Dodaj do ulubionych

Nie umiem znaleźć w internecie

13.05.24, 10:01
Może mi pomożecie... Bo aż niemożliwe, żeby nie było. Szukam w woj. pomorskim technikum, które ma klasę "Technik rybactwa śródlądowego" i/lub "Technik rybołówstwa morskiego". I nie mogę znaleźć. Ale żeby nad morzem takiego technikum nie było?
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 10:33
      Spróbuj tu poszukać: szkolnictwo.pl/szukaj,technik_rybactwa_%C5%9Br%C3%B3dl%C4%85dowego

ale tylko o rybactwie znalazłam jakieś info.

• mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:02
        Tam jest wyszukiwarka, do której trzeba podać nazwę i miasto. Gdybym znała nazwę szkoły i miasto, w którym jest, nie miałabym problemu.
        • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:10
          A skąd ja mam wiedzieć, po co i ta wiedza. Założyłam, że szukasz szkoły dla bombelka. To chyba wiesz, jakie miejscowości wchodzą w grę - wchodzisz w szkoły w danych miejscowościach i sprawdzasz, czy na kolejny rok szkolny otwierają dany kierunek.

• mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:12
            W grę wchodzą miejscowości w pomorskim. Duzo ich jest i wpisywanie wszystkich po kolei, bo a nuż tam jest żądana szkoła, nie wchodzi w grę. Lepsza by była mapa szkół z tą klasą - wtedy się popatrzy, gdzie najlepszy dojazd. Ale taka mapa (ani lista szkół) najwyraźniej nie istnieje.
          • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:12
            A, teraz widzę, że informator nie odsyła do konkretnych szkół. No to lipa faktycznie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 10:40
      www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Technik+rybactwa+%C5%9Br%C3%B3dladowego+technikum+gdzie+#ip=1
      • alpepe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 10:49
        I gdzie tu masz pomorskie?
        A ona o to pytała.
      • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:03
        Tak, wpisać na pałę w google, to umiem wink Rozwiązać swojego problemu ("gdzie w pomorskim jest..."), no za cholerę nie mogę.
        • alpepe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:12
          Bo pewnie ich nie ma
          • jottka Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:14
            metodą analogową dzwoń do kuratorium - muszą mieć spis szkół i specjalności na swoim terenie. jeszcze są centra edukacji rolniczej, ale to już w desperacji bym dzwoniła i pytała, gdzie szukać konkretnych informacji.
            • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:16
              Dzięki
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:34
          Pokazują się szkoły, które są. Wszystkie mają internaty.
          Takich szkół nie ma dużo i tam, gdzie mieszkasz może nie być.
          Jeśli te ci nie odpowiadają, to dzwoń do kuratorium pod które podlegasz, może jakąś też mają, albo klasę w jakieś szkole rolniczej.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:46
          Tu masz wyszukiwarkę.
          Według niej w pomorskim rybactwa śródlądowego nie ma, morskiego nie sprawdzałam.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:48
            waszaedukacja.pl/ponadgimnazjalne/pomorskie
    • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:20
      Sprawdź jeszcze te 4 szkoły. infozawodowe.men.gov.pl/szkoly/?search%5Bquery%5D=&search%5Bvoivodeship%5D=11&search%5BvoivodeshipCounty%5D=&search%5BfacilitySchoolType%5D%5B%5D=9&search%5BfacilitySchoolType%5D%5B%5D=12&search%5BprofessionAreas%5D%5B%5D=41&search%5BprofessionDomains%5D%5B%5D=137
    • kochamruskieileniwe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:25
      A jesteś pewna, że znajdziesz ten kerunek?
      Bo dawniej w kierunku technik rybołówstwa morskiego kształciła szkoła w Kołobrzegu - www.zsmor.pl/o-szkole (tak, wiem, woj. zachodniopomorskie). Ale obecnie, nawet w tej szkole zlikwidowano ten kierunek.

W Technikum Morskim w Darłowie (tez zachodniopomorskie) również tego kierunku nie ma
      zsm.darlowo.pl/?page_id=813

O tych szkoiłach wiedziałam, że są.

Tu masz wykaz morskich jednostek edukacyjnych. Tych średniego stopnia i wyższych. Szukaj na stronie szkół. Nie zostało juz ich wiele,
      www.gov.pl/web/gospodarkamorska/morskie-jednostki-edukacyjne
      • kochamruskieileniwe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:28
        w zespole szkół morskich w Gdańsku, też tego kierunku nie ma
        zsm.edu.gdansk.pl/pl/page/kierunki-ksztalcenia/dokumenty-szkoly-1-14
      • daniela34 Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:30
        No właśnie mam jakieś takie pesymistyczne przekonanie, że jak nie można znaleźć to nie ma. Jest linkowana już wyżej szkoła w SIerakowie (wielkopolskie) ale siłą rzeczy rybołówstwa morskiego w niej nie ma.

Autorko - tak z czystej ciekawości poznawczej, jeśli znajdziesz kierunek to napisz tutaj.
        • kochamruskieileniwe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:32
          jeszcze jest szkoła w Nakle nad Notecią, ale tam kierunku rybactwo śródlądowe (nie mówiąć o morskim suspicious) brak
          • kochamruskieileniwe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:33
            zegluganaklo.pl/strona-50-opis_szkoly.html
        • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 17:47
          > Autorko - tak z czystej ciekawości poznawczej, jeśli znajdziesz kierunek to nap
          > isz tutaj.

Oczywiście, chętnie napiszę. Na razie kuratorium mi nie odpisało.
          Zastanawiam się też, co poradzić dziecku, które sobie wymarzyło kierunek, którego nie ma w jego zasięgu. Jaki by tu był zbliżony zamiennik.
          • kochamruskieileniwe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 19:23
            Technik nawigator morski
            Technik mechanik morski

Są te kierunki w Gdańsku
            • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 20:58
              Ale on lubi konkretnie ryby. Zna dużo gatunków, zachowanie, wygląd, wielkość itp.
              • raphidophora_tetrasperma Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 21:35
                Dzicko z pasją - Super. Mój stryj też marzył, żeby zostać szyprem ale babka przytomnie wsadziła go na kuter w ramach wolontariatu i po pierwszym nocnym rejsie marzenie o zostaniu "kutrarzem" prysło. Praca bardzo ciężka, a na chwilę obecną nieopłacalna. Może lepiej poszukajcie ogólniaka z rozszerzeniem biol-geo, a później ichtiologia.
              • kolorowa-branzoletka Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 21:54
                A w internacie nie chce mieszkac? Kojarze ludzi, ktorzy uczyli sie w Sierakowie. Wiele lat temu. Powodzi im sie dobrze. Albo biol-chem w jakims srednim liceum a potem rybactwo na Akademii Rolniczej w Olsztynie?
                • kolorowa-branzoletka Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 21:59
                  Ewentualnie weterynaria a potem specjalizacja rybacka. Po studiach weterynaryjnych mozna taka zrobic na pewno. Ale jak to wyglada z technikum weterynaryjnym to nie wiem.
                  • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 22:36
                    Technikum weterynaryjne to jest jakiś trop. Dzięki. Liceum - nie, biol - nie, za słaba średnia.
              • ardzuna Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 22:58
                mama-ola napisała:

> Ale on lubi konkretnie ryby. Zna dużo gatunków, zachowanie, wygląd, wielkość it
                > p.

Jak lubi, to może nie będzie chciał ich zabijać?
                • taje Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:06
                  Tak, nie szkolmy rybaków, bo po co.
                  • ardzuna Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:13
                    Zgadzam się.
                    Ale nie pisałam postu o tym, tylko o tym, że jak ktoś kocha ryby, to ich nie chce zabijać.
                    • taje Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:18
                      No jeśli uważasz, że jakiś kraj może sobie pozwolić na brak kształcenia osób pracujących w rybołówstwie czy hodowli zwierząt, niezależnie jakie się ma poglądy na jedzenie mięsa, to chyba nie mamy o czym rozmawiać. To tak jakby krytykować kształcenie fizyków jądrowych bo tylko OZE są na topie.
                      • ardzuna Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:37
                        Jeśli nie mamy o czym rozmawiasz, to po co zaczynasz, wprowadzając nowy temat?
                        Zważ, że nie ja kasowałam nauczanie rybołówstwa w woj. pomorskim.
              • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 09:49
                mama-ola napisała:

> Ale on lubi konkretnie ryby. Zna dużo gatunków, zachowanie, wygląd, wielkość it
                > p.

To raczej wskazuje na klasę biol-chem w liceum i później jakaś zoologia....

Praca rybaka, to przede wszystkim ciężka praca fizyczna, a nie studiowanie ryb....
                • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 09:50
                  Doczytałam, że biol-chem nie. To może, jak ktoś wyżej napisał, technikum weterynaryjne?
        • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 12:56
          > Autorko - tak z czystej ciekawości poznawczej, jeśli znajdziesz kierunek to nap
          > isz tutaj.

Dostałam informację z kuratorium, że w pomorskim są trzy klasy w miarę na zadany temat, otóż: "Technik żeglugi śródlądowej" w Gdańsku; "Rybak śródlądowy" (branżowa) w Miastku oraz "Przetwórca ryb" (branżowa) w Kościerzynie.
          • ingaki Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 13:22
            A może jak już tu pomysł padł, że biol-chem i jakaś geografia. Bądź inne liceum czy technikum o podobnym temacie do ryb z maturą. Później studia Ichtiologiczne i akwakultury?

wbz.uwm.edu.pl/ichtiologia-akwakultura
            • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 14:01
              Co Wy z tymi studiami, biologią i ichtiologią. Stop. Chłopak ma za niską średnią, żeby iść do liceum. Trwają poszukiwania technikum bynajmniej nie topowego, względnie branżowej dla rybaka.
              • ingaki Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 14:09
                👍🏼 dobrze zrozumiano ☺️ to oby się znalazł kierunek który mu się spodoba 🤞
                • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 14:12
                  Oby smile
                  Z technikami weterynaryjnymi też obfitości nie ma.
              • kolorowa-branzoletka Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 14:18
                mama-ola napisała:

> Co Wy z tymi studiami, biologią i ichtiologią. Stop. Chłopak ma za niską średni
                > ą, żeby iść do liceum. Trwają poszukiwania technikum bynajmniej nie topowego, w
                > zględnie branżowej dla rybaka.

Ja jak normalnie uwazam niskoprogowe licea za idiotyzm, tak w Twoim przypadku bralabym pod uwage. Bardzo sensowny bylby Sierakow i internat. Od razu robilby to, co lubi. Ale nie kazde dziecko w tym wieku nadaje sie do wyprowadzki daleko od domu. Nic nie poradzisz na to, ze szkol rybackich jest tak niewiele. W tej sytuacji jakies najmarniejsze liceum a potem studia rybackie wydaje sie byc jakimstam wyjsciem. Branzowke rybacka masz blisko?
                • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 14:26
                  > Branzowke rybacka masz blisko?

Z tego, co pobieżnie sprawdziłam na mapie, to miałby chłopak za daleko.
    • afro.ninja Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:29
      Może zadzwoń tu
      www.kuratorium.gda.pl/system-informacji-oswiatowej/
    • taje Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:35
      Zapytałam się ChatGPT ale też nie wiedział... Ja znalazłam tylko technikum w Sierakowie ale to nie jest w pomorskim. Może być ciężko coś znaleźć - może zadzwoń do kuratorium?
      • kolorowa-branzoletka Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 11:53
        Kiedys w Gizycku tez bylo - nie wiem, czy ciagle jest. Tez nie pomorskie niestety.
        • alpepe Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 18:06
          Jest.
    • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 12:28
      Dzięki wszystkim, którzy doradzali smile Nic i tak nie znalazłam, ale napisałam do kuratorium. Jeśli ten jednorożec istnieje, to mi powiedzą, gdzie.
      • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 18:34
        Możesz jeszcze pytać w szkołach, gdzie był ten kierunek, a teraz nie ma oddzielnej klasy. Niektóre szkoły mają klasy wielozawodowe - warunkiem jest znalezienie pracodawcy na praktyki.
        • little_fish Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:11
          Ale to raczej w branżowych. W technikum nawet jak łączą kierunki to one są wyszczególnione.
    • dvdva Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 19:22
      W Łodzierzy chyba coś mają
      • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 20:06
        Chyba nie. Może w klasie wielozawodowej...
    • ingaki Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:44
      To chyba aktualne. W 2022 było w techników w Łodzierzy ale w tym roku nie oferują.
      • ingaki Re: Nie umiem znaleźć w internecie 13.05.24, 23:45
        Mapa pochodzi z tej strony

infozawodowe.men.gov.pl/uploads/pdf/6b6bc8f934ff9567ef81da4a1431c325.pdf
        • mama-ola Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 07:14
          Dziękuję
    • bei Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 07:26
      www.google.com/search?q=technikum+rybo%C5%82%C3%B3stwa+morskiego&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl-pl&client=safari
      • kurt.wallander Re: Nie umiem znaleźć w internecie 14.05.24, 09:54
        Gdyby to było takie proste..... Jak powchodzisz na strony szkół, to żadna nie otwiera klasy o takim profilu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka