slonko1335 03.12.23, 18:13 Zostało mi pół pieczonego kurczaka. Jak je spożytkować na jutrzejszy obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ritual2019 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:16 Ja robie salatke makaronu, kurczaka, papryki z mojenzem wymieszanym z papryka i curry. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:17 w takim przypadku robie 'zawijance' z pszennych duzych tortilli grilowanym warzywami, kukurydza i groszek z odrobina majonezu albo domowe 'burgery' z 'szarpanym' kurczakiem czasami zostaje tez na prozaiczne kanapki albo na cezara Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:20 Cała rodzina w tym chłopak nastolatek się najadła połówką małego kurczaka na obiad niedzielny???? Kurczę jak wy to robicie ? U mnie by nie starczyło a nie ma nastolatka Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:21 Może upiekli dwa kurczaki. 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:23 Normalnie. Pewnie oprócz kurczaka mieli jeszcze schabowe. Albo bitki. Albo jedno i drugie. i dwa kilo bigosu Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:36 Na zimno do kanapek. Ja nie mam takich problemow, u mnie nie ma szans aby cos zostalo, a czasami bym chciala. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 19:10 A skąd wiesz, że kurczak był malutki? Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:22 I ze był jeden? I że jedli wszyscy? I że został z obiadu niedzielnego? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:45 Warzywa na patelnię, dodać kurczaka potem, w kawałkach. Podawać z makaronem. Podgrzać kawałki obszarpane w airfryerze i podać z czym bądź. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:48 A dlaczego nie podgrzejesz po prostu tego kurczaka, dorabiając do niego ziemniaczki i surówke? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:52 Bo nikt u mnie nie zje takiego odgrzanego. Ja jestem mało wybredna ale też nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 22:44 Aleście foszaste. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 18:48 Taa, pamiętam twoje wpisy w wątku obiadowo-zakupowym. Kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:50 Z obranego mięsa to magazynkaszuby.pl/2016/04/kura-bioli-zos-riz/ Potrawa z mojego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:51 Bulion może być z kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:54 To coś ala potrawka z kurczaka? Mam bulion zamrożony na takie okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 19:00 Bulion? Idealnie. Tak, jest pyszne. Sos słodko kwaśny U mnie w domu podaje się to ziemniakami, do tego surówka z tartej marchewki, pora i selera z jabłkiem i z majonezem też na słodko kwaśno. Smak dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 19:01 Podgotuj mięso trochę w tym bulionie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 19:07 Tak bulion. Gotuję co jakiś czas duży gar porzadnego bulionu jak mam miejsce w zamrazalniku i mrożę w woreczkach w porcjach. Potem do szybkiego sosu lub zupy krem jak znalazl. Ten jasny sos chyba wygra bo narobiłaś mi na niego smaka . Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 19:10 Sama sobie smaka narobiłam ))) Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 13:58 O matko, to koszmar mojego dzieciństwa. Byłam pewna, że ten przepis już słusznie przeszedł do historii. U nas na to się mówiło frekase, pamiętam to jako rozgotowane mięso w słodkim mdłym sosie z rodzynkami 🤢 jestem ciekawa czy któraś z Was odważyła się na ten nomen omen frykas i jakie wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:15 no, nie? od samego czytania przepisu zrobilo mi sie niedobrze w domu sie tego typu potrawek nie gotowalo, ale raz mialam watpliwa przyjemnosc na 'stolowce', spoznilam sie i juz tylko 'potrawka z kurczaka z ryzem' byla dostepna, fujjjjj Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:30 Tak! I te rodzynki i te zapomniane mikro chrząstki kurczacze 😵💫 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 17:02 Ja stołówkowego też nienawidzilam ale potrawkę na bulionie uwielbiamy. Nie dodawałam natomiast nigdy rodzynek i wersji z rodzynkami też nie jadłam u nas na stołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 19:26 u nas w domu nie bylo tradycji 'potrawkowych' wiec moge tylko bazowac na smaku 'stolowkowym' ale to tez nie byla typowa stolowka, to bylo przy technikum gastronomicznym, kilka stolikow, swietnie nauczycielki zawodu (ich kotlety z jajek i kotlety z ziemniakow, flaczki, rosol, mielone, surowki, to bylo mistrzostwo), ta ich potrawka byla slynna na pol miasta ale no, nie, nie, dla mnie nie do przejscia Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 21:32 U mnie się robi bez rodzynek i bez cukru. I kurczak to nie są jakieś wygotowane w rosole kawałki, tylko osobno kupuję i kroję filety, dusza się w sosie - bulion z zoltkiem zagęszczony mąką plus sok z cytryny. Na słodko nie byłabym w stanie przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 18:58 Wrapy, wsad do sosu, Burger z „szarpanym kurczakiem”, sałata. Ogólnie obrałabgm i zobaczyła ile jest mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 20:16 Pół kilo kurczaka to akurat porcja kolacyjka dla mnie. I po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 22:44 Z miesa to salatke. Na kosciach gotuje wywar ala ramen. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 03.12.23, 23:43 Warzywa na patelnię, lub mieszanka chińska, z ryżem i kurczakiem Tortille z warzywami i kurczakiem Curry warzywne ( np dynia, ziemniaki i marchewka) ryż i kurczak Sałatka ryżowa lub makaronowa, z papryką konserwową, kukurydzą i majonezem. Posiekać drobniutko, dodać marchewkę gotowaną, podsmażoną cebulę i mocniej doprawić, wyjdzie farsz naleśników , albo do bułek drożdżowych, albo do kulebiaka Odpowiedz Link Zgłoś
pierscionekzszafirem Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 10:31 Na patelnie i na masełko, i na chrupko 😋 mniam, aż zazdroszczę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 10:52 Zjadłabym na zimno z sałatą z winegretem, bo nie lubię odgrzewanego mięsa, kurczaka w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:07 Za PRL mówiło się na to risotto. W rzeczywistości to coś w stylu pilawu Ryż/kasza bulgur wymieszana z sosem z pieczenia i kurczakiem w kawałkach. \Pieczarki smażone z cebulką/bez groszek zielony cokolwiek masz pod ręką przyprawy - pieprz, papryka, cokolwiek lubicie Podsamżyć wymieszane razem Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:10 Może domowego kebaba😏? Mięso posiekać dodać kminu rzymskiego i ostrej papryki, zrobić sos czosnkowy i załadować do tortilli z pekinka, cebulą, ogórkiem. Takie zawinięte tortille podrzac na suchej patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:10 Pieczony kurczak to chyba jedyne mięso, które w formie odgrzewanej jest dla mnie niesmaczne i wolałabym użyć do sałatki czy jako dodatek do kolacji na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Co zrobić z pieczonego kurczaka 04.12.23, 14:24 Coronation chicken z bagietką i sałatą. Odpowiedz Link Zgłoś