Dodaj do ulubionych

Stażysta - pierwsza praca

20.08.24, 10:33
Jakie są wasze doświadczenia z pracą waszą bądź waszych dzieci jako stażysta???
Otóż mój syn został przyjęty do pewnej dużej firmy właśnie jako stażysta, jest tam 4 m-ce, za najniższą oczywiście i na ten moment samodzielnie prowadzi 4 projekty, jest zniechęcony i przemęczony.
Czy to standard i tylko mnie się niepotrzebnie serce kroi ???
Obserwuj wątek
    • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:37
      za naszych czasów staże były bezpłatne, więc niech ci się nic nie kroi. btw, co to za "projekty", że można je oddać stażyście?
      • koronka2012 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:47
        Bezpłatne staże oferują Janusze. Za moich normalnie płaciliśmy, również za praktyki studenckie
        • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 14:53
          no i fajnie, co nie zmienia faktu, że 15-20 lat temu były normą*

*to stwierdzenie faktu, nie pochwała ówczesnego stanu rzeczy
    • siedemkropek82 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:38
      Weź daj mu żyć.Facet jest dorosły,niech się uczy życia.Staz jak staż.Nauczy się pójdzie dalej.
    • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:40
      W mojej branży nie jest standardem samodzielne prowadzenie projektów przez stażystów zatrudnionych od 4 miesięcy.
      • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:55
        też mnie ta branża ciekawi. chłopak samodzielnie negocjuje zakup ziemi dla dewelopera, prowadzi przebudowę kamienicy, nadzoruje kampanię reklamową dla coca coli?
        • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:00
          Branża motoryzacyjna, logistyka, przy czym wykształcenie ma w zupełnie innym kierunku.
          Ogarnia 4 projekty od a do z.
          • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:03
            czyli przychodzi świeżak, bez doświadczenia, z wykształceniem w innym kierunku i dostaje 4 projekty na start? no to albo młody koloryzuje albo nie są to żadne wielkie rzeczy, bo nikt nie będzie ryzykował spektakularnej klęski jak coś zawali albo odejdzie.
            • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:12
              Ciężko mi to ocenić, i nie chcę się tu aż tak odsłaniać, generalnie to duża firma produkująca komponenty niemal dla wszystkich marek samochodowych, projekt to prowadzenie jednej marki samochodowej od a do z, tj. zamówienia, wysyłki, transport i parę innych rzeczy, na różne kraje ..itp, itd.
              • budyniowatowe Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:06
                jagnaodboryny napisał(a):

>, projekt to
                > prowadzenie jednej marki samochodowej od a do z, tj. zamówienia, wysyłki, tran
                > sport i parę innych rzeczy, na różne kraje ..itp, itd.

I to jest projekt? Brzmi jak zwykła praca biurowa.
                • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:26
                  To jest ich terminologia, no dla mnie zwykła praca biurowa jest sporo łatwiejsza niż to co tam, nie chcę pisać szczegółów, zakres jest baaardzo duży.
                  • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:28
                    no to jeśli syn czuje się wykorzystywany - bo to faktycznie robota biurowa, a staż tylko szumna nazwa, to niech to rzuci w diabły i poszuka czegoś nowego.
                    • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:37
                      Albo niech idzie negocjować zmianę stanowiska i podwyżkę.
                      • bistian Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 15:02
                        marta.graca napisała:

> Albo niech idzie negocjować zmianę stanowiska i podwyżkę.

Po co? Niech kończy staż i przenosi się do innej firmy, tutaj nie będzie kokosów
              • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:24
                >jekt to prowadzenie jednej marki samochodowej od a do z, tj. zamówienia, wysyłki, transport i parę innych rzeczy, na różne kraje ..itp, itd.

to nie jest żaden projekt. projekt to taki system pracy, w którym jest wyraźny początek i koniec, po zakończeniu projektu zaczyna się nowy. np. wprowadzenie na rynek nowego leku, budowa nowego osiedla, projekt nowego samochodu.

człowiek, który prowadzi projekt jest odpowiedzialny za całość, budżet, terminy, koordynację pracy podwykonawców itp.
                • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:27
                  To jest terminologia tej firmy.
                  • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:28
                    Firma jest międzynarodowa, nie mały wytwórca.
                  • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:29
                    okej, ale my tu na forum nie znamy tej firmy, więc wprowadzasz w błąd. widać firma lubi szumne nazwy (staż przy projekcie!), a znalazła młodego człowieka to wyciśnięcia.
                    • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:35
                      "Staż przy projekcie" czyli projekt ma szefa a ktoś temu szefowi pomaga, uczy się itp.
                      Tu nikt nie pomaga, wszystko sam ogarnia.
                      • azalee Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:41
                        Ile lat ma twoj syn? Po ktorym roku studiow jest ten staz?
                        Prawda jest taka, ze ludzie przyjmowani na platne staze wykonuja tak naprawde zwykla prace i oczekuje sie od nich sporej niezaleznosci po poczatkowym przeszkoleniu.
                        Zadna firma nie bedzie przeciez placila komus za to, ze przyjdzie i bedzie obserwowal i sie uczyl.
                        Serce niepotrzebnie ci sie kroi, albo przywyknie i bedzie ogarnial albo po prostu zrezygnuje ze stazu.
                        • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:44
                          U mnie jak najbardziej płacą praktykantom i stażystom, którzy się uczą.
                        • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:49
                          Skończył inżynierkę dziennie, teraz chce iść na zaoczne.
                          • kachaa17 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 16:42
                            Niech skończy staż, będzie miał doświadczenie to znajdzie lepszą pracę. Ja na stażu zarabiałam 400 zł. Wtedy najniższa krajowa to było 700 zł - to tak dla porównania.
                • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:45
                  No niekoniecznie, mam teraz wdrożenie nowego systemu - już istniejącego na rynku. tylko trzeba go dostosować do konkretnej firmy - dla nich to też projekt XYZ.
                  Tak więc nie każdy projekt to budowa CPK od podstaw. Projekty są różne.
              • kropkaa Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 15:00
                To nie jest żaden projekt,.tylko normalna, codzienna praca w logistyce.
                • qrka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 17:09
                  Ale jak się to nazwie "projekt", to zabrzmi jakoś bardziej.
      • panterarei Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:42
        Ale aplikanci 1 roku dostają urzędówli gdzie klient może dostać dwa lata na sztywno
        • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:46
          Aplikanci to nie stażyści ( btw, nie dostają urzędówek, mogą co najwyżej je prowadzić pod nadzorem szefa czy patrona).
    • samanta1010 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:45
      jak przeżyje to będzie miał solidne doświadczenie i duży skok w karierze
      nie jest to standardem, starym się pewnie nie chce, więc wysłali młodego
      jaka firma?
    • palacinka2020 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:47
      Za staz dostalam jakies 3 tys zlotych miesiecznie 15 lat temu. Nie bylam zniechecona, bylam zachwycona.
      • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:24
        Nic dziwnego, zarabiałaś ponad 3 razy więcej, niż ja w tym okresie na umowie o pracę.
    • kanna Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:48
      Mój stażował jak młoda kadra na obozach dziecięco - młodzieżowych.
      Też mi się kroiło serce: zimno, deszcz lał, a on musiał a już to łódki ściągać, a już to dzieciary rozwrzeszczane ogarniać, a to przebierać się za trolla na wieczorną grę terenowa...
      A mógł sobie odpoczywać od szkoły w wakacje - nie pojechał sad Biedna ja.

Teraz przynajmniej mu płacą.
    • paola.brunetti Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:48
      Mój właśnie dostał się na staż studencki, też w dużej firmie, ale jak na razie praca stażystów polega na drobnych czynnościach biurowych i pomaganiu w roznych zadaniach osobom zatrudnionym na stałe. Staż ma trwać półtora miesiąca, jest płatny, ale nie wydaje mi się, żeby w tym czasie stażyści mieli otrzymywać jakiekolwiek zupełnie samodzielne zadania.
    • kk345 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:49
      >samodzielnie prowadzi 4 projekty,
      To nie może być nic skomplikowanego, skoro dali je stażyście po 4 miesiącach
      • samanta1010 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:51
        kk345 napisała:

> >samodzielnie prowadzi 4 projekty,
        > To nie może być nic skomplikowanego, skoro dali je stażyście po 4 miesiącach
        niekoniecznie, młodzi są w stanie bardzo dużo ogarnąć
      • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:52
        Uwierz mi bardzo skomplikowane, branża motoryzacyjna - logistyka.
        • kk345 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:57
          To albo firma niepoważna, albo młody tak ogarnięty. W tym drugim przypadku zdobywa właśnie ważne doświadczenie, to mu zaprocentuje.
          • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:03
            Doświadczenie - tak, bardzo dużo już się nauczył. Niestety nawał pracy zniechęca go mocno, wg niego cały czas pracuje przez 9h - tak tyle bo ciągle nadgodziny, jak on to określa bez wytchnienia a i tak ciągle coś wyskakuje i telefony nawet wieczorem.
      • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:55
        Właśnie mocno skomplikowane, branża motoryzacyjna - logistyka.
        • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:06
          I płacą minimalną za takie coś? Syn jest geniuszem, że ogarnia po 4 miesiącach projekty z zupełnie innej branży, niż wykształcenie? Niech idzie po podwyżkę.
          • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:16
            Miło coś takiego usłyszeć - dzięki. Też, staram się tak go wspierać, ale widzę po nim mocne zniechęcenie.
            Generalnie rynek pracy robi się nieciekawy, tylko dlatego jeszcze tam jest.
          • bieda_tubka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:26
            już się powyżej wyjaśniło - żaden to projekt.

>Niech idzie po podwyżkę.

nie po to się bierze stażystów, żeby im dawać podwyżki i to po 4 miesiącach, litości. jak się sprawdzi to go może zatrudnią i będzie mógł negocjować wynagrodzenie.
            • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:32
              Owszem stażysta jest na staży, więc powinien się zauczać, a tutaj normalna praca jaką wykonują ludzie robiący to ileś lat.
              Sama od lat mam pracę biurową i nijak nie ma porównania.
              Ale może, nie wiem jak wygląda praca w korpo...
            • marta.graca Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:39
              Skoro robi więcej niż to, na co się umawiali i wykonuje samodzielnie obowiązki szeregowego pracownika, to nie widzę powodu, by miał robić z siebie frajera, tylko dlatego, że jest stażystą.
              • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:47
                No tak to wygląda, cały czas szuka, no zobaczymy...
        • qrka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 17:07
          To, ze coś jest skomplikowane, niekoniecznie oznacza też, że trudne i nie do ogarnięcia nawet młodym umysłem stażysty.
          A chłopak niech się uczy, że praca w "międzynarodowym koncernie" to nie je bajka wink
    • kropkaa Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 10:57
      U nas praktykanci zarabiają najniższą krajową, ale nie prowadzą projektów.
      Chyba, że "projektem" ktoś sobie nazwie obowiązki, które zlecono mu do wykonania.
      • kubek0802 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 11:05
        Właściwie to kto jak nie stażyści ma zarabiać najniższą krajową. Jeżeli gdzieś płacą więcej to raczej wyjątek a nie reguła. Co do zadań to po tym jak syn jako praktykant w Sądzie Okręgowym wystawiał ENA to nic mnie nie zdziwi.

• volta2 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 12:30
      za naszych czasów to było bliżej normy niż wynaturzenia, minęły 3 miesiące, ma prawo napisać podanie o podwyżkę. mój stary zawsze tak robił, że trochę popracował a potem leciał z podaniem. na ogoł z sukcesem a tam gdzie mu odmawiali, to od razu go to motywowało do szukania nowej pracy. wiele takich sytuacji nie było, bo szybko go doceniono i został na 20 parę lat, ale pamiętam jego początki, trudno uwierzyć, że się nic nie zmeniło?
    • ju8 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 12:31
      Moja ma staż. Zarabia bardzo dobrze ale trudno mi porównywać bo to nie jest polska firma, dodatkowym plusem są wyjazdy i możliwość poznania nowych ludzi z całego świata.. Obecnie dostała jeden projekt ale jest pod nadzorem szefowej. Firma to akcelerator biznesu, obecnie działają w temacie ekologii. Jest bardzo zadowolona.
    • mag-la-swag Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 12:55
      Moka corka ma wlasnie 4 miesieczny staz. Zarabia 1400 euro miesiecznie, ma tygodniowo 1 dzien home office do dzieciaki kiedy jej pasuje , jej mentor jest caly czas do dyspozycji. Zajmuje sie fajnymi projektami, jest zapraszana na wszystkie konferencje i ewenty ktore w tym czasie maja miejsce.
      Kawa tez jest dobra.
      Same plusy.
      • mag-la-swag Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 12:55
        Do wziecia , sorry, Poprawilo mi.
      • arabelax Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 23:10
        jak kawa dobra, to najważniejszesmile
    • lauren6 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 12:59
      Nie, to nie jest standard. To się nazywa zła organizacja pracy i taką robotę się rzuca, żeby się nie zaorać.
    • malaperspektywa Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 13:00
      Niepotrzebnie się tym przejmujesz. Nic mu nie będzie. Duży jest. Odmawiać też się trzeba nauczyć.
    • majenkirr Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 15:09
      Takie czasy🤷🏼‍♀️

Kiedyś myślałam, ze stażysta to tylko biega po kawę😉 Moje dzieci tez zostały rzucone na głębokà wodę. Córka pracowała w sklepie w country club, gdzie byla jedynym pracownikiem, więc wszystko było na jej głowie. Syn miedzy innymi szkolił ludzi, którzy dostali już etat, więc swoich przyszłych szefów😂
    • makurokurosek Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 15:10
      Czyli jeżeli dobrze zrozumiałam zapewnienie ciągłości dostaw konkretnych komponentów do konkretnych odbiorców.
      Co ma do ogarnięcia to spis części zamiennych danej marki samochodu, składanie zamówień na części zamienne panel magazynowy, oraz panele firm transportowych włącznie z firmami obsługującymi transporty zagraniczne, ewentualny kontakt z dostawcami zagranicznymi.
      Jest to typowa praca w dziale logistyki i zaopatrzenia, nie jest ani skomplikowana ani trudna. Tak więc niech nie przesadza.
      Na stażu zawsze zarabiało się najmniej .
      Praca w takim dziale jest świetnym wstępem zwłaszcza dla osób, które w przyszłości zamierzają otworzyć własną działalność
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 16:58
        Dokładnie, normalne, niezbyt skomplikowane obowiązki szeregowego pracownika. Żadna rocket science a na pewno nie projekt.
    • anilorak174 Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 15:16
      Nigdy nie miałam stażu. W kazdej pracy byłam od razu rzucana na głęboka wodę i oczekiwano ode mnie samodzielności (mimo zerowego doświadczenia). Tylko ja byłam upierdliwa i jak nie wiedziałam czegoś to nie bałam się pytać.
      Syn w tym roku miał swoją pierwszą prace (zgodną z kierunkiem technikum) i wykonywał wamszystko poczatkowo pod okiem doświadczonej osoby, po kilku dniach już samodzielnie (elektromonter).
    • kolorowa-branzoletka Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 15:44
      Za moich czasow stazysta pod dnia stal przy kserokopiarce a poza tym chodzil na poczte, podlewal kwiatki, przygotowywal kawe i takie tam...
      W porownaniu do tego prowadzenie projektow uwazam za rewelacyjny staz.
    • mama-ola Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 17:20
      Mój syn podjął pracę za najniższą krajową, ale nie narzeka, bo to 28,10 bodajże za godzinę, a netto = brutto. Więc źle nie ma. Jest zmęczony, ale to normalne.
      • jagnaodboryny Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 20:36
        To zależy, bo dla osoby bez wykształcenia to na początku może i ok, ale jak ma się już jakieś wykształcenie plus języki obce to niestety słabo. Wszyscy startują z poziomu najniższej bez względu na zaplecze.
    • elenelda Re: Stażysta - pierwsza praca 20.08.24, 22:03
      Niech szuka innej pracy. Córka na drugim roku studiów (psychologia) uczy angielskiego w szkole językowej i prowadzi zajęcia TUS w poradni (ma certyfikaty i uprawnienia). Zarabia za godzinę znacznie więcej niż najniższa krajowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka