krejzimama2 16.02.24, 19:42 Na feriach byłam w hotelu gdzie do śniadania podawali prosecco. Dokładniej można było brać sobie napełnione kieliszki. Wszędzie alkoholizm! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Hotel dla alkoholików 16.02.24, 19:45 Moim zdaniem tani chwyt. BOch, Marian, tu jest jakby... Poza tym to wcale nie musiało być prosecco, tylko wino z Biedry gazowane w sodastream. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama2 Re: Hotel dla alkoholików 16.02.24, 19:48 Nie wiem czy tani, ale dwa kieliszki pite na tarasie z widokiem na morze dobrze nastrajały mnie do reszty dnia. Tam nie ma Biedry. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Hotel dla alkoholików 16.02.24, 22:34 Jak się gazuje wino w soda stream? Cokolwiek tam gazuje oprócz wody to jest tylko minimalnie musujące ale to tak jakby cole postawić do odgazowania. Tylko woda się normalnie gazuje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 09:55 Przyłączam sie do pytania - czy można zagazować wino w sodastream? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:39 Proces jest dość mozolny - polega na wielokrotnym gazowaniu wina, a potem czekaniu, aż piana opadnie i tak w kółko. Zajmuje to dobrych kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 14:41 I naprawdę jest dobrze gazowane jak ze sklepu? Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 11:19 myślałam, że to hotel bez alkoholu (dla niepijających alkoholików). w warszawie wino w menu śniadaniowym to standard. a przed wojną na śniadanie i wodeczka była we Lwowie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Hotel dla alkoholików 16.02.24, 20:42 Prosecco czy inną cavę podają w hotelach wakacyjnych czy spa do śniadania stosunkowo często, taki powiew „luksusu”, zamiast szampana prosecco zamiast truskawki malinka, ale samym patrzeniem można nastroić się pozytywnie. Przy czym mi smakuje tylko pierwszy łyk i jeśli jest to bardzo schłodzone, resztę zostawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 09:28 ale glupota, co prawda inna rzecz, ale obok mnie jest grecka restauracja gdzie 'darmowo' przed zamowieniem daja kazdemu po kieliszku ouzo bez pytania ... stawiaja to na stol gosciom tak jak np. pokrojona biagietke Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 09:30 napisalam w cudzyslowie 'darmowo' bo oczywiscie ma to na celu na pewno by potem gosc dal napiwek Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 09:57 A jaka jest zależność miedzy „czekadelkiem” a napiwkiem? Pierwsze słyszę, żeby dawać napiwek, bo sie dostalo ouzo, śliwowicę albo kromkę chleba ze smalcem? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:20 ja uwazam, ze moze to byc zabieg psychologiczny ze strony restauracji i za te zyczliwosc i 'goscine' czujesz zobowiazanie by zostawic napiwek i by wracac do tego miejsca. Przed posilkiem daja darmowe uozo, a po posilku darmowy deser. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:44 Oczywiście - zasada wzajemności. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:43 W czasie objazdówki po Andaluzji byliśmy w takim wypasionym hotelu , nie w okresie wakacyjnym, ale winko schłodzone było na śniadanko Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:47 Naprawdę pierwszy raz się z tym spotkałaś? To dość popularna praktyka, często widzę wino do śniadania w hotelach wakacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:48 Dużo podróżuję i prosecco do śniadania do normalna sprawa. Nikt nie robi z tego afery a już tym bardziej nie nazywa tych hoteli hotelami dla alkoholików 😅 To, że ktoś się napije prosecco do śniadania nie robi z niego alkoholika. Ten post jest dziwny Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:48 > Dokładniej można było brać sobie napełnione kieliszki. Ale chyba pytali Cię o dowód? Moim zdaniem rozdawali po prostu lekarstwo na kaca. Klient na kacu jest awanturujący się, a po prosecco "dwa kieliszki pite na tarasie z widokiem na morze dobrze nastrajały mnie do reszty dnia", jak sama piszesz poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 10:51 demodee napisała: > > Dokładniej można było brać sobie napełnione kieliszki. > > Ale chyba pytali Cię o dowód? > > Moim zdaniem rozdawali po prostu lekarstwo na kaca. Klient na kacu jest awantur > ujący się, a po prosecco "dwa kieliszki pite na tarasie z widokiem na morze dob > rze nastrajały mnie do reszty dnia", jak sama piszesz poniżej. Normalnie piszesz, jakbyś wczoraj się na ematke zalogowała pierwszy raz. Przecież tutaj prosecco do śniadania i wino do kolacji to JEST alkoholizm. Jak tego nie wiesz, to zaraz która zelotka przyleci Cię uświadomić. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 11:07 > Przecież tutaj prosecco do śniadania i wino do kolacji to JEST alkoholizm. No cóż, osobiście uważam, że alkohol z rana, jak śmietana, nie pozwalając na konfrontację z własnym kacem daje poczucie, że człowiek kontroluje picie. Kac to jednak ostrzeżenie ze strony organizmu: "Nosicielu tego ciała, przegiąłeś tym razem i nie rób tego więcej!". I rozsądni nosiciele nie robią... Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 12:14 Czyli zakładasz, że rano każdy jest na kacu? Dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 21:12 > Czyli zakładasz, że rano każdy jest na kacu? Nie każdy, tylko ci, co biorą do śniadania prosecco. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Hotel dla alkoholików 17.02.24, 11:25 Uwielbiam takie hotele i jak daja do sniadania to zawsze pije Prosecco chodze tez di fryzierki ktora zawsze proponuje kawę herbate lub Prosecco że niby tak luksusowo Alkoholiczka nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś