Dodaj do ulubionych

Chińskie auta

24.12.23, 22:42
Właśnie przy wigilijnym stole był poruszany temat nowego auta dla pana 60+. Jedna osoba bardzo napierała na chińskie marki, że niby mają najlepszą relację jakości ?!? do ceny. Podobno należą do koncernów, które nie tak dawno powykupowały różne światowe marki, wiec jako tako osadziły się w tym temacie.

Teraz sobie siedzę i lukam te cuda i faktyczne z wyglądu całkiem ok, ale imo serwis dla starszego pana z Podlasia będzie mocno kłopotliwy.
Co myślicie? Ma ktoś do czynienia z tym tematem? Czy z ich autami (np. omoda 5 czy mghs) jest tak jak z całym aliexpressowym shitem (ładnie wyglądają na zdjęciu, a tak naprawdę będą tandetne i kiczowate).
Może ja się nie znam i gdzieś poza granicami PL są popularne i chętnie kupowane?
My 3 lata temu kupowaliśmy nowe auto, to poszliśmy klasykę i wybraliśmy forda…
Obserwuj wątek
    • kokokoko_euro_spoko Re: Chińskie auta 24.12.23, 22:47
      Okryste. To dobrze, że taki temat na Wiliji..
      Ale ożenić panu chińskie auto bez autoryzowanego serwisu, to ekhm. A ten pan gdzie był jak o tym rozmawialiście. w kibelku?
      • sandy_cheeks Re: Chińskie auta 24.12.23, 22:55
        Pan był przy stole i pozytywnie reagował na dodatkowe wyposażenie i skórzaną tapicerkę za 130k. Wygląd aut też nie odbiega od innych światowych marek, ale to zapewne zerżnęli…
        • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 25.12.23, 08:15
          Auto za 130k nie jest rozwiązaniem na polskim rynku. Polakom potrzeba nowych aut klasy kompakt za 50k…
          • shellyanna Re: Chińskie auta 26.12.23, 17:49
            😂
          • engine8t Re: Chińskie auta 26.12.23, 20:08
            Ameryka sie sie marzy? LOL
          • dyzurny_troll_forum Re: Chińskie auta 27.12.23, 15:53
            bywalec.hoteli napisał:

> Auto za 130k nie jest rozwiązaniem na polskim rynku. Polakom potrzeba nowych au
            > t klasy kompakt za 50k…

W kategorii do 50k PLN to polecam rower... może nawet na elektryczny starczy...
    • b.bujak Re: Chińskie auta 24.12.23, 23:14
      sandy_cheeks napisała:

> serwis dla starszego pana z Podlasia będzie mocno kłopotliwy.

ten argument powinien zamknąć temat;
      ale jeśli to za mało to zorientujcie sie jeszcze w cenach aut używanych - w sensie utraty wartości po roku/ dwóch/ pięciu .... ile tam miałby być używany;
      dwa - koszty serwisu / czas i zakres gwarancji
      korelacja ceny do jakości - chętnie się dowiem, skąd takie wnioski zostały wyciagnięte - dla mnie w tej kwestii niekwestionowanym numerem jeden jest skoda
    • abidja Re: Chińskie auta 25.12.23, 00:35
      Ja mam "chinczyka", wypasione elektronika, ładny dizajn i wykonczenie.
      Akurat moj to elektryk,ale mam serwis na miejscu,.
      5 l gwarancji, przeglady roczne w cenie.
      Wyposazenie na poziomie Mercedesa ( elektryk ), jednak cena przystepniejsza.
      I w Skandynawi to jedna z najpopularniejszych marek aut obecnie. BYD, MG, Polaris.
      Ja mam BYD ATTO3 i jestem zadowolona z jakosci,serwisu, wyposazenia. No I zaj...kierownica a zmiana biegow jak w samolocie. Lubie to!
      • nnikk Re: Chińskie auta 08.06.24, 09:22
        Ty jesteś chińskim trollem co za garść srebrników lobbuje dla chin
    • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 25.12.23, 07:34
      Ja myślę że Chińczycy tu będą pukać na europejskim rynku coraz częściej. Zobaczymy. Jest spory wątek o chińskich autach na forum Auto Moto - zajrzyj jak chcesz
      • wrota.do.lasu Re: Chińskie auta 24.03.24, 20:21
        Kiedyś nikt by nie pomyślał żeby kupować Koreańczyki a teraz....?
        • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 24.03.24, 21:46
          a teraz kupujo…
          • wrota.do.lasu Re: Chińskie auta 25.03.24, 16:38
            To i na chinole będzie popyt.
    • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 26.12.23, 17:39
      I co starszy pan z Podlasia chce kupić?
      • sandy_cheeks Re: Chińskie auta 26.12.23, 19:28
        Jest zainteresowany, po nowym roku osoba, która podrzuciła ten temat ma ogarnąć jazdę próbną, o ile coś znajdzie w Warszawie.
        Auto ma być suv-em na najbliższe 10-15 lat.Pan za dużo nie jeździ, ale nie jestem pewna, czy chińskie auta wytrzymają tyle lat bez jakichś większych fuckupów…
        • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 26.12.23, 19:50
          A jaki budżet?
          • sandy_cheeks Re: Chińskie auta 26.12.23, 20:05
            Coś w okolicach 150k., zakup na firmę za gotówkę. W zasadzie kasa nie jest problemem, ale ma być jak najwiecej ( wyposażenia, jakości) w jak najlepszej cenie. Alternatywą jest Audi Q5, a to z dobrym wyposażeniem kosztuje grubo ponad 200k.

Chińskie auta wchodzą na polski rynek i mają konkurencyjne ceny za podobne parametry. Być może serwis będzie w salonach samochodowych marek aut wykupionych przez koncerny do których należą chińskie marki.
            Pan to taki Janusz biznesu, auto ma robić wrażenie…
            • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 26.12.23, 20:24
              Ale firmy to nie kupuja aut tylko biorą w leasing. Wówczas i Q7 można sobie wylizibgowac jeśli ma robić wrażenie.

nie wiem co mogę poradzić takiemu panu : czy on musi jeszcze oszczędzać,

Jakbym miał 60 lat i kasę to bym kupił coś co faktycznie robi wrażenie i daje radosc: Porsche, Ferrari, BMW.
              Przecież oszczędności do grobu nie zabierze

Chińczyka to raczej kupi Polska klasa średnia
              • wunder-gaffe Re: Chińskie auta 26.12.23, 20:45
                bywalec.hoteli napisał:
                > Jakbym miał 60 lat i kasę to bym kupił coś co faktycznie robi wrażenie i daje r
                > adosc: Porsche, Ferrari, BMW.

Nie na każdym robi wrażenie i daje radość Porsche, Ferrari czy BMW.
                • bywalec.hoteli Re: Chińskie auta 26.12.23, 20:48
                  W Rzeszowie pod urzędem marszałkowskim chunskie auto zrobi większe wrażenie?
                  • wunder-gaffe Re: Chińskie auta 26.12.23, 20:56
                    bywalec.hoteli napisał:
                    > W Rzeszowie pod urzędem marszałkowskim chunskie auto zrobi większe wrażenie?

A skąd ja mam wiedzieć? Nigdy nie byłem w Rzeszowie.
                    Na mnie Porsche, Ferrari, BMW nie robią wrażenia.

• b.bujak Re: Chińskie auta 26.12.23, 21:04
                    bywalec.hoteli napisał:

> W Rzeszowie pod urzędem marszałkowskim chunskie auto zrobi większe wrażenie?

może tak być smile
                    trzeba z pokorą przyjąć, że nie ogarniemy stanu umysłu pana Janusza z Podkarpacia;
                    ja kiedyś w realu miałam okazję posłuchać pewnego pana Janusza (ale jednak z innej części Polski), który jarał się huyndai-em
                    to jest interesujący surrealizm smile
                    chętnie poczytam ciąg dalszy przygód pana Janusza - o serwisach, pierwszej zimie, dalszych podrózach itp
    • majenkirr Re: Chińskie auta 26.12.23, 21:09
      Ne kupiłabym chińskiego auta. Nie namawiałabym nikogo na chińskie auto.
    • autentyczka Re: Chińskie auta 27.12.23, 15:48
      Jestem bardzo przeciw chińskim autom- Miliony powodów.
      Popularne np w biednych rejonach Włoch
      • engine8t Re: Chińskie auta 27.12.23, 21:13
        Volvo jest juz przeciez chinskie?
        • b.bujak Re: Chińskie auta 27.12.23, 21:35
          engine8t napisał:

> Volvo jest juz przeciez chinskie?

stosowanie skrótów myślowych jest dość powszechne w mowie potocznej i wystarczająco bystry uczestnik dyskusji zrozumie pełne znaczenie z kontekstu;
          jeśli myślimy o dobrach produkowanych w fabrykach to przymiotnik "chiński" oznacza raczej lokalizację fabryki a nie banku, do którego płyną zyski...
          • engine8t Re: Chińskie auta 28.12.23, 00:01
            jeśli myślimy o dobrach produkowanych w fabrykach to przymiotnik "chiński" oznacza raczej lokalizację fabryki a nie banku, do którego płyną zyski...

Czyli wg powyzszej definicji Apple byloby firma Chinska?
            A Mercedesy to i Niemieckie ale i Amerykanskie - zalezy gdzi sa produkowane?
            • b.bujak Re: Chińskie auta 28.12.23, 15:56
              engine8t napisał:

> jeśli myślimy o dobrach produkowanych w fabrykach to przymiotnik "chiński" o
              > znacza raczej lokalizację fabryki a nie banku, do którego płyną zyski...

>
              >
              > Czyli wg powyzszej definicji Apple byloby firma Chinska?
              > A Mercedesy to i Niemieckie ale i Amerykanskie - zalezy gdzi sa produkowane?

czyli nie zrozumiałeś definicji;
              czym innym jest firma, czym innym PRODUKT
              zdaję sobie sprawę, że mój punkt widzenia jest inny, bo jako osoba od kilkunastu lat pracujaca w branzy wiem trochę wiecej, niż inni - rozrózniam produkty wg fabryk, w których powstają - i tak -> BMW są chińskie, meksykańskie, niemieckie a toyoty czeskie, francuskie czy tureckie - czasem doprecyzowuję, że z polskim silnikiem czy skrzynią biegów albo "turecka toyota z austriackim silnikiem BMW"
              tak ten świat automotive teraz wygląda - nie ma prostej definicji - to wszystko się przeplata międzynarodowo - projekty, łancuchy dostaw, fabryki, prawa własnościowe (często w międzynarodowych i między koncernowych spółkach)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka