Dodaj do ulubionych

E8 - wgląd w prace

21.06.24, 19:42
Trochę uprzedzając fakty i mając nadzieję, że nie będzie to potrzebne, ale wolę być przygotowana.

Czy jeśli 3 lipca wyda mi się, że któryś z egzaminów wypadł zaskakująco słabo, w jaki sposób (formalnie) mogę sprawdzić czy sprawdzający nie popełnił błędu? Znajomi mieli taką sytuację rok temu, sprawdzili i dziecko zyskało dodatkowe 6%. Nie mam niestety jak ich zapytać jak to przebiegało.
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 20:04
      przeczytaj informator na stronie CKE
    • slonko1335 Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 20:14
      Masz wgląd aczkolwiek czasami nie jest to takie proste, zwłaszcza jak CKE daleko i mało czasu...
      • lady.madrugada Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 20:22
        OKE mam blisko, ale właśnie, żeby czasu nie zabrakło, chciałabym się wcześniej przygotować co i jak po kolei. Na stronie CKE widzę wniosek o wgląd, ale nie mam pojęcia jak go złożyć i przede wszystkim - ile czasu mają na odpowiedź i wyznaczenie terminu.
        • slonko1335 Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 20:49
          Osobiście, poczta lub elektronicznie. Nie wiem jak jest najszybciej, nasza komisją jest daleko, wiec tylko elektronicznie wchodziło w grę. Mają 5 dni na wyznaczenie terminu od wpłynięcia wniosku o ile nic się nie zmieniło. Wcale się nie dziwię, że chcesz wiedzieć wczesniej, też się wywiedzialam żeby w razie czego od razu moc dzialac a nie dopiero szukać jak. Na szczęście nie potrzebowałam oglądać czego i Tobie życzę.
          • lady.madrugada Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 23:37
            Dziękuję, taką mam właśnie nadzieję. Ale przezorny zawsze ubezpieczony 😉
    • mama-ola Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 20:26
      Tak, możesz się zapisać i najlepiej zrobić to natychmiast po odczytaniu wyników, bo zapisują wg kolejności zgłoszeń. Mój mąż pojechał obejrzeć prace syna. Na miejscu jakaś pani oglądała prace wraz z nim, tłumaczyła, dlaczego coś zostało ocenione tak, a nie inaczej. Miło i profesjonalnie.
      • lady.madrugada Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 23:38
        Dziękuję.
    • princy-mincy Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 20:38
      W Wielkopolsce byl link zdaje sie albo na stronie CKE albo na stronie kuratorium, nie pamietam juz.
      Warto zapisac sie na wszystkie trzy, skoro i tak sie juz jedzie. Termin jest warunkowany kolejnoscia zgloszen, przyjezdzasz na konkretna godzine (choc ja bylam przed czasem i mnie wpuscili, bo juz poprzednia osoba zakonczyla).
      • lady.madrugada Re: E8 - wgląd w prace 21.06.24, 23:39
        Właśnie w Poznaniu będę w razie potrzeby sprawdzać.
    • szeptucha.z.malucha Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 07:10
      Wczoraj jak młody odebrał świadectwo i sprawdzałam, czy wszystkie zapisy są, uświadomiłam sobie, że będzie też trzeba reagować, gdyby wynik e8 znacząco rozjeżdżał się z tym, co syn sprawdził tuż po egzaminie i wynikami próbnych. Wgląd i ewentualne znalezienie błędów bywa nerwówką, bo goni czas. Raz u jednego z dzieci taki wgląd robiłam (przy gimnazjalnym był błąd systemowy, który sami naprawili - u dyslektyków nie policzyli punktów za część testu, więc sprawdzałam, czy coś jeszcze nie zdarzyło się). U nas nie było zmiany punktacji ale u wglądających na sąsiednich stanowiskach różnice były rzędu kilkunastu- dwudziestu procent.
      Mam nadzieję, że nie będzie pomyłek, bo nie czuję chęci do takiej robotywink
    • ophelia78 Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 07:23
      Składałam w ub roku
      OKE Poznań.
      Na stronie z wnikami był link do kliknięcia czy chcesz wgląd. Wyniki były w poniedziałek. Kliknęłam w ciągu kwadransa od publikacji wyników (to ważne bo system przydzoelan wyglądu wg czasu wplywi) I mialam wgląd na pierwszy możliwy dzien - to był czwartek chyba. Potwierdzenie terminu przyszło smsem.
      Termin nienegocjowalny.
      Natomiast po wglądzie jesy b.malo czasu na napisanie odwołania. To są 3 dni i o ile są błędy w zliczonych punktach to odwołanie napiszesz sama to bez pomocy fachowca raczej nie odwołasz się od punktów np w rozprawce.
      Prace możesz fotografować oczywiście
      • lady.madrugada Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 22:00
        Dziękuję Ci bardzo, ja też Poznań. Pisałaś odwołanie? Czy jeśli zostanie uznane i punkty zmienione to system zmieni dziecku szkołę? Oczywiście jeśli zmiana liczby punktów spowoduje możliwość dostania się do szkoły z wyższym progiem.
        • slonko1335 Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 22:03
          Niestety nie zmieni jeżeli nie zdążysz przed końcem rekrutacji. Można oczywiście wtedy pisać odwołanie ale nie ma gwarancji uznamia..
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 22:06
          Jeżeli z nowym zaświadczeniem zdąży się dotrzeć do komisji rekrutacyjnej przed ogłoszeniem kwalifikacji to komisja zmieni i dziecko bierze udział z nowym zaświadczeniem o wynikach. Natomiast jeżeli nie zdąży, to nikogo nie wyrzucą z listy, można jednak próbować pisać odwołanie/prosbę lub startować w naborze uzupełniającym.
          Chętnie poczytałabym jak to z tym zdążaniem jest. W każdym razie jak kilka lat temu robiliśmy wgląd to był pokój z odbiorem nowych zaświadczeń, gdzie był ruch (Warszawa).
    • snaptherooster Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 10:29
      Składałam w zeszłym roku o wgląd z polskiego. Dziecko ma paskudny charakter pisma, a że w zeszłorocznej rekrutacji każdy punkt był na wagę złota chciałam się upewnić, że egzaminator odczytał hieroglify. OKE Wrocław. Wniosek o wgląd składany online na konkretny termin (widoczne tylko wolne). Rodzice byli wpuszczani na salę w ok 20 osobowych grupach, na wgląd było bodajże 30 min. Można robić zdjęcia prac. Osoby z OKE udzielały tylko informacji formalnych, nie wypowiadały się na temat merytoryczny (np. czemu tyle pkt za język). Cały proces bardzo sprawny. Na napisanie odwołania 3
      dni od terminu wglądu, a na decyzję czeka się ok tygodnia. Znajoma złożyła odwołanie, decyzja przyszła listem poleconym już po pierwszym naborze. Nie zdecydowali się na udział w sierpniowej dogrywce, więc ostatecznie te kilka pkt więcej, które przyznano kandydatce nie miało znaczenia.
      • slonko1335 Re: E8 - wgląd w prace 22.06.24, 10:40
        Oke Wrocław rozsądnie z zapisami na konkretny termin od razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka