claudel6 27.10.23, 22:00 Co wg ematki (oraz panów na gościnnych występach) oznacza określenie "siwy dym"? Tylko bez google'owania proszę. Zabawa Znam od dawna to określenie, ale...sama się zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homohominilupus Re: Siwy dym 27.10.23, 22:03 Hm, afera, awantura, coś jak ematkowy dzihad lub jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Siwy dym 27.10.23, 22:04 Upić się w siwy dym - tak się mówi. Do białych diabłów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Siwy dym 27.10.23, 22:11 Pierwsze słyszę o tym upiciu się. U mnie funkcjonuje "zrobić siwy dym". Czyli zrobić straszną awanturę. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Siwy dym 27.10.23, 23:23 kamin napisał(a): > Pierwsze słyszę o tym upiciu się. > U mnie funkcjonuje "zrobić siwy dym". Czyli zrobić straszną awanturę. Bo nie ma takiego powiedzenia "upić się w siwy dym" 🤣 Siwy dym to po prostu wielka awantura, czasem używany też przy "bitwach", ale na pewno nie przy upojeniu alkoholowym Można zalać się w trupa a nie w siwy dym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Siwy dym 27.10.23, 22:06 Najbardziej mi się kojarzy z restauracją, ale, że z całą pewnością nie o to chodzi, to gdzieś kołacze mi jeszcze określenie na zrobienie awantury/zadymy, ale pewna tego ni jak nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Siwy dym 27.10.23, 22:09 Zabiłaś mi ćwieka. To zwrot, który znam od dzieciństwa. Niemniej nie potrafię go jednozdacznie zdefiniować. Coś, jak "chuje muje dzikie węże". To jakaś potoczna superlatywa oznaczająca zamieszanie, zamącenie sytuacji. P.S. Nie guglałem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Siwy dym 27.10.23, 22:09 Tyle co "sajgon". Ematkowy "dżihad" też tu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Siwy dym 27.10.23, 22:10 bo ja się zaczęłam zastanawiać po tej piosence: www.youtube.com/watch?v=MjcPuNQ2KVg Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Siwy dym 27.10.23, 22:46 Dym to awantura, dżihad, ostre ustawienie kogoś do pionu, inaczej: zadyma. Siwy dym to stopień wyższy dymu Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Siwy dym 27.10.23, 22:58 Z knajpą. Nigdy tam nie byłam ale wielokrotnie przejeżdżałam Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Siwy dym 27.10.23, 23:07 No z jakąś aferą, dziwną sytuacją, zamieszaniem. Klasyczne użycie w znaczeniu jakie znam to zawracanie na rondzie, "no po prostu siwy dym!" youtu.be/WhbF1PwcYZ8?feature=shared Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Siwy dym 28.10.23, 00:51 czyli siwy dym zamiast dżihadu? taki bardziej polski, swojski Odpowiedz Link Zgłoś