Dodaj do ulubionych

ANA2 wynik graniczny

14.10.23, 08:59
Właśnie taki odebrałam. Badanie zlecone przez reumatologa. Bolą mnie stawy palcow u rąk, rano są zesztywniale, nie mogę dloni zacisnąć w pięść. Muszę je dopiero rozruszać.
Do tego od pół roku leukopenia przy prawidlowych pozostałych wynikach i prawidlowym rozmazie procentowym (ilościowo obnizone są limfocyty)
OB, crp, rf w normie, watroba, tarczyca, mocz ok.
Kolejna wizyta u reumatologa w styczniu, a ja jajko zniosę do tego czasu.
Obserwuj wątek
    • karmelowa_nowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:03
      Moja córka też ma ten wynik graniczny. Do obserwacji, kontrola co pół roku.
      • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:04
        A ma jakieś objawy? Palce bolą mnie od czerwca. Mam wrazenie, ze jest gorzej niz było.
        • karmelowa_nowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:08
          anilorak174 napisała:

> A ma jakieś objawy? Palce bolą mnie od czerwca. Mam wrazenie, ze jest gorzej ni
          > z było.
          Obrzęki stawów stóp, kolan, ale szczególnie dłoni, palce puchną i bolą. Zrobione MRI dłoni i jest tam ok.
          W trepanobiopsji wyszły czynniki zapalne.

• karmelowa_nowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:09
            A jak Ci wyszło ANA1 i ANA3?
            • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:16
              Miałam tylko ana2 zlecone. Tam graniczne 2 typy przeciwciał ro 52 i dsDNA. Reszta negatywna. Wyników badań obrazowych jeszcze nie mam.
              Czyli raczej czekać na spokojnie do stycznia?
              • karmelowa_nowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:20
                anilorak174 napisała:

> Miałam tylko ana2 zlecone. Tam graniczne 2 typy przeciwciał ro 52 i dsDNA. Resz
                > ta negatywna. Wyników badań obrazowych jeszcze nie mam.
                > Czyli raczej czekać na spokojnie do stycznia?
                A to dziwnie. Córka miała zlecone od razu wszystkie trzy ANA. I tylko ANA2 wyszedł graniczny, wszystkie inne wyniki też wyszły ok, dlatego mamy na spokojnie czekać na kontrolę.
                • karmelowa_nowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:22
                  No i u córki będzie się to raczej wiązało z pewną wadą genetyczną. Biopsja zrobiona, wynik za ok 3 miesiące
                • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:23
                  Dzięki za odpowiedź. Zdrowia dla córki
                  • karmelowa_nowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 09:25
                    anilorak174 napisała:

> Dzięki za odpowiedź. Zdrowia dla córki
                    Nawzajem😘😘
              • szorstkawelna Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:40
                Przeciwciała anty-dsDNA pojawiają się często przy zaostrzeniu tocznia. Leukopenia też jest dość typowa.
                Wygląda jakby Ci się coś reumatycznego wykluwało. Nerki masz zdrowe?
                • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:45
                  Tak. Mocz ok, kreatynina też. Badań rozmaitych miałam mnostwo ostatnio.
                  • szorstkawelna Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:50
                    To podejrzewam, że do obserwacji i doraźnie leki p-zapalne
                    Może dadzą Ci też Plaquenil...
                    • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:54
                      Dzięki. Leki przeciwzapalne nie zmniejszają dolegliwości (leczenie wdrożone w sierpniu).
                      • szorstkawelna Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 16:13
                        To pewnie zostają kortykosteroidy i/lub immunospresja. Na mnie bardzo dobrze działa metotreksat (Plaquenilu nie tolerowalam), i najśmieszniejsze jest to, że na immunosupresji mam leukocyty i neutrocyty w normie, a tak zawsze były obniżone.
                        • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 16:17
                          Ja juz kiedyś miałam leukopenie. Byłam przebadana wzdłuż i wszerz przez hematologa- nic nie stwierdzono.
                          Teraz leukopenia utrzymuje się już dość dlugo. No i doszła bolesnosc stawów.
    • sliwka_fioletowa Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 10:18
      Też tak mam, kontrola co pol roku. Nic nie zrobimy
    • brenda_bee Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 10:28
      Mam ANA 1 i ANA 2 dodatnie, to drugie powyżej 320. Bardzo bolą mnie nogi- kolana, mięśnie jak przy zakwasach, do tego stopy i dłonie, jestem ciągle zmęczona i śpiąca. Nie wiem jak nerki i wątroba- badania dopiero pod koniec miesiąca. W listopadzie reumatolog. Mam podejrzenie tocznia. Jestem załamana..
      • agcerz Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 10:55
        Kurczę, mam identyczne objawy. Oprócz menopauzy mam też zespół Ehlersa Danlosa. Na.te sztywne palce nic nie pomaga...
    • ceipil_1 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 11:05
      A robiłaś rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa? od tego też mogą cierpnąc ręce jeśli jest ucisk na nerwy
      • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 11:30
        Ręce mi nie cierpna. Bolą mnie bardzo stawy i są sztywne.
    • kozica111 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:41
      Jedz jabłka, na śniadanie, obiad i kolację, tego nie zrobisz, wiec ustaw leki.
      • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:47
        Piłaś, nie pisz.
    • kozica111 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 15:51
      I zniesiesz, idz na dietę dr Dąbrowskiej.Ja uwolniłam się po 2 tyg głodówki, bol był wiele lat, ale głodówka to hardcore, raczej polecam diete dr Dąbrowskiej.
    • celandine Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 16:25
      A masz bóle pleców, problemy z brzuchem lub spojówkami? Płytka paznokciowa w prążki? Z ujemnym rf może być łzs bez objawów skórnych lub inna spondyloartropatia. To widać tylko na rezonansie stawów.
      • anilorak174 Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 16:29
        Nie. Na paznokciach pojawia mi się czasem poprzeczna linia powiazana z okresem.
        • celandine Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 16:44
          To, jeśli nie zaczynają cię boleć inne stawy, nie musisz się bardzo martwić. Wysokie ANA nie musi w ogóle niczego oznaczać.
          U mnie tak było, że od dawna bolał mnie kręgosłup, potem zaczął mnie wiosną boleć jeden, jedyny palec dłoni, ignorowałam przez dwa miesiące i nagle rozniosło się na wszystkie stawy i teraz prawie nie mogę chodzić i muszę dostawać lek biologiczny. Ale mnie załatwił ortopeda, który mnie leczył przeciwzapalnymi zamiast zlecić rezonans lub wpaść na to, że to coś reumatycznego.
    • joana.mz Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 17:00
      Próbowałaś diety bg?
      Miałam bóle stawów małych przez kilka lat, tak jak Ty - głównie rano - dłonie, stopy - nie mogłam chodzić dopóki nie rozruszałam ich. RZS nigdy nie miałam stwierdzone, ale mam chorobę LC, więc to taki "dodatek", którego nie sądziłam, że się pozbędę.... ale kilka lat temu przeszłam na dietę bg (diagnoza celiakii, która po dłuższym czasie została obalona) i po ok 3 miesiącach tej diety bóle stawów całkowicie mi zniknęły. Całkowicie! Nie boli mnie ani jeden staw!
    • zoskaanka Re: ANA2 wynik graniczny 14.10.23, 18:50
      Też tak mam. Idę do reumatologa za dwa tygodnie. Ale u mnie może to być związane z fibromialgią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka