Dodaj do ulubionych

Brela w Chorwacji

23.01.24, 08:42
Emamy jeżdżące do Chirwacji, czy w Breli latem są bardzo duże tłumy? Chodzi o sierpień. Mam na oku apartament, ale boję się, że nie będę zadowolona z powodu tłumów wszędzie. Jak tam jest? Można znaleźć spokojne miejsce?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 08:45
      Tak, będą wink Brela to jedna z najpopularniejszych miejscówek dla Polaków.
      • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 08:51
        Lepiej wybrać sąsiadujące Pisak albo Marusici. też bardzo strono, ale mniej ludzi w szczycie sezonu.
        • heca7 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:02
          Można, byle nie Baską Vodę zwaną popularnie przez Polaków Baśką. Tam już krajan na krajanie siedzi wink
        • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:10
          Oglądałam filmik z Pisak, o ludzie jak tam stromo i bardzo wąska droga. Mój mąż tego nie zniesie😏Lepiej żeby nie stresował się na wakacjach.
          Kurcze nic nie mogę wybrać 😳
          • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:19
            Jeśli zależy ci na spokoju, to szukaj Tri Porte/Nova albo Prizba na Korculi. Apartamenty przy samym morzu. Konoby też w zasięgu spaceru. Do sklepu można podjechać do miasteczka.

Kanica/Razanj obok Rogoznicy też są spokojne. Zavala na Hvarze.
            • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:28
              Na Korcule prom?
              • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:31
                A jak to sobie inaczej wyobrażasz?
                • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:00
                  Skąd najlepiej?
                  • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:17
                    Zależy gdzie na Korculi. Jeśli w okolice Vela Luki, promem ze Splitu. Płynie się ok. 3 godzin, no i to trochę kosztuje. No i musisz tak ustawić przyjazd do Splitu, aby ustawić się w kolejce do promu, najlepiej gdzieś o 9 rano.
                    Możesz też jechać przez Peljesac nowym mostem do Orebica i stamtąd 15 minut promem. Taniej, ale więcej się ujedziecie.
                    W zasadzie obydwie opcje są dobre. Główna droga na Korculi jest szeroka i dobra, całą wyspę można przejechać w godzinę.
          • kai_30 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:38
            Byliśmy w Pisaku w zeszłym roku, naczytałam się o tym koszmarnym zjeździe, że kosmos, dramat i tragedia. Tymczasem żadnej tragedii nie było, owszem, trzeba było patrzeć, czy z przeciwka nic nie jedzie i w razie czego któryś z samochodów musiał zjeżdżać na bok, bo na niektórych fragmentach nie ma miejsca na minięcie się, ale bez przesady. W Breli wcale nie jest inaczej, pomijając główne ulice.

Natomiast trzeba sprawdzać położenie apartamentu - z naszego do plaży wiodło ponad 235 stopni wink Wiedzieliśmy o tym wcześniej, wybraliśmy z pełną świadomością. Ale znów, w Breli jest to samo, to raz, a dwa, można było iść na plażę miejską drogą, nie schodzić na tę poddomową.
      • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:08
        Szkoda, bo akurat znalazłam z klimatyzacją w każdej sypialni, a widzę, że z tym ciężko. Chyba ciężko, gdy jest tylko w salonie?
        • heca7 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:16
          Pod koniec sierpnia raczej nie jest ciężko. Zależy też od układu pomieszczeń. Generalnie cokolwiek znalazłaś sprawdź jaka jest trasa do plaży. 300 metrów po płaskim nie ma porównania do 300 metrów pod ostrą górką w upale wink Poza tym częste w opisach 300 metrów jest w linii prostej a po ulicy jest 500...
          • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:22
            Może być ciężko. Rok temu pierwszego dnia mieliśmy 38C, a było już po 20 sierpnia. Pierwszy tydzień temperatura nie schodziła poniżej 35C.

3 lata temu na Korculi też były podobne upały w 2 połowie sierpnia. Słynny włoski Lucyfer.
          • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:31
            Apartament jest przy plaży, widok na morze, plaża Podeście, zejście z apartamentu na plażę po 110 schodkach jak piszą w komentarzach na booking. To może nie byłoby tak źle. Muszę szybko się namyślić, bo właścicielka wymaga 200 euro zadatku.
            • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:35
              Jak 110 schodków to nie przy plaży. Przy plaży to jest taki, gdzie z leżaka dorzucasz mokrymi majtami na taras apartamentu (lub puszką piwa odwrotnie w wersji męża) wink
              • heca7 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:39
                Tak mieliśmy na Korculi w Prizbie. Z drzwi apartamentu były 4 kroki do wody.
            • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:38
              Plaża Podrace miało być
              • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:42
                Zapomnij, w sezonie ludzie będą tam układać się warstwami.
                • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:46
                  😀wyobraziłam to sobie. A Pag albo Brać. Czytałam o Povlji na Brać, że bardzo spokojna. Ale na booking jakos mały wybór.
                  • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:18
                    Na Pagu mam boską miejscówkę przy samej plaży, w spokojnej miejscowości. Byliśmy w ub. roku. Braća nie znam.
                    • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:19
                      A podzielisz się? 🥺
                      • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:22
                        napisz na maila gazetowego
                        • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:24
                          Plis napisz na pinecha24@tlen.pl
                          Nie korzystam z gazetowego
                          • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:30
                            Poszło
                            • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:55
                              🥰
    • marta.graca Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:21
      Tak, tłumy i mnóstwo Polaków.
    • fibi00 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:42
      A może Promajna lub Krvavica? Byliśmy w Promajnie i dzikich tłumów nie było ale też nie powiem żeby było bardzo spokojnie. Spacerowaliśmy do Baškiej Vody i Krvavicy. W Krvavicy raczej spokojnie i cicho. Swego czasu była tam moja koleżanka na wczasach i była Krvavicą zachwycona - właśnie przez spokój i brak dzikich tłumów.
      • fibi00 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 09:51
        Jest jeszcze maleńki Bratuš między Promsjną a Krvavicą. Ogólnie polecam tamte rejony. Super się spaceruje.
        • abacab.81 Re: Brela w Chorwacji 23.01.24, 10:20
          Apartamenty są właśnie w Bratus. Sama Krvavica to marina i kemping.
        • bazia_morska Re: Brela w Chorwacji 27.01.24, 08:49
          Proszę nie reklamować tego miejsca!
          • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 27.01.24, 14:29
            Dlaczego?
    • wiosennedni5 Re: Brela w Chorwacji 26.01.24, 20:50
      Zarezerwowane w Pisaku, mam nadzieję,że będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka