Dodaj do ulubionych

Łowcy skór

• kropkaa Re: Łowcy skór 07.11.24, 22:51
      Serialu nie widziałam, ale pamiętam, gdy to wypłynęło.
      Najbardziej szokujące było, że można uśmiercić człowieka za tak marne pieniądze.
      • kewa.90 Re: Łowcy skór 08.11.24, 08:48
        kropkaa napisała:

> Najbardziej szokujące było, że można uśmiercić człowieka za tak marne pieniądze

Ile zarabiała na tej zbrodni jedna osoba?
        • ixiq111 Re: Łowcy skór 08.11.24, 09:09
          To były czasy, gdzie dużo ludzi pracowało za najniższą, albo na śmieciówce.
          I często dochodziły darmowe nadgodziny. Jak komuś nie pasowało to na jego miejsce byli inni chętni.

Wydaje mi się, że jak ma się do czynienia ze śmiercią na co dzień, człowiek się przyzwyczaja, znieczula, jest mu to obojętne.
          Z drugiej strony jest jego rodzina, dzieci, którzy wiele dla niego znaczą i którym chce zapewnić dobry byt.

Może to działało na zasadzie, że tak powiem "gotowania żaby"?
          W sensie: przyjeżdżają do pacjenta, który wiadomo, że nie przeżyje, więc go dobijają, bo i tak umrze , więc "przy okazji" oni zarobią, po jakimś czasie granica się przesuwa: wystarczy, że jest stary, dalej: będzie niepełnosprawny i może nie przeżyje, itd, itd.
          Szokujące do czego ludzie są zdolni.

Podejrzewam, że zaczęło się od układu pod tytułem: jak wam ktoś zejdzie, dajcie info, a dostaniecie x zł. Wiec załogom karetek opłacało się (dosłownie), jak ktoś umarł u nich, a nie w szpitalu.

• ixiq111 Re: Łowcy skór 08.11.24, 09:53
          Media podały kwotę 500 zł.
          Najniższa była wtedy 760 zł brutto.
    • anorektycznazdzira Re: Łowcy skór 09.11.24, 07:35
      ale piepszenie
      obyś potrzebował przeszczepu nerki szczuju
      • maj18-98 Re: Łowcy skór 10.11.24, 14:02
        Pamiętam, pamiętam też swoje niedowierzanie. Wydawało mi się, że to po prostu niemożliwe. Niemożliwe, że można uśmiercić człowieka celowo, w taki sposób, bez skrupułów, nazywać skórą...Wierzyłam, ze pracownicy pogotowia handlowali informacjami o zgonach, że firmy pogrzebowe płaciły za zgłoszenie. Okazało się, że płacono za śmierć. To był scenariusz rodem z horroru, ludzie, którzy mają ci pomóc, którym ufasz -zabijają. Kiedy wszystko wyszło na jaw, a afera nagle przygasła, nie mogłam uwierzyć, że tylko kilka osób skazano. Byłam wtedy bardzo młoda. Później chorowałam ja, chorowali moi bliscy, niestety już jestem w stanie uwierzyć w prawdziwość takich spraw.
    • filutek.von.glutek Re: Łowcy skór 10.11.24, 23:49
      Pamiętam sytuację, serial obejrzałam. Olejnik był wówczas chyba najlepszym polskim prokuratorem, jego karierę przerwał bardzo poważny wypadek samochodowy. Zastanawiam się jak potoczyłyby się pozostawałem sprawy gdyby miał nad nimi nadzór?
      Czy jestem zbulwersowana? Nie bardzo. Po latach występowania w sprawach karnych, w tym w łódzkiej ośmiornicy, wiem że ludzie są zdolni do paskudnych rzeczy z bardzo niskich pobudek i potrafi zabić dla znacznie mniejszych pieniędzy.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łowcy skór 10.11.24, 23:54
        filutek.von.glutek napisał:

> Pamiętam sytuację, serial obejrzałam. Olejnik był wówczas chyba najlepszym pols
        > kim prokuratorem, jego karierę przerwał bardzo poważny wypadek samochodowy. Zas
        > tanawiam się jak potoczyłyby się pozostawałem sprawy gdyby miał nad nimi nadzór
        > ?
        > Czy jestem zbulwersowana? Nie bardzo. Po latach występowania w sprawach karnych
        > , w tym w łódzkiej ośmiornicy, wiem że ludzie są zdolni do paskudnych rzeczy z
        > bardzo niskich pobudek i potrafi zabić dla znacznie mniejszych pieniędzy.

Tak, Olejnik jest bardzo pozytywną postacią w tej sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka