Dodaj do ulubionych

odżywki, suplementy

23.09.23, 23:31
Fitnessowe mamy na pewno wiedzą. Ja jestem zupełnie nie w temacie.
Dziecię mi wierci dziurę w brzuchu, żebym mu pozwoliła na preparaty białkowe, kreatynę, ashwagandę <czy jak to się tam nazywa>.
Czy to bezpieczne? Czy taki nastolatek, który właśnie zaczął treningi - na rzeźbę tongue_out - może takie cuda stosować?
Młody zasadniczo jest zdrowy; poważnie się zaangażował w treningi. I poszukuje; trzeba mu pomóc tongue_out
Obserwuj wątek
    • 7katipo Re: odżywki, suplementy 24.09.23, 00:05
      No bo mamo, skoro mi suplemetujesz witaminy <suplementujesz; wiecznie zmęczony licealista>, to czemu białka i tych innych nie możesz? 🙄😏
      A ja nie wiem, czy mogę, i czy powinnam.
      To pytam.
    • primula.alpicola Re: odżywki, suplementy 24.09.23, 12:09
      Odpowiedź poprawna: zorganizuj konsylium lekarskie ⁷i niech oni decydują.
      Odpowiedź niepoprawna: niech bierze to białko i kreatynę.
      • 7katipo Re: odżywki, suplementy 24.09.23, 15:17
        😘
    • piataziuta Re: odżywki, suplementy 24.09.23, 15:41
      Nie znam się.
      Niemniej, jeśli zdecydujesz się na pozwolenie mu na kreatynę, sprawdź czy marka, którą zamierza kupić nie jest na liście preparatów, w których znaleziono ostatnio pochodne rtęci.
      • piataziuta Re: odżywki, suplementy 24.09.23, 15:44
        Co do białka, używam czasem bezsmakowego białka whey.
        Teściu, który jest lekarzem, poklepał mnie za to po pleckach, zaznaczając, że ma to sens przy zwiększonej ilości ćwiczeń, a w przerwach lepiej sobie darować.
      • 7katipo Re: odżywki, suplementy 25.09.23, 08:25
        Dziękuję Ci pięknie.
        Widzę, że Młody zgłębił temat, bo też o tym wspominał, o tej rtęci.
        Czy te cuda to da się kupić gdzieś stacjonarnie, czy tylko prze net?
        • piataziuta Re: odżywki, suplementy 25.09.23, 09:27
          My kupujemy przez net, ale widziałam w Carrefourze półkę z białkiem whey, tylko nie wiem czy była tam też neutralna w smaku (u mnie te słodkie nie wchodzą w grę). W Decathlonie też coś widziałam, ale nie pamiętam co. tongue_out
        • 35wcieniu Re: odżywki, suplementy 25.09.23, 09:36
          Stacjonarnie są w wielu miejscach, np. w Action albo Decathlonie.
          Kwestia porównania parametrów i co mu tam potrzebne bo są różne. Nawet te bezsmakowe się różnią.
          • 35wcieniu Re: odżywki, suplementy 25.09.23, 09:38
            Nawet w Biedrze są. tongue_out
    • wapaha Re: odżywki, suplementy 25.09.23, 08:56
      ashwagarda jest super- nijak ma się do rzeźby i mięśni ale pomaga zniewelować stres i ułatwia zasypianie i dobry sen
      z odzywek białkowych -olimp-polskie i bezpieczne, a jeśli ma uczulenie na białko to jakiś hydrolizat (np. sojowy)
      jest to bezpieczne o ile zażywa wg zaleceń czyli : przy ćwiczeniach na siłowni, by zbudować mięśnie ( do 2gbiałka/mc dziennie) a nie wsypuje je do każdego posiłku mysląć że im więcej białka tym większe mieśnie-bo to tak nie działa wink
      odzywki sa fajne o tyle- że można z nimi robić cuda, teraz jest masa przepisów nie tylko na shake proteinowe ale również jako dodatek do posiłków. Ja np. robię omlety,naleśniki, ale też płatki owsiane/kaszę itd. Fajnie sprawdził nam się również produkt z activlabe -budyń proteinowy
      Warto też uzmysłowić synowi, że białko to nie tylko odzywka- ale jego fantastycznym źródłem jest nabiał ( twarogi), w Lidlu jest półka high protein ze smacznymi jogurtami, napojami o zwiększonej zawartości białka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka