Dodaj do ulubionych

Bolt, Uber itp - dajecie napiwki?

04.05.24, 19:21
Przeważnie daję 10 zł choć ostatnio już zaczęłam 5 zł. Mam popsuty samochód i nie zawsze mam autobus w odpowiednim czasie. A uberem płacę ok 15 zł za dojazd do pracy - więc nie majątek. Dzisiaj już postanowiłam że nie dam napiwku, ale wiezie mnie niesłyszący kierowca i ... czuję że powinnam mu cos dać. Ma bardzo ograniczone pole zarobkowania. Teraz 5 zł to będzie 50 % tego co zapłacę i dużo i nie dużo.
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 19:33
      tak, daje.
    • krwawy.lolo Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 19:38
      Chciałem raz w życiu pojechać Grabem. Zadałem sobie trudu, zainstalowałem aplikację, zarejestrowałem, dokonałem fotoidentyfikacji, a w końcu i tak nikt nie chciał po nas przyjechać. sad
    • bywalec.hoteli Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 19:44
      Końcówkę - czyli np jak kosztuje 37 zł to daje 40
    • angazetka Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 19:47
      Nie jeżdżę Uberem ani Boltem.
      • igge Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:03
        A my tylko uberem boltem itp
        Ciekawa jestem jak często potrzebujecie taxi.
        My potrzebujemy bardzo często. I koszt takiej tradycyjnej taksówki to wielokrotność taryfy ubera.
        Całą pensja czy stypendium musiałaby iść na taksòwki.
        • panna.nasturcja Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:42
          Bezpieczeństwo cenię wyżej.
        • tromedlov Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:45
          Ja nie jeżdżę z ludźmi, którzy nie mają prawa jazdy.
          No ale co kto lubi.
          Całe szczęście za jakiś miesiąc branża się mocno zmieni.
          • panna.nasturcja Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:53
            Nareszcie!
    • koko8 Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 19:54
      Daję.
    • kropkaa Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 20:04
      Nie jeżdżę Uberem ani Boltem, w ogóle taxowkami bardzo niechętnie, gdyż mam wyjątkowe szczęście trafiać na takich "kierowców", którzy prawa jazdy na oczy nie widzieli.
      • igge Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:01
        A mnie się ekstremalnie rzadko tacy zdarzają.
        Trafiamy na sympatycznych kierowców. A korzystamy naprawdę sporo.
        Już prędzej mam zastrzeżenia do uberowskiej cholernej nawigacji bo często źle prowadzi, szczególnie na zadupiu albo w okolicach leśnych.
        Nienawidzę też jak kierowca puta się pasażera jak jechać.
        My między innymi dlatego korzystamy z taxi bo nie wiemy jak gdzieś tam dojechać konkretnie.
        W takich sytuacjach jak nie jestem pewna drogi to ppokazuję kierowcy jego nawigację. I reklamacja ewentualnie potem.
        • igge Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:01
          Pyta
    • taje Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 20:04
      Daję (przez apkę płacę, bo nigdy nie mam gotówki). Ale z niesłyszącym kierowcą to bałabym się jechać.
      • eagle.eagle Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 20:19
        Już drugi raz mi się trafił. Zastanawiałam się czy w ogóle można mieć prawo jazdy jak się nie słyszy , ale widocznie można. Jak się zamawia to nie ma informacji że jest niesłyszący, dopiero jak wejdziesz do samochodu to jest kartka na nagłówku która o tym informuje.
      • panna.nasturcja Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 20:41
        Też bym się bała i odmówiłabym jazdy.
        Ale mogą mieć prawo jazdy, zmieniły się przepisy.
        Z tym, że ani boltem, ani uberem nie jeżdżę, w taksówce się nie spotkałam nigdy.
    • 71tosia Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 20:21
      Często daje
    • igge Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 22:56
      15 zł?
      Dziwne.
      U mnie kierowcy ubera nie chcą brać takich takich kursów. Miałam wiele razy problem z kursami za ok 20-30 zł. Odrzucali. Zmieniali zdanie.
      Spóźniona byłam.

A co do napiwków go w mojej rodzinie jest tak, że ja i mąż nie dajemy. No ze trzy razy dałam dychę bo byłam wdzięczna.
      Syn nie wiem.
      Natomiast moja córka, która najwięcej jeździ uberami zawsze daje napiwki ale chyba kilka zł. Może teraz to już 10ziko.
      Dostawcom pizzy też daje.
      • igge Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 22:56
        Takich bliskich tzn tanich. Za mniej więcej 20
      • eagle.eagle Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:37
        Dzisiaj za 10 zł nawet jechałam , jakiś upust miałam- ale cały czas mam upusty. U mnie nie ma problemu z takimi kursami, na szczęście. Zawsze pierwszy kierowca którego klikam bierze kurs.
      • panna.nasturcja Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:43
        I właśnie dlatego jeżdżę taksówkami i nie mam problemów nawet z krótszym kursem, jeśli potrzebuję.
        • taje Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:50
          Taksówki też czasami nie chcą przyjmować krótkich kursów.
          • panna.nasturcja Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 04.05.24, 23:52
            Nigdy się z tym nie spotkałam, przecież zamawiając taksówkę nie mówię gdzie będę jechała. Przyjeżdżają i nigdy mi nie odmówili kursu.
            • taje Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:02
              A mnie tak. Czasami pytają się, gdzie będzie kurs.

Ja zdecydowanie wolę taksówki na apki - widać cenę, nie trzeba wisieć na telefonie żeby taksówkę zamówić, można przez apkę odwołać, podczas jazdy widać trasę, sama wygoda. Problem nie w apkach, tylko w tym komu ustawodawca pozwala jeździć i jak to jest sprawdzane (nie jest). Trzeba ukrócić proceder, że jedna osoba jest oficjalnie zarejestrowana jako kierowca w apce a na jego konto jeździ cała gromada szemranych kolesi bez polskiego prawa jazdy.
              • chococaffe Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:04
                ale zwykłe taksówki też maja apki jak ktoś lubi
                • taje Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:06
                  Ja używam Free Now - tam jeżdżą i taksówki, i "przewóz osób".
                  • taje Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:08
                    I dodam, że taksówki w tej apce też czasem nie chcą przyjmować krótkich kursów - nie ma znaczenia, czy taksówka, czy nie.
                  • eagle.eagle Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:10
                    taje napisała:

> Ja używam Free Now - tam jeżdżą i taksówki, i "przewóz osób".
                    >

Przeważnie, przynajmniej u mnie w mieście, jeżdżą tacy co są w Uber, Bolt i Freenow. Znajoma zaczęła jeździć we Freenow - ona tylko to bo od nich ma samochód - muszę zapytać jak na tym wychodzi -ale chyba nie za dobrze bo od kilku tyg wisi mi 100 zł i nie może oddać .
                  • chococaffe Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:13
                    Pewnie ta sama firma taksówkowa nie pyta o trasę kiedy zamawiasz przez telefon, a applikacja może pytac. Ja w PL dzwonię i nigdy mnie nikt nie pytał dokąd kurs. Znam taryfę konkretnej firmy, wiem jaka jest mniej wiecej odległość, wiem jakie mniej wiecej są warunki na drodze - z niespodziankami cenowymi się raczej nie spotykam.
                    • eagle.eagle Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:23
                      Ostatnio jak zamawiałam taksówkę - akurat tam nie było tańszych zamienników, to dopytali dokąd będzie kurs. Ile zapłacę wiedziałam już na początku kursu, mogłam sobie wybrać z trzech opcji cenowej, zależało od drogi i czasu dojazdu - tak mi się wydaję.
                    • taje Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:28
                      Dla mnie ważne też, żebym mogła płacić bezgotówkowo. Kiedy przyjeżdżam do Warszawy na kilka dni nigdy nie mam polskiej gotówki (nie lubię wyciągać z bankomatu bo zawsze mi zostaje). Na apki taksówkowe przerzuciłam się z 4-5 lat temu po tym jak kolejny taksówkarz zaczął sapać z oburzeniem na zamiar płacenia kartą i kilka razy anulowali mi zamówione z wyprzedzeniem kursy 5 min przed przyjazdem (i to różne korporacje). Co z tego, że zamówienia przyjmują z wielogodzinnym wyprzedzeniem, jeśli taksówki szukają dopiero 15 min przed umówioną godziną i nagle okazuje się, że nie ma chętnego - przedpotopowy system. Zdecydowanie wolę apki.
                      • chococaffe Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 09:58
                        Też wolę bezgotówkowo i tak placę od lat.

p.s. napiwki daję tylko wtedy kiedy jest wyjątkowo krótka trasa albo kierowca jest jakiś wyjatkowo pomocny.
    • jammer1974 Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:16
      Kierowca nieslyszacy?
      Przypomnialo mi sie jak kiedys cos mi ostro w szyje strzelilo i nie moglam ruszac glowa ani na prawo ani na lewo a musialam pilnie gdzies jechac. Corka mi patrzyla czy cos jedzie z prawa czy z lewa. Do dzis dziekuje ze szczesliwie dojechalam.
      Trza bylo sie za kierowce ubera najac.
    • veryvery Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 00:39
      Dużo jeżdżę uberem, codziennie do pracy, ale to nie w Polsce tylko w UK, nigdy nie daję napiwków
    • eagle.eagle Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 08:18
      Właśnie wracam z roboty, też Uberem , no i mi głupio że facet jedzie po mnie pół miasta aby mnie zawieść do mniejszego miasta za marne 10 zł , a wiadomo że to nie wszystko jest dla niego ... Coś dorzucę.
      Pamiętam kiedyś mnie wiózł taki ciemny typ z czarnymi kręconymi włosami, jak zobaczył że dałam mu 10 zł napiwku to zatrąbił , pomachał - tak niewiele a można komuś dobrze dzień zacząć - to też była niedziela rano.
      • eagle.eagle Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 08:25
        Trochę to chore, bo jakby mi wyskoczyło że za drogę mam zapłacić 20 zł to bym wolała poczekać 30 min i pojechać autobusem za 4 zł ... .
      • marianna211272 Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 05.05.24, 08:37
        fajna reakcja ja daje naogol 5 ,10 jezdze na krotkie trasy zawsze przyjezdzaja nawet za glupie 15 zl Raz nie dalam kiedy kierowca przez cala droga patrzyl w swoj prywatny telefon ( ten z trasa mial zawieszony na przodzie) .Nie bardzo rizumiem tych pochwal taksowkarzy z korpo roznie jezdza i rozne niefajne akcje w normalnych taksowkach mi sie trafily.Ostatnio np mialam lot nad rane musialam wyjechac ok 3 taki zamowilam dzien wczesniej na okreslona godzine .W nocy dzwoni mi tel ze nikt sie nie podjal kursu, na ostatnia chwile szukalam nowej taksowki i na koniec znalazlam wlasnie ubera.Czesto taksowkarze w Warszawie jezdza po miescie jak szalency jakby to byla trasa formula 1 ,kilkakrotnie zwracalam uwage zeby zwolnili .
    • wena-suela Re: Bolt, Uber itp - dajecie napiwki? 08.05.24, 10:02
      Zawsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka