Dodaj do ulubionych

Smaki dzieciństwa

• bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 16:03
      Ah, szkolna stolowka w podstawowce - OMG, gdybyz mozna uruchomic ta time machine & choc na jeden obiad znow sie zalapac, ah ... Tylko co wybrac? Makaron z truskawkami i smietana na slodko? Mielony z mashed potatoes & salata? Kasze gryczana z jajkiem sadzonym & kalarepka? Geeeez ... gdybyz tylko mozna choc jeden jeszcze raz smile
      No a poza stlowka to of course wspominany przez mnie juz wiele, wiele razy Bar Mleczny Nawislanski a w nim barszcz a krokietami z kapusta & potem nalesniki ze slodkim serem, no i na deser glut czyli rozowy kisiel z lezka smietany na srodku smile Impossible to forget, impossible to replicate, eh ...
      Lody u Gogolowskiego na Solcu - cytrynowe, irysowe, nawet niech by byly i truskawkowe ... Ale juz nie ma i nie bedzie sad Life.
      • engine8t Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 01:36
        Kiedy Ty z Polski wyjchalas?

"Mielony z mashed potatoes"

Ty pewnie care parkujesz za cornerem?
        A dzieci sie bawia w bejsmencie czy tez na backyardzie?
      • ritual2019 Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 09:13
        Wszystko co wymienilas to byl koszmar, na szczescie nie musialam tego jesc.
    • hanusinamama Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 16:53
      Smażony chleb. Z solą
      Pomidory z babci działki.
    • chococaffe Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 17:01
      Zupa nic
      Sałata w sosie smietanowym przyprawionym cytryną i cukrem i solą oczywiście też) - sama teraz tak robię
      Mizeria - kiedys miała inny smak jak trzeba było na nią czekać miesiącami
      Chleb z masłem i pomidorem - dzisiaj też praktykuję
      kurczak z rożna (z takiego specjalnego stoiska w niektórych sklepach)
      • bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 18:56
        Zupa nic smile Jedno z bardzo nielicznych dan, ktore moja matka robila prefecyjnie (BTW, robila tez amazing ajerkoniak ... hmmm wink). A skoro przywolalas dla mnie wspomnienia dzialan kuchennych mojej matki to dodam kompot z jablek z rodzynkami (always!), schab pieczony z kminkiem & te kartofelki pieczone razem z nim, przesiakniete flavour miesa & kminku, budyn waniliowy (always!) z gruszkami & rodzynkami na dnie miseczki smile Miala swoj styl choc kuchni & procesu jedzenia nie znosila big_grin Cheers.
        • kochamruskieileniwe Re: Smaki dzieciństwa 22.01.24, 13:04
          o - własnie czytam watek i wpisałam juz zupe nic, ale wcześniej smile
    • tokyocat Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 17:06
      Bulka z zoltym serem.
      • derka1 Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 20:51
        tokyocat napisał(a):

> Bulka z zoltym serem.

I do tego obowiazkowo kakao.
        • tokyocat Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 20:06
          👍
      • krwawy.lolo Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 20:07
        Taka sucha, bez masła i pomidora, czy ogórka?
    • ukrytaczara Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 17:51
      Kapusta kiszona z papierowej torebki, kupowana po 30 dag na kilka osób za zrzutkę, oranżada w proszku, chlorochinaldin jako cukierki.
    • ponis1990 Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 18:40
      Bałabuchy (placki drożdzowe smażone na patelni na oleju, smakowało trochę jak ciasto na pizzę), rosól jedzony na wsi, smażone panierowane patisony i cukinia w cieście naleśnikowym, placki z ciasta makaronowego pieczone na piecu węglowym i posypane vegetą. Chrupki kukurydziane ,,Bacon Snacks" ze Star Foods, ech jak ja za nimi tęsknię.
    • pepsi.only Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 19:18
      Zalewajka!!!
      długo nic...

Sałatka z pomidorów z cebulką i śmietaną.
      Kiełbasa z wody z musztardą.
      Świeżutka kajzerka z serem gouda. Albo właśnie kajzerka z polędwicą (i tak polędwicę jadaliśmy- nie na co dzień, bardziej z okazji świąt, komunii, wesela, czy innych takich, gdy było świniobicie, ale zdecydowanie kojarzę ten smak jako smak dzieciństwa)
      Koktajl truskawkowy.
      I pizza domowa, ale co charakterystyczne, na bardzo grubym cieście- im grubsze, wyższe ciasto, tym wydawało się wtedy, że lepiej, że tak ma być, bo taki przepis był, i tak mama z siostrą robiły. (sama robię na półgrubym tongue_out chociaż mam przepis na taki cieniusi i chrupiący placek, to wychodzę z założenia, że domowa to jednak domowa, i cały wic polega na tym, że ma różnić się od tej z pizzerii, czy z mrożonki tongue_out )
    • mieszkankaroztocza Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 20:35
      Zacierka na mleku.
      Ryż na mleku z dżemem najczęściej borówkowym
      Pierogi ruskie z miętą.
      Pierogi z kaszą i miętą pieczone.( takie bułki drożdżowe tylko u mnie się tak nazywają)
      Chleb ze smalcem ze skwarkami
      Chleb ze świeżym masłem
      Takie coś na przeziębienie z ciepłego mleka, miodu, czosnku i masła. Ludziom to nie smakowało a mi i siostrze tak, tak samo jak kożuch z mleka co już było dla innych dziwne.
      A w szkole naleśniki z serem i rodzynkami.
      Większość jem i teraz, oprócz takich naleśników. Bo mi nie wychodzą takie same. Dawno też jadłam taki ryż. No i nie mamy krowy to i masła takiego też.
    • tanebo001 Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 21:39
      Wodę w woreczkach i wodę z saturatora.
    • tygryskowata Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 22:47
      Vibovit, jedzony z ręki smile
    • backup_lady Re: Smaki dzieciństwa 20.01.24, 23:41
      Pomidory zerwane z krzaka i maczane w cukrze.
      Bułka z oranżadą (to była specjalna bułka taka zakręcana, i konkretna oranżada).
      Ciasto murzynek (tak wiem ,niepoprawnie polityczne, ale tak się nazywa).

Wszystko jedzone na wakacjach na wsi.
    • taje Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 01:23
      Bryzol z grzankami z weki (vel bułki paryskiej) maczanej w jajku i mleku, smażonymi pieczarkami i groszkiem (popisowe danie mojego taty). Ciasto z jagodami mojej babci. Bigos zimowym popołudniem podczas czytania czegoś zajmującego (pamiętam bigos i Małą księżniczkę). Domowy chleb z masłem i świeżym pomidorem. Sałatka z pomidora, cebuli i śmietany jako dodatek do kanapek na kolację (też wytwór mojego taty).
    • milupaa Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 03:45
      Kogel mogel, babcia sama kręciła łyżeczka, z 1 żółtka cała szklanka wychodziła 😋 Kompot, zawsze był do obiadu, teraz od wieków nie pijam. Ziemniaki ze skwarkami i zsiadłym mlekiem.
    • ritual2019 Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 09:29
      Wiperzowa biodrowka lub karkowka pieczona, do tego ziemniaki i ciemny sos gravy (dzis taki jadam u rodzicow parnera). Pieczen wolowa plus sos o kolorze ciemnej czekolady. Pieczony kurczak z sosem, kaczka pieczona do tego byly ziemniaki plus warzywa, kalafior, brokuly...bardzo lubilam takie niedzielne obiady
      Dzis tez robie, smakuja prawie tak samo.
      Babcia robila nalesniki z powidlami sliwkowymi na sniadanie. Lubilam tez jej pierogi z serem, ktore gotowala a potem smazyla, najlepsze byly zimne, to byly fajne sniadania. Lubilam kanapki z wedzonyn bekonem, sucha kielbase, kaszanke
      przysmazana oraz grzyby lesnie z wedzonym smazonym bekonem i cebula. Wszystkie miesne wyroby byly ze wsi od sprawdzonego rzeznika. Po jego smierci kupowalo sie juz tylko mieso bo nie mial godnego nastepcy niestety.
    • aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 10:01
      Ja z dzieciństwa nie wspominam żadnego jedzenia czule. Byłam alergikiem i niejadkiem w którego wmuszano jedzenie, a mnie absolutnie nic nie smakowało i wszystko rosło w ustach.
    • massinga Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 12:09
      Zupa zrobiona z mlodych ziemniakow i groszku. A wszystko dopiero co zebrane w ogrodzie. Nie wiem, jak mama doprawiala ale ta zupa byla super dobra.
    • bei Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 12:49
      Śliwki w czekoladzie- miękka, duża śliwka, na niej powłoka z marcepana, i dobra czekolada. Zawinięte w charakterystyczny sposób- uchwyt z papierka tylko z jednej strony tego cukierka.
      Pierogi z jagodami, ze słodką śmietanką- ciasto cieniutkie ale wciąż kremowej barwy, dopiero po przekrojeniu ogrom zranionych jagód wylewał na talerz marmurowy, fioletowy wzór na śmietance.
      Smażone na maśle rydze, albo pieczarki zebrane na łąkach.
      Orzechy laskowe wprost z gałęzi leszczyny, takie młode, chrupkie i mokre.
      Pomidory zrywane z krzaka, nagrzane słońcem, do nich Bułka i kawałek podsuszonej, jałowcowej kiełbasy.
      Rzodkiewki, nacięte na krzyż, z odrobiną soli i kawałeczkiem masła.
      Młode ziemniaki z kożuchem siekanego kopru, jajko sadzone i zsiadłe mleko.
      Chleb w dużym bochenku z wypieczoną skórką, nim przyniosłam do domu ze sklepu- wielki kawał tej skórki z przylepki zjadałam.
      Ryż preparowany (mówiliśmy „ dmuchany”). Całe korytarze szkolne były nim zaśmiecone, bo przy wyciąganiu z torebki zawsze uroniło się kilka ziarenek.
      Drożdżówki w szkolnym sklepiku-słodkie bułki z serem.
      Torcik wedlowski- pyszny wafelek w b dobrej czekoladzie- w kształcie koła.
      Cukierki rączki , kukułki, IRYSY-ciągutki, lizaki kogutki na patyku.
      • briar_rose Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 14:16
        Oj, tak, smażone na masełku rydze to coś wspaniałego! <3 Ale bym zjadła teraz sad
      • babcia47 Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 18:29
        Niedawno trafiłam na torcik wedlowski i oczywiscie rzuciłam się na niego ale to juz nie to...
      • konsta-is-me Re: Smaki dzieciństwa 22.01.24, 09:55
        Kukułki i raczki mozna wciąż kupic w placówkach Poczty Polskiej wink
    • briar_rose Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 13:59
      Kawa ziarnista, którą trzeba było własnoręcznie ukręcić w młynku. Bardzo powoli się ją mieliło, ale za to jaki miała aromat! Pamiętam w sklepach młynki do kawy z metalowym pojemnikiem u góry. Gdy jakiś klient zażyczył sobie zmielenia kawy "orient", to w sklepie pachniało przez godzinę.

Batoniki Kukuruku big_grin "Kukuruku jest trujące w szkole, w lesie i na łące. Nadziewane heroiną i od tego dzieci giną".

Gazowane wody ze szklanych butelek. Były naprawdę mocno gazowane, jak z syfonu. Kiedy się je wlało do szklanki, aż syczały. Dopiero po napiciu się wody ze szkła czujemy jak zajeżdżają plastikiem te inne.
    • wrotek0 Re: Smaki dzieciństwa 21.01.24, 18:30
      Pierogi robione przez moją chrzestną. Bitki wołowe i krupnik mojej mamy. Najlepsza jajecznica na świecie autorstwa ojca. Kawa zbożowa bez mleka pita u cioci na wsi w trakcie żniw lub na obozach harcerskich. Hit absolutny - okoń pieczony na patyku w ognisku i ryby opiekane a potem marynowane.
    • barattolina Re: Smaki dzieciństwa 22.01.24, 13:22
      Pyzy na parze z gulaszem mięsnym mojej babci.
      Leniwe z kawałkami twarogu ze stołówki ze szkoły podstawowej.
      Lody domowe w proszku wyżerane palcem.
      Vibovit. Też w proszku.
      Guma Hubba Bubba - zielona i różowa. Miała ogromne kostki.
      Guma Donald, w sumie też pyszna była (i guma Turbo też).
    • maniga1 Re: Smaki dzieciństwa 22.01.24, 13:46
      Z lat zdecydowanie dziecinnych czyli circa początek lat 70-ych pamiętam knedle ze śliwkami i grochową wojskową robione przez dziadka. Był mistrzem. A jak byłam chora i dziadek przyjeżdżał zajmować się chorą wnuczką, to na śniadanie życzyłam sobie kaszę manną z wrzuconymi i roztopionym i kostkami czekolady.
      Jagody że śmietaną na wakacjach. Serek " kręcony" czyli ser wyrobu babci rozkręcony z galaretką z czarnej porzeczki.
      Chleb kupowany na przerwie w piekarni koło szkoły - takiego chleba już nie ma na świecie.

Co do buł do szkoły, to ja swoje oddawałam lub zamieniłam na gorsze czyli dla mnie lepsze. Matka szykowała bułeczki z zieloną sałatą, szynką, polędwicą, do tego pomidor, ogórek itp, a ja wolałam zwykła kromkę z serem żółtym. Problemów z zamianą nie miałam. wink
    • madami Re: Smaki dzieciństwa 22.01.24, 14:24
      Ze szkolnej stołówki to ryż z polewą owocową i ryż z jabłkami i śmietaną.
      Z domu smak białego sera robionego w domu, sam wygryzionej piętki chleba, którego niosłam ze sklepu.
      Z paczek mikołajowych z zakładu pracy taty - galaretki w cukrze i draże czekoladowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka