12.11.23, 09:55
Ponieważ weekend wlecze się jak zmiana rządu wrzucam wasz ulubiony temat. Ujmijcie plastikowe widelce w dłoń i do boju
Obserwuj wątek
    • krolewska.asma Re: plan domu 12.11.23, 09:56
      kucnia osobno w nowo wybudowanychm domu?
      to chyba tylko dla ludzi ktorzy maja kucharke
      • ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:32
        No przecież! Widzisz tam nawet ma swoje WC i śpi w tej komórce za kiblem.
    • berdebul Re: plan domu 12.11.23, 10:13
      Kuchnia osobno i bez przejścia do jadalni - kamerdyner będzie przywoził na wózku?
      Wejście do wc z korytarza do którego nie ma drzwi.
      A jedyne wejście z zewnątrz jest do jadalni przez taras?
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:16
        Kuchnia jest otwarta na jadalnię. Musiałem wstawić tam ściankę i zrobić przejście żeby pojawiła się powierzchnia.
        • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:00
          Jest jakiś szczególny powód, dla którego tworzysz idiotyczne plany w jakichś darmowych programach, a później tłumaczysz w co drugim poście "tam nie ma ściany, tam są drzwi", "tam nie ma drzwi, tam jest kotłownia", to nie jest bukieciarnia, tylko garaż ale nie mam takiej opcji w wersji demo"?
          Może narysuj na kartce i strzel fotę telefonem..?
          • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:10
            Z nudów. I testuję wyobraźnię przestrzenną ematek. Z marnym skutkiem ale nie tracę nadziei...
            • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:27
              A to nie ty jesteś jedynym przypadkiem w tym wątku z całkowicie amputowaną wyobraźnią, o przestrzennej nie wspominając?
            • geez_louise Re: plan domu 12.11.23, 19:34
              Bardzo testujesz, rysując prostokąty od czapy i parter niemajacy nic wspólnego z piętrem. Okna szaleją po elewacji, rury z woda i ściekami szaleją po całym domu, łazienki są większe od sypialni, jadalnia ma kształt chyba pod okrągły stół, schody nie mają sensu, a drzwi zderzają się ze sobą.
    • profes79 Re: plan domu 12.11.23, 10:19
      W osobnej kuchni nie ma nic złego; ja nie rozumiem mody na aneksy kuchenne. Jedyna jej przyczyna jest chyba oszczędnościowa, tj. nie trzeba wydzielać dodatkowej powierzchni i można upchać kuchnię na 20 metrach i sprzedawać jako dwupokojowe mieszkanie.
      • chatgris01 Re: plan domu 12.11.23, 10:22
        Podzielam niechęć. Aneksy kuchenne to wymysł szatana.
        • krolewska.asma Re: plan domu 12.11.23, 10:43
          naprawde i tak siedzicie zamkniecci w tej kuchni dopuki nie ugotujecie? to za kare?
          • amast Re: plan domu 12.11.23, 11:08
            Ja mam zgodę od wszystkich współmieszkańców na opuszczanie kuchni w czasie gotowania. Nie wiem jak inni.
            • hosta_73 Re: plan domu 13.11.23, 14:46
              Ja również!
              Mogę nawet przysiąść w salonie gdy czekam aż się woda na makaron ugotuje, ha!
              Choć przyznaję, że tylko półdupkiem tongue_out
        • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:01
          Ja również. Jeszcze niedawno znalezienie mieszkania z osobną kuchnią graniczyło z cudem, a jeśli już się trafiło, to takie, gdzie trzeba było wywalić piece kaflowe, zrywać podłogi i wstawić okna.
          • profes79 Re: plan domu 12.11.23, 12:26
            Dlatego jak trafiłem takie do kupienia w odremontowanym budynku to się nawet nie zastanawiałem. Praktycznie wszystko co się nowe buduje to z aneksem. Tu zresztą tez byli ludzie którzy wywalili ścianę między kuchnią a pokojem dziennym, żeby mieć aneks; kumpel robiący wykończenie wiedząc jakie mam podejście żartował, że kiedyś przyjdę i cyk - nie ma ściany jest aneks smile
      • mikams75 Re: plan domu 12.11.23, 19:58
        racje masz, ze upychaja wiecej na mniejszej przestrzeni, pol biedy jak kuchnia jest w jakiejs wnece czy inaczej choc wizualnie oddzielona, ale bywa, ze jest pokoj a w nim na jednej scianie jest zabudowa kuchenna a na przeciwko sofa. Ot, duza kuchnia z kanapa upchnieta gdzies.
        Ale i tak lubie otwarta kuchnie i bym juz nie zamienila na oddzielna, bo to jest wygodne. Tylko musi byc sensownie rozplanowane.
      • tilijka123 Re: plan domu 13.11.23, 13:22
        profes79 napisał:

> W osobnej kuchni nie ma nic złego; ja nie rozumiem mody na aneksy kuchenne. Jed
        > yna jej przyczyna jest chyba oszczędnościowa, tj. nie trzeba wydzielać dodatkow
        > ej powierzchni i można upchać kuchnię na 20 metrach i sprzedawać jako dwupokojo
        > we mieszkanie.
        >

Mam osobną kuchnię i nie wyobrażam sobie jej nie mieć. Może dlatego, że wychowałam się w starym domu gdzie kuchnia była pomieszczeniem, z którego wchodziło się do wszystkich pomieszczeń (oprócz jednego pokoju, do którego wchodziło się z innego pokoju.
        Dla mnie aneks ma sens tylko jeśli się mało gotuje.
        • mikams75 Re: plan domu 13.11.23, 13:32
          jesli kuchnia jest naprawde duza i jest takim jakby centrum rodzinnym to tak, to ma sens. Ale w blokach kuchnie zazwczaj sa malutkie i przy dwoch osobach jest tlok. Aneks ma sens jak sie duzo gotuje, bo osoba gotujaca nie jest "skazana" na samotne przebywanie w innym pomieszczeniu. Przy malych dzieciach to juz w ogole jest wygodnie - maluch sie czyms tam zajmuje w pokoju, ma sie z nim kontakt i sie widzi, co robi.
          • tilijka123 Re: plan domu 13.11.23, 13:43
            mikams75 napisała:

> Aneks ma sens jak sie duzo gotuje, bo osoba gotujaca nie jest "skazana"
            > na samotne przebywanie w innym pomieszczeniu. Przy malych dzieciach to juz w og
            > ole jest wygodnie - maluch sie czyms tam zajmuje w pokoju, ma sie z nim kontakt
            > i sie widzi, co robi.

U mnie rodzina i goście samoistnie dryfują w stronę kuchni. Salon jest zdecydowanie rzadziej używany.
            Kuchnie mam sporą, ze stołem do siedzenia. Jest nawet fotel bujany.
          • hosta_73 Re: plan domu 13.11.23, 14:28
            " Aneks ma sens jak sie duzo gotuje, bo osoba gotujaca nie jest "skazana" na samotne przebywanie w innym pomieszczeniu."

Tak, to popularny pogląd z magazynów wnętrzarskich ale wg mnie niekoniecznie prawdziwy. Fajnie to wygląda na filmach czy reklamach, gdy spotyka się rodzina lub wpadają przyjaciele 🙂. W tej chwili mam kuchnię z której bezpośrednio wchodzi się do pokoju ale (na szczęście!) są drzwi. Przeszkadza mi czyjaś krzątanina w kuchni (inni domownicy mają podobnie) gdy oglądam TV lub, nie daj buk, zmorzy mnie drzemka na kanapie.
            Sama lubię przy gotowaniu włączyć muzykę, teraz podcasty a rodzina w tym czasie ogląda TV i przeszkadzalibyśmy sobie wzajemnie. U nas otwarta kuchnia byłaby nieporozumieniem.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: plan domu 12.11.23, 10:30
      Czy ten dom ma wejście?
    • ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:31
      Jak się wchodzi do kuchni? Tunelem czy przez salon?
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:32
        Korytarzem z wiatrołapu.
        • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:32
          I z jadalni.
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:42
        OK. Wersja uproszczona. Bez okien. Tylko ściany i drzwi.
    • bistian Re: plan domu 12.11.23, 10:35
      To ja też się dołączę i zajmę szczegółem.
      Schody, jakich jeszcze nie widziałem.
      Łączone z dwóch części, zdarza się. Te przy ścianie, całkiem w porządku, tylko wyjście jest na ścianę.
      Ta druga część, doklejana, jest chyba na teściową. Schodzi, niczego się nie spodziewa, a tam na dole uskok, ona łamie nóżkę i już długo do nas nie przyjedzie tongue_out

Powiedziałbym, że liczą się szczegóły, ale to nie jest ten problem, bo to zwykłe partactwo jest i tego nie da się obronić.
      • ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:45
        Schody faktycznie ciekawe 🤦🏻‍♀️🤣🤣 Ja bym nie żałowała jak już na bogato to ten ostatni etap powinien iść wzdłuż ściany nad tym galerią i kryształowy żyrandol.
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:56
        Te schody wyglądają tak. Są przemyślane. Zabiegowe ze spocznikiem żeby je skrócić o połowę. Dodatkowe spoczniki na końcach dodatkowe je skracają - nie musisz mieć miejsca na końcu schodów żeby na nie wejść. Schodzisz i wchodzisz na nie niejako z boku.
        • ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:59
          wez nie żałuj i puść po ścianie
          • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:03
            Ja bym zamieniła schody na windę.
            Ręczną.
            • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:08
              Obsługiwaną przez karła w liberii? NEVER!!!
        • bistian Re: plan domu 12.11.23, 11:17
          tanebo001 napisał:

> Te schody wyglądają tak. Są przemyślane.

Nie są przemyślane. Już kiedyś o tym pisałem. Nie umiesz liczyć. Tyle to stopni?
          2*13 +6? 32 stopnie po 17 cm, to 544 cm. Taka jest wysokość pomieszczeń. big_grin
          Poza tym, jeżeli masz taki układ schodów, to lepiej jest zrobić pierwszy zabieg od środka, żeby potem ten następny puścić od ściany. Choćby po to, żeby osoby z lękiem wysokości, jednak dały radę wejść na piętro.
          • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:25
            Załóżmy że pomieszczenie ma 3 m. 20 stopni po 15 cm wysokości. Niech nawet mają po 30 cm. Czyli 600 cm długości. 300 cm na bieg. Mieszczą się w wzorze - 15x2+30. Dodajesz spocznik szerokości 100 cm. Czyli masz już 400 cm. Ale musisz na nie wejść i zejść z nich. Musisz mieć na to miejsce. Czyli dodatkowy metr wolnej przestrzeni na końcach. No to bierzesz ten metr i wsuwasz go tak jakby w schody. Metr to około 3 schody. One są ale z boku. I sam bieg może wychodzić na ścianę. Schody stają się bardzie kompaktowe.
            • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:26
              Plus to że te trzy schody na parterze można zrobić bardzo reprezentacyjne.
              • kk345 Re: plan domu 12.11.23, 19:18
                tanebo001 napisał:

> Plus to że te trzy schody na parterze można zrobić bardzo reprezentacyjne.
                >
                Najlepiej złote...
                • chatgris01 Re: plan domu 12.11.23, 19:22
                  Brokatowe!
            • bistian Re: plan domu 12.11.23, 11:52
              tanebo001 napisał:

> Załóżmy że pomieszczenie ma 3 m. 20 stopni po 15 cm wysokości. Niech nawet mają
              > po 30 cm.

Przy takich pomieszczeniach, zazwyczaj jest 17 stopni, rzadko 18. Spocznik jest traktowany jak stopień, więc w układzie U, masz 8+1+8, symetryczny, więc ułatwia poruszanie się.
              Schody o licu 15 cm nie zdarzają się, co najwyżej gdzieś przed budynkami w rodzaju szkoły, sądu, może wejściu przy obiektach sportowych, jako schody dodatkowe i miejsce do posiedzenia, więc wtedy 15 cm lico i 95 cm stopień.

37 stopni to zdecydowanie za dużo w normalnym budynku.
    • bene_gesserit Re: plan domu 12.11.23, 10:54
      Zadziwia rozmiar łazienki na pięterku. Kto to i czym ogrzeje? Komu potrzebne jest dwadzieścia jeden i pół metra do umycia zębów, załatwienia się i kąpieli? Kto będzie to sprzątał i czy nie szkoda będzie na to życia?

Gdybym miała wybierać, wolałabym ten metraż przeznaczyć na garderobę, a garderobę na łazienkę
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:57
        Duża łazienka jest bardziej reprezentacyjna.
        • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:04
          Kogo będziesz gościć w swojej prywatnej łazience, że chcesz by była "reprezentacyjna", bo przychodzi mi na myśl tylko jeden przypadek?
        • bene_gesserit Re: plan domu 12.11.23, 11:06
          Łazienka na piętrze nie musi być reprezentacyjna. Lazienki na piętrze są przeznaczone dla rodziny. To niepisana reguła - goście na piętro za potrzebą nie wchodzą, o ile jest WC na dole.

Urządz więc reprezentacyjne WC na parterze, łącząc je ze spiżarnią i szafą, a najlepiej przerabiając dodatkowy, nikomu nie potrzebny pokój na gigantyczny, reprezentacyjny kibel. Ręcznie robione kafelki, dużo złoceń, lustra i jakieś dzieła sztuki i będzie i reprezentacyjnie, i miło się będzie sikało.
      • aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 11:27
        Poza tym tylko dwie sypialnie na kilometrach kwadratowych domu to jakaś pomyłka. Gdzie ulokować gości? Na górze zrobiłabym trzy sypialnie i dwie rozsądne łazienki.
        • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:30
          Prowadzisz hotel?
          • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:32
            A ty prowadzisz burdel, że ci 20 metrowa, reprezentacyjna łazienka potrzebna?
            • amast Re: plan domu 12.11.23, 14:07
              Wiesz... ja nie prowadzę burdelu, moja łazienka ma prawie 13m2 i nie pogardziłabym dodatkowymi 7 metrami. Mogłabym oprócz wanny wstawić kabinę prysznicową i kilka szafek. Można nie lubić tanebo, ale dwudziestometrowa łazienka to nie jest jakaś fanaberia na miarę królowej (pomijam całościowy rozkład tego domu, który jest do kitu).
              • geez_louise Re: plan domu 12.11.23, 19:29
                Mam łazienkę 11m2, i jest tam wanna, kabina prysznicowa, sedes, bidet, duża szafka z umywalką i sporo miejsca na srodku.
                • amast Re: plan domu 12.11.23, 21:44
                  Pokaż. Zwłaszcza to dużo miejsca na środku wink
              • aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 20:18
                Na 13 metrach kwadratowych nie zmieścisz wanny, prysznica, toalety, umywalki i szafek? Ok, lubisz mieć między sprzętami duży dystans.
                Lubię wygodne łazienki, ale jeszcze bardziej lubię mieć w domu kilka zamykanych oddzielnych pomieszczeń. Żeby każdy domownik miał swoją sypialnię plus pokój dla gości. Co mi po przestrzeniach i dwudziestometrowych łazienkach kiedy nie można zamknąć za sobą drzwi i odciąć się od wszystkiego kiedy ma się ochotę. Poza tym wolę dwie malutkie łazienki niż jedną wielka i wypasioną - żeby mi się nikt nie dobijał jak mam potrzebę posiedzieć w sobie wiadomym celu. To tak już na marginesie projektu z postu startowego.
                • amast Re: plan domu 12.11.23, 21:42
                  > Na 13 metrach kwadratowych nie zmieścisz wanny, prysznica, toalety, umywalki i szafek?

No nie zmieszczę. Lubię wygodę, więc sama wanna zajmuje prawie 2,5m2. A prysznic taki o boku 80 cm mnie nie urządza, ja potrzebuję przestrzeni, żeby się powyginać i ręce rozciągnąć bez obijania się o ścianki.
                  A dodatkową malutką łazienkę do posiedzenia też mam wink
                  • aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 21:51

> A dodatkową malutką łazienkę do posiedzenia też mam wink

No i tak to rozumiem smile
              • m_incubo Re: plan domu 13.11.23, 09:13
                No to widocznie wolisz jak tanebo.
                Ja wolę dwie małe łazienki na piętrze i toaletę na dole, zamiast godzinnych kolejek pod drzwiami do jednej dużej łazienki z "szafkami, wanną i kabiną", chyba że korzystacie z niej wszyscy razem, jeden sika, drugi leży w wannie, a dziecko myje zęby.
                Tanebo mieszka sam, potrzebna mu 20m łazienka reprezentacyjna, ale druga sypialnia już nie, bo nie prowadzi hotelu big_grin
                No to niech zdradzi, co prowadzi, bo na dom do życia to absolutnie nie wygląda, z żadnej strony 🤷🏻‍♀️
                • amast Re: plan domu 13.11.23, 13:08
                  Od tanebo różni mnie to, że mam rodzinę, więcej niż jedną łazienkę i i realne metry do mieszkania a nie fantazje wink
                  Ale w jednym będę się konsekwentnie nie zgadzać z tutejszą większością: duża łazienka to jest bardzo fajne rozwiązanie. Oczywiście nie jako jedyna łazienka w całym domu na wielopokoleniową rodzinę, ale skąd takie pomysły się biorą to nie wiem, bo ani tanebo nie planuje jednej łazienki ani ja nie twierdzę, że mam tylko jedną u siebie.
          • aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 19:57
            tanebo001 napisał:

> Prowadzisz hotel?
            >

Nie, przyjmuję gości. Czasem nocują.
    • forumologin Re: plan domu 12.11.23, 10:58
      dom czyscioszkow, kuchnia odizolowana, lazienka wieksza od najwiekszej sypialenki. dom 240m2 sypialnie po 20.
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:07
        A po co ci więcej? Sypialnia to miejsce w którym spędzasz większość czasu bez świadomości. Największe łóżka mają po 4 m2. Jeśli postawisz nawet takie w większej sypialni to będzie to puste pomieszczenie. To nawet w łazience przyda się większa przestrzeń bo musisz mieścić wannę, prysznic, umywalkę i toaletę...
        • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:25
          Sypialni raczej nie musisz nagrzewać do 23 stopni, żeby dało się z niej komfortowo korzystać. Skąd ty bierzesz te idiotyczne pomysły?
          • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:29
            Ale w łazience też nie przebywa się 24 h. I łatwiej ją ogrzać bo większość materiałów okładzinowych w niej stosowanych znakomicie przewodzi ciepło. Plus to że z trzech stron ma pomieszczenia.
            • kk345 Re: plan domu 12.11.23, 19:21
              Czyli co, będziesz włączał ogrzewanie za każdym razem, kiedy wchodzisz do łazienki? Może podepnij je pod czujnik ruchu, otwierasz drzwi- grzeje big_grin
              • chatgris01 Re: plan domu 12.11.23, 19:23
                I niech zainstaluje podgrzewaną deskę klozetową big_grin
              • memphis90 Re: plan domu 12.11.23, 22:09
                Są takie nagrzewnice jak dla kurcząt.
    • joana.mz Re: plan domu 12.11.23, 11:18
      W którym miejscu jest wejscie do domu?
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:19
        Na dole po prawej.
    • shellyanna Re: plan domu 12.11.23, 11:24
      A wchodzisz oknem?
    • gryzelda71 Re: plan domu 12.11.23, 11:36
      Gdzie jest wejście do tego domu?
      • m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:38
        Nie ma. Ten dom jest tak komfortowy i świetnie rozplanowany, że nie masz ochoty z niego wychodzić.
        • eliszka25 Re: plan domu 12.11.23, 12:39
          I reprezentacyjny, nie zapominajmy o tym!
    • angazetka Re: plan domu 12.11.23, 13:19
      Jestem fanką korytarza na 20 mkw.
      • tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 13:23
        Korytarz nie ma 20m2. Kuchnia + korytarz ma 20m2
        • angazetka Re: plan domu 12.11.23, 22:21
          No ja ewidentnie widzę "corridor".
    • borsuczyca.klusek Re: plan domu 12.11.23, 13:34
      Tanebo ściągnij sobie Simy, podstawa jest teraz za darmo i poćwiczyć budowanie tam. Będziesz mógł od razu przetestować sensowność niektórych rozwiązań i poczuć jak się mieszka w wytworach twojej wyobraźni.
    • gorzkie.nic Re: plan domu 13.11.23, 10:48
      tanebo001 napisał:

> Ponieważ weekend wlecze się jak zmiana rządu wrzucam wasz ulubiony temat. Ujmij
      > cie plastikowe widelce w dłoń i do boju
      >
      >
      Brawo za kuchnię osobno, te salonokuchnioprzedpokoje capiące smażonym czosnkiem to makabra
      • bistian Re: plan domu 13.11.23, 12:42
        gorzkie.nic napisała:

> Brawo za kuchnię osobno, te salonokuchnioprzedpokoje capiące smażonym czosnkiem
        > to makabra

Są plusy dodatnie i plusy ujemne. Powiększa optycznie część dzienną, pozwala gotować i pogadać z dzieckiem, które coś gotuje albo posłuchać programu w telewizji. Kuchnia bez wyciągu i dom rekuperacji? Jak 100 lat temu? 🙄
    • gryzelda71 Re: plan domu 13.11.23, 14:29
      To najlepszy twoj projekt.
      Dom bez wyjścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka