11.10.24, 21:31

Dziewczyny, kotka mi się popsuła. Zawsze była foszasta i trzeba się było obchodzić z nią jak z jajkiem ale teraz obraziła się na mnie na amen i zaczęła robić kupsko na kanapę. A obraziła się na mnie bo wyjechałam na dwie noce. Mam dwie kotki, zostawiłam im pięć czystych dużych kuwet, duuużo suchego jedzenia, dużo pojemników z wodą. I po powrocie zastałam kupę na podłodze i na kanapie a jedna kuweta wciąż była czysta. I teraz jak już wróciłam to czasem robi do kuwety a dzisiaj znowu na kanapę. Kuwety czyściutkie. Ona bierze Bioxetin ale na agresywne zachowania w stosunku do drugiej kotki, odkąd go bierze nie atakowała jej. Poza tym ma nadczynność tarczycy (wyrównaną lekami). Ma 13 lat i jej odwaliło. Jest obrażona, chora czy co się dzieje? Czy kupić Feliway do kontaktu? Jeśli tak to który, widzę, że są różne (optimum, classic, friends)? Poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Feliway? 11.10.24, 21:36
      Kiedy ostatnio miała przegląd u weta? Zawsze najpierw wyklucza się ciało, później psychikę.
      Możesz kupić smaczki typu Aptus, czy inne „relaksujące”, możesz spróbować z cbd, możesz kupić feromony i tu brałabym Optimum.
      • silenta Re: Feliway? 11.10.24, 21:46
        Jest pod stałą opieką weterynarza. Ostatnio we wrześniu miała pakiet badań i kardiologa.
        • schiraz Re: Feliway? 11.10.24, 22:27
          Jest nadzieja, że jej przejdzie z czasem. Wcześniej też tak miała? Czy to pierwszy twój wyjazd tak długi? Jedna z moich kotek reaguje na mój wyjazd wymiotami, już na widok walizki wymiotuje i zazwyczaj tak dzień dwa po moim powrocie. Staram się jak najrzadziej wyjeżdżać ale wiadomo, że czasem trzeba. Kotka ma 10 lat i też nadczynność tarczycy ale to raczej przypadek. U nas Feliway nie pomógł, ale to nie jest reguła. Zauważyłam, że pomaga dawanie jej dużo uwagi po powrocie, więcej głaskania, gadania do niej. Niestety to też nie działa na każdego kota. Mocno trzymam kciuki, żeby jej przeszło.
          • silenta Re: Feliway? 11.10.24, 22:56
            Tak, pierwszy raz zostały same na dwie noce. Wcześniej nigdy kupy nie zrobiła poza kuwetą. Siku tak raz na dwa lata się jej zdarzało.
    • mysiulek08 Re: Feliway? 11.10.24, 22:31
      zamiast feliwaya, sprobuj moze zylkene?
      u nas feliway nigdy sie nie sprawdzil a zylkene raz pomoglo, slabo ale pomoglo
      • silenta Re: Feliway? 11.10.24, 22:57
        Zaraz zobaczę co to zylkene, nie znam.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Feliway? 11.10.24, 22:32
      Przy nadczynności tarczycy kotka może mieć zaparcia, a jak zaparcia, to ją boli przy wypróżnianiu, więc może robić kupy w innych miejscach niż kuweta.
      • silenta Re: Feliway? 11.10.24, 22:54
        Gdy była nadczynność to miała rzadkie kupy, jak wpada w niedoczynność to są zatwardzenia. Hormony ma teraz wyrównane i te kupy są ładne, spoistość w sam raz.
    • yenna_m Re: Feliway? 12.10.24, 07:37
      Rozważylabym dobrego behawiorystę.
      Niech przyjrzy sie relacjom w domu i między kotami.
    • b-b1 Re: Feliway? 13.10.24, 19:45
      Wystarczy jedno zaparcie( a fluoksetyna może powodować zaparcia) aby kotka zraziła się do kuwet.To, że teraz koopa jest ok nie oznacza, że jak Ciebie nie było, nie miała problemu ze zrobieniem. Widziałam jak to wygląda- kot wchodzi do jednej/drugiej/ trzeciej/ itd… nie potrafi zrobić, robi tam gdzie mu wygodnie/ albo mniej boli/ albo bezpieczniej i potem do kuwet wracać nie chce, bo mu się z bólem kojarzą. U mnie pomogło odwrócenie/ przestawienie kuwet.
      Feromony behawioryści polecają z frakcji F3- czyli Feliway Classic, albo Beaphar, albo Zenifel( ale znikł z rynku ten do kontaktu.
      • silenta Re: Feliway? 13.10.24, 20:16
        Dzięki, tak mogło być, bo widzę teraz, że są ślady chodzenia w kuwecie a kupa poza kuwetą.
        • berdebul Re: Feliway? 13.10.24, 20:43
          Kup kamerę i mówię to całkiem serio. Wiadomo będzie co się dzieje w kuwecie, czy np jest problem typu zatwardzenie czy np przyczepiło się do futra, czy jeszcze coś innego (np sąsiedzi wieszają półki i kot się boi).
    • silenta Re: Feliway? 08.11.24, 16:19
      Aktualizacja.
      Poszłam z nią wtedy jednak do weta. Po morfologii i badaniu palpacyjnym było podejrzenie chłoniaka ale dzisiaj po USG mamy diagnozę IBD i ostrożne wdrażanie sterydów. Od dwóch tygodni kupy tylko w kuwecie.
      • mysiulek08 Re: Feliway? 08.11.24, 16:25
        mamy dwa koty z IBD, od lat jest spokoj z gubieniem kupka ale tez sa na scislej diecie, suchy virbac hpm gastro i surowa wolowina, kazde odstepstwo konczy sie rewolucja, dojscie do tego stanu bylo dosc dlugie
        • silenta Re: Feliway? 08.11.24, 16:33
          Ja właśnie siedzę przed kompem i szukam takiej hipoalergicznej i jednocześnie zakwaszającej mocz karmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka