Dodaj do ulubionych

Omyłkowy przelew

03.04.24, 23:50
Taka mała sonda 😃
Dostajecie na konto niezidentyfikowany wpływ, widać że pomyłka. Co robicie?
1. Niezwłocznie odsyłacie kasę nadawcy
2. Kontaktujecie się z bankiem
3. Czekajcie aż nadawca/bank skontaktują się z wami
4. Inne - co?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Omyłkowy przelew 03.04.24, 23:55
      3.
    • taki-sobie-nick Re: Omyłkowy przelew 03.04.24, 23:56
      2.
    • vivi86 Re: Omyłkowy przelew 03.04.24, 23:56
      Kontakt z bankiem co by nie namieszać i niech oddadzą kasę właścicielowi. Bo sama bym nie chciała by ktoś tak zatrzymał pieniądze przelane omyłkowo przeze mnie.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 03.04.24, 23:58
        Zatrzymanie jest niezgodne z prawem. Sonda w zasadzie dotyczy sposobu załatwienia sprawy 😊
        • taki-sobie-nick Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:11
          Dwójka, bo jak obcy typ do mnie zadzwoni, to mu i tak nie zaufam.
          • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:13
            Ja też nie. Ale w sumie nie muszę przecież mieć zaufania do dzwoniącego, mogę kasę odesłać tam, skąd przyszła.
          • kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:52
            Skąd ten obcy typ miałby mieć twój numer?
            • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:16
              Przelew był blikiem na telefon. To chyba został mój numer gdzieś w danych przelewu?
    • koko8 Re: Omyłkowy przelew 03.04.24, 23:58
      2
    • madameleloupblanc Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:00
      Numer 2.
    • snakelilith Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:09
      3.
      Nie ma co nerwowo reagować, czasem warto kilka dni poczekać.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:11
        W jakim sensie warto poczekać?
        • snakelilith Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:19
          Poczekać. Zdarzyło mi się, że przy płaceniu zacięła mi się karta, a gdy sprawdziłam tego samo dnia konto okazało się, że ściągnęło mi sumę dwa razy. Próbowałam dodzwonić się do banku na infolinię, co w godzinach popołudniowych bywa trudne, więc machnęłam ręką i poczekałam dwa dni. Wszystko samo się rozwiązało. "System" sam skorygował pomyłkę i tutaj też tak powinno być, najpóźniej, gdy wpłacający zorientuje się, że forsa nie doszła tam gdzie trzeba. Ty nie masz obowiązku sprawdzania konta na bieżąco.
          A bank ma przecież możliwości kontaktu z klientem. W najgorszym wypadku pisemnie. Osobiście nie odsyłałabym bym też samowolnie nigdzie forsy, bo nie wiesz, czy nie stworzy to jeszcze większego zamieszania.
          • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:25
            Tutaj system sam pomyłki nie rozwiąże, bo (w przeciwieństwie do ściągnięcia dwa razy tej samej kwoty) nie ma pojęcia o pomyłce. Dla systemu to normalny przelew. Więc albo ja zgłoszę sprawę do banku, albo spłacający.
            • snakelilith Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:54
              Wpłacający ma większy interes w zgłoszeniu pomyłki (bo to jest jego pomyłka), więc daj mu szansę na rozwiązanie problemu. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Interweniowałam bym tylko, gdyby długo (powiedzmy kilka tygodni) nic się nie działo.
            • mikams75 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:26
              Kiedyś mi się tak przytrafiło i nie zrobiłam niczego. Samo się rozwiązało, nie wiem jak ale tak jak pieniądze przyszły, tak też wyszły a ja dostałam list, że zaszła pomyłka. Ale to było dawno temu, nie było jeszcze bankowości internetowej.
            • kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:51
              little_fish napisała:

> Tutaj system sam pomyłki nie rozwiąże, bo (w przeciwieństwie do ściągnięcia dwa
              > razy tej samej kwoty) nie ma pojęcia o pomyłce. Dla systemu to normalny przele
              > w. Więc albo ja zgłoszę sprawę do banku, albo spłacający.

Nadawca przelewu ma dość ograniczone możliwości rozwiązania problemu, bo bank mu danych odbiorcy nie udostępni, najwyżej to bank może próbować kontaktu. Prościej samemu odesłać kasę.
              • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 02:01
                Nadawca przelewu ma dość ograniczone możliwości rozwiązania problemu, bo bank mu danych odbiorcy nie udostępni, najwyżej to bank może próbować kontaktu

Nadawca błędnego przelewu ma możliwości określone Ustawą o usługach płatniczych. Owszem, w określonych przypadkach uzyska dane odbiorcy błędnego przelewu (art. 143b ww. ustawy).
                • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:18
                  Z tego co wyczytałam, to raczej nie dostanie moich danych, tylko bank powinien się do mnie zwrócić.
                  • anilorak174 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:57
                    Tylkoze może nie zdawac sobie sprawy z pomyłki i dopiero po czasie mieć jakies kłopoty z tytułu niezaplaconego rachunku itp.
                    Ja bym się skontaktowała z bankiem, wyjaśniła swohe wątpliwości odnosnie danych osobowych. Powinni mieć procedury na załatwienie takiej kwestii.
                    • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:10
                      Tak właśnie zamierzam zrobić, bo też nie chcę żeby człowiek miał kłopoty
                  • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:51
                    No tak, ale gdybyś wzbraniała się, to nadawca dostanie Twoje dane. Jeśli w ciągu miesiąca od wezwania oddasz na techniczny rachunek, to nie dostanie danych.
                    • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:58
                      Ale ja nie zamierzam się wzbraniać. Po prostu miałam oporu przed odesłaniem kasy na konto nadawcy, bo wtedy udostępniam dane.
                      • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 10:12
                        Też tak mam, nie będę robić żadnych cyrków ze zwrotem. No ale uważam, że to jednak nadawca błędnego przelewu ma do mnie większy interes niż ja do niego.
            • massinga Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 12:06
              W Mozambiku przelewajacy zglasza pomylke i operator ja koryguje. Nie musze nic nikomu oddawac przy pomylce tego typu
              • kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 12:58
                Rozwiązania z Mozambiku mogą być średnio pomocne w przypadku polskiego systemu bankowego...
            • babcia47 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 15:44
              little_fish napisała:

> Tutaj system sam pomyłki nie rozwiąże, bo (w przeciwieństwie do ściągnięcia dwa
              > razy tej samej kwoty) nie ma pojęcia o pomyłce. Dla systemu to normalny przele
              > w. Więc albo ja zgłoszę sprawę do banku, albo spłacający.

W sumie sam rozwiąże. Mialam taka sytuacje jak pisze dziewczyna post wyzej i taka gdy niesłusznie zwrócono mi na konto sumę prawidłowo opłacona, co ciekawe obie sytuacje dotyczyły tej samej sieci, Dino. Gdy nastąpił zwrot kwoty prawidłowo opłaconej trafiło akurat na wieczór przed jakimś świętem wiec i tak nie mialam zamiaru korzystac ze środków na rachunku, choc niby moglam zrobić przelewy. W drugim przypadku wylapalam i sprawdziłam już w sklepie ze mam podwójne obciążenie ale zapewniono mnie ze w przeciągu 5 dni kwota zostanie zwrócona. Na wszelki wypadek zlozylam jednak reklamacje za pośrednictwem pracownicy banku z ktora mogę się połączyć bezpłatnie z apki , po krótkim oczekiwaniu. W obu przypadkach sprawa została automatycznie ale i tak po świętach bym się skontaktowała w sprawie nadpłaty by nieświadomie nue wydać tych pieniędzy. I tak bym musiala ja zwrócić a po co mi niepotrzebne nerwy gdybym się rozpędziła i wydała
              • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 15:54
                Ale czym innym jest podwójne obciążenie na tę samą kwotę w przeciągu minuty czy dwóch - tu wiadomo że pomyłka i system wychwyci. A skąd system ma wiedzieć, że wpłata pana Kowalskiego na moje konto jest pomyłką?
                • babcia47 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:24
                  Bo system firmy ktora zwróciła mi prawidłowo pobrana kwotę tez zglasza do mojego banku reklamacje z rzqdajiem zwrotu przelanej kwoty. Tak mi kwota wpłynęła a po świętach zniknęła z konta z ospowiednia adnotacja. Nawet nie zdarzyłam zareagować. Nawiasem mówiąc zwracanie podwójnie pobranej zajęło im jednak trochę dłużej niż zabranie nieprawidłowego zwrotu wink
                  • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:35
                    Nadal stoję na stanowisku, że bank nie ma prawa samodzielnie pobrać kwoty, która wpłynęła na moje konto. Na jakiej podstawie niby?
      • hanusinamama Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:10
        NO tez kontakt z bankiem na spokojnie...nr 2.
    • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:11
      To jeszcze pytanie mam - jak się komuś robi przelew blik na telefon, to numer na który przelaliśmy zostaje w danych przelewu?
      • anilorak174 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 06:09
        Ja mam w potwierdzeniu przelewu początek (czyli 48X) i trzy ostatnie cyfry nr telefonu odbiorcy.
        • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:18
          Dziękuję, czyli pełnego numeru nie ma.
          • anilorak174 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:51
            Nie wiem jak jest w innych bankach. Piszę o PKO BP
            • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:55
              Choć w sumie, nawet w takim przypadku, jest możliwość odtworzenia numeru.
      • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:47
        Nie, tylko fragment. ale zostaje numer rachunku odbiorcy., czyli Twój w tym przypadku.
        • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:51
          Dziękuję
          To że nr rachunku jest, to wiem.
    • szeptucha.z.malucha Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 00:34
      Kiedyś na moje konto przyszedł przelew refundacyjny z fundacji, której dziecko było podopiecznym na 20000 za leczenie, podczas, gdy ja występowałam o zwrot 200 zł. Zadzwoniłam do fundacji i ustaliłam co się stało. Zwróciłam i opisałam właśnie jako zwrot nienależnych/omyłkowych środków.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:27
      Dostałam blikiem kiedyś 500 zł przez przypadek, natychmiast odesłałam, zanim jeszcze dostałam smsa, że to pomyłka. Nie rozumiem w ogóle, że można zastanawiać się nad tym.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:20
        Nie zastanawiam się CZY zwrócić, tylko w jaki sposób. Nie chcę komuś udostępniać swoich danych
    • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:28
      3 (kontakt ze strony banku) lub 4 (znaczy nic).
      Na pewno nie odsyłam przelewu, dlaczego jakiś random ma poznać moje dane adresowe?
      • kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:49
        OJP.
        • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 01:59
          Co Ciebie konkretnie zdziwiło/ oburzyło? Polecam zapoznaniem się z materiałem udostępnionym przez Rzecznika Finansowego: FAQ – błędny przelew
          Błędny przelew jest zwracany na rachunek techniczny w ciągu miesiąca od wezwania przez bank.
          • kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:34
            W sumie nic mnie nie dziwi, masz spójny wizerunek. Pasuje do niego nieoddanie nieswojej kasy
            • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:43
              Ja na przykład ani chwili nie miałam wątpliwości czy oddać, natomiast nie widzę powodu, żeby komuś udostępniać swoje dane.
              • kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 10:23
                I twoje argumenty w pełni rozumiem.
            • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 10:52
              Pasuje do niego nieoddanie nieswojej kasy

Aha. A ta obserwacja to na przykład skąd? big_grin
              Zapewne z nieznajomości, jak wygląda procedura zwrotu.
              Miło mi, że mogę pomóc.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:19
        No właśnie to mnie powstrzymuje...
        • hanusinamama Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:13
          Skontaktowałabym się z bankiem.
      • angazetka Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:55
        Obłęd.
    • pytajacakinga Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 04:16
      3
    • anilorak174 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 06:15
      Jeśli znam nadawcę - kontaktuję się z nim i ustalam sposób zwrotu (kiedyś dostałam omylkowy przelew pensji od pracodawcy). W pozostalych przypadkach kontaktuję się z bankiem.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:23
        No właśnie nie znam nadawcy. Gdybym znała nie byłoby dylematu.
        • anilorak174 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:52
          No to kontakt z bankiem. Jest chyba opcja dokonania zwrotu przez rachunek techniczny.
    • asia_i_p Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:09
      Najpierw ustalam z mężem, czy to nie zwrot dla niego od jakiegoś sprzedawcy i sprawdzam, czy mi ktoś nie wisi za tłumaczenie. Potem pewnie miałabym odruch odesłać, bo to najprościej.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:21
        "Najpierw ustalam z mężem, czy to nie zwrot dla niego od jakiegoś sprzedawcy" to już ustalone 😃
        Też miałam odruch, ale ogarnęły mnie wątpliwości.
    • memphis90 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:17
      5. Myślę sobie, że książę z Etiopii, stacjonujący w amerykańskiej jednostce wojskowej w Iraku, wreszcie wysłał ten obiecany przelew.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:22
        Eeee, to słaby przelew jak na księcia 🤣🤣🤣
        • memphis90 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 15:30
          Książę bada teren, za kilka dni puści całość. Czekam cierpliwie.
    • usha Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:28
      1- miałam taką sytuację kilka razy - min zalando przesłało mi kasę rzekomo za zwrot. Napisałam do nich i odesłałam pieniądze.
    • mava12 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:42
      Ja pewnie bym nie zauważyła bo rzadko wchodzę na konto.Chyba że byłby to 1mln, lub choćby pół, kilkaset tys zł. Natomiast jeśli bym zauważyła to na pewno dochodziłabym "skąd" i ew. zwróciła nieprawidłowy przelew bo dziś nie da się tego ukryć = pewne kłopoty później
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:46
        Absolutnie nie zamierzam tego ukryć, nawet nie ze względu na jakieś kłopoty
        • mava12 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:33
          absolutnie cię o to nie podejrzewam. Natomiast historia zna takie błędne przelewy np. kiedyś jakaś księgowa w urzędzie, przelała mln, czy nawet więcej, na nie to konto. No wiesz...to jednak łakomy kąsek dla odbiorcy. Natomiast przelewu 500 zł to ja nawet bym nie zauważyła bo musiałabym wchodzić w historię a tego nie robię jeśli kasa mniej więcej się zgadza. Nie dostaję informacji o każdym przelewie na tel bo nie mam włączonej takiej opcji, nie jest mi to do niczego potrzebne a tylko zaśmieca tel.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:43
      Nie zauważamy jak jest to nie równa kwota do 3 zer.
      A jak to kwota porządną typu 100 tys, milion to przelewamy na subkonto, niech proszą o zwrot.
      • angazetka Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:56
        Czyli kradzież?
    • kaki11 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 07:51
      Po ustaleniu, że to nie żaden przelew dla męża, to 2.
    • ichi51e Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:13
      Kontaktuje się z bankiem jeśli zauwaze
    • ricemice79 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:41
      Normalnie 2.
      Miałam taki przypadek, mąż uczestniczył w kilkudniowym szkoleniu, za które zwracano kasę jaką zarobiłby normalnie w pracy. Na konto dostaliśmy kilkaset złotych za dużo, zadzwonił do nich i spytał o ten przelew. Była to pomyłka księgowej, która jeszcze się nie zorientowała, że pomyliła osoby. Zwrot przelewem i koniec sprawy.
    • 35wcieniu Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:47
      Odsyłam i nie poświęcam temu ani sekundy wiecej.
    • cranberries1983 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 08:59
      na poczatek bank, zeby to wyjasnił
    • mayaalex Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:03
      Kontaktuje sie z bankiem ale zapewne nie tego samego dnia - daje bankowi/nadawcy kilka dni na ogarniecie sprawy, jesli nic sie nie dzieje to dzwonie do banku.
    • bywalec.hoteli Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:07
      Nie wiem co, trudno mi sobie wyobrazić omyłkowy przelew kiedy 2 pierwsze cyfry w numerze konta to cyfry kontrolne. Choć ktoś mógłby pomylić nr telefonu i przesłać coś blikiem - ale to nieduża kwota.
      Wydaje mi się, że prawo (i sprawiedliwość i uczciwość) nakazuje zwrot.
      • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:24
        Tak, przelew blikiem. Kwota jak kwota - dla każdego duża kwota oznacza coś innego.
        Nie wydaje ci się, prawo nakazuje zwrot. Ja się zastanawiałam wyłącznie nad formą.
        • asia_i_p Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 09:57
          A to blik trochę komplikuje sprawę. Też bym miała zawahanie, czy blikiem ja na pewno skutecznie zwrócę (bo ja nie znam wtedy pełnego numeru telefonu, prawda?) i czy nie będzie takiej sytuacji, że zwrócę raz, to sobie gdzieś zawiśnie w eterze, a za moment dostanę żądanie zwrotu i będę musiała zwrócić jeszcze raz.
          • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 10:19
            Nie, ja widzę pełne dane nadawcy, numer konta również , więc mogłaby oddać tradycyjnie
            • asia_i_p Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 14:09
              Jakbym miała pewność, że to dane nadawcy, to bym odesłała.
              • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 14:26
                No jest numer konta z którego poszedł przelew, więc można mieć pewność. Tylko ja chyba nie chcę, żeby nadawca miał moje dane...
                • tojaba Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:18
                  little_fish napisała:

> No jest numer konta z którego poszedł przelew, więc można mieć pewność. Tylko j
                  > a chyba nie chcę, żeby nadawca miał moje dane...

I tak już ma.
                  Spróbuj wysłać blikiem na telefon męża/znajomego (po wcześniejszym uzgodnieniu) np 50 zł.
                  Zobaczysz, jakie dane ma nadawca smile
                  • droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:42
                    I tak już ma

Bynajmniej. Tylko numer rachunku.
                  • little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:45
                    Jakie? Oprócz numeru rachunku?
        • taki-sobie-nick Re: Omyłkowy przelew 05.04.24, 00:01
          podaj chociaż ilość zer
      • jakis.login Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 12:19
        bywalec.hoteli napisał:

> Choć ktoś mógłby pomylić nr telefonu i przesłać coś blikiem - ale to nieduża kwota.

U mnie limit przelewu na telefon to 3 tys., nie majątek, ale żeby zaraz "nieduża kwota"?
      • babcia47 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 15:55
        Zazwyczaj robie przelew korzystając z poprzedniego dla danego odbiorcy tylko modyfikuje kwotę i nr faktury. Zdarzylo się ze zle kliknęłam i zapłaciłam innemu, który j7z kasę dostal. Tytułem przelewu i tak nikt się nie przejmuje bo teraz jest on automatycznie wciagany na konto po przyjściu do banku z przetwarzania międzybankowego. W sumie zostawiłam bo nie była to kwota dla mnie robiąca wielki problem jako zaliczkę na poczet kolejnego rachunku ktory juz opacilam w pozostałej wysokości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka