08.04.24, 12:13
Czy może się tak zdarzyć, że jeden okres po prostu się nie pojawia? Cykle 28, regularne, nie ma jednej miesiączki (pierwszy raz w życiu), i po 28 dniach(liczę tak jakby ten jeden brakujący się pojawił), jest normalne? Lekarz olał sprawę twierdząc, że może się zdarzyć brak okresu w ciągu roku.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Okres 08.04.24, 12:14
      może. Jesli to incydent a nie norma, to nie ma się czym przejmować
    • arthwen Re: Okres 08.04.24, 13:20
      Mam to samo i ginekolożka powiedziała mi to samo.
      Ze dwa lata temu się zaczęło i wypada mi tak 1-2 okresy rocznie, nic się nie przesuwa, po prostu jakby jeden, który miał być się pominął, następny jest w terminie w jakim powinien.
      • xxxeeez Re: Okres 08.04.24, 14:16
        dzięki! Dokładnie tak było, jakby ten jeden uciekł, a następny pojawił się tak, jakby tamten był normalnie punktualnie
    • arista80 Re: Okres 08.04.24, 13:33
      Może. Mi się tak zdarzyło nawet przed trzydzestką i lekarz powiedział, że jeśli zdarza się incydentalnie to nie musi świadczyć o chorobie.
      Po ukończeniu czterdziestu lat takie bezokresowe cykle mogą zdarzać się już częściej.
      • xxxeeez Re: Okres 08.04.24, 14:15
        Mam 31, miesiączkuje mniej więcej od 11 r.z i to pierwszy raz takie zawirowanie uncertain
    • snakelilith Re: Okres 08.04.24, 14:02
      Organizm nie kieruje się kalendarzem i nie liczy dni. To nie jest więc tak, że po 28 dniach bez okresu wszystko zaczyna liczyć się na nowo. Miesiączka pojawia się po całym hormonalnym cyklu, więc jak ten cykl się z jakiegoś względu przedłuża, a przedłuża się najczęściej pierwsza faza, to miesiączka może się pojawić wtedy w dowolnym momencie, czyli np po 30, 35, 40 dniach itd. Może też później, np. po kilku miesiącach, gdy coś zakłóciło cykl na dłużej, ale to że, pojawi się po dokładnie 56 dniach (2 x 28) jest wyjątkowym przypadkiem.
      • arthwen Re: Okres 08.04.24, 16:34
        To ja miałam w ciągu ostatnich 2,5 roku 4 takie "wyjątkowe" przypadki. I te 4 przypadki to jednocześnie 100% wszystkich przypadków przesunięcia/opóźnienia okresu.
        • snakelilith Re: Okres 08.04.24, 16:40
          Napisałaś zdaje się, że to było "mniej więcej". I mniej więcej tak to może wyglądać. Cykl może zamiast 28 dni nagle mieć 45 dni, albo 50 ale to, że cykl po prostu wypada i się w środku niczego resetuje do 0 to jest biologiczna bzdura.
          • arthwen Re: Okres 08.04.24, 19:12
            Nie, napisałam dokładnie: "nic się nie przesuwa, po prostu jakby jeden, który miał być się pominął, następny jest w terminie w jakim powinien."
            Parę postów wyżej.
            Nie piszę też, że się resetuje, piszę o efektach, że tak powiem "zewnętrznych". Najwyraźniej jestem wyjątkowym przypadkiem, kiedy wszystkie opóźnienia są dokładnie o 28 dni wink
    • kafana Re: Okres 08.04.24, 14:56
      Ej dokładnie w zeszłym miesiącu mnie to spotkało. Cykle regularne od zawsze jak w zegarku, ciąża z pierwszej próby i zdałam sobie jakiś tydzien temu sprawę ze nie dostałam okresu. Dziś pojawił się normalnie. Tzn tak jakby tamten był. I myśle czy biec do lekarza czy co. Nie minęło pol roku od kontroli wszytskie cycki i cytologia aktualne.
    • m_incubo Re: Okres 08.04.24, 16:43
      Zdarza się.
    • aqua48 Re: Okres 08.04.24, 19:22
      Zdarza się.
    • vivi86 Re: Okres 08.04.24, 19:29
      tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka