Dodaj do ulubionych

Pytanie na dziś

07.11.24, 12:16
Mam nurtujące mnie (niektórzy mówią: nurkujące mnie) pytanie, trochę z d ale pewnie ematka wie.

Czy jabłoń może rodzić w jednym roku dobre owoce a w kolejnym takie sobie?

Proponuję wpisywać tutaj nurtujące Was pytania.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:21
      Mnie nurtuje pytanie, czy gołębie są tak głupie, że ciągle wracają tam, skąd są przeganiane, czy takie mądre, bo na koniec i tak ich przecież nikt nie złapie, więc wiedzą, że mogą i po prostu śmieją mi się w ryj? 🤔
      • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:24
        To drugie.
        Tez mnie wk**** ają.
        Ale to cwane bestie
        • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:37
          Tak mi się właśnie też wydaje..
          Mam ochotę im poodgryzac głowy 😡
          • koko8 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 12:49
            szarmszejk123 napisał(a):

> Mam ochotę im poodgryzac głowy 😡

Dlaczego?
            • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 13:40
              Bo mnie codziennie budzą o 6 rano ( mają zegarki chyba) i srają na każdy balkon.
              • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:04
                Zaraz ci napiszą ze to niemożliwe, że to takie cudowne ptaki i jak one mogą kogoś wku***ać.

Podobnie jak kotecek s*ający lub lejący w twoim ogrodzie 🤷‍♀️
                • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:26
                  Niektóre są bardzo ładne, muszę przyznać i pewnie mogłabym uznać je i ja za takie cudowne ptaki, gdyby mnie nie budziły o świcie i nie robiły tyle syfu wszędzie.
                  Niszczą bardzo zabytki, roznoszą pasożyty, no kurde, niech sobie będą cudowne gdzie indziej:p
                  • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:51
                    Są ładne i madre ale nie na moim parapecie
                    • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 15:25
                      No właśnie, od razu jakoś tracą na urodzie:p
                • koko8 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:33
                  homohominilupus napisała:

> Zaraz ci napiszą

Występuję w liczbie pojedynczej jbc.

Mają nie sr.ać? Powiedz im to, może posłuchają. To tak samo absurdalne, jak utyskiwanie, że zwierzęta wolnożyjace mają fizjologię i wydają dźwięki.
                  • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:37
                    Codziennie rano im to mówię, one kiwają głowami ze zrozumieniem i nadal srają. No to skoro się nie dogadamy, wojna :p
                    Mam nadzieję, że przeforsują tego sokoła jednak.
                    • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:39
                      A, dodam, że za ich goofno, jeśli nie będę sprzątać, to mi dadzą mandat. Mam jeszcze płacić gołębiom za kibel? No sorry.
                    • koko8 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:44
                      szarmszejk123 napisał(a):

> Codziennie rano im to mówię, one kiwają głowami ze zrozumieniem i nadal srają.

Podejrzewam, że gdyby ktoś ci zabraniał czynności fizjologicznych dla własnej wygody, też byś pokiwała głową na odczepnego.
                      • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:46
                        Ależ ja im nie zabraniam srac w ogóle. Ja im zabraniam srac na mój taras, na mój balkon, na moje parapety i na moje suszące się pranie.
                        Oraz budzenia mnie o 6 rano, codziennie, jak z zegarkiem w ręku.
                        Czy one się znają na zegarku?
                  • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:55
                    A mogą mnie wku***ać gruchając i sr**ac na moim parapecie czy jest na to jakiś paragraf?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:21
      Może. Jak ja jakaś zaraza dopadnie to owoce mogą być niezbyt dobre, a nawet całkiem do niczego.
      Smak owoców zależy też od pogody, od ilości słońca i wody, oraz temperatury.
      • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:24
        Tak mi się wydawało ale dzięki za odp.
    • szmytka1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:25
      Tak, w tym roku np późne jabłka dojrzały 2 miesiące wcześniej i byly niesmaczne, nie wyrosniete, za słodkie, a potem porazila je choroba grzybowa. Warunki atmosferyczne są ważne oraz choroby
    • nenia1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:34
      gołębie są bardzo mądre, to jedne z najmądrzejszych ptaków. Najczęściej to też ptaki łagodne i spokojne, w odróżnieniu np. od łabędzi czy łysek. Tworzą silne więzy emocjonalne z innymi gołębiami, jak również z ludźmi, którzy się nimi opiekują. Niestety mają bardzo szybki metabolizm stąd muszą dużo jeść, co za tym idzie srają gdzie popadnie.
      • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:02
        Dziś jak otworzyłam balkon o 6 rano żeby je przegonić, to patrzyły na mnie z niemalże ludzkim wyrazem twarzy. Dziwne to było :p zaczynam się ich bać 😅
        • berdebul Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:09
          Kup dmuchanego sokoła i powieś na sznurku.
          • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:12
            Tia, na orłach i sokołach sztucznych to one sobie siadają i nic ich to nie rusza.
            Sindaco chce raz na jakiś czas prawdziwego sokola puszczać nad centro storico, ale obrońcy zwierząt są przeciwni i tak się bujamy z osrańcami.
            • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:34
              Matko, serio?
              Przeciez sokola to się one wystraszą po prostu
              • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:48
                No serio, serio. Oni sobie chyba wyobrażają że ten sokół zacznie rozszarpywać te gołębie na oczach niewinnych dzieci i centro storico zamieni się w krwawą łaźnię a okolica pokryje się wyrwanymi, gołębimi serduszkami :p
            • berdebul Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:57
              Puść osrancom dźwięki sokoła, to też potrafi pomóc. suspicious
              • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 17:04
                One bardzo szybko łapią, że coś jest nieprawdą, te dźwięki też po jakimś czasie zaczynają olewać.
      • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:36
        nenia1 napisała:

> gołębie są bardzo mądre, to jedne z najmądrzejszych ptaków. Najczęściej to też
        > ptaki łagodne i spokojne, w odróżnieniu np. od łabędzi czy łysek.

Łyski czy ogólnie kaczki są agresywne?

Bo byłam świadkiem brutalnego napadu kaczora na kaczkę 😱 ale to krzyżówki były
        • nenia1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:14

>
          > Łyski czy ogólnie kaczki są agresywne?
          >
          > Bo byłam świadkiem brutalnego napadu kaczora na kaczkę 😱 ale to krzyżówki były
          >
          tak, bywają, ja bardzo lubię łyski, bo to takie zadziory są i mają odjechane nóżki, ale nie da się ukryć, że to jedne z bardziej awanturujących się ptaków miejskich. Mnie to nawet trochę bawi, jak jedna drugą goni po stawie.
          Gołębie nie walczą między sobą, tylko jak najszybciej jedzą, a łyska prawie zawsze się z kimś awanturuje,
          to ptak terytorialny i narwany, w efekcie na tym często traci bo inne ptaki gdy ta lata, wszystko wydziobią.
          Jak stawy nie są za duże to będzie się stawiać nawet na łabędzie. A łabędzie bywają bardzo agresywne, są duże i silne, nie boją się atakować nawet psów czy ludzi i niestety zdarzają się np. przypadki zabicia przez nich psa. Kaczki (krzyżówki) według mnie są znacznie spokojniejsze ale też się trochę podszczypują czy przeganiają wzajemnie, jakiś awantur nie widuję, natomiast w okresie godowym albo jak mają młode to też uruchamiają im się różne agresywniejsze zachowania, ale to jest naturalne dla wszystkich w sumie gatunków.
          • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:21
            Łabedzi boję się od dziecka, kiedyś mnie jeden zaatakował zimą na plaży i mnie wrzucił w zaspę za fraki :p
            Tak samo mam z gęsiami, dziwne są:p
            • nenia1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:36
              Ja u babci to nie bałam się chyba żadnego zwierzęcia, z wyjątkiem stadka gęsi sąsiadki. Te jak tylko ktoś szedł drogą a udało im się uciec, od razu leciały z głośnym gęganiem i syczeniem, strach było przejść smile Na szczęście sąsiadka babci najczęściej trzymała je u siebie w ogródku. Drugim z kolei ptakiem, którego się trochę obawiałam to indyk, ten potrafił gonić przez całe podwórko, wkurzony jak nie wiem, jeszcze te czerwone "korale", spieprzałam aż się kurzyło big_grin
              • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:41
                W stajni gdzie chodziłam jako dziecko trzymali stado gęsi, one sobie wolno chodziły gdzie chciały i wszystkich terroryzowały:p
                Miałyśmy z dziewczynami zawsze miotłę zrobiona z brzozowych gałązek zostawioną rzędu bramą, bo miotły się bały a bez by nam nie dały wejść:p rozkładały skrzydła i wydawały właśnie ten straszny syk, jak jakieś świry :p
                • nenia1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 17:33
                  no tak, nie da się ukryć, są jak banda zaczepnych chuliganów, domowe nadmiernie się przyzwyczaiły do ludzi i wcale się nas nie boją smile
                  • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 19:13
                    Właściciel stajni ( i gęsi) zawsze mówił " no co wy, przecież nic wam nie zrobią" i sobie je głaskał, mizial i przy nim faktycznie nic nam nie robiły... A jak tylko zniknął z pola widzenia od razu zamieniały się w syczące jędze:p
                    • szarmszejk123 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 19:18
                      A w ogóle to odkąd mam psa zewsząd słyszę " gęsi sobie kup to będzie zaganiał"..
                      Ta, sami sobie kupcie stado wrednych suczy :p
                      Mój pies z resztą pewnie też by się ich bał 🤣
            • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 21:13
              Ja też!!!
              A gęsi to jedne z najinteligentniejszych ptaków
        • palczak.madagaskarski Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 12:27

>
          > Łyski czy ogólnie kaczki są agresywne?
          >
          >

Gwoli ścisłości, łyski to nie kaczki. To chruściele, są krewnymi np. żurawi.
      • piataziuta Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:42
        >gołębie są bardzo mądre, to jedne z najmądrzejszych >ptaków.

I dlatego za każdym razem jak są na ścieżce rowerowej, to widząc nadjeżdżający rower zaczynają "uciekać" ale prosto pod koła tego roweru.
    • pepsi.only Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 12:48
      Może tak być, przecież wystarczy, że jest słaba pogoda, (ilość słońca przede wszystkim) i owoce nie będą ładnie dojrzewać, albo szybko wejdzie jakiś parch czy inna zaraza...

Moje pytanie, czy kalosze Hunter warte są swej ceny?
      Nie za bardzo lubię szpanować, ale czy nie wygłupię się na robocie w butach za 3 stówy, a one i tak będą na chwilę, bo zaraz popękają...
      • skat_0 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:08
        Nie popękają, ja mam od jesieni 2011 i ciągle całe 🙂 tylko kolor trochę spłowiał- były mocno granatowe, a i sprzączka jedna się urwała, bardzo rzadko je zakładam teraz, bo tylko do spodnic/sukienek, łydka mi się nie mieści z jeansami, a legginsów nie znoszę
        ostatnio czesciej noszę ilse jacobsen
        • pepsi.only Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:12
          Fajne niektóre modele, podobają mi się,
          ale też nietanie
          (może mniej by się rzucały w oczy, i nie byłoby, że szpanuję marką... hm...)
      • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:36
        Świetne są Huntery!
        Chodzę w nich po kamieniach i nic się nie dzieje a mam je już 2 lata.
        • pepsi.only Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 17:16
          Pokazałabym, które mi sie podobają, ale niestety wykrywa spam, więc trudno. Ale decyzja zapadła- kupuję Huntery
          🥰🥰🥰
        • taje Re: Pytanie na dziś 08.11.24, 14:47
          Ja mam siedemnastoletnie!
    • la_felicja Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:07
      Moje pytanie: czy politycy u szczytu władzy nigdy nie umierają? Mają jakąś zaawansowaną opiekę medyczną niedostępną zwykłym smiertelnikom? Jakiś codzienne zapobiegawcze kroplówki z niewiadomo czym?
      • pepsi.only Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:09
        No ba,
        Kaczyńskiemu to nawet kule do domu przywożono! Dyrektor WAMu!
      • stasi1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:11
        Czasami im się zdarza. Np w ZSRR w ciągu roku trzech zmarło
      • z_lasu Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:28
        Ja myślę, że to toksyny - to one tak konserwują organizm.
    • berdebul Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:08
      Tak. Zwłaszcza stare odmiany. W jednym roku owocowanie jest obfite, w drugim albo nie ma owoców, albo są mniejsze.
      Czasem to efekt wilków wyrastających z podkładki, jeżeli jabłoń szczepiona i nikt nie dba.
      • homohominilupus Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:42
        Tak, to taka trochę dzika jabłonka. W zeszłym roku jablka były genialne, w tym średnie. Raczej nikt o nią nie dba.
        Taka
        • nenia1 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:23
          przepiękna, uwielbiam takie dziko rosnące jabłonie. W Słowenii rośnie sporo takich właśnie "swobodnych" jabłoni. Teraz niestety coraz częściej hoduje się niskopienne drzewka, które wyglądają czasem jak krzewy, zanikają sady jakie kiedyś pamiętam, ze starymi wysokimi jabłoniami.
    • kaki11 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:18
      Może. Moja jabłoń od kiedy tu mieszkamy miała dobre owoce, tylko raz mniej a raz więxej a w tym roku były niesmaczne.
    • szaraiwka Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:26
      mnie nurtuje czy jak ktos nosi sztuczne rzesy to mu sie miesnie odpowiezialne za ruch powieki wzmacaniaja od dzwigania ciezarow i nie beda miec opadajacej powieki czy wrecz przeciwnie
    • czcigodnystarzec Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:32
      > Proponuję wpisywać tutaj nurtujące Was pytania.

Dlaczego niektórzy ludzie są mądrzy a niektórzy głupi?
      • pepsi.only Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 13:36
        > Proponuję wpisywać tutaj nurtujące Was pytania.

Dlaczego jednym gazeta płaci, a innym nie chce?
    • danaide2.0 Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:48
      Co robić, żeby ludzie się nie czepiali a czego nie robić?

I czemu jedne rzeczy można krytykować a inne nie?

A odpowiadając - zdecydowanie. Na tym polegają produkty natury. Jedno dziecko się uda...
    • kocynder Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 16:57
      Raczej cwanych niż tępych.
    • m_incubo Re: Pytanie na dziś 07.11.24, 19:07
      No oczywiście.
      Przecież to zależy od różnych warunków w danym sezonie. A właściwie przed.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka