ageman 26.04.24, 11:34 Ostatnio kompletnie nie mam weny do gotowania. Jak to ugzyźć ? Zębacz potrzebny jak nic. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 11:43 Zamów pizzę. To bardzo pomaga na brak weny kulinarnej, albo niechęć do pomieszczenia kuchennego. Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:11 Była wczoraj 😞 Na razie brak poprawy. Może jedna pizza to za mało na poprawę weny ? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 16:49 Ja dzisiaj zaliczyłam KFC. Może i Tobie by się przydało? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:52 Robię plan posiłków tj. wynajduję ciekawy zestaw w necie, wedle tego listę zakupow, zamawiam i później przerabiam na półprodukty - gotuję gar bulionu i dzielę na porcje: na botwinkę, na bulion do risotto, na zupę krem. Kalafiory piekę - część idzie do sałatki na obiad, część na zupę, część na wege sos do makaronu. Podobnie brokuł. Cebula: w kostkę, w piórka (do zamrożenia), pikle (do lodowki). Kimchi - może stać w lodowce, późnej dorzucam do placków/wyciągam do jedzenia. I tak dalej. Zawsze odkładam jedną lub dwie porcje jakiegoś dania i mrożę. Jak nie chce mi się gotować to wyciągam gotowy. Jak nie mam czasu to wyciągam pół produkt typu zamrożony bulion, zamrożony upieczony kalafior, wystarczy zagotować i jest gotówy lunch/kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:56 Ech, jak mam wenę to też tak potrafię. A teraz jakoś wlaśnie nie, mam pustkę w głowie i niechęć do szukania inspiracji. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 12:59 Jak nie mam weny to zamawiam wedle starych list, jeżeli skończą sie zapasy gotowych rzeczy w zamrazarce. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 13:50 1. Przegląd zamrażarki i szafek, może coś trzeba zużyć 2. Wizyta w sklepie i kupienie tego co jest na promocji albo jakiś tydzień przewodni 3. Otworzenie menu jakiejś lubianej restauracji i zrobienie czegoś co byś zjadła 4. Skorzystanie z gotowego sosu czy całego dania Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Zębacz kulinarny potrzebny 26.04.24, 15:51 Moze risotto ze szparagami? bo rozumiem, ze nie masz weny a nie ze juz nie mozesz zniesx mysli o gotowaniu. A na szparagi akurat jest sezon, jakies lekkie risotto (jest fajny przepis w kwestii smaku) bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś