daniela34 23.03.24, 10:47 W wątku urodzinowym obiecałam maleficient, że wrzucę zdjęcie tortu jak już będę miała. A ja zawsze dotrzymuję obietnic. Na razie zewnętrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.graca Re: Obiecałam tort 23.03.24, 10:51 Dorzucam kawusię i croissanta z Toskanii i świętujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Obiecałam tort 23.03.24, 16:17 Tak, krem pistacjowy. Ale doceniam pomysł na croissanta z musztardą. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:53 Wzór blatu (?) identyczny jak podłoga w mojej toalecie. Sorki, nie mogłam się powstrzymać 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 10:52 Wygląda obłędnie 😋🤩! Co jest we wnętrzu? W sensie smaków itd. A tak w ogóle, to przez ciebie poczułam się głodna! Od 8:30 siedzę na twardej ławeczce i kibicuję synowi na zawodach w karate. Będę tak siedzieć do 17:30 😱. Na szczęście zawody są dość widowiskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 10:55 Dwa biszkopty cytrynowe, dwa pistacjowe (już wiem, że źle zrobiłam, że pistacjowy przecięłam na dwa blaty), krem malinowy i krem jagodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 10:56 A na ten głód mam dla Ciebie coś wytrawnego: salami i ser mogą być? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 10:58 Jakie ładne! Tak, ser i salami jak najbardziej mogą być. Lubię jedno i drugie, dziękuję ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 10:57 Mniam, chętnie bym zjadła taki tort, teraz, to mi już w ogóle ślinka cieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:29 Tort super. Co z tym biszkoptem pistacjowym poszło nie tak? I wg jakiego przepisu go robiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:37 Wszystko poszło ok i jest bardzo smaczny (zjadłam okruchy przy przecinaniu), tyle że po przecięciu na 2 blaty jednak jest trochę za cienki. A przepis ten www.osmykolorteczy.pl/pistacjowy-biszkopt-z-kremem-malinowym/ Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Obiecałam tort 23.03.24, 15:01 Dzięki za przepis. Podane w nim ilości faktycznie jakieś nieduże. Najważniejsze jednak ze tort wyszedł smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Obiecałam tort 24.03.24, 07:52 Zainteresował mnie na poważnie 😃 Podzielic biszkopt bo w przepisie stoi pistacjowy? Nasączanie zrobić? Nie będzie suchy po 2 daniach bo to nie impreza tylko święta więc trzeba go zrobić w sobotę? A jak krem zachował się nast dnia - trzyma? Nie trzeba zastąpić mascarpone? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:07 Nie odpowiem na niektóre pytania, bo z tego przepisu zrobiłam tylko biszkopt. Kremy robiłam "swój" - na mascarpone. Robiłam lekkie nasączanie. Biszkopt piekłam w większej tortownicy (przepis jest na malutką - 18 cm), wyszedł dość wysoki (ładnie rośnie), no ale jednak przy większej tortownicy teraz bym składniki pomnożyła x 1,5. Wtedy na pewno spokojnie da się przeciąć na dwa ładne blaty. Jest pyszny. Na pewno będę powtarzać te blaty. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Obiecałam tort 23.03.24, 11:01 Piękny i na pewno pyszny. A mowi się przecież zdjęcie tortA 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Obiecałam tort 23.03.24, 11:27 Piękny! Ta sałata w tle daje dobry kontrast kolorystyczny, w ogóle powinnaś podać rozłożony na liściach sałaty Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 11:30 O tak! Na takich zielonych liściach prezentowałby się naprawdę pięknie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 12:16 Pamiętałaś! ❤️ Wygląda przepięknie, czym przekładałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 12:20 Już doczytałam, obłęd po prostu 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:01 Poszłam za radą Mao Zedonga "Niech zakwitnie sto kwiatów." Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:07 Genialny pomysł, jadłabym I salami, i ser, i tort, wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:43 Weź no podaj swój adres 🤪😁, ale bym zjadła takiego tortA, chodź nie jestem slodyczowa Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:46 Mam jeszcze brzoskwinie z fetą i rozmarynem Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:41 Gdzie znalazłaś brzoskwinie o tej porze roku? Jadalne w ogóle są? Wczoraj kupiłam nektarynki, tak dla urozmaicenia, córka jadła, dla mnie bez szału. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:43 A szczerze mówiąc nie wiem, gdzie mi niewolnik kupił. Chyba w Carrefourze. Na surowo średnie, ale mam nadzieję, że po upieczeniu są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:36 To nie takie proste, bo ja "żenię" ze sobą kilka przepisów. Ale: biszkopt pistacjowy jest z tego przepisu (ucz się na moich błędach, jeśli pieczesz w tortownicy 20 + cm I chcesz przecinać to zrob z 1.5 porcji, jeśli nie chcesz to z tych 4 jaj wychodzi zaskakująco wysoki) www.osmykolorteczy.pl/pistacjowy-biszkopt-z-kremem-malinowym/ Krem malinowy jest z tego przepisu (I analogicznie zrobiłam jagodowy mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo-malinowy Miałam jeszcze krem maślany do "tynkowania" boków 300 g malin gotuję z cukrem (do smaku), zalewam budyniem śmietankowym albo waniliowym rozmieszanym w małej ilości wody, dodaję sok z cytryny, gotuję. Studzę. 2 jajka ubijam z 0 5 szklanki cukru na parze. Studzę. 25 dkg masła ucieram dodając bydyn malinowy i jajka. Oczywiście do samego tynkowania boków te proporcje to za dużo, ale wstępnie wierzch też planowałam różowy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:38 chococaffe napisała: > Wyglądają bosko. Przepis please O matko, teraz widzę w drzewku, że pytalas o przepis na brzoskwinie. Prościutkie: do dziury po pestce wkładasz fetę, sypiesz orzechami włoskimi, rozmarynem, polewasz miodem i pieczesz w 180 stopniach aż będą miękkie. Zwłaszcza teraz to może potrwać, bo importowane brzoskwinie są twarde strrasznie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Obiecałam tort 24.03.24, 09:49 Dzięki. Ja poczekam na sezon brzoskwiniowy. Tak mi się układa, że więcej siedzę w domu w tzw sezonie wakacyjnym, co pokrywa się z sezonem na wiele pysznych rzeczy. No i te upały trzeba sobie jakoś uprzyjemniać. I ewentualne deszcze też. A te brzoskwinie aż pachną na zdjęciu. P.s. to też fajny pomysł na wierzch pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:29 Pięknie to wygląda! Tort też cudny, zazdroszczę umiejętności Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:37 Pani Żono, zapraszam, tylko proszę nie mówić mężowi, gdzie się Pani wybiera, bo on mnie czeguś nie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
zonazpoznan1a Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:57 A skąd to pani wie? Skąd pani zna mojego męża? Próbował od pani darmową poradę wyciągnąć czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:14 Długo by opowiadać. W każdym razie niech Pani przy mężu nie wypowiada nazwiska Maciej Kawecki. Z serca przestrzegam Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:55 A Ja widzę deskę ociekającą krwią więc od razu mnie odrzuciło Odpowiedz Link Zgłoś
zonazpoznan1a Re: Obiecałam tort 23.03.24, 13:58 O i panią Asmę z psychiatryka wypuścili, to ci się nam wiosna szykuje! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:17 Ale wg pani Asmy mam fioletową krew Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 19:13 alex_vause35 napisała: > Adwokaci taką mają... > A jak! Królowie mają błękitną, a adwokaci fioletową! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Obiecałam tort 23.03.24, 18:48 Przez tę odnogę przypomniała mi się piosenka o jagodowym torcie youtu.be/ppUfTXeikL0?feature=shared (Gdy Tessi oraz Noddy mają coś ochotę zjeść...) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:43 Ja bym chciała zobaczyć przekrojony. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:44 Jak nie zapomnę zrobić zdjęcia to wrzucę potem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:10 Proszę, pamiętałam, ale dopiero o pierwszej nad ranem, więc jakość zdjęcia jest jaka jest 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Obiecałam tort 23.03.24, 14:53 O matko, córko, żono i kochanko! Ale cudo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Obiecałam tort 23.03.24, 15:17 A, no i z okazji urodzin się kwiatki należą - tym razem nie rękodzielne, a prawdziwe: Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Obiecałam tort 23.03.24, 15:30 Bardzo ładna kolorystyka i nietypowe połączenie smaków. Biszkopt pistacjowy intrygujący i smaki kremów też brzmią zachecająco, takich oklepanych tortowych (śmietanowy, ciężki) nie toleruję. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 16:39 No i jeszcze coś do tego tortu - też w kwiatach Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiecałam tort 24.03.24, 08:40 I proste. Potrzebujesz główek kwiatów, baloników i wody z kranu. Wpychasz kwiatek do balonika (przydaje się niewolnik do pomocy), zakładasz balonik na krany, wypełniasz wodą, mrozisz, rozcinasz balonik. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Obiecałam tort 24.03.24, 14:26 Widziałam na IG, ale nie sądziłam, że normalni ludzie to robią i im wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Obiecałam tort 23.03.24, 17:39 Bardzo ładny tort, tą fioletową barwą nawiązujący chyba do koloru szat liturgicznych w Wielkim Poście? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Obiecałam tort 23.03.24, 17:50 Tort obłędny! Zazdroszczę talentu kulinarnego i zdolności manualnych (a najbardziej możliwości zjedzenia tego cukierniczego cudu ). Odpowiedz Link Zgłoś
szczera.wiera Re: Obiecałam tort 24.03.24, 09:15 daniela34 napisała: > W wątku urodzinowym obiecałam maleficient, że wrzucę zdjęcie tortu jak już będę > miała. A ja zawsze dotrzymuję obietnic. Na razie zewnętrze. > Hm, zamiast ukrywać niedoróbki tymi kwiatami (?) Czy chusteczkami higienicznymi (? ), bardziej się przyłóż. Nie swieci garnki lepią, nauczysz się z czasem.Jest dużo blogów z fajnymi przepisami I tutoriali. Odpowiedz Link Zgłoś