Dodaj do ulubionych

Remontowo - farba i rolety

16.09.23, 13:04
Czeka nas malowanie mieszkania.
Jakiej firmy farbę polecacie? Zależy mi, żeby była zmywalna.

I druga kwestia.
Mam okna południowe.
Jakie rolety będą najlepsze?
Czytałam o takich termoizolacyjnych czy jak to się tam fachowo nazywa, ale wszędzie piszą, że one są zaciemniające, czyli dobrze rozumiem, że jak zasłonię okna przed słońcem to muszę świecić światło żeby nie było ciemno w pomieszczeniu?
Może pytanie głupie ale w poprzednim mieszkaniu mieliśmy zwykłe rolety bo była inna ekspozycja okien.
Głupie docinki zostawcie sobie na inne posty albo dla znajomych w realnym życiu 🤪
Obserwuj wątek
    • zwyczajnamatka Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 13:12
      Mam tikkurilę na sufitach i flügger na ścianach.
      Na oknach południowych mam białe plisy. Mogłabym wziąć białe z czarna tkaniną wszyta w środek, ale nie chciałam mieć aż tak zaciemnionego pokoju, więc są zwykle białe przepuszczające światło. Na południowych oknach krótko jest słońce, gorzej z oknami na południowy zachód lub na zachód.
    • enigma81 Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 13:50
      Z farb polecam Magnat ceramic. Fajnie kryje, nie chlapie, nie śmierdzi i można zmywać.

Co do rolet - mam i te noc-dzień i termoizolacyjne. Te pierwsze zupełnie nie chronią przed nagrzewaniem się pomieszczeń. Te drugie świetnie się sprawdzają, a pokój południowy wygląda tak jak na zdjęciu (fotka zrobiona teraz, pełne słońce). Do codziennego funkcjonowania może być za ciemno, ale mój nastolatek jest zadowolony a nawet wolałby ciemniej..
      • banicazarbuzem Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 14:49
        Dzięki za wpis i za zdjęcie. Czyli w sumie nie ma tragedii jeśli chodzi o jasność w pokoju.
        • kira_03 Re: Remontowo - farba i rolety 17.09.23, 07:40
          Mieliśmy rolety termoizolacyjne w sypialni, od spodu miały taką srebrną warstwę - po opuszczeniu w pokoju było niesamowicie ciemno, tylko do spania. Tak więc to pewnie zależy od rodzaju.
          • enigma81 Re: Remontowo - farba i rolety 17.09.23, 10:52
            Te z fotki powyżej są właśnie z taką warstwą.
    • muszebosieudusze Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 13:54
      banicazarbuzem napisała:

> Czeka nas malowanie mieszkania.
      > Jakiej firmy farbę polecacie? Zależy mi, żeby była zmywalna.

Nie z marketu tylko ze sklepu z farbami (nawet jeśli market też ma tę markę), tam już ci doradzą konkretnie do twoich potrzeb. Nie jest tak ze jak ktoś doradzi Sherwin and Williams a u Ciebie jest tylko Benjamin Moore to po zawodach.

> Czytałam o takich termoizolacyjnych czy jak to się tam fachowo nazywa, ale wszę
      > dzie piszą, że one są zaciemniające, czyli dobrze rozumiem, że jak zasłonię okn
      > a przed słońcem to muszę świecić światło żeby nie było ciemno w pomieszczeniu?

Niekoniecznie. Są takie zasłony i rolety o jakich mówisz, które kompletnie blokują światło, ale są tez rolety typu honeycomb (te są z Ikei, z czegoś co przypomina flizelinę, papierowe tez działają ale żółkną od słońca i koty je niszczą) dobrze izolują temperaturę a jest jasno. Ale najlepiej izoluje roleta zewnętrzna, są takie przepuszczające światło.
      • banicazarbuzem Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 14:47
        Dzięki, rolety zewnętrzne nie wchodzą w grę niestety a też myśleliśmy.
    • b-b1 Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 20:44
      Najlepsza zmywalna farba-magnat ceramik. Mam rolety termoizolacyjne(?)super chronią od słońca, ale w domu byłoby ciemno gdybym opuściła wszystkie całkowicie. Opuszczam szczątkowo -wraz z przesuwaniem się słońca, bo mam 3 okna obok siebie.
    • taje Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 20:50
      Szukaj farby ceramicznej.
    • runny.babbit Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 22:41
      Mam rolety termoizolacyjne i są świetne, czuć różnicę w temperaturze, jest zdecydowanie chłodniej. Jeśli chodzi o zaciemnienie to nie jest źle, wiadomo że jest ciemniej niż ze zwykłymi, ale nie ma efektu grobowca.
    • koko8 Re: Remontowo - farba i rolety 16.09.23, 23:25
      Jestem fanką farb Benjamina Moora i bardzo polecam wszystkie rodzaje.
      Jeśli chodzi o rolety- nie wiem/nie używam, mam żaluzje.
      • fogito Re: Remontowo - farba i rolety 17.09.23, 06:51
        Ja tez w teamie BM. Uwielbiam ich farby.
    • mrs.solis Re: Remontowo - farba i rolety 17.09.23, 04:50
      Z farba nie pomoge, co do okien to mozna na szybe nalepic folie termoizolacyjna i zamontowac zwykle zaluzje albo rolety przepuszczajace swiatlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka