tanebo001 12.11.23, 09:55 Ponieważ weekend wlecze się jak zmiana rządu wrzucam wasz ulubiony temat. Ujmijcie plastikowe widelce w dłoń i do boju Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krolewska.asma Re: plan domu 12.11.23, 09:56 kucnia osobno w nowo wybudowanychm domu? to chyba tylko dla ludzi ktorzy maja kucharke Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:32 No przecież! Widzisz tam nawet ma swoje WC i śpi w tej komórce za kiblem. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: plan domu 12.11.23, 10:13 Kuchnia osobno i bez przejścia do jadalni - kamerdyner będzie przywoził na wózku? Wejście do wc z korytarza do którego nie ma drzwi. A jedyne wejście z zewnątrz jest do jadalni przez taras? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:16 Kuchnia jest otwarta na jadalnię. Musiałem wstawić tam ściankę i zrobić przejście żeby pojawiła się powierzchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:00 Jest jakiś szczególny powód, dla którego tworzysz idiotyczne plany w jakichś darmowych programach, a później tłumaczysz w co drugim poście "tam nie ma ściany, tam są drzwi", "tam nie ma drzwi, tam jest kotłownia", to nie jest bukieciarnia, tylko garaż ale nie mam takiej opcji w wersji demo"? Może narysuj na kartce i strzel fotę telefonem..? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:10 Z nudów. I testuję wyobraźnię przestrzenną ematek. Z marnym skutkiem ale nie tracę nadziei... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:27 A to nie ty jesteś jedynym przypadkiem w tym wątku z całkowicie amputowaną wyobraźnią, o przestrzennej nie wspominając? Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: plan domu 12.11.23, 19:34 Bardzo testujesz, rysując prostokąty od czapy i parter niemajacy nic wspólnego z piętrem. Okna szaleją po elewacji, rury z woda i ściekami szaleją po całym domu, łazienki są większe od sypialni, jadalnia ma kształt chyba pod okrągły stół, schody nie mają sensu, a drzwi zderzają się ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: plan domu 12.11.23, 10:19 W osobnej kuchni nie ma nic złego; ja nie rozumiem mody na aneksy kuchenne. Jedyna jej przyczyna jest chyba oszczędnościowa, tj. nie trzeba wydzielać dodatkowej powierzchni i można upchać kuchnię na 20 metrach i sprzedawać jako dwupokojowe mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: plan domu 12.11.23, 10:22 Podzielam niechęć. Aneksy kuchenne to wymysł szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: plan domu 12.11.23, 10:43 naprawde i tak siedzicie zamkniecci w tej kuchni dopuki nie ugotujecie? to za kare? Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: plan domu 12.11.23, 11:08 Ja mam zgodę od wszystkich współmieszkańców na opuszczanie kuchni w czasie gotowania. Nie wiem jak inni. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: plan domu 13.11.23, 14:46 Ja również! Mogę nawet przysiąść w salonie gdy czekam aż się woda na makaron ugotuje, ha! Choć przyznaję, że tylko półdupkiem Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:01 Ja również. Jeszcze niedawno znalezienie mieszkania z osobną kuchnią graniczyło z cudem, a jeśli już się trafiło, to takie, gdzie trzeba było wywalić piece kaflowe, zrywać podłogi i wstawić okna. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: plan domu 12.11.23, 12:26 Dlatego jak trafiłem takie do kupienia w odremontowanym budynku to się nawet nie zastanawiałem. Praktycznie wszystko co się nowe buduje to z aneksem. Tu zresztą tez byli ludzie którzy wywalili ścianę między kuchnią a pokojem dziennym, żeby mieć aneks; kumpel robiący wykończenie wiedząc jakie mam podejście żartował, że kiedyś przyjdę i cyk - nie ma ściany jest aneks Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: plan domu 12.11.23, 19:58 racje masz, ze upychaja wiecej na mniejszej przestrzeni, pol biedy jak kuchnia jest w jakiejs wnece czy inaczej choc wizualnie oddzielona, ale bywa, ze jest pokoj a w nim na jednej scianie jest zabudowa kuchenna a na przeciwko sofa. Ot, duza kuchnia z kanapa upchnieta gdzies. Ale i tak lubie otwarta kuchnie i bym juz nie zamienila na oddzielna, bo to jest wygodne. Tylko musi byc sensownie rozplanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: plan domu 13.11.23, 13:22 profes79 napisał: > W osobnej kuchni nie ma nic złego; ja nie rozumiem mody na aneksy kuchenne. Jed > yna jej przyczyna jest chyba oszczędnościowa, tj. nie trzeba wydzielać dodatkow > ej powierzchni i można upchać kuchnię na 20 metrach i sprzedawać jako dwupokojo > we mieszkanie. > Mam osobną kuchnię i nie wyobrażam sobie jej nie mieć. Może dlatego, że wychowałam się w starym domu gdzie kuchnia była pomieszczeniem, z którego wchodziło się do wszystkich pomieszczeń (oprócz jednego pokoju, do którego wchodziło się z innego pokoju. Dla mnie aneks ma sens tylko jeśli się mało gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: plan domu 13.11.23, 13:32 jesli kuchnia jest naprawde duza i jest takim jakby centrum rodzinnym to tak, to ma sens. Ale w blokach kuchnie zazwczaj sa malutkie i przy dwoch osobach jest tlok. Aneks ma sens jak sie duzo gotuje, bo osoba gotujaca nie jest "skazana" na samotne przebywanie w innym pomieszczeniu. Przy malych dzieciach to juz w ogole jest wygodnie - maluch sie czyms tam zajmuje w pokoju, ma sie z nim kontakt i sie widzi, co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: plan domu 13.11.23, 13:43 mikams75 napisała: > Aneks ma sens jak sie duzo gotuje, bo osoba gotujaca nie jest "skazana" > na samotne przebywanie w innym pomieszczeniu. Przy malych dzieciach to juz w og > ole jest wygodnie - maluch sie czyms tam zajmuje w pokoju, ma sie z nim kontakt > i sie widzi, co robi. U mnie rodzina i goście samoistnie dryfują w stronę kuchni. Salon jest zdecydowanie rzadziej używany. Kuchnie mam sporą, ze stołem do siedzenia. Jest nawet fotel bujany. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: plan domu 13.11.23, 14:28 " Aneks ma sens jak sie duzo gotuje, bo osoba gotujaca nie jest "skazana" na samotne przebywanie w innym pomieszczeniu." Tak, to popularny pogląd z magazynów wnętrzarskich ale wg mnie niekoniecznie prawdziwy. Fajnie to wygląda na filmach czy reklamach, gdy spotyka się rodzina lub wpadają przyjaciele 🙂. W tej chwili mam kuchnię z której bezpośrednio wchodzi się do pokoju ale (na szczęście!) są drzwi. Przeszkadza mi czyjaś krzątanina w kuchni (inni domownicy mają podobnie) gdy oglądam TV lub, nie daj buk, zmorzy mnie drzemka na kanapie. Sama lubię przy gotowaniu włączyć muzykę, teraz podcasty a rodzina w tym czasie ogląda TV i przeszkadzalibyśmy sobie wzajemnie. U nas otwarta kuchnia byłaby nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: plan domu 12.11.23, 10:30 Czy ten dom ma wejście? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:31 Jak się wchodzi do kuchni? Tunelem czy przez salon? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:42 OK. Wersja uproszczona. Bez okien. Tylko ściany i drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: plan domu 12.11.23, 10:35 To ja też się dołączę i zajmę szczegółem. Schody, jakich jeszcze nie widziałem. Łączone z dwóch części, zdarza się. Te przy ścianie, całkiem w porządku, tylko wyjście jest na ścianę. Ta druga część, doklejana, jest chyba na teściową. Schodzi, niczego się nie spodziewa, a tam na dole uskok, ona łamie nóżkę i już długo do nas nie przyjedzie Powiedziałbym, że liczą się szczegóły, ale to nie jest ten problem, bo to zwykłe partactwo jest i tego nie da się obronić. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: plan domu 12.11.23, 10:45 Schody faktycznie ciekawe 🤦🏻♀️🤣🤣 Ja bym nie żałowała jak już na bogato to ten ostatni etap powinien iść wzdłuż ściany nad tym galerią i kryształowy żyrandol. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:56 Te schody wyglądają tak. Są przemyślane. Zabiegowe ze spocznikiem żeby je skrócić o połowę. Dodatkowe spoczniki na końcach dodatkowe je skracają - nie musisz mieć miejsca na końcu schodów żeby na nie wejść. Schodzisz i wchodzisz na nie niejako z boku. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:03 Ja bym zamieniła schody na windę. Ręczną. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:08 Obsługiwaną przez karła w liberii? NEVER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: plan domu 12.11.23, 11:17 tanebo001 napisał: > Te schody wyglądają tak. Są przemyślane. Nie są przemyślane. Już kiedyś o tym pisałem. Nie umiesz liczyć. Tyle to stopni? 2*13 +6? 32 stopnie po 17 cm, to 544 cm. Taka jest wysokość pomieszczeń. Poza tym, jeżeli masz taki układ schodów, to lepiej jest zrobić pierwszy zabieg od środka, żeby potem ten następny puścić od ściany. Choćby po to, żeby osoby z lękiem wysokości, jednak dały radę wejść na piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:25 Załóżmy że pomieszczenie ma 3 m. 20 stopni po 15 cm wysokości. Niech nawet mają po 30 cm. Czyli 600 cm długości. 300 cm na bieg. Mieszczą się w wzorze - 15x2+30. Dodajesz spocznik szerokości 100 cm. Czyli masz już 400 cm. Ale musisz na nie wejść i zejść z nich. Musisz mieć na to miejsce. Czyli dodatkowy metr wolnej przestrzeni na końcach. No to bierzesz ten metr i wsuwasz go tak jakby w schody. Metr to około 3 schody. One są ale z boku. I sam bieg może wychodzić na ścianę. Schody stają się bardzie kompaktowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:26 Plus to że te trzy schody na parterze można zrobić bardzo reprezentacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: plan domu 12.11.23, 19:18 tanebo001 napisał: > Plus to że te trzy schody na parterze można zrobić bardzo reprezentacyjne. > Najlepiej złote... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: plan domu 12.11.23, 11:52 tanebo001 napisał: > Załóżmy że pomieszczenie ma 3 m. 20 stopni po 15 cm wysokości. Niech nawet mają > po 30 cm. Przy takich pomieszczeniach, zazwyczaj jest 17 stopni, rzadko 18. Spocznik jest traktowany jak stopień, więc w układzie U, masz 8+1+8, symetryczny, więc ułatwia poruszanie się. Schody o licu 15 cm nie zdarzają się, co najwyżej gdzieś przed budynkami w rodzaju szkoły, sądu, może wejściu przy obiektach sportowych, jako schody dodatkowe i miejsce do posiedzenia, więc wtedy 15 cm lico i 95 cm stopień. 37 stopni to zdecydowanie za dużo w normalnym budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: plan domu 12.11.23, 10:54 Zadziwia rozmiar łazienki na pięterku. Kto to i czym ogrzeje? Komu potrzebne jest dwadzieścia jeden i pół metra do umycia zębów, załatwienia się i kąpieli? Kto będzie to sprzątał i czy nie szkoda będzie na to życia? Gdybym miała wybierać, wolałabym ten metraż przeznaczyć na garderobę, a garderobę na łazienkę Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 10:57 Duża łazienka jest bardziej reprezentacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:04 Kogo będziesz gościć w swojej prywatnej łazience, że chcesz by była "reprezentacyjna", bo przychodzi mi na myśl tylko jeden przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: plan domu 12.11.23, 11:06 Łazienka na piętrze nie musi być reprezentacyjna. Lazienki na piętrze są przeznaczone dla rodziny. To niepisana reguła - goście na piętro za potrzebą nie wchodzą, o ile jest WC na dole. Urządz więc reprezentacyjne WC na parterze, łącząc je ze spiżarnią i szafą, a najlepiej przerabiając dodatkowy, nikomu nie potrzebny pokój na gigantyczny, reprezentacyjny kibel. Ręcznie robione kafelki, dużo złoceń, lustra i jakieś dzieła sztuki i będzie i reprezentacyjnie, i miło się będzie sikało. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 11:27 Poza tym tylko dwie sypialnie na kilometrach kwadratowych domu to jakaś pomyłka. Gdzie ulokować gości? Na górze zrobiłabym trzy sypialnie i dwie rozsądne łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:32 A ty prowadzisz burdel, że ci 20 metrowa, reprezentacyjna łazienka potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: plan domu 12.11.23, 14:07 Wiesz... ja nie prowadzę burdelu, moja łazienka ma prawie 13m2 i nie pogardziłabym dodatkowymi 7 metrami. Mogłabym oprócz wanny wstawić kabinę prysznicową i kilka szafek. Można nie lubić tanebo, ale dwudziestometrowa łazienka to nie jest jakaś fanaberia na miarę królowej (pomijam całościowy rozkład tego domu, który jest do kitu). Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: plan domu 12.11.23, 19:29 Mam łazienkę 11m2, i jest tam wanna, kabina prysznicowa, sedes, bidet, duża szafka z umywalką i sporo miejsca na srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 20:18 Na 13 metrach kwadratowych nie zmieścisz wanny, prysznica, toalety, umywalki i szafek? Ok, lubisz mieć między sprzętami duży dystans. Lubię wygodne łazienki, ale jeszcze bardziej lubię mieć w domu kilka zamykanych oddzielnych pomieszczeń. Żeby każdy domownik miał swoją sypialnię plus pokój dla gości. Co mi po przestrzeniach i dwudziestometrowych łazienkach kiedy nie można zamknąć za sobą drzwi i odciąć się od wszystkiego kiedy ma się ochotę. Poza tym wolę dwie malutkie łazienki niż jedną wielka i wypasioną - żeby mi się nikt nie dobijał jak mam potrzebę posiedzieć w sobie wiadomym celu. To tak już na marginesie projektu z postu startowego. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: plan domu 12.11.23, 21:42 > Na 13 metrach kwadratowych nie zmieścisz wanny, prysznica, toalety, umywalki i szafek? No nie zmieszczę. Lubię wygodę, więc sama wanna zajmuje prawie 2,5m2. A prysznic taki o boku 80 cm mnie nie urządza, ja potrzebuję przestrzeni, żeby się powyginać i ręce rozciągnąć bez obijania się o ścianki. A dodatkową malutką łazienkę do posiedzenia też mam Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 21:51 > A dodatkową malutką łazienkę do posiedzenia też mam No i tak to rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 13.11.23, 09:13 No to widocznie wolisz jak tanebo. Ja wolę dwie małe łazienki na piętrze i toaletę na dole, zamiast godzinnych kolejek pod drzwiami do jednej dużej łazienki z "szafkami, wanną i kabiną", chyba że korzystacie z niej wszyscy razem, jeden sika, drugi leży w wannie, a dziecko myje zęby. Tanebo mieszka sam, potrzebna mu 20m łazienka reprezentacyjna, ale druga sypialnia już nie, bo nie prowadzi hotelu No to niech zdradzi, co prowadzi, bo na dom do życia to absolutnie nie wygląda, z żadnej strony 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: plan domu 13.11.23, 13:08 Od tanebo różni mnie to, że mam rodzinę, więcej niż jedną łazienkę i i realne metry do mieszkania a nie fantazje Ale w jednym będę się konsekwentnie nie zgadzać z tutejszą większością: duża łazienka to jest bardzo fajne rozwiązanie. Oczywiście nie jako jedyna łazienka w całym domu na wielopokoleniową rodzinę, ale skąd takie pomysły się biorą to nie wiem, bo ani tanebo nie planuje jednej łazienki ani ja nie twierdzę, że mam tylko jedną u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: plan domu 12.11.23, 19:57 tanebo001 napisał: > Prowadzisz hotel? > Nie, przyjmuję gości. Czasem nocują. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: plan domu 12.11.23, 10:58 dom czyscioszkow, kuchnia odizolowana, lazienka wieksza od najwiekszej sypialenki. dom 240m2 sypialnie po 20. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:07 A po co ci więcej? Sypialnia to miejsce w którym spędzasz większość czasu bez świadomości. Największe łóżka mają po 4 m2. Jeśli postawisz nawet takie w większej sypialni to będzie to puste pomieszczenie. To nawet w łazience przyda się większa przestrzeń bo musisz mieścić wannę, prysznic, umywalkę i toaletę... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:25 Sypialni raczej nie musisz nagrzewać do 23 stopni, żeby dało się z niej komfortowo korzystać. Skąd ty bierzesz te idiotyczne pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 11:29 Ale w łazience też nie przebywa się 24 h. I łatwiej ją ogrzać bo większość materiałów okładzinowych w niej stosowanych znakomicie przewodzi ciepło. Plus to że z trzech stron ma pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: plan domu 12.11.23, 19:21 Czyli co, będziesz włączał ogrzewanie za każdym razem, kiedy wchodzisz do łazienki? Może podepnij je pod czujnik ruchu, otwierasz drzwi- grzeje Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: plan domu 12.11.23, 19:23 I niech zainstaluje podgrzewaną deskę klozetową Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: plan domu 12.11.23, 11:38 Nie ma. Ten dom jest tak komfortowy i świetnie rozplanowany, że nie masz ochoty z niego wychodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: plan domu 12.11.23, 12:39 I reprezentacyjny, nie zapominajmy o tym! Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: plan domu 12.11.23, 13:23 Korytarz nie ma 20m2. Kuchnia + korytarz ma 20m2 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: plan domu 12.11.23, 13:34 Tanebo ściągnij sobie Simy, podstawa jest teraz za darmo i poćwiczyć budowanie tam. Będziesz mógł od razu przetestować sensowność niektórych rozwiązań i poczuć jak się mieszka w wytworach twojej wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkie.nic Re: plan domu 13.11.23, 10:48 tanebo001 napisał: > Ponieważ weekend wlecze się jak zmiana rządu wrzucam wasz ulubiony temat. Ujmij > cie plastikowe widelce w dłoń i do boju > > Brawo za kuchnię osobno, te salonokuchnioprzedpokoje capiące smażonym czosnkiem to makabra Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: plan domu 13.11.23, 12:42 gorzkie.nic napisała: > Brawo za kuchnię osobno, te salonokuchnioprzedpokoje capiące smażonym czosnkiem > to makabra Są plusy dodatnie i plusy ujemne. Powiększa optycznie część dzienną, pozwala gotować i pogadać z dzieckiem, które coś gotuje albo posłuchać programu w telewizji. Kuchnia bez wyciągu i dom rekuperacji? Jak 100 lat temu? 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: plan domu 13.11.23, 14:29 To najlepszy twoj projekt. Dom bez wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś