Dodaj do ulubionych

Progesteron mnie wykańcza

15.01.24, 23:30
Od kilku dobrych miesięcy mam wyjęte z życia pół miesiąca. Od owulacji puchnę, mam balony nie piersi, obolałe, wielki brzuch i mgłę mózgową.
Myślę - meno.
Badam FSH, LH, estradiol, prolaktynę i progesteron. W różnych d.c.
Wszystko w pięknej normie. Progesteron 2x więcej niż norma.
Więc co myślę? Torbiel albo wiadomo, rak.
U ginekologa na usg czyściutko. Nic.
I co teraz, co teraz?
Jaka może być przyczyna?
Mam jeszcze raz zrobić prolaktynę, ale to chyba tak żebym nie wyszła z gabinetu z niczym. Bo przecież najczęściej tego progesteronu jest za mało. A to nie torbiel ciałka żółtego, nie ciąża (co miesiąc), więc co?
Za chwilę znowu mnie łupnie.
Aha, mastodynon nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Progesteron mnie wykańcza 15.01.24, 23:42
      Podaj wartości tego progesteronu i kiedy go badałaś, bo to faktycznie raczej niezwyczajna sytuacja. Zdarza się rzadko. Objawy są prawie takie same jak przy niedoborze.
      Jeżeli wykluczono cysty, ciążę i terapię hormonalną (np. pigułka), to przyczyną mogą być zaburzenia pracy nadnerczy, ale wtedy to nie tylko progesteron byłby podwyższony. Warto jednak sprawdzić, czy tam nie ma jakiś tumorów. Albo stres. Endometriozy też nie masz?
      • tryggia Re: Progesteron mnie wykańcza 16.01.24, 00:23
        3 d.c. 0.9 ng/ml (norma do 0,19), 22 d.c. 33 ng/ml (norma do 14).
        Tumor. JP. Na nadnerczach? To dawałoby inne objawy?
        • snakelilith Re: Progesteron mnie wykańcza 16.01.24, 00:55
          No więc ja mam normy takie, że przed okresem przekwitania progesteron w pierwszej połowie cyklu jest zwykle mniejszy od 1ng/ml (zgadza się), a w drugiej połowie wyższy od 10-12 ng/ml (też się zgadza).
          Dopiero w okresie przekwitania spada w drugiej połowie cyklu do poniżej 5 ng/ml. W menopauzie jest poniżej 1 ng/ml.
          Z tego wynika, że twoje wartości wcale nie są takie dramatyczne, biorąc pod uwagę, że wartości hormonów typowe dla danej kobiety są bardzo indywidualne. Tu nie chodzi o wartości w idealnej normie, a o stosunek progesteronu do estradiolu.
          Do tego, możesz od pewnego wieku mieć spore wahania hormonalne, cysty produkujące hormony znikają samoistnie i podczas USG może nie być już ich widać, zwłaszcza, jak sprzęt nie jest zbyt dobry, a lekarz ma średnie doświadczenie.
          Na twoim miejscu powtórzyłabym badanie w 21 dniu cyklu. W pierwszej połowie nie ma znaczenia, bo nie o monitorowanie owulacji chodzi. Serio. Może być, że wartości będą całkiem inne. Dopiero po powtórzeniu wysokich wartości w okolicach 33 ng/ml możesz drążyć dalej.
          • tryggia Re: Progesteron mnie wykańcza 16.01.24, 08:27
            Fenks, naprawdę 😘

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka