Dodaj do ulubionych

Kot głuchy i ślepy

06.10.23, 16:58
Mój kot kilka miesięcy temu ogluchł. Teraz oślepł.
Biedak reaguje tylko na dotyk. Podskakuje zaskoczony gdy się go pogłaszcze.
Ostrożnie łazi po domu, trafia do kuwety i miski.

Ma ponad 18 lat. Jest chudy jak kosciotrup.

Smutno mi. Jest ze mną prawie całe moje dorosłe życie.

Ile jeszcze pociągnie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 17:02
      Zabierz go do weta, tu raczej nikt ci nie powie ile głuchy i ślepy koci kościotrup pociągnie.
    • agdzieztam Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 17:08
      Kot jak pies. Obok wspieramy Stefanie, ale to wszystko to też do ciebie. Wszystkie tamte slowa mogą być wsparciem i dla ciebie.
      • agdzieztam Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 17:09
        W sensie, że nie minimalizuje. Nie chcę się powtarzać, ale rozumiem, współczuję i sle siłę.
    • magia Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 17:12
      upewnilas sie u weta, ze nie ma. nadciśnienia? to czesto jest przyczyna slepoty u starszych kotow
      • aankaa Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 17:43
        sorry, co 18-letniemu głuchemu i ślepemu kotu po uregulowanym ciśnieniu? Ten nieborak wypatruje raczej ścieżki za tęczowy most a nie leczenia. Dla zwierzaka ważniejsza jest jakość a nie długość życia. Idź z nim do weta
        • magia Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 17:51
          wiesz, jeśli to od nadciśnienia to po tygodniu podawania tabletek kot moze odzyskac wzrok, a to bardzo zwieksza jakosc zycia i kota i opiekuna.

Nie mowie, ze to jest ten przypadek, ale spotkałam w zyciu kilka kotów, ktore byly takim przypadkiem
          • mysiulek08 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 19:01
            to sa bardzo rzadkie przypadki, udaje sie tylko przy szybkim zdiagnozowaniu nadcisnienia i kiedy wylewy w oku nie sa sa wielke i nie ma innych uszkodzen w oczach
            • magia Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 19:28
              wcl glownym watku jest, ze kot teraz oślepł, wiec szansa moze byc
              • mysiulek08 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 19:54
                'teraz' to moglo byc i 2-3 miesiace temu, wiesz przeciez, ze koty swietnie kamufluja swoje dolegliwosci
    • princy-mincy Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 18:06
      kiedyś czytałam że jakiś facet delikatnie dmucha w okolice wibrysow żeby dać kotu znać, że jest obok. Czasem też puka delikatnie obok kota, żeby kot odczuwał wibracje z otoczenia.
      Czy to działa,nie wiem.
      • stephanie.plum Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 18:20
        piękne...

jeśli kota nie boli, jeśli ma coś z życia, a nie tylko zmaganie się z cierpieniem - sen ze zmęczenia - zmaganie się z cierpieniem, to dlaczego ma nie pożyć jeszcze?
        czuje ciepło słońca, twoje ciepło, zapachy, może się wyciągnąć na jakims miękkim posłaniu, pomruczeć...

pytanie tylko, dlaczego ogłuchł i oślepł, bo na pewno nie od nadmiaru zdrowia.
      • mysiulek08 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 18:54
        dziala, z tym, ze Kicia.Yoda sluch ma swietny, tylko juz nie widzi (mielismy jeszcze troche nadziei, ale okulistka jest pewna, ze utracila wzrok w 100%)

ale jesli podejdzie sie nagle i nagle sie ja dotknie, jak spi, to reaguje nerwowo, wiec zmienilismy taktyke i jest ok
    • mysiulek08 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 19:00
      na to pytanie odpowie ci tylko wet ( o ile kot jest pod opieka weta) trzeba sprawdzic parametry krwi, stan nerek, serca (z jakiegos powodu stracil wzrok - najczesciej z powodu nie zdiagnozowanego i nieleczonego nadcisnienia)

18 lat to piekny wiek dla kota
    • nenia1 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 19:11
      a byłaś z nim u weterynarza? Ogłuchł, oślepł, chudy jak kościotrup - no sorry
      ale to się nie pyta na forum "ile jeszcze pociągnie" tylko już dawno
      kot powinien być zbadany przez weterynarza.
      • taki-sobie-nick Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 21:37
        Może był zbadany i weterynarz orzekł, że nic się nie da zrobić.
      • carriemat Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 22:53
        Niestety kot weterynarza nienawidzi, dostaje szajby i gada po japońsku. Przez tyle lat u weta byłam z nim może 3/4 razy, w sytuacjach mocno kryzysowych.

Boję się że padnie że stresu jak go tam wezmę.
        • tairo Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 22:57
          Istnieją wizyty domowe.
        • mysiulek08 Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 23:30
          czyli nawet nie wiesz dlaczego oslepl i ogluchl i mocno schudl

biedna kocina, skroc mu cierpienie i zaplac za domowa eutanazje
        • szarmszejk123 Re: Kot głuchy i ślepy 07.10.23, 15:24
          Serio? Nie poszłaś z nim do weterynarza ani jak zaczął chudnąć, ani jak stracił słuch i teraz też nie pójdziesz?
          To ten kot musi mieć ogromną wolę życia, skoro jeszcze dycha uncertain
    • taki-sobie-nick Re: Kot głuchy i ślepy 06.10.23, 22:48
      Biedny kocina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka