Dodaj do ulubionych

Angielski on-line dla nastolatki

13.11.24, 17:27
A dokładnie dla 11 latki.
Czy Wasze pociechy korzystają z którejś z platform?
Namnożyło się tego ostatnio i potrzebuję jakiejś polecajki.
Obserwuj wątek
    • karmelek83 Re: Angielski on-line dla nastolatki 13.11.24, 20:53
      To nie jest dobra forma nauki dla dziecka
      • fogito Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:01
        Bo?
        • bene_gesserit Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:36
          Też uważam, że to bez sensu. Jeśli chodzi o darmowe strony typu Duolingo, to pozór pracy. Dzieciak powinien przede wszystkim ćwiczyć mówienie i rozumienie, czyli rozmawianie (czyli to, co najważniejsze w komunikacji, a czego szkoła nie daje).

Zamiast ślęczenia przed ekranem, ktoś powinien z nią rozmawiać po angielsku.
          • fogito Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:51
            A dlaczego uważasz, że szkoła nie uczy. Ja mówię po angielsku na lekcjach. A moi uczniowie odpowiadają po angielsku. Program komputerowy może pomóc w gramatyce i utrwalaniu słownictwa w przyjemny sposób.
            • bene_gesserit Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 16:37
              Nie wiem, może coś się zmieniło, ja uczę ludzi dorosłych, którzy uczyli się w podstawówce, LO i na studiach i mają problem z mówieniem i rozumieniem, zwłaszcza tych, dla których angielski to język ojczysty, chociaż nie tylko. Kończyli szkoły 10-29 lat temu i mają wyraźny problem.

Być może są nauczyciele, którzy uczą prawidłowo, a nie w starym złym stylu, który wiąże się ze stresem, kuciem gramatyki, odpytywaniem że słówek i td. Być może. Ale na pewno nie wszędzie i nie zawsze. Jak opowiedziałam paru dzieciakom o immersji językowej i o paru prostych ćwiczeniach, to otworzyły oczy ze zdumienia. Jak to, mam myśleć po angielsku? To tak można? A to przecież podstawy podstaw.
              • narondziepierwszyzjazd Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 16:41
                bene_gesserit napisała:

> Nie wiem, może coś się zmieniło, ja uczę ludzi dorosłych, którzy uczyli się w p
                > odstawówce, LO i na studiach i mają problem z mówieniem i rozumieniem, zwłaszcz
                > a tych, dla których angielski to język ojczysty,
                chociaż nie tylko. Kończyli sz
                > koły 10-29 lat temu i mają wyraźny problem.
                >

😱

• bene_gesserit Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 17:02
                  Internet pełen jest rad w rodzaju jak zrozumieć Anglika/Amerykanina itd itd. Polaków nie uczy się z zasady rytmu, akcentu i intonacji, a schwa się co najwyżej straszy - co oznacza, że nie tylko nie potrafią mówić w sposób komfortowy dla nativów, ale i nie rozumieją, co się do ich mówi. Nie rozumieją dialogów filmowych bez podpisow, podcastów bez transkrypcji itd itd.
                  Gramatykę w teorii (bo przecież nie w praktyce) mają za to w malym paluszki.
                  • narondziepierwszyzjazd Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 20:46
                    Ok, dzięki za wyjaśnienie. Tzn że to nie nativi mają problem z własnym językiem.
              • fogito Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 17:15
                Ja mam już w SP uczniów, którzy płynnie mówią. Przychodzą do Ciebie dorośli z problemami z mówieniem więc może takie wrażenie masz.
    • kanna Re: Angielski on-line dla nastolatki 13.11.24, 22:37
      Bez sensu, puść jej filmy.
      • zerlinda Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:26
        A z filmów nauczy się się szybko i doskonale, w wieku lat 12 będzie mogła udzielać lekcji innym!
        • bene_gesserit Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:38
          Filmy - w wersji oryginalnej i ew. oryginalnymi napisami, mają rzeczywiście więcej sensu. Oczywiście jaki element nauki poza szkołą, a nie jedyny sposób nauki.
          • zerlinda Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:41
            No jeszcze 11 letnie dziecko musi chcieć takie filmy oglądać.
            • bene_gesserit Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 16:39
              Tak samo, jak chodzić do szkoły smile
              • zerlinda Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 17:22
                No jednak chodzić do szkoły trzeba, nawet jak jest ed, to są nad głową zaliczenia materiału. Oglądania filmów po angielsku, chińsku czy w języku migowym obowiązku nie ma.
          • fogito Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 06:52
            Ewentualnie? Koniecznie.
    • trampki-w-kwiatki Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 10:30
      Spróbuj preply - wybierasz nauczyciela, może być native a może być po prostu nauczyciel z drugiego końca świata. Ustalasz długość lekcji, wbijasz swoje lekcje w harmonogram nauczyciela i sobie siedzą na komunikatorze i rozmawiają. Moje dziecko uwielbia.
      • sylwus34 Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 15:55
        Dzięki
      • hanusinamama Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 16:43
        A to są faktycznie nauczyciele? BO często na takich platformach łączy cię z kimś , kto coś tam po angielsku mówi. Niekoniecznie poprawnie.
        • fogito Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 17:16
          Z tym też się trzeba liczyć. Native nie najczęściej skończonej pedagogiki nauczania.
        • homohominilupus Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 19:05
          Akurat na preply można wybrać lektora ze zweryfikowanym dyplomem.
          • hanusinamama Re: Angielski on-line dla nastolatki 14.11.24, 21:06
            O to super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka