Dodaj do ulubionych

Nanotechnologia - studia

25.07.24, 21:37
Ematka wie wszystko. Syn znajomej dostał się na Politechnikę Gdańska na nanotechnologię i na chemię medyczną na UW.
Jedna i druga uczelnia świetna - syn ma dylemat, matka tez - rozpytują znajomych, po czym można dostać lepiej płatna pracę. Chłopak świetny z matmy i chemii, bardzo uzdolniony - także językowo. Obiecałam spytać na ematce, bo ematka, jak wiadomo…
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Nanotechnologia - studia 25.07.24, 21:46
      Nie mam pojęcia, ale gdyby chodziło o mojego bombelka doradzałabym PG. Jednak z tytułem inzyniera łatwiej dostać pracę (obecnie).
      • antykaa Re: Nanotechnologia - studia 25.07.24, 21:49
        Po chemii medycznej UW tez ma się tytuł inżyniera. O PG słyszałam same dobre rzeczy - bardziej chodzi o kierunek.
    • laluga Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 15:45
      Też jestem ciekawa więc podciągne ci wątek
    • niebieskie_korale Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 15:55
      przyszlosciowe studia szczegolnie z kierunki medycznej inzynierii genetycznej. Czesc szczepionek na COVID wykorzystala wlasnie nanotechnologiczne rowiazania. bardzo dobry kierunek
      • berdebul Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 17:04
        mRNA wykorzystywały nanocząstki lipidowe. Nanotechnologia jest aktualnie wszędzie - na zwykłej chemii też.
    • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 16:48
      >> Jedna i druga uczelnia świetna -

No UW chyba na 93 miejscu na swiecie a Uniwersytet w Gdansku to cos ponad 300
      • bieda_tubka Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 17:45
        biedna, znów nie doczytała, a komentuje. mowa o politechnice gdańskiej, nie uniwersytecie.
        • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:18
          I wg ciebie na ktorym miejscu e swiatowych rankingach jest politechnika gdanska? bieda tubko

No biedna, bo nie sprawdzila. 🤦🏼‍♀️
          • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:20
            No moze dodam, biedna bo nie wiesz....w rankingach nie ma znaczenia czy to uniwersytet czy politechnika. Sa to rankingi uczelni wyzszych po prostu
            • gaskama Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:21
              E tam. I tak należy patrzeć na kierunki. Nie na uczelnie całościowo.
              • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:32
                Ja uwazam, ze i na to i na to. Wiekszosc zatrudniajacych nie orientuje sie na jakiej uczelni jest dany kierunek dobrze wykladany, zwlaszcza ze to sie zmienia na przestrzeni czasu, i jesli w ogole to patrzy na nazwe uczelni.

No i oczywiscie, ze niekoniecznie jest to madre, bo kazda uczelnia ma mocniejsza i slabsza kadre na danych kierunkach, ale niestety tak jest ze sama nazwa uniwersytetu ma znaczenie.
                Zadnen polski uniwersytet poza polska nie wywiera wrazenia na CV. Ale w Polsce juz na to patrza i widza roznice.
                • gaskama Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:43
                  Jeśli nie planujesz miedzynarodowej kariery naukowej, to te rankingi są naprawdę bez znaczenia.
                  • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 19:47
                    Pewno ze nie. Ale mowimy o studiach: na nanotechnologia. A i firm badawczych w tym temacie jest jak na lekarstwo w tym temacie. I dlatego ja widze zycie zawodowe po tym wlasnie poza Polska.
                  • berdebul Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 12:24
                    Nawet jak planujesz, to kariera rozkręca się po mgr, albo i po doktoracie.
                    • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 14:03
                      Prawda
              • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 19:19
                dokłądnie, te rankingi to ciężko powiedzieć po co
                ludzie mają ograniczać się tlyko do Uni Yale i Stanforda
                są uczelenie wiodać, które na świecie zajmują w czymś tam I miejsca, ale jest cała masa uczelni wyższych, która kształci ekspertów, którzy doskonale sobie radzać ze światową konkurencją (np polscy lekarze za granicą)
                • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 19:50
                  Zle porownanie. W wielu krajach jest brak lekarzy i dlatego polscy lekarze radza sobie ze swiatowa konkurencja bo jej nie ma. Przyjmuje sie lekarzy z Afryki, Indii, Azji Mniejszej...a co dopiero Polakow, Czechow itd.
                  Jest nieustanny brak lekarzy w wielu zachodnich krajach.

A i polskie pielegniarki tez sobie radza ze swiatowa konkurencja ...bo jej nie ma. Biora wszystkich.
                  Wystarczy skonczyc odpowiednie kursy przysposabiajace i zdac egzamin

A tu mowimy o nanotechnologii a nie medycynie
                  • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 21:49
                    masz jakieś kompleksy na punkcie polskeij edukacji...
                    Polscy medycy po prostu są dobrze przygotowani i w niczym nie ustępują kolegą z innych krajów, nie pracują tylko na SOR, czy w POZ, ale także, w dziedzinach wymagających szczególnych kwalifikacji
                    masz na całym świecie ludzi po polskich uczelniach, którzy są na wysokich stanowiskach, także wymagających wys. spec wiedzy
                    • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 22:44
                      A dlaczego mam miec kompleksy na tle polskiej edukacji? Ja studiowalam w USA i w Polsce wczesniej

Cos od rzeczy mowisz..

Zdradze ci tajemnice poliszynela. Z kazdego kraju na
                      swiecie sa specjalisci na rozmaitych stanowiskach..Polacy nie wyrozniaja sie w niczym.
                      Jednak jesli juz mowimy gdzie studiowac jesli planuje sie prace w wielkim swiecie to jednak inaczej brzmi : studiowalem na Harvard a inaczej na Politechnice Gdanskiej. Jakby nie byko
                      • laluna82 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 23:53
                        Moim zdaniem to ty masz kompleksy ogólne, inaczej nie miałabyś potrzeby udawać eksperta w każdej dziedzinie wink śmieszne to i smutne.
                      • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 00:05
                        i znowu to krytykanctwo....
                        • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 01:29
                          Problem z Polkami jest taki, ze nie da sie z nimi rozmawiac bez odczytania jakichs bzdurnych wycieczek personalnych. Zamiast sie zgadzać czy nie zgadzać po prostu z kwestia o jakiej mowa zaraz jakies pseudo psychologiczne analizy osob ktorych na oczy nie widzialy. Serio, mi by sie nie chcialo. Nie znam Was, nie obchodza mnie Wasze problemy i domniemane kompleksy i czy sa czy ich nie ma. A wynurzenia na ten temat na forum to jakies ujadanie terrierkow ktore nie potrafia sie skupic na temacie i byle powod wyprowadza je z rownowagi ze ujadaja na rozmowce. No dziecinada.
                      • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 29.07.24, 09:09
                        idąc twoją logiką to lepiej zrezygnować z edukacji bo harwardczyk zabierze prace...
                        nie moze po prostu zrozumeić, ze ktos po nędznej polskiej eudkacji odnosi sukces zawodowy zagranicą, skoro tobie sie nie udało
    • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 17:58
      hmm chyba UW, z uwagi na poziom
      w PL oba kierunki są raczej niszowe - co jest wielkim problem naszej ojczyzny crying
      • berdebul Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 22:47
        Problemem są nakłady na naukę. Plus podejście ministerstwa że jak jest dotacja to za wszystko, w tym dostępu do czasopism mają płacić jednostki naukowe. W normalnych krajach dostęp jest krajowy, negocjowany przez odpowiednie ministerstwo.
        • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 22:56
          nie zgadzam się

problemem jest brak warunków do rozwoju biznesu. inwestuje się w socjal, a koszty pracy rosną radośnie.
          finandowanie uczelni jakos idzie, tylko potem absolwenci... emigrują
          • berdebul Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 23:00
            Jakoś idzie, że niektóre jednostki zbierają na pensje na zrzutkach big_grin fantastycznie idzie.
            Absolwenci emigrują bo przemysł jest szczątkowy, w wielu dziedzinach wciąż liczą się znajomości, otworzenie własnej działaności to droga przez mękę.
            Znam kupę naukowych start upow z krajów ue, z mega wsparciem macierzystej jednostki, w Polsce zapomnij.
            • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 23:04
              akurat startupy to zly przyklad, bo szybko sie konczą
              ja cie prosze/ żadna uczelnia nie ma problemow z pensjami. to akurat jest. podobnie jak zbedne kadry

nie oczekuje ze wbedą powst rodzime laboratoria, ale że ściągnie się koncerny, by chcialy tworzyć ośrodki takze w PL
              • berdebul Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 23:15
                Jednostki naukowe to nie tylko uczelnie, oraz tak, są takie które nie wypłaciły podwyżek po ostatniej zmianie pensji profesora (a co za tym idzie pozostałych) bo nie ma kasy, niektórym kasa na ten rok kończy się w lipcu bo długo zwlekano z wypłatą stawek za nowe kategorie.

Nie ma tu nic atrakcyjnego dla koncernów - wysokie koszty pracy, słaba baza aparaturowa, leśne dziadki.
                • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 23:24
                  koszty pracy! to zabija innowqcje
                  • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 01:34
                    >koszty pracy! to zabija innowqcje

Dzialy R&D wszelkich miedzynarodowych technicznych i naukowych firm sa tam gdzie sa najbezpieczniejsze. I naprawde nie oszczedza sie na development.

Ja zyje z takim co ma patenty na swoje nazwisko bo mikroskopy, spektroskopy projektuje. Pracowalam cale zycie blisko z roznymi R&D.

A jak juz jest prototyp to fabryki sobie robia i w Polsce, i w Chinach i gdzie tania produkcja. Ale nie ryzykuja z intellectual property gdzies gdzie jest zbyt duze ryzyko
                    • cranberries1983 Re: Nanotechnologia - studia 29.07.24, 09:06
                      ciekawa teorie, ale chyba nie do końca trafione
                • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 01:30
                  To tlumacze im wyzej, berdebul to sie poobrazala
                • 71tosia Re: Nanotechnologia - studia 29.07.24, 19:18
                  Baza aparaturowych jest bardzo rożna - sa wydziały które spokojnie konkurują jezeli chodzi o aparaturę z bardzo dobrymi uniwersytetami amerykańskimi.
          • 71tosia Re: Nanotechnologia - studia 29.07.24, 19:09
            Dostęp do pism? Po pierwsze wszystkie większe uczelnie w kraju maja podobny po drugie dzis większość artykułów naukowych publikuje się jako „open”.
    • gaskama Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:15
      Niech syn poczyta o obu kierunkach, popatrzy, jak wyglądają plany zajęć, czego się będzie uczył. Niech się zastanowi, które miasto mu bardziej odpowiada, gdzie mu będzie się łatwiej utrzyma. Kasa w przyszłości... to będzie zależało od tego, jak dobrym studentem będzie. To nie ekonomia czy business, gdzie wystarczy być wygadanym, pewnym siebie i nawet będąc średnim studentem można zarabiać kasę. Ja bym doradzała w obu przypadkach zrobić inżyniera w Pl. W trakcie wyjechać na Erasmusa, zobaczyć, jak się studiuje na zachodzie i na magistra pojechać do .... Niemiec, Holandii, Szwajcarii ... Tam będzie kasa z takim wykształceniem. I to duża.
      • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:16
        > w przyszłości... to będzie zależało od tego, jak dobrym studentem będzie

W Polsce zatrudniajacy pytaja o oceny na uniwersytecie kazdego kandydata w wiku 20 i 45 lat?
        • gaskama Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:19
          Nie chodziło mi o oceny a o umiejętności. W kierunkach ścisłych softskills są nie tak ważne, jak wiedza.
          • princesswhitewolf Re: Nanotechnologia - studia 26.07.24, 18:24
            No ja zakladam ze jesli ktos zdaje egzamin czy kolokwium to dlatego ze opanowal konkretna wiedze. Dlatego na zachodzie tez nikt nie dopytuje o oceny bo sam fakt posiadania dyplomu z porzadnej uczelni swiadczy o zdobytej wiedzy.

Poza tym przede wszystkim liczy sie doswiadczenie zawodowe. Dlatego ja zawsze polecam mlodym ludziom wszelakie intership, praktyki, dodatkowe kursy, charity dzialalnosc ale w obranej dziedzinie. To jedyna metoda na poczatku by zostac zauwazonym.

Pamietam jak 2 miesiace zaiwanialam kiddys dla America Express. Oplacilo sie pozniej bo mialam to na CV a inni nic.
            • tinywee Re: Nanotechnologia - studia 27.07.24, 21:17
              Pewnie bym powiedziała, że lepiej chemię na uw, bo licencjat jest do zdobycia solidnych podstaw, a mgr do specjalizacji.
              W trakcie pewnie bym sugerowała rozejrzeć się za jakimś erazmusem/stażem/uczelnią w Europie na ewentualne magisterskie. Typu EPFL w Lozannie lub coś w Niemczech - tam, gdzie jest rozwinięta współpraca między akademią i nowoczesnym przemysłem.
    • kamin Re: Nanotechnologia - studia 29.07.24, 12:50
      Za każdym razem co widzę ten tytuł mój mózg odczytuje go jako "Naprotechnologia - studia".
      Po czym uruchamia zadymę pod hasłem - to nie są żadne studia!
    • 71tosia Re: Nanotechnologia - studia 29.07.24, 19:04
      Chemia medyczna na uw - program jest taki ze po studiach nie jest się ani chemikiem, ani biologiem ani tym bardziej medykiem. Na zwykłej chemii uczysz się przez pierwszy rok głównie fizyki i matematyki co daje dość porządne przygotowanie do zajmowania się współczesna chemia. Na chemii medycznej wszystko jest mocno okrojone (do jednego semestru) i wciśnięte miedzy kilka innych przedmiotów biologicznych, nie ma praktycznie szans by absolwent takich studiow miał jakieś głębsze zrozumienie analityki medycznej, metod fizykochemicznych używanych we współczesnej medycynie etc.
      Nanotechnologia to studia łączące fizykę i chemię i sporo matematyki. Ciekawe ale bardzo wymagające. Zanim dojdzie się do nanotechnologii trzeba mozolnie wnikać w np mechanikę klasyczna, elektrodynamikę ale tez ogrom chemii organicznej, analitycznej. Studia dla wytrwałych chociaż akurat na uw (studia prowadzone sa przez wydział fizyki) wykładowcy zdając sobie sprawę jak trudne sa to studia, pomagaja dodatkowymi terminami zaliczeń, indywidualnym tokiem wiec jak ktoś ma dużo samozaparcia to te studia, często z opóźnieniem, ale kończy.
    • sunflowerin Re: Nanotechnologia - studia 31.07.24, 11:27
      Najlepiej otworzyc linkedin i poczytać co ludzie robią po tych kierunkach. Oba kierunki powinny być dosyć multidyscyplinarne, jak biotechnolgia. Ja pracuję w terapiach genowych, ale mamy doczynienia z bioinformatics, medical devices, gene therapy, za chwilę mRNA vaccines. To wszystko pod jednym dachem. Ja za to rozmawiam z agencjami medycznymi FDA, EMA, MHRA. Decydując się na takie studia trzeba mieć otwarty umysł i być gotowym na ciągłe doskonalenie. Kiedyś sporo ludzi zaczynało w Gdańsku, kończyło doktoratami i postdokami na UCL, Imperial College, Cambridge, Oxford. Znam sporo ludzi która wyszła z brytyjskiego Uni, do dużej firmy farmaceutycznej, wszyscy jesteśmy teraz a mniejszych firmach gdzie zarabia się lepiej, ale pracuje się dynamiczniej i bardziej zmiennie, bo tym się cechują startupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka