren ma rację jedynie w tym, że niektórym kobietom męska władza atakuje hipokamp. Jeśli PIS i PO to to samo, bo nie można ich krytykować, to sorry ale gdzie ta opozycja.
                • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 01:54
                  daltonka napisała:

>lauren ma rację, rosyjski smrodek aż bije…

rosyjski smrodek to bije z watykanu i różnych organizacji kościelnych z którymi giertychowi bardzo po drodze.
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 09:09
                    alicia033 napisała:

> daltonka napisała:
                    >
                    > >lauren ma rację, rosyjski smrodek aż bije…
                    >
                    > rosyjski smrodek to bije z watykanu i różnych organizacji kościelnych z którymi
                    > giertychowi bardzo po drodze.
                    >

Rosjanie mają agenturę i po lewej, i po prawej stronie politycznej. Kilka tygodni temu był artykuł wyborczej na ten temat. Poczytaj sobie, może przestaniesz wypisywać kocopoły.

Odnośnie kampanii wyborczej. PIS absolutnie nie ma żadnych szans by wygrać z opozycją na merytoryczne dyskusje.

Ich jedyną - podkreślam jedyną - szansą na wygraną jest demobilizacja elektoratu KO. Co właśnie w tym wątku czynicie.

Dla mnie nie ma żadnej wątpliwości, że ty, paskudek, tromedlov, abidja, araceli i midge działacie na rzecz PIS. Jedynie mam wątpliwość czy robicie to z głupoty czy za srebrniki. Choć w gruncie rzeczy nie ma to żadnego znaczenia.
                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 09:19

>
                      > Dla mnie nie ma żadnej wątpliwości, że ty, paskudek, tromedlov, abidja, araceli
                      > i midge działacie na rzecz PIS. Jedynie mam wątpliwość czy robicie to z głupot
                      > y czy za srebrniki. Choć w gruncie rzeczy nie ma to żadnego znaczenia.
                      Dokładnie. Żałosna, żenująca próba. Widać co co robicie
              • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 15:46
                Jeżeli koniecznie musisz, to zrównuj PO z PiS w temacie praw kobiet. Ja mam inne zdanie. I też fakty temu przeczą. Bo jednak wyrok pisowskiego TK ma tutaj swoje istotne znaczenie.
                Przed swoimi poprzednimi rządami PO nigdy nie deklarowało, że jest za liberalizacją prawa do aborcji. Z powodu klauzuli sumienia szpitali i lekarzy (czego nie popieram) pewnie istniały placówki, w których nie można było ciąży usunąć. Ale czy znasz przypadek że ciąża taka nie została usunięta w innym szpitalu, że nie została usunięta w ogóle?
                To ty stawiając znak równości między tamtymi czasami a obecnymi, niespecjalnie różnisz się od tego trolla i trolli wszelakich.
                • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 18:32
                  natalia.nat napisała:

> Jeżeli koniecznie musisz, to zrównuj PO z PiS w temacie praw kobiet. Ja mam inn
                  > e zdanie. I też fakty temu przeczą. Bo jednak wyrok pisowskiego TK ma tutaj swo
                  > je istotne znaczenie.
                  > Przed swoimi poprzednimi rządami PO nigdy nie deklarowało, że jest za liberaliz
                  > acją prawa do aborcji. Z powodu klauzuli sumienia szpitali i lekarzy (czego nie
                  > popieram) pewnie istniały placówki, w których nie można było ciąży usunąć. Ale
                  > czy znasz przypadek że ciąża taka nie została usunięta w innym szpitalu, że ni
                  > e została usunięta w ogóle?
                  > To ty stawiając znak równości między tamtymi czasami a obecnymi, niespecjalnie
                  > różnisz się od tego trolla i trolli wszelakich.

Cóż, zdaje się że słynne "dziecko Chazana" to sprawa z 2014 roku. Chyba że się myle🤔🤔🤔. İ jakoś tak mam PEWNOŚĆ że to jeden z wielu przypadków, tyle że dość medialny i głośny.
      • wbka1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:35
        Po pierwsze primo: trzeba dziada wyeliminowac z polityki. Temu panu juz dziekujemy!
    • ichi51e Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:16
      Niestety najlepsze co da się powiedzieć o Giertychu to ze człowiek inteligentny i wysoki. Resztę szkoda komentować.
      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:20
        Jest świetnym prawnikiem, nienawidzi PIS i bardzo mi zależy, żeby ich rozliczyć. To są już 3 niewątpliwe zalety Giertycha.
        • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 07:21
          lauren6 napisała:

> Jest świetnym prawnikiem, nienawidzi PIS i bardzo mi zależy, żeby ich rozliczyć
          > . To są już 3 niewątpliwe zalety Giertycha.

I zagłosuje w razie czego przeciwko liberalizacji aborcji. Same plusy.
          • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 08:25
            Zamiast się wymądrzać poczytaj ten wątek, albo prasę
            • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:25
              lauren6 napisała:

> Zamiast się wymądrzać poczytaj ten wątek, albo prasę

Ale CO mamy czytać? Giertych mimo całej swojej nienawiści do Kaczyńskiego i inteligencji zagłosuje PRZECIW aborcji. Ba, jestem pewna że w razie czego zagłosuje za całkowitym jej zakazem.
              • pasquda77 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:47
                Powtórzę po raz drugi i ostatni na tym forum - jestem w codziennym kontakcie z RG, to już nie jest ten sam człowiek, 99% zagłosuje za złagodzeniem przepisów aborcyjnych, tak, o tym też rozmawiamy .
                • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:06
                  To może podsuń mu genialną myśl, by publicznie przeprosił za reaktywację wszechpolaków i swoje dawne poglądy i wypowiedzi? Bo jak dotąd, wszyscy się od nich odżegnują oprócz samego zainteresowanego.
                  • pasquda77 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:07
                    Przekażę
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:38
                    Przecież już za to przepraszał 😎
                    • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:38
                      Proszę link.
                      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:02
                        Wygooglaj sobie
                        • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:24
                          Próbowałam i nie ma- czyżbyś i ty nie mogła znaleźć? Może po prostu nigdy się nie zająknął?
                          Znalazłam coś wręcz przeciwnego, artykuł jest otwarty i polecam wszystkim, którzy mają jakieś złudzenia. Dziennikarz Wyborczej zebrał wypowiedzi pana mecenasa z ostatnich lat wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30089374,roman-giertych-ewolucja-ktorej-nie-bylo-rok-po-roku-opinia.html?fbclid=IwAR1VxEOMfeK2v9oTuCp00aZjiUuhO8r2p1I2MJf30jpW2PSp90GKZpAhLNw#s=BoxOpImg5
                      • snajper55 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 03:48
                        lella_two napisała:

> Proszę link.

Proszę bardzo:

oko.press/giertych-nie-budzi-entuzjazmu-poznan-platforma
                        S.
                        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:00
                          snajper55 napisał:

> oko.press/giertych-nie-budzi-entuzjazmu-poznan-platforma
                          > S.

"„Mam nadzieję, że wybaczycie mi państwo moje błędy, które były w przeszłości, w młodości politycznej” – zwraca się Giertych do widzów. „Mam nadzieję, że udowodniłem, że potrafię się o pewne sprawy bić”."

Nie, to nie są przeprosiny.
                          • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 09:28
                            Przede wszystkim, nie ma tu żadnych konkretów, w ustach prawnika to pieprzenie o pogodzie. A jednocześnie gośc zapytany o aborcję, czy gejów, powtarza dawne mundrości.
                            Dowód, także z Wyborczej
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30089374,roman-giertych-ewolucja-ktorej-nie-bylo-rok-po-roku-opinia.html?fbclid=IwAR1VxEOMfeK2v9oTuCp00aZjiUuhO8r2p1I2MJf30jpW2PSp90GKZpAhLNw#s=BoxOpImg5
                • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:58
                  pasquda77 napisała:

> Powtórzę po raz drugi i ostatni na tym forum - jestem w codziennym kontakcie z
                  > RG, to już nie jest ten sam człowiek, 99% zagłosuje za złagodzeniem przepisów a
                  > borcyjnych, tak, o tym też rozmawiamy .

Tak, tak. Kaczyński po Smoleńsku to też nie był ten sam człowiek. Zamiast głosować na ludzi którzy otwarcie i od lat głoszą swoje liberalne poglądy na aborcję, lepiej wybrać faszystę bo się zmienił ale co najważniejsze, wkurzy Kaczyńskiego.
                  • triss_merigold6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:02
                    Aborcja nie jest ani jedynym, ani kluczowym problemem społeczno-gospodarczym.
                    • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:05
                      triss_merigold6 napisała:

> Aborcja nie jest ani jedynym, ani kluczowym problemem społeczno-gospodarczym.

Ani w ogóle żadnym problemem.
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:05
                    Olbrzymia rzesza ludzi na listach KO to są spadochroniarze z lewicy cz PIS (m.in. Sikorski, Kluzik-Rostkowska, Poncyliusz).

Symetryści mają ból dudy tylko i wyłącznie o Giertycha. Ciekawe dlaczego 😎
                    • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:11
                      lauren6 napisała:

> Olbrzymia rzesza ludzi na listach KO to są spadochroniarze z lewicy cz PIS (m.i
                      > n. Sikorski, Kluzik-Rostkowska, Poncyliusz).
                      >
                      > Symetryści mają ból dudy tylko i wyłącznie o Giertycha. Ciekawe dlaczego 😎

Dla kogoś kto ma pamięć pantofelka na pewno jest to przeciekawe.
                      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:14
                        midge_m napisał(a):

> lauren6 napisała:
                        >
                        > > Olbrzymia rzesza ludzi na listach KO to są spadochroniarze z lewicy cz PI
                        > S (m.i
                        > > n. Sikorski, Kluzik-Rostkowska, Poncyliusz).
                        > >
                        > > Symetryści mają ból dudy tylko i wyłącznie o Giertycha. Ciekawe dlaczego
                        > 😎
                        >
                        > Dla kogoś kto ma pamięć pantofelka na pewno jest to przeciekawe.

Gdy braknie argumentów zaczynają się wycieczki osobiste.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:17
                          lauren6 napisała:

> > Dla kogoś kto ma pamięć pantofelka na pewno jest to przeciekawe.
                          >
                          > Gdy braknie argumentów zaczynają się wycieczki osobiste.

To nie są żadne osobiste wycieczki, to fakt!
                          Dla każdego jest jasne, że ty nie jesteś najostrzejszą kredeczką w forumowym piórniku...
                        • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:25
                          lauren6 napisała:

> midge_m napisał(a):
                          >
                          > > lauren6 napisała:
                          > >
                          > > > Olbrzymia rzesza ludzi na listach KO to są spadochroniarze z lewicy
                          > cz PI
                          > > S (m.i
                          > > > n. Sikorski, Kluzik-Rostkowska, Poncyliusz).
                          > > >
                          > > > Symetryści mają ból dudy tylko i wyłącznie o Giertycha. Ciekawe dla
                          > czego
                          > > 😎
                          > >
                          > > Dla kogoś kto ma pamięć pantofelka na pewno jest to przeciekawe.
                          >
                          > Gdy braknie argumentów zaczynają się wycieczki osobiste.

Ufff, ulżyło mi jednak że to kwestia pamięci u ciebie a nie czegoś innego.
                    • dreg13 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:17
                      Bo niektórzy pamiętają. Nikt im się tak w pamięć nie wbił. Giertych jest dla mnie symbolem największego skurwysyństwa tamtych lat. Nie ci inni, właśnie Giertych. To Giertych wprowadzil brunatnych na salony. To Giertych wzbudzał największą nienawiść. To codziennie Giertych podnosił mi ciśnienie każdą swoją wypowiedzią. A u młodych to z powodu Giertycha byli upokorzeni ohydnymi poliestrowymi kamizelkami w szkole.

„”Nasz Janusz” wiecznie żywy.
                      Giertych niczym się dla mnie nie różni od konfy, to po prostu konfa na liście KO
                      • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:21
                        dreg13 napisała:

> Bo niektórzy pamiętają. Nikt im się tak w pamięć nie wbił. Giertych jest dla mn
                        > ie symbolem największego skurwysyństwa tamtych lat. Nie ci inni, właśnie Gierty
                        > ch. To Giertych wprowadzil brunatnych na salony. To Giertych wzbudzał największ
                        > ą nienawiść. To codziennie Giertych podnosił mi ciśnienie każdą swoją wypowiedz
                        > ią. A u młodych to z powodu Giertycha byli upokorzeni ohydnymi poliestrowymi ka
                        > mizelkami w szkole.
                        >
                        > „”Nasz Janusz” wiecznie żywy.
                        > Giertych niczym się dla mnie nie różni od konfy, to po prostu konfa na liście K
                        > O

Totalnie mnie załamuje że to trzeba tłumaczyć.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:24
                          midge_m napisał(a):

> Totalnie mnie załamuje że to trzeba tłumaczyć.

• dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:23
                        dreg13 napisała:

> Bo niektórzy pamiętają. Nikt im się tak w pamięć nie wbił. Giertych jest dla mn
                        > ie symbolem największego skurwysyństwa tamtych lat. Nie ci inni, właśnie Gierty
                        > ch. To Giertych wprowadzil brunatnych na salony. To Giertych wzbudzał największ
                        > ą nienawiść. To codziennie Giertych podnosił mi ciśnienie każdą swoją wypowiedz
                        > ią. A u młodych to z powodu Giertycha byli upokorzeni ohydnymi poliestrowymi ka
                        > mizelkami w szkole.

Najlepsza z żon, która uciekała z Polski w 2006 roku właśnie z powodu Romana Giertycha. Porzuciła również z powodu Romana uwielbiany zawód nauczycielki. Do dziś doskonale pamięta, jak trójki parafialne sprawdzały popawność stroju nauczyciela oraz właściwą głębokość dekoltu. Oraz obowiązkowe wyjścia na rekolekcje wielkanocne. Ostatnio głosowała głównie na POKO. Po ogłoszeniu newsa o Romanie widzę konsternację. Jeszcze nie dojrzała do przyznania, że została brutalnie wy**mana, ale chyba ma jakieś głębsze wątpliwości...
                        • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:43
                          > Oraz obowiązkowe wyjścia na rekolekcje wielkanocne.

Moja fizyczka w liceum, ateistka od pokoleń, nie mogła zrozumieć dlaczego musi ze swoją klasą iść na rekolekcje do kościoła i przez cały czas rekolekcji w tym kościele kwitnąć "pilnując" młodzieży. Był rok 1991, pierwszy rok kiedy zawitała do szkół religia. Roman nie miał wtedy nic do powiedzenia w polityce.

Nie bronię Romana, bo jest wyjątkowo nie z mojej bajki, ale to nie on rozpoczął ten proces. On był beneficjentem tego, co zrobili inni przed nim. Jest winny, bardziej winny niż niektórzy "inni", ale nie jedyny winny. I nie bardziej winny niż Kaczyński.
                          • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:52
                            amast napisała:

> On był beneficjentem tego, co zrobili inni przed nim. Jest winny, bardziej winny niż niektórzy "inni", ale nie jedyny winny. I nie bardziej winny niż Kaczyński.

Tak, masz rację.
                            Question is: czy chcemy zmiany czy nie? Bo jeżeli chcemy, to nie wystawiamy giertycha, bo to strzał w kolano.
                          • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:34
                            amast napisała:

> > Oraz obowiązkowe wyjścia na rekolekcje wielkanocne.
                            >
                            > Moja fizyczka w liceum, ateistka od pokoleń, nie mogła zrozumieć dlaczego musi
                            > ze swoją klasą iść na rekolekcje do kościoła i przez cały czas rekolekcji w tym
                            > kościele kwitnąć "pilnując" młodzieży. Był rok 1991, pierwszy rok kiedy zawita
                            > ła do szkół religia. Roman nie miał wtedy nic do powiedzenia w polityce.
                            >
                            > Nie bronię Romana, bo jest wyjątkowo nie z mojej bajki, ale to nie on rozpoczął
                            > ten proces. On był beneficjentem tego, co zrobili inni przed nim. Jest winny,
                            > bardziej winny niż niektórzy "inni", ale nie jedyny winny. I nie bardziej winny
                            > niż Kaczyński.

W ten sposób nikt nie jest jedyny i nikt bardziej niż ktoś tam inny.
                            • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:47
                              Och, Kaczyński zdecydowanie jest bardziej niż Giertych.
                          • ganesza Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:56
                            o czym wy pierdoli... rekolekcje były już wcześniej dyrektor wysyłał wszystkich jak leci do kościoła. mógł wysyłać, bo nikt się nie sprzeciwiał. twoja fizyczka ateistka mogła zrobić to co ja. powiedzieć 'nie pójdę' i powołać się na właściwy punkt konstytucji. nawet nie musiałam się posunąć do złożenia pisma przez sekretariat. od tego momentu była wywieszana w pokoju nauczycielskim lista, na którą wpisywali się chętni na rekolekcje. najłatwiej jęczeć jak mnie gnębią i nic nie robić.
                            każdy kolejny minister po giertychu był gorszy od niego.
                            jakie trójki sprawdzające strój (odpowiednio nobliwy) nauczycieli? przygrzało wam?
                            i coś jeszcze, bo to wywołuje potworne zdumienie. niby takie świadome forumki a nie wiedzą czym jest dziesiąte miejsce na liście. dziesiątka nie bierze miejsca w parlamencie. chyba, że osoba z tego miejsca jest tak popularna, że zbierze tyle głosów, że przeskoczy wszystkich z listy przed nią. ale to sie chyba udało tylko 'młodemu' wałęsie.

ps. giertych miał kilka dobrych pomysłów na oświatę, ale nie miał o niej bladego pojęcia i poszły się j.bac na łączkę. a szkoda.

pps. ruch z wystawieniem giertycha był bardzo dobry, widać po tym wzmożeniu antygiertychowym
                            • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:12
                              > rekolekcje były już wcześniej dyrektor wysyłał wszystkich jak leci do kościoła

Nie żartuj. Przed 1990 rekolekcje nie były w żaden sposób problemem dyrektora szkoły. Odbywały się - jak i sama religia - zupełnie poza systemem szkolnym, poza godzinami lekcyjnymi, w kościołach. Żaden dyrektor nikogo nigdzie nie wysyłał.
                              • ganesza Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:35
                                a to giertych był w rządzie przed 1990? no to news niewątpliwie. i , bardzo grzeczni proszę, nie pouczaj starego belfra jak wyglądała szkoła z całą otoczką przez lata przez dekady.
                                • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:44
                                  Stary belfrze (czy tam belfrzyco), może spróbuj przeczytać ze zrozumieniem post, na który odpowiadasz. W szczególności fragment "Roman nie miał wtedy nic do powiedzenia w polityce". Możesz kilka razy na głos w zaciszu domowym. Belfrzy polecają głośne czytanie w celu lepszego zrozumienia treści.
                                  • ganesza Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:45
                                    sorry, ale odpowiadałam na post trola z 11.23 i amast z 11.43
                                    mogę być belfrzycą
                                    jeszcze raz sorry, ale mogę czytać posty na które opowiadałam do wypęku (ze zrozumieniem i bez) i niczego to nie zmienia.
                            • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:57
                              ganesza napisała:

> pps. ruch z wystawieniem giertycha był bardzo dobry, widać po tym wzmożeniu antygiertychowym
                              >

tylko, że opozycji nie jest potrzebne wzmożenie "antygiertychowe" a "proopozycyjne".
                              Przygarnianie na listę osoby z tak dużym elektoratem negatywnym to strzał w stopę a nie dobry ruch.
                              Że pominę, że typ jest niesterowalny i może przysporzyć KO jeszcze więcej problemów.
                              • ganesza Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 23:31
                                no nie. potrzebny jest każdy, kto zdobędzie głosy i odbierze je przeciwnikom. wzmożenie antygiertychowe jest głownie po stronie przeciwnej.
                                • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 23:34
                                  ganesza napisała:
                                  > no nie. potrzebny jest każdy, kto zdobędzie głosy i odbierze je przeciwnikom. w
                                  > zmożenie antygiertychowe jest głownie po stronie przeciwnej.

PiS szcza na waszego Giertycha ciepłym moczem big_grin
                • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:05
                  pasquda77 napisała:

> Powtórzę po raz drugi i ostatni na tym forum - jestem w codziennym kontakcie z
                  > RG, to już nie jest ten sam człowiek, 99% zagłosuje za złagodzeniem przepisów a
                  > borcyjnych, tak, o tym też rozmawiamy .

Prędzej Donald zagłosuje ponownie za podwyższeniem wieku emerytalnego, niż Romanz za złagodzeniem przepisów aborcyjnych...

Zresztą o czym wy tu wogóle. Temat aborcji został przez Doalda definitywnie porzucony, gdy okazało się, że ma to zerowy wpływ na słupki...
                  • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:51
                    Nie ma nie ma. Wróci we właściwym czasie.
      • triss_merigold6 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:26
        Jest bardzo dobrym prawnikiem i zrobił biznes na własnej kancelarii, umie zarabiać kasę na rynku, czego nie da się powiedzieć o większości kandydatów lewicy.
        • marzeka11 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:30
          Pewnie ma inne poglądy niż zona:
          www.wprost.pl/tylko-u-nas/103591/Barbara-Giertych-aborcje-trzeba-karac-dozywociem.html
          • 35wcieniu Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:47
            Niekoniecznie. Trudno stwierdzić jakie ma teraz ale pamiętam jakiś program publicystyczny sprzed lat (u Lisa?) gdzie zapytany o aborcję w kontekście zgwałconej czternastolatki labiedził, że bardzo by jej żałował, bardzo, ALE...
            • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 20:49
              Jest dobrym prawnikiem, nie podważam tego, ale rozliczenia to bajka dla gawiedzi: przypominam, że Anżej ma prezydenturę do 2025. Trochę realizmu, plis.
              Giertych nigdy swoich poglądów nie odwołał, nie przeprosił za syf z wszechpolakami, nic z tych rzeczy. Uważam wystawienie go za błąd i dyshonor.
              • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:19
                lella_two napisała:

> przypominam, że Anżej ma prezydenturę do 2025.

biorąc pod uwagę ile ma za uszami to powinno być bez znaczenia, bo powinien w pierwszym rzucie wylądować przed Trybunałem Stanu.
                Niestety tak nie będzie, gdyż wojenka pisio-platformiana jest wyłącznie na pokaz dla naiwnych. Więc masz rację, trochę realizmu, pliz.

> Uważam wystawienie go za błąd i dyshonor.

Zgadzam się.
              • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:26
                > że Anżej ma prezydenturę do 2025

O ile mu tej prezydentury nie unieważnią suspicious
                • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 08:55
                  Skoro bierzemy Giertycha, to czemu nie takiego Jakiego, gdyby go nagle naszło?
                  Aaa, bo nie jest taki bystry i chodzi w dresach, a nie w garniaku🤔
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:08
                    > Skoro bierzemy Giertycha, to czemu nie takiego Jakiego, gdyby go nagle naszło?

PIS nie będzie mógł kupić Giertycha, ani skłonić go do współpracy. Czego nie można powiedzieć np. o Razemkach.
                    • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:21
                      Nie no jasne, Giertych by nigdy nie został koalicjantem PiS😎
                      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:34
                        Napisałam w czasie przyszłym, nie przeszłym.
                        • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:04
                          lauren6 napisała:

> Napisałam w czasie przyszłym, nie przeszłym.

Historia niektórych nic nie uczy.
                          • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:06
                            midge_m napisał(a):

> lauren6 napisała:
                            >
                            > > Napisałam w czasie przyszłym, nie przeszłym.
                            >
                            > Historia niektórych nic nie uczy.

Ciebie z pewnością.
                            • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:10
                              lauren6 napisała:

> midge_m napisał(a):
                              >
                              > > lauren6 napisała:
                              > >
                              > > > Napisałam w czasie przyszłym, nie przeszłym.
                              > >
                              > > Historia niektórych nic nie uczy.
                              >
                              > Ciebie z pewnością.

Może po prostu na historii nie uważałaś albo była za trudnym przedmiotem.
                              • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:13
                                midge_m napisał(a):

> lauren6 napisała:
                                >
                                > > midge_m napisał(a):
                                > >
                                > > > lauren6 napisała:
                                > > >
                                > > > > Napisałam w czasie przyszłym, nie przeszłym.
                                > > >
                                > > > Historia niektórych nic nie uczy.
                                > >
                                > > Ciebie z pewnością.
                                >
                                > Może po prostu na historii nie uważałaś albo była za trudnym przedmiotem.

Uczyłam się historii, gdy ty oblałaś lekcje logiki 😎
                                • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:16
                                  lauren6 napisała:

>
                                  >
                                  > Uczyłam się historii, gdy ty oblałaś lekcje logiki 😎

Tej logiki że faszysta Giertych jest nadzieja opozycji na pokonanie Kaczyńskiego bo śmieje się z jego wzrostu? Podpowiem, to nie logika tylko głupota.
                    • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:59
                      lauren6 napisała:

> > Skoro bierzemy Giertycha, to czemu nie takiego Jakiego, gdyby go nagle na
                      > szło?
                      >
                      > PIS nie będzie mógł kupić Giertycha, ani skłonić go do współpracy. Czego nie mo
                      > żna powiedzieć np. o Razemkach.

Magda Biejat już leci głosować za jeszcze większym ograniczeniem aborcji.
                • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:25
                  Tak, na pewno mu unieważnią i skarzą go na ścięcie jajcarnią🤦‍♂️
        • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:52
          > czego nie da się powiedzieć o większości kandydatów lewicy.

O których konkretnie?
        • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 07:20
          Czyli Mentzen lepszy od Magdy Biejat. Hurra, prawica będzie rządzić do czasu aż się planeta ugotuje! Berlusconi też był świetnym przedsiębiorcą. I Trump.
          • gina_linetti Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 08:47
            Biejat startuje do senatu
          • triss_merigold6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:19
            Biejat jest prawniczką, a nie bezrobotną aktywistką od miejskich projekcików.
            • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:22
              > Biejat jest prawniczką, a nie bezrobotną aktywistką od miejskich projekcików.

No pacz ministerialny pierdistołku - 'kandydaci lewicy' jednak reprezentują sobą dużo więcej niż ty.
              • triss_merigold6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:28
                Czy ja gdzieś kandyduję?!
                Biejat do Senatu tak, natomiast całą reszta do Sejmu jest nieakceptowalna <dla mnie> z powodu razemkowych pomysłów.
                • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:08
                  Dla ciebie akceptowalna jest wyłącznie konfa.
                  • triss_merigold6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:58
                    Z wami, fanatykami, jest zawsze ten sam problem, że stosujecie dialektykę marksistowską.uncertain
                    • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:02
                      > Z wami, fanatykami, jest zawsze ten sam problem, że stosujecie dialektykę marks
                      > istowską.uncertain

Żydokomunomasoneria i cykliści! big_grin
                      • triss_merigold6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:03
                        Nie, po prostu specyficzny płaski, jednokierunkowy model widzenia rzeczywistości.
                • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:03
                  > Czy ja gdzieś kandyduję?!

Nigdzie. Nawet na normalnym rynku pracy szans nie masz.

> całą reszta

Dalej czekam na przykłady.
    • borsuczyca.klusek Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:28
      Mniej tylko ciekawi czy rzeczywiście Giertych ma na Kaczyńskiego jakieś haki i czy odważy się nimi zagrać.
      • marzeka11 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 19:44
        No to zobaczymy, czy supernumerariusz w Opus Dei z kaplicą we własnym domu podpisze wymaganą deklarację.
        • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:24
          marzeka11 napisała:

> No to zobaczymy, czy supernumerariusz w Opus Dei z kaplicą we własnym domu podp
          > isze wymaganą deklarację.

A mnie ciekawi dlaczego ten jego bog nie blogoslawi mu kolejnymi dziecmi. Zona mloda, plodna, on bogobojny i jedno dziecko. Musi byc z niego grzesznik okrutny.
          • veryvery Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:49
            Giertych? On ma czworo dzieci
            • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:11
              veryvery napisała:

> Giertych? On ma czworo dzieci

A to przegapilam 3. 😄😉
              • veryvery Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:18
                Albo z kimś innym ci się pomylił 🙂
            • kamin Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:36
              Jak na dwadzieścia lat katolickiego małżeństwa to i tak mało.
      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:21
        borsuczyca.klusek napisała:

> Mniej tylko ciekawi czy rzeczywiście Giertych ma na Kaczyńskiego jakieś haki

Nie ma.
        Ponieważ zwyczajnie nie ma niczego takiego, co odwróciłoby od piss-prezesa jego elektorat.
    • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:01
      Tusk obiecywal,ze nikt kto jest przeciwny aborcji miejsc na jego listach nie otrzyma. Wiec albo klamal albo Giertych zmienil zdanie.
      Dla tych co nie wiedza: Giertych zdania nie zmienil.
      • livia.kalina Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:43
        To jeszcze nie jest pewne. Ani start w wyborach z list KO, ani zdanie Giertycha co do aborcji.

oko.press/giertych-bedzie-musial-poprzec-prawo-do-aborcji
    • annaboleyn Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 21:56
      Koń Kaliguli jest błyskotliwy, inteligentny, bardzo cwany, jest świetnym fachowcem, ja mu brunatnej koszuli pod krawatem nie zapomniałam i nie zapomnę.
      Natomiast jeżeli rzeczony koń doprowadzi do pasji, furii i zatchnięcia się Obyjegoimięzostałowymazane, to ja oczywiście kibicuję końskiemu powrotowi na scenę polityczną.
      W przemiany w tym wieku nie wierzę.
      Ale, jak wspominałam, jest cwany i baaardzo bystry.
      • daniela34 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:00
        Ja chyba podzielam. Nie wierzę, nie ufam, nie zapominamn, choć wpisy w mediach społecznościowych nieustannie mnie bawią a próby postawienia zarzutów nieprzytomnemu - oburzają. Ale jeśli Polskęzbawa szlag trafia z powodu tej kandydatury to kibicuję.
        • annaboleyn Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:03
          Trochę jestem ciekawa, co wymyśli. Z drugiej strony - ufamy któremuś politykowi? Żyjącemu?
          • daniela34 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:10
            W sumie to chyba nie
            • daniela34 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:21
              Przy czym jednym nie ufam, bo im się ten brak zaufania należy "z wieku I z urzędu." A innym - bo mi 8 lat temu zabrali państwo i prawo. Taka różnica.
              • annaboleyn Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:42
                daniela34 napisała:

> Przy czym jednym nie ufam, bo im się ten brak zaufania należy "z wieku I z urzę
                > du." A innym - bo mi 8 lat temu zabrali państwo i prawo. Taka różnica.

This!
            • szarsz Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:25
              Z tym że brak zaufania też nie jest zerojedynkowy.
      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:24
        annaboleyn napisała:

> Natomiast jeżeli rzeczony koń doprowadzi do pasji, furii i zatchnięcia się Obyjegoimięzostałowymazane,

uważam, że to wyłącznie pijar giertycha, natomiast samemu kaczyńskiemu to on kalafiorem zwisa. Dla kaczyńskiego giertych jest nikim i to właśnie giertycha doprowadza do furii. Czyli, że jest całkiem odwrotnie, niż giertych to przedstawia. Naprawdę cięty na giertycha po stronie władzuchny jest zero i to on stoi za rzucaniem na niego wszystkich służb. kaczyńskiemu to nie przeszkadza, bo niby czemu miałoby?

to ja oczywiście kibicuję końskiemu powrotowi na scenę polityczną.
        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 22:28
          Ucięło mi.

> to ja oczywiście kibicuję końskiemu powrotowi na scenę polityczną.

W ten sposób to katoprawica będzie tu rządzić do końca świata.
          • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:18
            No, muszę się zgodzić. Nie wiem, czemu mecenas miałby tak wkurzać Jego Miłomściwość, skoro z ich ostatniego pojedynku to ten ostatni wyszedł zwycięsko.
            • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 01:33
              Chociażby dlatego, że Giertych może wrzucać takie zdjęcia, które trafiają w czuły punkt panaprezesa:

• midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 07:29
                Jeżeli w ogóle je widzi. No błagam, czy wy sądzicie że Kaczyński ma Twittera czy prenumeruje Wyborcza?
              • dreg13 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 07:59
                Zlituj się.
                Raz - Kaczyński to stary dziad, on miał kilkadziesiąt lat na pogodzenie się z tym, że jest niski. On ma na to wyrąbane. Sama jestem niska, z niskiej rodziny. Myślisz, że kogoś po 40-tce takie zdjęcia by jeszcze ruszały?

Ruszają innych - opozycję, która jest taka tolerancyjna, otwarta, literkowa, inkluzywna (w mniejszym lub większym stopniu), a jednak ma bekę z czegoś, co zupełnie od Kaczyńskiego nie zależało. To jak śmianie się z rudego i okularnika, z najgrubszej dziewczynki w szkole.

Rusza również takich jak ja, którzy uważają, że wyśmiewanie się ze wzrostu, wyzywanie od kurdupli i karłów jest czymś tak obrzydliwym, że w życiu z wyzywającymi i wyśmiewającymi nie chciałabym mieć do czynienia.
                Cały PiS wyzywa Tuska od rudzielców - czy to jest ok i prześmieszne tak samo?
                • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 08:58
                  No, dokładnie. Jeśli różnica wzrostu jest tym sławnym hakiem na Prezesa, to pogratulować 🤦‍♂️
                • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:12
                  Przecież nie chodzi o to, że rusza osobiście Kaczyńskiego albo że Ty uważasz to za obrzydliwe.
                  Chodzi o to, że ośmiesza go w oczach jego elektoratu. A akurat jego elektorat lubi sobie porechotać z niskich. Albo z ryżych.

I owszem, może Kaczyński (podobnie jak Putin) miał czas oswoić się z tym, że jest niski. Ale to nie znaczy, że się z tym pogodził. Gdyby się pogodził, to by z własnym stołeczkiem na miesięcznice nie chodził. I nie wyhodowałby w sobie tej strasznej manii wielkości, która ma pokryć kompleksy.
                  • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:31
                    amast napisała:

> Chodzi o to, że ośmiesza go w oczach jego elektoratu.

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                    Jego NIC nie ośmiesza w oczach tych, którzy na niego głosują. NIC.
                    Dla swojego elektoratu vel wyznawców kaczyński jest teflonowy.
                    • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:37
                      > Dla swojego elektoratu vel wyznawców kaczyński jest teflonowy.

Wyznawcy to jest jądro. Im dalej od jądra, tym łatwiej kogoś rozśmieszyć. Albo wkurzyć. I tylko o to chodzi, o oderwanie tych satelitów, bez których PIS nie zdobędzie większości.
                      Nie żeby mi się taka polityka podobała, ale taka po prostu jest, zwłaszcza gdy gra idzie o wysoką stawkę.
                      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:49
                        amast napisała:

> Wyznawcy to jest jądro.

Kaczyński nie ma niezdecydowanego elektoratu. A usiłując go tak ośmieszać działacie wyłącznie zniechęcająco.

> Im dalej od jądra, tym łatwiej kogoś rozśmieszyć. Albo wkurzyć. I tylko o to chodzi, o oderwanie tych satelitów, bez których PIS nie zdobędzie większości.
                        > Nie żeby mi się taka polityka podobała, ale taka po prostu jest, zwłaszcza gdy gra idzie o wysoką stawkę.

To jest niestety wyłącznie sposób na przegraną kampanię wyborczą a nie żadna "polityka."
                        Noale jeszcze parę tygodni możecie się połudzić...
                    • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:27
                      alicia033 napisała:

> amast napisała:
                      >
                      > > Chodzi o to, że ośmiesza go w oczach jego elektoratu.
                      >
                      > 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                      > Jego NIC nie ośmiesza w oczach tych, którzy na niego głosują. NIC.
                      > Dla swojego elektoratu vel wyznawców kaczyński jest teflonowy.

Ależ przecież to samo można powiedzieć o wyborcach PO KO, jakiegokolwiek Donald nie wyciągnąłby POkemona z rękawa to są zachwyceni...
                  • dreg13 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:57
                    Nie ośmiesza go w żaden sposób w oczach elektoratu. Elektorat Kaczyńskiego sam jest często niski, gruby, źle ubrany. Ten elektorat ma często jeden garnitur w szafie, który zakłada na śluby i pogrzeby. Jego nie boli zle dobrana marynarka czy niezbyt czyste buty. On może ma tak samo popsute zęby i mniejszà przykłada do tego wagę.

To na ematce jest wiecznie, że chłop to musi być wysoki i wyśmiewanie wiejskich stylizacji.
                    Jak myślisz - przy kim łatwiej iść na plażę i rozebrać się, mimo nadwagi - przy elektoracie PiSu czy KO?
                    • annaboleyn Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:16
                      Ależ to są błędne założenia w kwestii moich założeń.
                      Ja nie liczę, że Giertych ośmieszy PiS w oczach elektoratu.
                      Ja uważam te wybory za przegrane. Jestem o wiele bardziej pozbawiona wątpliwości, niż poprzednio (przegrane - bo, mam nadzieję, moje poglądy są jasne?).
                      Opozycję, na ktorą bedę musiała zagłosować znajduję jak zwykle: rozlazła, niepozbieraną, wydzierającą sobie zabawki, niezdyscyplinowaną, bez programu, napieprzającą się o Campus i symetrystów. Elektorat pisowski - zwarty, gotowy, chęty.
                      Wybory już przegraliśmy.
                      Ja tylko chciałabym, żeby Kaczora rozbolała wątroba, żeby Zbyniowi skończył się podklad, żeby Glapę jego dwórki potraktowały kosami na progu dworku.
                      Tylko tyle mi zostało.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:29
                        annaboleyn napisała:

> Ja tylko chciałabym, żeby Kaczora rozbolała wątroba, żeby Zbyniowi skończył się
                        > podklad, żeby Glapę jego dwórki potraktowały kosami na progu dworku.
                        > Tylko tyle mi zostało.

Niewiele...
                        Powiedziałbym, że takie płyciutkie te marzenia...
                  • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:13
                    amast napisała:

> Przecież nie chodzi o to, że rusza osobiście Kaczyńskiego albo że Ty uważasz to
                    > za obrzydliwe.
                    > Chodzi o to, że ośmiesza go w oczach jego elektoratu.

Jak to jest ta genialna strategia to witaj trzecia kadencjo PiSu. Z Konfą.
                    • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:16
                      midge_m napisał(a):

> amast napisała:
                      >
                      > > Przecież nie chodzi o to, że rusza osobiście Kaczyńskiego albo że Ty uważ
                      > asz to
                      > > za obrzydliwe.
                      > > Chodzi o to, że ośmiesza go w oczach jego elektoratu.
                      >
                      > Jak to jest ta genialna strategia to witaj trzecia kadencjo PiSu. Z Konfą.

Trzecią kadencję pisowi mogą zafundować takie pożyteczne jak ty.
                      • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:18
                        lauren6 napisała:

>
                        > Trzecią kadencję pisowi mogą zafundować takie pożyteczne jak ty.

Of course. Ja się wcale nie dziwię że dla takich jak ty to Kaczyński jest genialnym strategiem. Przy waszych strategiach, to istotnie geniusz.
                        • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:21
                          midge_m napisał(a):
                          > lauren6 napisała:

> > Trzecią kadencję pisowi mogą zafundować takie pożyteczne jak ty.
                          >
                          > Of course. Ja się wcale nie dziwię że dla takich jak ty to Kaczyński jest genia
                          > lnym strategiem. Przy waszych strategiach, to istotnie geniusz.

Czy kogokolwiek dziwi, że kałuszki już szukają winnych swojej przegranej? Oczywiście wszyscy inni - oni nigdy. Zero autorefleksji.
                          • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:30
                            evening.vibes napisała:

> Czy kogokolwiek dziwi, że kałuszki już szukają winnych swojej przegranej?

Nie martw się, araceli. Razemki przegrają jeszcze bardziej.

> Oczywiście wszyscy inni - oni nigdy.

Spoko. Znowu będziecie miałczeć, że przegraliście przez sfałszowane wybory.

>Zero autorefleksji.

Jak widać. Ciągle popełniacie te same błędy.
                            • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:18
                              alicia033 napisała:
                              > Znowu będziecie miałczeć, że przegraliście przez sfałszowane wybory.

Dlaczego zaliczasz mnie do kałuszków?
                              • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:24
                                evening.vibes napisała:

> alicia033 napisała:
                                > > Znowu będziecie miałczeć, że przegraliście przez sfałszowane wybory.
                                >
                                > Dlaczego zaliczasz mnie do kałuszków?

Kałuszków?

Kto inny poza zwolennikami PIS używa tego słowa, które porównuje największą partię opozycyjną do kału?

Tym samym udowodniłaś, że jesteś płatnym trollem.
                                • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:26
                                  lauren6 napisała:
                                  > Kałuszków?
                                  >
                                  > Kto inny poza zwolennikami PIS używa tego słowa, które porównuje największą par
                                  > tię opozycyjną do kału?

PO pełuszki, KO-kałuszki.

> Tym samym udowodniłaś, że jesteś płatnym trollem.

Napisała paniusia wyzywająca lewicę big_grin
                                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:24
                                    evening.vibes napisała:

> lauren6 napisała:
                                    > > Kałuszków?
                                    > >
                                    > > Kto inny poza zwolennikami PIS używa tego słowa, które porównuje najwięks
                                    > zą par
                                    > > tię opozycyjną do kału?
                                    >
                                    > PO pełuszki, KO-kałuszki.
                                    >

Nie tłumacz się głupio trollu.

Pisanie o lewicy, że może nie przekroczyć 5% to nie wyzwiska, tylko smutna refleksja z obserwacji tego co się dzieje na lewicy (np start Biejat i Senyszyn z tego samego okręgu do senatu).
                                    • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:47
                                      lauren6 napisała:
                                      > Pisanie o lewicy, że może nie przekroczyć 5% to nie wyzwiska, tylko smutna
                                      > refleksja z obserwacji tego co się dzieje na lewicy

Jasne - wasze wyzwiska i łżenie to 'smutna refleksja' big_grin
                                  • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:33
                                    Araceli, z ciebie taka lewaczka, jak z koziej dr trąba. Wszystkie forumki pamiętają, jak szczytowałaś nad Polskim Ładem.
                                    Który okazał się spektakularnym sukcesem... A nie, wróć.
                                    • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:45
                                      pursuedbyabear napisała:
                                      > nad Polskim Ładem.

Kłam nam kłam Sumirko. Wszyscy przeciw wam co nie?

• evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:46
                                        evening.vibes napisała:
                                        > pursuedbyabear napisała:
                                        > > nad Polskim Ładem.
                                        >
                                        > Kłam nam kłam Sumirko. Wszyscy przeciw wam co nie?

Dodam - kałuszki mają niewiarygodną siłę przekonywania do siebie. Straszenie i wyzywanie big_grin
                                      • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:47
                                        Nie trzeba kłamać, wystarczy powyciągać wątki, araceluszko.
                                        I kolejny raz uczulam, nie wpychaj mi bycia libkiem., pseudolewaczlo.
                                        • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:50
                                          pursuedbyabear napisała:
                                          > Nie trzeba kłamać, wystarczy powyciągać wątki

To wyciągnij. Dla ciebie Sumiereczko pisanie, że najpierw trzeba coś prawidłowo POLICZYĆ, żeby stwierdzić jakie jest jest 'szczytowaniem' (tak wiem - liczenie trudne jest 'klasę średnią' przerasta, może rzeczywiście to 'szczyt' big_grin).

• pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:11
                                            evening.vibes napisała:

> tak wiem - liczenie
                                            > trudne jest 'klasę średnią' przerasta, może rzeczywiście to 'szczyt' big_grin).

Nie uważam się za klasę średnią, bo w Polsce zasadniczo jej nie ma. A ty zajmij się lepiej czymś pożytecznym, nie wiem, wstąp do organizacji broniącej praw kobiet albo zajmującej się zdrowiem psychicznym młodzieży, bo rzucasz się jak wesz na grzebieniu, a w realu pewnie nawet na wybory nie pójdziesz, zajęta kompulsywnyn kląskaniem na forum.
                                            • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:20
                                              pursuedbyabear napisała:
                                              > Nie uważam się za klasę średnią, bo w Polsce zasadniczo jej nie ma.

Tak wiemy - jematki zarabiające po kilka średnich krajowych to prekariat tongue_out

• lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:55
                                                evening.vibes napisała:

> > Nie uważam się za klasę średnią, bo w Polsce zasadniczo jej nie ma.
                                                >
                                                > Tak wiemy - jematki zarabiające po kilka średnich krajowych to prekariat tongue_out
                                                >

Wiemy, ty się czujesz prekariatem, bo płacą ci jedynie 2 zł od posta 🤗
                                                • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:03
                                                  lauren6 napisała:

> Wiemy, ty się czujesz prekariatem

Nie. Ja jestem zdecydowanie klasą średnią.
                                              • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:04
                                                evening.vibes napisała:

> Tak wiemy - jematki zarabiające po kilka średnich krajowych to prekariat tongue_out

Kilka znaczy ile? Dwie? Trzy? Cztery?
                                                Straszne bogactwo. Dołóż do tego inflację, kredyt na mieszkanie w bloku, rosnące rachunki, a nie daj boru chorobę, na którą leki nie są refundowane (jak moja). Takie to qrwa bogactwo klasy "średniej".
                                                Coś mi areceluszku mówi, że w życiu nie musiałaś się martwić, że ci kasy zabraknie i dlatego tak łatwo ci drwić.
                                                • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:04
                                                  pursuedbyabear napisała:
                                                  > Kilka znaczy ile? Dwie? Trzy? Cztery?
                                                  > Straszne bogactwo.

Nie bogactwo - średnia. Klasa średnia.

> w życiu nie musiałaś się martwić, że ci kasy
                                                  > zabraknie i dlatego tak łatwo ci drwić.

Dokładnie odwrotnie (o czym wielokrotnie pisałam) - zaczynając od kredytu na studia. Dlatego znam wartość pieniądza i wiem ile ludzi ma DUUUŻO MNIEJ.
                                                  • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:18
                                                    To nie jest klasa średnia, jeśli żyjesz z długami do spłacenia i cieszysz się, że w ogóle udało ci się je zaciągnąć.
                                                    Poza tym są jeszcze kwestie społeczno-kulturowe.

Żyję obecnie na świadczeniu rehabilitacyjnym, więc daj se siana z tą fałszywą troską o ludzi zarabiających duuuużo mniej.
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:19
                                                    pursuedbyabear napisała:
                                                    > To nie jest klasa średnia,

Jest ale rozumiem, że pojęcie 'średnia' dla beneficjentek amnestii maturalnej Giertycha jest nie do ogarnięcia.

• pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:41
                                                    Niestety mnie nie objęła. I nie musiałam brać kredytu na studia, bo dostałam się na dzienne na UJ.
                                                    Dla ciebie klasą średnią jest chyba każdy, kto nie zasuwa na kasie w osiedlowej Żabce albo chodnika o szóstej rano nie odśnieża. Ciekawe, czy chociaż mówisz takim ludziom "dzień dobry".
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:57
                                                    pursuedbyabear napisała:
                                                    > I nie musiałam brać kredytu na studia, bo dostałam się na dzienne na UJ.

Studiowałam dziennie na państwowej uczelni ale nie każdy ma możliwość mieszkania z rodzicami i bycia przez nich utrzymywanym. Znaj swój przywilej.

> Dla ciebie klasą średnią

'Klasa średnia' to pojęcie konkretnie określone - nie 'dla mnie'. A to, że jatki uważająca, że podkład za 500 zyla a wakajki za 20k to tyle co nic (bida panie - kredyt trza płacić!) to już skrzywienie jematki.

• pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:18
                                                    evening.vibes napisała:

> Studiowałam dziennie na państwowej uczelni ale nie każdy ma możliwość mieszkani
                                                    > a z rodzicami i bycia przez nich utrzymywanym. Znaj swój przywilej.

Nie mieszkałam z rodzicami, arasrelko. Na studia przeprowadziłam się 80 km od domu. Na stancję. Pracowałam od pierwszego roku, jak wielu moich kolegów w tym czasie.

> 'Klasa średnia' to pojęcie konkretnie określone - nie 'dla mnie'. A to, że jatk
                                                    > i uważająca, że podkład za 500 zyla a wakajki za 20k to tyle co nic (bida panie
                                                    > - kredyt trza płacić!) to już skrzywienie jematki.

Gdybyś nie zauważyła (co dziwne, bo przesiadujesz tu 24/7), w tamtym wątku bardzo wiele głosów się podniosło przeciw przechwalaniu się statusem finansowym między słowami.

I naprawdę, założę się, że traktujesz jak szmaty ludzi zarabiających tę najniższą.
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:31
                                                    pursuedbyabear napisała:
                                                    > I naprawdę, założę się, że traktujesz jak szmaty ludzi zarabiających tę najniższą.

Nie sadź po sobie Sumirko.
                                                  • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:40
                                                    Nie sądzę, uważam życzliwość za kluczową cechę, ty natomiast jawisz mi się jako baba, która w Biedrze wjeżdża wózkiem w tyłek komuś w kolejce. Forum od lat ma cię za prostackie pseudolewicowe chamidło, które lubi udawać, że nigdy nie pisało tego, co napisało.
                                                    Ej, a może ty jesteś Anna Maria Żukowska?

Anyway, nie musisz odpisywać, idę oglądać film, pić wino i uprawiać seks.
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:43
                                                    pursuedbyabear napisała:
                                                    > ty natomiast jawisz mi się jako

Twoje majaki niewiele mnie obchodzą. Najłatwiej swój brak rozumienia czegokolwiek (matematyki, statystyki, pojęć socjo-ekonomicznych) przykryć atakowaniem drugiej osoby swoimi wizjami na jej temat big_grin

• pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:03
                                                    Pech, i socjologię, i ekonomię miałam na studiach, a co więcej, obie te dziedziny nauki wykorzystywałam latami w pracy. Ty masz swoje prostackie wyobrażenia na temat każdej forumki, która ośmieli ci się postawić. Dobranoc, dziunia.
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:22
                                                    pursuedbyabear napisała:
                                                    > Pech, i socjologię, i ekonomię miałam na studiach,

No pech bo widać niewiele wyniosłaś. Wielki wątek był na temat definicyjnej klasy średniej ale Sumirka 'nie bo ja kredycik spłacam'. Z ekonomii zapomniała, że spłacając buduje własny majątek.

Ani eknomia, ani socjologia, ani matematyka.
                                                  • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:42
                                                    Eknomia na pewno nie.
                                                    Daruj już sobie, dziewulo, bo całe forum się z ciebie śmieje.
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 21:10
                                                    pursuedbyabear napisała:
                                                    > bo całe forum

Ach to ego big_grin
                                                  • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 23:37
                                                    Chyba twoje. Over and out, idź sobie jakąś książkę poczytaj przed snem, jeśli w ogóle książki czytasz. "Chłopki" polecam.
                                                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 23:39
                                                    pursuedbyabear napisała:

> Over and out,

Ile razy będziesz się żegnać? big_grin
                                                  • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:43
                                                    pursuedbyabear napisała:

>
                                                    > Anyway, nie musisz odpisywać, idę oglądać film, pić wino i uprawiać seks.

Wez chusteczki nawilzane i nie pobrudz sofy.
                                                  • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:04
                                                    abidja napisała:

> Wez chusteczki nawilzane i nie pobrudz sofy.

Słucham? Ja nawet nie pisałam do ciebie.
                                                    Się zagęszcza durnoza przed wyborami...
                                                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:28
                                                    > Się zagęszcza durnoza przed wyborami...

Nie da się ukryć. Symetrystom nieźle wali w dekiel.
                                      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:53
                                        evening.vibes napisała:

> > nad Polskim Ładem.
                                        >
                                        > Kłam nam kłam Sumirko. Wszyscy przeciw wam co nie?
                                        >

Samą prawdę napisała. Wszyscy pamiętamy jak przekonywałaś forum, że Polski Ład nie jest skomplikowany.

PISowska szczujnia, a naiwne forumki popierające lewicę łapią się na twoją retorykę trollu.
                                        • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:55
                                          lauren6 napisała:
                                          > Samą prawdę napisała. Wszyscy pamiętamy jak przekonywałaś forum, że Polski Ład
                                          > nie jest skomplikowany.

Na poziomie omawianych kwestii nie był. Ale rozumiem, że maturę z matmy zdawałyście w ramach (nomen omen) amnestii Griertycha big_grin
                          • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:12
                            evening.vibes napisała:

> midge_m napisał(a):
                            > > lauren6 napisała:
                            >
                            > > > Trzecią kadencję pisowi mogą zafundować takie pożyteczne jak ty.
                            > >
                            > > Of course. Ja się wcale nie dziwię że dla takich jak ty to Kaczyński jest
                            > genia
                            > > lnym strategiem. Przy waszych strategiach, to istotnie geniusz.
                            >
                            >
                            > Czy kogokolwiek dziwi, że kałuszki już szukają winnych swojej przegranej? Oczyw
                            > iście wszyscy inni - oni nigdy. Zero autorefleksji.

Póki co KO wygrywa z PIS. Martw się raczej o lewicę i razemki, bo wymieniając starą gwardię na woke lewactwo i tym podobne klimaty mają dużą szansę po raz kolejny walnąć w próg wyborczy od dołu.
                            • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:17
                              lauren6 napisała:
                              > Póki co KO wygrywa z PIS.

😂😂😂

• alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:18
                                evening.vibes napisała:

> lauren6 napisała:
                                > > Póki co KO wygrywa z PIS.
                                >
                                > 😂😂😂

znaczy razemki wygrywają?
                                Czy może jednak cieszy cię, araceli, że wygrywa piss?
                                • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:21
                                  alicia033 napisała:
                                  > > 😂😂😂
                                  >
                                  > znaczy razemki wygrywają?

A co do tego mają 'razemki'?
        • annaboleyn Re: Giertych vs Kaczyński 28.08.23, 23:42
          "Jeżeli".
          Nadal nie wykluczam.
    • areyoubetter Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:24
      Kibicuję Giertychowi. Nienawidzi pisu i umie być skuteczny. To jest najważniejsze w tej chwili.
      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 09:36
        areyoubetter napisała:

> Kibicuję Giertychowi. Nienawidzi pisu i umie być skuteczny.

🤣🤣🤣

> To jest najważniejsze w tej chwili.

znaczy żeby Polska dalej była w rękach katoprawicy?
        Aha.
        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:50

>
          > znaczy żeby Polska dalej była w rękach katoprawicy?
          > Aha.
          >
          Polska i tak będzie w rękach katoprawicy. Przyjrzyj się partiom i znajdź odpowiedz: która jest za rozdziałem kościoła od państwa? Jedna niby ma to wpisane w program, ale jak się wczytasz to widzisz, ze żadnego prawdziwego rozdziału tam w planach nie ma.
          A lewica ma pomysły socjalne rodem z PRL, idealni kandydaci do sojuszu z pisem w celu rozdawnictwa
          Życie to nie bajka, jak zwykle wybieramy mniejsze zło
          Ja bym chciała po wyborach prawdziwego referendum z pytaniami:
          - czy chcesz religii w szkole
          - czy chcesz związków partnerskich
          Tak na dobry początek
          • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:58
            daltonka napisała:
            > A lewica ma pomysły socjalne rodem z PRL, idealni kandydaci do sojuszu z pisem
            > w celu rozdawnictwa

Polityka socjalna to nie rozdawnictwo. Dla większości to niestety za trudne do ogarnięcia.

• daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:03
              Zależy jaka polityka socjalna impertynentko
              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:22
                daltonka napisała:
                > Zależy jaka polityka socjalna

Jakbyś się interesowała to być wiedziała. Ale lepiej pitolić trzy po trzy.
                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:31
                  evening.vibes napisała:
                  >
                  > Jakbyś się interesowała to być wiedziała. Ale lepiej pitolić trzy po trzy.
                  Jesteś agresywna, może jakaś terapia? Bo na razie nie brzmisz zachęcająco…
                  Owszem, zainteresowałam się. I niestety jest do dyskwalifikacja.
                  Lewica w Polsce miałaby wielkie szanse, gdyby nie cudowne pomysły typu „damy wam mieszkania na wynajem niezależnie od wielkości waszego portfela” itp.

• dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:31
              evening.vibes napisała:

> Polityka socjalna to nie rozdawnictwo.

Oczywiście!
              Polityka socjalna to kradzież!
              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:32
                > Polityka socjalna to kradzież!

No chyba, że obrończynie kałuszków z tego wątku jak Lorenka czy Trissunia w ramach 'dej na dzieci' kasują swoje pińcetplusty - wtedy to nie socjal tylko to co się należy!
          • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:19
            daltonka napisała:
            ....

czyli się zgadzamy

forum.gazeta.pl/forum/w,567,175472349,175472349,Co_by_sie_musialo_zdarzyc_zeby_PiS_przegral_wybory.html#p175510422
            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:27
              alicia033 napisała:
              >
              > czyli się zgadzamy
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,567,175472349,175472349,Co_by_sie_musialo_zdarzyc_zeby_PiS_przegral_wybory.html#p175510422
              Pewnie pod wieloma względami tak. Ja bym głosowała na lewicę, gdyby nie chciała wyprzedzać pisu w biegu rozdawniczym. Nie chcę religii w szkołach, chcę związków partnerskich. I głębokiej reformy edukacji i opieki zdrowotnej. Nie ma partii, która mnie reprezentuje.
              Laski szczujące na Giertycha z kolei postrzegam jako osoby, które nie do końca widzą, w jakim państwie żyją. Temat aborcji jest starym numerem, stosowanym do rozbijania opozycji. Warto poczytać zalecenia dla propartyjnych przed pierwszymi wyborami: chodzić na zebrania opozycji i zadawać pytania o aborcję.
              Przykre, ale obecnie wróg wroga to ktoś, kogo atakowanie wzmacnia wroga, wiec…
              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:29
                daltonka napisała:
                > Ja bym głosowała na lewicę, gdyby nie chciała
                > wyprzedzać pisu w biegu rozdawniczym.

Co chce 'rozdawać' lewica? Konkretnie.

• daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:31
                  Evening napij się wody i ochłoń
                  • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:33
                    daltonka napisała:
                    > Evening napij się wody i ochłoń

Czyli nie wiesz CBDU.
                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:36
                      evening.vibes napisała:
                      >
                      >
                      > Czyli nie wiesz CBDU.
                      Czyli proponuję ci ochłonięcie zamiast kompromitowania lewej strony agresją i brakiem merytoryki
                      • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:38
                        daltonka napisała:
                        >lewej strony agresją

Jasne - pytanie o konkrety to 'agresja' big_grin Wal wal kałuszko tongue_out
                        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:42

>
                          > Jasne - pytanie o konkrety to 'agresja' big_grin Wal wal kałuszko tongue_out
                          Ja nie walę, ty wyzywasz. Co tym chcesz osiągnąć? Przekonanie innych, że laski z lewicy są niestabilne?
                          Twoja agresja ma kogoś przekonać na rzecz?
                          • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:43
                            daltonka napisała:
                            > Ja nie walę, ty wyzywasz.

To ja nazwałam cię 'impertynentką'? Oł łał.... schizofrenia?

• daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:55

>
                              > To ja nazwałam cię 'impertynentką'? Oł łał.... schizofrenia?
                              >
                              >
                              Osoba, która prawi innym impertynencje jest impertynentką. To nie jest wyzwisko…
                            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:55
                              >
                              > To ja nazwałam cię 'impertynentką'? Oł łał.... schizofrenia?
                              >
                              >
                              Osoba, która prawi innym impertynencje jest impertynentką. To nie jest wyzwisko…
                              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:58
                                daltonka napisała:
                                > Osoba, która prawi innym impertynencje

I kto to pisze 🤣😂😂
                                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:34

>
                                  > I kto to pisze 🤣😂😂
                                  Sprowadzasz rozmowę na poziom pozaintelektualny. Ty jesteś pro lewica czy PiS?
                                  • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 13:36
                                    Aaaa już doczytałam, PiS udający nieudolnie lewicę w celu rozbijania opozycji. Po obelgach, agresji i zaniżaniu poziomu ich poznacie…
      • pepsi.only Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:05
        Dokładnie.
        Giertych jest bystry, bardzo skuteczny , i od dawna w internetach bardzo aktywny, dzięki niemu Pis ma przegrać te wybory. W pisie zakałmują rzeczywistość, zaprzeczają czy ośmieszają Giertycha, że ich to nie rusza.
        A tak naprawdę- krótko mówiąc- w pisie sraczkę mają!!!
        Ja wcześniej nie widziałam tego (czyli zdublowanego) wątku, mam dużo nicków wygaszonych, pewnie to stąd, musiałam wejść niezalogowana, żeby sobie przeczytać. I wniosek mam jeden:
        strasznie tu dużo tu symetrystów tongue_out szybko co niektórzy przywykli do skurwysyństw jakie robi PIS.Bardziej martwi start Giertycha niż to co Kaczyński zrobił z Polską. I choć nikt mu przeszłości nie zapomina, to Giertych wicepremierem i ministrem był prawie 2 dekady temu, i jedynie przez rok, a Kaczyński przez ostatnie 8lat po prostu zdemolował kraj w każdej niemalże dziedzinie, i jeśli pisi będą mieć kolejną kadencję, to będzie autentycznie po nas- bo już zapowoadają ostateczne zaoranie sądów i samorządów, wyprzedadzą, co jeszcze zostało, np tereny Okęcia na które to parol zagięli, no i oczywista- wyprowadzą nas z UE. .
        Ale co tam,
        Kołodziejczak jest be,
        Giertych be.

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:09
          pepsi.only napisała:

> Kołodziejczak jest be,
          > Giertych be.

Zgadza się.
          A wy, niestety, nie uczycie się na błędach.
          • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:31
            wyborcza.pl/7,75398,30126926,prof-siewierska-chmaj-kaczynski-moze-uciec-ze-swietokrzyskiego.html#S.TD-K.C-B.10-L.1.duzy

"Jest też oczywiście krytyka po stronie opozycyjnej, zwłaszcza wśród tzw. symetrystów. Jakoś nie czytałam wielkich głosów oburzenia z ich strony na start z pierwszego miejsca w Częstochowie Tomasza Grzegorza Stali z Konfederacji. A on jest wydawcą dzieł Hitlera, producentem ohydnych koszulek, skrajnie, radykalnie prawicowych, obraźliwych dla kobiet, gejów, czarnoskórych, Żydów i właściwie wszystkich mniejszości. "

"Za to bardzo głośno zrobiło się po stronie tzw. symetrystów w odpowiedzi na decyzje o Kołodziejczaku i Giertychu. Sugerowałabym jednak pewną równowagę w postrzeganiu różnych postaci, które stratują z poszczególnych list do Sejmu."

"Jestem zaniepokojona tym, co się dzieje wśród tych szczerych, bądź mniej szczerych zwolenników opozycji, którzy koncentrują się na wewnętrznych sporach zamiast na pokonaniu bardzo poważnego przeciwnika politycznego."

Myślę, że ten wątek bardzo ładnie pokazuje, kto na forum może być trollem po pisowskich pieniądzach lub tzw. pożytecznym i....ą, który bezrozumnie powiela przekaz symetrystów, którzy bez wątpienia są po pisowskich pieniądzach.
            • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 10:44
              Krytyka jest zjawiskiem pozytywnym, bo pokazuje słabości, które można wzmocnić. Oczywiście w środowiskach demokratycznych, które dopuszczają istnienie błędu po własnej stronie.
              • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:11
                To jest oficjalny przekaz symetrystów?

Nie krytykujemy PIS, bo nie jest demokratyczną partią, tylko w środku kampanii walimy w demokratyczną opozycję 🤣🤣🤣

Gdyby głupota potrafiła latać leciałabyś ku niebu z prędkością rakiety.
                • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:19
                  lauren6 napisała:

> To jest oficjalny przekaz symetrystów?
                  >
                  > Nie krytykujemy PIS, bo nie jest demokratyczną partią, tylko w środku kampanii
                  > walimy w demokratyczną opozycję 🤣🤣🤣
                  >
                  > Gdyby głupota potrafiła latać leciałabyś ku niebu z prędkością rakiety.

No jak opozycja chce faszyzm zwalczać faszyzmem to rzeczywiście "morda w kubeł" świetnie zaczyna tu pasować.
                • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:24
                  lauren6 napisała:

> Gdyby głupota potrafiła latać leciałabyś ku niebu z prędkością rakiety.

Wiesz, lauren, lubię patrzeć, jak się tak samozaorujesz.

A jak mamy trzymać "mordy w kubeł" to niestety pokazujesz tylko to, że niczym się od pissu nie różnicie.
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:50
                    Twoje posty świadczą tylko i wyłącznie o tobie symetrystko.

Lepiej po raz kolejny zmień nicka, bo każdy na tym forum będzie ci mógł wypomnieć, gdy w trakcie kampanii wyborczej waliłaś ślepakami w demokratyczną opozycję, żeby zdemobilizować jej elektorat.
                    • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:36
                      lauren6 napisała:

> Twoje posty świadczą tylko i wyłącznie o tobie symetrystko.
                      >
                      > Lepiej po raz kolejny zmień nicka, bo każdy na tym forum będzie ci mógł wypomni
                      > eć, gdy w trakcie kampanii wyborczej waliłaś ślepakami w demokratyczną opozycję
                      > , żeby zdemobilizować jej elektorat.

KO wystawiając Giertycha sama świetnie demobilizuje swój elektorat.
                      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:33
                        W sypialni gejów największy ból dupy ma prawica.
                        W sprawie mobilizacji elektoratu KO największy ból dupy mają wyborcy lewicy.
                        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:27
                          lauren6 napisała:

> W sypialni gejów największy ból dupy ma prawica.
                          > W sprawie mobilizacji elektoratu KO największy ból dupy mają wyborcy lewicy.
                          To prawda. Liczyłam na wspólną listę opozycji, ale jak się to czyta, to widać że kompletnie nie ma myślenia politycznego po lewej stronie
                          • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:51
                            daltonka napisała:
                            > To prawda. Liczyłam na wspólną listę opozycji, ale jak się to czyta, to widać ż
                            > e kompletnie nie ma myślenia politycznego po lewej stronie

'Wspólna lista' czyli śpiewajcie tak jak kałuszki każą big_grin

Ego macie jak stąd do kosmosu ale nie reprezentujecie sobą nic poza lemingozą.
                            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:43

> 'Wspólna lista' czyli śpiewajcie tak jak kałuszki każą big_grin
                              >
                              > Ego macie jak stąd do kosmosu ale nie reprezentujecie sobą nic poza lemingozą.
                              Ty wiadomo już kim jesteś, więc po co marnujesz nasz czas?
                              Jak na osoby pewne wygranej bardzo się tu ty i panie o twoim światopoglądzie emocjonujecie
        • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:34
          pepsi.only napisała:

> Kołodziejczak jest be,
          > Giertych be.

Wołoszański jest be
          Ta laska, która kupiłą miejsce na listach za kasę tatusia, też jest be
          • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:37
            > Wołoszański jest be
            > Ta laska, która kupiłą miejsce na listach za kasę tatusia, też jest be
            >
            Trollu dla ciebie wszyscy są be. Rydzyk? Pogadajmy…😉
            • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:42
              daltonka napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
              > > Wołoszański jest be
              > > Ta laska, która kupiłą miejsce na listach za kasę tatusia, też jest be
              > >
              > Trollu dla ciebie wszyscy są be. Rydzyk? Pogadajmy…😉

Nie ma o czym!
              Rydzyka nie ma na listach PO KO... ale, w sumie możesz mieć rację, wszystko się jeszcze może zdarzyć...
              • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:43
                Rydzyk nie musi być na listach… ale wybierając listę, wybierasz Rydzyka
                • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 11:58
                  daltonka napisała:

> Rydzyk nie musi być na listach… ale wybierając listę, wybierasz Rydzyka

Ale którą listę wybierając wybieram Rydzyka... bo się trochę pogubiłem...

• daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:35
                    Ha ha. A na serio?
                    • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:38
                      daltonka napisała:

> Ha ha. A na serio?

A na serio to kiedy Roman Giertych przestał być człowiekiem ojca Tadeusza?
                      • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:42

>
                        > A na serio to kiedy Roman Giertych przestał być człowiekiem ojca Tadeusza?
                        >
                        A ty przestałeś?
          • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:19

> pepsi.only napisała:
            >
            > > Kołodziejczak jest be,
            > > Giertych be.
            >
            > Wołoszański jest be
            > Ta laska, która kupiłą miejsce na listach za kasę tatusia, też jest be

A co cię obchodzi lista KO? Skoro to zła lista, to tylko lepiej dla ciebie. Po co agitujesz?
            Dla mnie ta lista jest dobra, nie muszę głosować na te konkretne osoby. Ważny jest cel. Odsunięcie PiSu jest dobre dla polskiej racji stanu. Po prostu. A mnie obchodzi mój kraj i jego dobro.

• paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:50
              Mnie też obchodzi mój kraj i jego dobro. Ale w tym mieszczą mi się także PRAWA KOBIET.
            • wbka1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:53
              W punkt, lepiej bym tego nie ujęła! Dobry polityk to skuteczny polityk! Nie może być tak, że KO gra w szachy, a PiS uprawia wolną amerykankę.
              • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:20
                wbka1 napisał:

> W punkt, lepiej bym tego nie ujęła! Dobry polityk to skuteczny polityk!

Znaczy te ~25% poparcia i przewalone kolejne (najprawdopodobniej) wybory to skuteczność Tuska Donalda?
                Ja już rozumiem dlaczego 8 lat rządów PO to były dla was sukcesy...
                • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:29

> Znaczy te ~25% poparcia i przewalone kolejne (najprawdopodobniej) wybory to sku
                  > teczność Tuska Donalda?
                  > Ja już rozumiem dlaczego 8 lat rządów PO to były dla was sukcesy...

Ale co to cię obchodzi? Masz przecież swoich krystalicznych praworządnych polityków PiSu z samymi sukcesami i sobie na nich głosuj. Na takich jeleni bez własnego rozumu jak ty, oni właśnie liczą. I tak są pewni wygranej, że tuz przed wyborami ogłoszą 1000+, dwudzieste emerytury, 4-dniowe weekendy i co im fantazja podpowie, wszak nie dają ze swoich, więc nie muszą się ograniczać.
    • babcia47 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:15
      Gdzie jest powiedziane, że ostatniego miejsca RG wogole dostanie sie do Sejmu? Nigdzie tez nie jest napisane, że ktoś musi na niego głosować. Sam fakt, że napsuje kaczorowi krwi w czasie kampanii jest zacny
      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:22
        babcia47 napisała:

> Gdzie jest powiedziane, że ostatniego miejsca RG wogole dostanie sie do Sejmu?
        > Nigdzie tez nie jest napisane, że ktoś musi na niego głosować. Sam fakt, że na
        > psuje kaczorowi krwi w czasie kampanii jest zacny
        >

Bo się pewnie nie dostanie. Ale i tak pisowskie płatne trolle znalazły sobie powód do hejtowania KO.
      • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:10
        To są pobożne życzenia, że napsuje krwi Kaczorowi, na razie odstrasza tych, którzy mają pamięć lepszą niż złota rybka. Tudzież raduje serca fundamentalistów. "Świat, w którym posłowie rządowi i opozycji zgadzają się w sprawach fundamentalnych, jak obrona życia, będzie lepszą Polską" - napisał szef fundamentalistycznej organizacji Ordo Iuris. To komentarz do informacji o tym, że Roman Giertych znajdzie się na listach wyborczych Koalicji Obywatelskiej. Polityk w przeszłości nazywał aborcję m.in. "tragicznym dziedzictwem XX wieku" i "nowym barbarzyństwem".
        Gratulacje, zajebista strategia😎
        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:46
          lella_two napisała:

> Tudzież raduje serca fundamentalistów.
          > "Świat, w którym posłowie rządowi i opozycji zgadzają się w sprawach fundamenta
          > lnych, jak obrona życia, będzie lepszą Polską" - napisał szef fundamentalistycz
          > nej organizacji Ordo Iuris.
          >
          >

I to właśnie jest bacio della morte!
        • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:59
          Zależy jak na to spojrzeć. W kraju, w którym kompromis aborcyjny, o dziwo, został dość dobrze przyjęty, trudno oczekiwać, że hasło aborcji na życzenie będzie najważniejszym postulatem, a Giertych kojarzy się obecnie jako zatwardziały przeciwnik obozu rządzącego. Elektorat opozycji (zwłaszcza PO) nie jest i nigdy nie był radykalny ani jednolity w kwestii prawa do aborcji.
          • tromedlov Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:17
            To nie jest jedynie aborcja.
            Nie wiem, ile lat mają tutaj niektóre, ale ja doskonale pamiętam rządy PO.
            wpolityce.pl/polityka/389315-dluga-lista-ciezkich-grzechow-platformy-o-czym-chca-zapomniec-aferzysci-jak-demontowano-panstwo-male-podsumowanie-wielkich-afer-po-psl

Kilka lat minęło od tego artykułu. Z jakiegoś powodu PO wybory w 2015 r. przegrało. Z jakiegoś powodu w 2019 nie wygrało. I teraz KO miałoby szansę na to, żeby PiS ubić i Polskę ruszyć do przodu. Ale niestety, już sam powrót Donalda Tuska był koszmarnym błędem. Jest olbrzymie grono osób, które PiSu nienawidzi lub wahałoby się, ale Tusk jest dla nich nie do przejścia. A za Tuskiem idą dokładnie te same nazwiska, które były kiedyś. Czyli "znowu my".

Tak kiedyś rozsypała się lewica, bo Miller uznał, że co mu tu jacyś w miarę młodzi i nowocześni będą. I tamta lewica już nie istnieje, a ci młodzi i nowocześni są dawno poza polityką.
            • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:14
              Co takiego? big_grin Ja odpowiadałam na konkretny post. Pewnie specjalnie udajesz, że nie zauważyłeś.
              Co do twojej wypowiedzi.
              To jest twoje zdanie. Ja mam ZUPEŁNIE inne. I nie dam się zmanipulować. Zwłaszcza po dwóch kadencjach rządów pisowskich szkodników wszechczasów, kiedy już wszystko wiadomo. Trudno być pobłażliwym.
              Pamiętam przed ich pierwszą kadencją, jak niektórzy straszyli PiSem, a ja się dziwiłam, cóż może się stać, rozliczą jakieś zadawnione sprawy z PRLu, sprowadza wrak do Polski, pewnie uchwalą kilka ustaw pod siebie. I tyle. No cóż, nie przewidziałam tej skali zniszczeń, nie przewidziałam że władza może tak jawnie i wprost łamać prawo i deptać konstytucję, o której uczyłam się w szkole że to ustawa zasadnicza, nadrzędna nad innymi ustawami. Nie przewidziałam, że można ewidentnie działać na szkodę własnego kraju.
              Moi starsi rodzice rodzice rozumieli, wiedzieli że nie wolno ich dopuścić do rządzenia. Więc daruj sobie, z łaski swojej, to pieyrdolenie. Nie robi na mnie wrażenia.
              Codziennie nowe afery. Lista 1149 nierozliczonych afer za rządów PiS od 2015 roku do dzisiaj. To mało? Wielomiliardowych przekręty bez rozliczenia i odpowiedzialności vs niewpisany do oświadczenia majątkowego zegarek warty 15 tys. i w konsekwencji utrata posady ministra. Znaj proporcje, mocium panie.
              wiesci24.pl/2018/11/08/lista-100-afer-pis-solidarnej-polski-oraz-polski-razem-oto-obraz-dwoch-rzadow/
              Tusk jest zły? Bo jest inteligentniejszy i bardziej wiarygodny od każdego jednego pisowskiego polityka, bo coś osiągnął, bo jest rozpoznawalny? Fobia Tuska? To już twój problem. Nie pomogę.

• tromedlov Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:31
                "Fobia Tuska? To już twój problem. Nie pomogę"

I dlatego opozycja przegra te wybory. A niczego bardziej nie pragnę niż to, żeby to PiS przegrał z kretesem.
                Takimi słowami i takimi czynami wyborów się nie wygra! To nie jest tak, jak teraz ma PiS - nie podoba wam się Czarnek? To wasz problem! Bo on JEST. I my go nie zdejmiemy. On nie jest od podobania się od wielu lat.

A żeby usunąć Czarnków i innych potrzeba tych, za którymi pójdą głosy. A za Tuskiem nie pójdą, nawet tam, gdzie nie ma poparcia dla PiSu. I to nie jest moje zdanie, bo ja i tak pewnie na KO zagłosuję. To jest zdanie kilkudziesięciu osób, z którymi rozmawiałam w moim grajdole. Tych, którzy krytykują PiS, chcą odsunięcia ich od władzy, ale nie wybiorą mniejszego zła. Bo nie.
                • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:19
                  > dlatego opozycja przegra te wybory. A niczego bardziej nie pragnę niż to, żeby to PiS przegrał z kretesem.
                  Takimi słowami i takimi czynami wyborów się nie wygra!

Opozycja miała już przegrać wybory z powodu focha fanek aborcji w 40tc, teraz ma przegrać z powodu Giertycha.

Wyjaśniam: PIS przegra te wybory. Nie z powodu Giertycha, aborcji, bo większość ludzi ma to w dupie. PIS przegra te wybory, bo ludzie aktualnie biednieją w ekspresowym tempie i zagłosują portfelem. Stety lub jak ktoś woli niestety.
                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:30
                  tromedlov napisał(a):

> A żeby usunąć Czarnków i innych potrzeba tych, za którymi pójdą głosy. A za Tus
                  > kiem nie pójdą, nawet tam, gdzie nie ma poparcia dla PiSu. I to nie jest moje z
                  > danie, bo ja i tak pewnie na KO zagłosuję. To jest zdanie kilkudziesięciu osób,
                  > z którymi rozmawiałam w moim grajdole. Tych, którzy krytykują PiS, chcą odsuni
                  > ęcia ich od władzy, ale nie wybiorą mniejszego zła. Bo nie.
                  Ty nie zagłosujesz na PO, ty jesteś trollem z prawej
                  Oczywiście, że ludzie idą za Tuskiem
                  Marzy ci się, by go nie było, co?
                  • tromedlov Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:33
                    Oooookeeeey
                    Jestem trollem z prawej, heh. Jeszcze tak mnie nikt nie nazwał do tej pory. No cóż - a przeżyłam na tym forum (pod innymi nickami, bo tak) 19 lat. I w jedną minutę potrafię to udowodnić. Ale jestem trollem z prawej, bo ośmielam się mieć inne zdanie.
                    Tak tak, oby tak dalej.
                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:45
                      tromedlov napisał(a):

> Oooookeeeey
                      > Jestem trollem z prawej, heh. Jeszcze tak mnie nikt nie nazwał do tej pory. No
                      > cóż - a przeżyłam na tym forum (pod innymi nickami, bo tak) 19 lat. I w jedną m
                      > inutę potrafię to udowodnić. Ale jestem trollem z prawej, bo ośmielam się mieć
                      > inne zdanie.
                      > Tak tak, oby tak dalej.
                      Wyręczasz stronę prawą propagandowo to z której strony jesteś?
                      • tromedlov Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:50
                        Poszukaj sobie w wyszukiwarce. W 2007 r. Giertych napsuł mi tyle krwi, że na pewno niejeden raz się tu wypowiadałam na jego temat. Tyle, że pod innym nickiem. Myślę, że kilka osób nawet z tego wątku lub z pierwszej strony wątkowej tam znajdziesz. I one również Giertycha z chęcią by za coś wówczas powiesiły.
                        Rozumiem, że za lat kilkanaście ochoczo przyklaśniesz Czarnkowi i Ziobrze, bo zmienią strony i nagle będą "nasi"?
                        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 20:00
                          tromedlov napisał(a):

> Rozumiem, że za lat kilkanaście ochoczo przyklaśniesz Czarnkowi i Ziobrze, bo z
                          > mienią strony i nagle będą "nasi"?
                          Nie jesteśmy za kilkanaście lat a tu i teraz. Jeśli w trakcie kampanii działasz w sposób, który cieszy stronę prawą i ją wyręcza, to jak to należy interpretować?
                          Ja nie wiem, kim jesteś i co tu pisałaś przez lat naście. Widzę, co piszesz teraz. Próbuję to zrozumieć. Konfederacja nie jest problemem? Państwo PiS nie jest? Giertych jest głównym?
                          Prezes siedzi i się cieszy… taki jest plan?
                • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:55
                  Dla mnie i dla mojego otoczenia Tusk wyróżnia się pozytywnie na obecnej scenie politycznej.
                  I z tego co obserwuję, to opozycja tylko zyskała mając go aktywnego w swoich szeregach.
                  I PiS też to wie, świadczą o tym ich ataki i krytyka.
              • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:32
                natalia.nat napisała:

> Codziennie nowe afery. Lista 1149 nierozliczonych afer za rządów PiS od 2015 ro
                > ku do dzisiaj. To mało?

Problemem jest fakt, że te "afery" istnieją tylko w TVNie, bo nawet gazeta, ta gazeta, już się nie ośmiesza publikowaniem "afer"

> Tusk jest zły? Bo jest inteligentniejszy i bardziej wiarygodny

Tusk jest najbardziej zakłamanym politykiem polskiej sceny politycznej. I twoje tupanie nóżkami tego nie zmieni...
                • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:05

> Problemem jest fakt, że te "afery" istnieją tylko w TVNie,

big_grin Tylko dla zwolenników PiSu te afery nie istnieją. A prawda jest taka że każda z nich jest faktem niezaprzeczalnym. I nie z TVNu o nich wiemy, tylko u źródła, gdzie wystąpiły. Tutaj zostały zebrane w jednym miejscu.

> Tusk jest najbardziej zakłamanym politykiem polskiej sceny politycznej. I twoje
                  > tupanie nóżkami tego nie zmieni...

A to jest tylko twoje zdanie. Fakty temu przeczą I twoje tupanie nóżkami tego nie zmieni
                  U swoich nie widzisz wad i win? Bo akurat najbardziej zakłamanych polityków znajdziesz w szeregach PiSu.
                  Smuteczek.
                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:32

> natalia.nat napisała:
                  >
                  > > Codziennie nowe afery. Lista 1149 nierozliczonych afer za rządów PiS od 2
                  > 015 ro
                  > > ku do dzisiaj. To mało?
                  >
                  > Problemem jest fakt, że te "afery" istnieją tylko w TVNie,
                  Weź się nie ośmieszaj
                  • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:13
                    daltonka napisała:

> > Problemem jest fakt, że te "afery" istnieją tylko w TVNie,
                    > Weź się nie ośmieszaj

Ja się ośmieszam? A wczorajsza afera z "gruntami po Okęciu" wynaleziona przez posłow PO.
                    Miernoty z PO nie są w stanie ogarnąć, że ktoś może mieć STRATEGIĘ i PLANOWAĆ na 10 czy 20 lat do przodu. A nie tylko czekać na kolejny rozkaz z Berlina.
                    20% dla PO to naprawdę wstyd - jest dużo durnych ludzi w narodzie, ale żeby aż tak durnych...
                    • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:16
                      > Miernoty z PO nie są w stanie ogarnąć, że ktoś może mieć STRATEGIĘ i PLANOWAĆ n
                      > a 10 czy 20 lat do przodu.

W ramach 'strategii' Pisiury postawiły węglówkę w Ostrołęce. A nie poczekaj... !
                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:01
                      > Miernoty z PO nie są w stanie ogarnąć, że ktoś może mieć STRATEGIĘ i PLANOWAĆ n
                      > a 10 czy 20 lat do przodu.
                      >
                      No No opowiedz nam o tej strategii. Chętnie posłuchamy
                    • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:50
                      Wiadomo, że dla ciebie ich afery, przekręty i zaniechania to strategia i planowanie. Nie spodziewam się niczego innego po pisowskim wyznawcy. Mierny ale wierny. Zero wiarygodności. i obiektywizmu.

• paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:12
            Jaki do cholery kompromis? To co obowiązywało nie było żadnym kompromisem a i tak nie działało. To był zakaz aborcji z 3 wyjątkami, w których kobieta musiała uniżenie prosoc, wręcz BLATAC aborcję a o tak często jęk nie miała i nikomu za to krzywda się nie działa. Nawet jak pacjentka umierała. Teraz jest zakaz zndw9ma wyjatkami a de facto CAŁKOWITY ZAKAZ i tyle. Aborcja to nie pogląd tylko świadczenie medyczne.
            • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:27
              Nie o to chodzi przecież.
              Ten kompromis został w Polsce dość dobrze przyjęty i utrzymał się 25 lat. Kwestia aborcji na życzenie nigdy nie była i nadal nie jest jakimś postulatem nadrzędnym dla Polaków. Radyklane poglądy na sztandarach wyborczych niekoniecznie pomogą odsunąć PiS od władzy. Wielu wyborców PO jest za utrzymaniem tamtego kompromisu, który Ty krytykujesz. Wcale nie są zwolennikami aborcji na życzenie.
              • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:20
                natalia.nat napisała:

> Ten kompromis został w Polsce dość dobrze przyjęty i utrzymał się 25 lat.

To nie był żaden kompromis (przypominam, że ponad milion podpisów o referendum w tej sprawie trafił do kosza) a obrzydliwy handel życiem i zdrowiem kobiet i dzieci między kościelnymi książętami a solidaruchowymi dziadersami.
                Kwest
                > ia aborcji na życzenie nigdy nie była i nadal nie jest jakimś postulatem nadrzę
                > dnym dla Polaków. Radyklane poglądy na sztandarach wyborczych niekoniecznie pom
                > ogą odsunąć PiS od władzy. Wielu wyborców PO jest za utrzymaniem tamtego kompro
                > misu, który Ty krytykujesz. Wcale nie są zwolennikami aborcji na życzenie.

Proponuję się jednak updatować z sondażami w tym temacie. Będziesz mogła sobie 16 października odhaczyć jeden punkt na liście "jak to się stało, że znowu przegraliśmy".
                Że nie wspomnę, że zwyczajnie wstyd tak bardzo odbiegać od cywilizowanego świata w temacie podstawowych praw człowieka.
                • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:34
                  Nie zrozumiałaś. Kolejny raz nie będę tłumaczyć tego samego.
                  Jak wygra PiS to na pewno wprowadzi aborcję na życzenie. Tego możemy być pewni.

• paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:07
                    natalia.nat napisała:

> Nie zrozumiałaś. Kolejny raz nie będę tłumaczyć tego samego.
                    > Jak wygra PiS to na pewno wprowadzi aborcję na życzenie. Tego możemy być pewni.
                    >
                    PiS wprowadzi zakaz aborcji ale to nie znaczy że ja mam głosować NA Tuska, który żałośnie pierdoli o, aborcji do 12 tygodnia, ale pod warunkiem konsultacji, bo jak wiadomo, ciężarna za głupia żeby SAMODZIELNIE podjąć decyzję. Mam. Głosować na ludzi, którzy opracowali coś na temat praw kobiet, niby o aborcji ale bez słowa aborcja, bo to takie brzydkie słowo jest. Mam głosować na ludzi z którzy wywalają listy wyborczej kobietę, która mówi o prawie do aborcji wtedy kiedy kobieta jej potrzebuje, a bierze sobie na listę gościa, który najchętniej zakazałby tej aborcji całkowicie?
                    Musiałabym na głowę upaść.
                    • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:57
                      Ty nie zagłosujesz na Tuska, bo jest mało radykalny w temacie aborcji (skąd pomysł że miałaby być). A ktoś inny nie zagłosowałaby w sytuacji przeciwnej. Znam wielu wyborców PO, którzy nie popierają aborcji na życzenie. To jest szeroki elektorat.
                      • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:40
                        Dla tych dziadersów radukkalnym jest sam pomysł, żeby o aborcji decydowała wyłącznie i samodzielnie kobieta. Nawet jak łaskawie pozwolą na aborcję do 12 tygodnia to po konsultacji i za pozwoleniem. Na jakiego męskiego czni taka "liberalizacja"?
                        • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:45
                          paskudek, łatwo ci przychodzi wyzywanie ludzi od dziadersów. Sama jesteś dziadów, dla której cała polityka sprowadza się do tematu aborcji. Chociaż statystyczna Polska kobieta prędzej umrze na zbyt późno zdiagnozowanego raka, z powodu braku dostępności do nowoczesnych leków, popełni samobójstwo w wyniku nieleczonej choroby psychicznej, zginie w wypadku samochodowym, a nie w wyniku, braku aborcji.

Symetryzm i demobilizacja elektoratu demokratycznej opozycji sprawi, że dalej będzie rządził PIS, który ma w poważaniu zdrowie fizyczne i psychiczne Polaków, w szczególności Polek. Ale ciebie to nie rusza, bo dla dziadówy liczy się wyłącznie wyższość moralna, gdy nie głosuje na partię nie popierającą aborcji na życzenie do dnia porodu. Na szczęście takie jak ty to margines, bo inaczej piekło kobiet nigdy się nie skończy.
                          • pursuedbyabear Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 13:51
                            I tu się zgadzam w pełni.
                          • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:25
                            Wiesz co, aborcję do dnia porodu to TY SOBIE wymyśliłaś. Jana Shostak śmiała powiedzieć o aborcji tak późno jak to BĘDZIE KONIECZNE DLA KOBIETY do cholery. Takie jak ty wymyślają od razu aborcję w dniu porodu. A chodzi o przypadki takie jak tej kobiety zmuszonej do rodzenia bezczaszkowca. Chazan specjalnie przeciągał żeby MUSIALA urodzić. Jakby aborcja była możliwa bez wzna wiek ciąży to zrobili by ją po 24 tc i ok. Ale nie, bo jak się powie że aborcja bez terminu to durne pożyteczne idiotki antyaborcyjnego lobby już widzą różowe bobaski uśmiercone w dniu porodu.
                            I nie, NIE WIDZĘ wyłącznie aborcji w polityce. Ale jakoś Platforma też jej nie widzi. Wcale. Tak bardzo wcale że wywalili z listy Jane a dali Giertycha. Więc wybacz ale żałosne poerdolenie o szopenie jak to im zależy na kobietach niech sobie w dude wsadzą.
                          • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:26
                            A to że kobiety umierają na nie zdiagnozowane go raka to TEŻ WINA pieprzonych dziadersów którzy ogólnie zdrowie kobiet, z reprodukcyjnym na czele mają w dupie.
                            • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:38
                              Nie. To wina takich dziadersów jak ty, którzy z powodu focha nie chcą odsunąć PIS od władzy i godzą się z tym, że np 2 miliardy rocznie - zamiast na leczenie onkologiczne - idzie na kurwizję.
                              • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:43
                                lauren6 napisała:

> Nie. To wina takich dziadersów jak ty, którzy z powodu focha nie chcą odsunąć P
                                > IS od władzy i godzą się z tym, że np 2 miliardy rocznie - zamiast na leczenie
                                > onkologiczne - idzie na kurwizję.
                                Ja CHCĘ odsunąć PIS od władzy ale nie mam zamiaru głosować na tych, którzy moje prawa mają w dupie i zamienić jedno zło ma drugie.
                                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 15:51
                                  paskudek1 napisała:

>
                                  > Ja CHCĘ odsunąć PIS od władzy ale nie mam zamiaru głosować na tych, którzy moje
                                  > prawa mają w dupie i zamienić jedno zło ma drugie.
                                  >
                                  Nie widać, żebyś chciała. Uczepiłaś się jednego kontrowersyjnego tematu i atakujesz opozycję, nie pis.

• midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 18:08
                                    daltonka napisała:

> paskudek1 napisała:
                                    >
                                    > >
                                    > > Ja CHCĘ odsunąć PIS od władzy ale nie mam zamiaru głosować na tych, którz
                                    > y moje
                                    > > prawa mają w dupie i zamienić jedno zło ma drugie.
                                    > >
                                    > Nie widać, żebyś chciała. Uczepiłaś się jednego kontrowersyjnego tematu i ataku
                                    > jesz opozycję, nie pis.
                                    >

🤦 nie wiem jak to wytłumaczyć. Wyobraź sobie że opozycja wobec Hitlera wystawia przeciwko niemu Goebbelsa a ślepi jej wyznawcy mówią żeby nie robić z tego problemu.
                                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 09:28
                                      midge_m napisał(a):

> daltonka napisała:
                                      >
                                      > > paskudek1 napisała:
                                      > >
                                      > > >
                                      > > > Ja CHCĘ odsunąć PIS od władzy ale nie mam zamiaru głosować na tych,
                                      > którz
                                      > > y moje
                                      > > > prawa mają w dupie i zamienić jedno zło ma drugie.
                                      > > >

>
                                      > 🤦 nie wiem jak to wytłumaczyć. Wyobraź sobie że opozycja wobec Hitlera wystawi
                                      > a przeciwko niemu Goebbelsa a ślepi jej wyznawcy mówią żeby nie robić z tego pr
                                      > oblemu.
                                      Ależ was trolle ten Giertych przeraził😅
                              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:43
                                lauren6 napisała:
                                > Nie. To wina takich dziadersów jak ty, którzy z powodu focha nie chcą odsunąć
                                > PIS od władzy

A jaki sposób 'nie chcą'? Przecież ona głosuje.
                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:34
                  alicia033 napisała:

>
                  > To nie był żaden kompromis (przypominam, że ponad milion podpisów o referendum
                  > w tej sprawie trafił do kosza) a obrzydliwy handel życiem i zdrowiem kobiet i
                  > dzieci między kościelnymi książętami a solidaruchowymi dziadersami.
                  > Proponuję się jednak updatować z sondażami w tym temacie. Będziesz mogła sobie
                  > 16 października odhaczyć jeden punkt na liście "jak to się stało, że znowu prze
                  > graliśmy".
                  > Że nie wspomnę, że zwyczajnie wstyd tak bardzo odbiegać od cywilizowanego świat
                  > a w temacie podstawowych praw człowieka.
                  >
                  Widzę, że lepiej przegrać wybory niż je wygrać i wrócić do kompromisu?
                  O jakich sondażach mówisz?
                  • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:23
                    daltonka napisała:

> Widzę, że lepiej przegrać wybory niż je wygrać i wrócić do kompromisu?

To nie był i nie jest żaden kompromis.
                    A skoro po wyborach z takimi giertychami na pokładzie poprawy w dostępności aborcji i tak nie należy się spodziewać, więc na wynik mogę tylko wzruszyć ramionami

> O jakich sondażach mówisz?

A o czym tu rozmawiamy?
                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 07:20
                      Napisałaś o sondażach więc podaj linka.
                      Jeśli chodzi ci o aborcję do porodu (nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ten wątek jest dziwny- ale skoro mówisz, że poprzedni kompromis nie był kompromisem…), to w Polsce taka idea nie ma poparcia społecznego. I Giertych nie ma tu nic do rzeczy
                      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 10:52
                        daltonka napisała:

> Jeśli chodzi ci o aborcję do porodu (nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ten wątek jest dziwny- ale skoro mówisz, że poprzedni kompromis nie był kompromisem…),

Nie, nie mówię tu o aborcji do dnia porodu a o tym, że Polacy nie życzą już sobie powrotu do tego obrzydliwego dealu, którego w ofiarą w 1993r, padły tu kobiety i dzieci.
                        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 10:55
                          A czego sobie życzą w tej materii Polacy? Masz jakieś badania?
                          • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:13
                            daltonka napisała:

> A czego sobie życzą w tej materii Polacy? Masz jakieś badania?

Serio tak trudno samej użyć googla?

demagog.org.pl/wypowiedzi/jaki-jest-stosunek-polakow-do-aborcji-najnowszy-sondaz/
                            oko.press/rekordowe-poparcie-dla-aborcji-do-12-tygodnia-sondaz-oko-press
                            noizz.pl/spoleczenstwo/wiekszosc-polakow-popiera-aborcje-do-12-tygodnia-zycia-plodu/nrhgk5q
                            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:00
                              alicia033 napisała:
                              >
                              > Serio tak trudno samej użyć googla?
                              >
                              > demagog.org.pl/wypowiedzi/jaki-jest-stosunek-polakow-do-aborcji-najnowszy-sondaz/
                              > oko.press/rekordowe-poparcie-dla-aborcji-do-12-tygodnia-sondaz-oko-press
                              > noizz.pl/spoleczenstwo/wiekszosc-polakow-popiera-aborcje-do-12-tygodnia-zycia-plodu/nrhgk5q
                              >
                              Ej nie oszukuj. Pokaż mi badania, które mówią, ile osób w Polsce popiera aborcję do porodu na życzenie, czyli twoją ideę.
                              • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:28
                                daltonka napisała:

> alicia033 napisała:
                                > >
                                > > Serio tak trudno samej użyć googla?
                                > >
                                > > demagog.org.pl/wypowiedzi/jaki-jest-stosunek-polakow-do-aborcji-najnowszy-sondaz/
                                > > oko.press/rekordowe-poparcie-dla-aborcji-do-12-tygodnia-sondaz-oko-press
                                > > noizz.pl/spoleczenstwo/wiekszosc-polakow-popiera-aborcje-do-12-tygodnia-zycia-plodu/nrhgk5q
                                > >
                                > Ej nie oszukuj. Pokaż mi badania, które mówią, ile osób w Polsce popiera aborcj
                                > ę do porodu na życzenie, czyli twoją ideę.

Aborcję do dnia porodu wymyślają przeciwnicy aborcji. To ONI widzą morderczynie, które zajdą w ciążę, donoszą ją do 40 tygodnia a przed porodem usuną ZDROWĄ CIĄŻĘ bo tak. To jest chochoł podstawiony przez anryaborcjonistów.
                                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:32
                                  >
                                  > Aborcję do dnia porodu wymyślają przeciwnicy aborcji. To ONI widzą morderczynie
                                  > , które zajdą w ciążę, donoszą ją do 40 tygodnia a przed porodem usuną ZDROWĄ C
                                  > IĄŻĘ bo tak. To jest chochoł podstawiony przez anryaborcjonistów.
                                  >
                                  >
                                  Czyli Alicja wycofuje się z idei aborcji do porodu na życzenie czy ty wycofujesz jej ideę za nią?
                                • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:36
                                  > To jest chochoł podstawiony przez anryaborcjonistów.

Już się wycofujesz rakiem z tego co wypisywałaś kilka dni temu?

Szybko.
        • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:23
          lella_two napisała:

> To są pobożne życzenia, że napsuje krwi Kaczorowi, na razie odstrasza tych, któ
          > rzy mają pamięć lepszą niż złota rybka.

Jeżeli ktoś ma pamięć lepszą niż złota rybka to nie może, po prostu nie może, wybierać PO.

• asfiksja Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 12:53
      Mnie Giertych nie napawa obrzydzeniem. Raczej politowaniem dla jego wcześniejszej naiwności. Na pewno jednak w tej chwili jest zdecydowanym przeciwnikiem kaczyzmu, co do tego nie mam wątpliwości i na pewno nie idzie do polityki, żeby kręcić lody (bo raczej dopłaci do tego interesu, co też mu się chwali).
      • dreg13 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:01
        Haha
        Nie jest przecwinikiem kaczyzmu. Stawia się jako przeciwnik Kaczora, a to co innego. To jak podwładny mafii, wyrzuciny na bruk, jako przeciwnika obrał sobie byłego pracodawcę. Tylko po to, żeby zająć jego miejsce.
        • dramatika Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:22
          dreg13 napisała:

> Haha
          > Nie jest przecwinikiem kaczyzmu. Stawia się jako przeciwnik Kaczora, a to co in
          > nego. To jak podwładny mafii, wyrzuciny na bruk, jako przeciwnika obrał sobie b
          > yłego pracodawcę.

Tak to jest jak polskojęzyczni próbują ogarnąć polską politykę big_grin
          Konflikt między Kaczyńskim a Giertychem nie wynika z tego, że się pokłócili, tylko jest to wielopokoleniowy konflikt ideowy na prawicy pomiędzy zwolennikami sanacji a narodowcami. Pomiędzy zwolennikami Piłsudskiego a zwolennikami Dmowskiego.
          Innymi słowy prawica wykorzystuje lewaków do swoich sporów, a lewacy nie mają pojęcia o co chodzi big_grin
    • areyoubetter Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:15
      Jak czytam rozkminy lewica to widzę, jaka jest odklejona od rzeczywistości. Kompletnie nie dociera do was powaga zdarzeń.
      Nie szkoda róż, gdy płonie las.
      • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:16
        areyoubetter napisała:

> Jak czytam rozkminy lewica to widzę, jaka jest odklejona od rzeczywistości. Kom
        > pletnie nie dociera do was powaga zdarzeń.
        > Nie szkoda róż, gdy płonie las.

Czyli co? Przehandkujemy prawa kobiet bo Giertych tak ładnie nie lubi Kaczyńskiego?
        • areyoubetter Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:41
          Najpierw trzeba walczyć o odsunięcie pisu od władzy, to jest warunek sine qua non normalności, czy wy tego nie rozumiecie? Więcej gadajcie o aborcji na życzenie, gender, trans, woke, a macie katotaliban + wypad z EU zagwarantowany. Niczego się nie uczycie, nie wyciągacie wniosków. Już raz razemki nam zapewniły pisokrację, teraz się szykuje powtórka z rozrywki.
          • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:44
            Herezje piszesz. Ważniejsza od demokracji, obecności Polski w UE, naszej obronności i bezpieczeństwa jest prawo do aborcji na życzenie do 40tc.
          • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:49
            areyoubetter napisała:
            > Najpierw trzeba walczyć o odsunięcie pisu od władzy, to jest warunek sine qua n
            > on normalności, czy wy tego nie rozumiecie? Więcej gadajcie o aborcji na życzen
            > ie, gender, trans, woke, a macie katotaliban + wypad z EU zagwarantowany. Nicze
            > go się nie uczycie, nie wyciągacie wniosków. Już raz razemki nam zapewniły piso
            > krację, teraz się szykuje powtórka z rozrywki.

Jak pisałam - strategia kałuszków to straszenie i wyzywanie.
            • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 14:57
              "Nie straszcie PISem" 🤣🤣🤣
              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:00
                lauren6 napisała:
                > "Nie straszcie PISem" 🤣🤣🤣

Każdy widzi jak jest. Straszenie, że 'będziesz winny jak nie zagłosujesz na kałuszki' jest po prostu obrzydliwym graniem debili.

• natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:30
            Bardzo trafnie.
            Wyborcom PiSu wszystko się podoba, wyborcom opozycji ciężko dogodzić, co by nie zrobić i tak będzie krytyka. Każdy by chciał mieć kandydatów i program idealny pod siebie, jednocześnie miałoby się to podobać wszystkim tak samo. Tak się nie da. Wybrzydzanie i fochy po dwóch kadencjach rządów nieudolnych pisowskich popaprańców, robią tylko złą robotę.
            Po co w tym wątku jątrzą wyborcy PiSu i udawani symetryści. Ano właśnie po to.
            Niestety lewica nie ma na tyle popularnych i łączących haseł, żeby cała opozycja szła z nimi na sztandarach. Pora to zrozumieć.
            • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:38
              natalia.nat napisała:

> Bardzo trafnie.
              > Wyborcom PiSu wszystko się podoba, wyborcom opozycji ciężko dogodzić, co by nie
              > zrobić i tak będzie krytyka. Każdy by chciał mieć kandydatów i program idealny
              > pod siebie, jednocześnie miałoby się to podobać wszystkim tak samo. Tak się ni
              > e da. Wybrzydzanie i fochy po dwóch kadencjach rządów nieudolnych pisowskich po
              > paprańców, robią tylko złą robotę.
              > Po co w tym wątku jątrzą wyborcy PiSu i udawani symetryści. Ano właśnie po to.
              > Niestety lewica nie ma na tyle popularnych i łączących haseł, żeby cała opozycj
              > a szła z nimi na sztandarach. Pora to zrozumieć.

Przepraszam, jaką zmianę przyniesie ROMAN GIERTYCH w polskim parlamencie? Może czas skończyć z tą pałką że KO nie podlega krytyce bo PiS, jak widać po sondażach to nie trafia nawet do jej wyborców. Nie mówiąc już o innych partiach opozycyjnych.
              • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:12
                midge_m napisał(a):

> Przepraszam, jaką zmianę przyniesie ROMAN GIERTYCH w polskim parlamencie?

Taką samą jak każdy inny przeciwnik PiSu. I nie ma obowiązku na niego głosować. Beda inni kandydaci opozycji. Każda pojedyncza osoba wybrana do parlamentu przynosi zmiany? A jakie niby?

>Może czas skończyć z tą pałką że KO nie podlega krytyce bo PiS, jak widać po sondaża
                > ch to nie trafia nawet do jej wyborców...

Dla mnie krytyka wszystkiego, co by opozycja zrobiła albo nie zrobiła, jest zbędna. Na pewno nie służy odsunięciu szkodników pisowskich od władzy. Jednym się będzie podobać taka decyzja, innym nie. Nie da się zawsze wszystkich zadowolić.
                • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 16:29
                  natalia.nat napisała:

> midge_m napisał(a):
                  >
                  > > Przepraszam, jaką zmianę przyniesie ROMAN GIERTYCH w polskim parlamencie?
                  >
                  > Taką samą jak każdy inny przeciwnik PiSu.

A, czyli giertych jednak nie ma żadnej wartości dodanej, więc spokojnie można zachować się przyzwoicie i nie mieć na sumieniu wprowadzenia do życia publicznego po raz kolejny typa, za którym ciągnie się smród faszyzmu i fundamentalistycznych organizacji katolickich. Że pominę inne zarzuty, ocierające się o przestępczość gospodarczą.
                  I nie ma obowiązku na niego głosować.
                  > Beda inni kandydaci opozycji.
                  No normalnie kamień z serca! Będą inni kandydaci!
                  Każda pojedyncza osoba wybrana do parlamentu prz
                  > ynosi zmiany?

Takie, jakie zechce wnieść. Giertych w parlamencie to żadna zmiana.
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:22
                    > A, czyli giertych jednak nie ma żadnej wartości dodanej

Śmiem twierdzić, że świetny prawnik, właściciel własnej kancelarii, który odniósł sukces na rynku to duża wartość dodatnia. W przeciwieństwie do takiego drobiu domowego jak ty, którego najwybitniejszym osiągnięciem jest ujadanie na forum.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:26
                      lauren6 napisała:

> W przeciwieństwie do takiego drobi
                      > u domowego jak ty, którego najwybitniejszym osiągnięciem jest ujadanie na forum

Lauren6, to że wzięłaś udział aktywny udział w światowym testowaniu eksperymentalnego preparatu medycznego, i to przynajmniej trzykrotnie, nie upoważnia cię do takiego wywyższania się.
                      Jak również nie znaczy, że cokolwiek znaczysz. Eksperyment został zakończony. I już nikt nie pamięta twojego poświęcenia.
                      • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:40
                        No popatrz. A ty popierasz rząd PiSu, który zakupił z twoich własnych zresztą pieniędzy i promował ten eksperymentalny preparat medyczny, jak go nazywasz.
                        A nie popierasz rządu PO z Tuskiem na czele,, który swego czasu w podobnej sytuacji, zrobił wprost przeciwnie i jako jedyny na świcie się wyłamał i nie zakupił szczepionek, bo miał wątpliwości co do bezpieczeństwa preparatu, choc był za to oczywiście krytykowany przez PiS i podobnych tobie zwolenników PiSu

www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,pochwala-dla-polski-za-walke-z-grypa-a-h1n1,artykul,1605975.html
                        bip.brpo.gov.pl/pliki/12639997900.pdf

No to jak to z tobą jest? Sam widzisz, że nie jesteś w ogóle wiarygodny.
                    • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:43
                      lauren6 napisała:

> > A, czyli giertych jednak nie ma żadnej wartości dodanej
                      >
                      > Śmiem twierdzić, że świetny prawnik, właściciel własnej kancelarii, który odnió
                      > sł sukces na rynku to duża wartość dodatnia. W przeciwieństwie do takiego drobi
                      > u domowego jak ty, którego najwybitniejszym osiągnięciem jest ujadanie na forum
                      > .

Spoko. Wg araceli jestem szwajcarskim zmywakiem, wg ciebie drobiem domowym. I tak to lepsze niż bycie giertychem z całą jego kancelarią i katofaszolskimi poglądami. Wstyd by mi było z wami nawet tylko stać w jednym szeregu.
                      • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:49
                        Wiesz co Alicia033, stane przy twoim boku. Bo wolę stac po tej stronie co ty, niz Giertych i Lauren,ktora gotowa jest na wszystko w imie "mniejszego zła". Z tym ze Giertych to przedstawiciel zła,bez wzgledu pod jakim sztandarem.
                        • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:07
                          abidja napisała:

> Wiesz co Alicia033, stane przy twoim boku. Bo wolę stac po tej stronie co ty,
                          > niz Giertych i Lauren,ktora gotowa jest na wszystko w imie "mniejszego zła". Z
                          > tym ze Giertych to przedstawiciel zła,bez wzgledu pod jakim sztandarem.

Nie ma czym się chwalić. Symetrystów wspierają pożyteczni idioci.
                      • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:05
                        Czyli mieszkasz w Szwajcarii. A to ciekawe. Atakujesz KO, bo nie chce wprowadzić aborcji na życzenie do końca ciąży, choć sama mieszkasz w kraju, gdzie aborcja na życzenie jest tylko do 12 tc. Nie przeszkadza ci życie w takim ciemnogrodzie? Nie chcesz walczyć za prawem do aborcji w kraju, w którym mieszkasz?
                        • paskudek1 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:44
                          Być może tam gdzie żyje aborcja po 12 tc jest także możliwa bez specjalnego tłumaczenia się kobiety i proszenia uniżenie o aborcję. Plus łatwiejszy dostęp do antykoncepcji, w tym tej awaryjnej.
                        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 23:08
                          lauren6 napisała:

> Nie przeszkadza ci życie w takim ciemnogrodzie?

Wyjaśniałam ci to w innym wątku.
                          Skoro dalej nie dotarło, to trudno, rzucanie grochem o ścianę mnie nie kręci.
                          Jako kobieta w Polsce rządzonej przez osoby z poglądami giertycha na pewno będziesz miała jedwabne życie!. Tak, jak i osoby LGBTQ.
                          Właściwie to już przecież masz...
            • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:18
              natalia.nat napisała:

> Wybrzydzanie i fochy po dwóch kadencjach rządów nieudolnych pisowskich po
              > paprańców

"pisowscy popaprańcy" mają wszystkie wskaźniki makroekonomiczne wystrzelone w kosmos, i to o takich wartościach tych wskaźników to popychadła Berlina nie mogły nawet marzyć. Ba, najlepsze wartości w 30 letniej historii Nowej Polski...

"pisowscy popaprańcy" budują jedną z najsilniejszych armii w Europie. 96 sztuk śmigłowców bojowych typu Apache! Ale także potężne inwestycje w PGZ!

"pisowscy popaprańcy" umieścili Orlen na 37 miejscu najpotężniejszych firm branży paliwowo -energetycznej. Orlen ma największą sieć stacji paliw Czeskiej Republice. Ale nie tylko ilość, wiele z nich jest także najnowocześniejszych i zapewnia największy komfort obsługi.

za "pisowskich popaprańców" większości Polaków żyje się najlepiej z ich życiu...

I jako odpowiedz na to wszystko (i dużo więcej) wchodzi cały na biało Donald i proponuje Romana Giertycha!

Przecież to nawet nie jest kabaret...
              • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:28
                > za "pisowskich popaprańców" większości Polaków żyje się najlepiej z ich życiu...

O, to jest bardzo dobry argument.
                Za Gierka też większości Polaków żyło się najlepiej w ich życiu (mała byłam, a pamiętam te zachwyty). Długi jakich wtedy ekipa Gierka narobiła, skończyliśmy spłacać, o ile dobrze pamiętam, w 2012 roku. A to tylko dlatego, że w międzyczasie zbankrutowaliśmy i wierzyciele na większość długów machnęli ręką. Zażyczyli sobie tylko restrukturyzacji tego pobojowiska w takim stopniu, żeby chociaż część kasy mogli odzyskać. Tak, to był ten słynny plan Balcerowicza. Gdyby nie Balcerowicz, to dziś Kaczyński by g* zrobił a nie bawił się w Mikołaja. Tylko że za tego Mikołaja będą płacić następne pokolenia. Bo dziadkowie się dwa razy na Titanica załapali...
                • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:36
                  amast napisała:

> > za "pisowskich popaprańców" większości Polaków żyje się najlepiej z ich ż
                  > yciu...
                  >
                  > O, to jest bardzo dobry argument.
                  > Za Gierka też większości Polaków żyło się najlepiej w ich życiu (mała byłam, a
                  > pamiętam te zachwyty).

Ale tylko 6 lat!
                  Dobrobyt Gierka skończył się na wydarzeniach czerwca '76 (a tak naprawę to już w 1975 było źle, czyli trwał 5 lat)

"pisowscy popaprańcy" dają radę już osiem.
                  • amast Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:43
                    > Ale tylko 6 lat!
                    > "pisowscy popaprańcy" dają radę już osiem.

To teraz policz, ile będziemy spłacać ich "dawanie rady". I ewentualnie możesz też zapytać Greków, jak się kończy zaciąganie kredytów u Chińczyków, bo Zachód już nam pożyczać nie ma ochoty...
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:58
                    > "pisowscy popaprańcy" dają radę już osiem.

To ty już nie konfiarz?

Co cię od nich odstraszyło, bo przecież nie bicie dzieci czy jedzenie psów?
              • natalia.nat Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:51
                Możesz sobie wierzyć w tę marną propagandę, którą karmi cię TvPis, skoro nie masz własnego rozumu, żeby zwyczajnie wiedzieć, że piszesz bzdury. I że to wstyd tak pieyrdolić.
                Fakty są tutaj:
                wiesci24.pl/2018/11/08/lista-100-afer-pis-solidarnej-polski-oraz-polski-razem-oto-obraz-dwoch-rzadow/
                Może tobie, który czerpiesz korzyści z rządu szkodników, żyje się lepiej. Nikomu, kogo znam (a są to i starsze i młodsze osoby, pracujące na etacie i mająca działalność, rolnicy, emeryci, przekrój jest szeroki ) zdecydowanie żyje się o wiele gorzej za rządów PiSu.
                Więc daruj sobie propagandowe bajeczki.

• midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:40
            areyoubetter napisała:

> Najpierw trzeba walczyć o odsunięcie pisu od władzy, to jest warunek sine qua n
            > on normalności, czy wy tego nie rozumiecie? Więcej gadajcie o aborcji na życzen
            > ie, gender, trans, woke, a macie katotaliban + wypad z EU zagwarantowany. Nicze
            > go się nie uczycie, nie wyciągacie wniosków. Już raz razemki nam zapewniły piso
            > krację, teraz się szykuje powtórka z rozrywki.

Najpierw okazuje się każdy głos na Razem to głos zmarnowany bo i tak nie mają żadnych szans a potem okazuje się że jednak są tak potężni że zapewnili PiSokracje. Czy wy wszyscy regularnie przedawkowujecie Tomasza Lisa?
            • areyoubetter Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:34
              "Najpierw okazuje się każdy głos na Razem to głos zmarnowany bo i tak nie mają żadnych szans a potem okazuje się że jednak są tak potężni że zapewnili PiSokracje. Czy wy wszyscy regularnie przedawkowujecie Tomasza Lisa?"

Co ma do tego Tomasz Lis? Czy ty się kłócisz z faktami? Przecież dokładnie tak było.
              I żeby nie było - rozumiem, że lewica też ma prawo do walki o swoje postulaty, tylko, że jest to luksus, na który nas niestety nie stać w tej chwili, bo sytuacja jest krytyczna.
              • evening.vibes Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 19:36
                areyoubetter napisała:
                > I żeby nie było - rozumiem, że lewica też ma prawo do walki o swoje postulaty,
                > tylko, że jest to luksus, na który nas niestety nie stać w tej chwili, bo sytu
                > acja jest krytyczna.

To WY się poświęćcie i zrealizujcie choć część postulatów lewicy, żeby przyciągnąć do siebie elektorat....

A nieee... wy przecież nie zejdziecie z urojonego tronu big_grin
              • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 13:48
                Nie stać nas na postulaty poprawiające prawa kobiet, służbę zdrowia i szkolnictwo, ale stać na przygarnięcie skompromitowanego faszysty... Przedziwna hierarchia wartości.
                • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 14:14
                  Nikt ci nie każe Giertycha lubić, ale lepiej przyhamuj z oszczerstwami. No chyba, że masz czas i chęci by łazić po sądach, gdy cię pozwie o zniesławienie.
            • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 09:41
              Najwyrażniej😎
              Lubię to forum, zawsze dobrze o nim myślałam i nie spodziewałam się, że gremialnie zaakceptuje pieprzonego kruchcianego nacjola na listach partii, w której pokłada się największe nadzieje. To jak splunięcie w twarz rodzinom kobiet, które umierają na polskich porodówkach.
              • amast Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:02
                Lepsze kolejne 4 lata rządów PIS (być może z konfą do spółki) niż jeden, łatwy do zmarginalizowania, Giertych na listach KO?
                Też bym wolała, żeby siedział sobie we Włoszech i zajmował się swoją pracą zawodową. Ale jeżeli może się przyczynić do odsunięcia PIS od czegokolwiek, co ma związek z moim życiem i bezpieczeństwem, to jestem w stanie pójść na taki deal.
                A jeżeli rodziny kobiet, które umierają w szpitalach chcą, żeby takich kobiet w najbliższych latach było jeszcze więcej, to oczywiście mogą się obrażać. Ja się mogę tylko cieszyć, że mojej córki to nie będzie dotyczyć. Wyjechała na stałe z Polski.
                • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:16
                  amast napisała:

> Lepsze kolejne 4 lata rządów PIS (być może z konfą do spółki) niż jeden, łatwy do zmarginalizowania, Giertych na listach KO?

Po pierwsze - niestety, nie jeden.
                  Po drugie - skąd ci przyszło do głowy, że będzie łatwy do zmarginelizowania?
                  Po trzecie - serio, warto dla zaspokojenia giertychowego big ego zniechęcać potencjalnych wyborców?

• amast Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:24
                    1. Więcej Giertychów będzie w sejmie? wink
                    2. Będzie łatwy do zmarginalizowania, bo nie stoi za nim partia BMW. A jeżeli Tusk może mu zaoferować deal "jak wejdziesz to się nie wychylaj, a zlecenia dla swojej kancelarii będziesz miał zapewnione na lata" to może to wyjść wszystkim na dobre, łącznie z giertychowym ego.
                    3. Jednych zniechęci, innych przyciągnie. Jeżeli pomoże odsunąć PIS od władzy to ja nadal widzę w tym wartość dodaną. Niezależnie od tego, co myślę o panu G.
                    • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:32
                      amast napisała:

> 1. Więcej Giertychów będzie w sejmie? wink
                      > 2. Będzie łatwy do zmarginalizowania, bo nie stoi za nim partia BMW.

Poseł o nazwisku Giertych będzie zapewne jeden. Natomiast takich ze zbliżonymi do niego poglądami będzie niestety dużo więcejsad.
                      Tak trudno na to wpaść?
                      • amast Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:43
                        Nietrudno.
                        Można też policzyć, że najwięcej takich posłów będzie tam, gdzie nie chcemy, żeby powstał rząd. Dlatego wybór "mniejszego zła" jest lepszy niż honorowa przegrana "dobra". Zwłaszcza, że ta kampania nie będzie honorowa.
                        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:49
                          amast napisała:

> Dlatego wybór "mniejszego zła" jest lepszy niż honorowa przegrana "dobra".

I bez tego typa z faszolską przeszłością się nie da wygrać?
                          • amast Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:52
                            Nie mam pojęcia. Nie jestem sztabowcem Tuska. W sumie nie znam się na polityce. Ale jeżeli KO wygra, to nie będzie miało znaczenia czy przytulili Giertycha czy nie, ważne będzie, że PISu już nie będzie. W sumie jeżeli KO nie wygra to też nie będzie ważne, kogo przytulili, tylko szkoda będzie Polski i Polaków, a zwłaszcza Polek...
                          • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:19
                            > I bez tego typa z faszolską przeszłością się nie da wygrać

Zdajesz sobie sprawę, że ludzie się zmieniają? Wicemarszałek Michał Kamiński w młodości jeździł do zbrodniarza Pinocheta. Cała jego dalsza kariera polityczna pokazuje, że jest demokratą i nie ma zapędów faszystowskich.

Nie znam Giertycha osobiście, ty pewnie też nie. Tusk go zna i mu najwyraźniej ufa. Nie mam żadnych podstaw by ten osąd podważyć.
                        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:57
                          amast napisała
                          > Można też policzyć, że najwięcej takich posłów będzie tam, gdzie nie chcemy, że
                          > by powstał rząd. Dlatego wybór "mniejszego zła" jest lepszy niż honorowa przegr
                          > ana "dobra". Zwłaszcza, że ta kampania nie będzie honorowa.
                          Amast ona podpuszcza, nie chce by wygrała KO, poczytaj jej wpisy. Trolling na rzecz wiadomo kogo
              • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 12:23
                > To jak splunięcie w twarz rodzinom kobiet, które umierają na polskich porodówkach.

A co ma wspólnego Giertych z umierającymi kobietami?
                • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 13:47
                  Zastanówmy się: co religijny fundamentalista ma wspólnego z zakazem aborcji? Na pewno już pracuje nad złagodzeniem przepisów i ukaraniem nadgorliwych😎
                  • lauren6 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 14:35
                    Nie wiem czy pracuje nad zmianą przepisów, ale na fb nadgorliwych jak najbardziej upominał.

Nie wiem co starasz się udowodnić? Mamy nie głosować na demokratyczną opozycję, bo Giertych?
                    • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 18:27
                      Nic takiego nie napisałam, nie wkładaj mi do buzi. Między głosowaniem na opozycję, a bezkrytycznym poparciem i usprawiedliwianiem dziwnych ruchów na chwilę przed wyborami jest miejsce i powinno się je wykorzystać na sprzeciw. Nasz głos jest ważny, może warto to dostrzec, zamiast wyzywać wątpiących. Zrób jedno: sama wygugluj wypowiedzi Giertycha i znajdź te, w których odżegnuje się od swoich dawnych poglądów. Dla siebie znajdź.
                      • midge_m Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 18:36
                        Lello, to jest właśnie moment na sprzeciw. Polecam zapomnianą (chyba) książkę" Eichmann w Jerozolimie". Zło jest banalne. Wiesz dlaczego? Bo wydaje ci się że jak podążysz za tym kto jest wg Ciebie bardziej obeznany, to nie możesz się pomylić. Więc powtórzę. Giertych to faszysta. Bartosiewicz by na niego nie zagłosował. To wystarczy. Pamiętaj, "warto być przyzwoitym". To się NIE OPŁACA. Ale warto.
                        • lella_two Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 19:15
                          Ja się z tobą zgadzam- to jest właśnie moment na sprzeciw. Mało tego, uważam, że Tusk też to wie, stąd to gadanie o warunkach. Najpierw G. próbował z Senatem, teraz z Sejmem. Jemu naprawdę zależy i jakoś dziwnie jestem przekonana, że jak już raz się wciśnie, to zmarginalizowanie go będzie niemożliwe, dziwię się wręcz, że ktoś w to wierzy. Nasz głos jest ważny i opozycji powinno na nim zależeć tak samo jak nam na ich wygranej. Łykając wrzutę z Giertychem stajemy się bezkrytycznym betonem. To nie ma nic wspólnego z demokracją.
                        • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 22:01
                          midge_m napisał(a):

> Lello, to jest właśnie moment na sprzeciw. Polecam zapomnianą (chyba) książkę"
                          > Eichmann w Jerozolimie". Zło jest banalne. Wiesz dlaczego? Bo wydaje ci się że
                          > jak podążysz za tym kto jest wg Ciebie bardziej obeznany, to nie możesz się pom
                          > ylić. Więc powtórzę. Giertych to faszysta. Bartosiewicz by na niego nie zagłoso
                          > wał. To wystarczy. Pamiętaj, "warto być przyzwoitym". To się NIE OPŁACA. Ale wa
                          > rto.

Tak, i jeszcze raz tak.
                        • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 01:45
                          midge_m napisał(a):

> Więc powtórzę. Giertych to faszysta. Bartosiewicz by na niego nie zagłosował. To wystarczy. Pamiętaj, "warto być przyzwoitym". To się NIE OPŁACA. Ale warto.

*Bartoszewski. Władysław Bartoszewski.
                          Jutro 1 września. Ciekawe, co, o wzięciu na listy wyborcze tego spadkobiercy myśli faszystowskiej myślą ci, którzy z faszystami walczyli?kombatanci?
                          pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_Narodowo-Radykalny
          • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 15:54
            areyoubetter napisała:

> Najpierw trzeba walczyć o odsunięcie pisu od władzy,

Doskonale to rozumiemy. I m.in. dlatego uważamy, że przygarnianie typów z tak negatywnym elektoratem jak giertych czy kołodziejczak to droga w przeciwnym kierunku.
            To primo. A secundo: z normalnością giertych też nie konweniuje.
            Ogarnijcie to wreszcie zamiast znowu popełniać te same błędy. Może jeszcze gowina wystawicie? Też jest przeciwko kaczyzmowi...
            • dyzurny_troll_forum Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 17:09
              alicia033 napisała:

> Może jeszcze gowina wystawicie? Też jest przeciwko kaczyzmowi...

A to trzeba by sprawdzić aktualny status... to się szybko zmienia... chyba szybciej niż obietnice Donalda.
            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:19
              alicia033
              > Doskonale to rozumiemy. I m.in. dlatego uważamy, że przygarnianie typów z tak
              > Ogarnijcie to wreszcie zamiast znowu popełniać te same błędy. Może jeszcze gowi
              > na wystawicie? Też jest przeciwko kaczyzmowi...
              >
              >
              do kogo to ogarnijcie się piszesz? Czy to forumki układają listy?😅 czytam co piszesz i zupełnie nie mogę zrozumieć, czego chcesz?
              • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:31
                daltonka napisała:

> do kogo to ogarnijcie się piszesz? Czy to forumki układają listy?😅 czytam co p
                > iszesz i zupełnie nie mogę zrozumieć, czego chcesz?

Jedna akurat się tu otwarcie przyznała do codziennych kontaktów z giertychem, poza tym to żadna tajemnica, że jest jeszcze parę innych stojących dośc blisko tej "opozycji". Nie mówiąc o tym, że jak komuś dobro Polski nie pod pissem leży na sercu to może się zaangażować społecznie i korzystając z forumowegi feedbacku próbować wpłynąć na zmianę kursu. Bo póki co to znowu opozycja zalicza dryf na górę lodową.
                And last but not least - jak ktoś pisze w pluralis majestatis to dostaje odpowiedź w tej samej konwencji. Jasne już?
                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 18:37
                  alicia033 napisała:

> Jedna akurat się tu otwarcie przyznała do codziennych kontaktów z giertychem, p
                  > oza tym to żadna tajemnica, że jest jeszcze parę innych stojących dośc blisko t
                  > ej "opozycji". Nie mówiąc o tym, że jak komuś dobro Polski nie pod pissem leży
                  > na sercu to może się zaangażować społecznie i korzystając z forumowegi feedback
                  > u próbować wpłynąć na zmianę kursu.
                  >
                  Nie napisałaś czego chcesz. Oprócz tego, że chcesz krytykować opozycję
                  Jak komuś dobro Polski pod pisem nie leży to chyba powinien kibicować opozycji?
                  • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:36
                    daltonka napisała:

> Nie napisałaś czego chcesz.

Napisałam już dawno. I podałam Ci link do tego. Nic mi się nie zmieniło od tego czasu.

>Oprócz tego, że chcesz krytykować opozycję

cóż, "morda w kubeł" jak życzy sobie tego lauren6 to nie moja bajka. Uważam,. że bardzo to nie służy to Polsce.

> Jak komuś dobro Polski pod pisem nie leży to chyba powinien kibicować opozycji?

Jak komuś leży dobro Polski na sercu to powinien kibicować dobrym pomysłom. Niestety opozycja jakoś nie chce ich mieć. A pomysł z giertychem jest w ogóle wybitnie zły.
                    • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 07:25
                      Alicja gdzie ten link do twoich poglądów? Nie dostałam go.
                      Twoje wypowiedzi atakujące opozycję każą mi przypuszczać, że jesteś z pisu lub konfederacji. Zgadłam? Masz robić dym i udając zatroskaną uderzać w opozycję w czasie kampanii? Bo w PiS i konfederację jakoś nie uderzasz, także ten…
                      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 10:49
                        daltonka napisała:

> Alicja gdzie ten link do twoich poglądów? Nie dostałam go.

Dostałaś. Tu:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,175472349,175472349,Co_by_sie_musialo_zdarzyc_zeby_PiS_przegral_wybory.html#p175510422
                        > Twoje wypowiedzi atakujące opozycję każą mi przypuszczać, że jesteś z pisu lub konfederacji. Zgadłam?

Nie. Całkowicie spudłowałaś.
                        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 10:58
                          Tam również nie jestem w stanie wyczytać, czego chcesz. Możesz napisać w dwóch zdaniach?
                          • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:09
                            daltonka napisała:

> Tam również nie jestem w stanie wyczytać, czego chcesz. Możesz napisać w dwóch zdaniach?

Mogę nawet w jednym: życzę sobie Polski demokratycznej, tolerancyjnej w zakresie społecznym, z jak najszerszą strefą usług publicznych i liberalnej gospodarczo w granicach rozsądku.
                            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:25
                              alicia033 napisała:

> daltonka napisała:
                              >
                              > Mogę nawet w jednym: życzę sobie Polski demokratycznej, tolerancyjnej w zakresi
                              > e społecznym, z jak najszerszą strefą usług publicznych i liberalnej gospodarcz
                              > o w granicach rozsądku.
                              >
                              I rozumiesz, że w demokracji trzeba mieć poparcie społeczne dla idei, którą chce się usankcjonować prawnie?
                              • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:40
                                daltonka napisała:

> I rozumiesz, że w demokracji trzeba mieć poparcie społeczne dla idei, którą chce się usankcjonować prawnie?

Jak najbardziej.
                                Bez tego konia_który_mówi nie da się wygrać wyborów?
                                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:56
                                  Tobie przeszkadza ten kandydat, komu innemu inny. Nie musisz na niego głosować. Może weszłabym w tę dyskusję, gdyby nie fakt, że z twoich wątków wynika, że przeszkadzają ci wszyscy oprócz obecnie rządzących. Ich nie atakujesz
    • pepsi.only Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 21:30
      O rany, przeczytałam wątek, sporo wpisów.
      W PISie sraczkę mają! ale symetrystom, ups, też biegunka się przytrafiła z powodu Romana- Człowieka z ostatniej pozycji na liście w Kielcach, i się towarzystwo pochorowało 😱
      💩💩💩💩
      Tymczasem PIS- jedyna partia, która:
      - nie przedstawiła programu
      - nie ujawniła list wyborczych
      - nie uzgodniła miejsca startu swojego wodza
      🤣🤣🤣
      • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 29.08.23, 22:17
        Ostatnie miejsce na liscie do glosowania jest jednym z najlepszych.
        Badz powazna.
        • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 07:26
          abidja napisała:

> Ostatnie miejsce na liscie do glosowania jest jednym z najlepszych
          >
          Dlatego zawsze wszyscy się o nie biją😁
          • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 09:37
            daltonka napisała:

> abidja napisała:
            >
            > > Ostatnie miejsce na liscie do glosowania jest jednym z najlepszych
            > >
            > Dlatego zawsze wszyscy się o nie biją😁

Biją? Nie, ale jest skutecznym argumentem w negocjacjach ( szantazach politycznych ).
            To nie moj wymysł, poczytaj o bioracych miejscach na listach.
            • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 09:38
              No i?
              • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 09:41
                daltonka napisała:

> No i?

No i co ???
                • daltonka Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 09:42
                  I gdzie masz problem? Głosuj na kogo chcesz.
    • misiamama Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:16
      Czy zagranie z córką deklarującą przypilnowanie ojca w kwestii praw kobiet, uważacie za sprytne czy obłudne? o ile szczerze życzę aby emerytowany zbawca narodu doczekał wyroku skazującego karnego, o tyle niestety uważam ten spot z córką za żałosny. Poziom zakłamania level hard, czyli coś jak rozwód kościelny albo fotki Kasi Cichopek z tzw. Ziemi Świętej.
      • abidja Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:25
        misiamama napisała:

> Czy zagranie z córką deklarującą przypilnowanie ojca w kwestii praw kobiet, uwa
        > żacie za sprytne czy obłudne? o ile szczerze życzę aby emerytowany zbawca narod
        > u doczekał wyroku skazującego karnego, o tyle niestety uważam ten spot z córką
        > za żałosny. Poziom zakłamania level hard, czyli coś jak rozwód kościelny albo f
        > otki Kasi Cichopek z tzw. Ziemi Świętej.

Naprawde???
        Jpr...
        Ale żenada!
      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 11:38
        misiamama napisała:

> Czy zagranie z córką deklarującą przypilnowanie ojca w kwestii praw kobiet,

jak kaja godek?

> uważacie za sprytne czy obłudne?

Bramka nr 3: obrzydliwe (zasłanianie się kimś innym) i durne.
    • tanebo001 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 17:09
      natemat.pl/507871,giertych-powiedzial-co-sadzi-o-aborcji-i-wyroku-przylebskiej
      • alicia033 Re: Giertych vs Kaczyński 30.08.23, 23:47
        tanebo001 napisał:

> natemat.pl/507871,giertych-powiedzial-co-sadzi-o-aborcji-i-wyroku-przylebskiej

no, czyli dalej mecenas puka w dno od spodu, zero wiedzy o podstawowych prawach człowieka.
        Brawo wyborczynie KO! Zapomnijcie o jakiejkolwiek poprawie, dalej będziecie miały co najwyżej wycieczki do Czech.
        Zaczynam się zastanawiać, jakie ma haki na Tuska, że wziął tego konia na listę wyborczą.
    • skumbrie Re: Giertych vs Kaczyński 31.08.23, 10:02
      >Dżuma vs cholera.

Ale ludzie już się napierd...? Ooo, i to jak. Widać w tym wątku.
      Zasada dzieł i rządź jest niezawodna. Najważniejsze, żeby pożyteczne idiotki były zajęte 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka