Dodaj do ulubionych

Zębacz kulinarny potrzebny

26.04.24, 11:34
Ostatnio kompletnie nie mam weny do gotowania.
Jak to ugzyźć ?
Zębacz potrzebny jak nic.

Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 11:43
      Zamów pizzę. To bardzo pomaga na brak weny kulinarnej, albo niechęć do pomieszczenia kuchennego.
      • ageman Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:11
        Była wczoraj 😞
        Na razie brak poprawy.
        Może jedna pizza to za mało na poprawę weny ?

Aga
        • aqua48 Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 16:49
          Ja dzisiaj zaliczyłam KFC. Może i Tobie by się przydało?
    • berdebul Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:52
      Robię plan posiłków tj. wynajduję ciekawy zestaw w necie, wedle tego listę zakupow, zamawiam i później przerabiam na półprodukty - gotuję gar bulionu i dzielę na porcje: na botwinkę, na bulion do risotto, na zupę krem.
      Kalafiory piekę - część idzie do sałatki na obiad, część na zupę, część na wege sos do makaronu. Podobnie brokuł.
      Cebula: w kostkę, w piórka (do zamrożenia), pikle (do lodowki).
      Kimchi - może stać w lodowce, późnej dorzucam do placków/wyciągam do jedzenia.
      I tak dalej. Zawsze odkładam jedną lub dwie porcje jakiegoś dania i mrożę. Jak nie chce mi się gotować to wyciągam gotowy. Jak nie mam czasu to wyciągam pół produkt typu zamrożony bulion, zamrożony upieczony kalafior, wystarczy zagotować i jest gotówy lunch/kolacja.
      • ageman Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:56
        Ech, jak mam wenę to też tak potrafię.
        A teraz jakoś wlaśnie nie, mam pustkę w głowie i niechęć do szukania inspiracji.

Aga
        • berdebul Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:59
          Jak nie mam weny to zamawiam wedle starych list, jeżeli skończą sie zapasy gotowych rzeczy w zamrazarce.
    • mia_mia Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 13:50
      1. Przegląd zamrażarki i szafek, może coś trzeba zużyć
      2. Wizyta w sklepie i kupienie tego co jest na promocji albo jakiś tydzień przewodni
      3. Otworzenie menu jakiejś lubianej restauracji i zrobienie czegoś co byś zjadła
      4. Skorzystanie z gotowego sosu czy całego dania
    • mayaalex Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 15:51
      Moze risotto ze szparagami? bo rozumiem, ze nie masz weny a nie ze juz nie mozesz zniesx mysli o gotowaniu. A na szparagi akurat jest sezon, jakies lekkie risotto (jest fajny przepis w kwestii smaku) bedzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka