Dodaj do ulubionych

Zdanie z fizyki klasa 7

25.04.24, 08:00
Na początek zadanie, potem naswietlenie sprawy. Rozwinięcie po tym, gdy emamy odpowiedzą na pierwsze pytanie wink

Oto zadanie z fizyki, klasa 7, podręcznik, powtórzenie tematu.
Nie cytuję dokładnie zadania, ale z pamięci - o co w nim chodzi.

Zróbcie sondę wśród ludzi - pokażcie zdjęcie i powiedzcie, przy którym kierunku wiatru (zaznaczenie strzałkami) zagłówka widoczna na zdjęciu popłynie prosto?

Zadanie to syn miał na jakiejś kartkówce. Odpowiedział na to pytanie prawidłowo. Potem pomagał koledze z innej szkoły, który go prosił o pomoc w zrozumieniu tego działu (dynamika). Tak się złożyło, że kolega miał na poprawie sprawdzianu takie zadanie (jako zadnie, a nie sondaż). Odpowiedział jak syn, ale nie zostało mu to zaliczone. Kolega mający niskie notowania u swojego fizyka nie zdołał go przekonac do swojej odpowieedzi. Syn sie wkurzył i chce iśc do tego nauczyciela (inna szkoła) i mu wytłumaczyć, że odpowiedz jest ok.

Popieracie pomysł dziecka?
Odpuszczacie i namawiacie by się nie angażował?
Wkraczacie z pomocą? (akurat znacie tego nauczyciela, niekoniecznie na gruncie prywatnym, ale to nauczyciel z dawnej szkoły syna, często spotykacie go na ulicy?)

Taka sonda wink

Obserwuj wątek
    • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:15
      Niech ten kolega idzie wyjaśniać sprawę ze swoim nauczycielem. Angazowanie matki kolegi, a nawet samego kolegi w sprawy pomiędzy innym dzieckiem a jego nauczycielem trochę nie mieści mi się w głowie.
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:31
        No kolega próbował. Skończyło się na "nie masz racji"
        Akurat miał rację.
        • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:04
          Wiesz, trudno tak na sucho stwierdzić kto ma rację. Zadanie z pamięci, nie wiadomo jaka jest poprawna odpowiedź według nauczyciela. IMO wyszedł wam głuchy telefon. Ja bym się nie angażowała w to wcale, jak syn coś chce zrobić to niech robi, nikt go nie zje, a zawsze się czegoś nauczy
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:08
            podpowiem. to zadanie z haczykiem. Jest jedna poprawna odpowiedź. Można ją rozwinąć, ale nie będzie dotyczyć dokładnie sytuacji ze zdjęcia.
            • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:10
              Jestem starą żeglarką i ja tam widzę dwie dobre odpowiedzi
              • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:15
                no to sytuacja ze zdjęcia!
                (syn też jest wodniakiem i było to pierwsze co zauważył wink
                • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:17
                  Niestety nie widzę na zdjęciu czy miecz jest opuszczony
                  • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:22
                    Przecież ta lódź nie ma żagla…
                    • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:04
                      Miecz to nie jest żagiel big_grin
                • taki-sobie-nick Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 23:00
                  Moment, ale nie każdy uczeń musi być wodniakiem.
            • panna.nasturcja Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 23:36
              Nie ma znaczenia kierunek wiatru, bo nie ma żagli.
            • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:01
              Nie ma żadnego haczyka, bo w warunkach zadania jest podane, że żagle można ustawić jak się chce.
              • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 00:04
                Ale , jak niżej napisałam, zadanie kolegi było przerobione ( nie było nic o żaglach, dotyczyło zagłówki że zdjęcia, nie było nic o sondzie.
    • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:17
      Jeżeli jestem przekonana, że merytorycznie ma rację to popieram i w razie potrzeby pomagam.
      • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:01
        W jaki sposób pomagasz, idziesz na konsultacje do nauczyciela kolegi syna? Już dajcie spokój z tym dżihadem. Młody (kolega) musi sobie nauczyć radzić z własnymi sprawami.
        • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:12
          W podstawówce nauczyciele często traktują dzieci jak ...gówienko. Nie warte czasu na rozmowę.
          • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:15
            No to na pewno będzie chciał rozmawiać z matką Jasia, kolegi Krzysia któremu wstawił pałę big_grin
            • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:19
              Dlatego tez uwazam, że nie warto iść. Dzieciak jedynie co to zaliczy mentalnego kopniaka w rzopę.
          • bieda_tubka Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:59
            w twoim uniwersum nauczyciele to gorsze wilki niż sędziowie w uniwersum arweny
            • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:16
              Gdyby to było moje uniwersum to nie byłoby problemu...
        • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:35
          septembra napisała:

> W jaki sposób pomagasz, idziesz na konsultacje do nauczyciela kolegi syna? Już
          > dajcie spokój z tym dżihadem. Młody (kolega) musi sobie nauczyć radzić z własny
          > mi sprawami.
          Nigdzie nie idę skąd taki pomysł. Pomagam przede wszystkim swojemu dziecku przygotować się merytorycznie i psychologicznie do takiej rozmowy, jeżeli wyraża chęć zaangażowania się w sprawę.
    • tonik777 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:22
      Zatrzymałem się na dłuższą chwilę na słowie "zagłówka" i nie wiedziałem o co chodzi. Dopiero jak przewinąłem do obrazka to zrozumiałem.
      A wracając do meritum to kolega nie może zapytać swojego nauczyciela jaka jest wg niego prawidłowa odpowiedź?
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:32
        a zapytał, owszem suspicious
        • tonik777 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:29
          I jaką odpowiedź wskazał nauczyciel?
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:36
            przekreslił odpowiedź i dał 0 punktów.
            "Dyskusja" polegała - "nie masz racji i koniec. Doczytaj i pomyśl"

Jak ja się cieszę, że zabrałam dziecko z tej szkoły!
    • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:30
      Jakoś wątpię żeby nauczyciel chciał rozmawiać na temat sprawdzianu z kolegą swojego ucznia.
      Najpierw niech kolega wyjaśnia sprawę (np przy pomocy wychowawcy) a później ewentualnie za pośrednictwem rodziców.
    • barattolina Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:30
      Ja popieram. Krzywda z tego powodu nikomu się nie stanie.
      Niech zbiera doświadczenia, na tym polega nauka wchodzenia w dorosłość.
      • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:16
        Nauczyciel za pewne rozmawiać z nim nie będzie. Poczuje się chłopak jak kopniety pies
        • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:30
          No bo w sumie nawet nie powinien. W sensie może podyskutować na temat prawidłowej odpowiedzi, ale nie w kontekście sprawdzianu Zdzisia i jego oceny.
          • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:33
            W zakresie prawidłowej odpowiedzi tez nie będzie rozmawiał
            • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:40
              I jakoś się nie dziwię. Niezależnie od charakteru tego konkretnego nauczyciela.
    • asia_i_p1 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:35
      Czy syn widział tę kartkówkę?

Czy wierzy koledze na słowo, że odpowiedział tak samo?

Bo ja mam regularnie przy omawianiu sprawdzianów - proszę pani, tu powinien być punkt. Patrzę, jest np. should had done - mówię, że nie, że to powinno być should have done - spojrzenie pełne niedowierzania, że jak to, o taki drobiazg będę się czepiać? Podejrzewam, że kolega mógł niedokładnie powtórzyć odpowiedź syna, a małe, ale kluczowe błędy (zwrot strzałki, przebieg linii) pokazały, że jednak tego nie rozumie.
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:02
        no widział zdjęcie poprawy sprawdzianu. .nieprzerobione, jakby co.
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:06
        były narysowane strzałki dokładnie. To zdjęcie sama przerobiłam w sensie dorysowałam strzałki, bo nie mogę znaleźć zdjęcia z ksiązki (flipbook nowej ery otwiera mi sie akurat na dziale następnym)
      • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:18
        Ja widziałam sprawdziany naszej szkolnej "fizyczki". Pani z uporem maniaka sama tworzy te sprawdziany przekonana, że fizykę umie. Kocopoły tam są nie z tej ziemi...nie mierz wszystkich nauczycieli asia swoją miarą. Serio są tacy którzy nie tylko nie umieją uczyć ale i przedmiotu, który uczą średnio kumają
    • stasi1 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 08:46
      A w jakim położeniu był ster? Może to syn nie miał racji i pomylił się jego nauczyciel że mu to zaliczył?
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:04
        tu akurat ster odgrywa najmniejsza rolę w sytuacji ze zdjęcia (o - taka podpowiedź smile )
        • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:16
          Sytuacja na zdjęciu jest jakby ...problematyczna. Żagle są złożóne
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:19
            brawo. Tak, sa zwinięte
            • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:51
              Ale w zadaniu w podręczniku żagle można sobie dowolnie ustawić. 🤷‍♀️
              • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 00:07
                Jeju. A czytałaś wstęp, co napisałam? W oryginalnym zadaniu nie było żadnego wskazania, że chodzi o żaglówkę że zdjecia.
                • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 00:30
                  kochamruskieileniwe napisała:

> W oryginalnym zadaniu nie było żadnego wskazania, że chodzi o żaglówkę że zdjecia.

> nie było nic o żaglach, dotyczyło zagłówki że zdjęcia

Weź się zdecyduj, czy coś. I może przestań powielać literówki o "zagłówce".
                  Generalnie bredzisz i na oko masz IQ w okolicach 80, nie ogarniasz zadania i najlepiej byłoby, abyś edukację syna i kolegi syna zostawiła szkole.
        • stasi1 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 28.04.24, 10:09
          A jaka jest prawidłowa odpowiedź? A co do żagli to sądziłem że ich nie ma aby nie wprowadzać zamieszania że niby jak są ustawione
    • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:11
      Może czegoś nie rozumiem ale to zadanie jest trochę głupie, bo żagle sa zwinięte wiec pewnie niewielkie szanse ze zagłówka popłynie, Jezeli żagle rozłoży to kierunek będzie zależał od tego jaki kat jest między siła (wiatrem) a kierunkiem prostopadłym do płaszczyzny żagla.
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:17
        , bo żagle sa zwinięte
        W końcu ktoś to zauwazył smile
        • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:19
          Myślę że wszyscy to zauważyli
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:21
            to w jaki sposób zaglówka ma popłynąć prosto wykorzystując siłę wiatru?
            • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:23
              Dobra, zmieniam zdanie, idź do tego fizyka wink
              • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:26
                generalnie odpuściłabym, ale wiesz... zatrzęsło mną.
                • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:29
                  Ciesz się ze twoje dziecko ma dobrego fizyka. Moją będzie uczyć pani katechetka po podyplomówce z fizyki (online). I nie katechetka nie ma skończonych studiów z matematyki. Jest po jakimś 4letnim cudaku dającym jej prawo uczyć religii.
                  Pani źle uczy, błędny dzieciom wkłada do głowy, nie ma pojęcia o mechanice ale uparcie sama robi sprawdziany (zamiast skorzystać z tych od wydawnictwa). Nad jednym poplułam się herbatą ze śmiechu, jak zobaczyłam drugi to mnie zmroziło. Dzieci które nie zostaną w domu nauczone poprawnie wyjdą z tej szkoły z....alternatywną wersją praw fizyki.
                  • bieda_tubka Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:03
                    >Moją będzie uczyć pani katechetka po podyplomówce z fizyki (online)

jakim cudem jeszcze nie załatwiłaś dzieciom innej szkoły, skoro ta wasza najwidoczniej pełna półdebili?
                    • panna.nasturcja Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 23:44
                      Bo zmyśla. Przy każdym przedmiocie ma opowieść o głupocie nauczycielki.
                • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:32
                  Ale może tobą niesłusznie zatrzęsło, bo skupiłaś się na żaglach i zignorowałaś opór?
                  • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:34
                    nie zignorowałam. zaglówka nie popłynie. ewentualnie będzie dryfowała.
                    • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:42
                      No tak, pytanie czy terminologia żeglarska była wprowadzona? 😃
                  • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:38
                    No właśnie, żagle żaglami, ale jak silny wiatr będzie wiał prosto w rufę to żaglówka nie popłynie? 😉
                  • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:49
                    Siła oporu w płynach jest proporcjonalny do prędkości wiec nadal nie ma szans jezeli łódka stała, w takiej sytuacji kompensacja sił da stała prędkość w każdym przypadku kierunku sił
            • qwirkle Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:37

> to w jaki sposób zaglówka ma popłynąć prosto wykorzystując siłę wiatru?

Ja tam się zastanawiam, o które prosto dotyczy zadanie? Pomijając fakt zwiniętych żagli...

Nb. zanim ktokolwiek przyczepi się ' że prosto, to oczywiście prosto w dowolną stronę, co jest oczywiste', wyjaśniam, że przy tłumaczeniu 'jak dojść/dojechać do...' po słowach, wysiadasz z tramwaju/autobusu i idziesz prosto zawsze trafiam na jakiś płotek lub mur. Chyba jestem w spektrum Aspergera albo mam niezdiagnozowane ADHD.
            • kandyzowana3x Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:45
              hmm, wiatr porusza tez woda, nawet przy zwinietych zaglach lodka bedzie sie poruszac , jak kazdy inny obiekt na wodzie. Jesli czepiac sie szczegolow to ona na kotwicy stoi .
              • heca7 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:54
                kandyzowana3x napisała:

Jesli czepiac sie szczegolow to ona na
                > kotwicy stoi .

big_grin W tym zadaniu nic nie trzyma się kupy.
            • taki-sobie-nick Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 23:02
              Odpowiedź brzmi: wszystko jedno, na pagajach. tongue_out
        • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:21
          Wszyscy zauważyli.
        • heca7 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:51
          Nawet ja, która gie wiem o żeglowaniu to zauważyłam wink
        • mia_mia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 04:17
          W treści zadania, co okazało się łatwo sprawdzić jest założenie, że żagiel można ustawić w dowolnym kierunku.
        • kachaa17 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 12:28
          Ja też to zauważyłam. Czy taka powinna być odpowiedź?
    • hanusinamama Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:15
      Popierałabym ale...w polskiej szkole nauczyciel zazwyczaj nie chce z uczniem rozmawiać. Stawia się na pozycji "ja wiem lepiej". Niektórzy są tak okopani w przekonaniu o swojej wyższości nad uczniami, że tam nie ma miejsca na dialog.
      Poza pytaniem: pomyślałam, że to może fizyczka ze szkoły mojej młodej. Pani fizykiem nie jest ale jest przekonana, że po podyplomówce online z fizyki fizykę umie i rozumie (nie, nie rozumie). Nie przyjmuje też argumentów ( a fizyka jest przedmiotem ścisłym wiec tu nie bardzo jest "wydaje mi się").
    • bieda_tubka Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 09:56
      > Syn sie wkurzył i chce iśc do tego nauczyciela (inna szkoła) i mu wytłumaczyć, że odpowiedz jest ok.

>Popieracie pomysł dziecka?

tak! tylko opisz to potem na ematce, jak dziecko niezwiązane ze szkołą X po prostu sobie do niej poszło, pouczyło pracującego w niej fizyka i jak zareagował tenże big_grin prrrroszę!

• 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:07
      Z ciekawości jaka odpowiedz obstawił syn a jaka jego kolega?
      • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:22
        Po wielu podpowiedziach nadal nie wiadomo wink
        • raczek47 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:31
          Twój syn pójdzie do innej szkoły do nauczyciela jako kto? Autorytet? I kiedy? Naprawdę sądzi,że nauczyciel poświęci czas na przerwie czy nawet na konsultacjach obcemu nadtolatkowi z ulicy?
          Chyba ma zbytnio rozdmuchane ego ten twój syn.
          I niech pomyśli,że kolega może ponieść przykre konsekwencje za przyprowadzanie osób spoza szkoły na jej teren.Szkoly obecnie tego mocno zabraniają i pilnują.
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 12:08
            Dziękuję za ocenę charakteru dziecka.
            Ale się mylisz. Jest wręcz przeciwnie. Jego ego jest malutkie, co obraca się często na jego niekorzyść.
            W omawianym temacie z fizyki ma naprawdę sporą wiedzę, znacznie wykraczającą poza zakres fizyki w podstawówce. I jest gotowy bronić swoich racji. Za to go podziwiam, że tam, gdzie widzi niesprawiedliwość ( niezaliczenie dobrej odpowiedzi) jest gotowy na obronę tu przyjaciela. Mimo, że jest to dla niego dość duży koszt psychiczny (mimo wszystko cechuje go nieśmiałość)
            • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 12:15
              Ale problem z tym zadaniem jest taki ze może ale nie musi mieć racji bo samo zadanie jest złe sformułowane.
      • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:26
        Zakładam że syn i kolega obstawili tę samą, jedyną słuszną. 😃Tylko nauczyciel się z nimi nie zgadza
      • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 11:17
        Zanim syn pójdzie się z kimś kłócić niech przeczyta ten link i upewni sie czy dobrze rozumie np siły Bernoulli’ego i ogolnie hydronamike, nie znam się na żeglarstwie ale fizyka zjawiska nie jest tu aż taka prosta jak mu się pewnie (i nauczycielowi) wydaje. Zadanie z typu - trudna zgadnąć co autor zadania miał na myśli. Dobry fizyk obroni tu kazda odpowiedz.

foton.if.uj.edu.pl/documents/12579485/3ab3dee2-915d-4d88-8e30-e578258789f9
        Fajnie
        • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 12:03
          Ale przeczytałaś co zalinkowalas?
          Wszystko dotyczy zagłówki z postawionymi żaglami.
          Teorie żeglowania syn ma opanowanæ, w tym zakresie, dość dobrze. Nawet ostatnio zdawał z tego egzamin. Chociaż zakres egzaminu był nieco mniejszy niż to, co im sprzedają trenerzy odkad zaczął uprawiać żeglarstwo. Pewien rodzaj żeglarstwa.
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 12:03
            Żaglówki miało być, oczywiście.
          • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 12:12
            Cześć sił dotyczy tez zagłówki bez postawionego masztu zauważyłaś? A co do syna - to masz pewnie geniusza w domu skoro w 7 klasie zna hydrodynamike płynów z detalami - większość studentow fizyki miałoby spory kłopot w prawidłowym opisaniu zjawiska.
            Ps chyba nadal nam nie odpowiedziałaś która odpowiedz syn wybrał?
            • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 13:46
              oj. chyba jednak nie o to chodzi. Stateczność łodzi to troche inne zagadnienie. Zwłaszcza, że tu nie żagiel i wiatr odgrywa główną rolę. Raczej konstrukcja kadłuba (np łodzie mieczowe versus balastowe, lub wielokadłubowe)
              Zresztą po co zaczynasz temat łodzi bez masztu? Na zdjęciu jest postawiony grotmaszt. Zbaczasz z tematu.

Nie, geniuszem nie jest. Ale jest całkiem dobry w tym dziale - teorię żeglowania ma całkiem nieźle opanowaną. Nie wykutą, a zrozumianą od strony fizycznej.

Którą odpowiedź?

Żaglówka przedstwiona na zdjęciu nie popłynie, gdyz wiatr nie będzie działał na żagle - żagle sa zwinięte.
              Jeżeli rozwinąć żagle - żaglówka popłynie prosto przy kazdym zaznaczonym kierunku, czyli (oznaczył strzałki), gdy wiatr będzie wiał z kierunków a, b, c, i d. (dopisek mój - gdzie a będzie strzałką od dziobu, a d od rufy).
              Jednakże po pewnym czasie, łódz przy kierunku wiatru a-c będzie musiała skręcić, o ile płynie wąskim jeziorem, inaczej zderzyłaby się z brzegiem. Jedynie wiatrem zaznaczonym strzałką d może dłużej płynąć prosto, tak, że może przepłynąć całe wąskie jezioro bez skrętów.

Co gorsze - umie to wszystko rozrysować i uzasadnić dlaczego tak jest..

Nie, nie używał fachowych określeń.
              • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 14:26
                Czyli. Łódź z opuszczonymi żaglami nawet przy silnym wietrze nie będzie się przemieszczać?
                Zakładany że nie wszyscy są żeglarzami tylko opierają się na wiedzy z lekcji fizyki.
                • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 14:37
                  Przemieszczać, owszem. Płynąć prosto- niekoniecznie. Nawet raczej rzadko.
                  • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 14:39
                    No chyba, że na silniku 😜
                  • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:18
                    W fizyce przemieszczenie jest zdefiniowane jednoznacznie, pływanie mniej, zależy od autorów zadania czasami jako przemieszczenie czasami jako warunek nietonięcia etc
              • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 14:56
                zaglowka nie poplynie tylko gdy nie uzwgledni sie sily plywu wody wywowlanej wiatrem, bedzie sie przemieszczac ale niekoniecznie zgodnie w sila plywu (np sily dzialjace pod 45 stopniami dadza anizotropowy opor) druga czesc odpowiedzi tez nie jest prawdziwa przy rozwinieciu zagli, kierunek lodzi zalezy i to w skomplikowany sposob od ustawienia zagla,steru i ksztaltu samej lodzi etc. Jezeli do tego dodasz efekty brzegowe (waskie jezioro) to sytuacja rozbi sie duzo bardziej skomplikowana bo sily plywu zalezec beda od odlegosci od brzegu.
                Nie watpie ze twoj syn wie sporo o zeglarstwie ale o fizyce z pewnoscia wie mnie niz ja ktora sie nia zajmuje zawodowow, wiec darowalabym sobie udawadniania nauczycielowi ze ma racje, dopoki jej lepiej nie pozna.
                • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 05:36
                  Zagłówka nie popłynie bez żagla. Napędem zagłówki są właśnie siły działające na żagiel./ zagleOczywiście odpowiednio ustawiony/e w stosunku do kierunku wiatru. Zagłówka bez żagla nie ma siły napędowej. Sama łódź, będzie się przemieszczać, owszem. Ale nie popłynie w zadanym kierunku.
                  • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 05:40
                    I jeżeli w zadaniu chodziło o ruch, należałoby napisać w zadaniu o przemieszczaniu, a nie płynięciu.
                    • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 05:45
                      To jak z samochodem. Np na prostej drodze. Dopóki nie uruchomisz silnika itd, czyli nie uruchomisz napedu- nie pojedzie. W różnych przypadkach losowych może się ( bez napędu) ewentualnie przemieścić.
                • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 06:34
                  druga czesc odpowiedzi tez nie jest prawdziwa przy rozwinieciu zagli, kierunek lodzi zalezy i to w skomplikowany sposob od ustawienia zagla,steru i ksztaltu samej lodzi etc.

I tu dochodzimy do absurdu.
                  Czy w zadaniach (tu na ruch jednostajny) typu
                  Oblicz, ile czasu potrzeba do tego, aby samochód poruszający się ze stałą prędkością 80 km/h przebył drogę 123 km . Zaznacz poprawną odpowiedź.
                  (zpe.gov.pl/pdf/PGRrcnhyK)

czy
                  Zadanie 5 Wojskowa kolumna samochodowa o długości 2 km jedzie z prędkością 40 km/h. Z czoła kolumny zawraca Ŝołnierz motocyklista w celu kontroli końca kolumny i wraca natychmiast na czoło kolumny. Ile czasu zajęła mu ta czynność jeśli motocykl miał prędkość 80 km/h?
                  chrome-(extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/1027.pl/mp/pliki_do_pobrania/spraw_1g_ruch_jednost_2007_2008.pdf)
                  Są podane warunki typu - samochody miały koła ustawione prosto?

Druga część odpowiedzi (dot. zaglówki) jest jak najbardziej prawidłowa. Założenie jestr pdobnie jak w powyższych zadaniach - żagle są ustawione odpowiedni, tak jak i koła samochodów, motocykla...

• 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:11
                    Jezeli w założeniu zadania jest wprost napisane jakiego przybliżenia należy uzyc a jest to ruch jednostajny prostoliniowy to zadania przytoczone przez ciebie dają jednoznaczna odpowiedz. W zadaniu o żaglowce takiego założenia nie ma wiec jednoznacznej odpowiedzi tez nie.
                    • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 11:29
                      Oczywiście, że jest.
                      Płynie prosto..
                      • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:03
                        Napewno nie w każdym przypadku narysowanych sił - ale cóż upieraj się dalej. Ale najlepiej wystrugajcie z drewna żaglówkę z wanny zróbcie jezioro a wiatr z odkurzacza - nie ma jak eksperyment smile
                • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:14
                  71tosia napisała:

> przy rozwinieciu zagli, kierunek lodzi zalezy i to w skom
                  > plikowany sposob od ustawienia zagla,steru i ksztaltu samej lodzi etc. Jezeli
                  > do tego dodasz efekty brzegowe (waskie jezioro) to sytuacja rozbi sie duzo bard
                  > ziej skomplikowana bo sily plywu zalezec beda od odlegosci od brzegu.

Trzeba jeszcze uwzględnić ruch Ziemi wokół słońca, Układu Słonecznego wokół centrum galaktyki, rozszerzanie się samego wszechświata i wiele innych sił działających na tę żaglówkę, ergo odpowiedź jest niemożliwa, przynajmniej przy możliwościach 7-klasisty big_grin
              • taki-sobie-nick Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 23:03
                Zlitujcie się!

Usiłuję śledzić wątek, a jestem noga z fizyki.
                • taki-sobie-nick Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 23:04
                  Ale teraz przestaje mnie dziwić, że nie ogarnęłam żeglarstwa.
                  • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 01:28
                    mózg bazuje na doświadczeniu i dlatego kierowca zbliżając się do skrzyżowania wie i bez obliczeń kiedy hamować i z jaka siła, podobnie jest z żeglowaniem, wiec ciagle masz szanse smile
              • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:56
                Jak będzie płynąć z wiatrem od d, to też jej się w końcu jezioro skończy…. A w zadaniu w ogóle nie ma mowy, że jest na jeziorze…
          • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:09

> Teorie żeglowania syn ma opanowanæ, w tym zakresie, dość dobrze.

Ale wiesz, że to nie jest zadanie sprawdzające wiedzę z żeglarstwa, prawda? Prawda? ...
            • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 00:00
              No nie. Ale wiesz co się zawiera w teorii żeglowania?

Aerodynamika m.in.
              • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 00:21

> No nie. Ale wiesz co się zawiera w teorii żeglowania?
                >
                > Aerodynamika m.in.

Podstawa programowa obejmuje jedynie dynamikę. Rozumiesz, podstawy, a nie to, co się dzieje z wiatrem na styku z żaglem. Chodzi o wytłumaczenie, czym jest wypadkowa sił i to, że jest to mechanizm zupełnie nieintuicyjny, stąd zachęta do zrobienia wywiadu.
    • bei Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 10:53
      Tu powinni interweniować rodzice tego kolegi, mogą wpierw skonsultować się z jakimś autorytetem -innym nauczycielem fizyki , bo niestety, ten , który uczy kolegę syna z Twoim może nie rozmawiać.
    • niemoralna Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 11:11
      Sądzę,że wejście twojego syna na teren nie swojej a cudzej szkoly w godzinach lekcyjnych narobi koledze i synowi odgroma problemów juz na sam start .
      • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 12:25
        niemoralna napisała:

> Sądzę,że wejście twojego syna na teren nie swojej a cudzej szkoly w godzinac
        > h lekcyjnych narobi koledze i synowi odgroma problemów juz na sam start .

A ta szkoła to Pentagon i oni tam będą wchodzić uzbrojeni i w kominiarkach że ma być problem. Jeżeli woźny zapyta w jakim celu to chyba można po prostu odpowiedzieć że do pana X. Co prawda czasy mojego dziecka w podstawówce są szczęśliwie minione ale nie sądzę że obecnie każda szkoła to twierdza.
        • niemoralna Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 14:40
          W każdej szkole u moich dzieciaków byl bezwzgledny zakaz wchodzenia na teren szkoły i do szkoły osobom " z ulicy "
          Jakby któreś z moich przyprowadziło z innej szkoły kolegę do szkoły w celu polemiki z nauczycielem w kwestii oceny to bylby turbo dżihad . Taki statut szkoły każdej
          • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 15:05
            Ale nie wszędzie są takie zakazy.
            Choć faktycznie rozmowy obcego dziecka z nauczycielem na temat kartkówki i oceny innego dziecka sobie zbytnio nie wyobrażam.
            • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 15:12
              little_fish napisała:

> Ale nie wszędzie są takie zakazy.

No to super, że normalnie też może być.

> Choć faktycznie rozmowy obcego dziecka z nauczycielem na temat kartkówki i ocen
              > y innego dziecka sobie zbytnio nie wyobrażam.
              To już kwestia otwartości tego konkretnego nauczyciela. I w zasadzie nie powinni dyskutować o ocenie a o fizyce. Gdyby miał klasę to mogło by z tego wyjść coś fajnego.
              • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 15:20
                Teoretycznie. Bo praktycznie jest to nieco bardziej skomplikowane. No i nie każdy ma ochotę i czas po pracy rozkminiać problemy fizyczne z (jakby nie było) przypadkowymi dziećmi.
              • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 15:21
                wiesz by udowodnic nauczycielowi ze nie ma racji trzeba miec pewnosc ze wie sie wiecej niz ten nauczyciel (co oczywiscie sie moze zdarzyc, ale troche watpie czy na poziomie ucznia 7 klasie szkoly podstwowej), co innego isc i poprosci o wytlumaczenie dlaczego wg nauczyciela odpowiedz byla bledna i podzeilic sie watpliowsciami. Otwartosc powinna cechowac obie strony - nauczyciela ktory moze sie pomylil lub myslal o bardziej zlozonym problemie ale tez ucznia ktory tez moze z pewnoscia nie jest jeszcze wybitnym fizykiem, mimo ze jak twerdzi mama jest wybitnym zeglarzem.
                • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 05:32
                  O jak ja lubię wkładanie mi w usta, czegoś, czego nie napisałam...
                  Wybitny żeglarz nie jest jednoznacze z kimś, kto ma opanowanæ teorię.
                  • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:25
                    O opanowanej teorii zeglartwa może mowic ktoś w pełni rozumie hydrodynamike płynów (płynu rozumianego tez jako powietrze). Ja rozumiem tylko podstawy jak większość osob zajmujących się na codzień trochę innymi działami fizyki, ale skoro twoj syn ma ja w pelni opanowana po 2 latach nauki fizyki w szkole podstawowej to gratuluje. Niech idzie dokuczać nauczycieli smile
                    • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:52
                      71tosia napisała:

>
                      > j to gratuluje. Niech idzie dokuczać nauczycieli smile

Ty tak serio? Jeżeli uczeń chce skonsultować z nauczycielem jakieś zagadnienie, nawet jeżeli finalnie nie będzie miał racji, czego nie wiemy, to DOKUCZA nauczycielowi? I potem zdziwienie że szacunek do nauczycieli leży i kwiczy.
                      • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:08
                        Jeśli chce skonsultować, to nie. Ale tutaj dziecko jest przekonane o swojej racji (trudno stwierdzić czy ją ma 😊) i chce wytknąć błąd nauczycielowi. W dodatku nie swojemu. Dokuczaniem bym tego nie nazwała. Ale konsultacją też nie 😉
                      • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:29
                        Może jednak przeczytaj co napisałam, także wyzej
    • makurokurosek Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 15:49
      Odpowiedź wbrew pozora nie jest taka oczywista. Zasadnicze znaczenie ma tu słowo "prosto". Na zalaczonym zdjeciu łodka stoi pod katem około 45 stopni, tak więc inny kierunek wiatru będzie potrzeby do utrzymaniu tego kierunku , a inny do utrzymania jej w kierunku północ - południe .
      • makurokurosek Re: Zdanie z fizyki klasa 7 25.04.24, 15:52
        Jeszcze jedno jeżeli rozpatrujemy to jako sondę wówczas odpowiedź nie będzie uwzględniała pozycji na wprost czyli kierunku północ południe , ponieważ większość ludzi będzie rozpatrywała tylko obecne ustawienie łódki
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 05:26
        Popłyną. Prosto nie jest jednoznaczne z trzymaniem kursu polnoc- południe. Trzymanie kursu na określony kierunek mozna różnie osiągnąć. W każdym wypadku zagłówka będzie płynąć prosto-, ale w trzech wypadkach tylko odcinkami. Tylko w jednym przypadku wiatr od rufy) będzie płynąć prosto- przez cały czas ( na żaglach , oczywiście)
      • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:45
        Ruch prostoliniowy w fizyce może odbywać się pod kątem 45stopni 🤦‍♀️ Chodzi o to, że nie jest krzywoliniowy…
      • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:06
        >inny kierunek wiatru będzie potrzeby do >utrzymaniu tego kierunku , a inny do utrzymania >jej w kierunku północ - południe
        Właśnie sobie zdałam sprawę, że spełniłaś warunki zadania „zadaj pytanie kilku osobom i doradź co odpowiedzą - będziesz zaskoczony”

No bo właśnie pływanie żaglówką sprowadza się do tego, że nie potrzebujesz różnych kierunków wiatrów by pływać w różne strony(nie czekasz na wiatr z lewej, by popłynąć w praco, a potem nie czekasz na wiatr z prawej, by wrócić na lewo), tylko możesz sobie pływac w (niemal) każdym kierunku niezależnie od aktualnie wiejącego wiatru.
        • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:11
          Z żeglarstwem mam tyle wspólnego, co z baletem, ale moje nikłe doświadczenie właśnie mi mówiło, że o to chodzi w nauce żeglowania - żeby płynąć tam gdzie się chce, a nie tam gdzie wieje wiatr 😃
        • makurokurosek Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 14:35
          Nie znam się na żeglarstwie, ponieważ jest to zadanie z klasy siódmej to na pewno zakłada, że towarzystwo na żeglarstwie też się nie zna. Zakładam więc, że w zadaniu mogło chodzić tylko o kierunek sił.
          Po przeczytaniu zadania dla mnie było oczywiste, że tylko siła działająca z tyłu łodzi jest w stanie ją popchnąć do przodu, ale skoro dwóch nauczycieli udzieliło różnej odpowiedzi, to dla mnie różne pojmowanie określenia "prosto" jest jedynym wytłumaczeniem różnych odpowiedzi.
          • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 14:53
            makurokurosek napisała:

> Po przeczytaniu zadania dla mnie było oczywiste, że tylko siła działająca z tył
            > u łodzi jest w stanie ją popchnąć do przodu

Założyłaś, że w podręczniku dla 7-klasistów bada się wiedzę, którą powinien dysponować 3 -latek, czyli wiedzę, że wiatr popycha rzeczy zgodnie z kierunkiem wiania?
            Nie, powinnaś założyć, że u 7-klasistów uczy się bardziej złożonych mechanizmów, czyli powinnaś założyć, że to nie "łodź", tylko żaglówka i rozpatruje się tu siły występujące w układzie wiatr - opór żagla. W tym układzie powstają siły dodatkowe, zupełnie nieintuicyjne, które pozwalają pchać żaglówkę do przodu, mimo wiatru prawie w dziób.
            • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 15:54
              "czyli powinnaś założyć, że to nie "łodź", tylko żaglówka i rozpatruje się tu siły występujące w układzie wiatr - opór żagla."
              Żeby dokonać takiego założenia, trzebaby znać całą treść zadania i istotną informację, że w tej żaglowce można postawić żagle, co autorka w wątku założycielskim ominęła
              • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 16:38
                little_fish napisała:

> Żeby dokonać takiego założenia, trzebaby znać całą treść zadania i istotną info
                > rmację, że w tej żaglowce można postawić żagle, co autorka w wątku założycielsk
                > im ominęła

Jeśli pokazują mi żaglówkę ze złożonymi żaglami, jestem uczennicą klasy 7 i wiem, że to zadanie z dynamiki to zakładam, że nauczyciel nie miał innego zdjęcia pod ręką, a nie, że jest idiotą i pyta mnie o to, w którym kierunku popłynie łódka bez żagli, jeśli ją popchnę w kierunku A.
                • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 16:43
                  A bo to mało idiotycznych czy podchwytliwych zadań jest w polskich podręcznikach albo na kartkówkach?
                  • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 16:51
                    little_fish napisała:

> A bo to mało idiotycznych czy podchwytliwych zadań jest w polskich podręcznikac
                    > h albo na kartkówkach?

Nie wiem. Zakładam, że jeszcze nie dotarliśmy do etapu "pokoloruj drwala", ale może się mylę.
    • mia_mia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 04:32
      Nie wiem jakiej odpowiedzi udzielił syn, ale to zadanie z książki i jeśli było na sprawdzianie przepisane przez nauczyciela prawidłowo to nie ma się co czepiać o brak żagla, bo można sobie wybrać jaki się chce. Nauczyciel mógł też na potrzeby sprawdzianu odrysować żagiel ustawiony konkretnie. Samo hasło „mieliśmy to zadanie o żaglówce” nie oznacza, że było to dokładnie to samo zadanie, z tymi samymi warunkami.
      W treści zadania jest wskazówka, że odpowiedź nie jest intuicyjna, czego akurat można było się domyśleć, bo inaczej byłoby to za proste.
    • primula.alpicola Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 06:05
      Nie popieram, namawiam żeby odpuścił i nie wkraczam z pomocą.
    • borsuczyca.klusek Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:31
      Napiszę tylko, że polska szkoła to piekło 🙄
      • primula.alpicola Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:45
        borsuczyca.klusek napisała:

> Napiszę tylko, że polska szkoła to piekło 🙄
        >

Jasne, 9. krąg po prostu.
    • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:42
      Zadanie wygląda tak, stronę wcześniej jest wytłumaczenie. Gdyby tel zmienił mi w hieroglify, to strzałki są trzy, a tekst brzmi „żaglówka będzie mogła płynąć prosto (załóżmy, że żagiel można ustawić w dowolnym kierunku) jedynie kiedy wiatr będzie wiał z kier „czerwona strzałka”, tylko z kierunku „czerwona strzałka/ niebieska strzałka” , wszystkie trzy strzałki.

Pytanie jaka odpowiedź padła i o co chodzi nauczycielowi, czy o zdanie z poprzedniej strony, że „będzie lekko dryfować w bok , ale ruch do przodu jest dominujący” o ile nie będzie jej wiało wprost w tyłek, czy że właśnie niezależnie od wiatru popłynie prosto, bo lekki dryf pomijamy.
      • ichi51e Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 08:56
        Odpowiedź którą padła moim zdaniem była z gat głupio madrych i uwzględniała nie hipotetyczną żaglówkę plus strzałki tylko konkretną żaglówkę z obrazka na której żagle są złożone. Stawiam że jeden nauczyciel wykazał się zrozumieniem dla myślenia akustycznego a drugi domagał się rozwiązania zadania tak jak twórcy zadania chodziło.
      • septembra Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:05
        No więc właśnie, głuchy telefon z tego wyszedł
        • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:14
          septembra napisała:

> No więc właśnie, głuchy telefon z tego wyszedł

To całkiem prawdopodobne, ale wyjaśnienie tego dwójce 7 klasistów zajęłoby nauczycielowy może 10 minut i zapewne obaj byliby usatysfakcjonowani. Ale nauczycielowi nie wolno DOKUCZAĆ więc obaj będą niejako z poczuciem porażki.
          • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:39
            Zapewniam cie ze nawet wytłumaczenie podstawy hydrodynamiki płynów studentowi fizyki zajmuje trochę więcej niż 10 minut, a otwartość na dyskusje powinna dotyczyc obu stron
            • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 09:56
              Otwartość ze strony uczniów chyba jest. Nauczyciel w podstawówce, w odróżnieniu od akademickiego chyba musi mieć przygotowanie pedagogiczne więc metodykę powinien dostosować do 13 latków a nie studentów fizyki.
              • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 10:22
                To zadanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, o delikatnie podejrzewam ze pełne wytłumaczenie zachodzących zjawisk przerasta i kompetencje ucznia ale i nauczyciela.
                Ps do nauczyciela warto iść ale spytać o uzasadnienie wyboru odpowiedzi i przedstawić swoje a nie po to by się kłócić o ocene kolegi
                • ichi51e Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 10:24
                  No tak bo przecież nie zapominajmy że nic się nie dzieje w próżni i dopóki nie wiemy gdzie dokładnie na kuli ziemskiej stoi ta hipotetyczna zagłówka zadania w sumie nie da się rozwiązać…
                  • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 10:37
                    Siły coriolisa to akurat przy tych prędkościach możesz sobie darować smile
                  • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:42
                    Ale jakiej znów kuli??? Ziemia jest płaskim dyskiem spoczywającym na 4 słoniach, a te z kolei stoją na wielkim żółwiu… Powinnaś więc raczej pytać o krzywiznę skorupy A’tuina…
                    • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 18:01
                      memphis90 napisała:

> Ale jakiej znów kuli??? Ziemia jest płaskim dyskiem

Biedny autor podręcznika chciał obrazowo przedstawić zasady dynamiki, nie operować na jakichś abstrakcyjnych strzałkach, tylko na przykładzie pokazać czym jest wypadkowa sił, ale nie przewidział autystycznych skłonności dzisiejszego społeczeństwa, które nie potrafi już wyczuć kontekstu, intencji pytającego, skrótu myślowego i wszystko bierze literalnie. No nie da się już wytłumaczyć dynamiki na podstawie siły wiatru i oporu żagla, bo przecież na żaglówkę działa jeszcze opór wody, steru, pogoda, ruch Ziemi, wszechświata oraz czy w żaglówce siedzi gruby sternik, czy chudy.
                      • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 27.04.24, 17:03
                        Oraz czy w wodzie są żółwie. Zapomniałaś o żółwiach.
                • kubek0802 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 10:33
                  71tosia napisała:

>
                  > Ps do nauczyciela warto iść ale spytać o uzasadnienie wyboru odpowiedzi i przed
                  > stawić swoje a nie po to by się kłócić o ocene kolegi

Pozwolę sobie wkleić co napisałam wczoraj o 15/12

I w zasadzie nie powinni dyskutować o ocenie a o fizyce.
            • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 12:03
              tu wystaczy tłumaczyć tylko część mechaniki płynów - aerodynamikę.
              • 71tosia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:32
                Nie wystarczy bo jak słusznie zauważyłaś cześć zagłówki jest zanurzona w jeziorze smile
                • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:43
                  Nieprawda, nikt nie mówił, że to jezioro!
      • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 11:58
        Memphis, to jest podstawa zadania, które kolega syna miał na sprawdzianie. Jednak treść została "sprytnie" zmieniona przez nauczyciela. Napisałam to w pierwszym poście, ale widzę, że wiele osób tego nie doczytało.

Zróbcie sondę wśród ludzi - pokażcie zdjęcie i powiedzcie, przy którym kierunku wiatru (zaznaczenie strzałkami) zagłówka widoczna na zdjęciu popłynie prosto?

.
        • little_fish Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 12:02
          Nie dodałaś również tego, że w zadaniu jest informacja o postawieniu żagli.
          • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 12:08
            bo nie było w tym zadaniu kolegi suspicious Zadanie było, jak napisałam "sprytnie" przerobione. O czym to siwadczy, juz nie napiszę suspicious
            Aż wczoraj poprosiłam o zdjęcie sprawdzianu tego kolegi (syn je widział wcześniej).

Było w zadaniu syna. I on dobrze na to odpowiedział. Tylko druga część. Tu fakt - tego nie napisałam. Ze zadanie syna było pełną wersją z ksiązki.

Ale wiem, że gadali na ten temat. I stąd kolega napisał co napisał.
            • bbkk Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 21:04
              "Sprytnie przerobił" 🤦‍♀️ Sprawdzał myślenie a nie odtwarzanie 🤷🏻‍♀️
              • kochamruskieileniwe Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 23:57
                Gdyby sprytnie a nie "sprytnie" powinien uznać odpowiedź wynikająca z myślenia.
        • dracaria Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 12:50

> Jednak treść została "sprytnie" zmieniona przez nauczyciela.

Nawet w podręczniku częścią zadania jest "wybadanie" wśród ludzi jakie jest ich zdanie. Uczeń ma się dowiedzieć, lub potwierdzić swoją opinię, jeśli ją ma, że dynamika jest nieintuicyjna i nie należy jej brać "na chłopski rozum". Ludzka intuicja podpowiada bowiem, że żaglówka nie może płynąć do przodu, jeśli wiatr wieje z przodu lub z boku, a jest odwrotnie. Jest to cenny wniosek uczący myślenia krytycznego, czyli nie traktowania fizyki intuicyjnie.
        • memphis90 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 15:14
          >. Jednak treść została "sprytnie" zmieniona >przez nauczyciela
          Napisałaś, że „jest tam haczyk” i czekałaś kto zauważy, że na zdjęciu nie ma żagla, za to jest kotwica. Wkleiłam orginal zadania, w zgadywanki bawić się nie będę.
    • slonko1335 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 16:29
      Nie, nie wkraczamy z pomocą, od tego dziecko ma rodziców. Czy syn ma absolutna pewność że zadanie było identyczne a nauczyciel nie zmienił żadnych danych lub nie rozwinął żagla? Jeżeli nawet tak to niespecjalnie widzę małolata w roli adwokata drugiego.
      • mia_mia Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 16:35
        Ja też i nie bardzo wyobrażam sobie taką rozmowę.
        Dzień dobry, jestem Krzyś Kowalski, chciałem z Panem porozmawiać o sprawdzianie Piotra i wytłumaczyć dlaczego w zadaniu 8 nie ma Pan racji?
    • po_godzinach_1 Re: Zdanie z fizyki klasa 7 26.04.24, 17:12

> Popieracie pomysł dziecka?

Oczywiście popieram .
      I z ciekawością czekam na rezultat tej koleżeńskiej interwencji. Zawsze to jakaś szkoła życia dla syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka