ekstereso 17.12.23, 20:22 Hej, rok temu uczyłam się robić na drutach, ale po pół szalika poddałam się i teściowa musiała dokończyć. Czy szydełko jest łatwiejsze? Czym się szybciej dzierga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: Szydełko 17.12.23, 20:29 To trzeba lubić Jeśli się poddałaś, to chyba znaczy, że się nudzilaś. To aktywność dla cierpliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Szydełko 17.12.23, 21:05 Niekoniecznie, ja próbowałam na drutach i mi nie So, szydełko pokocjalam i dziergam. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Szydełko 17.12.23, 21:58 Nieprawda. Jestem bardzo niecierpliwa osoba i robotki na drutach lubie, ale nauczylam sie w podstawowce. Niestety poza zrobienie szalika nigdy nie wyszlam. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szydełko 17.12.23, 20:30 Druty są łatwiejsze i szybsze Szydełko jest bardziej misterne Zależy co chcesz robić Sweter lepszy na drutach Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Szydełko 18.12.23, 09:29 Jest dokładnie na odwrót. Szybciej można nauczyć się dziergania na szydełku niż na drutach, wszystkie osoby, które znam, robiące na drutach, potrafia na szydełku, w drugą stronę już nie zawsze. proste wzory na drutach są gęstsze, bardziej miękkie, równiejsze, ażury właśnie misterne, bogactwo wzorów nieporównanie większe. No chyba że porównujemy szalik na drutach prawymi i szydełkowego króliczka 5 cm- no to faktycznie, króliczek jest misterniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szydełko 17.12.23, 20:36 To wracam do drutów. Nie powiem, że nie sprawiało mi to przyjemności, no, ale na cierpliwośc muszę jeszcze poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Szydełko 17.12.23, 20:42 Ja lubię robić na drutach (szydełkiem też, chociaż mniej), dla mnie to odpoczynek i odstresowanie. Gdy mam ciężki dzień, to wręcz marzę o chwili wieczorem, kiedy spokojnie usiądę i porobię na drutach, potrzebuję tego fizycznie i psychicznie. Ludzie mają różne sposoby na odstresowanie, jeden ćwiczy, inny układa puzzle, trzeci maluje po numerach, ja robię na drutach. Doskonale sobie jednak wyobrażam, że kogoś to może nudzić, męczyć i wnerwiać. A teraz zapytaj siebie, jak Ty to czujesz, czy to dla Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Szydełko 17.12.23, 21:50 Kup grubsze druty, drewniane z żyłką. I odpowiednią włóczkę. To taki zestaw, który wybacza kiepską technikę. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szydełko 17.12.23, 22:41 Dziękuję. A jaka śliczna jest najłatwiejsza? Im grubsza tym lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Szydełko 18.12.23, 10:38 ekstereso napisała: > Im grubsza tym lepiej? Nie. Grubość drutów i grubość włóczki muszą być odpowiednie. Gruba włóczka wymaga odpowiednio grubych drutów, którymi się niezbyt wygodnie manewruje. Nie wiem, od jakiej wielkości zaczęłaś - na drutach nr 2 na przykład (i odpowiednio cienkiej włóczce) robota idzie wolno, na grubszych szybciej ale od pewnej wielkości imo dzierga się jednak niewygodnie. Jak wybierzesz sobie włóczkę to na etykiecie producent zwykle podaje na jakich drutach ją przerabiać. Co, oczywiście, jest orientacyjne, ale osobie początkującej daje pewien punkt odniesienia. Na początek, do nauki, wybrałabym włóczkę, która jest na rozmiar drutów 4-6 (czyli średnio grubą, w parametrach to ok. 100m/50g). Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Szydełko 17.12.23, 21:01 Absolutnie sie nie zgodze z powyzszymi postami. szydełko jest znacznie prostsze, łatwo wybacza błedy i robi sie dużo szybciej. Niby umiem na drutach ale dla mnie to mordega, szydełko szybciutko robi cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szydełko 17.12.23, 21:07 Najprostsze są obręcze dziewiarskie, zrobisz wszystko - skarpety, szaliki, czapki, koce, zwierzątka-przytulanki. Szydełko imho proste nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Szydełko 18.12.23, 10:27 Polecisz jakąś sprawdzoną obręcz nie za milion dolarów? Młoda szydełkuje na potęgę. Dostała od koleżanki na urodziny obręcz ale chyba jakis szajs plastik-fantastik bo się rozpadło. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szydełko 17.12.23, 21:14 Swoją drogą - dziewiarstwo ogólnie i wszelkie dzierganki imho wymagają obu technik Ja potrafię i na drutach i na szydełku Wiele razy łączyłam te techniki No no jak wykończyć sweter np bez szydełka Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szydełko 17.12.23, 21:15 No wiesz, ja to na razie chciałabym do przodu iść przez 40 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szydełko 17.12.23, 21:21 Kup obręcz. Na okrągłej zrobisz czapkę, szalik i skarpetki, na prostokątnej szalik. Idzie błyskawicznie. Trochę jak te gumki, z których dzieciaki wypłacały bransoletki. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szydełko 17.12.23, 21:23 Ok, ale mnie nie chodzi o efekty a o czynność bardziej. Czy to w ogóle przyjemne na tej obręczy? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szydełko 18.12.23, 10:36 Dla mnie tak i nie bolą mnie dłonie, szydelkowac nie bardzo mogę właśnie przez ból, może nie umiem dobrze trzymać szydełka, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Szydełko 17.12.23, 21:48 kotejka napisała: > No no jak wykończyć sweter np bez szydełka Normalnie. Mnie szydełko przydaje się tylko do prowizorycznego nabierania oczek i ewentualnie łapania zgubionych, do niczego innego przy drutach nie jest mi potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Szydełko 18.12.23, 09:39 Potwierdzam. Można robić na drutach bez szydełka i raczej tak właśnie się robi . A do szydełkowania to już druty nie wiem po co. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szydełko 18.12.23, 10:38 elinborg napisała: > Potwierdzam. Można robić na drutach bez szydełka i raczej tak właśnie się robi > . A do szydełkowania to już druty nie wiem po co. No nie wiem, ja jestem bardzo wprawiona rękodzielniczka I każda umiejętność jest potrzebna, no i druty i szydełko i haft często Że y powstalo coś ładnego I brzegi czesto szydełkiem wykanczalam I różne elementy odpowiednim ściegiem łączyłam itd Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Szydełko 18.12.23, 10:47 Bez problemu zrobisz sweter, szalik bez haftu, szalik i sweter tylko na szydełku albo tylko na drutach, brzegi połączysz igła dziewiarską. Jasne, że można łączyć różne techniki, ale naprawdę masa osób tylko szydełkuje np. i robi fajne i ładne rzeczy. Nie trzeba łączyć technik. A już do szydełkowania wybitnie nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Szydełko 17.12.23, 21:24 Bardzo. bym chciała umieć robić na drutach, niestety mam dwie lewe ręce Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Szydełko 17.12.23, 22:48 Szydełko trudniejsze. Moja córka obecnie robi choinki i lalki na szydełku ale ja uważam że to bardzo trudne Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Szydełko 18.12.23, 09:33 Świetne te choinki! I nie są trudne, tylko dziubaniny dużo, bo małe. Do ćwiczenia cierpliwości jak znalazł😉. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Szydełko 18.12.23, 10:19 Te choinki sà przeurocze w swojej prostocie, a w formie tak skompowanego lasu i prawdziwa sztuka piękna. Powiedz córce, że zachwyciła pół świata 🎄🌲🎄🌲🎄🌲🏆🥇 Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Szydełko 18.12.23, 09:14 No co ty, kup dłuższe i grubsze druty i zobaczysz jak ci pięknie pójdzie No ale tak, to robota dla cierpliwych. Kiedyś dziergałam trzymetrowe szaliki dla całej rodziny, dziś już nie mam czasu nawet na rękawiczki... Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Szydełko 18.12.23, 09:51 Ja teraz tylko szydełkuję. Na drutach trochę robiłam w bardzo wczesnej młodości, jakiś komin sobie zrobiłam, ale teraz już mało pamiętam i chwilowo mnie nie ciągnie do tego. Od szydełkowania jestem wręcz uzależniona, muszę sobie robić limity dzienne, aby mnie nie bolały stawy. Robienie czegoś większego rzeczywiście wymaga cierpliwości, ale potem jest satysfakcja, która to nagradza. Spełniam się w tym kreatywnie. Chyba zawsze miałam taką potrzebę, ale zawodowo poszłam w innym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Szydełko 18.12.23, 10:22 Druty mnie denerwują. Szydełko uwielbiam i szydelkuje w kazdej wolnej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Szydełko 18.12.23, 10:45 Piękne! Obrus musiał być bardzo pracochłonny. Jak długo go robiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Szydełko 18.12.23, 11:57 Szydełkuje głównie w metrze i autobusie w czasie dojazdów i powrotów z pracy. W domu rzadko mam czas. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Szydełko 18.12.23, 10:44 Na szydełku można więcej rzeczy zrobić. Córka robiła choinki a teraz lalki i ubranka dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Szydełko 18.12.23, 10:45 No zadziwia mnie córka bo ma cierpliwość do takich rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Szydełko 18.12.23, 11:32 miki.20105 napisała: > No zadziwia mnie córka bo ma cierpliwość do takich rzeczy Nie tylko cierpliwosc, ona ma przede wszystkim znakomity gust i poczucie artystyczne. Zapewne we wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Szydełko 18.12.23, 11:14 Śliczne po prostu! Ma zdolności dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szydełko 18.12.23, 11:55 Cudowna ta lalka Choineczkj też Ile córka ma lat? To rzadkie hobby wśród młodego pokolenia Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Szydełko 18.12.23, 12:03 Córka ma 24 lata. Przez kilka lat uczęszczała na zajęcia w ognisku plastycznym. Od małego utalentowaną plastycznie. Jest kosmetologiem. Obecnie głównie zajmuje się makijażem ślubnym i okolicznościowym. Wygrywała różne konkursy makijażowe. Obecnie powoli zamierza otworzyć własny gabinet. Teraz też przerabia meble z Ikea pod swój gust. Pięknie będzie i na pewno inaczej niż wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Szydełko 18.12.23, 12:23 > Córka ma 24 lata. Czyli ma juz wyrobiony od dziecka znakomity gust. Widac od pierwszego rzutu oka, ze nigdy zadnych bohomazow nie popelnila Te meble pewnie tak przerabia, ze klekajcie narody. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Szydełko 18.12.23, 12:33 Tak, pięknie robi. Ma ograniczony budżet więc sama się wzięła za szlifowanie, malowanie, wiercenie itd. Każde dziecko jest inne. Starszy syn zajmuje się muzyką (8 lat tj 2 klasa szkoły muzycznej II stopnia) a młodszy dziesięciolatek sportem dla odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Szydełko 18.12.23, 10:50 umiem na obu, ale moim zdaniem szydełko trudniejsze... wymaga więcej precyzji żeby zrobić coś równo. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Szydełko 18.12.23, 11:05 Na drutach trudniejsze jest łapanie oczek- to jest nie do przejścia dla niektórych osób. Na szydełku masz haczyk, więc nie ma problemu, rękę sobie ustawiasz jak pasuje- chwyt z góry czy z dołu, nie ma znaczenia. A żeby było równo, to i tu i tu tak samo- równe napięcie nici i tak samo dziane oczka. Kwestia wprawy, jak już się załapie podstawy i ma cierpliwość (do drutów nie mam). Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Szydełko 18.12.23, 20:43 Polecam Ravelry - trzeba założyć darmowe konto, po czym ma się dostęp do niezliczonych wzorów na druty i na szydełko. Uwaga - można sie uzależnić od samego oglądania wzorów i dziel wykonanych przez innych dziergaczy. Bardzo inspirujące! 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
6donna2 Re: Szydełko 04.08.25, 08:40 szukam wzoru na serwetkę z motywem " malin " Czy ktoś coś by mógł mi pomóc? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Szydełko 04.08.25, 16:34 retro-bibelot.pl/pl/p/SZYDELKO-ZAZDROSKA-LAMBREKIN-W-OWOCOWY-WZOR-170-X-45-CM/49830 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Szydełko 04.08.25, 10:12 Szydełko daje więcej możliwości. Oprócz ubrań, można robić obrusy, serwety, zabawki, ozdoby. Dla osób bez cierpliwości poleciałbym raczej szydełko zrobienie kurki na wielkanocne jajko to godzina roboty, a efekt jest Odpowiedz Link Zgłoś