keep.sweet 17.11.23, 19:50 Czy którejś z Was się udało? Jeśli tak to proszę o instrukcję krok po kroku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madame_edith Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:08 Może głupie pytanie teraz zadam, ale po co się to robi? Serio nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:11 żeby nikt nie wziąl kredytu na Twój pesel Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:30 mnie nie pytaj, jak widać można i ktoś daje skoro jest to podawane jako jeden z powodów zastrzegania tegoż peselu Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:46 nie znam osobiście nikogo kto skorzystał z ubezpieczenia mieszkania, a i tak co roku ubezpieczeniam mieszkanie. myślisz, że robione jest to po nic? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 00:04 abacab.81 napisał: > A jak się bierze kredyt na pesel? Nie można wziąć na pesel. Ale można na przyklad na podrobiony dowód. Jeśli pesel będzie zastrzeżony, to nikt tak kredytu nie weźmie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:20 Wzięłam w życiu kilka kredytów, w tym 4! hipoteczne i ilość dokumentów, które musiałam przedstawić była imponująca. Jaki kredyt można wziąć na pesel? Nawet pralkę na raty, żeby kupić w internecie trzeba się uwiarygodnić przelewem ze swojego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:27 Z zastrzezonym peselem nie wypłacisz większej gotowki, nie załatwisz nic u notariusza i jeszcze kilka innych utrudnień. Nawet jak odblokujesz to te czynnosci bedziesz mogła wykonać dopiero po 12h. Nie lepiej sobie alerty z BIK wykupić? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 07:47 Też wczoraj takie miałam, przeczytałam tylko pierwsze zdanie o tym, że kredytu nie będziesz mógł wziąć nim nie odblokujesz i podziękowałam, może nie biorę kredytów nagminnie ale tm w ratach 0% sobie wzięłam od ręki. A jak piszecie, że nie będzie można wypłacić większej gotówki od ręki to w ogóle kosmos, np. wczoraj mąż kupował samochód i facet nie chciał przelewu tylko kasę, no i jak w ciągu godziny wpłacić 40 tysi? A tak bankomat i 13 wyplat i masz ;P Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 10:18 Pewnie jakieś szemrane chwilówki mogą dać na pesel, bo co innego Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 20:23 Szemrane chwilówki wypłaca nawet z zastrzeżonym peselem. Bo póki co przystąpienie do systemu jest ba razie dobrowolne, dopiero od czerwca każda firma będzie zobowiązana sprawdzić system zastrzeżonych prsel Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:16 weszłam na gov.pl - zalogowałam się bankowością - i pojawiło się "zastrzeż PESEL" - kliknełam i już wchodząc na gov weszłam tutaj www.gov.pl/web/gov/zastrzez-swoj-numer-pesel-lub-cofnij-zastrzezenie Odpowiedz Link Zgłoś
zalamana_50 Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:44 Ja zrobiłam przez mobywatel, bez najmniejszego problemu. L i gujesz się, klikasz zastrzeż pesel. jaśniej już nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 02:23 zalamana_50 napisała: > Ja zrobiłam przez mobywatel, bez najmniejszego problemu. L i gujesz się, klikas > z zastrzeż pesel. jaśniej już nie mozna +++++++. Wejście na mobywatel nie wystarczy. Pytający z pewnoscią to zrobił i spotkał się z dojnym betonem, który niedawno zrobił przekręt na dziesiątki milionów z handlarzem bronią. Trochę zabawy z tym jest. Podaję linki z jakich korzystałem i warto je zapisać bo nieraz trzeba zastrzeżenie cofnąć. www.mobywatel.gov.pl/twoje-dane/rzp-pesel Tak wyglądają otwierane strony po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
zalamana_50 Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 05:23 ireneo napisał: > zalamana_50 napisała: > > > Ja zrobiłam przez mobywatel, bez najmniejszego problemu. L i gujesz się, > klikas > > z zastrzeż pesel. jaśniej już nie mozna > +++++++. > Wejście na mobywatel nie wystarczy. Pytający z pewnoscią to zrobił i spotkał si > ę z dojnym betonem, który niedawno zrobił przekręt na dziesiątki milionów z han > dlarzem bronią. > Trochę zabawy z tym jest. Podaję linki z jakich korzystałem i warto je zapisać > bo nieraz trzeba zastrzeżenie cofnąć. > > www.mobywatel.gov.pl/twoje-dane/rzp-pesel > Tak wyglądają otwierane strony po drodze. Owszem, wejście na mobywatel i zastrzeżenie tam peselu wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 06:48 zalamana_50 napisała: Owszem, wejście na mobywatel i zastrzeżenie tam peselu wystarczy. +++++++ No to nie wystarczy, bo jeszcze nie ma grudnia, chyba, że u ciebie. A może on też łże jak ten łgaż sądownie certyfikowany wyrokami? Odpowiedz Link Zgłoś
zalamana_50 Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 07:12 Cuda, cuda. Cudownie, że rozróżniasz mobywatel aplikacje od strony. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 08:08 zalamana_50 napisała: > Cuda, cuda. Cudownie, że rozróżniasz mobywatel aplikacje od strony. ++++++ Ja? To twoje:. "> > Ja zrobiłam przez mobywatel, bez najmniejszego problemu. L i gujesz się, > klikas > > z zastrzeż pesel. jaśniej już nie mozna" Napisałem tylko, że z pewnością takich głupich, co nie potrafiliby się zalogować do mobywatela, tu nie ma. Masz sporo odniesień userów, że ta aplikacja tej możliwości nie daje. Prosto byloby - weszłam na stronę www. gov. (czy jakoś tam, jak w linku) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:46 Do 1.6.2024 instytucje nie mają obowiązku sprawdzania, czy pesel jest zastrzeżony czy nie. Jakoś o tym się głośno nie mówi www.gov.pl/web/gov/zastrzez-swoj-numer-pesel-lub-cofnij-zastrzezenie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 21:50 Jak to "się nie mówi" skoro jak byk pojawia się ta informacja na stronie rządowej? Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 23:27 Ale nie ma o tym nawet wzmianki w większości artykułów dotyczących zastrzeżenia numeru pesel na różnych portalach Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 20:47 A to nie jest tak, że zastrzega się pesel przy podejrzeniu przestępstwa, coś jak kartę bankową? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 23:46 Nie. Pesel masz całe życie dokładnie ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 01:11 alina460 napisała: > A to nie jest tak, że zastrzega się pesel przy podejrzeniu przestępstwa, coś j > ak kartę bankową? Tak, tylko tu robisz to na wszelki wypadek, aby przestępstwo uniemożliwić. Z kartą tak sie nie da, bo często jej używasz. 🙂 S. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zastrzeż PESEL 17.11.23, 23:46 A wytłumaczcie mi, jeśli ktoś wie, bo informacje są bardzo zdawkowe. Czy jak zastrzegę ten pesel a potem będę chciała wziąć kredyt, sprzedać mieszkanie czy zrobić cokolwiek, gdzie ten pesel się podaje to będę musiała go znów odblokować? Czy jak pokażę dowód to wtedy ten pesel nie jest zastrzeżony? Jak to ma działać w praktyce gdy peselu chce użyć jego rzeczywisty właściciel? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 00:29 Dobra, już doczytałam, że nawet żeby z banku wyjąć trzy najniższe krajowe trzeba będzie pesel odblokować i poczekać 12 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 02:25 Czyli cyrki niekorzystne dla prawowitego właściciela peselu. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 03:15 taki-sobie-nick napisała: > *niewygodne +++++. dla złodzieja tak. Oczekiwnie tylu godzin grozi wpadką. Często ochroni przed skutkami nieprzemyślanych decyzji na wnuczka czy komtura toruńskiego. ostatecznie lepiej wskutek glupoty czy intekektualnej nieskrawności stracić kilka tysięcy zamiast kilkadziesiąt plus. Nie jest to obowiązkowe. Jednak odzyskiwanie skradzionych kredytów jest znacznie niewygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Zastrzeż PESEL 08.01.24, 01:20 Najlepiej nie dawać się nabierać na wnuczka oraz nie być głupim i np nie podawać nikomu swoich pinów i kodów tudzież nie przyklejać ich na karteczkach w portfelach wraz z kartami. I nie trzeba będzie zastrzegac peselu. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 08.01.24, 01:31 milupaa napisała: > Najlepiej nie dawać się nabierać na wnuczka oraz nie być głupim i np nie podawa > ć nikomu swoich pinów i kodów tudzież nie przyklejać ich na karteczkach w portf > elach wraz z kartami. I nie trzeba będzie zastrzegac peselu. ,+++++ leków w aptekach na recepte nie kupować, no chyba że kto woli być martwym niż glupim co zastrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Zastrzeż PESEL 08.01.24, 02:59 Aha i myślisz że aptekarki namiętnie wyłudzają kredyty na te pesele? 🙂 Właśnie jak zastrzeżesz to może się okazać że leku nie wykupisz haha. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 08.01.24, 06:55 milupaa napisała: > Aha i myślisz że aptekarki namiętnie wyłudzają kredyty na te pesele? 🙂 Właśnie > jak zastrzeżesz to może się okazać że leku nie wykupisz haha. ++++ a to musi być namiętne? Hakerzy w Alabie wyłudzili setki tysięcy bez namiętności. Fakt, myślę i tobie to też radzę. Pozwoli to ci czytać ze zrozumieniem. Gdyby to wiedziałabyś, że zastrzeżenie pesela blokuje przez banki wypłaty i zawierania umów, a nie recepty. Uruchamiając myślenie dowiesz się, że ta restrykcja ustaje pół godziny po odblokowaniu zastrzeżenia. Zatem myśl, niekoniecznie namiętnie, byle górnymi półkulami i tak ci dopomósz buk Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 07:03 panna.nasturcja napisała: > A wytłumaczcie mi, jeśli ktoś wie, bo informacje są bardzo zdawkowe. > Czy jak zastrzegę ten pesel a potem będę chciała wziąć kredyt, sprzedać mieszka > nie czy zrobić cokolwiek, gdzie ten pesel się podaje to będę musiała go znów od > blokować? Czy jak pokażę dowód to wtedy ten pesel nie jest zastrzeżony? Jak to > ma działać w praktyce gdy peselu chce użyć jego rzeczywisty właściciel? Tak, to oczywiste Podobnie to działa jak tymczasowe zastrzeżenie karty Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 07:02 Tak, ale na stronie, a nie w aplikacji, wbrew temu co zapowiadako nie ma takiej opcji w aplikacji mObywatel w telefonie Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 19:38 kamin napisał(a): > Ma być w grudniu, było wyżej o tym. Właśnie chciałam zastrzec w aplikacji na telefonie i nie widzę takiej opcji, albo jestem ślepa. Ktoś już to zrobił na telefonie? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 19:58 asia-loi napisała: > kamin napisał(a): > > > Ma być w grudniu, było wyżej o tym. > > > Właśnie chciałam zastrzec w aplikacji na telefonie i nie widzę takiej opcji, al > bo jestem ślepa. Ktoś już to zrobił na telefonie? > +++++++ jest Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 20:02 ireneo napisał: > jest U mnie nie ma. Wiem, że miało być w zakładce Usługi, ale nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Ja mam inne opcje 07.01.24, 20:06 w zakładce Usługi niż u Ciebie na zdj. U mnie zaczyna się od Punkty karne, historia pojazdu, jakość powietrza, eRecepta, Bilkom, Wybory. Specjalnie jeszcze raz się zalogowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 20:14 asia-loi napisała: > U mnie nie ma. Wiem, że miało być w zakładce Usługi, ale nie ma To coś nie tak. U mnie też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 20:31 asia-loi napisała: > ireneo napisał: > > > > jest > > U mnie nie ma. Wiem, że miało być w zakładce Usługi, ale nie ma +++++++ Może potrzebna aktualizacja mobyw?wej Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 21:16 ireneo napisał: > +++++++ > Może potrzebna aktualizacja mobyw?wej Nie woła żadnej aktualizacji. Gdzie to sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 21:23 Wejdź w dowod osobisty. Tam na samym dole jest data ostatniej aktualizacji i obok przycisk aktualizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zastrzeż PESEL 08.01.24, 11:06 iwles napisała: > Wejdź w dowod osobisty. > Tam na samym dole jest data ostatniej aktualizacji i obok przycisk aktualizuj. > Udało się. Zrobiłam tak, jak napisałaś. Po aktualizacji nadal nie było. Ale wylogowałam się i zalogowałam jeszcze raz i się pojawiło. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zastrzeż PESEL 07.01.24, 21:33 asia-loi napisała: > ireneo napisał: > > > +++++++ > > Może potrzebna aktualizacja mobyw?wej > > Nie woła żadnej aktualizacji. Gdzie to sprawdzić? +++++ Aktualizowałem wczesniej na zakupy, aplikacja mobyw. ale nie pamiętam czy przez sklep. Jeśli tak będzie wyglądać (otwórz), to nie ma opcji aktualizacji. Moźe wtedy usunąć i na nowo zainstalować. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Zastrzeż PESEL 18.11.23, 10:09 Widzę że w mObywatelu jeszcze nie można Odpowiedz Link Zgłoś