Dodaj do ulubionych

Debata TVP

06.06.24, 13:06
Żółtek się rzuca o gryzienie po łydkach, jest oburzony, że w parlamencie europejskim trzeba znać angielski, a Beata Szydło uważa, że po polsku tam będą mówić!
Po co tacy ludzie startują? Rozumiem pieniądze, ale no chyba wypadałoby, żeby politycy startujący do PE znali chociaż minimalnie obcy język?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Debata TVP 06.06.24, 13:11
      Kto to jest żółtek?
      • 35wcieniu Re: Debata TVP 06.06.24, 13:36
        Niegdyś kandydat na prezydenta Polski, teraz na europarlamentarzystę.
        • asia-loi Re: Debata TVP 06.06.24, 22:08
          Wyguglałam go. On już był europosłem i skończył UJ. 🫣
    • pkt4a Re: Debata TVP 06.06.24, 13:27
      Prowokacje Dojnej Zmiany
      Potrzebna weryfikacja prokuratorów . Subito !!!

https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/441896811_486543967263966_5304356847599830983_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=lFbeu12tcuIQ7kNvgHzUaHn&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&oh=00_AYAbs1XDIVtk8KEsixA8od24KpRkS-ZxxOmeZzxriTQ0Cg&oe=66675321
    • bigzaganiaczzz [...] 06.06.24, 13:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • livia.kalina Re: Debata TVP 06.06.24, 15:08
        wszyscy się domyślamy, że dla tak wybitnego intelektu jak ty, nowe zakrętki to śmiertelne niebezpieczeństwo i tym głosowaniem po prostu walczysz o przeżycie.
    • borsuczyca.klusek Re: Debata TVP 06.06.24, 13:34
      martamarta92 napisał(a):

> Po co tacy ludzie startują? Rozumiem pieniądze.

Po pieniądze stawiasz kropkę i masz gotową odpowiedź
    • profes79 Re: Debata TVP 06.06.24, 15:45
      W oficjalnych pracach PE (komisje i plenarki) jest zapewniane tłumaczenie. To samo dotyczy oficjalnych dokumentów, chociaż tu zależnie od ich wagi na tłumaczenie inne niż trzy języki robocze trzeba często swoje poczekać.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Debata TVP 06.06.24, 16:01
        Ale ważne sprawy załatwia się poprzez rozmowy, kontakty i networking w kuluarach. Bez posługiwania się angielskim można tylko w kącie postać
        • dracaria Re: Debata TVP 06.06.24, 16:07
          hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Ale ważne sprawy załatwia się poprzez rozmowy, kontakty i networking w kuluarac
          > h.

Katoprawica myśli, że w kolebce demokracji wystarczy głosować, hehe.
          • iwles Re: Debata TVP 06.06.24, 23:12
            dracaria napisała:

> Katoprawica myśli, że w kolebce demokracji wystarczy głosować, hehe.

Oho! Ruskie trolle w akcji, z narracją zniechęcania do wyborów. Putin lubi to, dramatik 🤣

• profes79 Re: Debata TVP 07.06.24, 07:15
          Oczywiście, że tak; sam niejednokrotnie o tym pisałem. Natomiast warto zwrócić uwagę śledząc np. komisje (które są transmitowane na żywo i możliwe do odtworzenia) ilu MEP wypowiada się w swoim ojczystym języku, nie używając angielskiego czy francuskiego.
      • nick_z_desperacji2 Re: Debata TVP 06.06.24, 16:05
        Oficjalne prace w dyplomacji to w większości przyklepanie tego, co się ustaliło nieoficjalnie. Większość posłów to tak naprawdę sejmowe gęsi, nie wiedzą, czego tak w zasadzie dotyczy głosowanie, ale dostali instrukcje i tyle. Chętni do PE mają zamiar funkcjonować tak samo, tylko za lepszą kasę.
        • dracaria Re: Debata TVP 06.06.24, 16:07
          nick_z_desperacji2 napisała:

> Oficjalne prace w dyplomacji

A to wybory na konsuli?
          • nick_z_desperacji2 Re: Debata TVP 06.06.24, 16:10
            Ależ skąd! Tylko potem jest trzask dudy, że inni są w stanie przepchnąć więcej.
            • dracaria Re: Debata TVP 06.06.24, 16:19
              nick_z_desperacji2 napisała:

> Ależ skąd!

To po co piszesz o dyplomacji?
    • eilian Re: Debata TVP 06.06.24, 15:57
      Ja ostatnio spędziłam kilka dni w miejscu, gdzie była telewizja i ze zdziwieniem zauważyłam istnienie takiego komitetu jak Polexit (to ów Żółtek chyba) i to już w ogóle mi się nie klei (poza argumentem pieniędzy oczywiście). Tzn. im chodzi o to, żeby dostać się do Europarlamentu, żeby wyprowadzić Polskę z Unii?...
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Debata TVP 06.06.24, 16:02
        Przecież wiedzą, że nie wyprowadza, ale 50 tysięcy i emeryturka zachodnia piechotą nie chodzi. Kasa nie śmierdzi i można się zeszmacić
      • nick_z_desperacji2 Re: Debata TVP 06.06.24, 16:09
        To jak ksiądz w burdelu. Idzie cudzołożnice nawracać, ale co przy okazji zaliczy, to jego wink
      • taki-sobie-nick Re: Debata TVP 06.06.24, 23:28
        Im chodzi o to, żeby wzbogacić swoje konto.
    • pkt4a Re: Debata TVP 06.06.24, 17:42
      https://pbs.twimg.com/media/GPUyRymWkAAtJlp?format=jpg&name=medium
    • demodee Re: Debata TVP 06.06.24, 22:46
      > jest oburzony, że w parlamencie europejskim trzeba znać angielski

Ja tez jestem oburzona. Czy po Brexicie angielski jest wciąż językiem urzędowym w UE?

• nick_z_desperacji2 Re: Debata TVP 06.06.24, 23:01
        Jest roboczym. A jaki Twoim zdaniem miałby być?
        • bene_gesserit Re: Debata TVP 06.06.24, 23:04
          Polski, bo Matka Boska przecież była Polką, to się nalezy
          • nick_z_desperacji2 Re: Debata TVP 06.06.24, 23:20
            Pomyślałam, że w sumie można zastąpić angielski niemieckim tongue_out
        • taje Re: Debata TVP 07.06.24, 08:25
          Urzędowym, a nie tylko roboczym.
          • profes79 Re: Debata TVP 07.06.24, 08:36
            Ale roboczym też. Urzędowymi są wszystkie języki narodowe, robocze to angielski, niemiecki i francuski
            • profes79 Re: Debata TVP 07.06.24, 08:38
              Urzedowy pozostaje ze względu na to że jest to język urzędowy w Irlandii i na Malcie.
              • taje Re: Debata TVP 07.06.24, 09:30
                Nie, nie dlatego. Dlatego, że nie usunięto go z tego rozporządzenia po Brexicie i nie ma planów, żeby to zrobić.

www.languageandlaw.eu/jll/article/view/142/80

I nie każdy język narodowy jest językiem urzędowym EU. Luksemburski nie jest. Pierwotnie każdy kraj zgłaszał jeden - Malta np zgłosiła maltański a nie angielski. Irlandia irlandzki. Luksemburg francuski. Angielski został zgłoszony przez UK i nikt tego nie chce zmieniać. Tu jest ciekawy artykuł.

www.languageandlaw.eu/jll/article/view/142/80
                • taje Re: Debata TVP 07.06.24, 09:31
                  Pierwszy link do Regulation 1/1958 powinien być taki

eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:01958R0001-20130701
                  • profes79 Re: Debata TVP 07.06.24, 10:53
                    Masz rację, to był skrót myślowy bo z komórki się ciężko klepie dłuższe teksty.
      • iwles Re: Debata TVP 06.06.24, 23:08

Tęsknisz za czasami, kiedy to językiem globalnym była łacina?
        Zapomnij! Czasy panowania klechów minęły bezpowrotnie.
      • taje Re: Debata TVP 07.06.24, 08:25
        demodee napisała:

> > jest oburzony, że w parlamencie europejskim trzeba znać angielski
        >
        > Ja tez jestem oburzona. Czy po Brexicie angielski jest wciąż językiem urzędowym
        > w UE?
        >
        Owszem, jest, i to urzędowym a nie tylko roboczym. Co więcej, jest również jednym z języków urzędowych Malty i oczywiście Irlandii.

european-union.europa.eu/principles-countries-history/languages_en#:~:text=The%20EU%20has%2024%20official,%2C%20Slovenian%2C%20Spanish%20and%20Swedish.
    • taki-sobie-nick Re: Debata TVP 06.06.24, 23:27
      To nie jest koniecznie. PE za coś płaci hordom tłumaczy. Kto to jest żółtek?
    • damartyn Re: Debata TVP 06.06.24, 23:48
      Zajrzałam z ciekawości na stronę UE, czy jest tam coś o wymaganiach językowych.

Jakich języków używa się w Parlamencie Europejskim?
      Są dwadzieścia cztery języki urzędowe UE. Wspieranie komunikacji w tak wielu językach oznacza, że obywatele mogą uzyskać dostęp do przepisów UE, które ich dotyczą, i lepiej je zrozumieć. Obywatele mogą nawiązać kontakt z instytucjami UE, np. poprzez złożenie petycji lub zwrócenie się o informacje, w dowolnym języku urzędowym, a także mogą śledzić debaty w Parlamencie za pośrednictwem transmisji internetowych na żywo.

Równie ważne jest jednak, aby posłowie do PE mieli możliwość przemawiania, słuchania wystąpień, czytania i pisania we własnym języku lub w dowolnym języku urzędowym UE. Wynika to z podstawowej zasady demokracji, w myśl której każdy obywatel UE może zostać posłem do Parlamentu Europejskiego, nawet jeżeli nie włada żadnym językiem obcym. Posłów do PE wybiera się po to, aby reprezentowali interesy obywateli, którzy na nich głosują, a nie na podstawie ich znajomości języków obcych.

Samej debaty nie widziałam, było coś ciekawego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka