24.09.24, 21:06
Może ktoś polecić jakąś fajną i klimatyczną restaurację, kawiarnię, pizzerie ? Jakieś przyjemne miejsce w Poznaniu gdzie można posiedzieć, pogadać i coś zjeść/wypić na studencką kieszeń?
Obserwuj wątek
    • pupu111 Re: Poznań 24.09.24, 22:03
      Na studencką kieszen to jest u nas bardzo znany bar Piccolo Spaghetti bar na ratajczaka 37, ale to jest takie miejsce typowo do zjedzenia czegos , mozna sie najesc za 14 zł, bardzo popularne.
      A z klimatycznych to np. kawiarnia u przyjaciół na Mielzyńskiego, duzo ludzi sobie chwali.
      • pupu111 Re: Poznań 24.09.24, 22:07
        Tyle ze ta kawiarnia jest kameralna, i w takich moze byc w godzinach szczytu ciezko o miejsce. Ogólnie to w Poznaniu masa miejsc gdzie mozna zjesc i posiedziec, ale ceny tez niemałe. Chyba ze ktos idzie tylko na piwo.
      • pepsi.only Re: Poznań 24.09.24, 22:13
        pupu111 napisał(a):

> Na studencką kieszen to jest u nas bardzo znany bar Piccolo Spaghetti bar na r
        > atajczaka 37, ale to jest takie miejsce typowo do zjedzenia czegos , mozna sie
        > najesc za 14 zł, bardzo popularne.

To samo chciałam napisać
        BAR PICCOLO, i spagetti bolognese - typowo studencka miejscówka. wink
        Kiedyś często odwiedzaliśmy, i był jeszcze jeden taki punkt studencki- Bar Nad Wierzbakiem, i tam szło się na pyzy, które były tak wielkie, że już jedną pyzą można było się najeść po kokardę.
        • homohominilupus Re: Poznań 25.09.24, 10:04
          Jedną pyzą 😄
          Byla tu kiedyś forumka, która najadała się do wypęku 3 pierogami. Może to były ogromne pierogi?
          • pepsi.only Re: Poznań 25.09.24, 11:16
            PYZY poznańskie. Nie pierogi.
            1)
            One były spore, wielkości... główki dziecka 🫢 że tak to porównam.🤣
            2)
            Jak kupuję pampuchy w sklepie to zjadam, a nawet 5 sztuk ( z gulaszem). Gdy zrobię sama w domu, świeże drożdże, dobra mąka, dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto, i są tej samej wielkości co sklepowe, mniej więcej, to zjadam zaledwie 1.5- 2 sztuki.
            Bo to jest na serio wielka różnica czy produkt masowy czy rękoma zrobiony od podstaw. A Nad wierzbakiem nie były z biedronki , I to się po prostu czuło, i tak też były sprzedawane - porcja 1 lub 2 sztuki.
    • heca007 Re: Poznań 24.09.24, 22:08
      Bywalec! Pani do ciebie tongue_out wink
      • bywalec.hoteli Re: Poznań 25.09.24, 10:32
        heca007 napisała:

> Bywalec! Pani do ciebie tongue_out wink

Poleciłbym pizzerię Sorellę przy Starym Rynku, ale widzę, że od 4 lat zamknięta sad pewnie covidu nie wytrzymali.

Bardzo dobrą pizzerią jest Forni Rossi na Naramowicach, ale to dalej od centrum i ceny wyższe niż studenckie.

Różne knajpy są rzeczywiście na Jeżycach są liczne do wyboru do koloru - jak koleżanki już polecały.
    • biala_ladecka Re: Poznań 24.09.24, 22:31
      Jeżyce - w kwadracie Kraszewskiego-Bukowska-Polna-Dąbrowskiego możesz łazić po knajpach cały dzień. Ja lubię Owcę całą i Strag, moja młoda chodzi do Tekstury, ale miejscówek tam do wyboru do koloru. Piccolo to taki makaronowy McDonald's, raczej nie ma zbyt wiele wspólnego z restauracją.
      • paola.brunetti Re: Poznań 24.09.24, 23:28
        Popieram, Jeżyce są the Best. Moja młodzież lubi Curry Mary, Owcę Całą, Pitagorasa, Kraszkebab i Fallę. Święty niestety spalił się niedawno. Generalnie możesz spojrzeć na Google i praktycznie każde miejsce jest tam warte odwiedzenia. Poza Jeżycami, najczęściej chodzi się do Przyjaciół, a na Wildzie otworzyła się właśnie kawiarnia Fika ze szwedzkimi cynamonowymi bułeczkami, podobno świetne.
        • paola.brunetti Re: Poznań 24.09.24, 23:30
          Są tez dwie fajne pizzerie na Kościelnej, Sicilia i Forno Italia, a na Sienkiewicza jest IT ale to już na grubszy portfel. Na Wildzie fajne są Suszone Pomidory i Forni Rossi.
    • enaw11 Re: Poznań 25.09.24, 07:37
      Kawiarnia przy Palmiarni, niestety nie wiem jak się nazywa. Wejście z ulicy Matejki.
    • zonazgorzna Re: Poznań 25.09.24, 07:43
      Naprzeciwko meza pracy przy ulicy Murawa jest super restauracja Mak Doner z kuchnia wschodnia. Zawsze mnie tam bierze jak mamy rocznice slubu smile
    • outofblue Re: Poznań 25.09.24, 11:02
      Pizzerie Baraboo mają promocje dla studentów i są rozmieszczone w łatwo dostępnych miejscach w Poznaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka