Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe - exit poll

07.04.24, 21:19
No i jak, ematki? Zadowolone?
Bo ja nawet, nawet, chociaż czeka mnie drugi spacer do urny.
Zaskakująco w Krakowie Miszalski uzyskał bardzo dobry wynik.
W Warszawie wynik Człowieka Którego Imienia Nikt Nie Pamięta powala 😀
Obserwuj wątek
    • xxxeeez Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:21
      Szaleńczo wysoki wynik niezmiernie atrakcyjnego Tomasza 😎
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:21
        xxxeeez napisał(a):

> Szaleńczo wysoki wynik niezmiernie atrakcyjnego Tomasza 😎

Najwyższego kandydata 🤣
        • misterni Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 00:51
          Dzisiaj Raduś Fogiel w TVN24 podkreślał, że to był bardzo silny kandydat, bardzo silny także fizycznie, co ma ogromne znaczenie, jak twierdził. XD
          • xxxeeez Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 06:14
            Tobiasz rozmawiał z dziennikarzami, mikrofony od TokFm i radia Eska, a on wypalił, że z TVN nie rozmawia i prosi o pytania od innych redakcji 😁
            • iwles Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 07:42

To teraz wiadomo, dlaczego po wyborach przemawiał Kaczyński, a Tobiaszek stał w ostatnim rzędzie.
              Inteligencja Tobiaszka proporcjonalna do wyników wyborów 😄
    • asia_i_p Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:24
      Lekki off topic - czy w tych wyborach PKW będzie zamieszczało wyniki cząstkowe na stronie w miarę napływu danych z komisji? Na razie nie widzę zakladki wyniki a bardzo liczyłam na miły wieczór z odświeżaniem wyników wyścigu na stanowisko burmistrza Trzebnicy.
      • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:32
        Nie mam pojęcia, ale są dane dot.frekwencji z 12.00 i z 17.00 z poszczególnych komisji, więc może cząstkowe wyniki też będą.
        • asia_i_p Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:35
          Martwi mnie ten brak zakładki - mam wrażenie, że w parlamentarnych zakładka "wyniki" była od początku, tylko nie było w niej danych.
      • profes79 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:33
        Może i będą tylko jak głosowanie skończyło się o 21 to nie spodziewałbym się spływania pierwszych sensownych wyników przed północą a to i tak bardzo ostrożne szacunki. W Trzebnicy głosowano na burmistrza, zapewne także na radę miasta, radę powiatu i do sejmiku. Współczuję liczącym.

A wyników cząstkowych z tego co kojarzę wysłać się nie da; wysyła się komplet wyników z danej komisji. Czyli może i burmistrza policzą piorunem (bo jest pięciu kandydatów) ale z pozostałymi już tak słodko nie będzie.
    • paskudek1 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:26
      Jeszcze nie widziałam zadnuch wyników
    • evening.vibes Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:32
      daniela34 napisała:
      > W Warszawie wynik Człowieka Którego Imienia Nikt Nie Pamięta powala 😀

W Gdańsku też wystawili takiego kandydata, że jak podali nazwisko to trzeba było googlać kto zacz. Zdobył... 12%. Realny poziom betonu tej partii?
      • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:34
        W Rzeszowie, Wrocławiu i Krakowie druga tura bez kandydata PiS. Nie powiem, cieszy 😀
        • arthwen Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 13:24
          W Rzeszowie jednak nie, exit-poll okazał się nieprzystający do rzeczywistych wyników. Ale aktualnie urzędujący prezydent ma sporą przewagę, wątpię, żeby PiS miał szansę.
          • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 13:36
            Tak, rano się okazało
      • johana7419 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:36
        W dużych miastach wynik 12 czy 18 % , w mniejszych PiS może mieć lepsze wyniki. Różnica niecałe 2% między PiS a KO więc w granicach błędu statystycznego. Jutro się okaże..
        • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:40
          Przede wszystkim ważne będzie to czy i jeśli tak to jakie do sejmików będą koalicje.
          • ivonette21ivonette Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:54
            Zadecydują też kałuże . Niech imię jego będzie zapomniane.
            • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:09
              Myślę, że rozmaite kałuże tu już mniej będą zainteresowane tym co PiS ma do zaoferowania. Natomiast będą województwa, gdzie PiS może nie potrzebować kałuż.
      • is-laura Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:53
        To nie beton, to strategia. Tam, gdzie nie mieli szansy na wygraną wystawili noname'a, żeby można było usprawiedliwić przegraną mało znanym nazwiskiem
        • livia.kalina Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:29
          Cóż za przemyślna strategia! Powinni jeszcze powiedzieć, że im Tusk wystawił tego kandydata!
    • marta.graca Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:33
      Jestem zawiedziona!
      • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:38
        Wynikami w Twoim mieście czy tymi do sejmików?
        • marta.graca Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:41
          Do sejmików.
          • bei Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:12
            W zeszłych wyborach PiS do sejmików miało ok 42 proc, w tych jednak mniej, no i Prawo i Sprawiedliwość wygrało wybory do sejmików w sześciu województwach. Z kolei Koalicja Obywatelska zwyciężyła w dziesięciu województwach - wynika z sondażu exit poll Ipsos dla TVP, TVN i Polsatu.
          • arthwen Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 13:25
            Ja do sejmiku też, bo wychodzi na to że Barbara "Kocham Cię Rysiu" Nowak mandat dostanie...
    • xxxeeez Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:36
      Wstyd mi za lubelskie.
      • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:40
        A jak tam wygląda sytuacja?
        • xxxeeez Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:43
          47% PiS, 18% KO. To to tak w zaokrągleniu.
          • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:46
            No to faktycznie sad
          • brenda_bee Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 07:35
            xxxeeez napisał(a):

> 47% PiS, 18% KO. To to tak w zaokrągleniu.

O w pupę...faktycznie siara
        • condesa1 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:48
          Do sejmiku PiS zdobył prawie 47 procent.
    • ikoniecikropka Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:41
      Zaskoczenie, choć w sumie, skoro sami w domu dumaliśmy do wczoraj, kogo skreślić... I teraz znowu będzie trzeba się nagłowić. smile
    • brenda_bee Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:41
      U mnie druga tura. KO kontra PiS. Na szczęście przewaga na korzyść KO to 20%.
      Sejmiki wzięte przez KO. Uff.
    • panna_lila Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:42
      Jestem zawiedziona tak wysokimi wynikami PIS☹️
    • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:42
      PiS nadal istnieje i ma się dobrze.
      żadnych nowych inicjatyw, same skandale wokół nich, zero propagandy, a jednak wynik 33,7 % ! To jest po prostu STRASZNE !
      Wnioski- wieś i ściana wschodnia zmobilizowana, beton zabetonowany !!! KO/PO nie zdobyli nowych wyborców, i skutki za 3 lata mogą być tragiczne.

A frekwencja? połowa Polaków nie jest zainteresowana wyborami. Ech...

A prywatnie- rodzinnie zaangażowaliśmy się, wspieraliśmy kampanię choć sami nikt z nas nie kandydował, a chodziło o to, żeby pogonić stary układ, jak zmieni się wójt lub rada gminy, to zmieni się wiele,
      I pewnie do rana poczekam na wynik.
      Liczę co najmniej na 2 turę. A najlepiej żeby nasz kandydat wygrał, po prostu.
      • asia_i_p Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:57
        A gdzie będziesz miała ten wynik rano? Znasz jakieś miejsce, gdzie można sprawdzać wyniki z poszczególnych komisji w miarę ich spływania?
        • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:27
          www.wybory.gov.pl/samorzad2024/ tu sobie sprawdzę gminne.

A poza tym słucham radia na X i chwilę temu poseł Joński powiedział, że Zdanowska wygrała, ale nigdzie tego nie mogę w mediach znaleźć, bo w Łodzi nie było Exit poll
          podobno wyniki sondażowe będą ok godz. 23.00 , ale liczę, że faktycznie Hanka wygrała w 1 turze
          • asia_i_p Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:33
            Ale konkretnie gdzie na tej stronie?
            Nie ma zakładki wyniki.
            • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:21
              Masz rację. Nie ma.
              Sprawdzam po kolei media:

Zdanowska wygrała. lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,30865110,nieoficjalnie-hanna-zdanowska-prezydentem-lodzi-zdobyla-ok.html#S.MT-K.C-B.3-L.3.duzy
              Powiat: media lokalne ( mamy 3 -4 gazetki/portale powiatowe ) i miasto powiatowe praktycznie już podało wynik (może punt w te, wewte), prezydent wybrany.
              Nie ma wyników do rad powiatu.
              A przede wszystkim czekam na moją wieś.
              • asia_i_p Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:31
                My jesteśmy za mały pikus, żeby się nami coś ogólnopolskiego zainteresowało. Prasa lokalna też na razie nic, ech . . .
                • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:40
                  A nie, to u nas już dużo wiadomo, co do powiatu.
                  No ale gminne, to musimy poczekać, na to nie ma rady.
            • kurt.wallander Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 00:47
              asia_i_p napisała:

> Ale konkretnie gdzie na tej stronie?
              > Nie ma zakładki wyniki.
              >
              Tu jest zakładka "wyniki" wybory.gov.pl/samorzad2024/
              • pade Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:43
                I wyników nie ma, albo ja czegoś nie widzę. Chciałam sprawdzić, czy moja kandydatka dostała się do Rady Miasta i nie wiem jak to zrobić.
                • ib_k Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:02
                  Wyników do rady chyba jeszcze nie ma. Frekwencja PORAŻKA! Nie rozumiem tych ludzi ..
                • kurt.wallander Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:57
                  No u mnie też nie ma, frustruje mnie to. Wcześniej nie było chyba nawet zakładki "wyniki". Nie rozumiem, dlaczego nie podają sukcesywnie, w miarę spływania wyników.
                  • kurt.wallander Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 11:39
                    Po wejściu w poszczególne obwody widać wyniki w tych obwodach (o ile są podane). Czyli na razie nie zakładka "wyniki", a "wyszukiwarka obwodów".
          • profes79 Re: Wybory samorządowe - exit poll 09.04.24, 21:44
            Wygrana Zdanowskiej pokazuje, że beton PO ma sie tak samo dobrze jak beton PiS. Najgorszy prezydent Łodzi w historii po 90'; chyba tylko Kropa ją wyprzedza ale w końcu Zdanowska by.łą u niego wice; miałą gdzie pobierać nauki.
      • myszu13 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:00
        PISowi pomogła niestety Lewica.
        • little_fish Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:07
          PiSowi pomogła też frekwencja. W październiku był duży zryw, a teraz sporo osób jest zwiedzionych tym, co się (nie)dzieje. I sobie odpuścili. A pisowy elektorat jest zdyscyplinowany.
          • arthwen Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 13:28
            Nie, to akurat nie jest prawda.
            Wybory samorządowe _zawsze_ miały niższą frekwencję, a do tego tu głosujesz tam gdzie jesteś zameldowana, więc studentom i, no cóż, słoikom wink nie opłaca się często jechać do domu (czasem daleko), po to, żeby głosować w tamtejszych wyborach, skoro żyją i tak gdzie indziej.
            • djhenne Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 14:02
              Mogą głosować na lokalną listę w miejscu zamieszkania, tylko muszą o to zawnioskować.
        • marta.graca Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:11
          I Hołownia.
        • asia-loi Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:19
          myszu13 napisała:

> PISowi pomogła niestety Lewica.

Moim zdaniem to jest efekt tego, że Koalicja 15 X nie poszła razem. Znowu pokazali, że liczą się indywidualne koryta. 😏
          • pade Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:45
            No nie wiem.
            Ja w ogóle nie głosowałam na partię tylko na konkretne osoby. W tym panią, która bardzo aktywnie działa na rzecz mojego osiedla.
            • asia-loi Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:14
              pade napisała:

> No nie wiem.
              > Ja w ogóle nie głosowałam na partię tylko na konkretne osoby. W tym panią, która bardzo aktywnie działa na rzecz mojego osiedla.
              >
              A ja na partie. Jak zobaczyłam na obwieszczeniach, że kandydują ludzie którzy mają po 18 lat, to mi witki opadły.
              Niedługo to może uczniowie szkół podstawowych będą kandydować 😬
              • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:20
                Osiemnastolatkowie mogą kandydować do rad. Nie widzę w tym powodu do opadu witek. Rady to organy kolegialne, zasiadają w nich różni ludzie i każdy ma szansę wnieść swoje spojrzenie, swoje podejście, swoją wrażliwość i swoją świadomość problemów własnej grupy wiekowej. Jeśli osiemnastolatek zostanie wybrany - dobrze. Będzie miał okazję nabierać doświadczenia od starszych radnych a jednocześnie może ich uwrażliwić na to, czego potrzebują w danej jednostce samorządu lokalnego młodsi mieszkańcy.
                • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:24
                  I uzupełniająco: uważam, że akurat polski system w zakresie biernego prawa wyborczego głupi nie jest: przesuwa granicę wieku w zależności od organu, umożliwiając młodym nabieranie doświadczenia.
                • grey_delphinum Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:58
                  Zgadzam się z danielą. Dość już starych dziadów, młodzież często ma w głowach całkiem nieźle poukładane, cechuje ją też świeżość spojrzenia na różne problemy społeczne.
              • asia_i_p Re: Wybory samorządowe - exit poll 09.04.24, 19:27
                A ja głosowałam na 18-latka, ucznia naszej szkoły.
        • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:28
          myszu13 napisała:

> PISowi pomogła niestety Lewica.

Nie, PiSowi pomogła frekwencja. Ich wyborcy chodzą na wybory!
      • cegehana Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:14
        Wnioski, które nie płyną w stronę przeciwników PiS, którzy ten elektorat konsekwentnie zaniedbują.
      • bei Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:14
        Ale w zeszłych PiS mialo duzo lepszy wynik
        • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:25
          Tak, znów sromotnie wygrali big_grin
        • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:34
          https://scontent.flcj1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/435088722_449495847635445_2928633609477380964_n.jpg?stp=dst-jpg_p960x960&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=gop5JJstq9QAb4yBBE6&_nc_ht=scontent.flcj1-1.fna&oh=00_AfA69Dbkz-uf0J2BX00kLUUex8ho0Iv-kaDh7OhmPdxoCA&oe=6618EDAD
      • zona_glusia Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:11
        >PiS nadal istnieje i ma się dobrze.
        żadnych nowych inicjatyw, same skandale wokół nich, zero propagandy, a jednak wynik 33,7 % ! To jest po prostu STRASZNE !

PiS ma bardzo zdyscyplinowany elektorat, który chodzi na wybory i nie istnieje nic, co mogłoby przekonać ich porzucenia tej partii.
        Po drugie, zbyt mało czasu minęło. Zaledwie parę miesięcy. Tak łatwo, w tak krótkim czasie nie da odwrócić skutków wieloletniej propagandy.
        • iwles Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:18
          zona_glusia napisał(a):

> PiS ma bardzo zdyscyplinowany elektorat, który chodzi na wybory i nie istnieje
          > nic, co mogłoby przekonać ich porzucenia tej partii.

Tak.
          Najpierw do kościoła na mszę, potem gremialnie do komisji wyborczej. Załatwiają wszystko przy jednym wyjściu z domu.
          Aha, i po drodze jeszcze do Żabki tongue_out

• arthwen Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 13:33
        Ale czy ty na serio spodziewałaś się, że PiS nie przekroczy progu wyborczego czy coś?
        Dla mnie to jest całkiem niezły rezultat - teoretycznie niby znowu wygrali, ale ta wygrana to jeszcze większa porażka niż w wyborach parlamentarnych. Stracili 3 województwa, KO ma więcej niż miał PiS poprzednio (KO teraz 10, PiS poprzednio miał 9, teraz ma tylko 6), a na dodatek chyba nie wszędzie z tych 6 (ale to jeszcze zależy od podziału mandatów) będzie miał większość bezwzględną.
        W dużych miastach przerżnęli bez wyjątku wszędzie, a w średnich nawet tam gdzie udało się załapać do drugiej tury raczej szans dużych nie mają na wygraną.
        Owszem, wygrali na wsi i na ścianie wschodniej - ale tu również - z GORSZYM wynikiem niż w poprzednich wyborach samorządowych.
    • ophelia78 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 21:58
      U mnie w Szczecinie nie było exit poll ale nie spodziewam się niespodzianki.

Było 4 kandydatów - Piotr Krzystek (bezpartyjnu wspoerany przez PO/KO), który urzęduje już chyba 15 lat. Bogucki z PiS - ale w Szczecinie pis jeszcze nigdy nie wygrało żadnych wyborów. I jakieś 2 nołnejmy
      • slonko1335 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:44
        Jestem ciekawa czy będzie druga tura.
        • ophelia78 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:40
          Tez jestem ciekawa.
          Kurier Szczcinski podał ze Krzystek wygrał. A właśnie oglądam TVN24 i mowia ze nie wiadomo czy przezroczy 50%

Ja akurat bardzo go lubię jako prezydenta. Uważam że facet ROBI. Po kątach marazmu Jurczyka czy Sochanskiego to prezydent za czasów którego Szczecin zaliczył mega skok rozwojowy
          • birch70 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 11:43
            No i jest oficjalne info: Krzystek 60,43%, Bogucki (PiS) 26,96%
            Ufff 💪
        • ophelia78 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:31
          Głos Szczeciński podał ze Krzystek wygrał, prawie 61%.
          Bogucki z PISu niecałe 30%

• ophelia78 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:32
            Piąta kadencja!

Wieszczę ze kolejnym będzie Łukasz Kadłubowski smile
          • birch70 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:42
            No właśnie też czekam na wyniki w Szczecinie - gdyby to, co piszesz, okazało się rzeczywistością, byloby super.
          • slonko1335 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:59
            Taaak. Świetna wiadomość.
      • barattolina Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 14:17
        Powiem szczerze, że zagłosowałam na Boguckiego, chociaż nie znoszę dziada.
        Przeciwko Krzystkowi, za to co zrobił z komunikacją miejską.

• slonko1335 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 18:04
          Fakt komunikacja miejska za Krzystka została zaorana ale jednak ciągle widzę więcej zalet jego prezydentury.
    • runny.babbit Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:04
      Ależ niska frekwencja.... To jest prawdziwie załamujące, prawie połowa wyborców ma to wszystko po prostu gdzieś... Wygrywają ci, których wyborcy chodzą do urn, taka prawda.
      • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:23
        Tak.
      • profes79 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 06:56
        Frekwencja i tak jest wysoka; jedna z najwyższych we wszystkich wyborach samorządowych a możliwe, że końcowy wynik przebije wyniki z 2018 (chociaż raczej się nie zapowiada). Na razie jest nieco ponad 50%; w 2018 było prawie 55% a wszystkie pozostałe lata poniżej 50%.
      • zona_glusia Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:13
        Tak, jest.
        Lokal wyborczy świecił pustką, jak tam byłam w południe.
    • profes79 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:06
      Póki co wstępnie widać, że PiS może i wygrał ale w sejmikach zanosi się na to, że będzie miał 6 województw w porównaniu z 8 w 2018 - odpadły mu Dolnośląskie i Śląskie (oczywiście według wstępnych danych).
      • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:10
        Ciekawa jestem jak będzie ostatecznie. W Małopolsce raczej PiS. No ale to mnie nie dziwi.
    • hanusinamama Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:39
      U mnie był zalew Konfy.
      Konfa sama, Konfa z innym ugrupowaniem i konfa z bezpatryjnymi....
    • kaki11 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:40
      Nie wiem. Do większości z tych wyników mam dość obojętny stosunek, z większych miast interesował mnie Kraków gdzie widzę, że kandydat któremu trochę kibicuję dostał się do drugiej tury, co jest jakąś tam satysfakcją, ale bez szału. Tak naprawdę czekam na to kto zostanie u nas wójtem i czy mój kandydat dostał się do rady powiatu, ale żadnej z tych rzeczy exit poll nie pokazuje.
    • myszu13 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 22:58
      Jak głosowały kobiety? Na pierwszym miejscu PIS :0
    • gulcia77 Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:01
      Bardzo zadowolona! Wołosz - 62%. Bezpartyjny, ale z listy KO. Bartków - 23% z PiS.
    • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:11
      big_grin
    • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:33
      Obawiam się o kolejne wybory, do Europarlamenty, za ile to, za 2 m-ce? Frekwencja będzie jeszcze niższa indifferent
      Oby prokuratura zadziałała, bo to prokuratura zdecyduje o obsadzeniu miejsc w wyborach UE wink
    • pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:38
      a widzieliście- Jacek Kurski oficjalnie wrócił, stał na wieczorze wyborczym zaraz za preziem... kurde no, na mdłości mi się zbiera 🤢🤢🤢
      https://pbs.twimg.com/media/GKlf6IdWoAA0q49?format=png&name=small
    • raphidophora_tetrasperma Re: Wybory samorządowe - exit poll 07.04.24, 23:45
      Baaardzo! W Gdyni rośnie nadzieja, że po ćwierć wieku znowu prezydentką zostanie kobieta! Czekam na oficjalne wyniki. Pewnie będzie dogrywka. Pis nie załapał się nawet do pierwszej trójki, no ale tu zero zdziwienia.
      • morsk2 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 16:53
        W Gdyni dogrywka zaskakująca składem. I największa załamka - żona Horały w Radzie Miasta...
        • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 17:04
          Tymczasem w Nowym Sączu żona Arkadiusza Reparacje Mularczyka dopiero na trzecim miejscu w wyborach na prezydenta.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 21:26
          Pffff, żona Horały zostanie zodziobana w RM, sam Horała się przecież poddał w starciu z Samorządnością. Zresztą dzisiaj Beata, jutro Agata, te wybranki posiorow dość dynamicznie się zmieniają. W każdym razie cieszy ogromnie przewaga Kosiorkowej nad starym, biznesowym układem
    • przepio Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 00:28
      Nie jestem zadowolona. U mnie do drugiej tury przechodzi obecny prezydent i człowiek z Pisu.
      Nie chcę starego prezydenta, nie będę na niego głosowała.
      A w życiu nie opuściłam żadnych wyborów...
      • hanusinamama Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:05
        U mnie tak samo. Tyle ze ja zagłosuje na starego prezydenta
        • asia-loi Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:40
          hanusinamama napisała:

> U mnie tak samo. Tyle ze ja zagłosuje na starego prezydenta
          >
          U mnie też. Albo głosowanie na starego prezydenta, albo na PiS. 😏
          A ja nie chcę głosować już na starego, na PiS też nie. No chyba że się coś zmieni jak będą oficjalne dane.
          • hanusinamama Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 10:21
            NO ale jak ja nie pójde, to wygra PISowiec. Który m.in. twierdzi, że żłobki i przedszkola to ZUO. Tylko mamusia zajmie się dzieckiem jak trzeba.
            Dziad chce finnansować dodatkowy WF dla chłopców (co oczywiście nie jest możliwe ale jednak sam pomysł i chwalenie się nim sporo o panu mówi)
          • przepio Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 16:20
            asia-loi napisała:

> A ja nie chcę głosować już na starego, na PiS też nie. No chyba że się coś zmie
            > ni jak będą oficjalne dane.

Nic się nie zmieni chyba, niestety... trzecia osoba miałaby jeszcze szansę pokonać starego, ale aż tyle się raczej nie pomylili..
    • ewka.n Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 01:30
      A mnie ostatnio tyle rzecz podqrw...a, że zabrakło mi takiego kandydata suspicious

• pepsi.only Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 06:24
        Ten mem jest również powiązany z tym że wczoraj był Miedzynarodowy DZIEŃ BOBRÓW ( datę ustalono od daty urodzin amerykanskiej badaczki bobrow)
        • grey_delphinum Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 06:34
          Wstyd mi za Malopolskę.
          Moj brat nie głosował, bo "szkoda ładnej pogody", a teraz lament, ech 😔
          • runny.babbit Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:27
            Nie wiem jak w innych miastach, ale u mnie głosowanie to góra kwadrans. O co chodzi z tą stratą czasu?
            • marta.graca Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:32
              Ja np. musiałam pojechać do miasta rodzinnego, mam ponad 40 min w jedną stronę.
              • runny.babbit Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:46
                Rozumiem, gdzie się urodzisz, tam musisz głosować do śmierci. A nie, czekaj ...
                • marta.graca Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 11:03
                  Wyjaśniłam poniżej swoją motywację.
              • ib_k Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 09:59
                To dlaczego nie głosujesz w mieście w którym mieszkasz?
                • marta.graca Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 11:02
                  Bo pochodzę z małego miasteczka, gdzie jest wielu wyborców PIS i wolę głosować tam, niż w mieście.
              • runny.babbit Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 14:08
                Ale mowa o tych co niegłosują bo strata czasu.
                • runny.babbit Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 14:08
                  Oczywiście nie osobno
            • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:32
              Może wyjeżdżał na cały weekend. Tu się nie da wziąć zaświadczenia i zagłosować poza miejscem zamieszkania. Bo jeśli to miał być wypad na kilka godzin to rzeczywiście niezrozumiałe - lokale były czynne of 7.00 do 21.00. Dało się i zagłosować i nacieszyć słońcem.
              • runny.babbit Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:50
                Nie uwierzę, że prawie połowa wyborców wyjechała na weekend. Do licha, wybory są jedne na kilka lat, a tu, a to się nie chce przejść do lokalu, a to za trudno załatwić sobie sprawy, żeby można było głosować tam gdzie się faktycznie mieszka.... Naprawdę taka niska jest stawka?
                • daniela34 Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 08:52
                  A nie, ja pisałam konkretnie o bracie Grey - że może wyjeżdżał na weekend, bo to tylko racjonalnie tłumaczyłoby "szkoda pogody."
                  To 50% pewnie ma te same powody(wymówki) co zwykle.
    • borsuczyca.klusek Re: Wybory samorządowe - exit poll 08.04.24, 07:29
      W Lublinie Żuk zostaje na kolejną kadencję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka