Dodaj do ulubionych

stara baba a placze

24.01.24, 08:09
Dziewczyny siedze i placze trzesa mi sie rece.Od dwoch dni dostaje wiadomosci na WhatsApp od pacjeta jestem jego educatore okropne.Wyzywa mnie straszy ,obraza .Potrafi napisac ze 100 wiadomosci za jednym zamachem a potem mi to wszystko przychodzi jednym rzutem.Cis zle spalam rano jak sie obudzilam kupa wiadomosci okropnej tresca i dostalam chyba jakiegos ataku paniki.Nie moge sie opanowac caly czas placze.Zadzwonilam do carabinieri ( mieszkam we Wloszech) o procedury powiedzieli zeby przyjsc .Tylko w gminie ( moje miejsce zatrudniena ) sa przeciwni ( glownie jeden koordynator) aby sprawa pociagnac dalej,mowi ,e on nie jest niebezpieczny .Firma ,przez ktora jestem zatrudniona mowi ze mam ich wsparcie i jesli chce zlozyc skarge to moge oczywiscie jako prywatna osoba ale opowiadajac dla kogo pracuje ,gdzie poznalam ecc I szczerze nie wiem co mam robic.Nie xhce popadac w konflikt z gemina a jednoczesnie czyje ,ze to nie jest w porzadku ,ze nie moge tego tak zostawic a jesli cos sie wydarzy.Dodam jeszcze ,ze wczesniej przesladowal tak 4 inne osoby w tym tego koordynatora. Ostatnia chciala tak jak ja zlozyc skarge do carabinieri ale zakazano jej ( ona zatrudniona jest w gminie) .Sorry ,ze tak nieskladnie wiem ,ze nie " skarga" tylko jest odpowiednie slowo ale przychodzi mi tylko do glowy w tym momencie po wlosku ( podpowiedzcie) .
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:14
      Nic nie rozumiem. Jesteś zawodowo zobligowana do opieki nad stalkerem?
    • zerlinda Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:17
      Zablokuj swira i idź z dowodami na policję. Czemu ktoś Ci tego zabrania?
    • sueellen Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:20
      WhatsApp ma funkcje blokuj.
      Jest taka zasada, jeśli podwórkowy bandyta terroryzuje słabszych, to ten słabszy musi sobie znaleźć większego przyjaciela. Tym przyjacielem w cywilizowanym świecie jest policja. Oczywiście że należy zgłosić sprawę do odpowiednich służb, pacjenta zablokować i odmówić prowadzenia go. W żadnym cywilizowanym kraju nie ma zgody na takie traktowanie i twój pracodawca powinien ma obowiązek cię chronić. Nie wiem jakie jest prawo we Włoszech ale to chyba cywilizowany kraj i odpowiednie przepisy istnieją??
      • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:46
        mamy zakaz blokowania bo niby zbieramy dowody,wiec tak zbieramy tzn gmina zbiera ale nic konkretnego nie zrobiono i nie wiadomo kiedy te dowody zostana uzyte .Niby chca go poslac na przymusowe leczenie I wlasnie czekaja az " dojdzie do muru" tylko ,ze tak gadaja juz od miesiecy i ja zadnych ruchow konkretnych nie widzialam.Mam zamiar dzis przejsc sie do tego gminnego koordynatore i powiedziec ,ze ide do carabinieri i jesli chce mnie zastopowac niech mi poda jakis logiczny powod ,ktory bylby logiczny rowniez dla mnue
        • 35wcieniu Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:22
          Przecież to jakiś nonsens. Nie musisz mieć niczyjej zgody żeby zgłosić na policję że czujesz zagrożenie ze strony pacjenta, klienta czy w ogóle kogokolwiek.
          Po prostu idź i zgłoś.
        • sueellen Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:28
          Serio potrzebujesz pozwolenia na obronę przed agresorom i pójściem na policję? A jak przyjedzie ci do domu i zaatakuje fizycznie też masz zakaz reagowania? To jakaś kosmiczna bzdura i wierzyć się nie chce. Poszłabym z dowodami jakie już mam na policję, złożyła skargi gdzie je trzeba złożyć i na żadne "pozwolenie" z gminy bym nie czekała. Sorry no sorry. Tu o twoje zdrowie chodzi. Kto ci zrekompensuje rozstrój nerwowy? Domagają się "zakazu" na piśmie jeśli jeszcze go nie masz
        • kadfael Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:34
          Zaproponuj temu, kto zabrania zablokowana świra, że podasz swirowi jego numer i nich jemu przychodzą te informacje.
          Oczywiście, że zablokuj i idź na policję. Ja bym dodatkowo zrobila dym pracodawcy, że jako pracownik czuje się zagrożona i nie mam wsparcia z jego strony w trudnych przypadkach. Na bogów Włochy to chyba nie kraj 3 świata i istnieją jakieś systemowe rozwiązania chroniące pracowników socjalnych.
          • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:36
            "Włochy to chyba nie kraj 3 świata"

Cóż, niestety w wielu przypadkach jest to kraj trzeciego świata.
            • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 11:51
              a tu jego tworczosc( czesc) wiem ,ze niektore z was znaja wloski
              • ayelen40 Re: stara baba a placze 24.01.24, 11:57
                Zgroza 🙀🙀🙀. Natychmiast na policję.
              • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 12:24
                Nawet się nie zastanawiaj. Nie chcę o tobie usłyszeć w Chi l'ha visto.
              • astomi25 Re: stara baba a placze 24.01.24, 12:27
                Wez przetlumacz chociaz tak ogolnie.
                • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 12:30
                  Ogólnie wyzywa ją od urew i delikatnie straszy pobiciem.
              • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 12:56
                Słuchaj Marianna, przeczytałam to jeszcze raz na spokojnie i to jest takie samo zachowanie, jakie prezentował wspomniany przeze mnie niżej Albero. Też kasa, kasa, kasa, nie możecie mnie zostawić bez jednego euro w kieszeni a potem zadźgał siostrę.
                Zgłaszają to jak naj szybciej, zanim coś się stanie.
                • daniela34 Re: stara baba a placze 24.01.24, 12:58
                  Popieram (zrozumiałam głownie przekleństwa, ale taki "rant" źle wróży). Dziewczyno, zgłoś to.
                  • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 13:06
                    "Ostatnio" we Włoszech było dużo za dużo podobnych sytuacji, w każdej z nich problem był długo za długo zamiatany pod dywan i stały się tragedie.
                    Marianno, nie zwlekaj!
              • nellamari Re: stara baba a placze 26.01.24, 05:40
                Marianna, tu masz groźby bezpośrednie i konkretne. Nie czekaj na passagio a l’acto. Prima puoi contattare il numero verde régionale contro la violenza sulle donne. Già adesso, subito.
        • irma223 Re: stara baba a placze 24.01.24, 11:42
          A, czyli aż ciebie zaciuka, to wtedy będą mieli powód i dowód. Wystąp o całodobową ochronę na ich koszt lub niech twoi przełożeni wezmą kontakty z podopiecznym bezpośrednio na siebie.
          W Polsce już było morderstwo w lokalnym ośrodku pomocy społecznej (tam gdzie przyznają zapomogi) czy innym urzędzie pracy oraz morderstwo obok urzędu pracy. Nie daj się wystawić na żer świrowi.
          • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 20:56
            A ja bym zmieniła robotę albo przestała być educatore akurat tego faceta.
    • daniela34 Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:22
      Pewnie chodzi ci o zawiadomienie na policję/do prokuratury a nie skargę.
      Jesteś opiekunką socjalną (lub kimś wspomagającym osoby nieporadne)?
      No cóż. Ja bym złożyła. Jest chory psychicznie? Może ma zaostrzenie, może potrzebuje hospitalizacji ale jak nie ma zawiadomień to nikt o tym nie wie.
      • daniela34 Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:30
        I jeszcze: nie lubię gadania "on nie jest niebezpieczny." Chorzy psychicznie bywają niebezpieczni. To nie jest ich wina, to choroba, ale bywają (gdyby nie bywali to mój aktualny klient nie przebywały już 3 lata na detencji e szpitalu psychiatrycznym po próbie zabicia żony). Czy pan koordynator będzie cię osobiście ochraniał? Nie sądzę.
        • kocynder Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:16
          To "on nie jest niebezpieczny" to taki odpowiednik "on się tylko bawi" psiarza puszczającego psa luzem. Jest ok TYLKO jeśli za zdaniem idzie działanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa (wzięcie na smycz, zgłoszenie odpowiednim służbom).
      • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:55
        Tak dzieki chodzi mi zawiadomienie.Jestem jego edukatorka nawet nie asystentka socjalna tylko pracujemy w takich grupach.Jest dwoch edukatorow asystenta i psycholog i w zaleznosci co komu potrzeba przydziela sie odpowiednia osobe.Czasami taki pacjet ma i edukatora i psychologa .Ja pracuje glownie za biurkiem ale zdarza mi sie zalatwiac cos z pacjetem w urzedzie jechac na komisje medyczna .Ten pacjet jest akurat psychiatryczny ale bez zadnej konkretnej diagnozy bo zademu osrodkowi / centrum psychiatrycznemu nie udalo go sie poobserwowac dluzej.Przychodzi na wizyty kiedy chce a potem nie pojawia sie miesiacami
        • daniela34 Re: stara baba a placze 24.01.24, 08:57
          No to tym bardziej. Nie ma diagnozy to nie ma leczenia, a diagnozy nie ma, bo nie przychodzi na badania. Przymusowe umieszczenie w szpitalu może być szansą na to, żeby go zdiagnozować. A tak to nikt nic nie wie, a jemu się chyba pogarsza.
        • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:16
          Skoro nie ma diagnozy, nie był porządnie przebadany, na jakiej podstawie ktoś ci wmawia że nie jest niebezpieczny? Bo jego zachowanie wskazuje na coś zupełnie odwrotnego.
          Zlozylabym zawiadomienie nie oglądając się na gminę, nie mogą ci zakazać obrony własnego spokoju a może i życia i zdrowia. Oni ci bezpieczeństwa nie zagwarantują przecież, tylko w razie czego umyją rączki, jak już w wielu przypadkach we Włoszech się stało ( oglądam Chi l'ha visto i quarto grado) .
          Prawdopodobnie, paradoksalnie pacjent również na tym zyska w ostatecznym rozrachunku.
          • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:26
            Ps. Pomyśl sobie o przypadkach Benno Neumair i Alberto Scagni. Gdyby reakcja na ich zachowanie była zdecydowana i szybka, prawdopodobnie trzy osoby nadal by żyły.
        • doloresamigo Re: stara baba a placze 03.02.24, 18:42
          Wiej, tzn zgłoś pilnie zawiadomienie, weź urlop na żądanie i przeczekaj.

marianna211272 napisał(a):

> Tak dzieki chodzi mi zawiadomienie.Jestem jego edukatorka nawet nie asystentka
          > socjalna tylko pracujemy w takich grupach.Jest dwoch edukatorow asystenta i psy
          > cholog i w zaleznosci co komu potrzeba przydziela sie odpowiednia osobe.Czasami
          > taki pacjet ma i edukatora i psychologa .Ja pracuje glownie za biurkiem ale zd
          > arza mi sie zalatwiac cos z pacjetem w urzedzie jechac na komisje medyczna .Ten
          > pacjet jest akurat psychiatryczny ale bez zadnej konkretnej diagnozy bo zademu
          > osrodkowi / centrum psychiatrycznemu nie udalo go sie poobserwowac dluzej.Przy
          > chodzi na wizyty kiedy chce a potem nie pojawia sie miesiacami
    • kot_filemon88 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:23
      To uchodźca? Bardzo współczuję, mam nadzieję że dostaniesz wsparcie policji.
      • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:24
        to wloch
        • aqua48 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:50
          Blokuj whatshapa i dzisiaj już składaj zawiadomienie na policji i u siebie w pracy. Na piśmie. Żeby nie mogli zignorować sprawy i spuścić Cię po brzytwie. Jego działania nie są "nieszkodliwe" a niezdiagnozowany i nie biorący leków człowiek może jak najbardziej być niebezpieczny. Twoje zdrowie to jedno i w tym momencie najważniejsze, ale pomyśl jakbyś się czuła gdybyś teraz nie podjęła zdecydowanych kroków, a bezkarny facet za jakiś czas skrzywdziłby poważnie kogoś innego? Musisz działać. I masz prawo żądać od pracodawcy wsparcia i ochrony a od policji przyjęcia Twojego zgłoszenia. Trzymaj się!
        • arim28 Re: stara baba a placze 03.02.24, 21:17
          Moze nie blokuj, tylko go wycisz. Bedziesz miala dowody a nie bedzie sygnalu, ze otrzymalas wiadomosc.
          • marianna211272 Re: stara baba a placze 03.02.24, 22:43
            jest w archiwum zagladam czasami
    • kotbieta [...] 24.01.24, 09:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ayelen40 Re: stara baba a placze 24.01.24, 09:56
        Taa, pacjent pewnie polonista...
        • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 03.02.24, 21:11
          To Włoch - italianista najwyżej.
      • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 10:02
        wiesz jestem w wystarczajacym ujowym momencie... Nie robie tego celowo komorka mi zmienia a czasami zwyczajnie nie pamietam polskiego odpowiednika ,zwyczajnie nie czytaj nie musisz
    • mamtrzykotyidwato5 Re: stara baba a placze 24.01.24, 11:59
      A co z lekarzem tego pacjenta?
    • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 20:53
      jestem jego educatore

Weź na polski, bo nie wiem, jaki system macie we Włoszech. I szybciutko zmień numer.
      • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 20:54
        A najlepiej zmień też robotę. Albo zrezygnuj z bycia educatore (cokolwiek to jest) akurat tego typa.
      • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:00
        numer jest sluzbowy .Educatore w slowniku tlumaczy mi pedagog ale ja bym to bardziej przetlumaczyla tak jak arista.Bardziej wychowawca czy moze osoba zajmujaca sie prowadzaca osoby z roznymi trudnosciami/ zaburzeniami
        • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:02
          Ja bym złożyła wypowiedzenie i niech się ten osobnik sam wklucza, jak mu się nie podobasz (wklucza - przeciwieństwo do wyklucza, taki żart językowy, zresztą po rosyjsku wkluczyt` znaczy "włączyć").
          • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:08
            no ok tylko,ze ja mam taki zawod lubie moja prace .Zloze wypowiedzenie i co i tak znajde w podobnym zawodzie bo mam dwie kwalifkacje albo: asystent socjalny albo ten obecny edukator/ wychowawca. Zawsze bede miala doczynienia z trudnymi przypadkami ludzmi z problemami taka specifika pracy. Bardziej mnie zadziwia stanowisko gminy
            • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:11
              Ale prznajmniej tego typa się pozbędziesz. Może gmina chce zamieść sprawę pod dywan albo psujesz im statystyki.
              • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:12
                A tu rada Aristy

Zadzwoń na 1522 - Numero antiviolenza e stalking.
          • marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:12
            co do pacjeta moge zadecydowac zeby go nie prowadzic i prawdopodobnie tak bedzie po tych uroczych wiadomosciach Zreszta po nowej reformie nie jest juz w grupie ludzi ,ktorymi moge sie zajmowac ( jestem zoobligowana projektem i musze sie stosowac do regul)
            • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:13
              marianna211272 napisał(a):

> co do pacjeta moge zadecydowac zeby go nie prowadzic

Mam nadzieję, że nie będzie miał o to pretensji.

• marianna211272 Re: stara baba a placze 24.01.24, 22:13
                😂
    • arista80 Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:13
      Zadzwoń na 1522 - Numero antiviolenza e stalking.
      • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:15
        Jak już jesteś, to wyjaśnij, kto to jest educatore.
        • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:22
          Wydaje mi się że chodzi o kogoś w rodzaju wychowawcy w strukturze typu ośrodek socjoterapii.

• szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:22
            it.m.wikipedia.org/wiki/Educatore_sociale
        • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:28
          O odpowiedź poproszę Aristę.
          • szarmszejk123 Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:29
            Przepraszam, że się wtrącam:p
          • arista80 Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:38
            Z tego co wiem to osoba która organizuje różne projekty edukacyjne dla osób z problemami np. alkoholicy, małoletni z patologicznych rodzin, imigranci aby zapobiec ich wykluczeniu społecznemu. Współpracują z różnymi ośrodkami. Tyle mogę powiedzieć, bo nie miałam nigdy do czynienia z tego typu pracą więc nie znam specyfiki.
            • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 24.01.24, 21:44
              Dziękuję. Zatem zawód obarczony ryzykiem.
    • marianna211272 Re: stara baba a placze 25.01.24, 16:34
      Ciag dalszy.Poniewaz sie uparlam i zapowiedzialam ,ze niezaleznie od ich zdania ja wybieram sie dzis do carabinieri ( dzis mialam jeszcze rozmawiac z jedna przelozona) .Gmina poszla po rozum do glowy i jutro idziemy zlozyc skarge na policje we trojke ( ja i jeszcze 2 poprzednio nekane osoby) w tym ten koordynator ,ktory probowal mnie przekonac ,ze facet nie jest niebezpieczny. Chyba stwierdzili ,ze pozytywnie na ich wizerunku to sie nie odbije kiedy ja zrloze skarge i przy okazji powiem ,ze sytuacja trwa od miesiecy i nie jestem pierwsza osoba ,ktora jest w ten sposob nekana
      • kocynder Re: stara baba a placze 25.01.24, 16:45
        I bardzo dobrze! Nie znam się na prawie, ale może takie powiadomienie spowoduje oprócz zabezpieczenia WAS, także, nie wiem, leczenie przymusowe faceta? Obserwację? Jakąkolwiek interwencję, bo przecież on nie jest "normalny" i biorąc pod uwagę jego nieopanowanie - może się to skończyć tragedią!
        Trzymaj się!
      • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 25.01.24, 19:44
        A ja się upieram przy swoim. Carabinieri swoją drogą, skarga swoją, ale sprawdź, jak zareaguje facet na fakt, że już z nim nie pracujesz.
        • marianna211272 Re: stara baba a placze 25.01.24, 20:13
          ale w jakim sensie mam sprawdzic? Przyjdzie to sie dowie, wtedy sprawdze
          • taki-sobie-nick Re: stara baba a placze 25.01.24, 20:16
            No to wtedy.

• daniela34 Re: stara baba a placze 25.01.24, 20:18
        Dobre wiesci
    • marianna211272 Re: stara baba a placze 03.02.24, 11:32
      No to sie rozpetalo pieno.Gmina grana na zwloke wiec w poniedzialek tydzien temu sama poszlam do carabinieri zlozyc doniesienie. No I teraz jest spotkanie "wladz" we wtorek z moim pracodawca i koordynatorami projektu ( beze mnie ) .Wyszlo ,ze powinnam poczekac ,mielismy pojsc wszyscy a ja poszlam sama .Czekalam piatek i do poniedzialku w poludnie nikt nie zadzwonil wiec poszlam. Teraz pretensje do mojego pracodawcy ,ze mnie wspieral i wogole cale cyrki.Zobaczymy czy mnie przeniosa na inny projekt ,moja bezposrednia przelozona tez za bardzo nie rozumie i we wtorek ma sie dopytac o co tak naprawde w tym wszystkim chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka