Dodaj do ulubionych

Sprzęty AGD 2 w 1

06.02.24, 09:37
Pod koniec roku czeka nas remont niewielkiego mieszkania dla syna.
Jak sprawują się sprzęty typu 2 w 1?
Pralko-suszarka, piekarnik-mikrofalówka?
Na osobne sprzęty raczej nie będzie miejsca.
Obserwuj wątek
    • abacab.81 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 09:44
      Na mieszkanie dla studenta się nada. Na docelowe wyposażenie średnio.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:05
        abacab.81 napisała:

> Na mieszkanie dla studenta się nada. Na docelowe wyposażenie średnio.

Niby dlaczego? Mam docelową pralko-suszarkę z wyboru i bardzo sobie chwalę.
        • abacab.81 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:13
          Bo jest to sprzęt bardziej awaryjny i mniej wydajny niż odrębne urządzenia.

www.paniagd.pl/blog/pralko-suszarki/pralko-suszarki-za-i-przeciw-75.html

north.pl/baza-porad/pralko-suszarka-wady-i-zalety/
          • agus-ka Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 21:22
            Moja pralko-suszarka ma 7,5 roku, podobnie piekarnik z mikrofalą. Działają i jestem z nich zadowolona
        • mamamisi2005 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 12:03
          A jaki masz model?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Sprzęty AGD 2 w 1 07.02.24, 12:09
            mamamisi2005 napisała:

> A jaki masz model?

Mam pralko-suszarkę Samsunga, ten model: pralka
            Używam codziennie od 4 lat, TFU TFU TFU!!
    • tilijka123 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 09:46
      Miałam pralko -suszarkę. Była ok, suszyłam sporadycznie w sytuacjach awaryjnych. Minusem jest to, że w przeciwieństwie do suszarki pralko-suszarka zużywa wodę do suszenia, wiec jest koszt jest większy.
    • ursgmo Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 09:47
      Mam pralko- suszarkę Candy rapido, sprawuje się naprawdę super. Nie wiem jak inne sprzęty tego typu, ale moja nic nie niszczy, wszystko dosusza i ma bogatą ilość programów. Kiedy zepsuła mi się pralka stwierdziłam, że nie zaszkodzi kupić pralkę z dodatkową funkcją i jeśli się nie sprawdzi kupić jednak osobny sprzęt. Sprawdziło się więc pozostałam przy jednym.
    • heca7 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 09:47
      Córka ma piekarnik z mikrofalą i nie jest zadowolona.
      A nie możecie postawić suszarki na pralce? My za dwa lata będziemy wykańczać mieszkanie dla syna. Ale układ nowych ścian już mamy. Prawie 40m2. Udało się wygospodarować pomieszczenie wielkości większej i głębszej szafy na combo pralkowo suszarkowe plus mop, chemia i ładowarkę do odkurzacza.
      • alpepe Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:10
        A dlaczego córka nie jest zadowolona?
        • heca7 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:28
          Ta piekarniko- mikrofala jest za mała wink
          • maslova Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 18:17
            Ale są różne modele, mój piekarnik ma standardowe wymiary.
            • night_and_day Re: Sprzęty AGD 2 w 1 07.02.24, 16:39
              A jaki to ?
          • kandyzowana3x Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 18:18
            sa tez normalnej wielkosci
    • mamkotanagoracymdachu Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:04
      Pralko-suszarka super. Mam miejsce na dwa, ale wolę 2w1, żebym nie musiała wyciągac mokrego prania wink
    • jehanette Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:13
      Sam piekarnik ma wystarczające funkcjonalności, mikrofala to taki miły dodatek ale można bez niej żyć. Pralkosuszarke sobie chwalę
    • bei Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:26
      Pralko suszarka- to zależy do modelu (zapewne), bo znam osoby zadowolone i wprost przeciwnie.
      Piekarnik z mikrofalówką…

www.youtube.com/watch?v=LmSfItkSOzc

I znowu zależy od modelu. Moja koleżanka ma małe mieszkanie, i jest niezadowolona, bo musi przy używaniu mikrofalówki wyjmować tacę do pieczenia (te, które są zawsze na wyposażeniu piekarnika). Odstawia je na blat i zabierają miejsce, i tak wciąż je wkłada i wyjmuje .
    • miki.20105 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:30
      Mam mikrofale z piekarnikiem w jednym. Nie jestem zadowolona
      • alpepe Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 10:56
        Dlaczego?
        • miki.20105 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 11:39
          Dlatego że nie można używać mikrofali po np upieczeniu ciasta czy mięsa. Jest komunikat chłodzenie i trwa to pół godziny i czasami dłużej. Mam jeszcze zwykły piekarnik normalnej wielkości i to zazwyczaj jego używam. Mogłam kupić sama mikrofalówkę bo była dużo tańsza
          • miki.20105 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 11:40
            A i mikrofalówka ma spóźniony zapłon gdy chce ją włączyć
            • alpepe Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 11:48
              To, co pokazałaś, to są dwa sprzęty? Objaśnisz? Bo nigdy się nie zajmowałam, tylko kiedyś myślałam, że jak zamieniać, to na taki kombi.
              • miki.20105 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 11:55
                Ja mam na górze mikrofala/piekarnik, poniżej szuflada grzejna i na dole tylko piekarnik
                • alpepe Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 12:42
                  Musisz wiele piec i gotować. Mnie się zdarza pieć cztery czy pięć ciast jedno po drugim, ale tak dwa razy do roku big_grin I rzadko używam piekarnika do obiadów.
                  • ichi51e Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 17:57
                    Ja do tej pory miałam wszędzie taki układ i to się zupełnie nie opłaca. Mikrofalówka zajmuje połowę przestrzeni za nią he’s pustą przestrzeń - a słupek musi być głęboki bo piec. Do tego ani szafek nad ani szuflad pod nie da się za bardzo wykorzystac
            • maslova Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 18:17
              A to chyba kwestia modelu.
          • maslova Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 18:12
            Ja też mam piekarnik z mikrofalówką (Samsunga) i nie ma takich ograniczeń. Uruchamiam czasem mikrofalę zaraz po zakończeniu pieczenia, nigdy nic się nie działo.
      • turkusowozlota Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 17:37
        Też mam piekarnik z mikrofalą, electrolux.
        Nie jest to najwygodniejsza opcja na świecie, ale nie narzekam.
        Piekarnik jako piekarnik jest świetny i bardzo często go używam. Bardzo fobrze piecze. Jest mniejszy niż standardowe piekarniki, co moim zdaniem działa tylko na plus. Mniejsza przestrzeń szybko się nagrzewa i nie powoduje dużych rachunków za prąd. Piekarnika używam bardzo często.
        Jako mikrofalówka ma tę wadę, że nie ma talerza obrotowego i czasem otwieram w trakcie i przekręcam talerz, żeby z drugiej strony też się zagrzało równomiernie.
        Trochę upierdliwe jest wyciąganie blachy za każdym razem kiedy chce użyć mikrofali.
        Biorąc jednak pod uwagę sporadyczne używanie przez nas mikrofali, to jestem zadowolona z tego połączenia.
        Nie musiałam robić słupka i mam na prawdę dużo blatu dzięki temu, że combo - piekarnik z mikrofalą są pod płytą, a nie w słupku.
        Nie zdarzyła mi się nigdy sytuacja, żebym chciała użyć mikrofali, a piekarnik akurat był rozgrzany po pieczeniu.
        Mam go 3 lata, kupiłabym drugi raz taki sam.
    • dni_minione Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 12:30
      Z małych sprzętów: opiekacz/gofrownica/grill elektryczny. Mam już chyba z 10 lat model Tefal z wymiennymi wkładkami i na moje potrzeby wystarczy.
    • mea8 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 16:58
      Mam piekarnik z mikrofalą i jestem bardzo zadowolona. Często gotuję więc sprzęt używany praktycznie non stop. Pierwszy się po 10 latach popsuł, wymieniłam na nowy innej firmy i nadal uważam, że to strzał w 10. Jedyna wada: trzeba wymienić te duże blaszki do ciasta bo piekarnik po prostu jest mniejszy.
    • ichi51e Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 17:55
      Pralko suszarka sprawuje się ok
    • wrotek0 Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 18:06
      Miałam pralko- suszarkę, działała bezawaryjnie 13 lat aż padła całkiem i koszt naprawy był połową nowej pralki.
      Od tego czasu suszarki nie mam, nie potrzebuję, ale chwaliłam sobie, jak trzeba było dzieciom coś na cito uprać i wysuszyć. W bloku się przyda, może być 2 w 1.
    • maslova Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 18:15
      Miałam pralko-suszarkę i nie byłam zadowolona. Nie dość, że zużywała dużo wody, to do suszenie trwało bardzo długo, nawet kilka godzin.
      Piekarnika z mikrofalówką używam już ok. 10 lat, jestem bardzo zadowolona. Piekarnik normalnej wielkości, wszystko sobie mieści, mikrofala bardzo fajnie funkcjonuje. Jedyny minus to konieczność wyjmowania blach podczas korzystania z piekarnika lub mikrofali.
      • agus-ka Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 21:28
        Ja na stałe mam jedną blachę plus żeberka. Nie wyjmuję ich przy użyciu mikrofali. Mam sprzęt samsung, jak na moje pieczenie w zupełności wystarczy, drugi raz też bym kupiła.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Sprzęty AGD 2 w 1 07.02.24, 22:54
        Niczego nie wyjmuję. Mam Bosch, blachy zostają w środku.
    • hrabina_niczyja Re: Sprzęty AGD 2 w 1 06.02.24, 21:29
      Jak małe mieszkanie to bym wstawiła mini piekarnik, płytę na 2 palniki. Oczywiście, jeżeli dziecię nie gotuje z zamiłowaniem, a jedynie tworzy proste rzeczy, żeby przeżyć. No i pralko suszarka, oddzielnie zajmie to kupę miejsca, a szafka w łazience nad pralka i sam blat pralki bardziej się przyda. Za to na pewno wstawiłabym zmywarkę, to musi być.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Sprzęty AGD 2 w 1 07.02.24, 22:53
      Mam piekarnik z mikrofalówką - jestem zadowolona. Możliwe, że dla ematki gotującej dla pięcioosobowej rodziny się nie sprawdzi (mniejsza pojemność), ale dla singla jest w punkt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka