Dodaj do ulubionych

Jaką wodę pijecie?

14.07.24, 14:31
Kranówka mi nie smakuje. Mieszkam w domku, mam zmiękczoną wodę, ma lekko słonawy posmak plus ogólnie picie kranówki budzi we mnie niesmak, bo przecież przez rury nieczyszczone woda płynie, nawet jeśli sama woda ma odpowiednie parametry.

Najlepsza w smaku mineralna z butelki, ale tego plastiku jest za dużo. Całe wory butelek plastikowych schodzą w te upały plus nwiadomo - niezbyt to zdrowe. Przez długi czas gotowałam wodę - w dzbanek, do tego mięta, cytryna itp. Ale nie zawsze o tym pamiętam, trzeba czekać aż wystygnie no i w naszej rodzinie dwa dzbanki wypijane są w dwie-trzy godziny.

Podzielicie się life hackiem na picie wody? wink

Obserwuj wątek
    • galaxyhitchhiker Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:40
      >Podzielicie się life hackiem na picie wody? wink

Dzbanek z filtrem.
    • aurinko Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:45
      W domu piję kranówę, na mieście jk muszę kupić to małą Kingę w szkle.
    • primula.alpicola Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:56
      Piję kranówkę, a poza domem kupuję gazowaną Nałęczowiankę.
    • berdebul Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:56
      Piję kranówkę. Wygodnie, tanio. Jak wychodzę zabieram ze soba w butelce.
      • asia-loi Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 16:18
        berdebul napisała:

> Piję kranówkę. Wygodnie, tanio. Jak wychodzę zabieram ze soba w butelce.

To tak, jak ja.
    • ewka.n Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:57
      Niezbyt smakowała mi kranówka w jednym miejscu, gdzie przez jakiś czas mieszkałam. Posmakowała mi po użyciu dzbanka filtrującego, ale takiego z wbudowaną pompką, która ma jakoby pozwalać mu przeciskać tę wodę przez gęstszy filtr niż te zwykłe dzbanki przelewowe. Nie wiem ile w tym prawdy, ale kranówka z tego dzbanka była rzeczywiście smaczna do picia bez żadnych dodatków. Dzbanek J.SHMIDT 500.
    • kaki11 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:58
      Wodę z kranu, czystą (mamy stację uzdatniania wody) i dodatkowo zgazowaną. Czasem piję samą, czasem z dodatkami smakowymi typu cytryna, mięta, jakiś syrop, to już zależy na co mam ochotę.
    • sandy_cheeks Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 14:58
      90% ze studni oligoceńskiej, 10% butelkowana - głównie na wymianę butelek…
    • lady.madrugada Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 15:02
      Z kranu, bez filtra, czasem z gazem.
    • eliszka25 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 15:18
      W domu piję po prostu kranówkę. Jeśli kupuję, to evian. Inne mi nie smakują. Do picia nie przegotowuję wody, nalewam zimną prosto z kranu. Latem zwykle robię w jeden dzbanek dwulitrowy jakąś herbatę owocową lub czarną z dodatkami i wstawiam do lodówki, a w drugi dzbanek wrzucam kilka plasterków limonki/cytryny, ze 2-3 gałązki mięty, kilka plasterków ogórka, gałązkę bazylii czy jakieś owoce, zalewam zimną wodą z kranu i zostawiam na stole. Piję to przez cały dzień, jak się skończy, to dolewam zimnej kranówki i znów mam. Nie wrzucam wszystkich wymienionych dodatków na raz, tylko robię różne kombinacje. Najbardziej lubię połączenie mięty z ogórkiem, mięty i bazylii z ogórkiem, mięty z limonką i ogórkiem, mięty z cytryną. Do mięty i cytryny dorzucam też często ze 2-3 gałązki coli (rośliny), bo nadaje taki specyficzny aromat. Też lubię.

Woda z dzbanka z filtrem sama mi totalnie nie smakuje. Filtruję tylko wodę do czajnika, bo mamy bardzo dużo kamienia i bez filtra muszę odkamieniać czajnik co tydzień. Herbata z taką wodą mi smakuje, sama woda ma dla mnie dziwny smak i nie jestem w stanie jej pić.
    • koko8 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 15:23
      Kranówkę najczęściej, czasem przegotowaną.
      Kupuję też gazowaną nalęczowiankę albo cisowiankę.
    • atoness Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 15:23
      Nalewam kranówki do dwóch butelek i trzymam w lodówce. Piję z cytryną. Jeśli wychodzę, zabieram w termosie. W ogóle nie kupuję plastikowych butelek.
    • iberka Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 15:27
      Filtrowaną (dzbanek) zarówno w domu jak i w biurze (w biurze namówiłam dziewczyny na zakup dzbanka i teraz wszystkie tak piją wink)
    • 1matka-polka Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 16:12
      Piję wodę mineralną ze szklanych butelek na wymianę. Mam 6 skrzynek w kotłowni, pojemnosc butelki 0,9 l. Przywoża mi średnio raz na miesiąc. Polecam.
    • lucadimontezemolo Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 16:28
      W domu głównie rodowitą gazowaną, w pracy gazowaną z sodastreamera, a woda do urządzenia z kranu.
    • leosia-wspaniala Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 16:39
      Nie piję wody dla smaku, zwykla kranówka.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:14
      Pije mineralną z plastikowych butelek: Muszynianka, Piwniczanka, Kinga, Magnesia i czasem inne. Kupuję zgrzewki z 1,5 litrowymi butelkami. Mineralna jest dużo zdrowsza od tego, co płynie w kranie, a to czy mam plastik z butelki, czy z plastikowych rur, czy inne związki i brudy z rur metalowych, to co za różnica?
      Kranówkę piję tylko wtedy, jak nie mam mineralnej, no i w herbacie, ziółkach itp. - tego generalnie mało pijam. Zwykle mineralną z lodówki, lekko gazowaną. Nie kupuję wody źródlanej, to zupełnie nie ma sensu, bo to to samo, co w kranie płynie, więc po co za to dodatkowo płacić?
    • makurokurosek Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:28
      Uwielbiam "Krystynkę", ale ponieważ mogę ją kupić tylko gdy jedziemy do dziadków, więc dla nas to towar deficytowy, więc zadawalam się herbatami owocowymi.
    • melisananosferatu Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:35
      Muszynianka ze szklanej butelki.
    • czarna_kita Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:49
      Kranówkę, u nas jest bardzo dobra. Przez około
      rok próbowałam z dzbanka z filtrem ale mi nie smakowała dodatkowo bolał mnie po niej brzuch. Lubię też gazowaną i w sumie nie ma dla mnie znaczenia jakiej firmy, byleby była mocno nagazowana.
    • mikams75 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:53
      Kranowke zwykla, prosto z kranu ale u mnie leci zrodlana z kranu i nie wnikam w jakosc rur po drodze wink
      Do gotowania uzywam filtrowanej w dzbanku, bo bym wykonczyla czajnik/ekspres do kawy w moment kamieniem, woda jest u mnie bardzo twarda. Czasem latem kupuje mineralna gazowana. Rozmyslam nad sodastream.
      Czy jak sie nie uzywa, to ten gaz sie nie ulatnia z butli? Zeby nie bylo, ze sam znika nawet jak nie uzywam, bo duzego zuzycia szczegolnie zima nie bedzie.
      • eliszka25 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 20:06
        O, to ja się też chętnie dowiem, bo zastanawialiśmy się nad soda stream.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:55
      Z kranu, przez filtr i przygotowana, bo wtedy jest smaczna.
      W lecie wspomagamy się butelkowaną gazowaną, bo za duzo zimnej wody idze i nikomu się nie chce gotować co chwile, ale tel gazowanej to max butelka dziennie jak jest weekend.
      Z kranu piję tylko jak muszę.
    • 00zxc00 Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 17:57
      Wcale nie pije wody.
    • tt-tka Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 18:26
      Do swojej kranowki nic nie mam, pijam, w upaly dodatkowo taka wstawiana do lodowki. Czasem z sokiem/cytryna/syropem, czasem bez.

Z gazowanych naleczowianke, mazowszanke, buskowianke, zalezy gdzie akurat jestem. Wolalalbym w szkle, ale i z plastiku wypije.
    • karotkaa Re: Jaką wodę pijecie? 14.07.24, 20:38
      Nie lubię zwykłej wody, kupuję gazowaną cisowiankę i dodaję sobie do niej plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka